Dodaj do ulubionych

Oceńcie mój projekt

16.03.07, 14:23
Wśród pyliarda projektów gotowych znalazłam coś, na czym chciałabym bazować
budując swoją parterówkę. Potrzeba mi jeszcze waszej pomocy i rady. Rzuty domu
są tu: Podstawa projektu

Specjalnie nie chcę pokazywać go od zewnątrz, bo jest paskudny. Na pewno
odpada z biegu ten potężny garaż od frontu, bo uważam, że garaż nie jest
czymś, co powinno być na pierwszym planie w domu! Ale gdzie go w takim razie
umieścić? Na pewno w obu sypialniach od wschodu chciałabym mieć okna, aby
widzieć wschodzące słońce i kilka jeszcze ewentualnie drobnych zmian ;)

Ale generalnie podoba mi się i rozkład pomieszczeń i metraż, taras, to, że w
kuchni jest miejsce na duży stół, choć przyznam, że brakuje mi spiżarki.
(chyba żeby ją umieścić w pomieszczeniu nr 12) No i może dobudowałabym
normalny, pełnowymiarowy ganek, gdzie zmieściłaby się szafa wnękowa na ubrania
wierzchnie i buty. Tak, to nie jest zły pomysł, bo wiatrołap mikroskopijny. A
co wy o tym projekcie myślicie, BB?
Obserwuj wątek
    • paulina.ryska Re: Oceńcie mój projekt 16.03.07, 15:31
      Jak dla mnie mogłoby być więcej pomieszczeń gospodarczych.
      no chociaż jedno dodatkowe, żeby np powkładać graty ogrodowe i z nimi później
      wyjeżdżać bezpośrednio na ogród. Chyba, że garaż będzie spełniał tę dodatkową
      rolę. Brakuje mi okna w kuchni na tę stronę co będzie taras. Pewnie tam będzie
      miejsca do zabaw więc warto by mieć możliwość luknięcia przez okno z kuchni:)
      To chyba wszystko co teraz mi przyszło do głowy:)
    • pishor Re: Oceńcie mój projekt 16.03.07, 16:16
      Hmm... Dziwna sprawa. Właśnie skończyłem projekt wnętrz części dziennej
      (łazienki, hall, salon, jadalnia) takiego właśnie domu. Wyszło nawet fajnie
      (przynajmniej inwestorzy są zadowoleni). To co mnie uderzyło to straaasznie
      długi i wąski hall. Przy tej ilości drzwi do pokoi i łazienek wygląda jak
      korytarz hotelowy. Wiatropłap faktycznie mikry ale poza tym OK. Kuchni
      wprawdzie nie projektowałem ale na moje oko jest ona trochę nieustawna, poprzez
      te drzwi z hallu. Z kolei, gdyby je zlikwidować, trzeba zasuwać z siatami przez
      cały salon. Aha. Usytuowanie kominka też takie sobie. Ja z tego jakoś wybrnąłem
      ale trochę się napociłem. To pomieszczenie 12 zamienić na spiżarkę? No nie
      wiem. Jako garderoba chyba się bardziej sprawdzi.
      Pzdr.
    • alanta1 Re: Oceńcie mój projekt 16.03.07, 18:57
      1. Czy będziecie oglądać telewizor w dziennym ? Bo jesli tak to nie bardzo jest
      gdzie go ustawić
      2. Dwa wyjcia na taras z dziennego to moim zdaniem przesada, pokój staje się
      przez to nieustawny. Zamiast jednych drzwi wolałabym okno
      3. Przechodnia kuchnia też mi się nie podoba, latanie z siatami przez pokój nie
      jest takie uciażliwe
      Ogólnie układ niezły, ładnie oddzielona strefa dzienna od nocnej. Ale garażu w
      zasadzie nie ma gdzie przeniesć, az się prosi żeby go zostawic tam, gdzie jest
      -
      Mysza & Kajtek
      Czasem robię z igły widły, a z wideł żniwiarkę
      Dzieci statystycznie
      • magi104 Re: Oceńcie mój projekt 16.03.07, 21:27
        Ja bym garaż dała na tę ślepą ścianę sypialni.... choć wiem, że odległość garażu
        od drzwi wejściowych dla niektórych byłaby wtedy do przyjęcia.....
        • magi104 Re: Oceńcie mój projekt 16.03.07, 21:27
          magi104 napisała:

> Ja bym garaż dała na tę ślepą ścianę sypialni.... choć wiem, że odległość garaż
          > u
          > od drzwi wejściowych dla niektórych byłaby wtedy do przyjęcia.....

Oczywiście NIE do przyjęcia....
    • mifff Re: Oceńcie mój projekt 16.03.07, 22:13
      Mikrościanka między jadalnią, a salonem, dziwnie ogranicza korzystanie ze stołu.
      Zadaszenie tarasu jest skąpe, jak bikini w które chciałyście mnie ubrać :)
      Wysunięcie pokoi 10 i 11 nie ma uzasadnienia.
      Proponuję:
      Wyrównać ścianę salonu do wystających 10 i 11. Jadalnię przesunąć w kierunku
      salonu, kuchnię przenieś w miejsce jadalni. Z kuchni wychodzi powiększony
      wiatrołap, garderoba i spiżarka. Pomieszczenie 12 do likwidacji na korzyść
      salonu. Jedno wyjście na taras wystarczy. Oszczędzasz na ogrzewaniu :)
      • pishor Re: Oceńcie mój projekt 16.03.07, 22:42
        mifff napisał:

> Mikrościanka między jadalnią, a salonem, dziwnie ogranicza korzystanie ze
        stołu
        Witaj miff :D ( w końcu się skusiłem )
        Ta mikrościanka faktycznie do wyrzucenia - niczemu nie służy. Chociaż wcale nie
        ogranicza korzystania ze stołu (w innym jego ustawieniu oczywiście).

> Proponuję:
        > Jadalnię przesunąć w kierunku salonu,
        Nie ma takiej potrzeby. Po usunięciu mikrościanki powierzchnia jadalni jest
        zupełnie wystarczająca. Mieści się nawet dość spora komoda "pomocnicza".
        Ponadto ( w tym projekcie , który robiłem ) jest tam belka podciągowa -
        nieciekawie wyglądałaby ona w 1/3 długości stołu :P

> kuchnię przenieś w miejsce jadalni. Z kuchni wychodzi powiększony
        > wiatrołap, garderoba i spiżarka. Pomieszczenie 12 do likwidacji na korzyść
        > salonu.
        Za dużo komplikacji i efekt niewspółmierny. Pomijam fakt , że przy tych
        proporcjach i układzie salonu telewizor ląduje na wprost wejścia do domu, a
        kominek "na plecach" wypoczynku.

> Jedno wyjście na taras wystarczy. Oszczędzasz na ogrzewaniu :)
        Tu - pełna zgoda.

Prawda jest taka, że w tym konkretnym projekcie całą część dzienną "ustawia"
        kominek. Co do pokoi się nie wypowiadam ale, po raz kolejny, sygnalizuję temat
        dłuuuugiego i wąskieeeego korytarza. On naprawdę wygląda jak korytarz hotelowy.
        Pzdr.
        • jezzmam Re: Oceńcie mój projekt 17.03.07, 08:51
          Mnie się on bardzo podoba i bardzo Ci zazdroszczę ,że możesz sobie wybudować
          parteróweczkę:) ja niestety nie mogłam a tak chciałam:(buuuu:(

Ja garaż przeniosłabym albo na ślepą ścianę (tak jak juz było napisane) albo
          odkleiłabym go w ogóle od domu.
          Też bym wywaliła tą mikrościankę.
          Mnie dowje drzwi na taras absolutnie nie przeszkadza :)
          Komunikacja w części nocnej długawa jest ,ale z taką ilością pokoi i takim
          rozmieszczeniem inna nie będzie.

W/m projekt spoko:)
          Zazdraszczam bardzo zazdraszczam.
          • annasza33 Bardzo dziękuję za wszystkie uwagi! 17.03.07, 13:10
            Teraz na spokojnie przestudiuję sobie jeszcze raz cały projekt i zacznę
            przymierzać się do zmian. Tak naprawdę nie jest to projekt, według którego będę
            budować, ale myślałam, że da mi chociaż podstawę. A tu widzę kilka głosów na
            zdecydowane NIE. Hmmmm... tylko jak to zrobić, żeby w domu były 4 sypialnie i
            nie było takiego kiszkowatego korytarza? A kuchnia łączona z jadalnią bardzo mi
            się podoba, bo ja dużo gotuję, lubię, jak wtedy dzieci i mąż siedzą sobie ze mną
            w kuchni, robią sobie coś przy stole, dlatego taka duża kuchnia z tym blatem mi
            się spodobała. No i musiała by być oddzielona od salonu, najlepiej drzwiami.

Dobrze, dziękuję wszystkim za uwagi, jakby coś jeszcze was raziło/ciekawiło,
            proszę pisać, a ja idę myśleć ;)))
    • smoczyca123 Re: Oceńcie mój projekt 23.03.07, 23:59
      mi wpadlo do glowy dokladnie to co monice ktora komentowala bzposrednio na
      stronie bloga - uwazam ze jak juz sie budowac to miec wlasna lazienke -
      przyporzadkowana do sypialni rodzicow (za pare lat zacznie nas nawiedzac
      towarzystwo naszych dzieci - i co mi jakis troglodyta w wieku 15 lat bedzie
      chodził po moich "rozowych":) dywanikach a jakas panienka probowala moje
      perfumy:)? Proponuje wiec 2 lazienke dla dzieciakow i toalete z wc i umywalka
      dla gosci. Tez uwazam ze malo poemieszcen gospodarczych. Spizarnia w 12? - za
      daleko. Ktos z przedmowcow wg mnie ma racje - komienk blokuje mozliwosc
      przemieszczenia pewnych scian i ustawienia pokoju.
      Z tego ze budujecie parterowe wnioskuje ze macie duza dzialke. Jesli nie to
      uwazam ze takie usytuowanie garazu powoduje ze zabieracie sobie duzo ogrodu z
      tylu (kwestia linii zabudowy).
      Jesli i tak zastanawiacie sie nad projektem na zamowienie - co wcale nie musi
      byc nie wiadomo jak kosztowne (nam w P-niu udalo sie to za jakies 4 kpln) to
      zastanowcie sie najpierw co byscie dokladnie chcieli - ile sypialni - lazienek,
      kuchnia otwarta - zamknieta, od przodu czy od ogrodu, jak z pomieszceniami
      gospodarczymi, garaz pojedynczy czy podwojny - jesli duza dzialka - to moze
      lepiej osobny (np z wydzielonym pomieszczceniem gospdarczym na kosiarki, meble
      ogrodowe etc) ew. polaczony jakims przejsciem pod zadaszeniem lub nie. zycze
      powodzenia!
      • annasza33 Re: Oceńcie mój projekt 26.03.07, 21:29
        Koncepcję jakąś tam już mamy, teraz próbuję znaleźć projekt, który mogłabym
        pokazać architektowi i na nim mniej więcej wytłumaczyć o co mi chodzi ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka