Dodaj do ulubionych

okna połaciowe

08.11.06, 16:04
Planuję na poddaszu, za jakiś czas będziemy wykańczać, na razie zamieszkamy
tylko na dole. A tu już w kilku miejscach czytam, że "nigdy więcej". Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • woda.lekko.gazowana Re: okna połaciowe 08.11.06, 17:11
      ja nie narzekam :)
      wręcz uwielbiam - ale nie wszystkie w domu :)
      za: super sie przez nie patrzy lezac na podłodze, moga byc w wielu miejscach, w
      ktoreych nie moze być klasycznych.
      przeciw: z jakiegos powodu latwiej zamarzają i czesto w zimie są zasypane.
      jesli to jedyne okna w pokoju - moze byc ciemnawo :(
    • mary_lu Re: okna połaciowe 08.11.06, 17:30
      Ja naszych okien połaciowych nie lubię, w planowanym domu będą tylko tam, gdzie
      nijak się nie da zrobić normalnego okna.

Nie ma przez nie ciekawego widoku (nieba widać tylko kawałaczek, nie robi to
      wrażenia), wyglądać się przez nie nie da.

Kurzy się na nie strasznie, a po choćby maleńkim deszczu zostają maziaje.

Nie można zostawić uchylonych i wyjść z domu, bo nawet niewielki deszcz z
      wiatrem może spowodować katastrofę.

Nie da się ich ładnie ozdobić tkaniną, kwiatka się nie postawi, wiec
      nie "ocieplają" pomieszczenia.

W zimie - ciemno. W dodatku śnieg czasem leży na szybie i jest jeszcze
      ciemniej, nawet uchylić wtedy trudno, żeby śnieg się nie sypał do środka.
      • kanga_roo Re: okna połaciowe 08.11.06, 20:43
        wiecie co, z tym śniegiem i deszczem oraz kurzem zgoda, ale jeśli chodzi o
        widoki to jest to kwestia wstawienia okna na odpowiedniej wysokości. wyglądać
        można, jeśli okno jest otwierane na dwa sposoby, w połowie i do góry. "ubrać"
        też można, widziałam piękne, rzymskie rolety na oknach połaciowych. no cóż, w
        moim domu okien połaciowych będzie sporo - ale ja zawsze byłam niepraktyczna.
        • doral2 Re: okna połaciowe 09.11.06, 09:08
          moje przedmówczynie wyczerpały temat okien połaciowych.. :)
          • annasza33 Re: okna połaciowe 09.11.06, 18:40
            Ja jeszcze dodam, że latem to praktycznie co 3-4 dni trzeba je myć, a jak się ma
            w domu ich 6 lub więcej to niezły zapierdziel. Wystarczy, że rano jest leciutka
            rosa, a w dzień (jak to latem, wiadomo!) się trochę przykurzy i już świata nie
            widać! Brudne zacieki, "ślady" obecności ptaków, jak pada deszcz czy śnieg, nie
            uchylisz, choćby nie wiem jak duszno było w domu. W zimie - wiadomo - śnieg
            oblepia całe okno, jesienią - liście.
            Obiecałam sobie, że już NIGDY w życiu dachowych okien, chyba że będą mega
            koniecznie i nie da się wymyśleć nic zupenie innego! Dom jest do mieszkania, nie
            do sprzątania, a przez takie brudne świństwa mało przyjemnie się ogląda ten
            świat, choćby i było co oglądać...
            • sara21-21 okna połaciowe 09.11.06, 19:01
              Mnie najbardziej dokucza pamiętanie o zamknięciu ich przed każdym wyjazdem z
              domu.Teraz wzięłam się na sposob ,po prostu całe lato są zamkniete ,a uchylam
              tylko standartowe otwory,mam ten wybór ,że okna połaciowe służą raczej chyba
              jako ozdoba dachu i teraz praktycznie na każdym nowym budynku są one nieodzownym
              elementem "upiększającym".Miałam już takie przygody ,że opuszczałam posesję
              ,pogoda piękna słońce ,30 stopni ,a po godzinie deszcz lub co gorsza ulewa.Po co
              ja mam się tak stresować ,teraz przynajmniej mam mniej siwych włosów na głowie.A
              zaciekami dawno przestałam się przejmować ,na górze mam sypialnie i tylko ja tam
              wchodzę .
    • dorfi123 Re: okna połaciowe 09.11.06, 19:33
      Nastraszyłyście mnie tymi oknami. Całe szczęście, że w moim projekcie takie
      okna są tylko w pomieszczeniu nad garażem, które (jak na razie) przeznaczamy na
      książki i inne papierzyska.
      • elena76 Re: okna połaciowe 09.11.06, 19:46
        o rany, a ja mam ich w projekcie 8....:-(
    • alanta1 Re: okna połaciowe 10.11.06, 08:08
      I przez te okna poddasze sie mocno nagrzewa latem. Ja takich nie mam, ale
      bywałam latem u kolezanki, która ma wszystkie takie na poddaszu-na dole
      przyjemny chłodek, a na górze sauna :(
      • kanga_roo Re: okna połaciowe 10.11.06, 18:41
        może ma za cienką warstwę izolacji cieplnej na poddaszu - to też się zdarza.
        • alanta1 Re: okna połaciowe 11.11.06, 13:56
          Nie, ma wyremontowany dach i 20cm wełny mineralnej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka