29.01.13, 13:19
Asia, Twoj Tymek to "krtaniowiec" nie? Wydaje mi się, że kiedyś pisałaś, że masz zawsze w pogotowiu jakiś lek wziewny do nebulizacji w razie ataku duszności.. Powiesz co to był za lek?
Mam w rodzinie dziewczynkę, często ma ten paskudny szczekający kaszel i duszności... Tylko lekarz gupek nie chce nic do inhalacji im przepisac, tylko antybiotyki daje ;/
Obserwuj wątek
    • ankas4 Re: ankas 29.01.13, 15:06
      O tak , dobrze pamiętasz, i nawet ostatnio byłam z Tolką u pediatry z powodu jej zaparć, ale oczywiscie zapytałam jakie dawki teraz stosować u Tymka tego sterydu i czy mozna w sytuacji wyjątkowe Toli tez to podac i wszystko juz wiem, jestem spokojna i powiem szczerze, ze kazdemu ten lek polecam miec w domu , no ja sie czuję z nim bezpiecznie, to jest steryd w tabletkach , działa błyskawicznie, i ma na celu obkurczenie natychmiastowe krtani aby sie dziecko nie udusiło. Dawał mu w ciągu Tymka zycia dwa razy ten steryd, obyło sie bez antybiotykow, ale oczywiscie pozniej ( na drugi dzien) bo zazwyczaj atak był w nocy - bylismy u pediatry .
      Nazwa tego sterydu to:Pabi-dexamethason( 1 mg) to są tabletki, teraz mam zalecone aby w razie ataku dac dziecku 3 tabletki, a potem przez kolejne 3 dni odstawiamy delikatnie czyli po pol tabletki , a potem ćwiartkę i koniec... Oczywiscie nie namawiam do podawania na własną rękę, zresztą ten lek jest na receptę, sa rózne opnie, ja wierze i ufam mojej pediatrze, ze starsznego spustoszenia nie zrobi sie w organizmie dziecka podając w razie silnego ataku ten steryd. Ulotka moze przestraszyć, ale wiadomo ,ze steryd to nic dobrego , uzyty jednak od czasu do czasu bardzo pomaga i moze uratowac zycie)

• ridibunda Re: ankas 29.01.13, 20:34
        My mamy encorton w tabletkach.
        Moja pediatra twierdzi ,ze wziewy np. z pulmicortu nic nie pomagają przy krtani, tu trzeba albo silny lek w tabletkach albo, jeśli dziecko już nie może przełykać - zastrzyk.
        Oby Wam się to nigdy nie przydało.
        • ankas4 Re: ankas 29.01.13, 22:37
          • ankas4 Re: ankas 29.01.13, 22:42
            Za szybko sie wklikało:) a chciałam tylko dopisać,że sie zgadzam z ridibunda!!!
            Swoją droga nie wiem czemu pediatrzy nie informują i nie dają recepty rodzicom krtaniowców, aby wlasnie mogli szybko zareagować jak jest atak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka