madohora Re: Walentynki 29.01.12, 20:52 OZDOBA POTRAW Do ozdoby potraw należą nie tylko te rzeczy, które z siebie smak albo zapach wydają, ale też które w sobie substancji żadnej nie mając na pozór tylko kładzione bywają. Wolno jednak każdemu ozdobić potrawę jako rozumie, zważając na to jeżeli z upodobaniem autora bankietu albo pana własnego. Wolno jednak wymyślić jaką chcesz albo rozumieć okładkę ale i Limonie, oliwki, kapary, cytryny, pomarańcze, daktyle, rodzynki wszelakie i dobre kasztany, pimele, pistacje, brunelle, ślimaki, ostrygi, szparagi, pieczarki, smarze, pietruszka, koper, cebula, szczypior, kucmerka, ogórki, karczochy, kardy, Brokuły, bulwy, agrest, wino, jagody, cukry różne, biszkopty, migdały różne, okładki z ciast i serów różnych i inne wszystkie generaliter do ozdoby służące, tak ogrodne jako i z drzew różnych i ogrodów cudzoziemskich, wolno mówię do ozdoby potraw wymyślić z nich okładkę. Jednak tak akomodować ozdobę potraw, która by we wszystkim smakowi akomodowała. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 21:05 O POSYPYWANIU CHLEBEM POTRAW Obsypywanie chlebem tartym potraw żadnego smaku nie czyni, ale potrawę oczernioną dla tego obsypują chlebem żeby była udatniejsza, bo oczy zachęcają apetyt, ma tedy być chleb rumiany suchy, jeżeli chcesz obsypywać. Lepiej jednak uczynisz, kiedy potrafisz ze sama przez siebie potrawa będzie piękna, nie brudna, smaczna, której chlebem nie trzeba osypywać. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 21:08 ROSÓŁ POLSKI Sposób gotowania polskiego rosołu jest taki: weź materyję mięsną, wołową, albo cielęcą, jarząbka albo kuropatwę, gołębie i cokolwiek mięsnego jest, co być może do rosołu gotowane i zwierzyny wszystkie, wymocz, wysol pięknie i ułóż w garnku, ociągnij. Ten zaś rosół, w którymś ociągał, kiedy się podstoi przecedź przez sito i wlej materyję mięsną, włóż pietruszki, masła, przysol, odejmij, gdy dobre, daj gorąco na stół. Trzeba też to wiedzieć, że na każdy rosół włożyć co potrzeba, żeby wodą albo wiatrem nie śmierdział, to jest pietruszki albo kopru, cebul albo czosnku, kwiatu muszkatowego, albo rozmarynu, żadnego nie oszpeci rosołu. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 21:12 CĄBER Z MIODOWNIKIEM Takowyż cąber uciąwszy namocz w occie piwnym i soli przez godzin sześć a według zwyczaju uwarzywszy go w occie z wodą, weźmij miodownika utartego albo też przez sito przebitego, wlej wina, octu, słodkości, rodzynków wielkich, migdałów prażonych, pieprzu, szafranu, cynamonu, limonii, przyważ a daj na stół. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 21:18 O LANIU WINA DO POTRAW Lubo wino żadnej potrawy nie zepsuje i są niektóre takowe, które w samym winie gotowane bywają i ma swój osobny smak i które na swym miejscu znajdziesz, te jednak, które potrzebują octu, wino niewiele doda im swlu i każda być może bez wina, zwłaszcza te które słodkości potrzebują i może być każda potrawa bez wina dobrze nagotowana, tylko wygodzić octem a słodkością. I w cesarskich kuchniach lubo tam, gdzie się wina rodzą a bez wina gotują, jednak to nie w smak kucharzom, tym po wczorajszym piwie, bo radzi winem gardło płuczą. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 21:35 POTRAWA ŻÓŁTA W DOBREJ JUSZE Weźmi jarząbka albo kuropatwę, ptaszki albo gołębie, kapłona albo cielęcinę, albo co chcesz (może dzisiaj kurczaka?). Wymocz, wpuść w garniec, zasol, odwarz,odbierz, nacedź znowu tym rosołem i pietruszki włóż, a gdy dowiera wtedy daj gąszczu, octu, słodkości, szafranu, pieprzu, cynamonu, rodzynków obojga, limonii, przywarz. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 21:39 O KŁADZENIU RODZYNKÓW DO POTRAW Rodzynki, tak wielkie jak i drobne kładzione być mają tylko do tych potraw, które słodzone być mają a kto inaczej czyni ten błądzi przeciw terminom kuchmistrzowskim Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 21:42 WĘGIERSKI ROSÓŁ Weźmi materyję jaką chcesz, osobliwie jednak kapłona, kurę, sarnę albo zajęczy udziec. Odciągnij, odbierz, włóż w garnek, nakryj słoniny w latarki i pietruszki, wzdłuż. Włóż masła, soli, czosnku, imbiru, a gdy dowre nakryj z chleba białego grzanek, daj gorąco. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 22:20 POTRAWA CZARNO GOTOWANA Z JUSZYCĄ Gąskę młodą albo zajączka młodego bijesz, spuść z niego łuszczycę tak: weźmij octu dobrego, zgrzej łuszczycę albo krew tę co żywego bijesz, spiść na ten ocet a mieszaj, tę zaś materyję mięsną porąbawszy albo rozebrawszy, odwarz i dobierz, nalij tę krew z octem, którą łuszczycą zwiesz, a wraz usmaż cebulę w maśle a przebij przez sito, chleba żytniego trochę przydaj, octu, słodkości, pieprzu, imbiru, cynamonu, goździków, soku wiśniowego, przyważ, daj lubo gorąco lub na zimno. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 22:23 POTRAWA CZARNO GOTOWANA Z POWIDŁAMI Jelenia lub daniela, wieprza dzikiego, sarnę, dziką kozę porąb w sztuki jakie chcesz, odważ, wstaw nacedziwszy rosołem i octem a gdy dowiera miej powidła przebite, rozpuszczone octem, przydaj soku wiśniowego, słodkości, pieprzu, imbiru, goździków, cynamonu. Przwarz a daj na stół, a jeżeli chcesz potrząśnij migdałami wzdłuż krajanymi, wprzód opatrzonymi i białym cukrem Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 22:26 KAPŁON Z SARDELAMI Weźmi kapłona pięknie ochędożonego, rozbierz w członki, nie płucz, włóż w piękne naczynie gliniane albo srebrne, wlej wina, pietruszki i cebule drobno siekane, sardeli płukanych a nakrajawszy – warz, przydawszy imbiru w kostkę, kwiatu muszkatowego, masła dobregi i soli a podsadziwszy daj na stół gorąco. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 22:29 POTRAWA Z KASZTANAMI Weźmi kapłona pięknie ochędożonego, rozbierz w członki, nie płucz, włóż w piękne naczynie gliniane albo srebrne, wlej wody, pietruszki i cebule drobno siekane, masła dobrego niemało a gdy zawrze pos nakryciem dobrze wlej wina, cukru, kwiatu, kasztany dobrze odwarzone, wyłupione, włóż całkiem a przwarzywszy daj na stół gorące. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.12, 22:32 FRYKASA ZABIELANA Weźmi kapłona pięknie ochędożonego, rozbierz w członki, nie płucz. Weźmi masła płukanego, włóż w piękne naczynie gliniane albo srebrne, dodaj pietruszki i cebule drobno siekane, ociągnij to wszystko w maśle, wlej trochę rosołu ,warz a gdy dowiera weźmi żółtków jajecznych, octu winnego, rozbij, wlej w tę potrawę, przydawszy pieprzu i gałki, przywarz, daj gorąco na stół. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 14.02.16, 21:42 Miłością gorę bez miary W miłości wtrącony żary Mój oblubieniec młodzieńczy Mój rozkochany baranek Gdy mię pierścionkiem zaręczy I w ślubny ustroi wianek Ciężkie okowy mi wkłada Piersi przebija żelazem Choć w kęsy serce się pada Kocham i gorę zarazem Serce pękało w kawałki Ciało upadło bez siły Miłością ciśnione strzałki Całego mię zapaliły To mój kochanek tak strzela I straszy wojny obrazem Konam w rozkoszach wesela Kochając gorę zarazem Umieram z samej słodkości Mojej nie dziwcie się śmierci Cisnął oszczepem miłości Na wskroś mi serce przewierci A na oszczepie wsadzone Żelazo sto stóp mające Przebodło na drugą stroną Miłością serce płonące Oszczep się skruszył w mej dłoni Śmierć widzi na mnie zawziętą Chwytam tarcz - czy mnię zasłoni? Lecz i tę w sztuki pocięto! Czem się od ciosów zastawię Gdy tak naciera zuchwale W proch starty upadam prawie Miłością cały się palę Potem miótł takie pociski Że się już bronić przestałem A czując żem śmierci bliski Na całe gardło krzyczałem Z g w a ł c i ł e ś prawa szrankowe On na to kuszę wojenną Wymierzył prosto mi w głowę Miłością gorę płomienną Pociski z kuszy miotane Tysiąco - funtowe bryły Ołowiem pooblewane Gradem się na mnie waliły Tak gęstym, że nadaremnie Chciałem liczyć strzał za strzałem Z których każdy trafiał we mnie Cały miłością gorzałem Nie chybił mnie ani razu Tak pociski celne były Padłem podobien do glazu I powstać nie miałem siły Z ppobitem, podartym ciałem Niby leżący na marach Bez tchu na ziemi leżałem W miłości gorejąc żarach Umarły! Lecz nie trup jeszcze Tylko zabity rozkoszą - W tem przejdą ogniste dreszcze Własne mię siły podnoszą Jużem tak silny, że mogę Na przewodników skinienie Do nieba puścić się w drogę Miłością wtrącon w płomienie Do zmysłów wróciwszy potem Bój Chrystusowi wydaję W zbroi z nastawionym grotem Najeżdżałem jego krajie Spotkanego jakem schwycił Pótym tłoczył ciężarem Pókim zemsty nie nasycił Miłości palony żarem. Syty tą zemstą i złością Zgodę zawarełem z Nim wieczną Chrystus mnię bowiem miłością Zaraz ukochał serdeczną Jego miłością szczęśliwy Widzę w serca zachwyceniach Wizerunek jego żywy W miłości gorę płomnieniach Miłością gorę bez miary W miłości wtrącony żary Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 07.02.24, 00:17 Trudno jednoznacznie wskazać genezę walentynek. Mogą być związane ze starożytnym świętem ku czci rzymskiej bogini Junony, patronki kobiet i małżeństwa, oraz boga przyrody Pana. Dzień ten nazywano Luperkaliami i obchodzono 14-15 lutego. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 09.02.24, 22:57 Ten makabryczny sposób podrywu panował na Tajwanie aż do lat 30. XX wieku! Najdzielniejsi mężczyźni z plemienia Atajal odcinali głowy wrogom i rzucali do stóp ukochanej. Aby wywołać zazdrość u swoich sąsiadek, kobiety wystawiały trofea na widok publiczny Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 11.02.24, 23:23 Pomimo katolickiego patrona tego święta, czasem wiązane jest ono ze zbieżnym terminowo zwyczajem pochodzącym z Cesarstwa Rzymskiego, polegającym głównie na poszukiwaniu wybranki serca, np. przez losowanie jej imienia ze specjalnej urny. Współczesny dzień zakochanych nie ma jednak bezpośredniego związku z jednym konkretnym świętem starożytnego Rzymu, choć jest kojarzony z takimi postaciami z mitologii jak Kupidyn, Eros, Pan czy Juno Februata Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 12.02.24, 00:12 W Japonii 7 lipca obchodzi się nieco inną wersję święta opartą na historii miłosnej zwanej Tanabata (七夕), która odpowiada chińskiemu Qixi . [72] [71] Tradycje i zwyczaje związane z tym dniem są dość podobne do tych z Walentynek. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 12.02.24, 00:21 Walentynki to mała kartka okolicznościowa w kształcie serca, zawierająca dobre życzenia , słowa miłości, oferty dłoni i serca lub po prostu żarty , która nie jest podpisana. Odbiorca musi odgadnąć, kto wysłał pozdrowienie. Z reguły wręczany jest w Walentynki . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 13.02.24, 19:02 ZAKOCHANA BANA W KATOWICACH - Radio Eska - 13.02.2024 Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 14.02.24, 10:13 Wielu z nas zastanawia się, co na walentynki kupić dla drugiej połówki? Cóż… Okazji, gdy możemy się wykazać w tej kwestii, jest całkiem sporo w ciągu całego roku. Pomysł na walentynki nie musi być czymś drogim. Często wystarczy zatrzymać się i po prostu na nowo odkryć swojego partnera lub partnerkę. Jeśli tego potrzebujecie – wybierzcie się na spacer lub romantyczną kolację, a na pewno obie strony będą zadowolone. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 14.02.24, 15:09 Jeśli chcesz spędzić z maluchami luźny, a jednocześnie ciekawy dzień walentynkowy, przygotuj kilka atrakcji, które zaangażują dzieci do kreatywnego myślenia i pozwolą puścić wodze fantazji. Na początek usiądźcie w kółku i wspólnie zastanówcie się, czym jest miłość. Maluchy mogą zupełnie inaczej postrzegać ją, niż dorośli (o wiele prościej). Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 17.02.24, 10:45 "Z okazji Walentynek życzę Ci nie tylko miłości od innych, ale też miłości do siebie. Jesteś cudowną koleżanką!" Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 17.02.24, 18:15 Do ostatniej krwi Parkoty zajęcy zaczynają się zwykle pod koniec zimy. To chyba jedyny moment, gdy zające skupiają się w towarzystwie. Samce zaczynają rozgrzewkę, samice grzecznie się przyglądają. Najpierw gachy gonią się nawzajem, zmieniają kierunki, goniący staje się gonionym i odwrotnie. Zaczepiają się, przekomarzają. Potem dobierają się w pary według możliwości, wielkości, wagi i siły. Skaczą sobie do oczu i wymierzają mocne uderzenia tylnymi łapami. Walczą o swoją wybrankę i nie raz kończy się to naderwanym uchem. Po wygranej walce zgarniają nagrodę - samiczkę. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 17.02.24, 23:27 - Co to jest, panie Kohn, że pan możesz zrobić, a ja za nic nie mogę? - No nie wiem... - Pan mnie możesz pocałować w dupę! Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 18.02.24, 16:25 Sukcesów w życiu, szczęścia w miłości, dużo uścisków, samych radości spełnienia marzeń, mocy słodyczy, w Dniu Walentego... życzy! Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 16.02.24, 22:19 A jeśli nie chilli, to może ostrygi. Wystarczająco pierwotne w swym charakterze, kształtem przypominają kobiece narządy płciowe i kierują myśli na pożądanie tory. A wysoka zawartość cynku gwarantuje długi i udany seks. Jeśli oboje lubicie czosnek, możecie też zaserwować sobie zupę czosnkową. Kiedy zjecie ją oboje, to nie będzie wam przeszkadzać zapach. Czosnek wzmacnia ukrwienie narządów płciowych, szczególnie u mężczyzn, więc noc po tej kolacji powinna być długa i pełna niezapomnianych wrażeń. Odpowiedz Link