Dodaj do ulubionych

do tych ktore skladaly wniosek o zasilek rehabil..

26.04.07, 09:02
dostalam juz z zakladu papiery do wypelnienia i jestem ciekawa jakie papiery
wypelnia lekarz czy on ma je przy sobie czy to ja musze mu je dostarczyc ?
Obserwuj wątek
    • sylpal13 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 26.04.07, 09:42
      Ja dokumenty wziełam z zusu bo zakład pracy sie nie spieszył, ale jeśli tobie z
      pracy przysłali to tam powinna też być karteczka, którą wypełnia lekarz,
      przeczytaj uważnie, jeśli są trzy kartki to jedna dla lekarza, jeśli nie ma ,
      to zapytaj lekarza zanim pójdziesz, bo może nie mieć druczku, wtedy do zusu
      • blanka0 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 26.04.07, 09:47
        dziewczyny a ile juz jestescie na L4?
        Kiedy powinnam zaczac sie tym interesowac?
        • moni_30 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 26.04.07, 10:06
          Ja mogę być na zasiłku chorobowym do końca kwietnia. Odpowiednio wcześnie
          złożyłam dokumenty w ZUSie (w połowie marca) i przysłali mi na razie tylko
          orzeczenie lekarza orzecznika ZUS. Na początku myślałam, że sprawa już
          załatwiona, ale okazuje się że jeszcze przyślą decyzję ZUS o przyznaniu bądź nie
          świadczenia rehabilitacyjnego. Mam nadzieję że ta decyzja pokrywa się z
          Orzeczeniem Lekarza Orzecznika ZUS (który przyznał mi to świadczenie na 3
          miesiące czyli V,VI i VII a ja mam termin porodu na 4 lipca) A odnośnie
          dokumentów jakie trzeba złożyć w ZUSie to wszystkie formularze przysłali mi z
          zakładu pracy (ten który wypełnia mój lekarz prowadzący też)
          • anula_82 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 26.04.07, 11:33
            Mi przyniósł mąż z ZUS-u, wszedł zapytał jak to musi wyglądac i kobietka mu
            dała trzy kartki; jedną wypełniłam ja, drugą zakład pracy, a trzecią właśnie
            lekarz.Musiałam sama sie zainteresować tym, bo moja firma to zbytnio sie nie
            przejęła czy konczy mi sie 182 dni zwolnienia czy nie. Ale przynajmniej wiem ze
            sama wszystkiego dopilnowałam, tylko chyba sie troszeczke spóźniłam z tym
            złozeniem wniosku bo niby na 6 tygodni przed koncem zasiłku chorobowego sie
            składa a ja zrobilam to w tym tygodniu; termin porodu 22 lipiec.Mysle ze nie
            bedzie z tego afery.
            • aurinko Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 26.04.07, 11:38
              Ja jestem w trakcie załatwiania zasiłku rehabilitacyhjnego, 182 dni zwolnienia
              mija mi 19 czerwca i w ZUSie powiedzieli, że mam złożyć papiery najpóźniej po
              majowym weekendzie, gdyż tylko wcześniejsze złożenie dokumentów zagwarantuje mi
              ciągłość wypłat.
              Druki do wypełnienia: (do pobrania i wydrukowania na stronie zus.pl
              N9 - druk o stanie zdrowia - wypełnia lekarz
              N10 - wypełnia zakłąd pracy
              NP7 - wypełnia osoba, która składa wniosek (czyli ciężarna)
              wniosek o przyznanie zasiłku rehabilitacyjnego - pierwszą stronę wypełnia
              ciężarna, drugą stronę wypełnia zakład pracy.

Wypełnione dokumenty zanosi się do ZUSu albo przesyła pocztą do wydziału
              zasiłków.
            • aurinko Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 26.04.07, 11:40
              anula_82 napisała:

> tylko chyba sie troszeczke spóźniłam z tym
              > złozeniem wniosku bo niby na 6 tygodni przed koncem zasiłku chorobowego sie
              > składa a ja zrobilam to w tym tygodniu; termin porodu 22 lipiec.Mysle ze nie
              > bedzie z tego afery.

Nie będzie afery, po prostu ZUS może się nie wyrobić w czasie i w najgorszym
              wypadku będziesz miała pieniążki trochę później.
    • joaska_29 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 10.05.07, 16:22
      Kurczę ja się martwię czy ZUS przyzna mi zasiłek rehabilitacyjny bo:
      182 dzień mija mi 3 lipca (do tego czasu płacą mi chorobowe), a termin porodu
      mam teoretycznie na 08 - 14.07.

Dopytywałam się w Zusie i kobitka mi powiedziała, że zależy na jakiego
      orzecznika trafią papiery - bo może stwierdzić, że wyśle mnie już na
      macierzyński. A ja tak nie chcę!!!
      Wolę z Małą posiedzieć tydzień dłużej w domu, a nie czekając na nią - być już
      na macierzyńskim.

Czy któraś z Was miała taką praktykę?
      Jakby co będę się odwoływać, a co! Nie poddam się tak łatwo!
      • anutka25 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 15.05.07, 10:05
        Jestem w podobnej sytuacji jak Ty. Mnie się kończy chorobowe 14 czerwca, a
        termin mam na 28.06-.02.07. Z tego co wiem to nie mogą Cię wysłać na
        macierzyński jeśli tego nie chcesz. Wymyśliłam, że pójdę w razie czego na urlop
        wypoczynkowy na te dwa tygodnie, co mnie czekają do porodu.
    • asia19813 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 10.05.07, 19:05
      ja sama poszłam do zusu po druki, dałam lekarzowi podczas wizyty i mi wypełnił
      izaniosłam do pracy, jeszcze sama musze wypełnic i penwnie w poniedziałek
      zaniosę, 6 tygodni już minęło, ale sie nie przejmuję. Mam nadzieję, że mi
      przyzanją.
      • aurinko Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 10.05.07, 19:51
        A ja zawaliłam sprawę i papiery lekarzowi dam dopiero 16 maja, bo nie chciało
        mi się tego załatwić przed długim weekendem. 182 dni zwolnienia mija mi 19
        czerwca i też nie wiem, czy dostanę zasiłek czy wyślą mnie na macierzyńskie, bo
        termin porodu mam 29.06 wg ostatnich badań, a w karcie ciążowej wpisano mi 3
        lipca. Ew. mogłabym wziąć zwolnienie na synka, żeby zachować pełny
        macierzyński, ale nie cierpię kombinatorstwa :-(
        • agasar79 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 10.05.07, 20:06
          Ja mam ten problem dawno z głowy, na zwolnieniu jestem prawie od początku, więc
          o zasiłek złożyłam dokumenty ponad miesiąc temu i odpowiedz dostałam oczywiście
          pozytywną, zresztą żadnej z moich koleżanek nigdy nie robił ZUS z tym
          problemów :)
          W pracy w kadrach mi mówili że na macierzyński idzie się od dnia urodzenia
          dziecka, a nie od planowanej daty porodu, tak było kiedyś, a teraz jest podobno
          od dnia porodu, przynajmniej tak mnie w pracy zapewniali :) Przecież poród może
          się równie dobrze opóźnić o dwa tygodnie, wtedy byśmy były dopiero stratne na
          urlopie macierzyńskim. Niektóre moje koleżanki które rodziły około 10 lat temu
          mówiły mi że właśnie przez to miały skrócony pobyt z dzieckiem na macierzyńskim.
          • aurinko Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 10.05.07, 20:14
            agasar79 napisała:

> W pracy w kadrach mi mówili że na macierzyński idzie się od dnia urodzenia
            > dziecka, a nie od planowanej daty porodu, tak było kiedyś, a teraz jest
            podobno
            >
            > od dnia porodu, przynajmniej tak mnie w pracy zapewniali :) Przecież poród
            może
            >
            > się równie dobrze opóźnić o dwa tygodnie, wtedy byśmy były dopiero stratne na
            > urlopie macierzyńskim. Niektóre moje koleżanki które rodziły około 10 lat
            temu
            > mówiły mi że właśnie przez to miały skrócony pobyt z dzieckiem na
            macierzyńskim
            > .

Niestety, wystarczy poczytać różne fora, dziewczyny piszą właśnie, że są
            problemy ze zwolnieniem do dnia rzeczywistego porodu - lekarze wypisują
            zwolnienia tylko do przewidywanej daty porodu, a jeśli rodzi się póxniej, to
            jest "przymusowy" macierzyński dla zaklejenia dziury w datach. Może to zależy
            od lekarza, nie wiem, w każdym razie nikt nie zmusi lekarza do wypisania
            zwolnienia między datą porodu wpisaną w kartę a datą narodzin dziecka. Mi
            lekarz rodzinna zaproponowała zwolnienie w takim przypadku, ale nie wiem jak
            będę miała w praktyce.
            • agasar79 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 10.05.07, 20:25
              To ja mam chyba szczęście, u mnie ani lekarz, ani w pracy, nikt nie robi z tym
              problemów i mówili że pójdę na macierzyński od dnia urodzenia dziecka :)))
              Zresztą żadna z koleżanek z pracy nie musiała iść na macierzyński wcześniej niż
              urodziła dziecko.
    • agatka_1979 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 15.05.07, 09:45
      Mi 182 dni L4 mijają 30 maja, papiery składałam w terminie, ale decyzja lekarza
      orzecznika przyszła już po ygodni, a sama decyzja o przyznaniu świadczenia -
      jakies półtorej tyg póżniej...Znajoma tez dość późno złożyła pal=piery, ale też
      bardzo szybko dostała odpowiedź - pozytywną. Ja mam termin na 22
      lipca..dostałam świadczenie od 1 czerca do 30 lipca...ale ma pytanko do tych,
      które już są na tym zasiłku- nosicie dalej druki L4 od lekarza do zakładu
      pracy? Bo mi gin powiedział ze nie trzeba...a ta moja znajoma nosi aż do
      porodu...i nie wiem jak to ma być...może któraś wie?
      O i tak przy okazji - jest tu może jakaś nauczyciekla, która w czasie wakacji
      będzie też na zasiłku i na wychowawczym? Będziemy mogły potem odebrać cały
      przysługujący nam w tym roku urlop??
      • blanka0 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 15.05.07, 10:22
        Dziewczyny czy jeżeli 182 dni wypadaja mi po terminie porodu dosłownie o
        tydzień ( a przypuszczam ze urodze wczesniej ze względu na cc) to moge sobie
        odpuścic te wnioski?
        ciecie bede miala prawdopodobnie 29 czerwca a 182 dni zwolnienia kończą sie 12
        lipca
        prosze pomyślcie za mnie bo mam jakiś problem z tym ostatnio :))
        chyba juz sie denerwuję
      • anula_82 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 15.05.07, 11:25
        Ja tez jestem ciekawa czy nalezy przynosić zwolnienia od gina, mój powiedział
        ze tak ale moja przyjaciółka rok temu rodziła i tez musiała pisac wniosek o
        świadczenie rehab. i pytała w ZUS-ie czy musi przynosic nadal zwolnienia, tam
        jej powiedzieli ze nie. Wiec nie wiem gdzie leży prawda. mysle ze zus wie
        lepiej niz lekarz, a mój to chyba chce zebym przychodziła i płaciła za druk L4
        poniewaz chodze prywatnie.
        • agasar79 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 15.05.07, 12:07
          Również jestem w podobnej sytuacji co "agatka_1979", zasiłek rehabilitacyjny
          zaczyna mi się 17.05 i przyznany mi został na okras 3 miesięcy czyli do 14.08
          (termin porodu 20.07), więc w ciąży mogę chodzić niemal 10 miesięcy :)
          U mnie jest tak , że zwolnienia do samego końca przynoszę do zakładu pracy tak
          jak do tej pory, być może jest to nie konieczne wkońcu ZUS jest najbardziej
          wiarygodny w tych sprawach, ale w kadrach Panie powiedziały mi że jak lekarz
          będzie dalej wypisywał to żebym przynosiła, a dla mnie to jakaś rozrywka
          spotykać się koleżankami z pracy :)Za dwa tygodnie idę do lekarza, a już będę
          na zasiłku, więc zobaczę czy będzie dalej wypisywał i czy to według niego jest
          konieczne.
          W dniu porodu, lekarz w szpitalu wypisze mi zaświadczenie o urodzeniu dziecka,
          mąż zaniesie do Kadr w moim zakładzie pracy i od tego dnia mam liczony urlop
          macierzyński, później cały urlop wypoczynkowy z tego roku, oraz jeżeli będę
          szła na wychowawczy (a będę szła)to urlop z przyszłego roku, przynajmniej tak
          zostałam poinformowana, ale to jeszcze muszę sprawdzić.
    • asia19813 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 15.05.07, 19:26
      mam już wypełniony druk od lekarza i jeden z pracy, dopiero się dopatrzyłam, że
      na drugiej stronie co ja wypełniam, musi wypełnić płatnik składek, wkrzyłam
      sięna siebie myślałam, że pierwszą kartke to ja będę wypełniać. Znowu musze iść
      do pracy :(
      • moni_30 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 16.05.07, 12:34
        Dziewczyny jeśli minęło Wam już 182 dni zwolnienia i przyznano Wam świadczenie
        rehabilitacyjne, to już nie pobieracie L-4 od swojego lekarza, bo nie macie już
        prawa do zwolnienia lekarskiego. Jeśli wspominacie tutaj o dziewczynach, które
        zanoszą zwolnienie do dnia porodu to są to osoby, które w późniejszym etapie
        ciąży poszły na zwolnienie i mieszczą się w tych 182 dniach!!!! Trzeba
        koniecznie natomiast zanieść do kadr Decyzję z ZUS o Przyznaniu Świadczenia
        Rehabilitacyjnego, bo na tej podstawie pracodawca, może Wam do dnia porodu
        wypłacać zasiłek (jeśli firma zatrudnia poniżej 20 osób to ten zasiłek wypłaca
        bezpośrednio ZUS)
        • anula_82 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 16.05.07, 12:49
          Słuchaj "moni_30" a co mam zrobic, jeśli caly czas czekam na decyzję z ZUS-u a
          20 maja (niedziela) konczy mi sie zwolnienie 182 dni. To co mam zrobić, czekac
          caly czas, a jeśli mi nie przyznają świadczenia rehab.? I co bede szła do
          pracy? Nie wiem co robić bo to juz 3 dni zostały licząc tylko do piątku.
          • moni_30 do "anula_82" 16.05.07, 15:18
            A czy dostałaś już "Orzeczenie Lekarza Orzecznika ZUS"? Bo najpierw otrzymuje
            się takowe orzeczenie, od którego możesz się odwołać w ciągu 14 dni. Potem ZUS
            oczekuje ten okres na Twoje ewentualne odwołanie, po tym okresie uznają że
            zgadasz się z orzeczeniem i wydają dopiero "Decyzję o Przyznaniu Świadczenia
            Rehabilitacyjnego" Z mojego doświadczenia wiem, że ZUS się za bardzo nie spieszy
            (mnie 182 dni zwolnienia skończyły się 30 kwietnia, a decyzję dostałam dopiero
            po majowym weekendzie) więc jak się niecierpliwisz to najlepiej zadzwoń do ZUS-u
            i zapytaj na jakim etapie jest Twoja sprawa. Natomiast nawet jak się spóźnią to
            się nie przejmuj, wszystko Ci później wyrównają, tylko przez chwilę możesz być
            bez kasy (ale kogo to obchodzi? na pewno nie ZUS!!!)
            • anula_82 Re: "moni_30" 16.05.07, 15:43
              Własnie nie dostałam jeszcze nic z ZUS-u nawet orzeczenia. Mi chodzi tez o to,
              czy w niedziele 20maja konczy mi sie 182 dzien zwolnienia a nie mam jeszcze
              zadnej dezycji od organu czyli ZUS-u, to czy w poniedziałek musze odwiedzic
              lekarza by dał mi kolejne zwolnienie i czy zanosic do zakładu pracy, bo tak to
              bedzie cisza, nikt nic nie bedzie wiedział. Czy mam spokojnie czekac?
              • moni_30 Re: "moni_30" 16.05.07, 16:13
                Droga "anulu_82" niestety już nie przysługuje Ci po 20 maja zwolnienie
                lekarskie, bo wykorzystałaś w całości okres zasiłkowy czyli 182 dni. A kiedy
                składałaś dokumenty w ZUS-sie, czy odpowiednio wcześnie (tzn 6 tygodni przed 20
                maja?)Jedyne co teraz możesz zrobić to 1. poinformować pracodawcę, iż oczekujesz
                na decyzję o przyznanie świadczenia z ZUS-u (ale pracodawca bez tej decyzji Ci
                pensji nie wypłaci)Ale spokojnie otrzymasz jeszcze wynagrodzenie za okres
                zasiłku chorobowego czyli za okres do 20 maja. 2.Najlepiej osobiście pofatyguj
                się do ZUS-u (jeśli nie możesz to zadzwoń)i dowiedz się jak się ma Twoja sprawa
                (może w ZUS-sie Twoje dokumenty np zaginęłyi trzeba będzie skompletować je
                jeszcze raz - czego Ci nie życzę) Ja jak składałam dokumenty w ZUS nie
                otrzymałam żadnego pokwitowania i tego się najbardziej obawiałam. Ale wszystko
                zależy, kiedy złożyłaś te dokumenty, jeśli późno to po prostu wszystko Ci sie
                opóźni, tylko pamiętaj, żeby poinformować pracodawcę, że z przyczyn niezależnych
                od Ciebie jesteś aktualnie "w zawieszeniu" i czekasz na decyzję.
        • agasar79 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 16.05.07, 13:33
          Zgadzam się z "moni_30", sama dzwoniłam do swojego zakładu pracy do zajmujących
          się tymi sprawami pań, do działu "płace i wynagrodzenia", i powiedziały że
          zwolnienie L4, gdy się już zacznie zasiłek rehabilitacyjny,( a ja właśnie za
          kilka dni zaczynam) jest już nie potrzebne (wcześniej rozmawiałam z panią
          ze "zwykłych" Kadr, która mówiła że jak lekarz wypisze to żebym przyniosła, ale
          jakoś nie była pewna, więc zadzwoniłam tam gdzie się najlepiej w tym
          orientują :)
          Ja akurat nie muszę nic przynosić, ponieważ ZUS przysłał im również decyzję o
          przyznaniu mi zasiłku rehabilitacyjnego :)
          • anula_82 Re: do tych ktore skladaly wniosek o zasilek reha 16.05.07, 15:44
            Ale dzięki dziewczyny za informacje; wiem troche więcej.pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka