Dodaj do ulubionych

peugeot 307 - pytanie

12.02.11, 23:15
WITAM
mam dwa pytania odnośnie peugota (1,6 z gazem rocznik 2002 hatchback)
1. jadą na wakacje po przejechaniu połowy zaplanowwanej trasy około 150 km zapliła mi się pomarańczowa lampka oraz komunikat ABS Fault. Wiem co to oznacza. Przestał działać system ABS. Ok. Postanowiłem zjechać na parking i odczekać kilka minut. Po ponownym uruchomieniu silnika lampkazgasła i nie wysokoczył żaden komunikat. ABS był sprawny ("tarka" działała). Jednakże prblem ten ponownie pojawił sie w drodze powrotnej. \znów się zatrzymałem poczekałem chwile i lampka oraz ostrzeżenie już się nie pojawiło. Co z tym fantem zrobić. Czytałem w książce samochodowej peugota - a w niej radzą sie udać do ASO. WOlę spytać najpierw szanownych forumowiczów - może ktoś miał podobny przypadek.

2. Spryskiwacze w 307. Mam wlany aktualnie płyn zimowy pełen zbiornik :) jednakże po "zapodaniu" na szyby płyn nie wylatuje. Zmieniłem zaworek i w dalszym ciągu płyn nie leci , o tylnej szybie nie wspominając. Co moze być tego przyczyną, bo jazda w taką pogodę wymaga używania spryskiwaczy a te płynu na na szyby nie "zapodają"

Za wszelkie życzliwe odpowiedzi z góry dziekuje
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: peugeot 307 - pytanie 13.02.11, 00:00
      1) bez serwisu sie nie obedzie bo moze byc... wiele
      poczawszy od "konczaccych" sie klockow hamulcowych po np jakies problem z magnesem czujnika abs (troche strzelam z ta nazwa - widzialem kiedys to ustrojstwo i taka nazwa mi pasuje)

2) podejrzewam ze najzwyczajniej zamarzł ci plyn w przewodach
    • adaml78 Re: peugeot 307 - pytanie 14.02.11, 09:59
      Mam 407 i popusly mi sie dysze spryskiwacza (u mnie sikaly jakby mialy klopoty z prostata). W 307 podobno sa takie same. Koncowka kosztuje ok 27 zl, wymiana w ASO w granicach 20 zl, czyli w granicach 100zl za komplet z wymiana. Warto tez posluchac czy pompka dziala. Dobrze tez rozgrzac auto w jakims garazu - moze pozostalo nieco letniego plynu i to on zamarzl.
    • novationen Re: peugeot 307 - pytanie 14.02.11, 12:10
      1. ABS - jedź do ASO, no chyba, że w jedną i drugą stronę wjechałeś w jakiś trójkąt bermudzki :D

2. Zdejmij węzyki z dyszy i zobacz czy wogóle z węża płyn Ci zapodaje. Jeśli tak - to problem dyszy, jeśli nie to problem pompki...

W 206 mojej mother, zapchała się dysza jakimś śmieciem. Je się łatwo ściąga - jak masz kompresor to możesz spróbować przedmuchać.
      • szela81 Re: peugeot 307 - pytanie 14.02.11, 12:16
        czujniki abs lubią mieć też przetarte przewody z przodu szczególnie, na dziurach oświeci, syf z łożyska tylnego też lubi zapaskudzić ale to jak są bębny z tyłu a w tym pugu już chyba tarcze...
        tak jak poprzednicy doradzam komputer powinien mieć zapisany błąd który czujnik wywałił
    • wichura Re: peugeot 307 - pytanie 14.02.11, 14:14
      1. przyczyn może być wiele - zaczynając od oczywistej dla "francuza" (gdzieś przetarł się kabelek, poluzowała jakaś wiązka), po poważniejsze. Skoro temat dotyczy układu hamulcowego - ja bym nie ryzykował, tylko podjechał "na komputer",
      2. miałem tak dwa razy ubiegłej zimy. Zamarzał płyn, pompka pracowała na sucho i wywalało bezpiecznik (w xsarze, z silnikiem TU5JP4, czyli chyba to samo co u Ciebie bezpiecznik ten znajduje się niestety w skrzynce w komorze silnika).
    • easyminimaxi Re: peugeot 307 - pytanie 27.02.11, 11:40
      Zdarzyło mi się coś takiego. Wolałam nie ryzykować i od razu pojechałem do dealera na Płowieckiej gdzie samochód zakupiłem (uzywany). Okazało się, że to była jakaś niewielka usterka, ale bałem się, że to coś z hamulcami wiec wolałem nie ryzykować.
      Co do drugiego punktu stawiam, że zamarzł płyn letni, albo że jakiś śmieć się zaplątał i zablokował przepływ.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka