Gość: grochówka IP: *.centertel.pl 24.11.08, 21:43 przeprowadziłam się na grochów 2 lata temu.codzinnie jeżdze do pracy ostrobramską do trasy - przy zjeździe na TŁ stoi krzyż. czy ktoś z Was zna historię tego krzyża? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myszkowska4 Re: krzyż 26.11.08, 16:57 Jeśli masz na myśli ten duży chyba metalowy krzyż przy Kinowej (tuż przy działkach), to jest to granica parafii. Tak kiedyś słyszałam w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grochówka Re: krzyż IP: *.centertel.pl 26.11.08, 19:17 tak właśnie ten. ciekawy sposób na oznaczenie granic. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mareczek Re: krzyż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 20:20 Zapewne sam nasz papież przemierz(ż)awszy tamtejszą ścieżyną drogę ku śladom Pana, młodym będąc jeszcze, zadumał się, a gdy tak dumał, świętą swą nogą wykopał dołek w ziemi. Na cześć tego świętego dołka mamy krzyż, by chwalić GO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starsza pani ty, mareczek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.08, 10:37 jaja to sobie rób ze swojej baby Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.boryczko mareczek się myli 27.11.08, 11:27 papież tam pływał kajakiem i się zachwycił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: krzyż IP: *.aster.pl 26.11.08, 21:51 przecież ostrobramska to właśnie jest TŁ! Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Ostrobramska nie należy do Trasy "Ł" 27.11.08, 07:19 Trasa Łazienkowska przecina węzeł Ostrobramska i obecnie kończy się na tzw. "rondzie" Wiatraczna. Tak więc, ul. Ostrobramska nie jest częścią Trasy "Ł". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e-moll Re: krzyż IP: *.aster.pl 03.12.08, 18:56 Zacytuję Ci to co napisał o tym krzyżu w innym miejscu forum andrzej_b2 (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=292&w=27687857&a=34094423) "W czasie Bitwy Grochowskiej 1831 r. rejon ob. ulic: Tarczowej, Motorowej, Międzyborskiej i Poligonowej był pozycją obronną wojska polskiego, którą obsadzały cztery bataliony, 4 dyw. piechoty. Dnia 25 lutego 1831 r. toczyły się tu zaciekłe walki z wojskami rosyjskimi, a pamiątką wydarzeń był krzyż drewniany, który stał na polu bitewnym jeszcze w poł. lat 80-tych (skrócony ze starości), między Rawarem a biurowcem rosyjskim przy trasie Ł. W pewnym sensie zastąpił go krzyż metalowy górujący nad działkami, przy zjeździe z wiaduktu trasy Ł." A swoją drogą, z tego co kojarzę rzeczywiście pod krzyżem znajduje się pamiątkowa tablica ku czci Wielkiego Polaka;-) jak będzie mi się chciało to jeszcze dzisiaj przejdę się tam (mieszkam niedaleko) i upewnię się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grochówka Re: krzyż IP: *.centertel.pl 03.12.08, 19:40 dziękuję :) szukając innych informacji trafiłam na tamto forum. należę do tych nieliczych (chyba) którzy mają bzika na punkcie warszawy-z wielką przyjemnością odkrywam wpisy na tamtych forum. ps. będę wdzięczna za info "spod" krzyża Odpowiedz Link Zgłoś
e-moll Re: krzyż 04.12.08, 11:42 Nie myliłem się. Pod krzyżem na tablicy jest napis: "Na chwałe Bogu Wszechmogącemu dla upamiętnienia V Pielgrzymki Ojcia św. Jana Pawła II do Ojczyzny w dniach 31 V - 10 VI 1997" i trochę niżej: "Papieska Kościelna służba Porządkowa Parafii Matki Bożej Królowej Polskich Męczenników w X Rocznice swego powstania 15.IX. 1997" Powyżej jest też jakiś cytat JP2 o konieczności obrony krzyża. Pozostaje tylko pytanie, czy tylko tablica jest ku tym wszystkim czciom, czy też razem z nią postawiono krzyż? Odpowiedz Link Zgłoś