07.02.13, 12:24
Mam pytanie- jakie szczoteczki, pasty do zębów i żel pod prysznic kupujecie dla siebie i jakie dla swoich dzieci. Kupujecie gdzie popadnie czy np. z Niemiec...
Wszystko mi się kończy a mam wrażenie że w sklepach coraz gorsza jakość i coraz wyższa cena i coraz mniejsze opakowania i nic się nie pieni itd.
Zwłaszcza pasta do zębów- pierwsza lepsza czy coś specjalnego?
Obserwuj wątek
    • metanira Re: Kosmetyki 07.02.13, 13:20
      Szczoteczki do zębów:
      Konrad - dwupak ze zwierzątkami z Lidla
      My - Jordan Classic

Pasty do zębów:
      Konrad - Colgate dla dzieci 2-6 lat bodajże
      My - Blend-a-med Complete7 albo bez udziwnień, zwykła świeża mięta

Żel do kąpieli:
      Konrad - Hipp
      Ja - Dove z olejkami nawilżającymi
      M - STR8

Kupuję w marketach albo w Rossmannie.
      Proszek i płyn do płukania kupuję ostatnio z Niemiec.
      --
      Konrad 22.07.2007
      MY
      Jeszcze nasycam się powietrzem, oddechy przenajświętsze karmią serce przez nos.
    • kalipowa Re: Kosmetyki 07.02.13, 14:16

Dla calej trójki

pasta: lacalut activ
      zel: ten, ktory akurat jest w promocji w rosmanie
      szczoteczka: braun elektryczna
      • aga_junior Re: Kosmetyki 07.02.13, 16:56
        Oj to dużo tego :)

Ja używam żelu i balsamu z serii fenjal z rossmana
        pasta do zębów na noc meridol, rano jakaś wybielająca (blendamed ...itp)
        dla Maciusia: elmex dla dzieci, płyn szampon albo nivea albo rossmanowski albo mój (jak mi zabraknie ;-)
        Andżela płyn do mycia tez rossmanowski seria dla nastolatek
        M to używa co ja mu kupię :)

generalnie to ja uwielbiam te wszystkie myjące żele, balsamy, granulki i nie wiadomo co jeszcze :D
    • amalota Re: Kosmetyki 07.02.13, 17:26
      My pastę colgate żel ten najbardziej miętowy, a dla dzieci Elmex. Teraz zrobiłam duży zapas elmexu w Austrii, bo u nas w Rossmanie elmex 50ml za 11,49 (w promocji zwykle ok. 2 zł taniej), a tam zapłaciłam 1,99euro/75ml. W tej samej cenie był elmex do 6 lat i 6-12.

Żel dla siebie Palmolive albo Nivea, dla starszaka Soraya żel dla dzieci Family Fresh, dla młodziaka Nivea baby (też zrobiłam zapas, jak była promocja w Carrefour - drugi za 1 grosz).
    • olcia.kaktus Re: Kosmetyki 07.02.13, 18:41
      Szoteczka do zębów:
      my mechaniczna TESCO
      Młoda:
      mechaniczna ze spider-manem, ale nie pamiętam firmy
      Pasta do zębów:
      My: blen-da-med complete plus Listerine Total Care do płukania
      Młoda: Elmex dla dzieci

kosmetyki - różnie. Jak jedziemy do Niemiec, to kupuję dla wszystkich. Tak samo z proszkami do prania i inną chemią. Na rok starczają tylko proszki, reszta tylko na trochę.
      Potem dokupuję różne, czyli to, na co mam ochotę, raczej w tesco. Nie kupuję raczej marek rossmana czy lidla, ale kto wie, może spróbuję, do części spożywczej lidla się przekonałam.
      • klaala Re: Kosmetyki 08.02.13, 10:16
        pasty i szczoteczki kupuje w rossmanie ale nie przywiazuję wagi do tego bo często zmieniam
        pasty dla dzieci colgate lub aquafresh
        kosmetyki dla mnie (cienie,płyn do demakijażu, płatki do demakijazu sephora) i mam na bardzo długo
        zamiast proszku kupuje kapsulki ariel do prania i nie dodaje juz płynu do płukania
        perfumy z bezcłówki przywożę
        a balsamy też różnie ale w rossmann
    • spodnica_w_kratke Re: Kosmetyki 08.02.13, 10:28
      ostatnio przestawiam się na wszsytko co jak najmniej uczula, w tym na niepieniące się środki czystości. Te wszystkie SLS i inne składniki, dzięki którym szampon czy żel świetnie się pienią potrafia mocno podrażniac.
      Przestawiłąm się na:

szampon Biovax, a od tygodnia rossmanowa Alterra (czy jakoś podobnie)- ten drugi to obecnie strzał w 10;) nawilża farbowane i mocno zmęczone włosy, nie podrażnia, no i nie ma tych sls'ow i parabenów.
      mydło- Biały jeleń:) z różniastymi dodatkami.
      pasta: ze względu na aparat nie powinnam uzywac żadnych z wybielaczem, więc jest aquafresh, bez wybielania;)

dzieci:
      mydło w kostce rossmanowe dla dzieci (kurka, znowu nie mam nazwy w gowie;)
      szampon- skarb matki, inne, w tym rossmanowe i hipp podrażniały.
      pasta: elmex.

maż: szampon biovax,
      do mycia- żel, jaki tam sobie kupi.
      pasta: tez aquafresh.
    • lipiec_2007 Re: Kosmetyki 08.02.13, 13:08
      Dzieci używają elektrycznych szczoteczek braun. Wybieramy za każdym razem inna paste i płyn do plukania aquafresh.

Do mycia używamy mydło marsylskie, albo czasem jakiś apteczny specyfik myjacy do skory wrazliwej.

Często kupujemy niemiecka chemie.
      • lilka.k Re: Kosmetyki 08.02.13, 14:44
        My tez sie mojemy mydłem marsylkim. Cała nasza trójka oprócz męża, On sie wyłamał, ale podrzucam mu do łazienki naturalne żele, bez parabenów i innych takich.
        Pasty dla dzieci wyszukuję bez fluoru.

Chemii prawie nie używam, wiec jakis Ecover do prania tylko.
        • lipiec_2007 Re: Kosmetyki 08.02.13, 17:32
          Ja z niemieckiej "chemii" polecam linie ekologicznych produktów firmy frosch
          frosch.pl/produkty/domowe-środki-czyszczące/7-frosch-płyn-do-mycia-szyb.html
          Bardzo sprawdza mi sie rownież wielofunkcyjny kamień do czyszczenia. Wszystkiemu daje radę bez pudła:)
          • lilka.k Re: Kosmetyki 08.02.13, 19:03
            Do szyb mam ten i jest niezły, firmy Wheelers, nie śmierdzi alkoholem
            www.lifeandhome.co.uk/around-the-home/window-cleaning/wheelers-natural-eco-glass-cleaner-300ml.htm
          • lilka.k Re: Kosmetyki 08.02.13, 19:09
            Ale tego kamienia chyba nie znam. Rozejrzę się :) największy problem mam z kuchenką. Czym myjecie płyty?
            • lipiec_2007 lila 11.02.13, 13:27
              www.kamienuniwersalny.pl/onas.html
              powyzej masz troche informacji o tym kamieniu. ja swoj kupilam w niemczech i nie pamietam jego nazwy handlowej.

na bank doczyscilabys tym plyte (teraz mam indukcyjna, a te wystarczy tylko przetrzec wilgotna szmatka). ja czyszcze kamieniem piekarnik, swietny jest tez do fug.
              • amalota Re: lila 11.02.13, 15:32
                A czy taki kamień nadałby się na szybę prysznicową (przezroczystą)? Czym takową myć, bo po przeprowadzce woda strasznie twarda i osad jak ta lala.
                • lipiec_2007 Re: lila 11.02.13, 15:55
                  amalota napisała:

> A czy taki kamień nadałby się na szybę prysznicową (przezroczystą)? Czym takową
                  > myć, bo po przeprowadzce woda strasznie twarda i osad jak ta lala.

mysle, ze z "osadem jak ta lala" powinien sobie dac rade. napisano, ze czysci nawet lustra, samochodowe karoserie, wiec na szybe tez zadziala. a ocet probowalas? ja lazienkowe kafelki i baterie traktuje octem spirytusowym:)
                  • amalota Re: lila 11.02.13, 18:42
                    Tak, ale szukam alternatywy. Poza tym troche się boje, bo kafle mam matowe czarne i mam obawy, czy ocet czasem nie zrobi na nich przebarwień (chodzi o styk szyby z kaflami).
              • lilka.k Re: lila 11.02.13, 22:23
                Dzięki, bede szukać tego kamienia. Ja tu raz kupiłam taką pastę i bardzo mi przypomina ten kamień, szczegolnie sposób użytkowania. Ciekawe czy to cos podobnego, tez było takie uniwersalne, ale jednak smierdzialo chemią mocno.
                Do płyty mam rozne środki, ale to mocna chemia, szukam alternatywy.

• mimi_mm Re: Kosmetyki 08.02.13, 20:42
      Dużo tego w mojej łazience.
      Używamy szczoteczki elektrycznej, pasta Elmex dla dorosłych i dzieci.
      Zele-dla dzieci Bobini dla nas różnie zależy od promocji Rossmannowskich. Ja mam mydło z masłem shea które lubię i kupuje w L'occitane. Do twarzy mam cały oddzielny arsenał.
      No i jestem wierna Herbinie w kulce od X lat której uzywa tez mój M. Ogólnie cieżko ja dostać. Zamawiam ja hurtowo w jednej drogerii która ma ja w ofercie.
      Plus perfumy po 2 sztuki for him and her do wyboru.
      Piore w orzechach a te ubrania z dużymi zaburzeniami z proszkach i płynach z Holandii bo tam akurat mieszka brat M.
      Właśnie sobie uświadomiłam ze strasznie tego dużo......
    • zumali Dziewczyny, a to mydło marsylskie ... 09.02.13, 09:30
      takie bez dodatków, naturalne, dla skóry alergicznej nadaje się?
      Moje obie dziewczynki podrażnia chyba wszystko - już nie wiem czym Je myć :/
      • lilka.k Re: Dziewczyny, a to mydło marsylskie ... 09.02.13, 10:14
        Tak Zumali, nie powinno podrażniac, jest bardzo delikatne a jednocześnie dobrze nawilza :)
      • lipiec_2007 Re: Dziewczyny, a to mydło marsylskie ... 11.02.13, 13:31
        zumali,

ja uzywam marsylskiego wlasnie z powodu problemow z wrazliwa i atopowa skora. alternatywnie mozesz sprobowac rodzimego Bialego Jelenia.

Polecam rowniez mydla aleppo z olejem laurowym z rozna zawartoscia tego specyfiku od 20-70%.
        zobacz sobie kilka info:
        www.mydlarnia.info/mydlo-oliwkowo-laurowe-z-aleppo-20--cat-226-id-483.aspx
        • zumali Re: Dziewczyny, a to mydło marsylskie ... 11.02.13, 15:25
          Dzięki :-)
          właśnie Biały Jeleń u nas się nie sprawdza - obie piszczą, że je piecze.
          Achh... atopiki... jeszcze teraz w czasie okresu grzewczego jest bardziej kiepsko.
          Zobaczymy marsylskie na początek - cena nie przeraża.
          • lipiec_2007 Re: Dziewczyny, a to mydło marsylskie ... 11.02.13, 15:39
            Moj syn atopik ma tak czerwone rece, ze az mnie boli jak na nie patrze....w weekend udaje mi sie podleczyc te skore, to po przedszkolu poniedzialek-piatek znowu mu sie zaognia.

mydlo marsylskie jest w bardzo grzecznych cenach i pamietaj, ze to az 300g mydla w mydle. najlepiej zaraz po zakupie je przepolowic, bo taka ogromna kostka trudno jest sie myc, bo z rak ucieka:)
            • zumali Re: Dziewczyny, a to mydło marsylskie ... 11.02.13, 16:01
              U mojej starszej też ręce i wewnętrzne strony ud.
              Najlepsze będzie naturalne, czy z oliwą z oliwek? Czym natłuszczasz po myciu?
              • lipiec_2007 Re: Dziewczyny, a to mydło marsylskie ... 11.02.13, 16:36
                zumali napisała:

> U mojej starszej też ręce i wewnętrzne strony ud.
                > Najlepsze będzie naturalne, czy z oliwą z oliwek? Czym natłuszczasz po myciu?

uzywalam tylko tego z oliwa z oliwek i zwyklego i jest ok. do lawendowego nie mialam zaufania, bo to chyba perfumowane. natluszczam najczesciej maslem shea. takim bez zadnych dodatkow.
                • kamamama2 Re: Dziewczyny, a to mydło marsylskie ... 12.02.13, 09:56
                  Do mycia dla wszystkich mydło marsylskie bez dodatków, przywożę 2 wielkie kostki z Brukseli na na dłuuugo starcza, a ostatnio to samo wypróbowane udało mi się kupić w wersji kosmetycznej - zwykłe małę kostki
                  no i ziaja w dużych butlach do piany w wannie czasem

do włosów testujemy propolisowy szampon, bo dzieci mają zmiany na głowie, albo emolium

pasta elmex

do smarowania emolium albo mustela stelatopia, kiedyś Rozalkę smarowałąm tylko olejem z pestek winogron

a ja ostatnio testuję olejowanie
    • pabia_a Re: Kosmetyki 11.03.13, 21:03
      szczoteczki do zębów:
      my: colgate
      młody maniak szczoteczek: elektryczna braun, dodatkowo oral-b i jordan

pasta:
      my: blend-a-med
      młody: oral-b i singal

żel pod pryszcznic:
      ja: dove
      mąż: nivea
      młody: nivea i hipp