-
Ostatnio rozmawiałam z kimś nt.sardynek. Usłyszałam, ze pod żadnym pozorem nie
powinno się jadac sardynek w oleju produkcji marokańskiej. Jakoby w Niemczech
była ogromna afera związana z zatrutymi/skazonymi sardynkami z tego kraju
pochodzącymi. Osoba która mi to mówiła nie wiedziała o jakąż to straszną
truciznę chodziło, wieści były od wspólnego znajomego mieszkającego w
Niemczech. Dioksyny? Rtęć? I dlaczego akurat sardyński marokańskie są "be" a
np.hiszpańskie dobre (taki argument też ...
-
Witam,
może mi ktoś wiedzący wyjaśni, czy sardynka i szprotka to to samo?
Kupiłam dzisiaj puszkę Sardynek, producent King Oscar. Na opakowaniu napisane
wielkimi literami "Sardines in tomato". takoż samo po bokach opakowania. W
domu otwieram, a tu w środku małe rybki, z drugiej strony puszki nalepka o
treści takiej:
"Sardynki w sosie pomidorowym. Skład: szprot (sprattus sprattus) - 70% " i
dalej coś tam, ale nic o sardynkach!
To ja nie wiem, jak się produkt może nazywać sardynki, a z...
-
dostałam zalecenie diety bogatej w wapn.No wiec jadłam jogurty,łososia,piłam
mleko i cała ta reszte.
Teraz kolej na sardynki,ktore wapnia maja co niemiara.
Poradzcie mi jak dobrze przygotowac sardynki .Kupiłam w puszcze,w sosie
własnym.
-
W portugalskim miasteczku portowym Portimao powstanie wkrótce lodziarnia
oferująca smakoszom lody o smaku krewetek, tuńczyka i grillowanych sardynek.
Właściciel Manuel Oliveira zapowiada, że w jego lokalu będzie można zjeść
także lody o tradycyjnych smakach oraz aż 60 zupełnie egzotycznych rodzajów.
Ojciec pana Oliveiry trafił do Księgi Rekordów Guinnesa jako wynalazca
największej liczby nietypowych smaków lodów, a w jego lodziarni w Wenezueli
można zamówić deser o smaku… cz...
-
ktora ryba jest tlustsza ?
-
kupiłam takie w pomidorach i mają taki "błotnisty" smak, czy ktoś może mi
wyjaśnić czy jest to naturalne ?
-
Syn pojechał z kolegą pojeździć po mieście w celu znalezienia jakiegoś sprzętu
rtv. Ja akurat postanowiłem zrobić tatara i zmieliłem kawałek ligawy, bo
akurat miałem świeżutką.
Do tatara lubię dodać między innymi kawałek sardynki. Zadzwoniłem do syna,
żeby po drodze kupił puszkę sardynek. No i stało się. Pojechali do Lidla i
kupili dwie puszki. Dobrze, że tylko tyle. Zadowolony przywiózł i z radością
stwierdził: " Ojciec ty kupujesz po 8 zeta, a tu masz po 2,89 zł. otworzyłem
puszkę i ...
-
lubicie anchovies? ja nie bardzo,ale to sie powolutku zmienia, a dowod na to
mialam wczoraj kiedy nagle spadla na mnie ogromna potrzeba zjedzenia makaronu
z sosem pomidorowym,wlasnie z tymi bardzo slonymi rybkami. Wiec zaczelam
kombinowac i oto co mi wyszlo:
potrzebne: pol litra przecieru pomidorowego (passata - taki gesty pomidorowy
sos), pol czerwonej cebuli, mala puszka anchovies, seler naciowy, wydrylowane
czarne oliwki.
Celulke skroic i podsmazyc na olivie. Dodac rozdrob...
-
w Auchan (dl.ok.12cm, PLN 9,..), chcialam na grila, ale maz powiedzial ze nie
bedzie sie z tym bawil mam na patelnie...jakos to nie widze, bo ta ryba to
smakuje tylko grilowana czyz nie ????
pzdr
k
-
ostatnio nabyłam mrożone sardynki (skuszona ceną w stosunku do opakowania
sardynek w oleju, które to sardynki namiętnie ostatnio pochłaniam na
śniadanie). I myślałam, że jak przyjdę do domu, wrzucę w google :mrożone
sardynki, wyskoczy mi cała litania przepisów, jak z tego zrobić podróbkę
sardynek w oleju. Ale nie wyskoczyła...
Ludzie, co ja mam teraz zrobić z tymi sardynkami zanim się przeterminują?
Dodam, że przy okazji kupiłam też mrożone sardele i mrożoną mieszankę grzybową
(bocznia...
-
Bardzo lubię biały ser na śniadanie, byle nie na słodko. Zwykle mieszam go ze
śmietaną i szczypiorkiem, startym kiszonym ogórkiem bądź pokrojonym
pomidorem. Może ktoś mi zdradzi jakiś inny przepis?
-
Właśnie zamówiłem na święta , bez konserwantów , peklowany z kością i
wędzony na gorąco , paluszki lizać , w tamtym roku wisiał na
strychu aż do wiosny , staropolska receptura , czym dłużej leżakuje
tym smaczniejszy .
-
nazbieralo mi sie pare puszek rybek, glownie sardynki w oleju, ale rowniez
szprot i sledziki w roznych zalewach (pomidorowo-korzennej,
koperkowo-korzennej i imbirowej). co moge z tego wszystkiego zrobic (nie razem
oczywiscie), pomijajac paste do kanapek z serem bialym (to juz mi sie
przejadlo ostatnio)? dzieki za sugestie
-
mam od dawna książkę kucharską M.Dislowej zawierającej przepisy z lat
przedwojennych.Większość jest uniwersalna na na obecne czasy.Jedno tylko mnie
zastanawia.W wielu przepisach na pieczenie czy rolady z różnych mięs do
nadzienia, szpikowania itp. autorka używa sardynek, masła śledziowego lub
anchois.Nie miałam odwagi tego wypróbować (jedynie sardynka do tatara) ale w
daniach na cipło nigdy.Czy macie swoje doświadczenia a jeżeli tak, to proszę
o sugestie i ocenę.