becik_l79 Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 04.12.07, 22:36 no żesz...@# sorki, za wcześnie enter... Chciałam prosić dokarmiające mamy o pomoc w odpowiedzi na pytanie, dlaczego 4,5 miesięcznemu dziecku, którego mamie zaczyna brakować mleka w cycku każą dawać mleko modyfikowane 2, np NAN 2, a nie 1 choć na etykiecie jest info, że jest do 6 m-ca? Co się stanie jeżeli mojej rybce dam NAN 1, bo akurat posiadam, a nie NAN 2?? Może to głupie pytanie, ale mnie dręczy... Proszę pomóżcie mi znaleźć na nie odpowiedź:) Buźka\Beata Odpowiedz Link
julka20061 Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 04.12.07, 23:03 Ja mojej 4,5 miesięcznej córeczce daję NAN1 i wszystko ok :) Odpowiedz Link
ingapol Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 04.12.07, 23:14 mleko numer 1 ma troszkę mniej wartości kalorycznych i odżywczych. śmiało możesz podawać, nic sie nie stanie. Np. Bebiko 2 jest dla dzieci powyżej 4 miesiąca, ale ja dopiero powoli wprowadzam 2. Teraz daję 4 miarki 1 i dwie miarki mleka nr 2. Odpowiedz Link
patrice7 Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 04.12.07, 23:38 nic sie nie stanie. czytalam ze meko nr 1 mozna dawac przez caly 1 rok :) Odpowiedz Link
m_k8 Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 05.12.07, 09:01 wg nowego schematu 2-kę dostają dzieci od 4 miesiąca. Wg starego 1- ka była do 6-tego. Stąd te różnice. Możesz podać 1-kę nic się nie stanie. Odpowiedz Link
ciocia123 Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 05.12.07, 09:17 witaj/spokojnie dokarmiaj NAN1, nic zlego sie nie stanie.dziecko karmione piersia powinnobyc dokarmiane,bo moze nie przybierac na wadze.gdybys nie karmila tylko musiala podac kazde inne mleko humanizowane ,to musialoby to byc odpowiednie mleko w stosunku do wagi i wieku dziecka.dokoncz to opakowanie a potem wprowadz nan2.jezeli nie bedziesz karmic piersia to wtedy podaj nan2.to byla pierwsza porada cioci123 ktora bardzo kocha dzieci:) Odpowiedz Link
pati_poznan Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 05.12.07, 15:39 ja daje nan2 lekarka poleciła julka o wiele bardziej sie najada serio butla starcza jej na jakies 6h albo i lepiej do tego obiadek i deserek dostaje i przede wszystkim nie jest marudna wogóle i duży plus przesypia całą noc!!! a na nanie 1 budzila sie ok.2 i pozniej o 6 :) Odpowiedz Link
lucy_cu Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 05.12.07, 16:50 ciocia123 napisała: > dziecko karmione piersia powinnobyc dokarmiane,bo moze nie przybierac na > wadze. ????????? A to niby dlaczego "powinno" ???? Becik, jesteś pewna, że masz mało mleka? Słabe przyrosty? Dziecko ewidentnie głodne? Pogadaj może z doradcą laktacyjnym- bo wiesz, dokarmianie może spowodować, że laktacja padnie, a szkoda. A gdybyś jednak dokarmiała- "jedynką" możesz spokojnie. :-) Odpowiedz Link
boazeria Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 05.12.07, 10:32 pytalam o to pediatry ze szpitala i powiedziala ze teraz 1ki mozna spokojnie dawac do ukonczenia 6 mies zycia mimo ze na etykiecie nie jest napisane Odpowiedz Link
izoola Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 05.12.07, 13:05 becik, a czemu chcesz dokarmiac? mala ma az tak male przyrosty? a moze to taki skok rozwojowy, moze lepiej czesciej przystawiac. polecam forum mam karmiacych piersia, zadzwon sobie do p.monika-to doradca laktacyjny i b.mila osoba, no chyba, ze juz konsultowalas sie z innym doradca. pisze to bo pamietam, ze ty bardzo chcialas karmic piersia a jak zaczniesz dokarmiac to moze sie to skonczyc:(. trzymam kciuki :) a tu jest link forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=570 Odpowiedz Link
becik_l79 Izoola 05.12.07, 20:07 Fajnie, że pamiętałaś:)))))) No chciałabym, ale wczoaj rozmawiałam z pediatrą i powiedziałam, że od powrotu ze spaceru (14 z hakiem), po 3 godzinach snu po porannych cycach (pełnych), Młoda dostaje cycka i po nim zaczyna trzeć oczy i robi to aż do zaśnięcia wieczorem (22.00). Tzn nie może zasnąć mimo że bardzo chce. Mówi się, że dziecko najedzone śpi, a ona się męczy i jęczy cały czas i ni diabła nie chce spać. Pediatra powiedziala żebym ważyła przed i po karmieniu i na razie co najmniej je 90 ml, więc nie dokarmiam. Za to przed snem wisi mi na cycu 2 godziny, a to już lekka przesada. Przy czym oderwać od cyca jej nie mogę, bo płacze. Co o tym sądzisz? Odpowiedz Link
lucy_cu Re: Izoola 05.12.07, 20:19 Ja nie Izoola, ale pozwolę się wtrącić: -wiszenie na piersi przez dwie godziny to nic niepokojącego- to tylko może być wkurzające dla karmicielki -kłopoty z zaśnięciem to niekoniecznie głód- dzieci lubią marudzić po południu i wieczorem, a nasze dawno juz wyszły z wieku noworodkowego i wcale nie muszą tak dużo spać -pediatrę, który zaleca ważenie przed i po karmieniu, posłałabym do wszystkich diabłów- można, owszem, sprawdzać, ile przybrała w ciągu tygodnia czy miesiąca, ale takie ważenie i ocenianie, ile zjadła nie ma najmniejszego sensu. Ja bym się nie łamała, tylko karmiła spokojnie dalej. :-) Odpowiedz Link
becik_l79 Lucy_cu 05.12.07, 23:31 Dzięki za pocieszenie;)Cieszę się, że tak myślisz;)))) Po dzisiejszej próbie oderwania od cycka wcześniej itp stwierdzam, że wolę karmić raz a dobrze choćby 2 godziny a nie się bawić łącznie 3 z noszeniem na rękach i próbą uśpienia, więc zgadzam się z Tobą Lucy w pełnej rozciągłości. Jednak z tym spaniem nie jest tak różowo. Młoda śpi 6-7 godzin w nocy, max 8 + 2,5-3 na spacerze i koniec, ale ewidentnie chce więcej tylko nie może. Aż żal dupę ściska jak trze te oczy, ziewa i robią jej się zaczerwienione szparki zamiast oczu, a zasnąc nie może... Buźka, Beata Odpowiedz Link
becik_l79 Re: Lucy_cu 05.12.07, 23:34 PS zapomniałam dodać, że Młoda przybyła 200 gram w poprzednim miesiącu i dostała skierowanie na posiew. Okazało się że ma zakażenie dróg moczowych, które obecnie leczymy furaginem. Nie wiadomo więc, czy tak mały przyrost ma związek tylko z chorobą, czy właśnie z karmieniem...buuuu:((( Odpowiedz Link
izoola Re: Izoola 05.12.07, 21:11 wiesz co, nie wiem czy jestem osoba kompetentna do radzenia bo sama nie karmie piersia tzn karmie ale "innaczej"-odciagam i podaje butelka. powiem ci tylko, ze gdybym mogla wrocic czas to bylabym pokorniejsza i mniej nerwowa no i nie dokarmiala, bo to doprowadzilo do tego, ze teraz mala juz wogole nie wie po co jest cycus:(. ja wazylam mala przed i po karmieniu-zjadala ok 100ml a ja glupia dawalam jej jeszcze butle bo myslalam ze ona wciaz jest glodna bo nie chciala spac i marudna byla-wiec tak jak u ciebie. jesli masz wystarczajaco sily walki to walcz i nie dokarmiaj no chyba, ze przyrosty sa bardzo male przez dlugi czas. troche podczytuje forum karmienie piersia i na takie problemy jak twoje dziewczyny i p.monika radza czestsze przystawianie szczegolnie w nocy bo wtedy pokarm tlusciejszy podobno. najlepiej napisz na tamtym forum i dostaniesz napewno dobre rady. zycze powodzenia tobie i karolci:) Odpowiedz Link
becik_l79 Do Cioci123:) 05.12.07, 20:08 Bardzo dziękuję za pierwszą radę:)))))))))) Na pewno jeszcze skorzystam i czuję się mile połechtana, że pierwsza porada ekspertki trafiła na mnie;)))))) POZDRAWIAM< Beata Odpowiedz Link
becik_l79 Re: Do MAM DOKARMIAJĄCTYCH 05.12.07, 23:32 Dziękuję wszystkim mamusiom za pomoc;)) Wszystko przekazałam mężusiowi i będziemy w razie czego męczyć tego NANa 1. A co! Jesteście jak zwykle niezawodne;)))\ Uściski, Beata Odpowiedz Link