gorgolka Re: gorgolka jesteś ? 28.03.10, 11:38 jestem, trochę mnie nie było bo kładą tynki i zchrzanili oczywiście - dobrze że nie dużo narazie położyli. Może wiesz jaka powinna być grubość tynku cementowo-wapiennego? bo kurczę kable prześwitują, tzn w dotyku gładkie ale kabel przebija jasnym kolorem jeśli masz pytanie to wal na priva lub na forum, postaram się zaglądać codzień. Domyślam się że o zgodę kuzynki chodzi? przed chwilą wstępnie wpisałam w Twoim wątku. Chodzi o art 199 kodeksu cywilnego. chociaż jest orzeczenie SN dotyczące instalowania przewodów wodociągowych i stwierdzające że nie przekracza to czynności zwykłego zarządu, więc teoretycznie zgoda współwłaścicieli nie jest konieczna, ale to orzeczenie z 1980 roku, sygnatura III CRN 166/80. Ja osobiście jeszcze bym się do energetycznego wybrała negocjować, żeby podłączyli na podstawie Twojej zgody bez konieczności zgody kuzynki jako że czynność ta nie przekracza zwykłego zarządu. Oni mają swojego prawnika niejednego, nie ma co się bać tylko się z jednym z firmowych prawników energetyka spotkać celem wyjaśnienia. Może nic nie ugrasz ale nic nie tracisz :) Poprostu zapytać w sekretariacie o gabinet takowego i tam uderzyć jest też orzeczeń które mówi że przekracza zakres zwykłego zarządu wzniesienie stałego obiektu budowlanego - wtedy wymagana jest zgoda współwłaściciela. Naprawdę nie mam pojęcie czy przyłącze stanowić może stały obiekt budowlany czy nie - to pewnie jest gdzieś w prawie budowlanym definicja - nie mam tej ustawy pod ręką a jeśli chodzi o sam wniosek do sądu to jak każde normalne pismo: datę, nazwę sądu, jako wnioskodawcę wpisujesz siebie, jako uczestnika kuzynkę - z dokładnymi adresami, (możesz napisać koło swoich danych nr telefonu, w czasie jsk pracowałam w wydziale ksiąg wieczystych to bardzo ułatwiało i przyspieszało sprawę bo czasem można poprostu zadzwonić jak coś we wniosku jest nie tak - ale nie we wszystkich sądach tak praktykują) i piszesz "zwracam się z wnioskiem o udzielenie w trybie art 199 kc zgody na wykonanie przyłącza.....(napisz jakie przyłącze pzez jaki zakład)" potem piszesz uzasadnienie i opisujesz w skrócie sytuację, zanosisz do sekretariatu nie pamiętam jak tam z opłatą jest ale ci powiedzą na miejscu Odpowiedz Link
gorgolka Re: gorgolka jesteś ? 28.03.10, 11:42 zapomniałam dopisać, że taki wniosek można złożyć jeśli druga strona lub ty nie złożyliście wcześniej do sądu wniosku o podział nieruchomości. Bo jeśli złożyliście to to postępowanie o wyrażenie zgody zostanie zawieszone do czasu rozstrzygnięcia podziału Odpowiedz Link
dorjana1 Re: gorgolka jesteś ? 28.03.10, 15:13 Jakim Ty jesteś słoneczkiem :)Dziękuję a jak mój mąż dziś będzie dostępny to szybko Ci odpiszę co z tynkami.U mnie nigdzie nie prześwitują-na chlopski mój czarny łeb-jak są ruchy osiadania domu,no i przy tym wysychanie tynku ( który w sumie nie wiem czy sie kurczy ) to te punkty mogą być newralgiczne.Dowiem się ale chłopaki nasze tutejsze jak przetrawią obiady to pewnie też napiszą ::))) jakby co będziemy konsultować Odpowiedz Link
dorjana1 Tynki 29.03.10, 10:58 Pytałam mojego męża o tynki -fachowcem nie jest ale mieliśmy ludzi o sporej praktyce i sporo się dowiedział.On mówi że nie może tak być że kabel jest widoczny-że prześwituje.To miejsce podobno będzie ciemniało.Ilość chyba grubości tynku jest zależna od podłoża,łapania pionu.Ale to moja radosna twórczość -kurcze chopaki nie piszą Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Tynki 29.03.10, 16:13 chlopaki juz sie wypowiedzialy;) grubosc tradycyjnego tynku cem-wap to 2-3 cm z worka roznie min grubosc od 6mm do 1cm zaleznie od producenta przeciery sa absolutnie niedopuszczalne ciekawe dlaczego elektryk nie kul bruzd pod przewody skoro wyszly tak cienkie tynki pzdr. Odpowiedz Link