madohora Re: Trzebiatów 31.01.15, 18:30 Może w tym roku znów zawiedzie mnie droga Do Trzbiatowa Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 25.09.17, 00:26 Trzebiatów To miasto w Północnej Polsce leży od Kołobrzegu prosta droga tam bieży Rynek Jak każde miasto posiada rynek A tam każdy zabytkowy budynek Tam w koło rynku kolorowe (XVI-XIX w)kamieniczki postawione Wszystkie niedawno zostały odnowione Mury Obronne W latach 1300-1370 Trzebiatów został murami otoczony To były mury obronne a więc stały z każdej strony W tych murach były aż cztery bramy Do dzisiaj jednak tylko ich fragment został zachowany Baszta Kaszana Nie wiem czy dzisiaj pamiętają młodzi że jej nazwa od legendy pochodzi Zbudowana była w XIV wieku, okrągła, wysoka Jeszcze dzisiaj zabytek miły dla oka Sgraffito Na scianie w rynku techniką sgrafitto Słonia i poganiacza w murze wyryto Mówią ze ten rysunek z 1639 roku pochodzi Podobno wówczas słoń tam po ulicach chodził Ratusz Chyba nikogo to nie wzruszy że na każdym rynku stoją Ratusze Budynek w 1701 roku jest odbudowany Lecz z XV w gotyckiej budowli arkady są zachowane Jest też zegar na wieży Ratusza on co kilka godzin hejnałem nas wzrusza Kościół Mariacki To Sanktuarium Maryjne w latach 1303-1370 zbudowane Do dzisiaj jest w całości zachowane Do najwyższych kościołów na Pomorzu należy A to dzięki dziewięćdziesięcio metrowej wieży A na tej wieży wiszą średniowieczne dzwony Ten najstarszy w 1399 roku został sporwadzony A jeszcze na samej górze jest taras widokowy I widać z niego Trzebiatowski rynek kolorowy Pałac W Pałacu dzisiaj jest Ośrodek Kultury w Trzebiatowie Że Maria Czartoryska w nim mieszkała to Wam powiem W 1875 budynki były przerabiane A wcześniej mieścił się tam Zakon Norbertanek. A to już tak dla żartu: szkola.wi.ps.pl/2003/trzebiatow/testy/test.html Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 25.09.17, 00:26 Nowielice Nowielice z "sierściuchami" mi się kojarzą I nie jest to ktoś komu włosy wyłażą To są koniki eksperymentalna rasa która gdzieś tam po łąkach do dzisiaj hasa W Nowielicach po raz pierwszy wychodowane Konie arabskie z firordingami skrzyżowane* Maści dość jasnej, takiej piaskowej I stojące gzrywy na głowie Tak temat wokół "sierściuchów" goni Bo w Nowielichach jest stadnina koni Tam znany jeździeć kiedyś rajtował Wysokie lokaty w zawodach zajmował Same Nowielice to spokojna wieś To w okolicach Trzebiatowa jest Niedawno hotel tam wybudowali Nowoczesny z saunami i basenami Dzisiaj wszak taka już moda Tam jest ośrodek SPA - tylko to dodam Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 25.09.17, 00:24 Trzebiatów To miasto w Północnej Polsce leży od Kołobrzegu prosta droga tam bieży Rynek Jak każde miasto posiada rynek A tam każdy zabytkowy budynek Tam w koło rynku kolorowe (XVI-XIX w)kamieniczki postawione Wszystkie niedawno zostały odnowione Mury Obronne W latach 1300-1370 Trzebiatów został murami otoczony To były mury obronne a więc stały z każdej strony W tych murach były aż cztery bramy Do dzisiaj jednak tylko ich fragment został zachowany Baszta Kaszana Nie wiem czy dzisiaj pamiętają młodzi że jej nazwa od legendy pochodzi Zbudowana była w XIV wieku, okrągła, wysoka Jeszcze dzisiaj zabytek miły dla oka Sgraffito Na scianie w rynku techniką sgrafitto Słonia i poganiacza w murze wyryto Mówią ze ten rysunek z 1639 roku pochodzi Podobno wówczas słoń tam po ulicach chodził Ratusz Chyba nikogo to nie wzruszy że na każdym rynku stoją Ratusze Budynek w 1701 roku jest odbudowany Lecz z XV w gotyckiej budowli arkady są zachowane Jest też zegar na wieży Ratusza on co kilka godzin hejnałem nas wzrusza Kościół Mariacki To Sanktuarium Maryjne w latach 1303-1370 zbudowane Do dzisiaj jest w całości zachowane Do najwyższych kościołów na Pomorzu należy A to dzięki dziewięćdziesięcio metrowej wieży A na tej wieży wiszą średniowieczne dzwony Ten najstarszy w 1399 roku został sporwadzony A jeszcze na samej górze jest taras widokowy I widać z niego Trzebiatowski rynek kolorowy Pałac W Pałacu dzisiaj jest Ośrodek Kultury w Trzebiatowie Że Maria Czartoryska w nim mieszkała to Wam powiem W 1875 budynki były przerabiane A wcześniej mieścił się tam Zakon Norbertanek A to już tak dla żartu: szkola.wi.ps.pl/2003/trzebiatow/testy/test.html Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 01.10.17, 17:03 TRZEBIATÓW - BASZTA KASZANA Zdjęcie pochodzi z lat 60-tych Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 01.10.17, 17:06 WIDOK NA TRZEBIATÓW OD STRONY NOWIELIC Zdjęcie z lat 80-tych Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 29.01.22, 22:25 Według danych z 30 czerwca 2010 miasto miało 10 165 mieszkańców, co lokuje Trzebiatów na 25. miejscu pod względem ludności w województwie Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 25.02.18, 13:54 W Trzebiatowie czuje się jak ryba w wodzie I to przy każdej pogodzie A przez przypadek poznałam ten świat Tam mieszkała moja koleżanka sprzed lat Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 25.02.18, 13:55 Plusów teraz wszystkich nie zliczę Lecz w pobliżu są Nowielice* *Nowielice - stadnina koni Nowielice Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 03.04.19, 20:12 W Trzebiatowie, prawie mieszkam Ale gdzie przygody reszta Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 14.01.20, 18:46 A w Trzebiatowie proszę pana Jest Baszta Kaszana Odpowiedz Link
madohora Re: Trzebiatów 11.02.20, 20:00 Ja dwa słowa tutaj powiem Pięknie było w Trzebiatowie O rany! Przy Baszcie Kaszanej Jak tam pojechać się głowię Odpowiedz Link