Dodaj do ulubionych

Byliśmy na USG

13.06.07, 20:46
No wiec moje mile wrocilam wlasnie z USG. Wszystko w jak najlepszym
porzadeczku, moje dziecie jest wieksze o 16 dni, znowu zmienil mi sie termin
tym razem na 22 czerwca, a co najlepsze nie dowiedzielismy sie ile wazy bo
wyszedl poza normy USG. Na dzien dziesiejszy na oko lekarza wazy okolo 4 kg, a
jezeli donosze do terminu to z pewnoscia bedzie okolo 4500. Juz zaczyna, sie
bac porodu - jejku mam nadzieje ze nie bedzie az tak kolosalnych rozmiarow.
Obserwuj wątek
    • modeko Re: Byliśmy na USG 13.06.07, 20:59
      NO łADNIE TO FAKTYCZNIE KOLOS. ZYCZE POWODZENIA PODCZAS PORODU.
    • bubunia1 Re: Byliśmy na USG 13.06.07, 21:46
      Hej, ja tez mialam dzisiaj usg. Moj dzidzius (35tc) wazy 2620 ;) Nadal nie znam
      płci bo nie chce się pokazac ;) Pytalam lekarza w trakcie usg czy zmienia sie
      termin porodu na co otrzymalam odpowiedz ze nie mozna tego okreslić po takim
      badaniu, tzn. im wieksze dziecko i pozniejsza ciaza tym wiekszy bląd w
      wyliczeniach. Aninko, po czym stwierdzono u Ciebie szybszy termin - po wielkosci
      dziecka czy po czymś innym?
      • babajagaa Re: Byliśmy na USG 13.06.07, 21:49
        Aninka ktory to tydzien ze termin az tak sie zmienil,moj maly tez byl spory w
        35tc ale nie pytalam gina na kiedy wychodzi teraz termin,trzymam sie daty z OM
        i usg polowkowego czyli miedzy 11 a 18 lipca.
        • aninka79 Re: Byliśmy na USG 13.06.07, 22:27
          Teraz jestem 36t 3d, ale wedlug wielkosci dziecka to 38t 5dzien tak wiec termin
          wyszedl na 22 czerwca, wedlug OM mam termin na 7 lipca, lekarz powiedzial, ze
          jezeli dotrwam do terminu to bedzi eokolo 4500. Zobaczymy w piatek ide na wizyte
          do mojej lekarki no i zobaczymy co mi powie. Zobacz moze na zdjeciach z usg masz
          w ktoryms z rogow info o potencjalnym terminie porodu
          • katharina_29 Re: Byliśmy na USG 13.06.07, 23:45
            Ja po ostatniej wizycie u gin i po opisie usg też myślałam,że termin porodu
            przesunął mi się z 31 lipca(wg usg połówkowego) na 17 lipca.Spytałam o to
            lekarkę i ona mi powiedziała,że nie ma takiej bezpośredniej zależności między
            wagą dziecka a zmianą terminu porodu.USG oblicza termin wg określonego
            wzoru,gdzie przyjęte są pewne średnie normy dotyczące tego ile ma ważyć czy
            mierzyć dziecko w danym tygodniu ciąży.Ale jak wiemy dzieci rodzą się jedne
            większe a inne mniejsze.Nie wiem czy to dokładnie wytłumaczyłam,ale moja gin
            powiedziała,żeby się tym nie sugerować i trzymać raczej tych dat obliczonych wg
            OM i z usg połówkowego.
            • babajagaa Re: Byliśmy na USG 14.06.07, 07:50
              No wlasnie ja sie trzymam daty z OM,daty z pomiarow wychodza rozne a jak
              wiadomo dzieci tez rodza sie roznej wielkosci.Zdjecia nie mam z ostatniego usg
              wiec nie wiem jaki termin mi wzchodził
    • ingapol Re: Byliśmy na USG 14.06.07, 08:09
      ostatnio jak leżałam na patologii była ze mną dziewczyna która urodziła 4 dni po
      terminie, tydzień przed terminem miała USG i wyszło że dziecko waży 4000 g, a
      urodziła dziewczynkę z wagą 3050 g. Także nie sugerujcie się aż tak bardzo ta
      wagą z USG, to tylko przeliczenia komputera :)
      A co do terminu. Mi mówili że najdokładniejsza data porodu jest z pierwszego
      USG, przed 12 tc
      • bubunia1 Re: Byliśmy na USG 14.06.07, 10:21
        No właśnie, mi tez gin powiedziala ze najblizsza data to ta z pierwszego usg. U
        mnie byla roznica 2 dni wiec w zasadzie to zadna roznica. A waga to tylko
        wyliczenia z wielkosci a wielkosc zalezy od umiejetnosci lekarza w dobrym
        "zaznaczaniu" obszaru. Tak wiec to wszystko nie jest na 100%. Pozdrawiam
        wiercące się w brzuchu dzieci ;))
    • lajla84 Re: Byliśmy na USG 14.06.07, 08:59
      Moja kuzynka urodziła ostatnio córeczkę z wagą 2900. Na usg wychodziło jej 3250.
      Jak pytałam o to mojego gina to powiedział, że wymiary z usg mogą różnić się o
      ok. 10% w jedną lub w drugą stronę. Także ja się nie nastawiam tak dokładnie na
      wagę obliczoną z usg, ale i tak fajnie jest mniej więcej wiedzieć ile właśnie
      waży nasza dzidzia.
      • edzia.79 Re: Byliśmy na USG 14.06.07, 09:03
        Aninka jaki ogromny bobas :)
        Ja sie pocieszam ze moja Olenka bedzie grubsza niz wyszlo to na usg w 32tc,bo lekarz przewidywal wage ok 2800-3kg w dniu porodu.
        Pocieszajace to co napisala Laila-no za miesiac sie okaze,a moze wczesniej????
    • agatka_1979 Re: Byliśmy na USG 14.06.07, 10:33
      ja jak byłam w szpitalu 2 tyg temu i miałam usg ( a była to końcówka 33tc) to
      Dzidzia ważyła w komputera 1800g :-) a co do terminu porodu to mi powiedziała
      lekarka, że z pomiarów usg wychodzi 30 lipca..a wg OM ma być 22 lipca..ja się
      trzymam terminu OM..a sprawdzałam ostatnio jak to był oprzy pierwszym usg i
      jest różnica 2 dni tylko - wychodziłby 24 lipca :-) A i tak Dzieciątko samo
      zadecyduje kiedy jest gotowe.
      Ciekawe Aninko79 jaką wagę będzie miało faktycznie Twoje dziecię jak się
      urodzi :-) A jak urodzisz jeszcze w czerwcu to poszerzysz wątek URODZIŁY
      jeszcze w tym miesiącu! Trzymam kciuki :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka