burdziaa 11.06.08, 21:27 Czy tylko mój Julek nie jadł jeszcze bułki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
modeko Re: Kto jeszcze nie wprowadził glutenu? 11.06.08, 21:31 Filip nie je bo jest uczulony na gleten Odpowiedz Link
apolka73 Re: Kto jeszcze nie wprowadził glutenu? 11.06.08, 21:50 My tez nie. Franek przede wszystkim nie umie gryzc. Dalam mu kawalej razowego chleba to sie zakrztusil. Moze 4 zeby to za malo? Poza tym jest alergikiem, ale coraz mniej wiec musze pokombinowac. Odpowiedz Link
ankas4 Re: Kto jeszcze nie wprowadził glutenu? 11.06.08, 22:06 No ja Burdzia przeciez:), a mialam sie dzis Ciebie pytac o to wlasnie. Sluchaj pediatra powiedziala ,ze skoro przegapilam moment po 6 miesiacu to teraz mozna po 9 , wiec teraz zaczne, chce kupic jakas kaszke i dodawac jej troszke do sinlaca co wieczor,,, choc mysle sobie teraz ,ze na noc to nie za bardzo ...wiec bede mu dawala kaszke przed poludniem i wtedy dodam troszke kaszki z glutenem i tak go wprowadze ooo i jutro pojde taka kaszke wlasnie zakupic:) Sciskam Odpowiedz Link
burdziaa Ankas 11.06.08, 22:12 Asia :) ja kupiłam taka zwykła pszenna kaszke i nie wiem co mam z nią teraz zrobic- chyba łyzeczke dodam do słoiczka z zupką, ale czy mam to ugotowac najpierw? musze poszukac na ten temat. Odpowiedz Link
bobimax Re: burdzia 12.06.08, 09:18 jeżeli ta kaszka z tych dzieciecych to nie gotujesz tylko bezpośrednio do zupki dodaj łyżeczkę i wymieszaj. Odpowiedz Link
zumali Re: Kto jeszcze nie wprowadził glutenu? 11.06.08, 22:52 Ano ja, ale Mala ma podejrzenie uczulenia na gluten i zielone swiatlo na testa z bulka dostaniemy dopiero po 12 m-cu. Odpowiedz Link
ankas4 Burdziu Kochana! 11.06.08, 23:33 Ja myslalam raczej o jakiejs takiej kaszce pszennej gotowej po dodaniu wody czy tez mleka, mysle ,ze sa takie z bobovity czy innej firmy, jutro sie zorientuje to Ci napisze;) albo zadzwonie. Odpowiedz Link
ankas4 Re: Burdziu Kochana! 11.06.08, 23:35 AA i jeszcze jedno, ja dodam z lyzeczke do kaszki sinlac, wiec nie bede musiala kombinowac ze sloiczkiem. Odpowiedz Link
e-ness Re: Kto jeszcze nie wprowadził glutenu? 12.06.08, 08:42 dziewczyny swietnym rozwiazaniem jest kaszka przenna z bananami bobovity. nie trzeba gotowac, wystarczy wsypac po 1 łyzeczce płaskiej na 100ml posiłku. wczesniej bawiam sie w gotowanie manny. my tez wprowadziłysmy dopiero po 10 miesiacu Odpowiedz Link
anula_82 dziewczyny 12.06.08, 09:34 nie ma co się bawić z podawaniem 2-3 gram na 100 ml posiłku, dzieci po 9 m.ż moga dostawać gluten bez ograniczeń. Jesli nie stosowałyscie nowego schematu żywienia, czyli w 5m.ż dziecka podawanie dawek ekspozycyjnych to dlaczego teraz jak maluchy są na tyle duże że mogą dostać chleb czy bułke normalnie chcecie bawić sie w dawki. nierozumiem. Odpowiedz Link
e-ness anula 12.06.08, 09:41 jaestes w bledzie, gluten jak kazda inna nowosc moze powodowac slilne reakcje alergiczne. a gluten jest szczególnie ciezki, bo nie kazdy bobas potrafi go trawic. powinien byc wprowadzany stopniowo, dziecko trzeba bacznie obsaerwowac i nie traktowac tego jak "zabawe" moja mała ma podejrzenie skazy i przy wprowadzaniu glutenu drrzałam, aby tylko nie uczulił. z glutenem nie ma zartów, złaszcza ze objawy uczulenia na gluten moga miec postac utajona! kazda mama zrobi jak uwaza, ale skoro czekała z podaniem do 10 miesiaca to miała ku temu jakies powody.:) Odpowiedz Link
anula_82 Re: anula 12.06.08, 09:51 wiem ze potrafi gluten uczulac chodziło mi głownie o to ze jak podasz dziecku kaszke pszenną w dzien to obserwujesz 2-3 dni i jesli nie ma zadnych objawów wskazujacych na uczulenie, podajesz smiało wszystko co zawiera gluten. dawki ekspozycyjne są po to by stopniowo przyzwyczaić organizm dziecka na trawienie glutenu i to juz w 5-6 m.ż w zależnosci od sposobu karmienia. datego nie widze sensu podawanie dawek ekspozycyjnych po 10 m.ż dziecka. Moj młodzieniec na szczęscie nie jest uczuleniowcem i podałam mu raz kasze pszenną w butli, żadnych dawek nie mierzyłam, nic mu nie było wiec za 3 dni wprowadziłam codziennie kaszke glutenową plus inne jedzienie zawierające ten nieszczęsny gluten. Odpowiedz Link
e-ness Re: anula 12.06.08, 10:06 nasz alergolog ma odmienne zdanire na ten temat:) u nas wprowadzenie glutenu w 5 miesiacu skonczyło sie klapa, przede wszystkim dlatego, ze przyspieszyłam "oswajanie" i nie chcac sie bawic w odmierzanie, dałam małej kasze glutenowa.uwazam ze Karola nie była jeszcze gotowa na gluten, a po drugie wiedzac ze ma problem z białkiem powinnam jednak podawac te 2-3 g dłuzej niz tydzien w 10 miesiacu juz nie popełniłam tego błedu!!!! gluten przeszedł niezauwazony:) Odpowiedz Link
malenkie7 Jak wygląda uczulenie 12.06.08, 09:52 na gluten? Podobnie jak skaza bialkowa? Odpowiedz Link
zumali malenkie7 12.06.08, 09:57 Pewnie roznie u roznych ludzikow, ale moja Mala dostaje suchych, czerwonych plackow szczegolnie duzo na brzuszku i klacie. Odpowiedz Link
burdziaa kurcze to złą kasze manna kupiłam 12.06.08, 10:00 taka normalna jak dla nas w Tesco, no cóż- zuzyje do jakiego sufleta na obiad i poszukam typowo dziecięcej, tylko chciałabym dostac bez cukru, a przypuszczam,ze ta z bananami o której piszecie cukier zawiera. Odpowiedz Link
anula_82 objawy 12.06.08, 10:48 brak apetytu stolce obfite, półpłynne stolce z dużą zawartością śluzu, tłuszczów biegunka – często gwałtowna wymioty bóle brzucha zahamowanie wzrostu zmiany usposobienia - drażliwość Odpowiedz Link
burdziaa Re: Jak wygląda uczulenie-Malenkie 12.06.08, 09:57 Maleńkie- wiem jak wygladało uczulenie u mojej przyjaciółki- jej synek zwijał sie z bólu brzuszka- to było przez gluten, zewnetrznie nie miał objawów, tylko silne bóle , moze jescze jakies symptomy są, ja ich nie znam. Odpowiedz Link
asuzi Re: Jak wygląda uczulenie-Malenkie 12.06.08, 10:13 nie zauważyłam że to pszenna i zaserwowałam Zuzi całą butlę kaszki pszennej bobovity, ale nie bardzo chciała jeść, wypiła może połowę, zapomniałam o tym glutenie, teraz wiem jak wykorzystać kaszkę. Dodam dziś łyżeczkę do zupki. Odpowiedz Link
e-ness Re: Jak wygląda uczulenie-Malenkie 12.06.08, 10:17 u nas tez był ból brzuszka, objawów skórnych- niet. Odpowiedz Link