Dodaj do ulubionych

Jak długo ta temperatura?

05.03.13, 16:13
Ile może trwac podwższona temp przy wirusie? Piotrek od czwartku do niedzieli miał nawet do 40 stopni co 3-4 h. Teraz jest już bez leków przeciwgorączkowych ale od dwóch dni temp miedzy 37.5 a 38.5 . Z uwagi na to za mateusz miał podobny przebieg kilka dni temu (tylko temperatura spadła szybciej) pediatra obstawia wirusa i każe czekać...... To czekam jeno coraz mniej cierpliwie..... Długo go jeszcze może trzymać cholerstwo? Jesli to wirus to wyjatkowo upierdliwy, ale jak nie wirus to kiedy powinnam przestac byc cierpliwa? Oprócz tej temp ma katar.
Obserwuj wątek
    • zurawina100 Re: Jak długo ta temperatura? 05.03.13, 16:28
      U nas to samo, od piątku rana temperatura, wczoraj tylko po południu , a dziś na razie bez. Jest kaszel i katar. Już jestem cała nerwowa przez tę temperaturę. Lekarz też mówi że to wirus.
    • zumali Re: Jak długo ta temperatura? 05.03.13, 16:28
      U nas ostatnio było tak, że ... 3 dni wysoka temperatura, potem jeden dzień spokojnie (już robiłam uffff...) i znowu 3 dni gorączki. Taki wirus - najpierw starsza, potem młodsza :/
      • aga_junior Re: Jak długo ta temperatura? 05.03.13, 16:47
        wpisuję się do klubu :-/ u nas to samo :-/ Jeszcze w wątku kawowym pisałam, ze temperatura młodemu spadła a ok 11.00 znów poszła w górę. Na szczęście nie wysoka ok 38 stop. ale katar makabryczny.
        • m_k8 Re: Jak długo ta temperatura? 05.03.13, 18:39
          no nie mówcie. Hana właśnie z temp. lerzy :-( Ech, przedwiośnie.
    • lee_a Re: Jak długo ta temperatura? 05.03.13, 20:43
      witajcie w klubie. Nurofenem zbiłam z 39,7 na 38,8. Dopiero po czopku z paracetamolu zeszło do 38... O rany... a mniejsza też zaczyna...
      • ankas4 Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 00:23
        Ja to zaraz robię Crp w takiej sytuacji, podjedz z dzieckiem do laboratorium. Tak długo utrzymująca sie temperatura to nie za dobrze myślę...
        • porzeczka_mocna Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 07:31
          Naprawdę warto zrobić CRP. Bo może to nie wirusówka, albo oprócz wirusa cos się jeszcze przyplątało?
          • aga_junior Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 07:53
            Maciuś miał w nocy 39.5 a teraz 36,5 ibufen mu podałam o 22.00 ostatni raz. jak znowu wzrośnie to jutro rano jedziemy z powrotem do lekarza.
            Dziewczyny czy crp trzeba robić na czczo? Bo młody miał w życiu badanie to robione zawsze w szpitalu.
          • leluchow1 Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 07:57
            Wczoraj juz sie wkurzyłam na zlewającego pediatre. Dziś zrobiłam samowolkę i poszłam na morf i crp. Wyniki o 14. Zobaczymy. Może jakies powikłania doszły. Bo oryginalnie to chyba jednak był wirus skoro Mateusz wyszedl z tego bez niczego po 5 dniach. A taki mieliśmy piekny rok -od wrzesnia 1 jelitówka. To teraz sobie pochorujemy....
            • aga_junior Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 08:05
              Leluchow a czy Mateusz miał coś jeszcze przy tej gorączce?
              • leluchow1 Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 08:17
                To samo co Piotruś Katar strasznie głęboko siedzący w nosie i suchy kaszel.
                • yvonne79 Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 08:56
                  U nas było to samo. Temperatura, zatkany nos, kaszel suchy, a po 2-3 dniach mokry. Okazało się, że to infekcja, która przechodzi w zapalenie oskrzeli lub płuc. Miśka była strasznie osłabiona. Dostała Klacid i jest jak nowa. Podobno ta infekcja zbiera teraz swoje żniwo.
                  • ajila32 Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 09:16
                    w Gorzowie na pewno - wszędzie słyszę że przedszkola pustoszeją; my przerobiliśmy to 1 raz, ale u koleżanki nawroty od stycznia non stop (2 dzieci i oni też) - masakra jakaś..
                    • yvonne79 Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 09:29
                      Właśnie wczoraj byliśmy na kontroli. Lekarka nam powiedziała, że teraz codziennie przychodzą dzieci z tą infekcją. Mówiła, że głównie przedszkolaki, ale uczniowie klas 1-2 też.
                      Mam nadzieję, że u nas też na 1 razie się skończy.
    • ajila32 Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 09:14
      u mnie obie dziewczyny przez 2 tyg w domu były, dopiero od poniedziałku w przedszkolu. też mega wysokie temp - ponad 40st; Ada pierwsza i od razu wysoko (prawie po karetkę dzwoniliśmy-nawet zawsze opanowany M zaczął się bać) - dostała od razu antybiotyk i po 3 dawkach gorączki przeszły na poziom 38 - i po 2-3dniach 37 - pomogło; Malwina nie gorączkowała tak mocno na starcie i dostała leki na wirusówkę - po 4 dniach takiego objawowego leczenia temperatura w nocy skoczyła ponad 40 - dnia następnego lekarz (inny) stwierdził że weszło na płuca (zapalenie) i 10 dni leczenia antybiotykiem - znowu po 2-3 dawkach dopiero udało się zbić do 38 - po 5 dniach byłam na kontroli - czysto.
      przeciwna jestem dawaniu antybiotyków na starcie (nasz pediatra na szczęście też), ale ewidentnie bez nich tym razem nie dało rady
      a w przedszkolu z 26 osób 6 obecnych było (u Ady)..
    • olcia.kaktus Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 09:27
      widzę, że mamy tą samą serię. Temperatura 38,5, schodzi tylko po ibuprofenie, najgorzej wieczorem i w nocy. Rano jak się budzi to jest prawie zdrowa. Teraz czwarty dzień.
      Jutro jest w przedszkolu wycieczka do fabryki cukierków, więc dziś intensywniej się leczymy, żeby dała radę jutro pojechać.
      Ibuprofen podaję tylko jak ma temperaturę 39, trochę ją przetrzymuję żeby zwalczyła chorobę. Mnie też lekko brało, ale wczoraj miałam basem, potem poszłam sobie do sauny, 20 minut w 87 stopniach raczej wybiło mi wszystkie świństwa.
      Daj znać co z tym CRP, jeśli nie przejdzie, to w piątek tez zrobię.
      • aga_junior Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 09:57
        Ja młodemu muszę spędzać wcześniej :-/ przy 39,5 to on już majaczy, pod 40 zaczynają się drgawki.
        Dzięki leluchow za odświeżenie umysłu, pojechałam z młodym do lab. pobrała mu morfologię z rozmazem, crp i ob. Po 14.00 wynik i rano pojedziemy do przychodni. Ale wydaje mi się, że młody już jest nadkarzony, temperatura co raz wyższa ( u nas 5 doba) jest strasznie osłabiony i nie ma apetytu :-/ Rano jest jak zdrowy a o 9.00 już leci stan podgorączkowy.
        • leluchow1 Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 10:07
          U nas podobnie. Rano jest tak 37,0 potem do 38.3 . Apetyt ma w miare i bawi się ale tez ze 2-3 h w ciagu dnia śpi. Ja jade do lekarza dziś jesli się dostane jeszcze a jak nie to jutro z samego rana.
    • leluchow1 To u nas wszytko jasne 06.03.13, 13:46
      Angina ropna
    • lee_a Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 14:39
      u nas Ania już przestaje gorączkować. Teraz mamy delikatny stan podgorączkowy. Martunia dopiero zaczyna się rozkładać, ale jeszcze je, pije i szaleje. Myślę, że porządnie zagorączkuje wieczorem.
      • zumali Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 19:41
        Leluchow ... zdrówka! Też się boję, że może angina. Ciągle Jej zaglądam do pychola.
        U nas wczoraj Zu 39,5st (to była trzecia doba), dzisiaj przez cały dzień już lekki stan podgorączkowy, teraz 38,4.
        Joasia pewnie jutro :(
        W przychodni dzikie tłumy ... zobacze jak nocka. Pewnie jutro do doktorki się udamy.
        • zabka11 Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 21:14
          Zdrówka dla Was wszystkich życzę, i oby raz dwa antybiotyk zadziałał i gorączka spadła.
          Pozdrawiam serdecznie.
          • anmroz Re: Jak długo ta temperatura? 06.03.13, 21:49
            U nas to samo. Przez wekeend Michał gorączkował do 40, teraz Maciek też ponad 39 już drugi dzień. U Michała w wynikach ewidentny wirus. Po trzeciej dobie choroby złapał zapalenie stawów i przestał chodzić. Przestraszył nas nie na żarty. Zdarzyło mu się to już drugi raz. Od razu zaliczyliśmy wizytę w szpitalu.
            W jego grupie z 26 osób zostało 3. Pani też na zwolnieniu. Masakra normalnie.
            • aga_junior Re: Jak długo ta temperatura? 07.03.13, 08:15
              Maciek wczoraj jeszcze miał 38.2 w nocy już gorączki nie dostał. Wczoraj w końcu zjadł obiad i lepiej wygląda. Crp w normie, OB podwyższone. Laborantka powiedziała, że to wirus. Pojechałam rano do przychodni po numerek ale tam taki dziki tłum chorych dzieci, że zrezygnowałam. Co najważniejsze odetkał mu się nos więc może sami sobie poradzimy dalej. Najgorzej że mnie z M połamało totalnie. Totalny brak sił, ból mięśni i kaszel... Andżela chodzi z bólem głowy. Jak to jeszcze jakiś inny wirus to porażka :-/
              • lucy_cu Re: Jak długo ta temperatura? 07.03.13, 08:31
                Szaleństwo jest z tymi chorobami.
                Dwa tygodnie temu takie skoki temperatury zaliczył Jaszczur- i to było zapalenie płuca, jakimś cudem się skończyło na jednej stronie, nie przelazło na drugie. Wyleczył się ładnie bez antybiotyku- ale jednak, płuco to płuco, muszę teraz na niego chuchać przez jakiś czas.
                W szkole też jest pustawo, starsze dzieci też mocno chorują, u nas na przykład szóstą klasę ospa tnie- nie tylko na przedszkolaki zarazy padają.
                ZDROWIA wszystkim!!!!
                • leluchow1 U nas obłęd 08.03.13, 15:33
                  Angina okazała sie grypą bo CRP 5,6 a lekarka z przychodni widziała czopy ktorych nie ma. Dobrze ze nie podałam antybiotyku zanim nie zobaczyłą nas nasza pediatra. Dziś i wczoraj juz jest lepiej. Teraz zmogło mnie , mojego męża i opiekunke. Pandemia :-)
                  • alcea3 Re: U nas obłęd 09.03.13, 20:41
                    NO i aferzystka kolejna.... Od początku tyg siedziałą w domu bo katrarek i kaszel, dziś gorączka, zatkany nos .. buuu
                    • zurawina100 Re: U nas obłęd 09.03.13, 20:47
                      U nas już po chorobie, minęło po 4- dniowej gorączce i kaszlu już prawie nie ma.
                      • anmroz Re: U nas obłęd 10.03.13, 10:13
                        Nasz obłęd trwa dalej. 6 doba gorączki w granicach 38,5-39. Dzisiaj dostał już bactrim.
                        • aga_junior Re: U nas obłęd 10.03.13, 10:41
                          U nas też
                          Od piątku z M leżymy z gorączką i koszmarnymi bólami ciała, kaszlem i gigantycznym katarem :((((
                          Jedyna zdrowa istota w domu jest junior ale on ani do sklepu nie pójdzie, ani nie wyjdzie z psem.
    • zumali Re: Jak długo ta temperatura? 10.03.13, 19:24
      Starszej przeszlo po 4 dobach gorączki, tzn jeszcze trochę kaszle, ale ogólnie jak nowa. Za to malutka dzisiaj od rana 39st - mam nadzieję, że to "ten" przełom i jutro będzie ok.
      Masakra jakaś! Trzymajcie się i wracajcie do zdrowia szybko wszyscy! Sio choróbska!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka