marpol1980
12.02.11, 23:15
WITAM
mam dwa pytania odnośnie peugota (1,6 z gazem rocznik 2002 hatchback)
1. jadą na wakacje po przejechaniu połowy zaplanowwanej trasy około 150 km zapliła mi się pomarańczowa lampka oraz komunikat ABS Fault. Wiem co to oznacza. Przestał działać system ABS. Ok. Postanowiłem zjechać na parking i odczekać kilka minut. Po ponownym uruchomieniu silnika lampkazgasła i nie wysokoczył żaden komunikat. ABS był sprawny ("tarka" działała). Jednakże prblem ten ponownie pojawił sie w drodze powrotnej. \znów się zatrzymałem poczekałem chwile i lampka oraz ostrzeżenie już się nie pojawiło. Co z tym fantem zrobić. Czytałem w książce samochodowej peugota - a w niej radzą sie udać do ASO. WOlę spytać najpierw szanownych forumowiczów - może ktoś miał podobny przypadek.
2. Spryskiwacze w 307. Mam wlany aktualnie płyn zimowy pełen zbiornik :) jednakże po "zapodaniu" na szyby płyn nie wylatuje. Zmieniłem zaworek i w dalszym ciągu płyn nie leci , o tylnej szybie nie wspominając. Co moze być tego przyczyną, bo jazda w taką pogodę wymaga używania spryskiwaczy a te płynu na na szyby nie "zapodają"
Za wszelkie życzliwe odpowiedzi z góry dziekuje
Pozdrawiam