babajagaa 05.11.08, 09:49 Olaf juz jadl:pomidorowa.koperkowa.ogorkowa.zalewajke,kapusniak,botwonke,krupn ik,grochowke,kalafiorowa.rosół.Boje sie dac pieczarkowej. No i brak mi pomyslow na zupy,jakie jeszcze mozna ugotowac,rzuccie pomyslami. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lee_a Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 09:53 ja pieczarkowej też na razie nie dam a pierwsze trochę to za ciężkie a po drugie moja siora studiuje technologię żywności i ostatnio mi powiedziała, że pieczrki są takie białe bo się je moczy w wodzie utlenionej... brrr... u nas jeszcze zwykła jarzynówka z koperkiem i to samo co w twoim zestawie. Myślę, że starczy - 10 zup to powtórka tylko co 2 tygodnie, a więc moze sie nie znudzi tak szybko? Ja nie daję ani grochówki ani fasolowej bo mnie po tych zupach wzdyma i ciężko na żołądku, więc małą oszczędzam. Odpowiedz Link
andzia84 Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 09:55 spróbuj np. krem z brokułów, z cukinii, zupe z dyni, z soczewicą. to moje ulubione zupy :) Odpowiedz Link
lipiec_2007 andzia 05.11.08, 09:57 jak robisz zupe z dyni? teraz sezon na dynie, wiec chcialabym sprobowac Odpowiedz Link
babajagaa Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 09:58 ale wszyskie skladnii miksujesz do kremu czy jak bo moj to juz takiej papki nie zje Odpowiedz Link
ulkadabrowska Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 10:36 jeszcze żurek śląski i kapuśniaczek. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 09:58 do tego co wymienilas dodam jeszcze barszczyk czerowny, brokulowa nie podaje jeszcze grochowki i fasolowej. a co myslicie o kremie z porow. czy jeszcze za wczesnie? Odpowiedz Link
andzia84 Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 10:02 co do zupy z dynii, to kroję dynie w kostkę nie obieram, kroję cebulkę, czosnek, moiże być marchewka, przysmażam, dolewam wody gotuje i miksuje, super prosta. a no i przyprawy jakie kto lubi :) co do kremów to moja ulubiona konsystencja zupy ale możesz dla małego nie miksować tak bardzo albo wrzucić mu do tego groszek ptysiowy i już nie bedzie taka papka :) Odpowiedz Link
lee_a Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 10:14 a wlasnie zapomnialam o brokułowej i dyniowej. Odpowiedz Link
kristin4 Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 10:25 No to u nas jeszcze szpinakowa, (pycha) w postaci kremu jak wszystkie zupy:) Mała urządza sobie plucie w dal kawałkami w zupie:) A tak zjada wszystko. Odpowiedz Link
atenette Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 11:39 Ojej dawaj przepis na szpinakowa! :) Odpowiedz Link
kristin4 Re:szpinakowa:) 05.11.08, 15:08 Dla małej robie tak: marchew, pietruszka, kawałek selera, ziemniak no i z mięsem (mozna bez), podgotuje i jak jest prawie miękkie dodaje pokrojony szpinak (dużo), zieloną pietruszke i całe jajko przyprawy jak kto lubi i co może, powinno być z czosnkiem ale u mnie jeszcze nie przechodzi. Później wszystko miksuje i wychodzi krem jak któreś nie lubi kremu to można dodać jajko na twardo pokrojone albo grzanki. Pycha. Dla dorosłych robie podobnie z tym ze dodaje dużo czosnku i przypraw, a szpinak wcześniej podsmarze na oliwie z oliwek lub maśle, podaje z jajkiem na twardo i na talerz dolewamy śmietanę lub z grzankami (robionymi w domu). Pycha polecam no i nie trzeba mówić ze bomba witaminowa. Acha szpinak bardzo szybko robi się miękki więc nie gotujcie długo. Odpowiedz Link
klaudia020707 Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 12:15 Co do pieczarek-mój kuzyn ma pieczarkarnie i pierwsze słyszę o moczeniu pieczarek w wodzie utlenionej:) U nas Rosół z makaroronem, pomidorowa z makaronem lub ryżem, warzywna zaprawiana pomidorami, ogórkowa, kapuśniak, żurek, kalafiorowa, warzywna z soczewicą zupa na rosole z ziemniakami i ryżem z natka pietruszki i to chyba tyle:) Dyniową zrobiłam kiedyś ale mi podziękowała:( Odpowiedz Link
lee_a Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 12:50 dzieki klaudia - bo ja tak lubie pieczarki... mniam... kurcze, no chyba przez was soczewicę kupię... Odpowiedz Link
aga_n20 Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 14:50 u mnie na topie jest brokułowa, potem pomidorowa, jarzynowa, krupnik, barszcz czerwony, rosół, szczawiowa, żadnych innych nie jada, bo ja innych nie gotuję:) Odpowiedz Link
blanka0 Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 15:00 nieo bez jaj czego tych biedyc studentow uczą, od zawsze jestem zwiazana z ogrodnictwem i w zyciu nie slyszlam o tej wodzie utlenionej- bzdura kompletna dziewczyny strasznie was podziwiam ja 1/5 z tych waszych zup nigdy nie robilam, nie umiem a narobilyscie mi ochoty na te zupy- kremy i z soczewica krem zporow???? pierwsze slysze a chetnie bym zjadla , prosze podajcie kilka przepisow. BŁAGAM slinka mi cieknie na sama mysl o brokulowej, z dyni, z tych porow, babajaga podaj przepis na koperkową, Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Re: Zupy-jakie juz jadly? 05.11.08, 15:25 My raczej takie delikatne: rosołek, krupnik, pomidorowa itp. zastanawiam się nad ogórkową może mu jutro ugotuje. Nadal juniorowi gotuję osobno Odpowiedz Link
klaudia020707 a.zaborowska1 05.11.08, 15:27 ugotuj koniecznie tę ogórkową zobaczysz jak mu posmakuje Odpowiedz Link
lilka.k Re: a.zaborowska1 05.11.08, 15:30 Moi tez lubią ogórkową, barszcz biały, czerwony, rosół, pomidorową, kalafiorową, jarzynową. Ja wrzucam takie grzanki z chleba do barszczu bialego na przyklad, zeby gesciejsza byla i latwiej sie karmilo. Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Ugotowałam Ogórkową 14.11.08, 17:01 szamał że szok :-)) następne danie to zacierkowa w planie gotuje któraś?? U nas junior tak naprawdę wszystko jee (nam z talerza :-)) ale ta jego zupka to taka podstawa Odpowiedz Link
f3f zupa krem z dyni - przepis:) 05.11.08, 15:31 zupę krem z dyni robię wg tego przepisu (tylko curry mniej dodaje - żeby nie byłą za ostra dla dziecka i do dziecinnej porcji dodaje wkrojone mięsko) zupka pyszności wszyscy się zajadamy :) www.rondelek.pl/zupa-krem-z-dyni-agnieszki-kreglickiej/ Odpowiedz Link
blanka0 ogórkową 05.11.08, 15:39 wczoraj dalam pierwszy raz i... mała zjadla 2 miseczki i az piszczala, ale z ogorkow wlasnego kiszenia dzis krupniczek- tez wcinala Odpowiedz Link
e-gosiak wszystkie jakie my jemy 05.11.08, 16:29 łącznie z pieczarkową, grochową, fasolową, kapuśniakiem. A propos pieczarek, kiedyś zbierałam je z rodzicami z pola ,,dzikie" i też były białe. Odpowiedz Link
babajagaa blanka0 05.11.08, 16:32 koperkowa robi sie tak prosto jak inne zupy,robie wywar z warzyw i mieska,dodoaje poid koniec gotowania drbno posiekany koperek,a pozniej jak juz wszystko miekkie robie lane kluseczki czyli ciasto na nalesniki tylko ze geste i male drobiki wrzucam do zupy,zabielam jogurtem naturalnym,pycha wlasnie dzisiaj robilam Odpowiedz Link
zabka1233 Re: blanka0 05.11.08, 16:44 o przepraszam z dyni nie jedlismy ale jak kupie to gdzies dynie to zrobie Odpowiedz Link
ankas4 BLANKA dawaj przepis na ogorkowa i krupniczek! 05.11.08, 19:12 Blanka dawaj przepis na ogorkowa i krupniczek, ale krok po kroku, prosze... sciskam ;) Odpowiedz Link
baska_84 krem z pora to u nas hit 06.11.08, 22:23 u nas na 1 miejscu jest krem z pora potem kalafiorowa dyniowa brokulowa jarzyowa i ogorkowa jak byl sezon to krem z cukini a ostatnio zajadal sie warzywna z kasza jaglana :) pomidorowa i barszczyk nie podchodzi nie pogardzi szczawiowa Odpowiedz Link
a.zaborowska1 Ja się wetne z przepisami Ogórkowa 14.11.08, 17:08 U mnie większość zup zaczyna się tak Mięsko kroje w kostkę zagotowywuje, przekładam do innego garnka i świerzej wody (ale u mnie problem jest z brzuchem, junior ma sranko po zbyt tłustych potrawach) jak się zagotuje wrzucam: marchewkę, pietruszkę, selera kawałek pora (pokrojone w plastry, jak się podgotuje ziemniaka w kostkę, jak się podgotuje ogórka 1 kiszonego obranego startego na tarce. Potem wszystko rozdrabniaczem traktuje. Żarła na 2 dni :-)) U mnie to mięsko i jarzynki to podstawa a potem w zależności od tego jaka ma być zupa. Można np. zamiast ogórka kaszę i będzie krupnik (do krupniku daję koperek) albo kalafiora -kalafiorowa buraka - burakowa (ale burak cos mu nie bardzo musimy spróbować jeszcze raz. a teraz mam w planie zacierkową :-)) Odpowiedz Link
lipiec_2007 f3f 14.11.08, 15:32 zupa z dyni - palce lizac a wykonanie proste jak konstrukcja cepa. dzieki Odpowiedz Link