Gość: ciekawy IP: 195.93.162.* 10.09.08, 22:56 POWIEDZCIE PROSZE KTO PłACI NA ZAIKS? ZESPół MUZYCZNY, WYNAJMUJąCY SALę CZY MłODA PARA? PILNE!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiedzący Re: ZAIKS IP: *.internet.radom.pl 11.09.08, 00:01 organizator przyjęcia,zabawy,wesela,dancingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ZAIKS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.08, 09:07 hej , mnie też interesuje ten temat. Też słyszałam, że organizator imprezy, ale mam pytanie - jaka to jest kwota?? Odpowiedz Link Zgłoś
suzi-es Re: ZAIKS 11.09.08, 09:08 to zależy czy zespół ma podpisaną umowę, czy też dom weselny, ostatnio moi znajomi jednak musieli sami zapłcić kwotę coś koło 200zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan- właściciel Re: ZAIKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 10:44 Z lokalem podpisuje się umowę o wynajęcie sali( z obsługą lub bez ), z muzyką to nie ma nic wspólnego. Oddzielną umowę podpisujecie z zespołami i to oni powinni płacić( za ten tylko wieczór )Każdy lokal musi miec podpisaną umowę z Zaiksem jak również ze Stoartem. Są to też znaczne kwoty miesięcznego stałego abonamentu. Zaiks jednak wyciąga ręke do kazdego i chce pieniądze od każdej imprezy. Właściciele lokali zazwyczaj chcą mieć dowód wpłaty do Zaiksu, bo to oni są do namierzenia, nie będą ścigać orkiestr , które nie zawsze mają zarejstrowaną działalność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: ZAIKS IP: 195.93.162.* 11.09.08, 22:25 Dzieki za wypowiedzi. ale ... dalej nie wiem kto ma obowizek zapłaty. Ja jestem wynajmujcym sale i orkiestre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manager Re: ZAIKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 11:55 Pomieszanie z poplątaniem...... NIESTETY. ZAWSZE PŁACI ORGANIZATOR IMPREZY >>>> WŁAŚCICIEL LOKALU ( JEŚLI ORGANIZUJE TO CZESTO PŁACI RYCZAŁTEM , BO WTEDY JEST TANIEJ I NAJCZĘŚCIEL MA TO DOLICZONE DO WYNAJMU LOKALU I CAŁEJ USLUGI ) jesli nie to płacą Państwo Młodzi , obojętnie czy jest ona dochodowa czy nie, Privat czy ogólnie dostępna. Obojętnie też czy jest to dancing , wesele , imieniny czy Studniówka..... czy koncert . Różne są tylko stawki ( inaczej traktowane są imprezy dochodowe a inaczej prywatne ). Najlepiej pofatygować się ( tak jak ja to zrobiłem i dowiedzieć u żródła). Podaję namiary:DYREKCJA OKRĘGOWA ZAIKS w Kielcach ul.Warszawska7/11 25-512 Kielce. Tel.041 3448246 lub tel&fax 041 3680706 >> Pani Lewandowska. Ps. DJ-owi MARIO też radzę sie dopytać nim zacznie po raz kolejny zabierać głos i wprowadzać innych w błąd. Pozdrawiam wszystkich wiedzących i NIEWIEDZĄCYCH a ciekawych, zainteresowanych tym tematem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: ZAIKS IP: 82.139.41.* 11.09.08, 22:44 Opłatę za prawo do korzystania z utworów muzycznych (płatną na rzecz ZAIKS, STOART lub ZPAV) uiszcza organizator imprezy (czyli w przypadku wesela para młoda). Lokale płacą składki tylko wtedy gdy organizują dancingi lub dyskoteki. Składki płaci się tylko wtedy gdy organizuje się imprezy w celach zarobkowych. Nie wnosi się opłaty w przypadku organizowania imprez zamkniętych gdzie bawi się grono ludzi powiązanych ze sobą rodzinnie lub towarzysko. Wątpię aby ZAIKS pojawił się na weselu a nawet gdyby to młodzi mówią, że na imprezie jest tylko rodzina i znajomi a dj lub zespół to też znajomi którzy grają za darmo np. w ramach prezentu ślubnego. W takim przypadku ZAIKS skontroluje tylko legalność płyt dj'a (z zespołami jest łatwiej bo jeśli grają na żywo to trudno jest udowodnić jaki repertuar prezentują a muzyka ludowa lub biesiadna rzadko ma uregulowaną kwestię praw autorskich). Reguluje tą kwestię ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych a dokładnie art. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: ZAIKS IP: 82.139.41.* 11.09.08, 23:06 A jeśli płyty nie będą oryginalne to i tak nic nie zrobią bo można kopiować utwory dla celów własnych (nie zarobkowych) i można je wykorzystywać na imprezach w gronie rodziny lub Znajomych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ZAIKS IP: *.radom.vectranet.pl 12.09.08, 00:01 "...Składki płaci się tylko wtedy gdy organizuje się imprezy w celach zarobkowych. Nie wnosi się opłaty w przypadku organizowania imprez zamkniętych gdzie bawi się grono ludzi powiązanych ze sobą rodzinnie lub towarzysko..." Tu nie ma pan racji. Nawet imprezy charytatywne trzeba zgłaszać do ZAIKS, który może odstąpić od naliczenia opłaty, ale nie musi. Rozpatruje to indywidualnie. Również huczne imieniny w lokalu, czy na działce na wiele osób będą objęte licencjonowaniem, podobnie jak wesela, bo jakaż to różnica? Też balanga wielu osób z tańcami przy muzyce, tylko z innej okazji. Wesele czy studniówka też nie są imprezami zarobkowymi, a płacić trzeba. Jeśli zrobicie skromną prywatkę w domu wśród znajomych, wtedy jest to traktowane jako wykorzystywanie na własny użytek. Kiedy jest własny uzytek, a kiedy publiczne odtwarzanie, to decydują urzędnicy ZAIKS. I zadecydowali. Wesela z muzyką podlegają obowiązkowi wykupu licencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ZAIKS IP: *.radom.vectranet.pl 11.09.08, 23:50 Wysokość stawki ZAIKS zalezy od lokalizacji, standardu, liczby miejsc w lokalu i dla każdego jest naliczana indywidualnie. Za pośrednictwem zespołu, który prawie każdą imprezę gra w innym miejscu nie jest możliwe dokonanie takiej opłaty i jej ryczałtowe ustalenie, a tego dotyczy umowa licencyjna. Licencjobiorcą jest organizator imprezy, który zleca wykonanie lub odtwarzanie utworów objętych licencją ZAIKS. Niezależne jest to od źródła dźwięku, czy gra zespół, czy DJ włącza płyty, czy sami sobie odtworzycie publicznie muzykę z laptopa, to zapłacić trzeba autorom tekstów i muzyki. Przy zespole tylko ZAIKS, przy nagraniach dochodzi STOART i ZPAV. Nie wszystkie lokale mają umowę z ZAIKS. Wtedy organizator imprezy (Młoda Para) powinna osobiście wystąpić o jednorazową licencję. Koszt w zależności od standardu lokalu, miejscowości i liczby gości to 50-300zł i jest naliczany indywidualnie. Można odtwarzać nagrania nieobjęte licencją, wtedy nie zapłacicie. Np własne kompozycje, których nie zgłosiliście do licencjonowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: ZAIKS IP: 82.139.41.* 12.09.08, 00:11 Decydują zapisy ustawy a nie urzędnicy (oni tylko prawo wykonują lub egzekwują). A jeśli już chcemy zapłacić to osobno na wszystkie organizacje (ZAIKS, ZPAV, STOART). Bo jak zapłacimy tylko jednej to przyjdą z drugiej lub z trzeciej i nałożą kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: ZAIKS IP: 82.139.41.* 12.09.08, 00:25 A tak nawiasem mówiąc (pisząc) to kilka lat temu usłyszałem od czlowieka związanego z ZAIKSem że wesele to też rodzaj imprezy zarobkowej bo młodzi dostają na weselu prezenty i koperty z pieniędzmi. Dla mnie paranoja (konieczność płacenia niezliczonej liczbie organizacji autorskich). Kolejny przykład polityki prorodzinnej naszego "przyjaznego" Państwa. Reasumując burdel po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ZAIKS IP: *.radom.vectranet.pl 12.09.08, 01:37 "...A jeśli już chcemy zapłacić to osobno na wszystkie organizacje (ZAIKS, ZPAV, STOART)..." STOART I ZPAV dotyczy tylko nagrań, więc zapłacą to osoby wynajmujące np Dj Mario. Osoby wynajmujące zespół zapłacą tylko ZAIKS, więc proszę nie wprowadzać w błąd. "...wesele to też rodzaj imprezy zarobkowej bo młodzi dostają na weselu prezenty i koperty z pieniędzmi..." Prezenty weselne podlegają również ustawie o podatkach od darowizny i chcąc być w zgodzie z prawem powinno się złożyć oświadczenie w US. Prawo jest regulowane ustawami, ale interpretacja należy do urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: ZAIKS IP: 80.249.5.* 12.09.08, 11:11 Ja akurat nie ponieważ posiadam niewyłączne prawo do publicznego odtwarzania. A jeśli chodzi o STOART i ZPAV to nie zapłacą zespoły wykonujące muzykę w stu procentach na żywo. Z praktyki wiadomo że większość posiłkuje się gotowymi aranżacjami instrumentalnymi które ktoś wykonał (wykonawca - STOART) i upublicznił (producenci - ZPAV). Inną natomiast kwestią jest fakt że ZAIKS i inne organizacje reprezentują tylko artystów którzy mają z nimi podpisane umowy. Więc dlaczego pobierają opłaty za wszystkie utwory. Przy jednorazowej licencji nie wysyła się listy granych utworów na podstawie której naliczana jest opłata. ZAIKS wymyślił sobie sprytnie ryczałt i inkasuje opłatę również za utwory co do których nie jest uprawniony do pobierania opłat (np. utwory z krajów nie należących do UE czy EFTA lub utwory artystów którzy nie podpisali z nimi umowy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: ZAIKS IP: 80.249.5.* 12.09.08, 11:26 Aha i jeszcze jedno. Interpretacji prawa nie dokonują urzędnicy a uprawnione do tego organy i nazywa się to wykładnią prawa. A jeśli urzędnik ZAIKS-u w sposób dowolny interpretuje ustawę to nazywa się to samowolą urzędniczą i jest to karalne. Jeśli na imprezie bawią się osoby spokrewnione, spowinowacone lub powiązane towarzysko to nie mają obowiązku uiszczać opłat gdyż korzystają z utworów w ramach dozwolonego użytku. Nie ma znaczenia gdzie odbywa się impreza, czy jest huczna czy cicha. Zanim się coś napisze to najlepiej zajrzeć do tej ustawy a dokładnie do art. 23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ZAIKS IP: *.radom.vectranet.pl 12.09.08, 13:33 Proszę zaprosić do domu kilku kolegów z dziewczynami i zrobić imieniny przy muzyce. Następnym razem proszę wynająć lokal, zaprosić 50-100 osób z rodziny, skoligaconych, spokrewnionych, spowinowatych i zobaczy pan, czy zapłaci w którym przypadku zapłaci ZAIKS. Podobnie jest z weselami. Przeważnie jest to rodzina i znajomi, zwłaszcza na mniejszych przyjęciach, a płacić trzeba. Co do urzędników, to jest uznaniowość i w pewnym zakresie wiele zależy od interpretacji. Tak jest w wiekszości urzędów, nawet w US. Policjant wypisujący mandat za dane wykroczenie, mimo że ma taryfikator, to są widełki np za dane wykroczenie mandat 100-200zł i to policjant decyduje czy da 100zł czy 200zł. Podobnie z ZAIKSem. Jeden urzędnik naliczy za daną imprezę 100zł drugi 200zł. Owszem, ma też znaczenie gdzie odbywa się impreza. Dlatego są różnice w stawkach. Inną stawkę zapłacicie za wesele w 5 gwiazdkowym hotelu w Warszawie, a inną w remizie na wsi. Czy zespół gra 100% na żywo, czy ma np pliki midi, to nie ma znaczenia dla STOART i ZPAV. Midi mogą podlegać prawom autorskim ZAIKS, ale nigdy STOART i ZPAV, bo nagraniami nie są. Poza tym wiele zespołów sama robi aranżacje, lub grają na keyboardach, czyli nie 100% live, a nie zapłacą. Wyjątkiem może być wykorzystywanie cudzych nagrań. Powtarzam, nagrań i to cudzych, bo swoje może wykorzystywać bez opłaty STOART i ZPAV. Wiele zespołów wykorzystuje własne pliki midi lub własne nagrania. Nie grają na żywo, a płacić nie muszą. Mogą się też wymieniać takimi nagraniami i dalej nie podlega to STOART I ZPAV, a tylko ZAIKS. Poza tym, jeśli używają nagrań, to również za to płaci organizator imprezy. Nie ma znaczenia, czy zespół gra na żywo czy nie, tylko co wykorzystuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agawia84 PŁACĄ MŁODZI IP: *.radom.vectranet.pl 12.09.08, 13:12 Ja i mój mąż płaciliśmy sami 200pln, potem kwit dostarczyliśmy właściecielce lokalu (sama o to prosiła na wypadek kontroli). picasaweb.google.pl/agawia84 suwaczki.waszslub.pl/waszslub.php?d=2007063000400430 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: PŁACĄ MŁODZI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.08, 19:48 Wydaje mi sie ze zle pani zrobila. Teraz pan wlasciel sali okarze to zaiksowi i oddadza mu kase ktora musi placic ryczaltowo, z reszta pewnie tez okaze sie w czasie ze pobiera oplate za wesele nie zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: PŁACĄ MŁODZI IP: 82.139.41.* 14.09.08, 23:23 Drogi "GOŚCIU" po treści twoich wypowiedzi jestem prawie pewien że reprezentujesz zespół weselny (choć wiem że możesz się do tego nie przyznać) i za wszelką cenę chcesz udowodnić że lepiej brać zespół bo płaci się tylko ZAIKS. Zanim zaczniesz kolejne wywody zapoznaj się z ustawą o ochronie praw autorskich a w szczególności z art. 23 mówiącym o granicach dozwolonego użytku. Zapoznaj się również z całą ustawą bo nie rozumiesz podstawowych pojęć z tej materii. Aranżacja instrumentalna jest także utworem i jako taka podlega ochronie prawnej (nie jest ważne czy jest w formacie MIDI MP3 czy WMA). Jeśli chodzi o widełki uznaniowośći to policjant może nałożyć mandat 100 lub 200 zł bo ma do tego ustawowe prawo. ZAIKS za wesele nie może pobrać opłaty bo nie ma do tego prawa. Więc jest różnica jak widzisz. Więc nie pisz już więcej zdezorientowanym młodych bzdur na ten temat. Zgodnie z art. 23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych wesele jako impreza w której udział biorą tylko osoby powiązane ze sobą rodzinnie i towarzysko jest zwolnione z opłat na rzecz ZAIKSU i innych organizacji zajmujących się prawami autorskimi ponieważ na takiej imprezie utwory muzyczne są wykorzystywane w granicach dozwolonego użytku. A wszystkie kryteria ZAIKSu funkcjonują dopóki nie znajdzie się jeden lub dwóch wku...onych którzy oddadzą sprawę do sądu a wtedy ZAIKS będzie płacił z odsetkami. O twojej nieznajomości prawa świadczy również fakt że porównujesz pracowników US do pracowników ZAIKSU. Ci pierwszi są urzędnikami bo reprezentują SKARB PAŃSTWA a pracownicy ZAIKSu reprezentują osoby uprawnione do tantiemów więc urzędnikami nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: PŁACĄ MŁODZI IP: 82.139.41.* 14.09.08, 23:44 PS. zwolnienie wesela z opłat na rzecz ZAIKSU i innych organizacji jest skuteczne tylko wtedy gdy goście, młodzi i osoby zapewniające muzykę nie uczestniczą w takiej imprezie w celach zarobkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: DJ MARIO to troll IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 10:46 Pisze byle co, żeby tylko zaistnieć już w kolejnym wątku. Jeden z forumowiczów podał w poniższym wpisie (chyba manager) numer do ZAIKS i radzę dopytać bezpośrednio u źródeł, gdyż ten troll wypisuje bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: DJ MARIO to troll IP: 80.249.5.* 15.09.08, 11:14 Trolla to ty widzisz co rano w lustrze. Wracając do tematu to właśnie takie niedouki forumowe wprowadzają ludzi w błąd. Ja wolę zapoznać się z ustawą (a prawem zajmuję się na codzień) i nie pytać ludzi z ZAIKSu którzy reprezentują własne interesy. ZAIKS działa tak jak każde stowarzyszenie w tym kraju i nie jest żadnym organem Państwa. Na szczęście większość ludzi nie będzie słuchać Ciebie lub Mnie i sami to sobie sprawdzą. Graniem imprez zajmuję się już kilkanaście lat i nie raz przeżyłem już kontrole ZAIKSu i ZPAVu. Nie neguję działalności tych organizacji ale razi mnie fakt, że w niektórych przypadkach wykorzystują nieświadomość prawną ludzi. Podsumowując ten wątek zamiast pytać innych najlepiej sprawdzić we własnym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: DJ MARIO to troll IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 12:47 hej, zajrzałam do ustawy i rzeczywiscie jest tam zapis zgodny z tym co pisze dj mario.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manager Re: DJ MARIO to troll IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 12:52 NAjMĄDRZEJSZY ZE WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW I NIE TYLKO..... DJ-JU MARIO. Twoje "wypociny" i mądrości ( NIEZALEZNIE CZYM POWODOWANE) starałem się przemilczeć i bez obrazy ( nie mam zamiaru wyzwiskami "Troll" itp. ) udowodnić Ci ,że jesteś w błędzie i wprowadzasz Ludzi w błąd. Odniosłem sie w tym temacie do pytań>>>> "Ciekawego" i ewentualnych innych zaciekawionych. Pracuję w branży rozrywkowej ponad 25 lat i dlatego wiem co mówię. Jestem też od początku istnienia tych stowarzyszeń członkiem rzeczywistym STOMUR-u i STOARTU. Z ZAIKSEM też miałem i mam nadal częste kontakty. Mimo to nie chce przekazywać mojej wiedzy w formie jaką Ty się posługujesz tylko podałem adres i wszystkie namiary do żródła w moim poprzednim poscie. Gadasz Kolego bzdury ,że za wesele sie nie placi Zaiksu-. Jest to tylko inna , wyjątkowa stawka... inna niż imprezy organizowane jako dochodowe . I nie zaleznie od tego czy jest 5 osób Rodziny czy 500 Nieznajomych jak na koncercie lub SYLWESROWYM BALU , czy gra zespół czy płyty PUSZCZA... ( zawsze mnie bawi określenie ,że DJ też GRA>>> hihihihihi!!!)... "gra" DJ i jest to impreza w lokalu publicznym. Wyjątek stanowi przyjecie weselne , Cioci imieniny.... itp. i puszcza się płyty , które jeśli zakupione legalnie ( z należnymi opłatami ZPAV , STOART, ZAIKS) sa własnością gospodarza imprezy i odtwarzane w domku. Wszystkich zainteresowanych jeszcze raz odsyłam do żródła wiedzy czyli własciwych stowarzyszeń chroniących PRAW AUTORSKICH I POCHODNYCH... Adres i telefony kontaktowe umieściłem wyżej w poprzedniej mojej wypowiedzi. Pozdro wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do Menagera IP: 80.249.5.* 15.09.08, 13:18 Źródłem wiedzy jest ustawa i przepisy prawa a nie ZAIKS. Z góry zakładam że ZAIKS w każdym przypadku każe zapłacić bo z tych opłat się utrzymuje. Jeżeli jesteś stowarzyszony w ZAIKSie to nie dziwię się dlaczego bronisz tych głupot. Przeczytałem wiele opinii znajdujących się w sieci i w kilku artykułach przeczytałem że SAWP i STOART wogóle nie pobiera opłat od wesel. Mnie nie interesuje stanowisko ZAIKSu w tej sprawie a przepisy które obowiązują. Jeszcze raz podkreślam iż nie jestem przeciwny działalności ZAIKSu czy ZPAVu bo jest ona potrzebna (sam płacę niemałe pieniądze za prawo do publicznego odtwarzania czy legalne oryginalne płyty), ale niech te organizacje działają zgodnie z obowiązującym prawem. Piszę na tym forum z jednego powodu: nikt nie lubi jak go się robi w balona. Najbardziej mnie denerwuje że takie właśnie stowarzyszenia wykorzystują nieświadomość prawną ludzi i ich lęk przed sprawami w sądach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do Menagera IP: 80.249.5.* 15.09.08, 13:27 Przepraszam za pomyłkę nie jesteś stowarzyszony w ZAIKSie lecz w STOART. Tym bardziej dziwi mnie twoja wypowiedź bo oficjalni przedstawiciele STOARTu mają zgoła odmienne zdanie dotyczące wesel niż TY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do Menagera IP: 80.249.5.* 15.09.08, 14:01 www.cgm.pl/aktualnosci/wyswietl.php?O_NEWS=4560655 Aby nie być gołosłownym zamieszczam namiary na artykuł w tej sprawie. Tak więc Panie Menagerze twierdzisz coś zgoła odmiennego niż dyrektor biura zarządu STOART - Pan Włodzimierz Wiśniewski. Oj wstyd i to po 25-ciu latach przynależności do STOARTu. Podważasz opinię szefa????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen DJ MARIO to troll IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 14:19 W twoim linku jest wyraźnie napisane, że ZAIKS pobiera należność od wesel, a Ty próbujesz udowodnić coś innego. STOART i ZPAV dotyczy nagrań, a nie zespołów. Za wesela STOART nie pobiera opłat, a ZPAV tylko wtedy nie pobiera, gdy młodzi sami nagłaśniają i odtwarzają nagrania. Jak zatrudnią DJ to zapłacą. Proste i wyraźne, to co inni tu napisali, więc po co się miotasz jak wsza na grzebieniu? "...ZAiKS nie zagłębia się w szczegóły organizacyjne. Jako jedyny ma w tabeli wyróżnione wesele jako jedno z miejsc, gdzie odbywa się publiczne odtwarzanie utworu. Stawka minimalna za wesele to według ZAiKS od 46 do 295,8 zł..." "...STOART zostawi ich w spokoju i nie upomni się o pieniądze. "Nie pobieramy opłat za odtwarzanie muzyki podczas wesel. Są to imprezy prywatne, a według ustawy opłaty obowiązują tylko w przypadkach, gdy odtwarzaniu towarzyszy osiąganie korzyści finansowych " - podkreśla dyrektor biura zarządu STOART, Włodzimierz Wiśniewski..." "...Inne jest stanowisko ZPAV - tu opłaty za wesele uzależnione są od jego organizacji. "Jeżeli sami państwo młodzi załatwiają muzykę, to traktujemy to jako użytek prywatny. Gdy jednak wynajmują salę i pożyczają nagłośnienie, to osoba wynajmująca ma obowiązek wszystko z nami uregulować" I wszystko jasne. Tak jak pisał gosc i manager. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: DJ MARIO to troll IP: 80.249.5.* 15.09.08, 14:28 Jesteś naprawdę tępy. Ja nie twierdzę że ZAIKS nie pobiera opłat za wesele tylko że nie ma do tego prawa jeśli z wesela nikt nie osiąga dochodu. Zespoły też podlegają STOARTowi i ZPAVowi jeśli w swojej pracy wykorzystują gotowe aranżacje instrumentalne i nie jest ważne czy są w formacie MIDI MP3 czy WMA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manager Re: DJ MARIO to troll IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:03 NO MORE COMMENTS>>>> pytanie ciekawego dotyczyło ZAIKSU i kto powinien i ile płacić??? A moja wypowiedź tego tematu dotyczyła a nie Stoartu, Zpavu i innych organizacji przydatnych i broniących praw autorskich . I dobrze się stało ,że wreszcie coś się zmieniło i nie tylko twórcy ( autor tekstu , kompozytor a od kilku lat również ARANŻER >>> bo to też Twórca a nie odtwórca ) ale również wykonawcy- piosenkarze ( nawet śpiewający Chórki) i muzycy instrumentaliści mogą otrzymywać nalezne im profity a nie zdzierać sie na trasach koncertowych aby żyć godnie. Nie podważam żadnych wypowiedzi P. Wiśniewskiego choć znam jego wypowiedzi. szkoda ,że nie jest tak "hojny" w innych sprawach tylko , tylko w sprawach Zaiksu podpowiada omijanie prawa. Nie powiedziałem też ,że Stoart chce opłat za wesela. Czytaj uważniej czyjeś pytania i wypowiedzi a nie mądruj się bez sensu. chciałbym też zobaczyć i usłyszeć z jakich to płyt puszczasz muzykę... ??? Czy z tych oryginalnych , drogich bo ze wszystkimi obciążeniami czy z takich kopiowanych , pirackich.....??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manager Re: DJ MARIO to troll IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 16:16 Acha jeszcze jedno>>>!!! Wszystkie organizacje muszą z czegoś się utrzymywać aby prowadzić działalność statutową i funkcjonować na rzecz innych. Opłaty do ZAIKSU to w olbrzymiej części są pieniądze dla Twórców i Wykonawców , bronią praw Artysty a nie urzędnika.... dlatego też , że pracuję w tej branży tyle lat popieram Artystów a nie urzędników ZAIKSU , którzy według Ciebie DJ-u obdzierają wszystkich ze skóry i łamią prawo , naginają ustawy jak Ty sądzisz i bredzisz. Pozdrawiam Artystów , do których grona tylko bardzo niewielu DJ-ów Twórców, (a nie "PUSZCZACZY-PIENIACZY- MĄDRALI ) można zaliczyć. Pozdro również dla forumowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do Managera IP: 82.139.41.* 15.09.08, 17:03 Twórcą jest każdy DJ który miksuje muzykę. Poprzez miksowanie DJ tworzy niepowtarzalny utwór (i nie przeczę że do tego wykorzystuję utwory stworzone przez innych). Miałeś chyba do czynienia nie z dj'ami a z prezenterami muzyki (a pomiędzy tymi określeniami jest bardzo duża różnica). Zniżając się do twojego poziomu mogę powiedzieć że posiadam ten komfort iż nikt mi nie powie że rzępole. Jeśli chodzi o właściwy temat to możesz oddawać ZAIKSowi wszystkie swoje pieniądze choćby za to że mruczysz pod nosem i nie jest to moja sprawa. Popieram Cię jednakże w twierdzeniu że artyści powinni być wynagradzani adekwatnie do trudu jaki włożyli w swoją pracę. Nikt Im nie zabroni stworzenia własnego stowarzyszenia. Problem zaczyna się wtedy gdy takie organizacje w imię swoich wąsko pojętych interesów zaczynają naruszać prawo i zachowywać się jak prawne wyrocznie. Dla mnie ZAIKS nie jest prawnym autorytetem a jedynie SĄDY. Ale z tej naszej burzliwej dyskusji wynikają pozytywy. Podaliśmy ludziom namiary do ZAIKSu i ustawę w której można wszystko sprawdzić. Niech sobie to wszyscy przemyślą w swoim zakresie i sami podejmą decyzję co z tym robić. Jeśli chodzi o oryginalność moich płyt to biorę płyty z DMC i DJ ZONE a reszta płyt jest kupiona w sklepach i przyznaję że nie jest to tanie hobby. Ale dzięki temu nikt mi nie powie że okradam artystów. Jednak artyści też powinni znać umiar. Przypominam sobie historię jak stacje radiowe załatwiły zbyt pazernych artystów i nie prezentowały ich utworów. Jak zaczęli mieć spadki w sprzedaży płyt i ilości koncertów to szybko im rura zmiękła. Dlatego jest też pewna zależność: artyści dają nam narzędzia pracy a my im w zamian promocję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manager Re: do DJ-a Mario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 12:22 Faktem jest ,że coś w końcu z tej wymiany zdań wynikło pozytywnego dla Ciekawych tematu ZAIKS. Nie bardzo jednak zrozumiałem co masz na mysli pisząc...... " zniżając sie do Twego poziomu..." , "..... ja nie rzępolę....." ( no to rzeczywiście miksując czyjeś nagrania , jeśli w dodatku są to rzeczy na poziomie trudno rzępolić , chyba ześ głuchy i nawet miksując robisz "kaszankę"??? ) ale nadal mixowania i puszczania płyt ( rozumiem różnicę między puszczaczem a mixującym Dj- em ) nie uważam za Twórczość>>>> i stąd pewnie Twoja "żyła" na ZAIKS ,że tej Twojej"Twórczości" nie możesz zarejestrować i też korzystać z dobrodziejstwa praw chronionych dla Twórców ) i ostatni temat ...." możesz oddawać wszystkie pieniądze na Zaiks mrucząc????!!! coś pod nosem. Skąd wiesz czy mruczę i kto mruczy....??? Rozumiem ,że jesteś wyrocznią w każdym temacie. Ciekawe WHY??? Jakież to szkoły pokończyłeś aby oceniać kto , jak i dlaczego mruczy......... Chyba jednak jesteś (jak już inni Cię nazawali) zawistnym i może bezrobotnym Trollem, który chce zaistnieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: Do managera IP: 80.249.5.* 16.09.08, 12:51 Nie dziwię się że piszesz głupoty bo nie rozumiesz wypowiedzi innych. Pracy mam dużo i dlatego nie muszę jak ty pseudo muzyku rozrywkowy pisać kłamliwych głupot aby wyłudzać od innych bezprawne opłaty. Możesz ZAIKSowi płacić za mruczenie pod nosem ale nie wmawiaj innym że też muszą. Chyba Marcin trafił w sedno że do upadłego bronisz ZAIKSu i ich bezprawnych opłat za wesele bo gdy ludzie nie zapłacą to przyjdzie ZAIKS na wesele i zdemaskuje że bezprawnie rzępolisz czyjeś utwory. Dla twojej wiadomości to ukończyłem studia z dziedziny prawa i prawem zajmuję się na codzień. A trolla to poszukaj u siebie w domu a najlepiej w swoim łóżku ty internetowa patologio. Ps. Popracuj nad stylistyką swoich wypowiedzi bo ciężko się je czyta a jeszcze trudniej je zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manager Re: do DJ-a Mario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 16:41 No to Panie pożal się Boże prawniku??? DJ-u teraz dopiero pokazałeś kim Ty jesteś na prawdę.... i już nawet nie jesteś trollem a nędzną Kreaturą . Prawnik z Ciebie Taki sam jak uczciwy i Wybitny Twórca mixujący i grający. Prawnik a na chleb zarabiasz puszczając Płyty... very Funny!!! No more Comments , bo musiał bym się zniżyć do Twojego poziomu Rynsztoku i obrzucać obelgami na które zasługujesz.Póki co nie obrażałem Ciebie tylko zwracałem uwagę na Twoje wypisywane GŁUPOTY. Nawet nie umiesz czytać tekstu pisanego ( jeszcze masz czelność pouczać mnie stylu ). gdybyś rozumiał co pisza inni to już dawno byś zauważył ,że ja nic nie muszę i nie płacę tak zniewidzonej przez Ciebie instytucji jak Zaiks i inne... Moje umowy i mojego zespołu muzyków (po studiach muzycznych , bądź po weryfikacjach ministerialnych) a nie puszczaczy różnych maści ( udajacych muzyków lub Dj-ów) są przez Prawnika napisane i wszelkimi obciążeniami (zgodnymi z wymaganym prawem )obarczaja zamawiajacego Klienta. Ja tych pieniędzy nie widzę , nie dotykam i niczego nie płacę. Płaci zawsze Klient. A jak go nie stać to bierze Dj-a. I tyle w tym temacie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muzyk - nie muzyka Re: do DJ-a Mario IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.08, 20:08 Ten DJ Mario jest beznadziejny, już kilka razy czytam jego wypowiedzi na tym forum i jestem załamany. Wydaje mu się ze się na wszystkim zna i resztę forumowiczów ma za nic. Ciekawy jestem jak prowadzi wesele ten grajek miksujący !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do Managera IP: 82.139.41.* 16.09.08, 23:54 Jeśli chcesz wiedzieć to nie jestem prawnikiem. Fakt ukończenia studiów z dziedziny prawa nie jest jednoznaczny z byciem prawnikiem. Przejrzyj poprzednie swoje wypowiedzi a zauważysz że pierwszy zacząłeś używać obelg. Jeśli zniżasz dyskusję do takiego poziomu to nie miej później pretensji że ktoś inny zrobi to samo. Dj-ką zajmuje się dlatego że to sprawia mi przyjemność i lubię to robić. Jeszcze raz ci powtórzę że ja nie nienawidzę ZAIKSU. Jest to potrzebna organizacja (tak jak STOMUR czy STOART do którego należysz). Jednakże nie będę przyglądał się spokojnie jeśli te organizacje naruszają przepisy prawa w imię swoich interesów. Weź pod uwagę że dj'e również posiadają certyfikaty (również przyznawane przez Ministerstwo - tak bynajmniej było jeszcze dziesięć lat temu). Jeśli chcesz wiedzieć to mix dj'a jest również twórczością (ze względu na swoją niepowtarzalność) i jako taki również podlega ochronie praw autorskich. Zdruzgotał mnie sposób w jaki traktujesz swoich klientów. Wydaje mi się że pary młode nie zlecają dj'om prowadzenia wesela bo Ich nie stać na wątpliwej jakości gwiazdę (taką jak ty) ale dlatego że może lepiej przy dju się bawią lub dje nie próbują Ich obciążać bezprawnymi kosztami. Na szczęscie z tego co się orientuję to takich zespołów jak twój jest bardzo mało. W poprzedniej wypowiedzi stwierdziłeś że od 25-ciu lat należysz do STOARTu. STOART i ZAIKS to takie same stowarzyszenia działające na podstawie tych samych przepisów prawa (różnią się jedynie tym że reprezentują inne grupy artystów). Więc wytłumacz mi dlaczego STOART nie pobiera opłat za wesela (bez względu czy prowadzi je dj czy zespół) twierdząc że jest to impreza prywatna i nie podlega opłatom a ZAIKS ma wszystkich gdzieś i takie opłaty pobiera. Po 25-ciu latach przynależności swoimi wypowiedziami i tym co robisz podważasz stanowisko Prezesa Zarządu STOARTu a sam nie znasz podstawowych przepisów w tej materii - WSTYD i KOMPROMITACJA!!!!!!!. Na koniec chciałbym ci powiedzieć że ja staram się być wiarygodny i występuje pod pseudonimem pod którym funkjonuję na rynku weselnym a ty chowasz się jako manager. Napisz jaki zespół reprezentujesz (chyba że się go wstydzisz). Pozdrawiam wszystkie uczciwe zespoły i dj'i weselnych oraz pary młode które dzięki temu co zostało napisane w tym wątku nie dadzą się dalej robić w balona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: Ps. do Managera IP: 82.139.41.* 17.09.08, 00:08 Dziwnym zbiegiem okoliczności ostatnie dwie wypowiedzi są z neoplusa - czyżby brak argumentów i zagranie socjotechniczne???? Coraz bardziej przekonuję się do teorii Marcina że wygodne jest dla ciebie przekonywanie Młodych że powinni płacić ZAIKS. Z jednego prostego powodu. Wiesz doskonale że jeśli Młodzi zapłacą ZAIKS to nie będzie Ich kontroli na weselu. A wtedy nikt się nie dowie że bezprawnie rzępolisz czyjeś ciężką pracą stworzone nagrania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen DJ MARIO to troll IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 01:14 Stoart nie pobiera opłat za wesela, bo większość wesel odbywa się przy udziale zespołów, do których ta organizacja nic nie ma. Musieliby więc wyłapywać tylko te wesela, gdzie są DJ. Gra nie warta świeczki. Proste? Ja też piszę z neostrady i o czym to świadczy? Neostradę mają miliony ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: ZEN to troll IP: 82.139.41.* 17.09.08, 02:27 Człowieku ty nadal nie rozumiesz słowa pisanego. STOART nie pobiera opłat za wesela ponieważ uważa że jest to impreza prywatna a tym samym według ustawy nie podlega opłatom (dozwolony użytek). Przeczytaj dokładnie, przemyśl i dopiero coś napisz. Więcej już nic nie piszę bo szkoda czasu żeby coś wytłumaczyć takim jak ty internetowym, anonimowym i niestety bezkarnym opluwaczom. Nie orientujesz się kompletnie w temacie a chcąc zaistnieć ujadasz bez sensu. I tacy właśnie jak ty są najgorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do Managera IP: 80.249.5.* 18.09.08, 13:48 Czyżby mam wątpliwą przyjemność z Panem Leszkiem z zespołu SIMPLY THE BEST. Jeśli tak to nie dziwię się tej strasznej obrazie za określenie Pana twórczości jako "rzępolenia" bo nie jestem pierwszym który tak ją określił. Nie dziwię się już negatywnym opiniom o tym zespole pod względem złego traktowania klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do Managera IP: *.radom.vectranet.pl 18.09.08, 15:07 Każdy kto trochę przegląda to forum, wie kto się podpisuje nickiem "manager". Dopiero odkryłeś Amerykę. Ja wiedziałem od początku, kto to pisze, choć nie znam tego Pana osobiście. Przynajmniej nie jest anonimowy, jak DJ MARIO. Ukaż swoją twarz, podaj link do stronki, kontakt i wtedy będziesz bardziej wiarygodny, a nie tylko szczekasz jak kundel zza płotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do gościa IP: 82.139.41.* 18.09.08, 22:37 Ameryki nie odkryłem bo zrobił to ktoś inny. Moja niewiedza bierze się z faktu że stosunkowo rzadko zaglądam na to forum. Właśnie dlatego że znalazło się kilku HYCLI którzy wszystkich forumowiczów mających odmienne zdanie obrzucają obelgami typu "ujadający kundel). Anonimowym hyclem to jesteś właśnie ty bo kryjesz się jako gość. Poszukaj namiarów na mnie a napewno je znajdziesz. Chyba jednak znasz swego pana "managera" bo jak zauważyłem już w kilku wątkach jak tylko ktoś ośmieli się skrytykować SIMPLY THE BEST (nie dziwi mnie ta nazwa biorąc pod uwagę zarozumiałość tego Pana) to pojawia się natychmiast taki "gość" jak ty (z podobnym stylem wypowiedzi) i opluwacz "ZEN" gotowi natychmiast zmieszać z błotem każdego na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: ZAIKS IP: *.chello.pl 15.09.08, 16:50 Dla zainteresowanych. Zapomnieliście Panowie o wazniejszej sprawie boicie się ze wpadną na wesele ale bardziej trzeba obawiać się tyego co posiadacie na swoich stronach czyli demo mp3. Ja płacę ryczałtem 100 pln miesięcznie i radze wszystkim zespołom. Jaka kara ? a taka 10000 pln + odsetki za bezprawne wykozystywanie cudzych utworów na stronie przez jeden ROK. wystarczy ze wejda na serwer i zobaczą jak ktos ma stronę 4 lata to zaplaci okolo 50000 pln kary. To nie są żarty !!!!!! . To zespoły głównie mają placic bo mają dema mp3 na stronie !!!! I nie ma znaczenia czy są grane na żywo czy to podklady. Radze sie zastanowic bo jak wejdą wam na stronę to kare przy....ą potężną. A siedzą sobie i czekają bo czas dziala na ich korzyśc wystarczy wpisac w googla zespoły weselne. I potem policja , sąd i nie wiadomo kto jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Marcina Re: ZAIKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 18:47 Masz może numer do działu ZAIKS, który zajmuje się licecjami utworów zamieszczanych w necie? Chciałem założyć stronę z muzyką, ale nikt w ZAIKSie nie jest w stanie wskazać kontaktu do właściwej jednostki. Podali mi jakiś numer do Wawy, ale przez pół roku nikt tego nie odbiera. Sami nie wiedzą, kto się tym zajmuje. Dzwoniłem do oddziału warszawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: ZAIKS IP: *.chello.pl 15.09.08, 19:04 Te osoby są odpowiedzialne za licenconowanie plikow w necie i ja zalatwialem to z nimi, dane są ze strony zaiks Anna Zakrzewska-Biczyk Specjalista ds. licencjonowania internetu tel.: (0 22) 635 52 10 (0 22) 827 60 61 - 69 wew. 301 fax: (0 22) 635 55 46 e-mail: a.zakrzewska@zaiks.org.pl lub z: Andrzej Kuśmierczyk Kierownikiem Wydziału Licencji i Inkasa tel.: (0 22) 635 53 49 (0 22) 827 60 61 - 69 wew. 302 fax: (0 22) 635 54 52 e-mail: a.kusmierczyk@zaiks.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: Podsumowanie wątku według mnie IP: 82.139.41.* 17.09.08, 02:18 Cztery organizacje uprawnione do działalności inkasenckiej w tym tamcie: STOART - nie pobiera opłat za wesela twierdząc że taka impreza mieści się w granicach dozwolonego użytku i jest imprezą prywatną. SAWP - chyba jak STOART bo w ich tabelach opłat nie ma żadnej wzmianki o weselach - chyba że nie zauważyłem (dane z ich oficjalnej strony internetowej). ZPAV - -jeśli Młodzi wynajmują dj'a który pobiera za to wynagrodzenie - płaci dj. -jeśli Młodzi wynajmują zespół który wykorzystuje gotowe aranżacje instrumentalne gdzieś wcześniej wydane a za prowadzenie wesela otrzymuje wynagrodzenie - płaci zespół. -jeśli za stosownym wynagrodzeniem pomieszczenia i muzykę zapewnia lokal - płaci właściciel lokalu. ZAIKS - nie wnika. Nalicza opłaty według tabeli bez względu na wszystko. Reasumując SAWP i STOART młodzi mają z głowy. ZPAV (dotyczy dj'i i zespołów nie grających w 100% na żywo) wnika kto zarabia na odtwarzaniu muzyki i ten musi zapłacić i mieć oryginalne płyty z prawem do publicznego odtwarzania. ZAIKS w nic nie wnika i każe płacić. SAWP i STOART macie z głowy, ZPAV jesli nikt na weselu nie zarabia a odtwarzający robią to z legalnych nośników z prawem - też, ZAIKSowi trzeba zapłacić albo iść z nim na udry. Można też powiedzieć że na tym weselu nikt nie zarabia, powołać się na art. 23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (czyli dozwolony użytek) nie płacić nikomu i liczyć się z faktem że jak przyjdą to będzie awantura przy wszystkich, przepychanki słowne (a może i fizyczne), wzywanie przez nich Policji do asysty (najczęściej policjantów którzy o tym temacie nie mają bladego pojęcia) a później udowadnianie swoich racji przed sądem. Powyższe pozostawiam do uznania samym zainteresowanym. Moim zdaniem patrząc na to wszystko: BURDEL PO POLSKU!!! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grajek Re: ot takie info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 11:02 Wszyscy wiemy że Zaiks to hiena która dorabia się na artystach. Nie wierzcie im że płacą artystą szczególnie tym disco polo. Mnie jakoś nawet grosik nie wpadł od nich. Dobrze im że dowalili im karę za działania monopolistyczne. Od wesel nie ma prawa pobierać żadna instytucja opłat. To jest impreza rodzinna więc jakim prawem wyciąga łapę po kasę. Wiem że są już sprawy w sądzie i jak na razie jak wszędzie prawo działa różnie. W Krakowie przegrywają młodzi w warszawie przegrywa Zaiks. Jak to się dzieje nikt nie wie, oczywiście sprawy nie są zakończone i pewnie będą trwać latami. Natomiast to że płacimy Zaiks to przede wszystkim należy podziękować właścicielom sali. To przez ich głupotę zaiks każe im płacić haracze a właściciele sal przerzucają tą odpowiedzialność na parę młodą. Para młoda nie jest podmiotem gospodarczym więc nie ma podstaw prawnych do pobierania należności chyba że jest to forma darowizny, a zatem powinniśmy zapłacić także podatek !! Ktoś tutaj nagiął prawo. Ale nie o to jeszcze chodzi. Właściciele sal prezes wymyślanie nazw swoich sal jako sale konferencyjne i wiele innych nazw wykopali dla siebie dołek a przy okazji wrobili furtkę dla Zaiksu, który podciągną takie instytucje pod restauracje gdzie obligatoryjnie i zgodnie z prawem jest to instytucja publiczna. A wystarczyło by napisać w działalności nazwy Dom Weselny, albo jak w warszawie było nam dane spotkać Dom Spotkań Rodzinnych. Zaiks do dziś nie zapukał do drzwi. Reasumując. Para młoda organizuje przyjęcie rodzinne od którego nigdzie na świecie nie pobiera się opłat, natomiast obligatoryjnie muszą płacić za to domy weselne z wymyślną nazwą a co za tym idzie i rozszerzoną działalnością. Inny ważny argument kto jest organizatorem a kto nie. Para która organizuje wszystko we własnym zakresie łącznie z kuchnią i kelnerami jest rzeczywiście organizatorem. Para która płaci od osoby jest najemcą, a organizatorem jest wykonawca – ciekawe sformułowanie prawników ale logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ot takie info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.08, 11:52 STOART mógłby tylko pobierac kase od wesel, gdzie są odtwarzane nagrania. każdy wie, ze na wiekszości wesel grają zespoły, wiec STOART nie miałby pola do popisu i raczej wiecej by kosztowała obsługa ściagania tych należności niż zysk z tego tytułu. Do słów grajka. Para Młoda powinna zapłacić podatek od darowizny od prezentów i kopert. Podobnie jak rodzice dziecka, które dostało na komunię np komputer czy inne wartościowe prezenty. Para Młoda wynajmuje sale z obsługą, ale restauracja świadczy tylko usługi dotyczące konsumpcji. Nie obchodzi ich, czy robicie wesele przy muzyce, czy tylko przyjęcie bez muzyki, gdyż i takie wesela są. Właściciele sal raczej nie zapewniają muzyki chyba, że mają swojego DJ i pobiorą za muzykę od Was zapłatę. Ale i tak tedy licencjobiorcą jest klient, podobnie jak przy zespole. To MP chce, żeby był grany taki repertuar, który jest objęty licencją ZAIKS. DJ może włączyć utwory nieobjęte ZAIKS i wtedy nie ma opłaty. Nikt nie zmusi właściciela sali do podpisania umowy z ZAIKSem. Korzystnie jest mieć taką umowę, bo wtedy się nie czepiają, ale nie każda sala ma i nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ot takie info IP: *.radom.vectranet.pl 18.09.08, 15:42 "...Nie wierzcie im że płacą artystą szczególnie tym disco polo..." Toś dowalił po całości, nazywając remizowych grajków od disco polo - artystami. Sprawdź najpierw definicję artysty. A cały ten biznes disco polo opiera się w wielu przypadkach przekrętach, łamaniu praw, kradzieży utworów, oszustwach. Na onecie możesz zobaczyć najnowszy teledysk jednych ze swoich idoli, co zrobili z piosenką innego zespołu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grajek Re: ot takie info IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.08, 16:03 ""Na onecie możesz zobaczyć najnowszy teledysk jednych ze swoich idoli, co zrobili z piosenką innego zespołu."" Jeśli wykupili prawa do tekstu i linii melodycznej i firmują to jako swoje to także im się należą tantiemy za sprzedaż czy odtwarzanie w radio ich wersji im bezapelacyjnie. Nie zapomnij kolego że okrawa ma 12 dźwięków a tonacja siedem więc prawdopodobieństwo nie powtarzania się fraz już dawno zostało wyczerpane. Z resztą nie na temat piszemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do Grajka IP: 82.139.41.* 18.09.08, 22:43 Daj sobie spokój kolego. Nie przekonasz tych zarozumiałych pajacy którzy z jednej strony nie uważają ludzi tworzących disco polo za artystów a z drugiej bezkarnie i bezprawnie wykorzystujący Ich nagrania do swoich celów zarobkowych na weselach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: Ps. do Grajka IP: 82.139.41.* 18.09.08, 22:53 Ja Was uważam za artystów. Kiedyś ściśle współpracowałem z GREEN STARem a teraz tylko biorę płyty. Robicie kawał dobrej roboty (nie przejmujcie się palantami tylko róbcie swoje). Pozdrawiam WSZYSTKICH ARTYSTÓW DISCO POLO!!!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do DJ Mario IP: *.radom.vectranet.pl 18.09.08, 22:56 "bezkarnie i bezprawnie wykorzystujący Ich nagrania do swoich celów zarobkowych na weselach" Co masz na mysli piszac, ze ktos bezprawnie i bezkarnie wykorzystuje cudze nagrania? Wymieniłes nazwe jednego z zespołów, wiec skoro twierdzisz, ze znasz sie na prawie, to uwazaj, zebys nie przesadził z publicznymi oszczerstwami, bo moze to cie drogo kosztowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do gościa IP: 82.139.41.* 18.09.08, 23:32 Nie strasz mnie bo od straszenia to są duchy. Bardzo chętnie odpowiem za wszystko (po raz kolejny Wam udowodnię że w tych sprawach nie macie zielonego pojęcia) nawet w sądzie i jeszcze zażądam zwrotu kosztów procesu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do gościa IP: *.radom.vectranet.pl 18.09.08, 23:43 Nikogo nie straszę. Z kontekstu twojej wypowiedzi wynika, że m in zespół Simply The Best wykorzystuje bezprawnie i bezkarnie cudze nagrania w celach zarobkowych. To publiczne oskarżenie. Ciekawe, co na to pan manager? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do gościa IP: 82.139.41.* 18.09.08, 23:58 Różnica między nami jest taka że ja wiem co piszę a ty nie rozumiesz co czytasz. Ot i tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do gościa IP: *.radom.vectranet.pl 19.09.08, 00:33 Ja z zespołem StB nie mam nic wspolnego, wiec jesli do mnie adresujesz te rewelacje, to są mocno chybione. Mysle, że ktoś z zespołu Ci odpowie. Czy dla ciebie sa tylko w kolory: czarny i biały? Widziałeś te płyty DVD? Może są ujecia tylko zespołu, a może twarze gości nieczytelne? Wystarczy użyć byle efektu z Windows Movie Maker czy innego programu i możesz ich wszystkich w zad cmoknąć. Podobnie jak opluwałeś zespoły, które używają nagrań i podkładów. Mogą używać swoich nagrań i wiele zespołów tak robi. Są jeszcze inne kolory niż tylko czarne i białe. Gdyby tak było, to nie osądzaliby sędziowie, tylko roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do gościa IP: 82.139.41.* 19.09.08, 01:41 Tak wy się tylko klonujecie na tym forum. Z tego co wiem to płyty nie były zamazane. Każdy może mieć znajomych którzy zlecili STB wesele a potem kolejni znajomi przy pomocy zespołu widzieli ich zabawy oczepinowe. Rozumiesz o czym piszę??? Ludzie czy wy uważacie że w Radomiu wszyscy są dla siebie obcy. I gwarantuję że nie są jedyni którzy tak postępują. Co do zespołów to krytykuję tylko te które wykorzystują bezprawnie czyjeś aranżacje. Ps. Przeglądając to forum zadziwił mnie fenomen pana managera który występuje w niezliczonej ilości postaci (szczęśliwa rodzina z neoplusa i nie tylko), ale najbardziej śmieszne jak te wypowiedzi są do siebie podobne (nie przeczę że zwróciła mi na to uwagę Nula22 - opluwana za to przez "gwiazdę światowej sławy" z STB). Kilka dni wcześniej nie miałem nic do tego zespołu ale poznając ich szefa będę go wszystkim usilnie odradzał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do gościa IP: *.radom.vectranet.pl 19.09.08, 11:10 Słaby z ciebie detektyw. Za to Trollisko znakomite. Dobrze cię nazwano, nawet za delikatnie. Nie interesują mnie losy StB jak i innych zespołów, czy to disco polo czy weselnych grajków. Wypowiedziałem swoje zdanie i obserwacje na temat ZAIKS oraz twoich wpisów. Twoi klienci powinni poznać twój poziom i styl wypowiedzi, zanim cie zatrudnią. Ja nie mam zamiaru nikogo polecać ani odradzać. Nie mój biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do gościa IP: 80.249.5.* 19.09.08, 11:56 Najwyższy czas skończyć na tym forum bezkarność pana managera (i jego wielu wcieleń) który obrzuca obelgami wszystkich którzy odważą się posiadać odmienne zdanie. To co robi na weselach i swoim klientom też mi mocno zwisa (i nie muszę nic śledzić). Co do moich klientów to przemilczę ten temat bo zaraz kolejny mądry gość napisze że robię sobie reklamę. Co do poziomu i stylu wypowiedzi to nie obrażam innych dopóki oni nie obrażają mnie. Jeśli ktoś nie potrafi prowadzić kulturalnej dyskusji to niech nic nie pisze. Jak widać na tym forum zabieram głos tylko wtedy gdy mam coś do powiedzenia a nigdy wcześniej nie wypowiadałem się na temat jakości usług zespołów czy dj'i weselnych (i nie mam zamiaru robić tego nadal). Co do STB to nie mam żadnyćh zastrzeżeń do zespołu tylko do osoby która go reprezentuje. A tobie gościu (hyclu) powtórzę że trolla to poszukaj u siebie w domu a najlepiej w swoim łóżku. I tyle w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manager Re: do DJ-a Mario i innych zainteresowanych-ad rem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 11:31 Szanowny Panie DJ-Mario , pożal się Boże "ARTYSTO-TWÓRCO", puszczaczu-pieniaczu, znawco prawa i wszystkiego i wszystkich. Wezwany po Imieniu....... i z nazwy reprezentowanego przeze mnie od wielu lat Zespołu zabieram po raz ostatni głos w tym wątku. Przypominam ,że dotyczył on pytania Gościa o nicku "CIEKAWY" i opłat ZAIKS. I jak zwykle znależli się "Mądrale" i tak .... nie boję się użyć po raz kolejny określenia "Ujadające Kundelki" , którzy jak zabrakło Argumentów to rozpoczęli nic nie wnoszące do Meritum "ujadanie" i opluwanie (najczęściej ANONIMOWE) mnie i mojego zespołu. W tym temacie mam tylko jedno do powiedzenia, że ani SZ.Pan DJ-Mario ( ani tymbardziej takie iINDYWIDUA jak przywołana przez Sz.P. Mario>>> Pani Anulla-22 czyzby Rodzina??? ) nie zszargają opinii o mojej wieloletniej działalności , doświadczeniu ( o osiągnięciach Artystystycznych juz przez skromność nie wspomnę). Nie zakrzyczą SZ. Państwo opinii uczciwych i zadowolonych Klientów. Póki co opluwanie na wszystkich możliwych wątkach dostarcza mi i mojemu zespołowi tylko dodatkowej reklamy , bo mądrzy i Faktycznie Znający Nas Klienci śmieja się w głos ( podobnie jak i Ja ) z paszkwili i "ujadających Kundelków" i... i tak wiedzą swoje. A ja wyznaję zasadę szanowanej ( choć tez nie przez wszystkich) WYBITNEJ ARTYSTKI Pani MARYLI RODOWICZ ,że zacyt. " niech mówią i piszą... źle czy dobrze , ważne by mówiono , bo inaczej już by mnie nie było... a tak jak jest szum to musi być coś na rzeczy." Nie ukrywam się przed nikim i jeśli zabieram głos to jako manager lub zespół "Stb" i niczego i nikogo się nie obawiam, właśnie dlatego że za prowadzoną działalność i za wykonywanie Cudzych utwórów opłaty ( wymagane prawem ) sa obowiązkiem zamawiającego. Moim obowiązkiem jest dostarczyć tylko dane i listę wykorzystywanego repertuaru. Na prezentacje domowe materiałów reklamowych mam zgodę nie tylko Pary Młodych (a Para Młodych reprezentuje wszystkich swoich Gości) ale również Panów Kamerzystów >>> jak zwał tak zwał... ale również oni swoją pracę mają chronioną i niektórzy z nich są Artystami w swoim fachu. I już na zakończenie.... nie wszystkim musi się podobać moja praca ani ja osobiście... ( De Gustibus....) . Nie u wszystkich też muszę podjąć się pracy. Wolny Rynek , wolny zawód i wolny Człowiek. Pozdrawiam WSZYSTKICH... szkoda ,że łącznie z ANONIMOWYMI "UJADAJĄCYMI KUNDELKAMI".. ale mam litość dla ułomnych, którzy lecząc kompleksy nie wiedzą co czynią.... Piszta i róbta co chceta i gdzie i jak chceta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do Managera IP: 80.249.5.* 19.09.08, 12:15 Ręce opadają do samych kostek. Zna Pan przepisy prawa w stopniu "mniej niż zero" (jak śpiewali prawdziwi artyści). Co do zespołu STB to powtórzę raz jeszcze że nie mam żadnych zastrzeżeń ponieważ poprostu nie wiem jak gracie. Jedyne zastrzeżenia (z całego STB) mam do Pana a konkretnie do łatwości z którą obraża Pan innych. Cieszę się jedynie z faktu że nie jestem Pana klientem i te wymyślane przez Pana głupoty prawne mnie nie dotyczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manager Re: do Managera- ostatni post IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 14:55 Młody Zakompleksiony-Człowieku ( tak sądzę , bo tylko młodzi ,nieznani bliżej nikomu , bezrobotni a tym samym zakompleksieni , zawistni Frustraci zabierają głos by zaistnieć choć na chwilę) zniknij tak jak zniknęła przytaczana przez Ciebie SŁYNNA (A)nulla22!!! A tak apropo's tej wybitnaej znawczyni dobrego obyczaju, która "poujadała" , a jak Ją rozpoznali z innych DOKONAŃ Wielce Szanowni FORUMOWICZE to uciekła do mysiej dziury to chcę poinformować..... , że minęły 3 lata a Sz. Pani ANULA nie oddała do dziś cudzej własności ( ZŁODZIEJKA!!! afeee!!!). Jesteś dla mnie anonimowym , jednym z wielu " Ujadających" ( tak , tak !!! tak to nazywam ) frustratów. Nikt w środowisku DJ-ów , Prezenterów Cię nie zna. Cóż Każdy ma swoich Znajomych na jakich zasługuje. Ja miałem tę przyjemność pracować , współpracować a tym samym znać osobiście tych z wyższej "Półki">>> M. Sierocki, B.Fabiański, A. Halber, A. Piotrowski, M. Karewicz.... i inni ( to Ci najsłynniejsi i ciągle skromni , nie udający żadnych Artystów. A sami nazywający siebie DJ- ami Prezenterami ) Ze środowiska Radomskiego znałem , współpracowałem i znam Dj-ów>>> D. Stachowiak , M. Mioduszewski , J. Rumieńczyk ,ze ograniczę sie do tylko tych osób>>> ZAWODOWCÓW. Z faktu tego ,że nikt Cię nie zna ( pofatygowałem się podpytać) mniemam ,żes Młody -Gniewny , pewnie bezrobotny i sfrustrowany i Jadem , który Cie męczy rzucasz na lewo i prawo aby sie nim nie udławić. Zmykaj "Kolego" gdzie pieprz rośnie , mądruj się dalej , jak Ci to potrzebne , ale bez używania Imion i nazw , bo Cię to może drogo kosztować. Chyba Twój Móżdżek wie co mam na myśli , no tak przecież jesteś też expertem w dziedzinie prawa i go przestrzegasz!!! Bo jeśli Cię MODERATOR tego Forum nie uciszy to są inne sposoby , bardziej bolesne i kosztowne. Jak nie znasz kogoś, nie masz nic mądrego (opartego o rzeczywiste fakty) do powiedzenia, a podpierasz się ( w swoich wypowiedziach ) na oszczerstwach , na pomówieniach i paszkwilach innych Frustratów to możesz szybciej za to BEKNĄĆ niż Ci się wydaje. I już tylko tyle...... i aż tyle ku przestrodze!!! Ps. A opaśc to mogą Ci wtedy nie tylko ręce... Cóż za Znajomość historii i literatury muzycznej. Znasz takich Dinozaurów jak "LADY PUNK" i Ich kultowy przebój. Ciekawe czy też mixujesz i poprawiasz kompozycje Jana Bo & A. Mogielnickiego ( członkowie Rzeczywiści znienawidzonego Zaiksu) i Czy to Ty odbierasz tantiemy. HIHIHIHIHI!!! Jesteś żałosny a przez litość nawet śmiechu nie wart. Niezmienne pozdro wszystkim , nawet trollom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do Managera- ostatni post IP: 82.139.41.* 19.09.08, 16:01 Ja też podpytałem i Bogdan F. cię nie kojarzy. Do zawodowców zaliczyłbym te pierwsze nazwiska które wymieniłeś i Daniela, a także Jarka P. i Roberta K. (też z nimi współpracowałem). Co do znajomości muzyki to zespół nosi nazwę "LADY PANK" a nie "LADY PUNK" (Mała Lady Punk to pierwszy singiel tej grupy)chyba że ty mądralo jak zwykle wiesz lepiej. Bezrobotny nie jestem (również dzięki zachowaniu takiego rzępola jak ty) a wręcz jestem zadowolony i nie muszę występować pod dziesiątkami postaci aby udowadniać że jestem najlepszy. Moderator powinien usunąć z forum ciebie za nazywanie kogoś złodziejem (fajnie określasz swoich klientów - niedoszłych bo niedoszłych ale zawsze potencjalnych klientów). A dla twojej wiadomości wielka gwiazdo (guru wszystkich artystów - hi hi hi) to o jakości takich zespołow jak Medium czy Mixtura dowiaduje się od ludzi a o zespole STB w sumie słyszałem tylko na tym forum. Dobrze ktoś na tym forum napisał o przeroście twojego ego i przebrzmiałej popularności twojej osoby. O twoim zespole i jego jakości nie chcę się wypowiadać gdyż was nie słyszałem (jednakże swoją osobą i swoim zachowaniem znacznie obniżasz jego poziom). Nie strasz mnie więcej jakimiś konsekwencjami bo może się to obrócić przeciwko tobie (i wtedy poznasz fakty). Nie jesteś, zakompleksiony człowieku dla mnie konkurecją z takiej prostej przyczyny że nie osługujemy tej samej grupy ludzi (z doświadczenia wiem że podział jest prosty albo zespół albo dj). Niezmienne pozdro wszystkim , nawet manager-rzępolowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: Ps. do Managera- ostatni post IP: 82.139.41.* 19.09.08, 16:17 Ja nie poprawiam kogoś kompozycji. Prezentuje je lub miksuje w oryginale. Chyba to poprawianie czyjejś kompozycji przerabiałeś osobiście (biorąc pod uwagę za jakiego geniusza się uważasz). Skoro jesteś taki wspaniały (czytaj: OH AH) dlaczego jeszcze nie jesteś tak popularny jak Pan Andrzej Rybiński (członek rzeczywisty STOMURu i chyba sądu koleżeńskiego w tej organizacji). Czyżby wszyscy byli głupi. Różnica pomiędzy tobą i mną polega na tym że mamy inne podejście do ludzi. Ja obrażam tylko wtedy gdy ktoś zrobi to pierwszy, natomiast ty robisz to zawsze gdy ktoś ma odmienne zdanie niż ty (przeczytaj cały ten wątek od nowa). Ja na tym forum pisze tylko wtedy kiedy mogę komuś pomóc (przejrzyj inne wątki). Ty w większości piszesz jaki to z ciebie profesjonalista jaki utalentowant etc. Z kompleksami to idź do terapeuty a nie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Ps. do Managera- ostatni post IP: *.radom.vectranet.pl 19.09.08, 16:44 Przypominam, ze ten watek dotyczy innego tematu, a o StB, Mixtura, Medium i innych zespołach sa inne watki. Nie wiem, czy o DJ Mario tez, ale to dj Mario zmienił tory tego watku z rzeczowych wypowiedzi na jakies przepychanki. Gdyby był pan profesjonalny, to nawet jesli poczuł sie urazony czyjas wypowiedzią, nie odwzajemniał ty samym.Nie wiem co ma na celu wymienianie jakichs nazwisk, kto kogo zna, kto o kim slyszal zarowno przez pana managera jak i dj Mario. Kogo to obchodzi? Bardzo brzydko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do gościa IP: 82.139.41.* 19.09.08, 16:59 Po części masz rację. Wątek zszedł z torów metodą łańcuszka. A właściwie to gó..o mnie obchodzi Pan manager i jego zespół. Wracając do tematu właściwego to ostatnio przeczytałem że w 2007 roku PIS chciał przeforsować w Sejmie nowelizację ustawy w wyniku której od tych opłat zwolnieni by byli wszyscy którzy z odtwarzania muzyki nie czerpią bezpośrednio zysków. Niestety czasu im zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DJ MARIO Re: do gościa IP: 82.139.41.* 18.09.08, 23:53 Uważajcie bo was to forum może drogo kosztować. Właśnie czytam opinie na temat tego zespołu wyrażane w innych wątkach. Z tego co inni piszą ten zespół udostępnia materiały DVD z obsługiwanych przez siebie wesel (ciekawe czy posiadają zgodę wszystkich osób). Jeżeli nie posiadają to każda z widocznych na tym DVD osób może wystąpić z roszczeniem odszkodowawczym. Na dodatek pan mądry manager publicznie przynaje się na forum że takie filmy na DVD pokazuje innym w domu. Jak dla mnie ewidentny pokaz amatorszczyzny i głupoty. Osobiście nie pokazałbym takiego filmu nikomu mając nawet zgodę Młodych (gdyż Młodzi nie są dysponentami praw dotyczących wizerunku innych gości). Totalny brak profesjonalizmu i szacunku dla klienta. Odpowiedz Link Zgłoś