Dodaj do ulubionych

Biblia w klockach Lego

14.10.04, 19:45
Pewien pan z Bostonu postanowił przedstawic sceny biblijne za pomoca klocków
lego. Na sam poczatek zabrał sie za Ksiege Genesis a pozniej dalsze ksiegi.
Przyznam ze pomysł troche kontrowersyjny ale moze ta droga mozna dotrzec do
ludzi.
oto link jak byscie chcieli zobaczyc sami

www.thebricktestament.com/
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Biblia w klockach Lego 14.10.04, 20:02
      pouczajace przedsiewziecie:-))
      • wojciasf Re: Biblia w klockach Lego 14.10.04, 20:23
        hehe przyznam sie ze lepsze to niz oboz koncentracyjny z klocków lego bo juz
        takie widziałem :/
    • danway1 Re: Biblia w klockach Lego 15.10.04, 14:25
      Według mnie każdy sposób przekazania nauki Boga jest dobry. W taki sposób może
      trafić do dzieci, z resztą moją pierwszę Biblie dostałem na Komunię Św. i była
      ona w obrazkach.
      • dorotaww Re: Biblia w klockach Lego 16.10.04, 12:49
        Witam!
        Co do klocków lego i przedstawienia poprzez klocki scen biblijnych-nie dotra
        one do dorosłych, lecz do dzieci,
        Dzieciom łatwiej zrozumiec pewne sprawy kiedy mogą popatrzeć, zobaczyć
        dotknąć , uczesniczyc w czymś..
        W Jaśle w kościele OO.Franciszkanów jest rózaniec dla dzieci, nie wiem czy ktos
        byl na takim rózancu, jak to wygląga blisko ołtarza stoja maluchy, raz
        mniejsze raz pierwszaki, innym razem strasze dzieci, trzymaja wszytscy wielki
        drewniany rózaniec i odmawiają wszystcy rózaniec. Dlaczego dzieci chodza na
        różaniec?
        Gdyby rodzic kazał, dziecko poszłoby albo i nie.. A tu jest zacheta dziecko
        pójdzie , trzyma rózniec, bedzie mogło powiedziec"swoje zdrowas mario"
        po rózańcu dziecko dostaje naklejke, przec cały październik, codziennie inna w
        ten sposób, powstaja tajem,nice rózanca wraz ze scenami z nich- światła,
        radosna, bolesna chwalebna...w ten sposób dziecko ma możliwośc nauki najemnic
        rózanca
        Dziecko chodzi na rózaniec bo jest tam poprostu fajnie, nikt nie przymusza,
        samo chce..
        Tak jest też na świeta bożego narodzenia, dzieciaki przedtawiaja swoje Jasełka,
        uczesnicza w nich..
        Na mszy dla przedszkolaków, dzieci przynosza na karteczkach napisane dobre
        uczynki, ksiądz po mszy losuje misia, dziecko w nagrodze za dobry uczynek
        bierze misia na tydzień do domu i obiecuje że razem z misiem będzie modlic sie
        do Bozi.
        Tak samo myśle jest z klockami, może poprzez klocki, dziecko, zobaczy jak
        wyglądał MOjżesz, zobaczy dane sceny i bedzie łatwiej mu zrozumieć, to ma
        pewnie spełniac role pewnego przedstawienia, sa aktorzy scena, tylko ze bez
        tekstu...
        Temat pewnie da ludziom do gadania, ale jak Wojtek pisał, chyba lepiej że
        dzieciaki będą bawiły sie"scenami biblijnymi" ni ż obozem koncentracyjnym.
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka