Dodaj do ulubionych

prosba o rade ws. balterio

24.03.12, 16:19
witam was wszystkie, wiem, ze jestem tu nowa, ale licze, ze mi jednak ktos odpisze :) poszukuje opinii nt paneli balterio, na ktore sie juz prawie zdecydowalam za namowa robotnikow, ale lekko mnie wystraszyl brak opinii na ich temat. czy ktoras z was ma w swoim domu lub mieszkaniu? od jak dawna? nie ma problemow? nikt nie puka,stuka? Nie wybrzusza sie?
Obserwuj wątek
    • makono Re: prosba o rade ws. balterio 09.05.12, 07:57
      Hej

Ja mam panele Balterio od ponad 3 lat. Takie w kolorze jasnego jesionu imitujące deski. wygladają bardzo ładnie, nie wybrzuszaja sie , nie stukają. Bałam się że w te szczeliny będzie wchodził brud ale tak sie nie dzieje. W bardziej używanych miejscach (przedpokój) pojawily się drobne widoczne pod slońce zrysowania (ale to nic w porównaniu z zrysowanym parkietem u znajomych). W kilku miejscach gdzie spadło na nie coś ostrego lub czyms ostrym po nich zarysowano niestety pojawiły sie male odpryski tej zewnętrznej powłoki (ale to po prostu uszkodzenie mechaniczne). generalnie jestem z nich zadowolona - są solidne, mile w dotyku (często chodzę po nich boso)
      • jo-an-na-29 Re: prosba o rade ws. balterio 13.05.12, 19:07
        makono, a w jakich pomieszczeniach je masz? tylko pokojach czy kuchni też? To prawda, że na ciemnych bardziej widać kurz?
      • cyklina-klimkiewicz Re: prosba o rade ws. balterio 13.05.12, 22:40
        Parkiet instaluje się by go deptać przez 40 lat. W tym czasie można go kilka razy cyklinować , więc te zarysowania, bez problemów da się usunąć, co dla tego rodzaju podłogi jest rzeczą naturalną. Panele po prostu się wymienia. By nie dudniły, to się je klei do podłoża, a nie montuje jako podłogę pływającą, co tez jest normalne.Parkiety to podłogi ekskluzywne reprezentacyjne, luksusowe, o bardzo wysokich walorach dekoracyjnych , świetnej trwałości. Panele to podłogi gotowe, do szybkiego remontu. Takie mają cechy i tym są. Jak się użytkuje rozważnie, nie chodzi w szpilkach, to i jedna i druga podłoga ma dużą trwałość. Parkiet ma przewagę nad panelami taką,że można zawsze zmienić kolor, styl rodzaj wykończenia, odnowić. Z panelem takich możliwości nie ma, a jak się wytrze wzór, to tylko wymiana podłogi. B.Klimkiewicz.
        • jo-an-na-29 Re: prosba o rade ws. balterio 16.02.13, 15:45
          Nie przekonuje mnie argument o podłodze na 40 lat, jeśli jej wymiana na nową trwa krócej niz cyklinowanie.
          • leda16 Re: prosba o rade ws. balterio 16.02.13, 16:23
            jo-an-na-29 napisała:

> Nie przekonuje mnie argument o podłodze na 40 lat,

A nawet więcej.

jeśli jej wymiana na nową tr
            > wa krócej niz cyklinowanie.

Jeśli koszty nie grają żadnej roli, to pewnie tak. Cyklinowanie kosztuje taniej niż nowe panele.
            • jo-an-na-29 Re: prosba o rade ws. balterio 16.03.13, 14:52
              Nie wiem, jaki jest koszt cyklinowania, ale wiem, jak bałagan powstaje w trakcie, bo byłam świadkiem.
              • cyklina-klimkiewicz Re: prosba o rade ws. balterio 16.03.13, 15:23
                Cyklinowanie bezpyłowe, szpachlowanie Bona Mix&Fill Plus lakierowanie podkładowym Bona Prime Classic raz i 2 razy Bona Traffic HD ze wszystkimi potrzebnymi materiałami z wszelkimi podatkami to 59-60zł. Dodatkowa warstwa lakieru to 14zł z materiałąmi. Taki standard to ponad 10 lat użytkowania. W standardzie DIN 18356 to dla Traffica HD cztery lata. O bałagan nie ma obaw, bez kurzu. Po 3 dobach można delikatnie chodzić , ale pełne użytkowanie po tygodniu. To lakier DIBt, zero smrodu i uciążliwości. Jest 1/2mat,mat i extra mat. Konserwacja Bona Spray Mop. Może mieć dowolny kolor albo naturalny.B.Klimkiewicz.
                • cyklinowaniewaw Re: prosba o rade ws. balterio 23.03.13, 21:19
                  Dobrze prawi Pan Klimkiewicz.
        • jo-an-na-29 Re: prosba o rade ws. balterio 19.05.13, 18:14
          Cyklinować to można też parkiet, więc równie dobrze i na to możnaby sie zdecydować, ale jak pisałam, dla mnie to nie rozwiazanie. Bo raz koszty, dwa bałagan, trzy marnowanie czasu. Mnie interesuje tylko długie użytkowanie bez komplikacji, a to daje tylko laminat. Ale nie oszukujmy się, za jakość się płaci. Więc wolę raz na kilka dekad wydać na balterio czy qs i mieć swiety spokoj.
          • cyklina-klimkiewicz Re: prosba o rade ws. balterio 19.05.13, 21:45
            Jeżeli dekada to 10 lat, a podłoga ma wytrzymać ich kilka. To żaden laminat tego nie da rady. Tylko kamień i parkiet. Tylko takie podłogi mają ponad 100 lat i dalej są użytkowane. Deski podłogowe, deski parkietowe,parkiety i to żadne gotowe,bo te są założenia na szybki montaż nastawione. Tylko tradycyjne . Po raz pierwszy od 30 ponad lat jak się podłogami zajmuję ktoś mówi ,że ceny cyklinowania są wysokie. Standardy rosną wyposażenie też coraz nowocześniejsze a cena 15 za cyklinownie i szpachlowanie to jest dużo? To jest cena brutto za robotę. Jak 10 lat temu nie było drogo, to nic nie staniało ostatnio. Do wszystkiego trzeba dodać materiały, ja ich nie produkuję. Jak mam użyć pół opakowania to liczę za pół. Te co uzgodnię doliczam i sprzedaje razem by klient nie zwiedzał sklepów bo on nie musi się znać na tym co potrzebne i odpowiednio dobre do jego podłogi. Pierwsze słyszę,że podłoga z laminatu to coś o wysokiej jakości. Rozumim można nie chcieć parkietu, ale jego jakość jest bardzo wysoka. Jak go nie chcesz to trzeba podłogę usunąć, wylać nową szlichtę i położyć nową podłogę. To ma być tańsze od remontu podłogi? Przecież cyklinowanie , szpachlowanie padłogi czy parkietu , polerowanie, polakierowanie lakierem podkładowym i 2 krotnie najlepszym obecnie markowym lakierem Bona Traffic HD to 60z ł brutto ze wszystkimi materiałami i podatkiem. Za 60 zł owszemmkupisz w Castoramie parkiet dębowy. Do niego trzeba dodać i zrobienie podłoża i montaż podłogi, cyklinownie i lakierowanie oraz listwy. Więc taniej niż cykliowanie i renowacj nie da się zrobić. Mozna zastosować tańszy lakier, np Bona Mega, to będzie za to samo 53 zł. Tylko Bona Traffic HD ma 1 mg na 100 obrotów w teście Tabera a Bona Mega 5 mg na 100 w tym samym teście. Oba po są do podłóg mocno obciążonych, oba do użytku komercyjnego. Oba to produkty markowe. Zawsze praca jest wykonywana bezpyłowo z użyciem Bona DCS 70, więc bez kurzu. To jest bardzo niska cena. Robota jest z gwarancją. Po 4 latach można dołożyć warstwę nowego lakieru z użyciem Bona Prep albo z Bona Rinse, zależy od metrażu. mniejszy to ręcznie , większy to z Bona Power Scruber. Co do czasu i kosztów ,to nowa wylewka, demontaż podłogi zamówienie kontenera na odpady i wywiezienie go na zwałkę, nowe panele laminowane, ich zakup i montaż, wszystkie potrzebne materiały nie wierzę, ze moze być mniej niż za 53 z Bona Mega, 57 z Bona Wave, czy 60 zł/m2 z Bona Traffic HD brutto za wszystko. Owszem można użyć lakieru o ścieralności wg Tabera 9-10 mg na 100 obrotów ale to dużego sensu nie ma. B.Klimkiewicz.
          • cyklina-klimkiewicz Re: prosba o rade ws. balterio 19.05.13, 22:02
            Odnieść się jeszcze warto do tych kliku dekad.Norma DIN określa te roboty. Trzeba podłogi konserwować pielęgnować, sprzątać w sposób określony w tej normie. Jak zgodnie z okresem i planem konserwacji przyjdzie pora to należy dołkierować nową warstwę, to mniej więcej co 4-5 lat. Takie lakierowanie bardzo trwałe należy zastępować konsrewacją planową i sprzątaniem. Tak się zmieniają normy. Dlatego należy stosować takie lakiery, które są odpowiednie do użytkowanych podłóg. Raczej należy unikac produktów w cenie wody mineralnej, bo nie jest wszystko jedno czego się używa i do jakiej podłogi. B.Klimkiewicz.
      • agnieszkae25 Re: prosba o rade ws. balterio 17.07.13, 15:43
        A jak z utrzymaniem czystości na tym kolorze? bo biorę właśnie takie pod uwagę..

makono napisała:

> Hej
        >
        > Ja mam panele Balterio od ponad 3 lat. Takie w kolorze jasnego jesionu imitując
        > e deski. wygladają bardzo ładnie, nie wybrzuszaja sie , nie stukają. Bałam się
        > że w te szczeliny będzie wchodził brud ale tak sie nie dzieje. W bardziej używa
        > nych miejscach (przedpokój) pojawily się drobne widoczne pod slońce zrysowania
        > (ale to nic w porównaniu z zrysowanym parkietem u znajomych). W kilku miejscach
        > gdzie spadło na nie coś ostrego lub czyms ostrym po nich zarysowano niestety p
        > ojawiły sie male odpryski tej zewnętrznej powłoki (ale to po prostu uszkodzenie
        > mechaniczne). generalnie jestem z nich zadowolona - są solidne, mile w dotyku
        > (często chodzę po nich boso)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka