Dodaj do ulubionych

Jakiego zwierzaka wybrać?

11.07.11, 14:32
Chciałabym Oskarkowi kupić zwierzaka. Nie chcę psa czy kota, bo za dużo z tym zachodu. Najpierw w grę wchodził bojownik, ale poczytałam sobie o tym i dla jednej rybki wydać tyle kasy, przez trzy tygodnie robić akwarium żeby rybkę jedną wpuścić to trochę długo. Może jakiś gryzoń? No ale chomiki czy myszki to nie, bo nie daj boże zgniecie. Świnki morskie? Królik? Nie mam pojęcia co wybrać, a chciałabym żeby Oskar troszczył się o jakieś zwierzątko. On jest bardzo opiekuńczy i wiem, że by krzywdy nie zrobił, a na pewno miałby frajdę z obserwowania zwierząt. Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • maadga Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 14:42
      Bardzo odradzam królika ( czy wiesz że one żyją nawet 13lat tyle żyła króliczka mojego brata) poszukaj w archiwum był na ten temat wątek.
      • paris4 Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 14:58
        też odradzam królika zdecydowanie
        z tego co wymieniłaś to chyba świnka morska brzmi najlepiej- o ile nie przeszkadza Ci specyficzny zapach i krzyki
        ja jednak polecałabym kota, najlepiej ze sprawdzonej hodowli i rasy, która dobrze dogaduje się z dziećmi - ja miałam mnóstwo obaw - ale u nas kot od roku sprawdza się rewelacyjnie - jest super towarzyszem dla dzieci i vice versa. Do tego stopnia jestem , że od jutra będzie mieszkał z nami drugi kot :)
        • shemreolin Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 15:07
          Kot to nie wchodzi w grę, bo to mieszkanie mojego Ex-NM i własnie jestem na dorobku żeby się wynieść. Ex nie lubi kotów, teraz go nie ma bo pracuje za granicą, a pod jego nieobecność nie będę mu tu zwierza sprowadzać. Zaczęłam się zastanawiać nad kupnem EyePet na Playstation3. Wiem, że to nie to samo, ale przynajmniej może młody zacząć ćwiczyć jakąś opiekę nad czymś. Ech, nie chcę kupować zwierzaka tak od czapy żeby młody miał zabawkę, wiem, że to na mnie spadnie opieka, a młody będzie po prostu pomocnikiem. Chciałabym a jednak boję się.
          • maadga Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 15:12
            Poczekaj i weź kota jak będziesz na swoim, a tak dla żartu to może kolonię mrówek :)
            Gryzonie nadają się dla dzieci 9-12letnich.
            Króliki śmierdzą, niszczą, i długo żyją o czym niewiele osób wie. Często się spotykałam z opinią że wezmę królika o taki mały niekłopotliwy to zabobon tak jak tchórzofretki to też bardzo upierdliwe zwierzaki.
          • ridibunda Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 15:49
            W teoim wypadku tylko i zdecydowanie EyePet na Playstation3. Zwierzę to ogromna odpowiedzialnośc, a czterolatek na pewno się nim do końca nie zajmie, Ty będziesz odpowiedzialna.
            • paris4 Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 15:54
              no właśnie ja uważam, że gryzonie i dzieci to kiepskie połączenie
              skoro nie możesz kota to zastanów się nad tą świnką morską - poczytaj opinie - ja żyłam z takim zwierzem przez kilka lat pod jednym dachem (moja siostra sobie sprawiła) w sumie był to pocieszny zwierzak, tyle, że hałaśliwy - co mnie trochę wkurzało
              Oskar mógłby brać udział w karmieniu, wymianie ściółki, brać delikatnie na ręce. Choć kontakt, że tak powiem mentalny ze świnką jak i wszystkimi takimi małymi zwierzami jest moim zdaniem średni.
              • malea1 Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 16:13
                Ja też wybrałabym kota. Gryzonie, szczególnie te małe słabo nadają się dla dzieci. Nawet jak dziecko jest opiekuńcze to łatwo może zrobic krzywdę, np jak mu wypadnie z rąk (tak się stało u mojego siostrzeńca). Efekt jest taki, że chomik zdechł a dziecko przeżyło traume.
                • a090707 Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 16:19
                  My mamy zolwia- zero problemow, tylko wode czasem trzeba wymienic :)
                  • paris4 Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 18:19
                    o ! pomysł z żółwiem też całkiem dobry
                    • dmgr Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 18:59
                      My mamy bojownika, nie wiem o czym piszesz z tymi trzema tygodniami i wielkim zachodem. Poszliśmy do sklepu kupiliśmy rybkę, dużą kulę i kamyki i jest ryba. Oczywiście karmimy ją i zmieniamy wodę (przy zmianie zawsze nalewam kolejną do dużej butli po wodzie żeby odstała), myjemy kulę i czasami zmieniamy kamyczki na inny kolor. Kupiliśmy go jakieś 3 lata temu i jak na razie wszystko z nim OK.
                      • malenkie7 patyczaki 11.07.11, 19:17

• boazeria Re: patyczaki 11.07.11, 21:16
                          Królika odradzam. Strasznie hałasuje po nocach.
                          Rybka w akwarium może szybko zdechnąć.. ale łatwo też dokupić. Woda śmierdzi i trzeba często zmieniać. Na wakacje nie zabierzesz ze sobą.
                          Kot i piesek- dużą odpowiedzialność. Chorują, latasz po weterynarzach. Miałam ukochanego owczarka niemieckiego ale pamiętam jak jako szczeniaczek zeżarł pół domu. Do tej pory pamiętał jak żygał w nocy i musiałam z nim co 5 minut na podwórko latać w nocy a rano szłam do szkoły.
                          Chyba zdecydowanie polecam świnkę morską. Można przytulić, poganiać po domu. No ale może ugryźć. Ja miałam świnkę 7 lat. Często trzeba było wiórki zmieniać bo śmierdziało w domu.
                          Może faktycznie żółw? Od żółwia to chyba nawet alregii nie można dostać?
                        • shemreolin Re: patyczaki 11.07.11, 21:45
                          myślałam o tym :D ale jakby mi jakis zwiał to chyba bym padła, bo młody znosi do domu różne badyle i bym nie odróżniła patyczka od gałęzi :D

Chyba na razie pozostaniemy przy grze na ps3, a jak będę mieć lepsze warunki mieszkaniowe i będę decydować o zwierzaku w domu to zdecyduje sie na kota. hie hie
                      • shemreolin Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 21:40
                        dmgr, poczytaj sobie forum hodowców bojowników i jakie warunki powinna mieć taka rybka. Hodowanie jakiejkolwiek rybki w kuli to męczenie zwierzaka. I woda powinna mieć odpowiednią temperaturę, a minimum litrażu dla jednego bojownika to 20L. Oczywiście, że można trzymać rybkę w takich warunkach jak ty trzymasz, ale ja chcę by zwierzak u mnie miał jak najlepsze warunki, a nie po prostu go trzymać, bo tak mi się podoba. Poczytaj o tym wszystkim tutaj: www.bojownik.pl/index.php?showtopic=4158
                        Mam nadzieję, że zmienisz rybce tę kulę, bo żal mi biedaczki.
                        • shemreolin i jeszcze o kuli 11.07.11, 21:42
                          www.bojownik.pl/Kula-i-ryba-t4755.html
                          dmgr, poczytaj proszę.
    • azbestowestringi Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 21:53
      shem, daj sobie spokoj ze zwierzatkiem "dla dziecka". mlody jest jeszcze ZA MALY zeby sie opiekowac swiadomie zwierzeciem.
      jak ty chcesz, to sobie kup takie zwierze, ktore tobie bedzie pasowac. a mlodemu najwczesniej za 5 lat.
      • shemreolin Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 22:37
        No, ja myślę o tym, że to ja będę się zajmować zwierzakiem, nie mam złudzeń. A Oskar będzie tylko pomagał i obserwował. On uwielbia zwierzaki i jest wobec nich bardzo opiekuńczy. Kot u moich dziadków zawsze jest wygłaskany. Oskar ratuje wszystkie ślimaki z chodnika, czasami weźmie jakiegoś na chwilę do domu, daje mu jeść, potem go wynosimy i wrzucamy w krzaczki. Psów się trochę bi, tzn. pogłaszcze, ale jest nieufny. Lubi obserwować zwierzaki i stąd mój pomysł na jakieś żyjątko w domu. Tak czy siak, pisząc "zwierzątko dla Oskara" miałam raczej na myśli "zwierzątko, z którym ja nie będę mieć za wiele kłopotów i które będzie interesujące dla dziecka". ;)
        • ankas4 Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 11.07.11, 23:29
          O ja tez miałam taki dylemat na dzien dziecka i nawet załozyłam podobny wątek, i dzięki konkretnym argumentom zrezygnowałam również.
          WYDaje mi się,że dziewczyny mają rację, teraz zwierzątko to dla nas głownie obowiązek.
          A jeszcze na dodatek piszesz, ze prawdopodobnie sie wyprowadzicie wiec dla takiego zwierzaka to też nie za dobrze, a nie wiadomo równiez czy w nowym lokum bedziecie mieli warunki dla zwierzątka.

Pozdrawiam
        • olcia.kaktus Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 12.07.11, 06:42
          jak młody tak bardzo lubi ślimaki, to kup akwarium i pohodujcie ślimaczki
    • paris4 Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 12.07.11, 08:30
      Ok zdecyduj tak jak jest dla Ciebie najlepiej
      Tylko weź pod uwagę, że zawsze na forach jak chcesz sobie sprawić zwierzaka to wydźwięk opinii ;) jest mniej więcej taki, że aby dostąpić godności posiadania zwierzęcia należałoby pobierać pięciocyfrową pensję i jednocześnie większość czasu spędzać w domu ;) oraz mieć willę z ogrodem co najmniej ;)
      a to wcale tak nie jest
      i wcale nie jest tak, że 4 latek jest za mały na zwierzę - moja 3 latka wówczas rewelacyjnie dogadała się z kotem i widzę wiele pozytywnych wpływów i relacji
      też jestem za tym żeby być odpowiedzialnym "właścicielem" zwierzęcia, ale jak widać skrzywdzić można nawet rybę - jakaś masakra z tymi kulistymi "akwariami" :(
      ale skoro Oskar ma tyle serca dla zwierząt interesuje go ten świat to ja bym to w nim rozwijała ogólnie jestem za obserwacją zainteresowań i ich rozwijaniem- pomysł Olci ze ślimakami jest super, żółw też jest raczej niekłopotliwy i da się go zabrać pod pachę w razie wyprowadzki
      zastanów się jeszcze, bo dla mnie to palystation czy inne cyber zwierzaki to trochę parodia ;) ale ja jestem w ogóle bardzo anty na taki sprzęt dla maluchó
      • uczula Re: Jakiego zwierzaka wybrać? 13.07.11, 21:39
        gryzonie - nie :)
        oslawiona swinka morska tez dlugo zyje - nawet do 10 lat :) chociaz to sie rzadko zdarza
        wiadomo, sprzatac, karmic trzeba codziennie
        Zwierzeta choruja
        Zanim wezmiesz pod uwage jakies zwierzatko to zobacz, gdzie masz weta , bo w moim miescie ja znam 2 wetow od swinek, ktorzy potrafia swince pomoc.
        Inni nie.
        to jest problem.
        Gryzonie zdecydowanie dla starszych dzieci - powiedzialabym powyzej 12 roku zycia :)
        i to pod czujnym okiem rodzicow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka