maaszka 17.02.08, 21:19 Gdzie znajdę informacje o alarmach. Chodzi mi o alarm z powiadomieniem na telefon - jak to działa? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlekozmiodem Re: alarm w domu 17.02.08, 21:40 Dzwonia do ciebie,za kazdym razem jak zostanie nacisniety pilot.Uwazaj na ceny-mowia co innego,a potem do zaplaty jest prawie dwa razy tyle. Odpowiedz Link
mlekozmiodem Re: alarm w domu 17.02.08, 21:42 Tzn dzwonia jak jest nacisniety pilot lub jest intruz w domu,sory. Odpowiedz Link
mifff Re: alarm w domu 18.02.08, 00:25 Może Cię nie okradną. Zaryzykuj i oszczędzaj - takie 2 w 1 :) Jeżeli alarm, to dobrej jakości. Płać i płacz... też 2 w 1 Odpowiedz Link
doral2 Re: alarm w domu 18.02.08, 20:33 nie dzwonią do ciebie, tylko w alarmie jest ustawiona od razu opcja powiadamiania....bardzo droga zabawka...niestety :/ Odpowiedz Link
mlekozmiodem Re: alarm w domu 18.02.08, 21:19 Do mnie dzwonia i pytaja czy np nie nacisnelam pilota przypadkiem. A zabawka droga faktycznie-zalozenie mialo kosztowac ok 2-2.5 a kosztowalo faktycznie z watem 4.5,dlatego mowie zeby uwazala przy wstepnych rozmowach. Odpowiedz Link
usianka Re: alarm w domu 26.02.08, 11:24 Wszystkie materiały do instalacji alarmowej w domu (dobrej marki) kosztowały nas grubo ponizej 2tys. (z okablowaniem). Wykonastwo - mój mąż. Firmy ochorniarskie nie robią u nas problemów jesli nie oni wykonują instalacje. Odpowiedz Link
usianka Re: alarm w domu 19.02.08, 13:45 bardzo droga? Moduł GSM kosztuje od 200 zł wzwyż. Są tez moduły na kablową linie telefoniczną. Nagrywa sie swój komunikat, który pozniej słychac w słuchawce. Moduł GSM/kablowy pozwala na to, by alarm sam dzwonił na wskazany numer - mozna ustawic kolejke - jednym ze wskazanych numerów moze byc oczywiście firma ochroniarska. Odpowiedz Link
jkl13 Re: alarm w domu 19.02.08, 11:46 My mamy alarm wraz z monitoringiem. W przypadku uruchomienia alarmu firma ochroniarska najpierw wysyła ekipę, a następnie dzwoni z pytaniem, czy aby alarm nie został uruchomiony przypadkowo. Rozwiązanie wygodne, pewne, szybkość dojazdu ekipy sprawdzaliśmy "przypadkowo" kilkakrotnie i za każdym razem osiągali niezły czas dojazdu. Jak dla nas cena za taką ochronę nie jest zbyt wygórowana, tzn. 100 zł miesięcznie. Alarm montowaliśmy tego samego dnia, co okna i drzwi zewnętrzne. Przynajmniej mieliśmy pewność, że okna osadzone za dnia nie "wyjdą" w nocy. A do tego nie mamy problemów z zostawianiem rzeczy na budowie, instalacji (grzejniki), bo wszystko jest dopilnowane i jeszcze nic nie zginęło (budowa we wsi, w polu, obok jeden sąsiad). Odpowiedz Link
kanga_roo Re: alarm w domu 21.02.08, 08:40 też tak mamy. chybabym dostała zawału, gdyby mi stolarkę wynieśli. a koszty - no cóż, zależą od ilości i rodzaju czujników, oraz od firmy. wybór na rynku spory, warto zrobić konkurs ofert. Odpowiedz Link
jkl13 Re: alarm w domu 22.02.08, 11:32 Co do wyboru to bym dyskutowała, bo w Koszalinie są dwie firmy ochroniarskie, mają praktycznie takie same ceny (zarówno montaż, jak i comiesięczny abonament). My wybraliśmy tę samą firmę, która ochrania dom sąsiada. Przynajmniej, gdy będą jechać do niego, to zerkną także na nasz dom, czy nic się nie dzieje :DD. Odpowiedz Link
usianka Re: alarm w domu 22.02.08, 22:19 Dlaczego idziecie w wykonastwo przez firmy ochroniarskie? Odpowiedz Link
kanga_roo Re: alarm w domu 25.02.08, 15:36 usianka napisała: > Dlaczego idziecie w wykonastwo przez firmy ochroniarskie? nie rozumiem pytania :-) instalacje rozprowadzał nam elektryk, tylko czujki i pozostałe elementy systemu montowała firma. Odpowiedz Link
jkl13 Re: alarm w domu 26.02.08, 10:05 U nas podobnie - firma ochroniarska montowała swoje czujki (wewnętrzne i zewnętrzne) i za nie zapłaciliśmy, a tzw. bazę mamy jedynie wynajętą (nadal stanowi ona własność firmy, nie płaciliśmy za nią, w przypadku rozwiązania umowy zabierają ją, zostaje sama instalacja czujnikowa). Odpowiedz Link
usianka Re: alarm w domu 26.02.08, 11:23 Fakt, ze podłączenie wszystkiego do centralki moze stanowic problem dla przecietnego Kowalskiego, ale samo rozmieszczenie czujek i ich montaz są proste jak budowa cepa. Co masz na mysli pisząc "baza"? Zaciekawiło mnie to. Odpowiedz Link
k_folta Re: alarm w domu 26.02.08, 15:22 w skład alarmu wchodzą: Centrala Klawiatura lcd Obudowa centrali Akumulator Sygnalizator Radiolinia antynapadowa 2kan Czujka ruchu Zespół przekaźników PK4 Moduł rozszerzenia wyjść centrali czujka vibro kontaktrony nadajnik w przypadku rezygnacji z usługi zabierają nadajnik i już. rozmieszczenie czujek rzeczywiście nie jest filozofią, ale skonfigurować to wszystko razem - dziękuję. Odpowiedz Link
cromwell1 Re: alarm w domu 26.02.08, 17:09 w sklad alarmu wchodza: sasiad pies gotowy zalizac zlodzieja na smierc dziekuje;) Odpowiedz Link
jkl13 Re: alarm w domu 27.02.08, 09:16 cromwell1 napisał: > w sklad alarmu wchodza: > > sasiad > pies gotowy zalizac zlodzieja na smierc > > dziekuje;) To masz najlepszy system alarmowy na świecie!! Niestety, nie wszyscy mają tyle szczęścia. Niektórzy nie mają życzliwego sąsiada, tylko nadętego bubka za płotem. A kundelka "tych niektórych" nie przestraszyłby się nawet najbardziej gapowaty złodziej :DD. Odpowiedz Link
kanga_roo Re: alarm w domu 27.02.08, 14:24 już widzę sąsiada, który lata po nocy na cudzą budowę, albo sprawdza, czy "ekipa" jest umówiona, czy przyjechała na szaber. tak samo w grę nie wchodzi zostawienie na placu budowy psa. (choć z tego samego gatunku, co pies cromwella). kiedy sie już mieszka, może rzeczywiście alarm nie jest konieczny - choc dużo zależy od lokalizacji. poza wszystkim, w skali całej inwestycji to nie jest wydatek powalający. ale każdy robi, jak chce. Odpowiedz Link
jkl13 Re: alarm w domu 27.02.08, 09:13 Pisząc "baza" miałam na myśli taki główny nadajnik znajdujący się w domu, zasilany bezpośrednio ze skrzynki elektrycznej, na osobnym obwodzie elektrycznym. To on wysyła sygnał do centrali w przypadku uruchomienia alarmu, ale też w sytuacji, gdy np. zabraknie prądu w razie awarii lub odcięcia kabla. Przynajmniej tak mniej więcej wygląda to u nas. Odpowiedz Link
asia_k_19 Re: alarm w domu 04.03.08, 15:07 mój niemąż zajmuje się instalacją takowych w tych które instaluje telefon komórkowy podłączony jest do centralki, kiedy włącza sie alarm tel wybiera po kolei zaprogramowane numery, sa tam oczywicie jakieś moduły, czujniki itp dla mnie czarna magia alarmowa :) Odpowiedz Link
mifff Re: alarm w domu 05.03.08, 00:57 > mój niemąż zajmuje się instalacją takowych Pozdrów męża :) Może Cię czegoś nauczy, żeby doradzić tutaj, a nie reklamować. Odpowiedz Link
viochm1102 Re: alarm w domu 05.03.08, 23:52 U mnie alarm montował znajomy elektryk-elektronik. Na etapie rozprowadzania przewodów wszelkiej maści: od elektryki, TV, telefon, i inne, zostały rozprowadzone też przewody konieczne do podłączenia alarmu. Nie martw się, koszt wcale nie jest tak wysoki, jak się mówi, do przełknięcia. Poza tym Twój spokój o domek jest najważniejszy. Całego systemu nie musisz od razu montować, można go z czasem rozbudowywać w zależności od potrzeb i środków. Jest jedno ale, musisz już wiedzieć jak ma to wyglądać docelowo. Zazwyczaj najdroższa opcja to połączona z firmą ochroniarską. Mnie wystarczy tel. od centralki na komórkę, że coś się dzieje, np odcięte zasilanie elektryczne, automatycznie następuje zasilanie z akumulatora. Odpowiedz Link