qwoka 27.07.11, 17:22 Interesuje mnie konkretnie połączenie TLK. Mam jakies zaćmienie i nie moge znaleść na stronie od jakiego wieku dzieci płacą za przejazd a jesli tak to ile? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni_30 Re: Czy lipcowe płacą za przejazd PKP? 27.07.11, 18:12 Płacą za przejazd od 4 lat. Są specjalne bilety dla rodzica i dzieci (wychodzi ok 40% ceny normalnego) Odpowiedz Link
qwoka Re: Czy lipcowe płacą za przejazd PKP? 27.07.11, 18:22 Od 4 lat ehhh, trzebabyło wyjezdzac przed urodzinami ;) Interesuje mnie emeryt + 4 latek, wiec pewnie specjalnego biletu na taki zestaw nie ma? Odpowiedz Link
dziunia27 Re: Czy lipcowe płacą za przejazd PKP? 27.07.11, 18:49 już niestety płaci;/ ale są bilety rodzinne to wychodzi dużo taniej, w kasie się spytaj;) Odpowiedz Link
michalina_79 Re: Czy lipcowe płacą za przejazd PKP? 27.07.11, 22:10 jestem na świeżo w tym temacie bo akurat wyjeżdżałam więc sprawa wygląda tak, dzieci które ukończą 4 lata płacą bilet ze zniżką 37%, dorosły jak jedzie z dzieckiem mówi w kasie że dla siebie potrzebuje bilet na przejazd rodzinny i tak z jednym dzieckiem na przejazd rodzinny mogą jechać 2 osoby dorosłe zniżka jest 33% bodajże z tego jak mi policzyli. Myślałam że jeszcze uda mi się w jedną stronę jeszcze zaoszczędzić na lipcowym ale wyjeżdżałam 4 dni po jego urodzinach i już musiałam zapłacić mu bilet. Wszystko jest jeszcze w miarę ale najgorsze jest to że nie przysługuje w pociągu przedział dla matki z dzieckiem, jak jechałam szłam do konduktora i prosiłam o taki przedział on mi otwierał i nawet jak na korytarzach ludzie stali bo był tłok to spokojnie nie musiałam się martwić. A teraz już trzeba liczyć na to że się uda zająć miejsca:) z tamtym przedziałem super się jeździło bez stresów że miejsca nie będzie. Najbardziej mnie denerwuje że studenci wywalczyli sobie zniżkę 50% a dziecko które kończy 4 lata ma tylko 37% zniżki i gdzie tu sprawiedliwość ..... Odpowiedz Link
alcea3 Re: Czy lipcowe płacą za przejazd PKP? 27.07.11, 22:19 inna sprawa czy konduktor wie ze dziecko ma 3 lata i 11 miesiecy czy 4 lata i jeden dzien? Odpowiedz Link
a090707 Re: Czy lipcowe płacą za przejazd PKP? 28.07.11, 08:35 Ja jechalam z malym autobusem jeszcze przed jego 4 urodzinami i kierowca uparl sie na bilet- znizka 20 %, smiech jakis, bo studenci maja wieksza znizke... musialam zaplacic, ale jak wrocilismy wyklocilam sie u kierownika i dopiero jak zostal postraszony "ze sprawa do gazety pojdzie " oddal kase. Wszedzie pisze, ze dzieci do lat 4 nic nie placa za bilet !!! A dodam, ze jak wracalismy na tej samej trasie innym autobusem nie placilam za niego- czyli mozna. Odpowiedz Link
michalina_79 alcea 28.07.11, 09:55 jadąc jakąkolwiek komunikacją to w twoim interesie jest w razie czego udowodnić wiek dziecka. Konduktor nie ma miarki wieku w oczach, nie każde dziecko wygląda na swój wiek. Konduktor ma prawo poprosić o dokument w którym jest napisany wiek dziecka czyli np. akt urodzenia, książeczkę zdrowia, dowód osobisty, paszport itp. jeśli nie masz tego ma prawo wystawić mandat za jazdę bez biletu. Starszy chodzi do zerówki i ze szkoły dostałam zaświadczenie że chodzi do zerówki i przysługuje mu ulgowy bilet. A jak się trafi jeszcze na czepialskiego konduktora -służbistę to nic nie zdziałasz. I właśnie nawet 1,2 dni po skończeniu 4 lat nie uprawnia do darmowych biletów i trzeba już ulgowe płacić. Nawet za autobus komunikacji miejskiej musiałam kupować ulgowy bilet hahha a w Warszawie dzieci do podjęcia nauki w szkole jeżdżą za darmo -takie coś powinno obowiązywać w całej Polsce, no ale co miasto to inne przepisy Odpowiedz Link