Dodaj do ulubionych

Jaki tornister do 1 klasy?

21.07.13, 21:21
Dziewczyny, wiem że taki wątek był już, ale dawno, bo w marcu. Większość z Was ma już pewnie kupione rzeczy do szkoły.
Ja do tematu zasiadłam dopiero teraz, przejrzałam masę plecaków i tornistrów i nie wiem który byłby dobry dla młodej. Przymierzałyśmy kilka tornistrów i plecaków, ja wolałabym dla niej plecak, ona to co ładniejsze. Mierzyła Herlitz smart, mierzyła jakieś plecaki, na oku mam jakiegoś Topgala, ale wszystkie one są w mojej ocenie za duże dla niej. Lena ma 112 cm wzrostu i wydaje mi się, że plecaki/tornistry o wymiarach 40x20c29cm są o wiele za duże. Ale mniejszych, poza takimi małymi plecaczkami, nie widziałam.
Co Wy wybrałyście dla swoich dzieci? Chodzi mi o wielkość w stosunku do wzrostu, wzór to insza inszość :)
Obserwuj wątek
    • alcea3 Re: Jaki tornister do 1 klasy? 21.07.13, 21:36
      jutka7 napisała:

> Dziewczyny, wiem że taki wątek był już, ale dawno, bo w marcu. Większość z Was
      > ma już pewnie kupione rzeczy do szkoły.

Jutka nie wydaje mi się to takie oczywiste :))))
      Przeciez jeszcze 1,5 miesiaca :)
      • jutka7 Re: Jaki tornister do 1 klasy? 21.07.13, 21:43
        O rany, mnie się wydaje, ze to tylko ja zawsze w ostatniej chwili robię zakupy :) no ale skoro w marcu dziewczyny już o tym myślały to zakładam, ze w lipcu zakupy zrobione :)
    • aurinko Re: Jaki tornister do 1 klasy? 21.07.13, 23:16
      My kupiliśmy Topgal www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-184/?c---grey
      jest świetny, sporo funkcjonalnych rozwiązań, dużo elementów odblaskowych, lekki (waży mniej niż kilogram), z opinii wyczytanych na forach wiem, że można go prać w pralce, jest wytrzymały, praktyczny. Poza tym firma Topgal przy ewentualnych reklamacjach działa na korzyść klienta. Zamawiałam z zalinkowanej strony, przesyłka gratis (na drugi dzień plecak miałam w domu). Moja córka ma 122cm wzrostu i po wyregulowaniu pasków plecak leży ok.
      • jutka7 Re: Aurinko 21.07.13, 23:26
        Dokładnie ten plecak mam upatrzony, bo i cena przystępna, i ładny jest. Tylko moja jest 10 cm niższa, nie za duży będzie? Jesteś w stanie to ocenić??
        • ankas4 Re: Aurinko 22.07.13, 01:05
          Hej,ze wejdę w temat,bo tez szukam,ale powiedzcie mi czemu taki pojemny kupujecie?,ten ma az trzy komory,dziecko w 1 klasie musi tyle ksiazek i wszystkiego nosic do szkoly?????
          • ankas4 Re: Aurinko 22.07.13, 01:08
            Ucielo mi,sorry,piszę z tableta i slabo mi idzie, weszlam po tym linkuintam jest kategoria 'dla najmlodszychh dzieci ite plecaki chyba sa sensowniejsze dlatakich 6 latkow,dopytajcie sie w szkole ile faktycznie dziecko bedzie nosilo...
            • m_k8 Re: Aurinko 22.07.13, 08:10
              jeszcze nie wybrałam, ale mam ten sam dylemat. Hana podobnego jest wzrostu. Taki gdzie swobodnie wejdzie a4 wydaje się za duży dla niej, a w mniejszym wszystko się wygina ;-(
              A ma ktoś plecak na kółeczkach? Sprawdza się?
          • alcea3 Re: Aurinko 22.07.13, 08:12
            Ja tematem zajmę się dopiero za rok, ale z ciekawosci zapytam o to co ankas i od razu się czegoś nauczę na przyszły rok:)

Czy faktycznie ten zalinkowany tornister nie jest zbyt duzy na poczatek?
            Czy nie wystarczyłby np taki: www.topgal-plecaki.pl/plecaki/dla-mlodszych-dzieci/nun-300/?h---pink

Zielona jestem tak tylko pytam ;)
            • alcea3 Re: Aurinko 22.07.13, 08:18
              Wydaje mi się jeszcze, ze dziewczynka ze zdjęcia ma wiecej niz 6-7 lat, a i tak patrzcie jaki jest duzy na niej.
              • aurinko Re: Aurinko 22.07.13, 09:31
                Pati, nieważne ile lat ma dziewczynka na zdjęciu, liczy się wzrost. Dziewczynka na zdjęciu ma 128 cm wzrostu.
          • maadga Re: Aurinko 22.07.13, 08:31
            Moja Lilka miała w zerówce na kółkach taki jakiś nie markowy. Teraz się zastanawiam, książek i zeszytów dużo. Religia,angielski, polski, matematyka, dodatkowo, śniadanie,picie, piórnik strój na wf, basen. Teoria że książki i zeszyty w szkole ma się nijak do rzeczywistości, dodatkowo są książki i ćwiczeniówki. W praktyce w szafce zostawały tylko przybory plastyczne, stój na wf w poniedziałek przynoszony w piątek zabierany.
            Jak dziecko ma dużo dodatkowych toreb to się gubi. Ja kupię duży, chyba nie na kółkach bo młoda salę będzie mieć najprawdopodobniej na piętrze więc nie ma sensu.
            • aurinko Re: Aurinko 22.07.13, 09:42
              Magda dokładnie to wyjaśniła. Poza tym nie chcę kupować kolejnego plecaka za rok, a teraz do małego wycieczkowego dodawać dzieciakowi reklamówkę z gratami.
              Moja będzie miała część przyborów w klasie w szafce,
              zawartość plecaka na co dzień:
              czytanka
              ćwiczenia j.polski
              ćwiczenia matematyka
              zeszyt w linie
              zeszyt w kratkę
              dzienniczek
              piórnik ze wskazanym wyposażeniem
              strój na wf (koszulka, spodenki, buty, skarpetki)
              pojemnik śniadaniowy
              picie
              buty na zmianę
              oprócz tego:
              3x w tygodniu rzeczy na kółko plastyczne
              2x w tygodniu angielski (książka i ćwiczeniówka)
              2x w tygodniu basen (ręcznik, strój, suszarka do włosów, czepek, okularki, klapki)

Nie wyobrażam sobie żeby spakować to wszystko w jeden mały plecak, w zasadzie jednokomorowy (bo ta druga kieszeń jest malutka i weszłoby tam ew. drugie śniadanie) i wszystko by się miętosiło w tej jednej komorze. Książki niestety są sporego formatu i w małym plecaku szybko będą miały powyginane rogi, a jeszcze teczkę A4 będzie trzeba czasem wrzucić.
              • alcea3 Re: Aurinko 22.07.13, 11:02
                Widzicie, fajnie Was czytam teraz :) Będzie człowiek mądrzejszy:)
        • aurinko Re: Aurinko 22.07.13, 09:45
          Jutka, ciężko mi powiedzieć, szkoda że wcześniej nie sprawdziłam na niższej kuzynce :( Spróbuję po południu zrobić fotkę mojej z plecakiem i wrzucę tutaj.
          • jutka7 Re: Aurinko 22.07.13, 09:54
            Aurinko będę wdzięczna :)

Mnie się wydaje, ze te małe plecaczki to już do szkoły się nie nadają, wiele nie pomieszczą. A wszystkie inne są tej samej wielkości, tylko jedne bardziej płaskie, inne mniej. Nie wiem jak bardzo sztywny jest ten topgal, czy jeśli nie jest wypełniony na maksa to czy jest trochę bardziej płaski? Bo zwykłe plecaki są płaskie. Mierzyłyśmy też herlitz smart, Lena twierdziła, ze jest wygodny, bo sztywny, mnie tylko nie przekonuje jedna komora w nim, przedzielona wprawdzie jakąś małą ścianką, ale to wciąż jedna komora.
            • mama_ditte Re: Aurinko 22.07.13, 10:06
              ja się na Topgala nie zdecydowałam ze wzgledu własnie na opis że ta dziewczynka na zdjęciu ma 128cm wzrostu ,mam w domu po najstarszej Hama i jest na Zuzę zdecydowanie a duży i za ciężki więc muszę go komuś odsprzedać albo oddać a Zuzi wybrałam Herlitz Compact ,
              allegro.pl/tornister-plecak-szkolny-herlitz-compact-promocja-i3368698936.html
              najmniejszy zHerlitzów i jest na nią ok. ; moja Zuzia drobniutka chudziutka ok. 118cm wzrostu więc szukałam czegoś mniejszego i jak najlżejszego po pierwsze ze względu na to że idzie do szkoły rok wcześniej po drugie że jest dużo niższa niż siostra w jej wieku ,no i ten tornister po starszej który wyglądał jak większy od niej
              • jutka7 Re: Aurinko 22.07.13, 10:19
                Ale ten Herlitz ma prawie takie same wymiary jak Topgal, jest 1 cm niższy i 4 cm węższy. No i czy ta jedna kieszeń zda egzamin?
                • mama_ditte Re: Aurinko 22.07.13, 10:34
                  te kilka cm u nas robiło ogromną różnicę a ta kieszeń na pewno wystarczy na dwa lata ,wiemmniej wiecej co starsza nosiła do szkoły ,najwyżej w trzeciej klasie kupimy nowy choć większość rzeczy u nas zostaje jednak w szkole
                  • spodnica_w_kratke Re: Aurinko 22.07.13, 12:56
                    Mama Ditte, a wiesz może jak sie czyści taki Helitz? H bardzo sie podoba wzór z motylami, ale on moim zdaniem jest na zbyt jasnym różówym tle. Zbyt jasnym, bo obawiam się, że zaraz to będzie czarne..
                    • mama_ditte Re: Aurinko 22.07.13, 13:07
                      ja mam doswiadczenie z czyszczeniem Hamy który jest z podobnego materiału i tworzywa i po trzech latach uzytkowania kolejnych trzech przeleżanych na strychu po wypraniu wygląda jak nowy więc sie nie obawiam ,piorę ręcznie szoruje szczotką i wszystko idealnie się dopiera
            • aurinko Re: Aurinko 22.07.13, 20:21
              fotoforum.gazeta.pl/photo/9/rg/hd/e1pb/dS6zgafBc5vLZ9JUOB.jpg
              fotoforum.gazeta.pl/photo/9/rg/hd/e1pb/OgKb5xThjHBTb9Q9gB.jpg
              Niestety Młoda nie ma nastroju do zdjęć bo jest po powypadkowym usunięciu mleczaka i najmniej ją cieszy pozowanie do fotek, na zdjęciu jest trochę przygarbiona, ale coś tam widać dokąd jej sięga. Dodam, że po południu zmierzyłam ją w aptece i wyszło 123,5cm. Moim zdaniem dla dziecka o wzroście poniżej 120cm ten plecak będzie za duży, kupiłabym go za rok.
              • aurinko Re: Aurinko 22.07.13, 20:23
                Aha, plecak jest bez obciążenia, więc cała góra niczym nie jest "pociągnięta" w dół i jest przed praniem, sztywny i trochę niekształtny, jeszcze ma formę nie wyrobioną.
                • jutka7 Re: Aurinko 22.07.13, 21:46
                  Wielkie dzięki Aurinko za zdjęcia! Zamówiłam ten plecak, bo wszystkie inne namierzone przeze mnie mają prawie identyczne wymiary, zwłaszcza jeśli chodzi o wysokość. Mierzyłyśmy Herlitza smart, też był spory, po prostu mój mały kurczak musi trochę ruszyć ze wzrostem :) Jeśli będzie dramat nie do przyjęcia to dokonam zwrotu.
          • maadga piórnik 22.07.13, 10:47
            polecam tego typu piórniki, z osobną kieszonką na podstawowe rzeczy gumka,strugaczka ołówek, oraz dużą kieszenią na kredki, flamastry, norzyczki, klej.

allegro.pl/herlitz-piornik-etui-kosmetyczka-be-bag-owalna-i3403212777.html
            • spodnica_w_kratke Re: piórnik 22.07.13, 12:48
              właśnie o takim myślałam, ale jak go wziełam do ręki to wydał mi się jedan dośc ciężki. Do tego jak sie go wypcha kredkami i resztą, będzie jeszcze cieższy? czy sie mylę i to złudzenie, że ciężki?:)
        • olga727 Re: Aurinko 22.07.13, 14:37
          jutka7 napisała:

> Dokładnie ten plecak mam upatrzony, bo i cena przystępna, i ładny jest. Tylko m
          > oja jest 10 cm niższa, nie za duży będzie? Jesteś w stanie to ocenić??

Moja jest 4 cm wyższa niż twoja,ale plecak (choć do szkoły jeszcze nie idzie ;) ).Upatrzyła sobie w Patio z tegorocznej kolekcji: "Chic Cat" lub "Chic Dog"; Moja chce klasyczny(że tak powiem ) plecak z 2 komorami i kieszenią z przodu. ;) do tego można dokupić "akcesoria" z tej serii:piórnik,worek,śniadaniówkę,bidon. Są też tornistry z trójkątnym zapięciem i jedno komorowe plecaki.
    • spodnica_w_kratke Re: Jaki tornister do 1 klasy? 22.07.13, 09:16
      ja się przymeirzam do Herlitz Smart - lekki ok 850 g, sztywny, podobno wytrzymały. Przymeirzałyśmy w Smyku i jest ok, nie wystaje za bardzo ponad linie ramion, podoba się H ;) tylko kupie przez allegro, bo w Smyku jest ponad 100 (!!) zł drożej.

Zastanawiam się nad piórnikiem, chciałam taki owalny z klapką, w którą można wpiąć parę ołówków, czy długopis, a poniżej jest pojemnik na wrzucenie kredek i innych luzem. Ale takowy jest, wydaje mi się, dość ciężkawy..choć może to złudzenie;) nie wiem, czy nie lepiej w takim raziem taką tubę, do której wrzuca się wszsytko luzem, lżejsza na pewno, tyle, że na ile łatwo da się dam cokolwiek znaleźć takiemu pierwszoklasiście?
      • aurinko Re: Jaki tornister do 1 klasy? 22.07.13, 09:44
        My zostawiamy tubę z zerówki, bo wyposażenie piórnika jest podane dość skromne - 2 miękkie ołówki, zielony i czerwony pisak żelowy, gumka, linijka 15-20cm, klej i nożyczki. Reszta rzeczy zostaje w klasie.
    • metanira Re: Jaki tornister do 1 klasy? 22.07.13, 11:16
      Bardzo mi na rękę ten wątek :) Nie kupiłam do szkoły jeszcze nic...
      Ja ostrzę sobie zęby na herlitz smart ;)
      allegro.pl/tornister-plecak-herlitz-smart-gratis-najtaniej-i3382831600.html
      Ale najpierw udamy się do jakiegoś marketu i poprzymierzamy.
      A o piórniku myślałam dokładnie o takim jak zalinkowała Magda - sztywny, pojemny, z osobną kieszonka na drobiazgi.
    • zabka11 Re: Jaki tornister do 1 klasy? 22.07.13, 12:09
      Ja jeszcze nie kupiłam Jaskowi, ale skłaniam się ku Topgal.
      Moja starsza ma taki od 3 lat...jest wciąż jak nowy. Piorę w pralce 2x do roku, oprócz lekkich obtarć, wszystko z nim ok, zwłaszcza zamki, kieszenie...3 rok, i jestem pod wrażeniem jego solidności. Dałam 250zł za niego, ale będzie nosić 3 sezon i pewnie jeszcze 4ty, a i czuję, że i później na wycieczki , taki "do zdarcia" będzie jeszcze dobry.
      Dlatego w Topgal zainwestuje, i mam nadzieję, że na klasy 1-3 wystarczy.
      Do tego piórnik w zestawie, jak się uda i będzie git.
      Pozdrawiam
      • amalota Re: Jaki tornister do 1 klasy? 22.07.13, 21:44
        A my kupimy Hama Lego Cargo System - któryś z tych. Sa lekkie, prawie wszystkie poniżej 1kg. Widziałam na żywo i moim zdaniem są rewelacyjne: www.tornistry.net/tornistry-lego
    • lipiec_2007 Re: Jaki tornister do 1 klasy? 22.07.13, 22:22
      Od kilku dni mamy tornister Scout z akcesoriami:)
      www.scout-schulranzen.de/shop/kollektion/produkt/scout/scout-basic/schulranzen/scout-buddy/soccer-champions/c-24/c-70/p-744/v-752/
      • aga_junior Re: Jaki tornister do 1 klasy? 23.07.13, 08:44
        Szczerze, to jestem w szoku jeśli chodzi o ceny. Co prawda tornistra dla malucha dawno już nie kupowałam ale Andżeli plecak Nike kupiłam nowy z metką na giełdzie sobotniej za 70 zł i może będzie go miała trzeci rok, muszę zobaczyć jak będzie wyglądał po praniu :) Z trzema kieszeniami, miejscem na picie i wzmacnianymi ramiączkami bo ona naprawdę nosi ciężary.
        W maluchach pewnie jeszcze tego nie ma ale wiecie, że później dzieciom gust się zmienia i za rok może jęczeć o jakiś inny :D
        Mój Maciuś co prawda idzie do zerówki wiec planowo wszystkie asortymenty będą zakupowane dla wszystkich dzieci jednakowe. Dziecko ma mieć śniadanie, picie i strój na w-f. U nas są w szkole szafki więc część rzeczy można zostawiać jak np. strój na w-f, kapcie czy niektóre książki.
        Z mojego doświadczenia napiszę jeszcze, że dzieci przybory gubią albo czasem rozdają :) Moja Andżela wyniosła cały swój zapas w I klasie (bo mamo on nie miał :)) zanim jej wytłumaczyłam, że nie o to chodzi :) plecaki natomiast są kładzione gdzie się da, na podłogach, ławkach, na boisku więc dla mnie odpadają takie których nie można prać na mokro.
        My mamy zakupione książki, pozostaje tylko koszulka na wf i nowe kapcie :) ale wątek śledzę bo nie ma jak kupić za rok z polecenia już osób doświadczonych :-))
        • olcia.kaktus Re: Jaki tornister do 1 klasy? 23.07.13, 08:58
          Ja młodej kupiłam taki plecak, właśnie dlatego, że wydaje mi się, że tornister byłby na pierwszy rok, potem chciałaby być "bardziej dorosła". Plecak jest fajny, nietuzinkowy, wymiar sprawdziłam na niej na żywo, przymierzyła i było ok. Wszelkie bajery typu pięć kieszonek trzy komory, to raczej jest wizja nas, mam, żeby miały funkcje takie jak chcemy, faktycznie to będzie wszystko wrzucone przypadkowo. U nas odpada noszenie śniadania, bo będą w szkole 3 posiłki, co najwyżej woda.
          Następny plecak za 3 lata ;)
        • kamamama2 Re: Jaki tornister do 1 klasy? 23.07.13, 09:46
          mnie przerażają ceny, Rupertowi kupuję turystyczne plecaki Campus ma na 3 lata i bezawaryjne i wygodne. W 1 klasie dostał od dziadka taki na kółkach, nie bardzo dzieci wtedy takie miały, więc wstydził się go ciągnąć i nosił, a on się do tego kompletnie nie nadawał, bo był maxsymalnie niewygodny.
          Ja też potrzebuję zerówkowy nieduży plecak i w dodatku zielony...
          • ankas4 kamamama2:) 23.07.13, 11:31
            Poszukaj uzywanych na Allegro lub na tablicy, często ludzie oferują plecaki w super stanie ,ale dziecku sie np znudził, poszukaj ,zapewne coś wyszperasz, a te uzywane często wyglądają jak nowem na tablicy poszukaj w swoim rejonie i mozesz podjechac i sama przed kupnem zweryfikować czy jest w dobrym stanie czy też nie.
          • lucy_cu Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 12:50
            Te ceny to szaleństwo. Dziewczyny, ja w zeszłym roku dałam za podręczniki dla trojga dzieci ok.1200 zł (a część używanych!), w tym roku jeszcze dojdzie mi pierwszaczka- za diabła nie dam tyle za plecak.
            Moim starszym kupowałam na Allegro używane plecaki 4you, są absolutnie niezniszczalne, piorę je co dwa miesiące mniej więcej, w pralce, służą im wiernie od kilku lat, bezawaryjnie. Tylko dla Teresi jeszcze za wielki taki plecak, muszę coś tańszego znaleźć. Szukajcie "używek" znanych firm, warto.

--
            Zapraszam: porady laktacyjne (Kraków), niemiecki dla dzieci
            • lucy_cu Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 12:54
              O rany, jeszcze przeleciałam po cenach- 7 stów za plecak??? Wiem, wiem, są różne zarobki, są różne półki cenowe i jakościowe, ale jestem w szoku, mimo wszystko.
              • lucy_cu Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 13:11
                Siedzę dalej na All i mój szok się pogłębia. Dla kogo są te ceny? Za plecak dla dziecka tyle kasy? Świat zwariował.
                A najlepsze jest to, że ze sporą dozą pewności te drogie plecaki, za tysiaka (tak, są i takie) kupują ludzie, których dziecko ponosi ów plecak na dystansie ok. 20 metrów dziennie- od drzwi samochodu do drzwi wypasionej prywatnej szkoły i z powrotem- i na co mu te profile, futurystyczne technologie i inne szmery-bajery? ;))) No wiem, trochę złośliwość przeze mnie przemawia i do tego zawsze byłam za wolnością rynku i wolnością w wydawaniu pieniędzy, nawet jeśli płaci się tylko za markę. Ale nie sądziłam w swojej naiwności, że się tak producenci rozszaleli. ;)
                • lucy_cu Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 13:41
                  Wyszłam z tego All, oczywiście używkę kupię, bo A-nie stać mnie na dobrą nówkę, B- szaleńcze te ceny są i godzą w moje poczucie rozsądku.
                  Ale- oczywiście jestem mistrzem gaf, normalne, teraz zobaczyłam dopiero, że i w tym wątku są linki do górnopółkowych i górnocenowych egzemplarzy. ;) Wiedziałam, że coś palnę, wiedziałam. Zawsze tak robię. ;) Wybaczcie. Ale co poradzę, jak mi szczęka opadła i się poczułam na tym All jak uboga krewna? ;)
                  • aga_junior Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 13:47
                    lucy to ja też w takim razie zaliczam się do ubogich :)
                    Ale jaka gafa no co ty, każdy kupuje to na co go stać nie ;-)
                    • jutka7 Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 14:11
                      Lucy a które to linki w tym wątku do tak drogich plecaków? Topgal za 133 zł czy Herlitz za 138 zł bodajże? No nie przesadzajmy w drugą stronę dla odmiany :)
                      • jutka7 Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 14:16
                        a już chyba wiem który, ale... wolnoć Tomku :) Na pewno inaczej się wydaje na jedno dziecko, a inaczej gdy trzeba wyposażyć ich więcej.
                        • lipiec_2007 Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 14:24

jutka7 napisała:

> a już chyba wiem który, ale... wolnoć Tomku :) Na pewno inaczej się wydaje na j
                          > edno dziecko, a inaczej gdy trzeba wyposażyć ich więcej.

Czy to o Scoucie mowa? :) nie czuje sie obrazona:)
                          Tornister byl prezentem urodzinowym, skladkowym i kupila go ciocia z Niemiec. Tam zarobki jednak inne. A szkoda....:)
                          • jutka7 Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 14:31
                            no chyba o tym, ale to nie ja krytykuję :) ja uważam, ze każdy wydaje ile i na co chce, choć i ja nie wydałabym kilku stówek na szkolny plecak, ale i tak nie oceniam :) a tym bardziej nie mam nic przeciwko takim prezentom ;)
                            • lucy_cu Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 14:54
                              Hehe, nie- o Lego mi chodziło. ;) I głupio mi teraz, bo tak napisałam, jakby to było coś złego, że się na własne dziecko dużo wydaje.
                              A to przecież jest tak, że jak się ma, to można sobie wydać i na plecak ze złoconymi sprzączkami, co w tym złego. To ostatnie piszę całkowicie na poważnie.

Natomiast w całej mojej złośliwości w poprzednim poście przez przypadek faktycznie uchwyciłam śmieszne zjawisko- bo tak się staramy, żeby te plecaki były wygodne, nie wpływały źle na postawę, miały mięciutkie szerokie szelki, a chyba leciutko licząc połowa tych młodszych dzieci wcale tych plecaków na plecach nie nosi, takie czasy: do auta i z auta. Z medycznego punktu widzenia by mogły te książki włożyć w reklamówkę. ;)
                • aga_junior Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 13:41
                  lucy no dla mnie to jakaś niezrozumiała akcja. Tak jak napisałam wcześniej na Warszawskiej giełdzie kupiłam oryginalny sportowy plecach który już posłużył 2 lata. kosztował 70 zł przywieziony z Anglii. Na allegro wcale nie jest tanio. Sprzedawcy nastawiają się na zbyt w najbliższych tygodniach. U nas Andżeli książki 400 (używane nie pasują) i to bez języków, młodego 110. A gdzie reszta zeszyty, przybory ubrania... bo przecież dzieciaki idą w górę. U mnie nic po Andżeli nie wykorzystuje dla młodego. Jak przychodzi czas wyprawowy szkolny to szlag mnie trafia :-/ Kiedyś były książki rok po roku i jakoś się wykształciliśmy ;-) na każdym kroku jest napędzanie rynku i tyle.
                  • lucy_cu Re: Ceny- Kama, Aga 23.07.13, 14:57
                    A daj spokój, u nas przecież tak samo- używanych książek mogliśmy w zeszłym roku wykorzystać chyba pięć sztuk, i to oczywiście z tych i tak tańszych. Najbardziej mnie rozwala łączenie ćwiczeń i podręcznika do języka w jednym tomie. Wiadomo, wypełnione to koniec, papier taki, że nawet jeśli ołówek wymażesz, to wszystko widać- i trzeba nowe kupić. A językowe najdroższe. Właśnie się przymierzam do zakupu podręczników i mi już słabo.
                    • badowimo my mamy taki 23.07.13, 15:09
                      allegro.pl/herlitz-tornister-plecak-piornik-compact-worek-i3387854374.html?source=mlt
                      kupilam od razu 2 szt, jeden dla III klasistki, bo ubiegłoroczny się lekko zużył:)

Ten linkowany, z tyloma kieszeniami to na pewno nie na temperament moich córek, uważam, że tak małe dziecko powinno mieć wszystko w jednej kieszeni...już widzę starszą, która pędzi przez szkołę, a rzeczy się jej wysypują z kolejnych kieszeni. Poza tym łatwiej utrzymać porządek.
                      U nas dzieci zostawiają sporo knig w szkole, więc noszą max 4 książki format A4 2 razy w tyg jak mieli ang, ze 2 zeszyty.
                      Mam nadzieję, że te Herlitzy zdadza egzamin.
                      Młoda ma 116 cm wzrostu, o ile dobrze z bilansu pamiętam:)
                      Plecak jest w sam raz.
                      • zabka11 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 18.08.13, 15:43
                        Po przejrzeniu oferty rynkowej , w granicach cen mnie interesujących firma Herlitz, wg mnie nie ma konkurenta. Jakość, wykonanie, dostępność, kolory oraz cena...zdecydowałam się postawić na poniższy model (Jasiek wybrał sobie plecak z motywem smoka;)
                        allegro.pl/tornister-plecak-herlitz-smart-gratis-plan-lekcji-i3450810585.html
                        w grę wchodził jeszcze zeszłoroczny model Compakt, choć tańszy, to ale nie przemówiły do mnie te kieszonki z boku zaciskane na gumkę i sposób zapięcia.
                        Jasiek nie jest za wysoki 114cm, więc wiele plecaków wogóle nie wchodziło w grę właśnie ze względu na wzrost. M.in Topgal, bo ten zamierzałam mu kupić.
                        Powyższy model moim zdaniem jest dal takiego niewysokiego pierwszoklasisty wystarczający pod względem pakowności, wagi i wymiarów. U nas dzieci wszystkie książki zostawiają w szkole, czasami tylko będę jakieś ćwiczenie nosić do domu, by dokończyć lekcje...poza tym piórnik, śniadaniówka, bidon z piciem i ew. jakieś drobiazgi spokojnie się zmieszczą.
                        Leży bardzo dobrze, jest lekki i świetnie wyprofilowany oraz wywarzony, myślę że się sprawdzi, ale to będę mogłą dopiero powiedzieć około października.
                        Przed kupnem na Allegro oczywiście mierzyłam ten model w sklepie, tzn Jasiek mierzył.
                        Pozdrawiam serdecznie:)
                        • zalasso Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 18.08.13, 19:07
                          Czytam sobie ten wątek- i też mnie refleksja napadła- w sumie na dobrą sprawę nie ma się co przejmować plecakiem- dziecko będę odwozić na 100% samochodem. W szkole w jednej klasie są zajęcia, a z powrotem babcia zapewne wnuczka odciąży, hehe. Na mojego giganta 113cm wszystkie będą za duże.

U mnie myślenie o szkole dziś się pojawiło... książki już mamy, bo grupowe zamówienie w czerwcu zrobiliśmy z rodzicami, plecak dostanie w prezencie od wujka, a piórnik i zeszyty szt.3 kupimy w przyszłym tygodniu :)
                          • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 21.08.13, 15:46
                            Podepnę się pod wątek i zapytam: ile czasu zajęło wam znalezienie TEGO odpowiedniego plecaka/tornistra dla pierwszoklasisty SP;uwzględniając :wzory,modele,firmy,ceny i sam rozmiar odpowiedni do małego ucznia ? ;) Nas czeka w sumie kupno plecaka/tornistra za rok,ale jak czytam ten i podobne wątki;to tworzy się istne szaleństwo w związku z tym ;)
                            • monikaj21 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 21.08.13, 21:45
                              My kupiliśmy topgala, bez specjalnego zastanawiania się (dobra promocja była :) Miał być porządny, znośny cenowo i wizualnie dla mnie, a jednocześnie podobający się Jaśkowi www.sport-d.cz/chi-603-d-skolni-batoh-topgal-robot-modry/d-78021/ Ja wybrałabym jakiś prostszy wzór, ale co tam - raz się ma 6 lat i można sobie chodzić z robotem na plecach ;)

2 lata temu, jak Mania szła do szkoły bardziej się wczuwałam, coś czytałam. Kupiliśmy bagmastera, taki jak tu allegro.pl/plecak-tornister-bagmaster-i3479017860.html To był jedyny, który mi się podobał wizualnie (z tych porządniejszych, ale nie przekraczających 200 zł). Mania w każdym plecaku i tak wyglądała komicznie bo teraz (po skończeniu 2 klasy) ma 116 cm, idąc do szkoły nosiła ubrania na 104. Plecak uwielbia do dziś i nie chciała nowego do 3 klasy, chociaż miałam chęć jej kupić.

Spośród tych 2, które mamy topgal wydaje mi się porządniejszy, fajniejszy, ale już widzę przewagę bagmastera - po otwarciu plecaka widać całą zawartość, Jasiek będzie miał kilka węższych kieszeni i jestem przekonana, że ciągle nie będzie mógł czegoś znaleźć.
                            • zurawina100 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 21.08.13, 22:27
                              olga, dobre pytanie:)
                              Ja po prostu pojechałam do sklepu i kupiłam, więc zajęło mi to może godzinę:) Było to 3 lata temu, tornister się sprawdził, wytrzymał trzy pierwsze klasy. Kupiłam Herlitza.
                              • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 21.08.13, 22:52
                                zurawina100 napisała:

> olga, dobre pytanie:)
                                > Ja po prostu pojechałam do sklepu i kupiłam, więc zajęło mi to może godzinę:) B
                                > yło to 3 lata temu, tornister się sprawdził, wytrzymał trzy pierwsze klasy. Kup
                                > iłam Herlitza.

Moja młodsza (też rocznik 2007 ),jest dość wybredna/niezdecydowana ;) (przymierzaliśmy jej plecaki próbnie,bo to "drobnica" ;) jak na niej pasują). Raz jej się podobał plecak z kotkiem,potem tornister z Dorą,a na końcu jeszcze Myszka Miki na plecaku na kółkach (na kółkach na 100 % odpada). Może się nakręcam sama i dlatego pytam. Starszej,3 lata temu kupiłam topgala przez internet bez przymierzania i był trochę duży.Chodziła z nim do ferii i kupiliśmy Barbie,a Topgal do szafy. Barbie się znosiła i do łask wróci w 3 klasie Topgal :)
                                • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 21.08.13, 22:54
                                  Topgala kupiłam 2 lata temu,nie 3 lata temu.
                                  • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 09.09.13, 14:27
                                    ja mam inne pytanie - czy sa kiedys promocje tych plecakow?
                                    topgala :) np?
                                    • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 10.09.13, 17:02
                                      uczula napisała:

> ja mam inne pytanie - czy sa kiedys promocje tych plecakow?
                                      > topgala :) np?
                                      >
                                      Obecnie na stronie Topgal-a jest promocja.
                                      • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 09:45
                                        tak? to gdzie? bo w dziale promocje jest pusto, a przy plecakach szkolnych jedyna promocja to dodatkowo piornik :(
                                        a cena plecaka 229 zl :) no nie - to dla mnie nie jest promocja :) mimo wszystko nawet z piornikiem.
                                        • lucy_cu Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 09:46
                                          Dla mnie też nie, nie jesteś sama. ;)
                                          • maadga Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 10:05
                                            www.topgal-plecaki.pl/promocje/
                                            no nie dziewczyny są promocje, może jakieś filtry macie założone na rodzaj plecaka.
                                            Rzeczywiście nie ma plecaków dla klas 1-3 w promocji teraz ale były ja kupiłam taki jak Aurinko na początku wątku był link za rozsądną cenę. Jakościowo fajny, będę polować dla starszaka na promocję.
                                            • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 19:46
                                              Maadga - masz racje, ja szukalam promocji dla chlopiecych plecakow do 1 klasy.
                                              w promocjach takich nie ma, dlatego u mnie bylo pusto.
                                              powiem szczerze ze kolorystycznie Topgale tak mi sie podobaja - bardzo srednio
                                              ech. :) nie dogodzisz :D
                                          • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 10:10
                                            :) Lucy - ja mam tylko ten luz, ze moge poczekac :) bo Michalek idzie do szkoly w przyszlym roku.
                                            Wiec tornister moge kupic i w grudniu (teoretycznie bo grudzien to ciezki miesiac do kupowania).
                                            Dalej nie wiem co kupimy. Topgale sa fajne, i herlitze tez sa fajne
                                            trudno wyczuc ktory lepsiejszy.
                                            Topgale chyba sa wieksze...Piszcie dziewczyny, jak sie plecaki sprawuja - pierwsze dni w szkole poza nami :)
                                            • alcea3 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 19:51
                                              Zawsze mozna polowac na uzywany w bardzo dobrym stanie :)
                                              Mamy rok :)
                                              • monikaj21 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 20:53
                                                Niezłe promocje na stronie topgala były w zeszłym roku w listopadzie, a potem tak gdzieś na przełomie marca i kwietnia chyba.
                                              • lucy_cu Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 21:07
                                                Polowanie zajęło mi 10 minut. Używany niemiecki w super stanie, śliczny- za 15 zł. :) Używki ratują mi życie- z torbami bym poszła. :)
                                                • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 21:15
                                                  lucy_cu napisała:

> Polowanie zajęło mi 10 minut. Używany niemiecki w super stanie, śliczny- za 15
                                                  > zł. :) Używki ratują mi życie- z torbami bym poszła. :)

Z Allegro ?
                                                • alcea3 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 23:16
                                                  Poka poka :))
                                            • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 21:01
                                              uczula napisała:
                                              > Wiec tornister moge kupic i w grudniu (teoretycznie bo grudzien to ciezki miesi
                                              > ac do kupowania).
                                              > Dalej nie wiem co kupimy. Topgale sa fajne, i herlitze tez sa fajne
                                              > trudno wyczuc ktory lepsiejszy.
                                              > Topgale chyba sa wieksze...Piszcie dziewczyny, jak sie plecaki sprawuja - pierw
                                              > sze dni w szkole poza nami :)

W sumie;jesteśmy w tej samej sytuacji: dzieci idą za ROK do szkoły i jest na to trochę czasu.Cena ponad 200 zł. - to średnia cena promocyjna ;) Ja mam pytanie:które plecaki są lżejsze: Topgal czy Herlitz ?
                                            • aurinko Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 12.09.13, 08:32
                                              uczula napisała:

> Topgale chyba sa wieksze...Piszcie dziewczyny, jak sie plecaki sprawuja - pierw
                                              > sze dni w szkole poza nami :)

Nasz Topgal super :) Dzisiaj Majka miała najwięcej do zabrania - dwie książki do angielskiego, ćwiczenia od boxu, dzienniczek, dwa zeszyty, piórnik, pudełko śniadaniowe, butelka z piciem, zestaw basenowy (suszarka do włosów, ręcznik, okularki, strój, klapki, czepek, żel pod prysznic), buty po szkole (bo niepotrzebnie je wczoraj zabrała) - wszystko elegancko się zmieściło, Majka poukładała w przegródkach, nic się nie miesza, nie miętoli, super :)
                                              Aha, wczoraj zmokła okrutnie z tym plecakiem, plecak z wierzchu mokry, w środku wszystko suche :)
                                              • maadga Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 12.09.13, 08:51
                                                Lilki plecak taki sam jak Aurinko ma dla Majki. Świetnie się sprawuje wygodnie nosi, nawet jak jest zapakowany to ona dobrze ciężar rozłożony, suwaki ładnie chodzą, przegródki przemyślane, pojemny. Wczoraj młodej wlało się trochę picia w środku plecaka, ktoś jej wrzucił bidon do środka nie dokręcony, ładnie się wytarło i nie poplamiło. Za cenę którą zapłaciłam jestem super zadowolona. Pomimo że to nie jest tornister tylko plecak to trzyma fason, jest sztywny.
                                                • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 12.09.13, 11:10
                                                  maadga napisała:

> Lilki plecak taki sam jak Aurinko ma dla Majki. Świetnie się sprawuje wygodnie
                                                  > nosi, nawet jak jest zapakowany to ona dobrze ciężar rozłożony, suwaki ładnie c
                                                  > hodzą, przegródki przemyślane, pojemny. Wczoraj młodej wlało się trochę picia w
                                                  > środku plecaka, ktoś jej wrzucił bidon do środka nie dokręcony, ładnie się wyt
                                                  > arło i nie poplamiło. Za cenę którą zapłaciłam jestem super zadowolona. Pomimo
                                                  > że to nie jest tornister tylko plecak to trzyma fason, jest sztywny.

A jaki to jest model Topgal-a ? My też mamy Topgala( dla starszej córki) wszystko się zgadza z opisem,ale mała wygląda z nim koszmarnie :( jest dla niej za duży i sporo ją wygina do tyłu. W lipcu przymierzałam z Patio tornister "Chic cat"- leżał idealnie,ale nie brałam,bo do szkoły za rok. To po co ma zalegać w szafie.;)
                                                  • fassollka Topgal 12.09.13, 11:46
                                                    Za radą Gismol kupiłam Brunkowi Topgala, dokładnie taki: www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-602/?d---chameleon-blue
                                                    Jesteśmy super zadowoleni! Plecak bardzo wygodny, podwójna regulacja szelek jest naprawdę świetna i wiem, że sprawdzi się zimą (na grube ubrania). Trzy duże komory świetnie zdają egzamin - nic się nie gniecie i nie miesza (książki osobno, strój na w-f osobno, żadne dodatkowe worki nie są potrzebne), w przedniej dolnej kieszeni idealnie mieści się pojemnik na drugie śniadanie (mamy taki: berney-toys.pl/data/gfx/pictures/large/4/2/424_1.jpg, swoją drogą też polecam), górna kieszeń jest na słodycze i skarby.
                                                    No i poza tym jest przepiękny! i nikt takiego samego w szkole nie posiada (za to Herlitzów mnóstwo) - jestem trochę spokojniejsza, że cudzego plecaka do domu nie przyniesie.

Za to z Herlitza mamy piórnik, model jak ten tylko kolor inny piorniki.pl/photos/herlitz-piornik-kosmetyczka-bordowy-tuba-2334953606_orginal.jpg Bruno do szkoły ma nosić wyłącznie trzy ołówki i kredki świecowe i ten piórnik wręcz idealnie się do takiej zawartości nadaje.
                                                • maadga Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 12.09.13, 12:44
                                                  www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/chi-184/?c---grey ten ma wyprzedaż starej kolekcji była. Teraz chyba już nie dostępny, ale jest wiele podobnych z nowszej kolekcji i one już mają dodatkowo regulowane u góry szelki.
                                        • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 11.09.13, 20:54
                                          uczula napisała:

> tak? to gdzie? bo w dziale promocje jest pusto, a przy plecakach szkolnych jedy
                                          > na promocja to dodatkowo piornik :(

O tym,że jest promocja;pisałam wczoraj. ;) Ja nie jestem menadżerem firmy Topgal i nie odpowiadam za czas trwania promocji.;) Tak więc,nie do mnie pretensje. ;)

> a cena plecaka 229 zl :) no nie - to dla mnie nie jest promocja :) mimo wszystk
                                          > o nawet z piornikiem.
                                          • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 12.09.13, 14:43
                                            Olga - filtr mialam wlaczony dlatego pole z promocjami bylo puste
                                            a tak to spoko - no przeciez :)
                                            ja bych chciala dla syneczka nowyyyy :) wiec spokojnie bede obserwowac ewentualnie wyprzedaze :D
                                            • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 17.09.13, 11:41
                                              bardzo mi sie spodobal tornister Hama pilka nozna
                                              www.tornistry.net/pl/p/Tornister-Pilka-Nozna-Plecak-Szkolny-Hama-Step-by-Step/345
                                              o ten - tylko nigdzie go nie ma juz.
                                              a cene tez ma taka sobie bardzo, no Hama wogole jest droga - ktos go ma?
                                              (firma) jak sie plecak sprawuje?
                                              cenowo jest drozszy od Topgala czy Herlitza.
                                              Najladniejszy ale tez i ciezszy(1200g) i mam wrazenie ze mniejszy.
                                              •Wymiary zewnętrzne: 36 x 26 x 38 cm
                                              •Wymiary wewnętrzne: 28 x 17 x 35 cm
                                              • mama_ditte Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 17.09.13, 12:41
                                                uczula sprawdź na poczatku wątku ja pisałam chyba tutaj o Hama motylu po mojej najstarszej Klaudii ,generalnie był to plecak niezniszczalny ale cięzki i dla Zuzi zdecydowanie za duży dlatego dostała Herlitza
                                                • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 18.09.13, 13:08
                                                  Michalek ma teraz 117 (wielkolud to on nie jest :) ale za rok troche urosnie
                                                  Srednio mi rosnie 8 cm na rok.
                                                  wiec ponad 120 bedzie mial spokojnie.
                                                  no to Hama pod tym wzgledem jest opcjonalna, jedynie cena zaporowa.
                                                  Herlitze u nas na miescie sa - moge pojsc poogladac, ale Hamy nigdzie nie widzialam a ze zdjecia plecak jest cudny :)no wiadomo, jak zawsze.
                                                  • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 18.09.13, 16:28
                                                    uczula napisała:

> Michalek ma teraz 117 (wielkolud to on nie jest :) ale za rok troche urosnie
                                                    > Srednio mi rosnie 8 cm na rok.
                                                    > wiec ponad 120 bedzie mial spokojnie.

Nie wiem,czy kupisz "Topgal"-a,czy inny Ja wiem jedno,że dla swojej córki(wzrost identyczny,jak twojego syna) tego plecaka nie kupię;bo przygniecie ją do ziemi ;) Dziękuję za powtórkę z"rozrywki": kupiliśmy topgala dla starszej córki(bez możliwości przymierzenia),okazał się duuuuży,pochodziła z nim pół roku i plecak wylądował w szafie i trzeba było kupić mniejszy;teraz wrócił do łask (córka w III kl.SP ).
                                                  • monikaj21 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 18.09.13, 21:34
                                                    Kurcze, ja Was czytam i czytam, i ciągle nie kumam o co chodzi z tymi 'za dużymi tornistrami'. Jak plecak jest porządny, ma dobrą regulację, dobre plecy to będzie chyba dobrze leżał na dziecku, a mi o to chodzi a nie o to jak wygląda. Mój Jasiek ma 118 cm, Topgal jest dla niego idealny, Mania jak szła do szkoły nosiła ubrania na 104, plecak wyglądał na niej zabawnie, ale jej zdaniem był bardzo wygodny (do dziś go nosi i nie chciała zmienić na inny).
                                                  • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 18.09.13, 22:06
                                                    monikaj21 napisała:

> Kurcze, ja Was czytam i czytam, i ciągle nie kumam o co chodzi z tymi 'za dużym
                                                    > i tornistrami'. Jak plecak jest porządny, ma dobrą regulację, dobre plecy to bę
                                                    > dzie chyba dobrze leżał na dziecku, a mi o to chodzi a nie o to jak wygląda. Mó
                                                    > j Jasiek ma 118 cm, Topgal jest dla niego idealny, Mania jak szła do szkoły nos
                                                    > iła ubrania na 104, plecak wyglądał na niej zabawnie, ale jej zdaniem był bardz
                                                    > o wygodny (do dziś go nosi i nie chciała zmienić na inny).

Chodzi o to,że ciężar plecaka i wielkość komór jest dość znaczna.Dla szczupłego,a w dodatku niewysokiego dziecka to jednak spore obciążenie .;) Do tego należy dodać ciężar książek i innych artykułów szkolnych i robi się całkiem sporo.Nie każdy model ma tzw.pas piersiowy,a regulacja szelek ? No cóż różnie z tym bywa. Będąc mądrzejsza o wcześniejsze doświadczenia,drugiej córce nie zafunduję tego plecaka;znalazłam inny model,który waży 620 gram. ;) i ten kupimy(chyba,że jej się odwidzi ;) ).
                                                  • monikaj21 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 19.09.13, 08:49
                                                    Waga - jasna sprawa. Ale czy są porządne plecaki lżejsze niż 900 gram? Bo mi lekkie się kojarzą z 'miękką konstrukcją', a one leżą dobrze na plecach tylko jak są puste.
                                                  • mama_ditte Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 19.09.13, 09:23
                                                    ale jest ewidentna różnica w rozstawie ramion np. u dziecka o wzroście około 130cm a inna u dziecka ok. 110-115 dlatego też Hama który miałam dla najstarszej córki z tak dużym wzrostem był ok. a Zuzi musiałam kupić mniejszy lżejszy i węższy więc wybrałam Herlitz ,przymierzany miała HAMA po siostrze i cięzki był dla niej sam bez książek i ogólnie za toporny więc to jednak ma znaczenie niestety
                                                  • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 19.09.13, 12:42
                                                    monikaj21 napisała:

> Waga - jasna sprawa. Ale czy są porządne plecaki lżejsze niż 900 gram? Bo mi le
                                                    > kkie się kojarzą z 'miękką konstrukcją', a one leżą dobrze na plecach tylko jak
                                                    > są puste.

Wiesz,na zdjęciu na ALL. wygląda na porządny i "sensowny" plecak.Firma też nie byle jaka Patio.Zadałam pytanie nt.tego plecaka w osobnym wątku ale nikt nie udzielił konstruktywnej odpowiedzi. ;) Tak więc nie wiem,jak jest na co dzień z tym plecakiem.;)
                                                  • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 19.09.13, 14:27
                                                    Problem ze zdjeciami jest taki, ze na zdjeciu wszystko fajnie wyglada.
                                                    Cenowo - naprzod sa Herlitze, potem Topgal a najdrozszy Hama - czy za tym idzie taka jakosc jak roznica w cenie?
                                                    trzeba by bylo samemu poogladac :) przed kupnem.
                                                    Ja czekam na obnizki i licze, ze syn mi urosnie :D (no mysle, ze spoko bedzie mial 125 cm wzrostu jesli teraz ma 117)
                                                    Wiec moge szarzowac z wymiarem plecaka.
                                                    z tym, ze : Hama wyglada na maly plecak w srodku, Herlitzow jest najwiecej i maja najwiecej wzorow do wyboru.
                                                    Topgale wygladaja porzadnie tylko te kolory...moze na zywo sa ladniejsze.
                                                    Nie wiem czy pozwole Michalowi wybierac bo :) jak on wybierze to moge sie nie pozbierac finansowo :) zawsze wybiera co najdrozsze :D
                                                    Wszystkie 3 jakosciowo sa chwalone.

z tym ze za jednego Hama kupie nawet 3 Herlitze....poczekamy pozyjemy :) czy warto sie tak szarpac? jak to tylko na 3 lata?
                                                  • monikaj21 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 19.09.13, 14:53
                                                    Pewnie nie warto :), tym bardziej, że nie wiem jak u Was, ale u nas w pierwszej klasie dzieciaki nie noszą jakoś dużo plecaków (do szkoły najczęściej ja noszę, w szkole nie noszą aż tak dużo).
                                                    Do tego u Mani w klasie większość dziewczyn (chłopaków nie obserwuję aż tak często :) nie ma już tych plecaków co w pierwszej klasie (takie są tylko 3), już w zeszłym roku większość zmieniała na inne, więc nie wiem jak długo Wasze dzieci będą je nosić.
                                                    Jeśli chodzi o Hamy - nie znam, Herlitze wiele razy oglądałam z bliska - wydaje się, że są ok, tylko mi ich stylistyka totalnie nie odpowiada. No i faktycznie dziewczynki, które miały w 1 klasie Herlitze, w drugiej już nosiły inne, mniej 'dziecinne'. Topgala mam teraz dla Jaśka, wygląda wyjątkowo porządnie, zobaczymy jak będzie z jakością. Nie wiem co Ci nie odpowiada w kolorach, dla mnie normalne, chociaż akurat mamy nie ten model, który ja bym wybrała, ale trudno ;)
                                                  • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 19.09.13, 20:20
                                                    Topgale - no ciezko mi wybrac bo zaden mi sie po prostu nie podoba ( chodzi o chlopiece)
                                                    no nic zobaczymy
                                                    Z kolei wydaje mi sie, ze najladniejszy (czyli ow kameleon) to w 2 klasie juz bedzie zbyt dziecinny? nie wiem :)
                                                  • mama_ditte Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 19.09.13, 16:09
                                                    olga ja się nie wypowiadałam o tornistrze Patio ale powiem tak że kupowałam 3 lata temu szwagra córce na urodziny plecak z serii Girls Patio i do dzisiaj plecak jest użytkowany w super stanie ,patrz w linku str 2 nr 2 tylko w innej kolorystyce
                                                    www.patio.pl/photos/_download/1/24/szkola%20z%20patio-160.pdf
                                                    Ale nie wiem jak z tornistrami ,dla mnie były za drogie żeby o nich mysleć ,kilka lat temu ceny miały bardziej niż przyzwoite a w tym roku tornister droższy od Herlitzów
                                                  • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 19.09.13, 20:08
                                                    mama_ditte napisała:

> olga ja się nie wypowiadałam o tornistrze Patio ale powiem tak że kupowałam 3 l
                                                    > ata temu szwagra córce na urodziny plecak z serii Girls Patio i do dzisiaj plec
                                                    > ak jest użytkowany w super stanie ,patrz w linku str 2 nr 2 tylko w innej kolor

W wakacje w Smyku przymierzałyśmy tornister (były tańsze od Herlitz-ów);kosztował ok. 100zł Ale o tornistrze nie myślę,bo waga porównywalna do Topgala.
                                                  • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 20.09.13, 07:41
                                                    Patio = a gdzie go kupic? stacjonarnie smyk :) a w internecie zeby sobie wzory i wymiary poogladac?
                                                    Bo na patio.pl sa wzory ale nic wiecej poza tym pdf nie kupie i sklepu internetowego tez nie maja?
                                                  • uczula Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 20.09.13, 07:52
                                                    tu masz troche opinii
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,583,135781477,,PATIO_plecak_tornister_jaka_jakosc_.html?v=2
                                                    z tego wynika ze jednak jakosc idzie w dol razem z cena.
                                                  • olga727 Re: plecak do 1 klasy dla 6 latka-114cm;) 20.09.13, 10:03
                                                    uczula napisała:

> Patio = a gdzie go kupic? stacjonarnie smyk :) a w internecie zeby sobie wzory
                                                    > i wymiary poogladac?
                                                    > Bo na patio.pl sa wzory ale nic wiecej poza tym pdf nie kupie i sklepu internet
                                                    > owego tez nie maja?

Fakt,sklepu internetowego nie mają,ale ten "nasz" ;) plecak namierzyłam na Allegro za dość przyzwoitą cenę:89.90 zł. Chic Cat ew. Dog.Chłopięce wzory też mają w tej nowej kolekcji tegorocznej,jednak więcej wzorów dla dziewczynek.
    • uczula Re: Jaki tornister do 1 klasy? 20.09.13, 09:39
      Na zakupach jest duzo watkow o tornistrach/plecakach do 1 klasy, nawet lacznie ze zdjeciami dzieci (swietna sprawa).
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,126421930,,jaki_plecak_a_moze_tornister_do_pierwszej_klasy.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,79739135,,tornister_plecak_dla_pierwszoklasistki.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,114628004,,Topgal_krotkie_pytanie_.html?v=2
      idziemy dziewczyny tym samym torem jednym slowem :D
    • uczula Re: Jaki tornister do 1 klasy? na przyszly rok 26.09.13, 13:07
      Ku potomnosci podziele sie spostrzezeniami.
      Wiec dostawa nowych wzorow w Togpalu odbywa sie na przelomie kwietnia i maja.
      Wzory sa piekne - to co teraz zostalo to poprostu smetne resztki :(to dlatego mi sie togpale nie podobaly...
      niestety - to co mi sie podoba jest drogie
      ja sie chyba zdecyduje na togpale ale na zakupach jest duzo watkow o plecakach do 1 klasy - warty poszperac.
      • olga727 Re: Jaki tornister do 1 klasy? na przyszly rok 27.09.13, 21:39
        Dzięki za info.Ja jednak zostanę (chyba,jeśli małej się nie odwidzi kotek/piesek ;) )przy Patio ew. Starpak ( starsza miała rezerwowy stamtąd zamiast Topgala-żeby było śmieszniej,to w całej szkole ona jedna ma Topgala). Niech wzory będą ładne,ale my już nie kupimy do I klasy SP. bo: za ciężki,mała ma problem z uniesieniem plecaka siostry. :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka