Dodaj do ulubionych

klimatyzacja w mieszkaniu-porady potrzebuję

10.06.11, 13:19
kto z Was ma klimatyzacje w mieszkaniu?
jakiej firmy? jak jest zamontowana?
musimy zalozyc... małż kazal mi rozeznac sie w temacie, ale nie wiem, jak to ugryzc szczerze mówiąc.
o co powinnam pytac?
Obserwuj wątek
    • ankas4 Re: klimatyzacja w mieszkaniu-porady potrzebuję 10.06.11, 13:27
      Jak jestes z okolic Wrocławia to moge polecić super fachowca, własnie nam skonczył montowac klimę w całym mieszkaniu, mamy klimę firmy green( chyba dobra nazwa...:)) i jest to srednia klasa klim, rozprowadzenie rurek pod tynkiem w calym mieszkaniu ( okolo 120 metrów) kosztowalo 4 tysiace zł, nie damy rady juz kupic w tym roku maszyn na dach i maszyn do mieszkania do samej klimatyzacji, ale powiem Ci tylko ze szczegółow, ze my bedziemy mieli na dachu 5 maszyn i kazdy klimatyzator bedzie podłaczony osobno, bo po pierwsze mozemy sobie kupic i podłaczyc masyznę tylko w jednym pomieszczeniu jak chcemy, no i jak sie zepsuje to wtedy tylko w jednym pomieszczeniu nie działa, i jedna maszyna jest do naprawiania tylko, a nie jedna przypisana wszystkim klimatyzatorom. Nie wiem czy czytelnie napisałam , w razie pytan pisz:)
    • solaris31 Re: klimatyzacja w mieszkaniu-porady potrzebuję 10.06.11, 14:19
      ja założyłam klimę 2 tyg. temu.

wszystko zależy od tego, czego oczekujesz, na ile pomieszczeń, jak te pomieszczenia są duze, i jakie masz możliwości techniczne - jeśli mieszkasz w domu, to spoko, jeśli w bloku - musisz zwrócić uwagę na decybele, żeby się sąsiedzi nie czepiali, no i na odporawdzenie skroplin.

ja mam sprężarkę na dachu - mieszkam na 4 piętrze. zamontowaliśmy multisplita, czyli jedna sprężarka na 2 pokoje. to kosztuje drożej, ale coś za coś - nie byłlo gdzie dać dwóch osobnych sprężarek, bo w pierwszej wersji sprężarka miała byc na balkonie.

możesz więc montować multisplita na kilka pomieszczeń albo zdecydować się na pojedyncze zestawy.

ja mam sprzęt firmy fuji, kosztował mnie 6 tys. to dobra firma, agregat zżera tylko 960 W prz yobuj jednostkach włączonych, decybeli 45 - czyli tyle, ile zmywarka mniej więcej. skropliny odporwadzam na swoim balkonie do miski ;) moja klima ma tez fukcję osuszania i nagrzewania.

jeśłi dysponujesz kasą, możesz się zdecydowac na droższe klimy z filtrami HEPA - antyalergicznymi. ja zrezygnowałam, bo to duzy koszt był.

oprócz własnych chęci zwróc uwage na decybele i pożeranie prądu. w upały u mnie kilma chodzi cały czas - a licznik bije.
      • m_k8 Re: klimatyzacja w mieszkaniu-porady potrzebuję 11.06.11, 20:37
        solaris napisała niemal wszystko. Popatrz sobie gdzie chcesz zamontować splita i jak daleko od niego postawisz jednostkę zewnętrzną. U nas były piękne plany a okazało się że tam gdzie miał być split, w ścianie była metalowa belka uniemożliwiająca montaż. Trochę to nam pokrzyżowało plany (dziura jakiej potrzebowaliśmy to ok. 8 cm średnicy) ale ostatecznie się udało. Mam klimę whirlpool, jest ok. Za split z wydajnością chłodzenia dla 25 m2 + montaż zapłaciłam 3000 pln. Montażu niestety nie można odpuścić. Bez specjalnego urządzenia do próżni nie da rady tego zamontować.
        • ankas4 Re: klimatyzacja w mieszkaniu-porady potrzebuję 11.06.11, 20:54
          nO WLASNIE dziewczyny napisały na co zwrocic uwagę, a najlepiej to zadzwon do firmy montującej klimy i przyjdzie ktoś i Ci wszystko wyłozy na tacy:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka