Dodaj do ulubionych

Toksyczne łyżki z Chin

11.08.08, 11:18
Przeczytajcie artykuł o toksycznych/rakotwórczych łyżkach z Chin:
Garnekpełen toksyn

ja mam dwie czarne łyżki - jedna to łopatka z Tefala (Made in EEC)to chyba
bezpieczna? a druga to łyżka wazowa "no name" kupiona w jakimiś supermarkecie
- tą drugą wyrzucam, ale mam wątpliwości co do pierwszej.
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Toksyczne łyżki z Chin 11.08.08, 11:32

A czy ktoś przebadał tego typu łyżki produkowane w innych krajach? Czy akurat
      dziwnym zbiegiem okoliczności wyłącznie chińskiej produkcji?
      • f3f Re: Toksyczne łyżki z Chin 11.08.08, 11:50
        W państwowy Instytucie Barwników i Produktów Organicznych w Zgierzu badano
        produkty z różnych krajów m.in. z Polski, Niemczech, Kanady i Chin. Toksyczne
        związki stwierdzono tylko w tych Chińskich (ale też nie we wszystkich).
        Osobiście wolę nie ryzykować w imię solidarności z Chińczykami :P
        tu link do artykułu dotyczącego kancerogennych amin stosowanych w wyrobach
        mających kontakt z żywnością www.ibpo.zgierz.com.pl/dokumenty/artykulmda.pdf
        • aurinko Re: Toksyczne łyżki z Chin 11.08.08, 12:25
          Nie o solidarność z Chińczykami chodzi ale o lekki dystans.

Szkoda tylko, że wszystkich toksycznych towarów nie wycofali ze sklepów. Ogromna
          większość znanych firm produkuje w Chinach i nikt nie ma nad tym należytej
          kontroli. Kiedyś między wyrobem "no name" Made in China a markowym produktem
          była duża różnica, która teraz się zaciera.
          Były już szkodliwe butelki Aventu, były rakotwórcze staniki, szkodliwa
          porcelana, toksyczne wózki; co rusz pojawiają się informacje o otaczających nas
          śmiertelnie szkodliwych zagrożeniach. A czy ktoś (z ręką na sercu wyrzuca)
          teflonowe patelnie dobrych i znanych firm z powodu jednej malutkiej, ledwo
          widocznej ryski?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka