yvonne79 18.04.08, 10:03 Moja córcia dzisiaj kończy 9 miesięcy :) Z tej okazji częstujemy babką piaskową :) Wszystkiego najlepszego dla wszystkich świętujących dzisiaj dzieciaczków! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilka.k Re: Jak to szybko zleciało :) 18.04.08, 10:12 No to z Wami świętujemy :). Ja dziś piekę chałkę na tę okolicznośc. Odpowiedz Link
borowka78 lilka.k 18.04.08, 11:23 lilka.k napisała: > No to z Wami świętujemy :) buziaki dla cudnych blizniakow! Ja dziś piekę chałkę na tę okolicznośc. brzmi smakowicie-rzuc przepisem:) Odpowiedz Link
borowka78 Re: Jak to szybko zleciało :) 18.04.08, 11:22 Buziaki dla Coreczki:-) a babke piaskowa bardzo lubie, wiec sie wpraszam na kawke! Odpowiedz Link
lilka.k borówka 18.04.08, 11:33 Przepis na chałkę...pycha wychodzi :) Składniki 40g drożdży 550g mąki pszennej pół szklanki mleka duże jajo 2 łyżki masła 4 łyżki wody (lub trochę więcej) 2-3 łyżki cukru żółtko lub całe jajo mak lub sezam Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić aż rozczyn urośnie. Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłocone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło, wodę i zagnieść miękkie ciasto aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Za każdej uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz, końce połaczyć i podwinąć pod spód. Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką. Piec około 25-30 minut w 200 stopniach. Chałka jest doskonała na ciepło lub na zimno z dżemem z masłem. Ponieważ z podanych proporcji wychodzą dwie chałki można z połowy ciasta upiec rogale z marmoladą. Odpowiedz Link
domatorka.amatorka sto lat ~!!! 18.04.08, 11:39 najlepsze życzenia dla ślicznej Emilki, niech rośnie zdrowa,śliczna i mądra :-) to i ja kawałek babki poproszę ale taką mini porcję. Buziaki dla Solenizantki Odpowiedz Link
dagi.ww Re: Jak to szybko zleciało :) 18.04.08, 14:02 Buziaki dla Emilki od Wikusi i cioci Dagusi :)) No zleciało strasznie, rosną nam dzieciaczki niesamowicie szybciucho :)) Wszystkiego naj!!! Odpowiedz Link
kasiakaszuba Re: Jak to szybko zleciało :) 18.04.08, 20:39 Moja Klarcia też dziś skończyła 9miesięcy, nie ma zębów, zaczyna raczkować, mówi "mamma", robi kosi-kosi, pa-pa i przykłada słuchawkę telefonu do ucha - ostatnie osiągnięcie:-)) pozdrawiamy Odpowiedz Link
27agnes72 Re: Jak to szybko zleciało :) 18.04.08, 21:23 Wszystkiego dobrego! Czas szybko leci i dzieci uczą się tak szybko, że można usiąść i obserwować całymi godzinami... Odpowiedz Link