Dodaj do ulubionych

Ludzie są chorzy!!!

01.12.12, 11:34
Dostałam dziś info od koleżanki, że w jakimś onetowym artykule są informacje skopiowane z bloga Amelki. Ktoś sobie wymyślił fabułkę o rozpadzie swojego związku, dziecku chorym na białaczkę i cytuje słowa ze strony Amelki.
Nie powinnam bzdurami się przejmować, ale jednak wkurza mnie, że my tu walczymy o Amelkę, a ktoś ckliwe historie sobie pisze.
Skomentowałam ten onetowy artykuł, ale "coś" chciałabym tym zrobić jeszcze. Tylko nie wiem co. Zdanie żywcem kopiowane więc to nie przypadek! Fakty także zbieżne (zalecenia lekarza, zastrzyki domięśniowe).
Świetnie się ktoś musiał bawić
Obserwuj wątek
    • zumali Re: Ludzie są chorzy!!! 01.12.12, 12:41
      Nie dziwię się, że Cię to wkurzyło. Ludzie jednak mają tupet! - Brak słów :(
      Ja się nie znam, ale dziewczyny pewnie podpowiedzą, co można zrobić w takiej sytuacji.
      • narttu Re: Ludzie są chorzy!!! 01.12.12, 14:37
        moze do prawnika?
    • lucy_cu Re: Ludzie są chorzy!!! 01.12.12, 17:16
      Asiu, myślę, że to było proste: autorka artykułu potrzebowała, nazwijmy to, realiów, żeby w swoim tekście napisać o tym, jak u dziecka rozwija się białaczka. Wklepała w wyszukiwarkę "białaczka, blog" i wyskoczyliście jej Wy. Sparafrazowała te parę zdań. Tyle.
      Nie wiem, jak wygląda sprawa praw autorskich jeżeli chodzi o blogi- tu trzeba by się poradzić prawnika. Tu masz parafrazę, nie masz dosłownego skopiowania z tego, co widzę. To chyba jednak jest różnica- napisanie urywka tekstu w oparciu o publicznie dostępnego bloga, a skopiowanie treści.

Jeżeli decydujesz się upubliczniać kawałek swojego życia, trzeba się liczyć z tym, że ktoś może wykorzystać Twoje słowa w różny sposób. Czy jest to etyczne, to inna sprawa, oczywiście.
      • malenkie7 Re: Ludzie są chorzy!!! 01.12.12, 21:43
        może na przyszłość zrobić cosik takiego?
        www.10minut.pl/magazyn/2011/02/zabezpieczenie-strony-przed-kopiowaniem-tekstow/
        a do autorki tekstu i nawet do samego onetu napisałabym maila, bo to rzeczywiscie jest chore...
        • ankas4 Re: Ludzie są chorzy!!! 01.12.12, 21:50
          Sluchaj a mozesz napisac do autorki tego posta z zapytaniem czy jej dziecko jest faktycznie chore czy tez zwyczajnie topodpucha...jak podpucha to oczywiscie nastaraszylabym prawnikiem,wszelkiego rodzaju konsekwencjami, a jak faktycznie dziecko chore,to zwyczajnie powiedzialabym ,ze mozesz sluzyc rada/pomocą,ale nie chcesz ,aby kopiowali waszego bloga. Jesli ktos udaje chorobę dziecka w celu wyludzenia kasy/wspoczucia itp..to jest to namaksa zezwierzecenie i podlega pod paragraf,wtedy naglosnilabym sprawę na maksa!
          • myrtille Ankas 01.12.12, 22:21
            To są DOKLADNIE te same słowa i opisy. A pani dziennikarce( z kobiecych czasopism, kiedyś nawet Pani) chyba zabrakło przyzwoitości po prostu i wyobraźni w kreowaniu postaci
    • lucy_cu Re: Ludzie są chorzy!!! 01.12.12, 22:22
      Rozumiem Twoje wzburzenie, ale tak z boku patrząc- nikt Was nie obraził, sama w życiu bym się nie domyśliła, że to z Waszego bloga, mimo, że go czytam. Poza trzema zdaniami o początku choroby niewykluczone, że faktycznie ściągniętymi od Was i sparafrazowanym opisem dalszej sytuacji (a to historia jakich wiele niestety), nic tam nie ma.
      Ok,wygląda na to, że bez Twojej wiedzy użyto trzech Twoich zdań, a początek historii choroby Amelki posłużył jako wzór do opisu choroby dziecka z tekstu. Ale czy to jest od razu odzieranie Was z Waszych przeżyć? Zupełnie neutralny Twój tekst, podejrzewam, ze na dziesiątkach blogów masz podobne. Pewnie, że ta babka powinna była zapytać, czy wyrażasz zgodę, skoro nie chciało jej się wymodzić tych paru zdań po swojemu. I tak, uważam, że to bardzo nie w porządku. Należy się Wam wyjaśnienie od onetu i od niej (mail do nich to dobry pomysł).
      Ale, nazwijmy to, szkodliwość całej tej sprawy jest żadna. Ot, konsekwencja tego, że dzielicie się swoimi zmaganiami z Amelkową chorobą ze światem. To jest internet, dostęp do Twojego bloga ma każdy. Nie wiesz, jak blog jest odbierany- może na przykład jest grupa ludzi, którzy czytają go bo lubią sensacje albo traktują ten blog jak rozrywkowy serial medyczny. Prawda?
      Jeżeli to rzeczywiście jest kopia Twojego tekstu (przepraszam, w pierwszym poście nie napisałam, że oprócz sparafrazowania reszty jest ten jakby rzeczywiście Twój fragment- nie doczytałam na blogu), tak, jest to nie w porządku. Tyle że nie sądzę, że "Ktoś się tu dobrze bawił". Raczej "Ktoś był leniwy do bólu". Też naganne- ale myślę, że w swoim wzburzeniu nadajesz całej sprawie zbyt poważny ton. Nikt tu się nie zabawił Waszym kosztem, tylko leniwej dziennikarce się pisać nie chciało.
      • ankas4 Re: Ludzie są chorzy!!! 01.12.12, 23:19
        To ja nie mam takiego lagodnego podejscia jak lucy,w takiej sytuacji wywalilabym mega emaila do autorki-zlodziejki, nastepnie do onetu, a nastepnie jesli nie byloby choc cienia skruchy od zlodziejki, to nie wiem czyrowniez nie do tvn-u oni uwielbiają takie akcje naglasniac! Mnie krew zalewa na takie cosi pewnie lucy ma racje o malej szkodliwosci ,ale takich akcji nie znoszę!!!
        • lucy_cu Re: Ludzie są chorzy!!! 01.12.12, 23:58
          Myślę o tym, bo żal mi Asi, że się denerwuje...
          Ale ja tu nie widzę nic poza partactwem, lenistwem i bezmyślnością autorki.
          Nie chciało się pisać- to skopiowała.
          Nie całą historię,tylko urywek, parę zdań. Nikogo nie oszkalowała, nie obraziła. Pewnie, że sięgnęła po cudze. Pewnie, że na dodatek nie z bloga o pierdołach, tylko o ciężkiej chorobie dziecka.
          Ale w sumie to nie bardzo jest o co robić większą aferę- nie zaszkodziła nikomu poza sobą samą, to sobie wystawiła marne świadectwo.
          Oczywiście, wiem, że sama nie mogę siłą rzeczy mieć do całej sprawy takiego stosunku jak Asia, bo to nie moja córka, nie mój tekst, nie moje emocje tak ogromne, bo związane z chorobą. Biorę na to poprawkę.
          Mam jeszcze taką refleksję, że z tym całym internetem jest tak, że istniejąc w nim, na dodatek w jakiś bardziej konkretny i nieanonimowy sposób, bierzemy na siebie spore ryzyko, że to, co piszemy, jest czytane i wykorzystywane przez różnych dziwnych ludzi...
          To jest trochę tak jak z zostawianiem niezamkniętego auta na parkingu. Oczywiście- czy złodziej zabierze ukradnie auto, które było otwarte, czy sam sobie otworzy, jeden pies, kradzież to kradzież, nie miał prawa wziąć. Ale jednak- jeżeli ufamy, wierzymy w uczciwość ludzi i tego auta nie zamkniemy (a wiecie, że znam kilka osób, które tego nie robią?), to jednak bierzemy na siebie ryzyko. I tak samo tutaj- jest publiczny blog, jest więc ryzyko, że ludzie sobie z niego swobodnie skorzystają. Nie chcę przez to powiedzieć, że to wina Asi!!! Asia nie jest netową ekshibicjonistką, pisze bloga o chorobie dziecka, nie o bzdurach. I nie dla poklasku. Ale jednak- musi się liczyć z taką możliwością, że wgląd w jej życie ma przez to mnóstwo ludzi, różnych...
          Wredna sprawa w sumie, kurczę.
          Ale, Asiu, nie jest warta takich nerwów- leniwa babka się nie popisała i tyle...
          • myrtille Re: Ludzie są chorzy!!! 02.12.12, 08:32
            Może ja jestem idealistką wciąż i życie niewiele mnie nauczyło, ale jestem "za" uczciwością.
            Nie dlatego, że a nuż ktoś mnie sprawdzi, ale dlatego że to jest dla mnie czymś podstawowym.
            Tak jak nie godzę się z powszechnym ściąganiem plików bo to kradzież(a stało się tak wszechobecne bo dostępne) to kradzież własności intelektualnej a pięknie sobie wszyscy uzasadniają swoje czyny, tak samo nie godzę się z takimi zachowaniami.
            I to nie czyn wiejskiej pismaczki a dziennikarki, wydawać by się mogła, z wyższej klasy gazet.
            Lucy, ja tego nie znalazłam.
            Znalazłam to znajoma, która zna mnie mniej niż Ty, ale stronę Amelki czyta.
            Czytała wpis z początków choroby dawno, ale jakoś Jej to utkwiło i od razu powiązała to z nami.
            Kompletnie nie podoba mi się podejście aprobującej zgody na takie sytuacji, bo to tylko otwiera furtkę dla nieuczciwości.
            W tej, czy innej sprawie.
            Bezkarność, niska szkodliwość społeczna czynu etc i hulaj dusza dla oszustów.
            Takie jest moje zdanie.
            Twoja może być inne.
            • lucy_cu Re: Ludzie są chorzy!!! 02.12.12, 09:57
              Ależ ja nie wyrażam na to zgody. Nazywam to kradzieżą i nieuczciwością. Moje stanowisko to nie jest aprobująca zgoda, tylko realne spojrzenie na dzisiejszy świat. Nie masz domu wokół domu czterometrowego muru i trzech rottweilerów- nie dziw się, że cię okradli. Niestety. Taki jest świat, czy nam się to podoba, czy nie. Ufasz- możesz się na tym zaufaniu bardzo pośliznąć.
              Ta kradzież tutaj jest wręcz absurdalnie głupia, mnie się w głowie nie mieści, że komuś się nie chciało ruszyć głową i musiał aż ukraść sobie te parę zdań- no niesłychaną "pomoc" miała pani dziennikarka.
              A nad absurdami nauczyłam się spuszczać zasłonę milczenia, na nic więcej nie zasługują.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka