madohora Re: Walentynki 14.02.16, 18:18 ZAKOCHUJEMY SIĘ Z PRĘDKOWŚCIĄ 400km/h - Dziennik Zachodni - 14.02.2016 Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 14.02.16, 21:40 Miłością gorę bez miary W miłości wtrącony żary Mój oblubieniec młodzieńczy Mój rozkochany baranek Gdy mię pierścionkiem zaręczy I w ślubny ustroi wianek Ciężkie okowy mi wkłada Piersi przebija żelazem Choć w kęsy serce się pada Kocham i gorę zarazem Serce pękało w kawałki Ciało upadło bez siły Miłością ciśnione strzałki Całego mię zapaliły To mój kochanek tak strzela I straszy wojny obrazem Konam w rozkoszach wesela Kochając gorę zarazem Umieram z samej słodkości Mojej nie dziwcie się śmierci Cisnął oszczepem miłości Na wskroś mi serce przewierci A na oszczepie wsadzone Żelazo sto stóp mające Przebodło na drugą stroną Miłością serce płonące Oszczep się skruszył w mej dłoni Śmierć widzi na mnie zawziętą Chwytam tarcz - czy mnię zasłoni? Lecz i tę w sztuki pocięto! Czem się od ciosów zastawię Gdy tak naciera zuchwale W proch starty upadam prawie Miłością cały się palę Potem miótł takie pociski Że się już bronić przestałem A czując żem śmierci bliski Na całe gardło krzyczałem Z g w a ł c i ł e ś prawa szrankowe On na to kuszę wojenną Wymierzył prosto mi w głowę Miłością gorę płomienną Pociski z kuszy miotane Tysiąco - funtowe bryły Ołowiem pooblewane Gradem się na mnie waliły Tak gęstym, że nadaremnie Chciałem liczyć strzał za strzałem Z których każdy trafiał we mnie Cały miłością gorzałem Nie chybił mnie ani razu Tak pociski celne były Padłem podobien do glazu I powstać nie miałem siły Z ppobitem, podartym ciałem Niby leżący na marach Bez tchu na ziemi leżałem W miłości gorejąc żarach Umarły! Lecz nie trup jeszcze Tylko zabity rozkoszą - W tem przejdą ogniste dreszcze Własne mię siły podnoszą Jużem tak silny, że mogę Na przewodników skinienie Do nieba puścić się w drogę Miłością wtrącon w płomienie Do zmysłów wróciwszy potem Bój Chrystusowi wydaję W zbroi z nastawionym grotem Najeżdżałem jego krajie Spotkanego jakem schwycił Pótym tłoczył ciężarem Pókim zemsty nie nasycił Miłości palony żarem. Syty tą zemstą i złością Zgodę zawarełem z Nim wieczną Chrystus mnię bowiem miłością Zaraz ukochał serdeczną Jego miłością szczęśliwy Widzę w serca zachwyceniach Wizerunek jego żywy W miłości gorę płomnieniach Miłością gorę bez miary W miłości wtrącony żary. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 14.02.16, 22:00 Gadka chodzi o słowiku Że gdy zgon swój czuje Na najwyższy na wierzchołek Drzewa wylatuje I rozpuści swój gardziołek Od rannej jutrzenki Coraz inne, coraz nowsze Zawodzi piosenki Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 14.02.16, 22:10 Lecz w południe kiedy słońce Najmocniej dopieka Ot - w ostatnim wysileniu Pęka pierś słowika Oci! Oci! - świergot zwykły Wydaje ptaszęcy I zmysły go opuszczają I nie śpiewa więcej, Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 08.02.17, 15:33 WALENTYNKI 2017 GDZIE JE SPĘDZIĆ W KATOWICACH - Nasze Miasto - 08.02.2017. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 08.02.17, 21:13 WALENTYNKI BEZ KICZU - Dziennik Zachodni - 08.02.2017. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 13.02.17, 15:12 BIEG DLA ZAKOCHANYCH - Nasze Miasto - 13.02.2017. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 13.02.17, 15:14 NA ROLKI LUB DO KLUBU - Wyborcza - 13.02.2017. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 13.02.17, 15:15 ZAKOHCANA BANA WYJEDZIE NA TORY KATOWIC - eska.pl - 13.02.2017. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 10:54 Poznali się na portalu randkowym, po kilku dniach rozmowy w sieci, w październiku 2010 roku, Natalie Kelderman spotkała się z Sebastianem Mauro. Przystojny włoch przypadł jej bardzo do gustu, oczarował ją swoim urokiem i prezentami, którymi ją obsypywał. Piękne chwile skończyły się dość szybko, gdy stał się zaborczy i zazdrosny Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 10:56 26-letnia Joan Alupo była podekscytowana myśląc o spotkaniu ze swoim nowym znajomym. Oboje rozmawiali jakiś czas na facebookowym czacie, a później zdecydowali się pójść na kawę. Randka okazała się być podstępem - Alupo, córka lokalnego polityka została porwana, przez 2 dni nowy znajomy przetrzymywał ją w samochodzie z zawiązanymi oczami. Policja znalazła porywacza przez konto na facebooku, z którego rozmawiał z dziewczyną. Chłopak spanikował i uciekł. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 11:02 Leah Gibbs poznała Adama Mintona na Facebooku, gdy rozmawiając poznali się trochę, ustalili, że spotkają się u niego w domu, aby obejrzeć film. Gdy dotarła na miejsce, Adam zapytał ją, czy może go podwieźć na spotkanie z przyjacielem. Zawiozła go do centrum handlowego, a pięć minut później Adam przybiegł, każąc Leah szybko jechać do jego domu. Kiedy dojechali okazało się, że policja już tam jest, a dziewczyna brała udział w rabunku. Leah została wypuszczona, a Adam został skazany na 4 lata więzienia. "Myślała, że ta noc zakończy się w ramionach Adama. Zamiast tego wylądowaliśmy w ramionach prawa" - powiedziała Leah. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 11:31 W końcu się spotkaliśmy. Chłopak był bardzo nieśmiały (ja wtedy też). No i w dodatku onieśmielony. A ja też nie byłam sobą, cały czas jakaś taka rozdrażniona - okazało się, że następnego dnia zachorowałam. Chłopak nie miał z tym nic wspólnego. Ale spotkanie okazało się kompletną klapą. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 11:44 A tak gwoli wyjaśnienia - uwielbiam takie klimaty i sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej, gdyby: 1. To nie była pierwsza randka 2. Chłopak by mnie uprzedził i ubrałabym się nieco inaczej - przede wszystkim wygodniej na taką eskapadę Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 11:51 Przywróceniu tego pogańskiego święta pod koniec V wieku sprzeciwił się papież Feliks III Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 11:54 Według rzymskiej mitologii był królem Latynów, synem Pikusa, wnukiem Saturna, bratem i mężem Fauny. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 11:56 Istnieją różne wersje co do jego pochodzenia: według Hezjoda miał być on pierwszym z bogów, rówieśnikiem Gai, którego obecność musiała być konieczna do zrodzenia się pozostałych bogów. Według Alkajosa z Mityleny był synem Afrodyty i Aresa, lecz jest to tylko jedna z bardzo wielu wersji dotyczących jego genealogii. Przedstawiany był jako uskrzydlony piękny młodzieniec z łukiem i strzałą, którą godzi w zakochanych, by ich ze sobą złączyć. W czasach późniejszych przedstawiany jako pulchne niemowlę z łukiem i strzałami. Jego odpowiednikiem w mitologii rzymskiej jest Amor (Kupidyn, Kupido lub Cupido). Od imienia Erosa pochodzi słowo erotyka. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 11:58 Eros to pierwotna siła kosmiczna istniejąca od początku istnienia świata. Należy do grona bogów najstarszych (Protogenoi) wraz z Gają, Chaosem, Tartarem. Jest więc starszy od Afrodyty. Różni filozofowie komentowali jego działanie we wszechświecie. Dla przykładu, według Empedoklesa wszechświat to zmaganie się miłości (erosa) ze sporem. W V w. p.n.e. Parmenides pisze o „kosmicznym Erosie” jako mocy godzącej sprzeczności. Zaś Eurypides uważał Erosa za wszechmocnego Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 12:05 W sztuce przedstawiany jest jako młody mężczyzna lub nagi chłopiec ze skrzydłami u ramion, z łukiem i kołczanem pełnym strzał Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 12:08 Putto rozpowszechniło się w okresie renesansu, który nawiązywał do wzorów antycznych. Stosowane było w następnych okresach architektonicznych we wnętrzach budowli oraz jako ozdoba tarasów, parków i ogrodów. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 12:11 Piąty Kupało, jak sądzę, był bogiem obfitości, jak u Hellenów Ceres. Jemu zaś bezrozumni za obfitość podziękowanie składali w tym czasie, kiedy miały nastać żniwa. Tego Kupały, biesa, jeszcze i dotychczas w niektórych stronach bezrozumni pamięć czczą, zaczynając czerwca 23 dnia, w wigilię narodzin św. Jana Poprzednika Pańskiego, aż do żniw i dalej, w taki sposób: z wieczora zbiera się prosty lud obydwu płci i splatają sobie wieńce z jadalnych ziół lub korzeni i, przepasawszy się trawą, wzniecają ogień. Gdzie indziej zaś stawiają zieloną galąź i wziąwszy się za ręce, krążą wokół tego ognia, śpiewając swoje pieśni, przeplatając Kupałą. Potem przez ów ogień przeskakują, temu biesowi w ofierze siebie składając. – Latopis Hustyński Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 12:17 KUPALA, Kupaylo to jedno ze starożytnych (przedchrześcijańskich) świąt św. Słowianie Według jego opisów, które sprowadziły się do naszych czasów, miało to miejsce w szczególnym momencie „pierwotnego” cyklu życia ludzi i przyrody - w okresie letniego szczytu wegetatywnego, który w miejscach, gdzie skh. Słowian, obserwowano z reguły w dni największego przesilenia, po czym następował stopniowy, ale pewny upadek zewnętrznego naturalna aktywność. Rytuał łączył wesołe zabawy oraz lament i płacz z powodu utopionych i zakopanych w czasie wakacji pluszaków. Jego działania i pieśni były ściśle związane z wierzeniami pogańskimi, światopoglądem i ekonomią. działalność wczesnego społeczeństwa wschodniosłowiańskiego. Piosenki, które przetrwały do naszych czasów, przypominają pieśni weselne, ale wykonywane są ze specjalnym żałobnym, monotonnym śpiewem. Prawdopodobnie mają zakodowane rytmy współczesnego życia, a także wspomnienia dawnych relacji między młodymi dziewczętami i chłopcami. Wskazuje się w nich także na kult przodków. W obchodach Kupały odnaleźć można elementy magii agrarnej i małżeńskiej. Święto odbywało się nad wodą, na wzgórzach i jego uczestnikami byli młodzi mężczyźni i kobiety. Dowodem niezwykłej starożytności tego święta jest fakt, że podczas jego obchodów rozpala się ogień poprzez pocieranie drewna o drewno. Według M. Maksymowicza magiczne działania ogniem i wodą miały pomóc rolnikom w duchowym i fizycznym oczyszczeniu przed żniwami. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 23:38 Jednak początków dzisiejszych walentynek szukać trzeba nie w chrześcijaństwie, lecz w pogańskim Rzymie. O ich dacie zadecydowała sama przyroda. W połowie lutego bowiem ptaki gnieżdżące się w Wiecznym Mieście zaczynały miłosne zaloty i łączyły się w pary. Uważano to za symboliczne przebudzenie się natury, zwiastujące rychłe nadejście wiosny. Z tej racji Rzymianie na 15 lutego wyznaczyli datę świętowania luperkaliów - festynu ku czci boga płodności Faunusa Lupercusa. W przeddzień obchodów odbywała się miłosna loteria: imiona dziewcząt zapisywano na skrawkach papieru, po czym losowali je chłopcy. W ten sposób dziewczyny stawały się ich partnerkami podczas luperkaliów. Bywało, że odtąd chodzili ze sobą przez cały rok, a nawet zostawali parą na całe życie.. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 23:40 Nieraz też mówi się o św. Walentym jako patronie epileptyków. Faktycznie jednak chodzi tu o trzeciego świętego noszącego to imię. Żył on w V w. w Recji (na dzisiejszym pograniczu niemiecko-austriacko-szwajcarskim) i przypisywano mu moc uzdrawiania z tej choroby. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 23:42 W 1800 r. Amerykanka Esther Howland zapoczątkowała tradycję wysyłania gotowych kart walentynkowych. Dziś są one wymieniane na całym świecie nie tylko przez zakochanych, ale także przez dzieci w szkołach. Najbardziej znanym ich twórcą był francuski rysownik Raymond Peynet. Zaczął je publikować w 1965 r., gdy 14 lutego został oficjalnie ogłoszony we Francji Świętem Zakochanych. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 23:47 Walenty Berrio-Ochoa, hiszp. Valentín Faustino de Berrio-Ochoa y Aristi, wiet. Ðức Cha Vinh (ur. 14 lutego 1827 w Elorrio, w prowincji Biscay w Hiszpanii, zm. 1 listopada 1861 w Hải Dương w Wietnamie) – dominikanin, misjonarz, biskup tytularny, męczennik, święty Kościoła katolickiego. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 23:49 Jego wspomnienie liturgiczne obchodzone jest 24 listopada w grupie 117 męczenników wietnamskich. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 23:52 Walenty żył w czasach wielkiej wędrówki ludów w V wieku. Pochodził z terenów dzisiejszej Holandii. Około 435 roku przybył do Pasawy. Został wyświęcony przez papieża Leona Wielkiego na biskupa Recji. Obszar jego działania misyjnego obejmował tereny alpejskie, zajmowane niegdyś przez Retów, Pasawę, przełęcz św. Gotarda, Ratyzbonę, Bressanone i Chur, gdzie być może spotkał Lucjusza. Podjął się szerzenia chrześcijaństwa wśród tamtejszych ludów, zwalczając wpływy pogańskie i ariańskie, jednak bez większych sukcesów. Ostatecznie przeniósł się do Pasawy, prowadząc życie wędrownego misjonarza i posłańca wiary. Mało prawdopodobne jest, aby był biskupem w tym mieście. Zmarł ok. 475 a jego ciało pochowane zostało w Zenoburgu pod Meranem. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 23:54 Patronuje osobom chorym na reumatyzm i epileptykom, stąd często mylony jest ze św. Walentym (od "Walentynek"). Jest również orędownikiem w czasie zarazy wyniszczającej zwierzęta. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 23:57 Pierwszy kościół istniał w tym miejscu już około 450, pierwsza wzmianka pisemna na temat świątyni pochodzi jednak dopiero z roku 730. W 739 kościół został podniesiony do rangi katedry. W latach 1280–1325 pierwotną budowlę zastąpiła świątynia w stylu gotyckim, do której w latach 1407–1560 dobudowano wschodnie skrzydło w stylu późnogotyckim. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 00:03 Kościół św. Walentego – zabytkowy drewniany kościół w Woźnikach na Górnym Śląsku. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 00:19 Stojący w Siewierzu przy ul. Krakowskiej kościół św. Barbary i św. Walentego jest kolejną budowlą na tym miejscu. Tę murowaną świątynię wzniesiono w 1618 r. na miejscu dawnego obiektu drewnianego. Ufundowana przez siewierskich mieszczan, pełniła funkcję kościoła szpitalnego. Parafia szpitalna funkcjonowała tutaj do roku 1840. Przy kościele istniało Bractwo Męki Pańskiej oraz Stowarzyszenie Konfraterni Literackiej. Obiekt remontowany był w latach 80. i 90. XX w. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 15:49 W XVIII w. kościół i szpital chyliły się ku upadkowi, pozbawione dochodów wystarczających na ich utrzymanie. W 1768 kościół uległ pożarowi podczas konfederacji barskiej. Na mocy uchwały Senatu Wolnego Miasta Krakowa z 1817 w kolejnym roku kościół i szpital zostały sprzedane na licytacji i rozebrane Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 15:52 Kościół został zniszczony podczas „potopu”, ale bardzo szybko odbudowany staraniem Tomasza Olszowskiego zwanego Lorkowic, obywatela jurydyki Pędzichów, który ufundował murowany, jednonawowy kościółek (z sygnaturką na dachu i drewnianym stropem – murowane sklepienie posiadało tylko prezbiterium) konsekrowany już w 1661 r. Dawny szpital dla trędowatych zamienił się w przytułek dla ubogich. W dokumentach wizytacji biskupa Kazimierza Łubieńskiego z 1711 r. podkreślony jest bardzo duży stopień zniszczenia budynków (np. szpital nie posiada już podłóg i okien), dokumenty wizytacji biskupa Andrzeja Załuskiego z 1748 r. wymieniają kościół i szpital jako niemal opuszczony. Spłonął w 1768 r. (podczas konfederacji barskiej, podpalony przez Rosjan), odnowiony, jednak w 1790 r. znowu zabudowania opisywane są jako zniszczone i opustoszałe (w szpitalu znajdowało się czterech ubogich żyjących z jałmużny). Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 15:54 Jest to imię pochodzenia łacińskiego z pierwotnego cognomen VALENS. Polskie Walenty wzięte jest z przypadków zależnych łacińskich (Valentis, Valenti itd.). W łacinie było w użyciu cognomen Valentinus (Valentina dla kobiety) utworzone od poprzedniego, które często się z nim mieszało w różnych językach europejskich. Stąd wywodzi się polski Walentyn i polska Walentyna. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 15:56 Walenty, Konkordiusz, Nawalis i Agrykola. W Martyrologium Rzymskim przedstawiani byli pod dniem 16 grudnia jako męczennicy z Rawenny. Śmierć za wiarę ponieść mieli w czasach Maksymiana. Walenty został ponadto nazwany magister militum, co odpowiadałoby dzisiejszemu stanowisku dowódcy wojska. Trudno w tym wszystkim dopatrzeć się wiarygodnych zapisów historycznych. Porównując wspomnienie z tym, które widniało w Martyrologium Hieronimiańskim, należy raczej powiedzieć, że Walenty to męczennik afrykański, który widnieje w kalendarzu kartagińskim; Nawalis to może zniekształcony Witalis, który razem z Agrykolą czczony był 3 lub 27 listopada w Bolonii; podobnie zniekształcono pozostałe imię: miast Konkordia napisano Konkordiusz. Wszystkich dla Rawenny zawłaszczył Hieronim Rossi (Rubeus), pisarz z XVI stulecia, którego Baroniusz uznał za autorytet w zakresie dziejów lokalnych. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 15:57 Walenty, biskup Strasburga. Jego imię pojawia się na liście miejscowych biskupów, ale katalogi te są dość późne i dlatego pożądana jest ich weryfikacja wedle innych źródeł. Diecezją miał zarządzać przez pięć lat. Było to chyba w połowie V stulecia. W Strasburgu jego wspomnienie obchodzono 2 grudnia. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 15:59 Walenty obchodzi imieniny 7 stycznia 14 lutego 2 maja 21 maja 28 lipca Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 16:01 Relikwia od dawna słynęła z cudów. W 1630 roku Jadwiga z Czarnkowa Działyńska z wdzięczności za pomoc w uzdrowieniu córki za przyczyną św. Walentego kazała wykonać wspomniany relikwiarz, na którym widnieje napis: „Bogu w Troicy Św. Jedinemu św. Walentemu Męczennikowi Jadwiga z Czarnkowa Działyńska starościna bratyańska jasieniecka za doznaną pomoc w chorobie córki mojej przez przyczynę św. Walentego Męczennika Chrystusowego ku cci tegoż Świętego ten upominek ofiaruję. 22 maja roku 1630”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 16:07 Kolorowe kartki, kino, kolacja w restauracji, czy bukiet kwiatów dla większości kobiet są zbytecznym akcentem Walentynek. Kwiaty lubimy przecież dostawać bez okazji, wyjście do kina owszem, ale dlaczego tylko w walentynki, a kolacja...Kolacja smakuje najbardziej, gdy zrobimy ją sami - dodając główny i najsmaczniejszy składnik osobiście – szczyptę miłości. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 16:09 Przykładem takiej romantycznej odnowy dla dwojga mogą być zabiegi oferowane przez BielendaSPA. Ten hotel jest idealnym miejscem dla osób spragnionych ciszy, świeżego powietrza, relaksu w kameralnej atmosferze, a także aktywnego odpoczynku w ekologicznie czystej okolicy. BielendaSPA jest całorocznym obiektem położonym poza miastem, w dolinie Poniwiec. Obiekt proponuje parom kompleksową i profesjonalną pielęgnację całego ciała opartą o autorskie programy pielęgnacyjne. Do zabiegów wykorzystywane są między innymi morskie składniki, czekolada lub czerwone wino i winogrona. Jedną z propozycji jest ekskluzywny zabieg na ciało Gorączka Złota – doskonały dla osób walczących z upływającym czasem. Spa w ostatnim czasie cieszy się ogromnym zainteresowaniem osób w najróżniejszym przedziale wiekowym. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 16:12 Stowarzyszenie na Rzecz Tradycji i Kultury "Niklot" od lat prowadzi akcję plakatową a zarazem informacyjną o niepolskim i niesłowiańskim, komercyjnym zwyczaju obchodzenia w naszym kraju tzw. walentynek. Walczy jednocześnie z wciąż dużym brakiem znajomości naszych rodzimych tradycji święta zakochanych wśród społeczeństwa. Pomimo tego, że coraz więcej jest inicjatyw w Polsce zachęcających do obchodzenia naszego święta miłości, Nocy Kupały, które ponad wszelką wątpliwość jest atrakcyjniejsze i niekomercyjne, zdarzają się nadal ludzie nie znający tradycji swoich przodków. Stowarzyszenie "Niklot" zachęca do plakatowania i kolportażu plakatów, lub tworzenia podobnych plakatów o tematyce antywalentynkowej i promującej polskie tradycje kupalnocne. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 16:39 Przede wszystkim IQD to celebracja romantyzmu, wolności i indywidualności. Celebruje prawdziwy romans (w przeciwieństwie do fałszywych wersji prezentowanych nam w reality show randkowych), niezależność, kreatywność, przyjaźń i wszelkiego rodzaju miłość - w tym miłość do siebie. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 16:43 Pierwsze w historii obchody IQD odbyły się w 2003 roku i obejmowały imprezy w San Francisco, Nowym Jorku, Providence, Rhode Island i Glasgow w Szkocji. Imprezy odbiły się szerokim echem w mediach na całym świecie , rozpowszechniając na całym świecie dziwaczne przesłanie o miłości i wzmocnieniu. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 12:20 O K. jako bogu nie ma informacji ani w „Listach Pamfila” (1505), ani w „Stoglawie” (1551) – wielkorosyjskim. zabytki, które udzielały porad, jak postępować z obrzędami Kupały w dniu św. Jana. W „Życiu Włodzimierza” (XVI w.) święto K. przedstawiane jest jako „diabelski” obrządek pogański: „Wieczorem zgromadzone dzieci i dziewice tkają z mikstur wianki, które nakładają na głowy i przepasują z imionami, potem zapalają ogień i trzymają się za ręce i wokół jego ognia skaczą, śpiewając pieśni, w których często wspominają Kupałę, a potem przeskakują przez ten ogień, ofiarowując się diabłu Kupale i wielu innym diabelnie brzydkim wówczas wynalazkom w tych katedrach. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 12:22 Dziś święto Iwana Kupały, utraciwszy wszelkie archaiczne cechy, zamieniło się w zabawne święto młodych ludzi w najbardziej poetycki dzień letniego kalendarza. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 12:27 Według Skandapurany Kama jest bratem Prasuti i synem Szatarupy. Jego żoną jest Rati – córka Prasuti i Dakszy – również stworzonego przez Brahmę. Według niektórych wersji Kama inkarnował się wcześniej jako Pradjumna – syn boga Kryszny i Rukmini Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 13:06 Singel, singiel – oznacza osobę żyjącą w pojedynkę z własnego świadomego wyboru lub z przyczyn losowych. Singlami mogą być zarówno panny i kawalerowie, jak i osoby rozwiedzione, owdowiałe czy przebywające w separacji, jeśli tylko nie żyją w trwałym związku. Z ekonomicznego punktu widzenia, single stanowią jednoosobowe gospodarstwo domowe. Słowo to, pochodzące z języka angielskiego, pojawiło się pierwotnie w gwarze młodzieżowej, z której przeszło do języka potocznego i analiz socjologicznych. Uważane jest za bardziej neutralne niż określenia budzące pejoratywne skojarzenia jak np. „stara panna” czy „stary kawaler”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 13:09 Pojęcie zostało wprowadzone przez amerykańską pisarkę Sashę Cagen i stało się szerzej znane dzięki jej książce Quirkyalone: A Manifesto for Uncompromising Romantic Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 13:25 Podczas pierwszej kopulacji ślimak nie wystrzeliwuje strzałki, ponieważ jej nie ma: kopulacja jest niezbędna, by doszło do wytworzenia pierwszej strzałki. Po pierwszej kopulacji ślimaki dokonują wystrzelenia strzałki podczas większości (ale nie podczas każdej) kopulacji. Odtworzenie wystrzelonej strzałki jest procesem długotrwałym. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 19:17 Dziś czekoladki często wręcza się członkom własnej rodziny. Dawanie prezentów z okazji Walentynek stało się również dość powszechne wśród szkolnych przyjaciół i kolegów w pracy. Oprócz „ czekolady honmei ”, czyli czekolady, którą dziewczęta dają swoim prawdziwym ukochanym, dziewczęta rozdają także „ czekoladę giri (obowiązkową)” swoim kolegom z klasy, kolegom i przyjaciołom w dowód wdzięczności za życzliwość, jaką zwykle otrzymują . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 19:20 Luperkalia to święto obchodzone już w dniu Świętego Walentego, z 14 na 15 lutego. W tym dniu zakochani obdarowują się "walentynkami" są to zazwyczaj wierszyki na walentynki, wiersze lub wyznania miłosne, niekiedy laurki i prezenty. Życzenia walentynkowe składa sie w ten sposób, że wszystkim zakochanym życzy się w dniu ich święta spełnienia marzeń i szczęścia z wybrankiem(ą). Oby wieczór walentynkowy był dla ciebie zawsze wyjątkowy. Jeszcze kilka lat temu, pod koniec lat 90-tych XX wieku w Polsce, o Walentynkach można było poczytać tylko w angielskich, czy amerykańskich książkach. Czasem była o nich mowa w filmach. Jednak niewielu Polaków wiedziało, na czym obchody tego święta polegają, a już prawie nikt nie miał pojęcia, kiedy w ogóle ono przypada. Jednak od kilku lat, z początkiem XXI wieku, ta tradycja staje się coraz bardziej powszechna w naszym kraju. Już od początku lutego na sklepowych wystawach pojawiają się spasione serduszka i romantyczne bukiety, o Walentynkach robi się głośno w prasie, radio, telewizji, no i oczywiście w Internecie. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 19:23 Junona (łac. Iuno) – bardzo ważna bogini italska, małżonka Jowisza. Zakresem swych możliwości i obowiązków przypominała Herę, z którą jest często jest z nią utożsamiana. Junona była opiekunką życia kobiet, w tym życia seksualnego i macierzyństwa. Należała do trójcy kapitolińskiej w której byli również bóg Jowisz i bogini Minerwa. Mianem iuno określano też półboską, śmiertelną istotę opiekującą się kobietą i towarzyszącą jej od urodzin aż do śmierci. Uważano, że każda kobieta miała swoją własną, indywidualną iuno, któa była kimś w rodzaju anioła stróża. Męskim odpowiednikiem takiej junony jest czasem anioł geniusz. Junona to starożytna bogini, członkini Triady Kapitolińskiej, córka Saturna, siostra i żona Jowisza oraz matka Marsa, Hebe i Wulkana. Znana jest ze swojej zazdrości o męża i srogich zemst na kochankach Jowisza jak i jego nieślubych dzieciach. Jej ofiarami byli między innymi Perseusz i Herakles. Identyfikuje się ją z grecką boginią Herą. Czczono ją pod wieloma imionami, bo pełniła też wiele funkcji. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 19:26 Junona Sospita - Junona Zbawczyni, patronka państwa, miała swoją świątynię na Forum Holitorium w Rzymie. Obchodziła swe święto 1 lutego. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 19:57 W tradycji chrześcijańskiej odnajdujemy informacje o co najmniej trzech Świętych o imieniu Valentine lub Valentinus. Jedna z legend mówi o duchownym, który przeciwstawił się rozkazowi Imperatora Rzymu Klaudiusza II-ego zakazującego udzielania ślubów młodym mężczyznom, jako że według doradców Klaudiusza, nieżonaci mężczyźni byli lepszym żołnierzami. Za to nieposłuszenstwo duchowny Walenty został skazany na śmierć. Inna historia mówi o młodym człowieku, który skazany za pomoc prześladowanym chrześcijanom, sam został skazany na śmierć. Z więzienia wysłał swojej ukochanej list z podpisem 'From Your Valentine' (podpis używany do dzisiaj na walentynkach w języku angielskim). Termin tego święta pokrywa się z początkiem święta wiosny w starożytnym Rzymie i istnieją przypuszczenia, że jest to święto mające na celu zastąpienie pogańskiego święta wiosny (Lupercalia) i łacińskich obchodów Fauna - boga upraw. O ile w europie zachodniej i południowej walentynki obchodzone są od czasów średniowiecza, u Słowian dniem zakochanych była raczej Noc Kupały (Sobótka) obchodzona w czasie letniego przesilenia, a więc w nocy z 21 na 22 czerwca. I dopiero w latach 90-tych XX wieku Walentynki zyskały większą popularność za sprawą amerykanizacji. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 20:01 Jednak po pewnym czasie trzej wierni uczniowie Walentego odnalaźli miejsce pochówku swego mistrza, wydobyli ciało i przewieźli do Terni, gdzie wystawili mu godny go nagrobek. Znacznie później wierni miasta Terni, gdzie święty sprawował posługę biskupią, złożyli swemu patronowi hołd wznosząc na tym miejscu wystawną bazylikę. W 1630 roku zakończono przy niej prace budowlane, a nowy kościół pobłogosławił ówczesny biskup Terni Cosimo Mannuci. W czasie ekshumacji prochów odnaleziono umieszczoną pod głównym ołtarzem marmurową arkę, w której znajdowała się mała ołowiana skrzynka ze szczątkami Św. Walentego. Dziś relikwie biskupa przechowywane są w srebrnej urnie pod ołtarzem bazyliki. Można zobaczyć tam także kryptę, gdzie znajdował się grób świętego i mała kaplica. Znajduje się tam również marmurowa skrzynka z prochami ciał uczniów Św. Walentego. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 20:08 Znaleźć je można nawet w kościele karmelitów w Dublinie, dokąd w 1836 roku papież Grzegorz XVI przekazał je z rzymskich katakumb św. Hipolita, wraz z flakonem krwi świętego. Nawet fakt, że relikwie św. Walentego wykradziono z kościoła w Terni we Włoszech, gdzie powróciły dopiero po 24 latach, w 2003 roku, nie osłabił kultu. Wiara zwyciężyła, a co roku pary w Terni składają i odnawiają śluby dozgonnej miłości Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 20:12 Jak by nie wyglądała prawda – Walentynki są obchodzone w południowej i zachodniej Europie od średniowiecza. Europa północna i wschodnia, czyli my, dołączyła do walentynkowego grona stosunkowo późno. Po pierwsze dlatego, że u nas o wiośnie 14 lutego jeszcze nie słychać, więc romantyczne myśli też nikomu nie przychodzą do głowy. Po drugie dlatego, że mieliśmy swoje święto zakochanych – i była to Noc Kupały, noc z 21 na 22 czerwca. W przedwojennej Rzeczypospolitej na kresach wschodnich dodatkowym dniem zakochanych były Kaziuki, czyli dzień Świętego Kazimierza przypadający 4 marca – i właśnie wtedy wyznawało się uczucia wybrance lub wybrankowi serca, ofiarowując mu specjalnie upieczony piernik z romantyczną rymowanką. Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo późno razem z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu, a popularność tak naprawdę zyskały dopiero w latach 90 – tych ubiegłego wieku. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 20:15 💘Ptaki Należy ich wypatrywać z samego rana, zaraz po obudzeniu, w same Walentynki. Pierwszy zobaczony rano ptak będzie świadczył o tym, za kogo wyjdzie się za mąż. Wróbel oznacza meżczyznę biednego, ale kochającego i szczęśliwy związek. Rybitwa bądź mewa - oznacza męża marynarza. Skowronek - że będzie to mężczyzna mieszkający na wsi, a szczygieł - że będzie to prawdziwy milioner. Ten zwyczaj zachował się w trochej innej formie do dzisiaj. W języku angielskim istnieje powiedzenie „To wear one's heart on a sleeve” dosłownie znaczy nosić „swoje serce na rękawie.” W jezyku polskim oznacza to to samo co powiedzenie - „Nosi serce na dłoni”. Niektórzy wierzyli, że przyszłość kobiety zależy od tego co zobaczy ona w Walentynki. Jeżeli zobaczyła przelatującego jej nad głową drozda, oznaczało to, że wyjdzie za mąż za marynarza. Jeśli to był wróbel – jej mężem będzie biedak, ale będzie bardzo szczęśliwa w tym związku. Szczygieł oznaczał milionera i życie w dostatku. Większość z powyższych zwyczajów miało być dobrym znakiem na przyszłość i gwarantować ślub z wybranym kawalerem. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 20:19 Ten rodzaj magii czy tantry, który zwiemy magią miłosna liczy sobie chyba tyle lat, ile rodzaj ludzki. Pamiętajcie tylko, że skutek zależy nie tyle od samych czarów, co od chęci czarującego. Mieszkanki Północnej Afryki sprowadzały swoich niewiernych kochanków w następujący sposób: wyszukiwały i wykopywały korzeń omamu wielkiego, rozcierały go i mieszały ze skórka pomarańczową i odrobiną ambry. Potem przy świetle czerwonej świecy pisały imię kochanka czerwonym atramentem na kawałku papieru, który następnie paliły. Popiół razem z puklem włosów ukochanego, nitka z jego ubrania i dwiema figurkami ze słomy, przedstawiającymi mężczyznę i kobietę wkładały do pudełka. Pudełko owijały siedmioma czerwonymi wstążkami z siedmioma mocnymi węzłami, a potem stawiały na siedem dni w ciemnym, spokojnym miejscu i po siedmiu dniach wysyłały do niewiernego kochanka. Po dalszych siedmiu dniach kochanek powinien wrócić. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 20:22 Rozwojowi tego zwyczaju sprzyjał też spadek cen pocztowych, a co za tym idzie, upowszechnienie usług pocztowych i samego wysyłania kartek do osoby, którą oczarowała nadawcę. We Francji zwyczaj posyłania kartki z okazji Dnia św. Walentego za bardzo się nie przyjął. Zamiast tego Francuzi wysyłają bukiety kwiatów w ramach „walentynki”, wieczór spędzają ze swoimi połówkami w teatrach lub restauracjach. W Anglii zwyczaj nie podpisywania kartek walentynkowych zakorzenił się najbardziej. Zakochani nie podpisują kartki nawet zwrotem „Twój Walenty” - pozostawiają tylko maleńki znaczek, który może zdradzić adresatowi kto był nadawcom kartki. W USA wysyła się kartki wszystkim, których darzy się sympatią. Kartkę pocztową z walentynką może dostać nie tylko dama serca określonego chłopaka, ale również jego siostra, koleżanka, kuzynka. Tak samo jak miłość, liczy się przyjaźń i walentynki mają także ten wspaniały wymiar pielegnowania przyjaźni i zażyłości. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 20:28 Dzień świętego Walentego To dzień dobry dla każdego! W tym dniu wszyscy to wyznają, Że chcą kochać i kochają! Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 20:30 Chcę ciągle marzyć, Chcę ciągle śnić, Lecz bardziej pragnę Przy Tobie być! Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 20:32 Wiatr porwał mój list do Ciebie, Na czerpanym papierze pisany. Chwytają go teraz aniołowie w niebie, Dziwiąc się, żeś taki kochany. Na każdej karcie widnieją dwa słowa, Wielkie, czerwone, gorące... Ja zapisuję je wciąż od nowa, Z wielkiej miłości tęskniąca. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 02.02.24, 23:08 Groszek - tęsknię za Tobą- szkoda, że bez wzajemności. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:22 „Oczekuje się zwrotów prezentów droższych niż czekolada [otrzymywana od kobiet na Walentynki], dlatego dla mężczyzn jest to kłopotliwy dzień, ponieważ muszą zdecydować, co oddać” – mówi. „White Day jest niepojęty – widzieliście kiedyś pianki droższe od czekolady?” Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:24 Hidaka mówi, że został zaprojektowany, aby dać kobietom szansę na okazanie swoich uczuć. „Myślę, że w czasach macho i zdominowanych przez mężczyzn miało to sens” – mówi. Podobnie jak w przypadku White Day, historia japońskich walentynek jest nieco niejasna, ale około 1970 roku domy towarowe zaczęły zachęcać dziewczynki do kupowania czekoladek dla chłopców, aby mogły wyrazić swoje zainteresowanie bez użycia słów. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:26 Nagase z Puratos twierdzi, że zarówno Walentynki, jak i Biały Dzień stają się coraz bardziej swobodne i mniej rygorystycznie definiowane przez romans: „Miłośnicy czekolady, nie tylko kobiety, ale mężczyźni, wydają dużo pieniędzy, aby kupić sobie czekoladki premium ”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:29 Biały Dzień, 14 marca, w przeciwieństwie do Walentynek, jest pierwotnie japońskim wydarzeniem. Podczas gdy kobiety dają prezenty mężczyznom w Walentynki, w Biały Dzień mężczyźni powinni odwdzięczyć się i dawać prezenty kobietom, od których otrzymali prezenty lub czekoladę, lub kobietom, którymi są romantycznie zainteresowani. Obecnie w Chinach wiele młodych par również świętuje ten dzień, w którym pragną romansu. Zdjęcie zrobione 12 marca pokazuje, że centrum handlowe w Pekinie było przygotowane na promocję sprzedaży z okazji nadchodzącego Białego Dnia. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:35 Możesz zapytać, jaka jest historia tego dziwnego bliźniaka w ulubionym przez wszystkich święcie Hallmark? W 1977 roku dyrektor generalny małej firmy cukierniczej w Fukuoce, Ishimura Manseido, czytał w swoim biurze magazyn w poszukiwaniu inspiracji do ożywienia sprzedaży. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:37 Obecnie najczęściej reklamowanymi z okazji tego święta czekoladkami są biała czekolada (z oczywistych powodów) i bardziej materialistyczne prezenty zapakowane w śnieżnobiałe opakowania. Dodatkowe punkty dla faceta, jeśli prezent jest biały, aby uczcić tę okazję lub, obecnie, jeśli przedmiot jest cudownie widoczny na Instagramie. Nie jest też tak powszechne, że Japończycy własnoręcznie robią prezenty dla swoich koleżanek. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 22:56 Podobnie jak dwa pozostałe główne rodzaje czekolady ( ciemna i mleczna ), białą czekoladę stosuje się do batoników czekoladowych lub jako polewę w wyrobach cukierniczych. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:00 Od około 1948 do lat 90-tych Nestlé produkowała również tabliczkę białej czekolady z kawałkami migdałów , Alpine White, na rynki Stanów Zjednoczonych i Kanady. Inni producenci czekolady opracowali własne receptury, np. tę opracowaną przez Kuno Baedekera dla Merckens Chocolate Company w 1945 r. [10] Gdy biała czekolada stała się głównym nurtem, pojawiły się białe wersje popularnych batonów czekoladowych, na przykład Toblerone w 1973 r. i Pocałunki Hershey'a w 1993 Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:04 Czekolada Blonde powstaje w wyniku powolnego podgrzewania białej czekolady, co nadaje jej złocisty kolor i wywołuje w niej reakcje Maillarda . W wyniku tych reakcji powstaje szereg związków smakowo-zapachowych, które nadają karmelowy smak. Został odkryty przypadkowo w 2006 roku przez szefa kuchni w Valrhona , który w 2012 roku był pierwszą firmą, która wyprodukowała go komercyjnie. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:09 Biała czekolada wytwarzana jest z mieszanki cukru, masła kakaowego, produktów mlecznych, wanilii i substancji tłuszczowej zwanej lecytyną . Technicznie rzecz biorąc, biała czekolada nie jest czekoladą – i tak naprawdę nie smakuje jak taka – ponieważ nie zawiera części czekoladowych. Kiedy ziarna kakaowe zostaną usunięte ze strąków, poddane fermentacji, wysuszone, prażone, rozłupane, a łupiny wyrzucone, powstaje stalówka. Stalówki czekoladowe są mielone na pastę zwaną likierem czekoladowym. Miazgę czekoladową można podzielić na miazgę kakaową, która nadaje smak i masło kakaowe, które jest tłuszczem. Chociaż biała czekolada zawiera ekstrahowane masło kakaowe, brakuje jej składnika, który definiuje prawdziwą czekoladę. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:13 Przepisy określają, co może być sprzedawane jako „biała czekolada”: w Unii Europejskiej, od 2000 r., biała czekolada musi zawierać (wagowo) co najmniej 20% masła kakaowego, 14% całkowitej masy mlecznej i 3,5% tłuszczu mlecznego. Te same normy obowiązują w Stanach Zjednoczonych od 2004 r., z dodatkowym zastrzeżeniem, że produkt może zawierać nie więcej niż 55% cukru lub innych substancji słodzących. Przed 2004 rokiem amerykańskie firmy musiały mieć tymczasowe pozwolenia na sprzedaż białej czekolady. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:17 W Walentynki w Japonii giri choco to niedroga czekolada, którą kobiety dają współpracownikom i przyjaciołom, aby okazać uznanie i szacunek, w przeciwieństwie do honmei choco , czekolady wręczanej romantycznym partnerom. Chociaż Japonia ma silną kulturę dawania prezentów, pochodzenie dawania czekolady w Walentynki jest niejasne. Jednym z popularnych wyjaśnień jest to, że trend ten został zapoczątkowany przez dziewczęta z gimnazjów, które dawały chłopcom ręcznie robioną czekoladę, aby zobaczyć, czy odwzajemniają ich uczucia, a później został on skomercjalizowany w połowie lat pięćdziesiątych XX wieku, pierwsza wyprzedaż walentynkowa odbyła się w 1958 roku w Mary Chocolate. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:23 Tradycja dawania giri choco traci popularność w Japonii pod koniec 2010 roku i jest krytykowana za wywieranie presji na kobiety, aby kupowały czekoladę swoim współpracownikom, aby ich nie urazić. Niektóre firmy zakazały tej praktyki, powołując się na nękanie władzy . Zamiast tego kobiety decydują się na obdarowywanie przyjaciół czekoladą przyjaźni /(tomo choco ) Badanie przeprowadzone przez firmę 3M w 2017 r. wykazało, że tylko 40% ankietowanych kobiet planowało dać czekoladę swoim współpracownikom, w porównaniu z 80% w badaniu przeprowadzonym w 2007 r. przez inną firmę. W 2018 roku Godiva Chocolatier również skrytykowała praktykę podawania giri choco za pomocą całostronicowej reklamy, wzywając zakłady pracy do całkowitego zakazu tego, choć niektórzy krytycy zarzucają im ukryty marketing. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:26 Jest to na ogół odwzajemniane w Biały Dzień , obchodzony 14 marca, kiedy mężczyźni kupują kobietom słodycze i prezenty. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:30 W okolicach Ruse, Razgradu, Welika Tyrnowa, Plewenu i Wracy obchody Trifon Zarezan mają swój lokalny, specyficzny kształt. Wybierany jest tam „Car Winnic”, którym jest zamożny właściciel winnicy. Jeżeli nastąpi urodzaj podczas jego panowania, zostaje on wybrany ponownie na Cara w latach następnych. „Car” jest najważniejszą osobą podczas święta, do niego należy obowiązek podcinania i sławienia winorośli, a z winnic do wsi mężczyźni niosą go na swoich ramionach i chodzą po domach, gdzie każdy gospodarz częstuje ich winem. Święto kończy się wspólną biesiadą w domu „Cara”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:33 okazji bułgarskiego Święta Wina – Trifon Zarezan, 15 lutego 2010 r. w Bułgarskim Instytucie Kultury w Warszawie odbył się koncert zespołu Sarakina oraz spotkanie z głównymi dystrybutorami bułgarskiego wina w Polsce firmami: DOMAIN MENADA oraz VINEX SLAVYANTSI, a także z prywatnym producentem wina – Panem Stojanem Uzunowem. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:25 W dzisiejszych czasach irlandzka nazwa została przejęta w różnych kultach neopogańskich i wiccańskich , dla których święto przypada po Yule . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:27 Dzień Pepero to święto w Korei Południowej, które odbywa się co roku 11 listopada, ponieważ 11/11 wygląda jak cztery laski Pepero. Dzień ten wykorzystywany jest głównie przez młodzież i pary do wymiany pałeczek Pepero, innych słodyczy i innych prezentów. Producent Lotte wspiera festiwal, ale twierdzi, że nie ma to nic wspólnego z jego powstaniem. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:31 Dzień Pepero spotkał się z krytyką, ponieważ dla niektórych firm jest narzędziem biznesowym, a słodycze charakteryzują się dużą zawartością energii , co stoi w sprzeczności z pierwotnym znaczeniem tego dnia. Alternatywą jest „Dzień Garaetteok”, który promuje Dzień Rolnika poprzez wymianę garaetteok (białych paluszków tteok). Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:34 Dzień ten przypada 11 listopada. Uczniowie szkół, współpracownicy firm, a nawet prozelitowie rozdają pudełka z chrupiącymi przekąskami w czekoladzie. Wręczanie ich jest podobne do wręczania walentynek, ponieważ może to być gest platoniczny lub mieć podtekst romantyczny. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:35 Zanim Dzień Pepero stał się pełnoprawnym fenomenem, przekąskami wymieniały się licealistki pragnące – jak się domyślacie – szczupłej sylwetki. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:37 Dla porównania, przed Walentynkami sprzedaż czekolady wzrasta około dziewięciokrotnie; i siedem razy przed Białym Dniem, romantycznym świętem w marcu. Obserwatorzy sugerują, że może to mieć coś wspólnego ze stosunkowo niskim kosztem Pepero. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:39 Pepero „tiramisu” to także inna wersja „nude” Pepero, ale z nadzieniem czekoladowo-serowym. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:41 Według Consumer Report Korea aż do 30 procent całej rocznej sprzedaży Pepero ma miejsce w ciągu tygodnia poprzedzającego Dzień Pepero. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:46 Każdy rozdział zazwyczaj rozpoczyna się od etymologicznego wyprowadzenia imienia świętego, często na całkowicie fantastycznych podstawach. Na przykład w angielskim tłumaczeniu Williama Caxtona imię Silvester pochodzi od słów „Sol” i „terra”, czyli „światło” i „ziemia”, od „silvas” i „trahens” w znaczeniu „przyciągania dzikich ludzi (do siebie)”, a także wywodzi się z „zieloności w kontemplacji rzeczy niebieskich”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:48 Autor zgromadził do swojej kolekcji bogaty materiał. W wielu miejscach swojej twórczości powołuje się na źródła, np. na Ojców Kościoła Augustyna i Hieronima . Czasami podawane są różne wersje tego samego wydarzenia; czasem też daje do zrozumienia, że nie uważa swoich źródeł za wiarygodne. Próbuje także wyjaśniać niespójności i sprzeczności lub wyraża wątpliwości co do prawdziwości własnego przedstawienia. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:50 Legenda Aurea Jacobusa de Voragine, przetłumaczona z łaciny przez Richarda Benza Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:52 Iacopo da Varazze: Legenda aurea , wyd. Giovanni Paolo Maggioni, Florencja 1998. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:55 Znaczek jest nieperforowany i przedstawia profil królowej Wiktorii . U góry wpisano słowo PRZESYŁKA , a u dołu nominał JEDEN PENNY . Nie używano nazwy kraju, jak to jest dzisiaj powszechną praktyką, ponieważ nie wydawało się to wówczas konieczne, ponieważ marka była jedyna w swoim rodzaju.Do dziś brytyjskie marki nie mają nazwy kraju, ale zawsze pokazuj profil odpowiedniego monarchy. Litery w dolnym lewym i prawym rogu wskazują położenie stempla (wiersz/kolumna) stempla na zadrukowanym arkuszu. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:56 One Penny Black jest bardzo popularny wśród kolekcjonerów. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 21:00 W 1861 roku firmę przejęli synowie George i Richard, po tym jak ich ojciec nie doszedł do siebie po śmierci żony. W 1878 roku George Cadbury zbudował fabrykę i 24 domy na polu na południe od Birmingham, zakładając w ten sposób wioskę Bournville. Około 1900 roku obszar powiększył się do 300 budynków mieszkalnych, w których zatrudnionych było około 2600 pracowników. Ponieważ rodzina Cadbury należała do wspólnoty religijnej kwakrów , we wsi obowiązywał zakaz spożywania alkoholu. Zakaz ten obowiązywał przez 120 lat, aż do 2015 roku, kiedy to kioskarz otrzymał koncesję na sprzedaż alkoholu. Cadbury wyprodukowało pierwszą czekoladę mleczną w 1897 r., a Cadbury Dairy Milk pojawiło się w 1905 r. W 1919 roku firma przejęła firmę Fry & Sons. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 21:03 W dniu 7 maja 2008 r. spółka Cadbury Schweppes plc ogłosiła zakończenie wydzielenia swojej północnoamerykańskiej działalności związanej z napojami na rzecz Dr Pepper Snapple Group , Inc. (DPSG), która od tego czasu działa jako niezależna firma. Pozostała część Cadbury plc skupia wyłącznie marki słodyczy, natomiast marki napojów można znaleźć w DPSG. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 21:08 Milky Tray ( właściwa pisownia : MilkTray ) to marka pudełek na czekoladki produkowanych obecnie przez firmę Cadbury . Wprowadzona na rynek w 1915 roku przez Cadbury UK, jest jedną z najdłużej działających marek w portfolio wyrobów cukierniczych. Produkty Milk Tray są sprzedawane w Australii, Kanadzie, Irlandii, Nowej Zelandii, Nowym Jorku, Republice Południowej Afryki i Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 21:12 ULUBIONE BRYTYJSKIE CZEKOLADKI PRZESZŁY METAMORFOZĘ - www.dailymail.co.uk Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 23:54 Kształt symbolicznego serca to nic innego jak liść bluszczu. W kulturze hellenistycznej bluszcz był uważany za symbol Dionizosa, boga winiarstwa i pasji . Greckie amfory często wykorzystywały do dekoracji symbol bluszczu. Bluszcz miał wiele znaczeń, także wulgarnych: greckie „domy tolerancji” w IV wieku. do n. Jako emblemat używany był liść bluszczu. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 23:57 Jako symbol miłości jest przedstawiany na produktach upominkowych: pocztówkach, zabawkach, czekoladkach itp. Obchodząc Walentynki zwyczajowo wręcza się pocztówki w kształcie serca – „ walentynki ”. Prezenty w kształcie serca są również zwyczajem wręczania bliskim z okazji urodzin i innych świąt. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:36 Jednym z najbardziej stabilnych, ale także najbardziej kontrowersyjnych i złożonych w swoim historycznym charakterze zwyczajów w bułgarskim kalendarzu ludowym i kanonie cerkiewnym jest św. Tryfon. Jest to zwyczaj pracowniczy związany z pierwszym procesem gospodarczym w rocznym cyklu przetwórstwa winorośli - jej wiosennym przycinaniem. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:38 Hagiografia ludowa jest najściślejszym ogniwem łączącym kanoniczne malarstwo ikonowe z żywą tradycją ludową. W malarstwie kościelnym we wszystkich bułgarskich obszarach etnicznych św. Tryfon ukazany jest jako młody mężczyzna (według jego kościelnej biografii zmarł młodo) trzymający zestaw narzędzi do cięcia – w zachodniej i środkowej Bułgarii koszer; na wschodzie i południowym wschodzie - „zavana”. Wizerunek św. Tryfona ze wsi Brezovo w obwodzie płowdiwskim pokazuje, że malarz ikon całkowicie wiernie powtarza tradycyjny styl. W tej wiosce nie znają koszera, używają „zavana”. W zbudowanym w 1843 roku kościele znajduje się ikona św. Tryfona z kosą w dłoni. Tradycyjne dla swojego regionu sechivo przywiózł z Macedonii malarz Nestor Trajkovic Debrelii z miasta Debar. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:40 Po nabożeństwie, a w niektórych miejscach nawet wcześniej, mężczyźni spotykają się jako sąsiedzi i udają się do winnic. Kobiety przygotowują rytualne jedzenie - chleb dekorowany figurkami z ciasta w kształcie liścia lub kiści winogron, gotowany kurczak nadziewany ryżem, serem, boczkiem; marynata, kiełbasa, „babyak” (żołądek nadziewany mięsem) itp. Dodatkowo przynosi się butelkę czerwonego wina lub brandy, ozdobioną bukszpanem, geranium, bluszczem i przewiązaną czerwoną nicią. Kosa, którą zostanie rzucona, jest wstępnie oczyszczona i dobrze naostrzona. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:42 W południowo-zachodniej Bułgarii rzucaniem zajmują się zawsze dwie osoby, a błogosławieństwo zamienia się w rytualną grę, w której ściśle określone działania i słowa. Człowiek zajmujący się cięciem stoi na jednym końcu winnicy, a drugi człowiek jest ukryty za winoroślą na drugim końcu winnicy. Pierwszy odcina wszystkie patyki i mówi: - Dzień dobry, winnica Trifonovo! Bądź pełen winogron! Choroby i robaki, wiatry i grad, precz z winnicy! Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:45 Kluczową rolę w celebracji odgrywa chór, ze swoim znaczeniem rytualnej gry na terenie. Chór grają mężczyźni z winnicy, którzy mają kije winorośli wetknięte za paski lub zwinięte w wieniec. W Horo gra się przy wspólnym stole w winnicach, w chóry i służebnice na drodze z winnic do wioski. Wreszcie w środku wsi, na megdanie, odgrywa się tzw. taniec Zarezan lub Trifon. Dżokej, najczęściej „król”, trzyma w dłoni kocioł lub kocioł z kijami wina i winorośli (region Warna). W „tańcu męskim” (w którym uczestniczą wyłącznie mężczyźni) gra się łukiem z namoczonymi pałkami winorośli, a „korkorbashiya” (lider) w specjalny sposób kręci pociętymi pałkami (Pirvomaysko). Materiały z bułgarskiej wioski Karadar w Lozengradzie (dzisiejsza Turcja) wskazują na bardzo starożytną formę rytualnego tańca ku czci św. Tryfona, tzw. „taniec boso”, w którym uczestnicy tańczą bez turbanów, boso, niezależnie od zimno. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:47 Z jednej strony badania słusznie łączą wizerunek świętego z przemianą dawnych bogów Dionizego, Bromiusza, Bachusa, Likurga. Święto winnic św. Tryfona kontynuuje starą tradycję rolniczą w nowej formie, wraz z chrystianizacją terytoriów Europy Wschodniej. Nieprzypadkowo początek lutego to okres kalendarzowy na pograniczu zimy i wiosny, w którym skupiają się przejściowe zabawy karnawałowe, związane z budzącą się roślinnością oraz umierającymi i odradzającymi się bogami natury. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:50 Legendy te kierują wzrok do dawnych czasów historycznych, do początków uprawy winorośli i jej pojawienia się jako rośliny uprawnej. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 23:57 Podstawowy obrządek tego święta - podcinanie winorośli - przypomina nam o zbliżającej się wiośnie. Podcinanie wykonywane jest głównie przez mężczyzn, właścicieli winnic. Po świątecznej liturgii w cerkwi, hodowcy winorośli wybierają się grupkami do winnicy prowadząc ze sobą grajka. Każdy z nich ma świeżo upieczoną pitę, tutmanik, ugotowaną kurę lub nadenicę, pieczoną łukankę, byrkani jajca, wino oraz buteleczkę święconej wody. Każdy hodowca odcina ze swoich winorośli kilka pędów z jednego lub trzech krzewów, wybranych pośrodku albo z rogów winnicy i polewa odcięte miejsca gałązek winem. Przypomina w ten sposób winorośli, że jej głównym przeznaczeniem jest obdarowanie gospodarza dużą ilością, dorodnych winogron na wino. Święconą wodą święci się winnice, aby uchronić ją przed chorobami, szkodnikami i złymi mocami. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 18:34 Wydania Chanel z 2004 r. i Cacharel z 2005 r. zostały wydrukowane w formie znaczka samoprzylepnego , początkowo nieobjętego programem filatelistycznym. Te dwie firmy chciały mieć praktyczny sposób frankowania dużej liczby przesyłek pocztowych za pomocą tych znaczków. Szybko po odkryciu tych odcisków przez prasę filatelistyczną La Poste ogłosiła, że każdy znaczek samoprzylepny wydany specjalnie dla firmy można kupić za pośrednictwem sklepu internetowego lub katalogu wysyłkowego. Jeśli chodzi o znaczki walentynkowe,15 lipca 2005La Poste wprowadziła do sprzedaży wysyłkowej arkusze trzydziestu samoprzylepnych znaczków z motywem czterech serc Chanel i Cacharel. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 18:37 Według legendy na początku chrześcijaństwa , gdy cała Europa nie była jeszcze nawrócona, cesarz Klaudiusz II Gotyk , nienawidzący chrześcijan w żaden sposób i chcący zakazać małżeństw, aby więcej mężczyzn poszło na wojnę, został poinformowany o konsultacji Walentego, który poślubia chrześcijan. Następnie nakazuje aresztowanie Valentina. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 18:40 W 494 roku papież Gelazy I zakazał pogańskiego święta Luperkaliów . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 18:43 W Montignies-sur-Sambre w Belgii w kościele Saint-Remy zachowały się kości Valentina de Terni. Zostały one ofiarowane przez papieża Piusa IX w 1874 r . w ramach wdzięczności za wsparcie miejscowej ludności, gdy w 1870 r. znalazł się w Watykanie Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 18:47 Żyjemy w III wieku po Jezusie Chrystusie. Odległy i niejasny czas, kiedy legendy były legionami, a legiony legendami. Galia od dawna jest rzymska, a chrześcijanie wciąż mają trudności z zabraniem głosu. Są mniej prześladowani niż wcześniej, ale, że tak powiem, zostają uderzeni za każdym razem, gdy schodzą im z drogi. Nie ma na przykład mowy o tym, aby chrześcijanin nawracał lub obrażał rzymskie bóstwo. Jeśli to konieczne, to chłosta i tortury. Następnie dzikie zwierzęta, ścięcie głowy lub krzyż, według formuły stosowanej przez rzymskiego sędziego. W każdym razie: to było męczeństwo. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 18:52 TAK MÓGŁ WYGLĄDAĆ ŚWIĘTY WALENTY - www.mirrir.co.uk (archiwum) Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 18:55 Związek Świętego Walentego z kochankami jest być może powiązany z Kościołem wschodnim. 14 lutego Kościoły Wschodnie obchodzą „Hypapante” (Święte Spotkanie), które upamiętnia ofiarowanie Jezusa do świątyni 40 dni po Jego narodzinach (6 stycznia dla prawosławnych). Dzisiejsza liturgia podejmuje biblijny obraz niebiańskiej Oblubienicy. Przeszlibyśmy wtedy do ziemskiej oblubienicy i świeckiego świętowania. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:00 - Valentin de Terni był młodym, cudotwórczym kapłanem w wieku około 18 lat, którego ciało odnaleziono w katakumbach Saint-Hyppolyte w 1831 r. za papieża Grzegorza XVI, z napisem „Valentinus in Pace”. Cesarz Klaudiusz chciał zakazać małżeństw, aby więcej mężczyzn było wysyłanych na wojnę. Poinformowany, że Walenty żeni się z chrześcijanami, prefekt Placide nakazał jego aresztowanie, kazał go wychłostać i ściąć na Via Flaminia w Rzymie. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:03 Są to gobeliny millefleur , w których zastosowano te same elementy w każdym kawałku: na czymś w rodzaju wyspy usianej zwierzętami i kwiatami w liściach , obsadzonej kępkami roślin, gdzie ciemnoniebieski kolor kontrastuje z rumianym czerwonym lub różowym tłem , młoda kobieta pozuje, ubrany w aksamit i bogate brokaty , w towarzystwie zwierząt i czasami służącej. Otaczają ją emblematy heraldyczne , po prawej stronie lew, a po lewej jednorożec (a więc po prawej stronie gobelinu). Reprodukcja zasłon, ich połysków i przezroczystości charakteryzuje się wielką finezją. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:08 Dzieło sztuki w istocie pozbawione jednoznacznego znaczenia, system kompozycji budzi najróżniejsze interpretacje zarówno ze strony poetów, jak i historyków sztuki . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:11 Oprócz pary lwa i jednorożca , tradycyjnych symboli odwagi i czystości, millefleurs wzbogacono o bestiariusz , który daje podstawę do interpretacji. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:16 W 1963 roku uczony z Creuse , Maurice Dayras, zauważył, że trudno przypisać go Jeanowi IV Le Viste, ponieważ herb przedstawiony w pełnej formie nie respektuje języka heraldycznego i zasady przeciwieństwa kolorów, są to ramiona na poprzeczce : Gules, lazurowy pas z trzema srebrnymi półksiężycami . Według ostatnich badań Carmen Decu Teodorescu , Jean IV Le Viste, będący głową rodu od 1457 roku, powinien był posiadać herb respektujący tę zasadę, która dotyczy stosowania „emalii” według dwóch grup: metali z jednej strony ( złoto = żółty, srebro = biały), a z drugiej strony kolory ( żółte = czerwone, lazurowe = niebieskie, pionowe = zielone, piaskowe = czarne). Na herbie nie mogą znajdować się obok siebie dwie emalie z tej samej grupy. Herb przypisywany Jeanowi IV Le Viste ma dwa kolory, niebieski i czerwony. W rodzinie tylko najstarsi mają prawo nosić pełną broń, młodsze gałęzie przejmują jej broń, łamiąc ją. Jednym z najczęstszych pęknięć jest odwrócenie emalii, co ma tę zaletę, że kadeci nie są widoczni na pieczęci. Dlatego też w swoim artykule Carmen Decu Teodorescu przypisuje powieszenie członkowi oddziału kadetów. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:18 W następstwie kolejnych spadków przeszli z Le Viste do Robertet , do La Roche-Aymon , a następnie do Rilhac, który w xviii wieku kazał ich przetransportować do ich zamku Boussac w Boussac w obecnym departamencie firmy Creuse . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:22 Kiedy w xix wieku trafiły do zbiorów publicznych , spód gobelinów został zjedzony przez wilgoć, dlatego zostały one utkane na nowo. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:24 Z 30 października 2021 r Na 16 stycznia 2022 r, Dama z Jednorożcem zostanie wystawiona w Rzeźniach w Tuluzie , pierwszej wystawie we Francji poza Cluny, w ramach projektu modernizacji paryskiego muzeum Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:36 Partnerami jest ponad 20 hoteli i około piętnastu restauracji w mieście. Zwiększony popyt, który nie jest dziełem przypadku, Strasbourg mon amour przyciąga coraz większą publiczność. Według Jean-Jacquesa Gsella w zeszłym roku wzięło w nim udział „60 000 gości” . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 19:38 Namiot imprezowy może pomieścić do 800 osób stojących i 500 siedzących. Wewnątrz kuchnia, bar, scena i stoły do powitania gości. Obiekt ogrzewany jest przez około dziesięć grzejników, jest autonomiczny pod względem dystrybucji i energii elektrycznej. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:16 Mogło opierać się na kulcie związanym z płodnością. Można nawiązać także do rzymskiego święta Luperkaliów , które odbywało się pod koniec zimy. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:18 Ph. Jouët dodaje: „Obchody zakończenia zimy i otwarcia wiosny objęły Gromniczne, jeśli oprzemy się na bretońskiej nazwie tego festiwalu Deiz ar Goulou „Dzień Światła”. » Święta Brygida (z Kildare) pod wieloma względami przejęła władzę od bogini VIrl. Brigit, sir. Brygida . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 20:21 Imbolc było świętem, podczas którego czczono celtycką boginię Brigit : zapraszano ją do wejścia do domu, aby go oczyścić i chronić aż do następnego święta Imbolc. Chodziło zatem o świętowanie odnowy po najciemniejszych dniach roku Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 31.01.24, 23:42 Pan (gr. Πάν Pán, łac. Pan, Faun, Faunus) – wywodzący się z Arkadii grecki bóg opiekuńczy lasów i pól, strzegący pasterzy oraz ich trzód. W rzymskim panteonie bogów Pan utożsamiany był z Faunem (Faunusem) lub z bogiem lasów Silvanusem. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 31.01.24, 23:44 Pan był bohaterem głównie poetów aleksandryjskich, nie występował w poematach homeryckich. Opowieść o jego narodzinach spotkać można jednak w tzw. hymnie homeryckim, w którym występował jako syn Hermesa i nimfy Dryope. Według mitu po urodzeniu jego matka odrzuciła go od siebie, lecz ojciec zaniósł go na Olimp. Wszyscy bogowie zachwycali się dzieckiem, a głównie Dionizos, który chętnie przebywał później w jego towarzystwie zaś Pan, należał do jego orszaku. Bogowie też nadali mu imię Pan, co miało oznaczać wszystko, cały Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 31.01.24, 23:46 Pan zakochał się też kiedyś w nimfie zwanej Pitys, która została zamieniona w sosnę, aby przed nim uciec. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 31.01.24, 23:49 Według interpretacji podanej przez Plutarcha w Moraliach (De defectu oraculorum, 5:17), Pan jest jedynym bogiem, który umarł. Żył 9720 lat. Za panowania Tyberiusza marynarze przepływający koło Wysp Echinadzkich usłyszeli głos, który nakazał sternikowi imieniem Thamus po dopłynięciu do lądu obwieścić, według tej interpretacji: "Wielki Pan umarł". Żeglarze długo się wahali, ostatecznie przybijając do lądu w okolicach Palodes obwieścili o śmierci boga, mieszkańcy zaś całą noc go opłakiwali. Historia szybko się rozniosła i dotarła do samego Tyberiusza, który nakazał wezwać do siebie Thamusa, a następnie zasięgnął rady u uczonych, którzy potwierdzili prawdziwość tej opowieści. Informacja o śmierci Pana mogła zostać wymyślona przez Plutarcha, który będąc wyznawcą jednego, wiecznego i wszechogarniającego Boga, uznawał tradycyjne bóstwa za śmiertelne demony. Późniejsi autorzy chrześcijańscy zinterpretowali śmierć Pana jako symboliczną śmierć pogaństwa. Antoni Lange w swoim Pogrzebie Shelleya opisywał śmierć Pana: Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 31.01.24, 23:52 Świtało. Jeszcze gąszcz czernił się w gaju. Z pokaźnym miechem Pan wyszedł z półmroku I wszedł na czyste pole pod osiką, Skąd głośnym śmiechem ogłosił się wokół Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 13:32 Chociaż Walentynki po raz pierwszy próbowano obchodzić w Japonii w 1936 r., powszechnie obchodzono je dopiero w latach 70. XX wieku, co nadało temu dniu inny wygląd niż na Zachodzie. Była to przede wszystkim okazja dla dziewcząt do pokazania, że podobają im się chłopcy. W 1977 roku firma cukiernicza Ishimuramanseido z siedzibą w Fukuoce 14 marca sprzedawała mężczyznom pianki , nazywając ten dzień Dniem Pianki. Biały Dzień po raz pierwszy obchodzony był w Japonii w 1978 roku. Krajowe Stowarzyszenie Przemysłu Cukierniczego rozpoczęło ten dzień jako „dzień odpowiedzi” na Walentynki, argumentując, że mężczyźni powinni odwdzięczyć się kobietom, które w Walentynki dały im czekoladę i inne prezenty . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 13:36 Dane dotyczące sprzedaży w drugiej połowie 2010 roku wskazywały na spadek popularności obserwacji. Było to efektem zmniejszonej sprzedaży obowiązkowych czekoladek w Walentynki. Innym powodem spadku popularności są zmieniające się role płci w kulturze japońskiej Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 13:44 Dzień ten powstał za namową cukiernika w 1977 roku, a po raz pierwszy obchodzony był jako Dzień Pianki w 1978 roku. Pomysł został podjęty przez różnych producentów słodyczy i przez lata masowo promowany. Święto to jest już mocno zakorzenione w świadomości społecznej. Nazwa White Day wzięła się stąd, że omawiane firmy skupiały się przede wszystkim na białych słodyczach ( biała czekolada , pianki ) jako prezentach, gdyż kolor biały reprezentuje szczęście. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 18:48 Święto to obchodzone jest dn14 marca, miesiąc po walentynkach . W tym czasie mężczyźni ofiarowują swoim dziewczynom lub koleżankom prezent w ramach wdzięczności za czekoladki ofiarowane przez te ostatnie na Walentynki Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 18:51 W przypadku nastolatków zwyczajem jest wręczanie ukochanej białej wstążki, nawet jeśli nie dała im czekoladek. Jeśli dana osoba na koniec Białego Dnia (lub St. White ) zawiązała go (gdziekolwiek się znajduje: nadgarstek, torebka, włosy), oznacza to, że ma te same romantyczne uczucia, co ten, który ją przywiązał. zaoferował. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 19:04 Ale Korea, która przyjęła dwudniowe obchody Walentynek mniej więcej w tym samym czasie co Japonia, przeniosła to wydarzenie na inny poziom: i jest przeznaczone specjalnie dla osób samotnych . 14 kwietnia, znany jako Czarny Dzień, przepraszam, single w Korei, którzy nie otrzymali prezentów w Walentynki lub Biały Dzień, zbierają się, ubrani na czarno – czarny lakier do paznokci, czarne dodatki, czarne buty – i jedzą jjajang myeon, makaron pokryty czarnym kolorem pasta z fasoli. ( Jjajang oznacza sos z pasty z czarnej fasoli; myeon , makaron). Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 19:07 Chociaż wydaje się, że nie wszyscy są smutni w Czarny Dzień ; nawet ci jo-jo (ich samotność niepotwierdzona). A jeśli nie możesz znaleźć żadnych kumpli, którzy mogliby świętować z tobą Czarny Dzień w Ameryce, zawsze warto wyczekiwać Dnia Świadomości Singli 15 lutego. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 19:13 W Korei Biały Dzień obchodzony jest prze ( namjachingu ), czyli „chłopaka”, który wręcza swojej ( yeojachingu ), czyli „dziewczynie”, prezent z okazji Białego Dnia. Chociaż tradycyjnie były to pianki marshmallow (stąd nazwa „ Biały Dzień”), obecnie kobiety często otrzymują prezenty w postaci( satang ), „cukierków”, a nawet ( kkotdabal ) lub „bukiet”. Brzmi znajomo? Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 19:16 W końcu inne firmy i rynki szybko przyjęły ten pomysł. Dziś nadejście Białego Dnia to doskonała okazja do promowania wszelkiego rodzaju produktów związanych z bielą lub romansami – różnych odcieni czekolady, kwiatów, biżuterii, a nawet bielizny. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 19:21 Moja przyjaciółka Isuko, która była wówczas nastolatką, wspomina te walentynki jako uosobienie czystej miłości. „Byłam szaleńczo zakochana, więc włożyłam czekoladę do szafki chłopca” – wyznała mi, wzdychając 20 lat po fakcie. „Byłam zbyt nieśmiała, żeby umieścić na tym swoje imię i nazwisko, ale modliłam się, żeby wiedział, że to ode mnie, i tak się stało!” Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 19:51 Biały Dzień to święto obchodzone w Japonii, Korei Południowej, Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 19:54 Jeśli więc byłeś niezwykle popularny w Walentynki i otrzymałeś mnóstwo dobrych czekoladek lub prezentów od kobiet, Twój portfel prawdopodobnie będzie cierpiał gdzieś w okolicach Białego Dnia. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 19:57 Wybór prezentu jest najtrudniejszy, ponieważ Japonia jest krajem rozdającym prezenty. Większość ludzi jest w stanie określić przybliżoną wartość prezentu lub prezentu po prostu na niego patrząc, nawet jeśli usuniesz metkę z ceną. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:01 🤍 Zrób domową czekoladę . Zrobienie własnej czekolady jest znacznie tańsze (i bardziej osobiste) niż zwykłe kupowanie jej w sklepie. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:04 Jeśli nie masz dodatkowych pieniędzy, ręcznie robione przedmioty mogą być dobrym elementem bezpieczeństwa. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:08 Dla wielu na Zachodzie czerwono-różowe, pełne serc obchody Walentynek mają już miesiąc. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:11 Co roku 14 lutego w Japonii kobiety obdarowują mężczyzn „giri choco” – „giri” oznacza „obowiązek”, „choco” oznacza „czekoladę”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:14 „Pod koniec lat 80. i 90., w czasach bańki cenowej, doświadczyłam sytuacji, w której dostałem szalik Hermes od ojca znajomego, który miał własną firmę, a ta osoba rozdawała ten szalik wszystkim” – mówi Sawako Hidaka, dyrektor wykonawcza firmy Japan Center, globalna organizacja non-profit Asia Society z siedzibą w Tokio. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:16 Okaeshi oznacza prezenty wręczane w podziękowaniu za otrzymanie prezentów Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:18 Według Japan Anniversary Association, organizacji rejestrującej i badającej wydarzenia i święta w kraju, wydatki Białego Dnia w zeszłym roku spadły o około 10% w porównaniu z 2017 r. , z 59 miliardów jenów (około 530 milionów dolarów, 404 milionów funtów) do 53 miliardów jenów (475 milionów dolarów). Oczekuje się, że w tym roku spadnie do 49 miliardów jenów. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 20:21 Czy z tego wszystkiego moglibyśmy wywnioskować coś na temat współczesnej kultury japońskiej? Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 17:26 Podczas pocałunku z jednej osoby na drugą przenosi się około 250 bakterii różnych kultur. „Obce” bakterie zwiększają odporność organizmu i stymulują powstawanie przeciwciał, które aktywują mechanizmy odpornościowe . Immunolodzy nazywają ten proces „immunizacją krzyżową”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 17:29 W 1979 roku David Bowie wynalazł urządzenie „lipograf” , które pobierało odcisk warg w celu identyfikacji osoby. Następnie w Ameryce odbyła się aukcja „lipogramów” znanych osób. Cały dochód w wysokości 16 tysięcy dolarów został przekazany na rzecz funduszu opieki nad dziećmi. Na tej aukcji pojedynczy odcisk ust Micka Jaggera został sprzedany za 1600 dolarów. Niestety, „lipograf” nigdy nie znalazł zastosowania w kryminalistyce. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 17:32 Afrykanie okazują szacunek przywódcy, całując ziemię, po której chodził. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 17:35 W starożytnym Rzymie na znak powitania całowano nie tylko przyjaciół i członków rodziny, ale także kupców i przechodniów Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 17:38 Podczas francuskiego pocałunku pracuje około 30 mięśni, z czego 12 odpowiada za ruchy warg, a 11 - języka Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 17:43 Jeden pocałunek pozwala spalić około 3 kalorii. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 17:48 70% osób w wieku od 16 do 24 lat całuje się po raz pierwszy przed ukończeniem 15 lat, podczas gdy w przypadku ich rodziców zrobiło to tylko 46% ich rodziców. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 17:51 Mononukleoza zakaźna nazywana jest także chorobą pocałunku. Otrzymał tę nazwę, ponieważ jest przekazywana podczas pocałunku. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 17:58 Międzynarodowy Dzień Przytulania to coroczne święto obchodzone 21 stycznia . Zgodnie z tradycją tego dnia, nawet nieznajomych można przytulić w przyjacielski sposób. Święto powstało 21 stycznia 1986 roku w Caro (Michigan) w USA Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 18:00 Celem święta jest zwrócenie uwagi na znaczenie relacji międzyludzkich i wspieranie pozytywnych emocji. Zgodnie z tradycją, w tym dniu ludzie aktywnie przytulają rodzinę, przyjaciół i współpracowników, a także organizują wspólne imprezy z uściskami. Międzynarodowy Dzień Przytulania pomaga wzmacniać więzi między ludźmi i wspierać zdrowie duchowe. Ponadto promuje ważny temat kontaktu fizycznego i przypomina, że czasami wystarczy tylko przytulenie, szczególnie w świecie, w którym dużo czasu spędzamy przed ekranami i telefonami komórkowymi, a komunikacja wirtualna staje się wszystkim bardziej powszechne Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 18:02 Istnieje nawet koncepcja terapii uścisków – formy psychoterapii, w której dana osoba otrzymuje wsparcie fizyczne i emocjonalne poprzez uściski. Uściski mogą przekazywać zarówno profesjonalni terapeuci, jak i bliscy. Uważa się, że przytulanie pomaga zmniejszyć poziom stresu i niepokoju, zwiększyć poziom szczęścia i poprawić nastrój. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 18:04 Według legendy książę Petro z Murom zachorował na trąd i żaden lekarz nie był w stanie go wyleczyć. Następnie poradzono mu, aby zwrócił się do chłopa Fevronii. W podziękowaniu za uzdrowienie postawiła warunek poślubienia jej. Jednak po wyzdrowieniu książę nie dotrzymał słowa i opuścił Fevronię. Potem choroba wróciła do niego ponownie. Wrócił więc, wyzdrowiał, poślubił Fevronię i nigdy tego nie żałował. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 18:06 Dziś relikwie Piotra i Fevronii znajdują się w klasztorze Trójcy Świętej w mieście Murom ( Rosja ). Przy wejściu do klasztoru stoi pomnik z brązu poświęcony tej parze. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 18:09 Ale jeśli wszyscy w naszym kraju wiedzą o dniu 14 lutego, to bardzo niewiele osób wie o dniu 8 lipca. I to jest właśnie nasz „Dzień Wszystkich Zakochanych”, a dokładnie ten dzień w prawosławiu uważany jest za dzień pamięci świętych Piotra i Fevronii . A ci święci chronią tych, którzy kochają ludzi i silne rodziny. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 18:11 Jakiś czas po ślubie zmarł starszy brat Piotra, a na tron wstąpił młody książę . Jednak Fevronia nie przypadła do gustu bojarom i ich żonom, nie chcieli być posłuszni zwykłemu człowiekowi. Początkowo bojarowie namówili Piotra, aby porzucił żonę, ale ich namowy do niczego nie doprowadziły. Potem poszli do samej księżniczki i kazali jej iść, pozwalając jej zabrać ze sobą, co chciała. Fevronia zgodziła się, ale chciała zabrać ze sobą tylko jedną rzecz - swojego Piotra. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 18:24 W Walentynki dużo słyszymy o miłości własnej. Powinniśmy zadbać o siebie, kupić coś specjalnego, skorzystać z masażu, zjeść wykwintny posiłek, zjeść kufel piwa Ben & Jerry’s itp. I tak, to wszystko brzmi fantastycznie, ale istnieje jeszcze łatwiejszy i tańszy sposób, aby to zrobić. poczuj to uczucie miłości. Po prostu poświęć trochę czasu, aby zastanowić się nad swoim niesamowitym sobą i niesamowitym życiem. Jasne, jest coś, co chciałbyś zmienić lub poprawić, wszyscy mamy swoje listy… ale w głębi serca wiesz, że masz za co być wdzięczny. Więc wyciągnij długopis i zapisz je. Pisanie (tak, faktyczne pisanie) to skuteczny sposób na skupienie umysłu i ducha oraz wyrwanie głowy i serca z emocjonalnego koła dla chomika. Spróbuj, wypisz pięć rzeczy, za które jesteś wdzięczny. A jeśli pojawi się więcej niż pięć, pisz dalej! Przelanie tego na papier przypomina nam, kim jesteśmy i jak naprawdę niesamowita jest nasza wyjątkowa historia. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 18:28 W środę przypadały Walentynki , dzień, w którym osoby samotne unikają mediów społecznościowych przez 24 godziny, podczas gdy ich ukochani przyjaciele publikują zdjęcia swoich „zbyt uroczych” kartek, które otrzymali od swoich bliskich. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:20 Zatem w ten Dzień Świadomości Osób Singli skorzystaj z okazji i zafunduj sobie odrobinę przyjemności. Oto 20 rzeczy, które single powinni kupić sobie w Dniu Świadomości Singla. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:22 Jeśli jesteś singlem, teraz może być idealny czas, aby zobaczyć kawałek świata. Podróżowanie w pojedynkę jest nie tylko tańsze, ale także zapewnia swobodę podróżowania, gdziekolwiek chcesz i spędzania wakacji, robiąc, co chcesz . Czy chciałbyś móc spędzać każdy dzień swoich wakacji na Hawajach nurkując z rurką? Całkowicie możesz, nie martwiąc się o zrujnowanie czyjejś podróży. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:24 Czekolada będzie zawsze przy Tobie, a 15 lutego cała walentynkowa czekolada będzie w sprzedaży. Możesz doładować się czekoladą z okazji Dnia Świadomości Singli, a nawet uzupełnić zapasy awaryjne za znacznie niższą kwotę niż ci frajerzy w związkach. I nawet nie będziesz musiał się dzielić. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:26 Wy, osoby niebędące singlami, możecie nie zdawać sobie sprawy, że macie niesamowitą przewagę finansową: macie mniej obowiązków niż pary i osoby pozostające w związku małżeńskim, dzięki czemu możecie przeznaczyć więcej pieniędzy na rozwój osobisty. Zainwestuj więc w siebie, rejestrując się na konwencję zawodową, zapisując się na niektóre kursy uniwersyteckie online lub dołączając do grupy networkingowej w Twojej okolicy Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:34 Pierwszym miejscem, w którym można znaleźć tańsze kwiaty na Walentynki, są witryny z ofertami dziennymi, takie jak Groupon, LivingSocial i AmazonLocal Deals. Strony z codziennymi ofertami miejskimi są zaśmiecone ofertami rabatowymi od głównych firm zajmujących się dostawą kwiatów drogą przewodową, takich jak FTD i ProFlowers, podkreślających oszczędności rzędu 50 procent. Korzystając jednak z tych usług, pamiętaj o zapoznaniu się z drobnym drukiem oferty przed kliknięciem „kup”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:36 Kupując kwiaty na Walentynki, sprawdź tekst „dostarczone przez kwiaciarnię”, aby mieć pewność, że odbiorcy otrzymają takie wrażenia, na jakie zasługują. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:37 Róże – zwłaszcza czerwone – są o tej porze roku wyjątkowo zawyżone. Unikaj sztampowych kompozycji kwiatowych i zawyżonych cen, wysyłając zamiast tego bliskiemu osoby ich ulubione kwiaty. Mając otwarty umysł na rodzaj kwiatów, możesz wzmocnić bukiety (około 10 dodatkowych łodyg), aby uzyskać wspaniałe wejście. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:41 Jestem pewien, że wiele dwudziestolatków zna uczucie żalu, które może wystąpić po szalonej nocy spędzonej na mieście. Zwykle pojawia się, gdy następnego dnia sprawdzam stan konta bankowego . Jak to się stało, że wydałem 45 dolarów na steki z serem filadelfijskim o 2:30 w nocy? Czy naprawdę dałem taksówkarzowi 10 dolarów napiwku za trzymilową przejażdżkę? Wiem, że nie jestem jedyną osobą, która budzi się w niedzielny poranek z tymi pytaniami. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:43 2. Zjedz przed wyjściem Niezależnie od tego, czy Ty i Twoi znajomi planujecie posiłek, czy nie, jedzenie w domu zagwarantuje, że nie ulegniesz podjadaniu, gdy nie możesz sobie na to pozwolić. Nawet jeśli wybierasz się do restauracji, zjedzenie jabłka lub miski zupy przed wyjściem pozwoli ci okiełznać apetyt i zamówić tańszą przystawkę jako posiłek, a nie całe danie główne. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:45 „W mojej pracy komika mam mnóstwo spotkań towarzyskich i wyjść z przyjaciółmi” – powiedział mi Dan Nainan. „Jako osoba, która nie pije, często muszę dzielić ogromny rachunek za alkohol, co szczerze mnie irytuje. Poza tym często zdarza się, że ludzie jedzą przekąski, deser, kawę itp., co podnosi rachunek… świetnym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy jest po prostu poproszenie o oddzielny czek, co zawsze robię w dużych grupach”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:48 Nie tylko będziesz pierwszą osobą, która dowie się o specjalnych ofertach, ale jest to również świetny sposób na budowanie relacji z kierownictwem popularnych miejsc, często pomagając uniknąć opłat za ubezpieczenie. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:51 Jednakże, nawet jeśli nie masz ochoty ani budżetu, aby wydać kilkaset dolarów na nowe meble lub sprzęt (lub kilka tysięcy na nową łódź), istnieje wiele innych mniejszych, bardziej praktycznych zakupów, które możesz zarobisz mniej także w lutym. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:53 Na szczęście prawie każdy większy dom towarowy będzie organizował wyprzedaż materacy w weekend z okazji Dnia Prezydenta , oferując ogromne zniżki na produkty Sealy, Simmons, Serta i tym podobne. W rzeczywistości w sklepach takich jak Macy's można łatwo znaleźć zupełnie nowy materac z rabatem 50% lub większym. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:56 Kluczem do znalezienia idealnego, ale niedrogiego prezentu na Walentynki jest myślenie nieszablonowe (w kształcie serca). Jeśli nadal szukasz idealnego pomysłu na niedrogi prezent na Walentynki, trzymaj się z daleka od tradycyjnych pluszowych misiów i różnorodnych czekoladek. Możesz wybrać wyjątkowy prezent, który będzie odpowiadał gustom Twojej ukochanej osoby za 50 dolarów lub mniej, a ona z pewnością doceni ten gest o wiele bardziej. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:59 Jeśli nie interesujesz się sztuką i rzemiosłem lub nie chcesz tworzyć tradycyjnego papierowego albumu z wycinkami, spróbuj utworzyć wersję elektroniczną Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:01 Wystrój jest kluczem. Świece zapachowe naprawdę potrafią stworzyć nastrój, więc zgaś światło i zapal kilka świec. Nawet podgrzewacze (małe świeczki w foliowych kubeczkach) mogą być bardzo romantyczne, jeśli są używane masowo. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:04 Od najprostszych kompozycji owocowych lub kwiatowych po najbardziej ostentacyjne i po prostu dziwaczne pomysły na prezenty – wszystkie mają wysokie ceny. Zachowaj ostrożność przed zakupem, pamiętając o zakupach, których należy unikać w Walentynki. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:06 Jeśli postrzegasz kwiaty na Walentynki jako tylko część wieloetapowego pomysłu na prezent lub jeśli święto całkowicie wyleciało Ci z głowy i konieczna jest awaryjna wizyta o północy w każdej lokalnej kwiaciarni, możesz zapłacić duże pieniądze. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:14 To bieżąca cena prawdopodobnie najdroższej babeczki na świecie. Upieczony przez Cupcake Gourmet, na wierzchu tego wyśmienitego czerwonego aksamitu znajduje się 8-karatowy pierścionek zaręczynowy. Wiadomość? Może ta miłość jest wieczna, ale deser trwa tylko kilka pobłażliwych kęsów? Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:16 Mężczyźni nie tylko mogą dokonywać wątpliwych wyborów, jeśli chodzi o odzież intymną, ale cena może być oburzająca, jeśli nie robisz mądrych zakupów. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:20 Walenty Rzymski został aresztowany za wyznanie Chrystusa, zakuty w łańcuchy i doprowadzony do cesarza Klaudiusza na przesłuchanie. „Co sądzisz o bogach Zeusie i Merkurym?” - zapytali go. „Nie myślę o niczym innym” – powiedział Święty Walenty – „oprócz tego, że byli to nieszczęśliwi i niegodziwi ludzie, którzy spędzili czas swojego życia niegodziwie, grzesznie i na przyjemnościach ” . Opowiadał także swoim oprawcom o Chrystusie , o zbawieniu i prosił cesarza o pokutę. Ponieważ św. Walenty był człowiekiem szanowanym i mądrym, cesarz Klaudiusz II postanowił oddać go w ręce wykształconego urzędnika Asterii, aby w słownych sporach pozyskać wiarę Walentego Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:22 Walenty został kanonizowany przez Kościół chrześcijański jako męczennik, który cierpiał za wiarę. W 496 roku papież Gelazy I ogłosił 14 lutego dniem Świętego Walentego [3] , zabraniając jednocześnie obchodzenia pogańskiego święta Lupercalia , które obchodzono 15 lutego Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:26 Niektórzy uważają, że zwyczaj ten zapoczątkowany został w 1936 r., kiedy cukiernik Morozoff z Kobe zamieścił w anglojęzycznym wydaniu anglojęzycznej gazety Japan Advertiser z 12 lutego ogłoszenie sugerujące, aby czytelnicy wysyłali czekoladki jako prezent walentynkowy. Inne konkurencyjne teorie wskazują na wprowadzenie w lutym 1958 roku przez japońską czekoladziarkę Mary's czekoladek w kształcie serca lub kampanię reklamową z 1960 roku, w której firma produkująca cukierki Morinaga skierowała do zakochanych hasło „Wyślij czekoladki swojej ukochanej”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:28 Dokładnie miesiąc kalendarzowy po walentynkach, 14 marca, przypada Biały Dzień, kiedy od mężczyzn oczekiwano odwzajemnienia. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:35 Walentynki z Terni obchodzono dnia14 lutegozostał wyznaczony przez Kościół katolicki na patrona zakochanych w 1496 roku, a papież Aleksander VI nadał mu tytuł „patrona zakochanych”, co nie przeszkodziło Kościołowi w walce z tradycją walentynek Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:38 W xx i xxi wieku Walentynki dla niektórych pozostają świętem komercyjnym, okazją do celebrowania miłości do innych Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:40 W tym dniu wspomina się co najmniej trzech różnych świętych o imieniu Walenty, wszyscy trzej męczennicy14 lutego. Ich święto zostało wyznaczone na tę datę dekretempapieża Gelazjusza I z roku 495. Od tego czasu zostały wymienione w pierwszych martyrologiach : Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:43 Pierwsza wzmianka o walentynkach o charakterze romantycznym sięga xiv wieku w Anglii, gdzie wierzono, że14 lutegobył dniem, w którym ptaki łączyły się w pary (czytaj m.in. „ Pani i Jednorożec ”). O tym przekonaniu wspominają pisma Geoffreya Chaucera z xiv wieku . W tym okresie kochankowie często wymieniali się notatkami i nazywali się swoimi walentynkami. Uważa się, że jedna z tych notatek z xiv wieku znajduje się w Bibliotece Brytyjskiej . Prawdopodobnie w tym okresie powstało wiele legend o walentynkach. Wśród tych legend znajdziemy następujące: Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:46 Jest kilku świętych, a zatem kilka miejsc: w Prades ( Pyrénées-Orientales ) znajduje się jedna z rzekomych głów św. Walentego z Terni , zachowana w popiersiu relikwiarzowym w kościele Saint-Pierre . Zabytek ten pochodzi z opactwa Saint-Michel de Cuxa, które nabyło go w x wieku Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:48 Jak możemy przeczytać w różnych publikacjach , niektórzy autorzy, folkloryści, narratorzy, gawędziarze czy strony komercyjne, pragnąc nadać świętu Świętego Walentego blasku starożytności, nie wahają się pośpiesznie nawiązać do Luperkaliów i zwracają uwagę, że skojarzenie połowy lutego z płodnością i płodnością datuje się już od starożytności. Przypominają nawet, że w kalendarzu starożytnych Aten z vi i v wieku okres od połowy stycznia do połowy lutego był miesiącem Gamelionu , poświęconym świętemu małżeństwu Zeusa i Hery , ale trudno nam w to uwierzyć , bez przekonujących źródeł, że jego pamięć obejmowała dwa tysiące lat historii , kiedy kalendarz attycki już dawno zniknął około III wieku p.n.e., a jego pamięć została wydobyta z zapomnianych jedynie przez badaczy renesansu . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:51 W Chinach istniało już średniowieczne święto poświęcone zakochanym Qixi , „chińskie walentynki”, które odbywało się siódmego dnia siódmego księżyca. Od lat 80-tych Walentynki14 lutegocieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród młodych ludzi, co generuje różnorodne działania komercyjne Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:54 W Tunezji bardzo popularne są Walentynki, zwane Eid el hob ( „święto miłości”); Pary korzystają z tego dnia, aby obdarowywać się prezentami i organizować romantyczne wyjścia lub romantyczne posiłki Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 00:56 W Izraelu Tu B'av to dzień , którego znaczenie może być bliskie Walentynkom. Obchodzone jest w lipcu lub sierpniu ( data gregoriańska zmienia się zgodnie z kalendarzem hebrajskim ). Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 01:02 wiersz systemowy – występują w nim przynajmniej dwie cechy stałe (tzw. constansy), np. stały układ stóp metrycznych w strofach (ew. strofoidach) i regularne rymy żeńskie. Przykładem wiersza systemowego może być Arcymistrz A. Mickiewicza Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 01:04 sylabiczny jednakowa liczba sylab w każdym wersie stały akcent (na drugiej sylabie od końca) przed średniówką i w wyrazach kończących wers średniówka w wersach dłuższych niż ośmiozgłoskowe regularne rymy żeńskie Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 01:05 graficzny – słowa bądź wersy tworzą ilustrację związaną z ruchem w sztuce arte prowera; wiersz tworzy: krzyż, słowo, ilustrację, myśl Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 10:46 Istnieją jednak dowody na to, że opowieść o cierpieniu świętego , a nawet o jego istnieniu, została sfabrykowana. Błędnie uważano, że bazylika ufundowana przez darczyńcę o imieniu Walenty została zbudowana dla świętego o imieniu Walenty. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 10:48 Walenty Rzymski był księdzem w Rzymie, który zginął śmiercią męczeńską w 269 roku i został pochowany na Via Flaminia . Relikwie św . Walentego przechowywano w kościele i katakumbach San Valentino w Rzymie, który pozostawał ważnym miejscem pielgrzymek przez całe średniowiecze, aż do przeniesienia relikwii świętego do kościoła Santa Prassede za pontyfikatu Mikołaja IV . Relikwia czaszkowa św., zwieńczona kwiatami. Walentego przechowywany jest w bazylice Santa Maria in Cosmedin w Rzymie. Inne relikwie znajdują się w kościele karmelitów przy Whitefriar Street w Dublinie . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 10:50 W 1969 roku z powszechnego kalendarza rzymskiego usunięto święto św. Walentego . Jednakże w latach, w których dzień pamięci nie zostaje liturgicznie zastąpiony innym, czasami odbywają się specjalne nabożeństwa słowne z błogosławieństwem. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 10:53 Późniejszy Passio powtórzył to i dodał, że papież Juliusz I kazał zbudować kościół nad grobowcem Walentego. Powtórzyło się to w późniejszych martyrologiach, poczynając od Martyrologii Bedy , a także znajdujemy je w Legenda aurea z XIII wieku. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 10:57 „Było to bowiem w dniu seyntu Volantynysa, kiedy euery bryd przybył tam, aby zobaczyć swoje dzieło”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 10:59 Pierwszy opis dnia 14 lutego jako corocznego święta miłości pojawia się w Karcie Sądu Miłości . Statut, rzekomo od króla Karola VI. opublikowany przez Francję w Mantes-la-Jolie w 1400 roku , opisuje wielkie uroczystości, na których obecni byli członkowie dworu królewskiego. Obejmowały one ucztę, konkursy pieśni miłosnych i poezji, mecze rycerskie i tańce. Nie istnieje żaden inny zapis dotyczący dworu, a w Mantes-la-Jolie nie było żadnej z postaci wymienionych w statucie, z wyjątkiem królowej małżonki Isabeau de Bavière , która prawdopodobnie tylko tego pragnęła w oczekiwaniu na zarazę. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:01 W języku angielskim Listy Pastona uważane są za najstarsze dzieło na Walentynki, które Margery Brewes zadedykowała swojemu przyszłemu mężowi Johnowi Pastonowi w 1477 roku, włączając w to „mojego prawego, ukochanego Walentego” . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:03 „Hayle, biskup Valentine, którego dziś jest dzień. Całe Ayre jest twoją diecezją . I wszyscy ćwierkający Queristers . I inne ptaki są twoimi parafianami. Każdego roku bierzesz ślub z Lyrickiem Larkiem i szarym szepczącym Doue. Wróblem, który zaniedbuje swoje życie dla Loue . ptak z czerwonym żołądkiem Ty makst kos przyspiesza tak szybko, jak szczygieł lub Halcyon Mąż Kogut wygląda i wkrótce jest pędzony I spotyka swoją żonę, która przynosi jej pierzaste posłanie. Ten dzień świeci radośniej niż kiedykolwiek. Ten dzień może rozpalić w tobie starego Walentego. – John Donne : Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:10 W 1868 roku brytyjski producent czekolady Cadbury zaprojektował Fancy Boxes , ozdobione pudełka czekoladek w kształcie serca na Walentynki. W drugiej połowie XX wieku praktyka wymiany kart rozszerzyła się na wszelkiego rodzaju prezenty, w tym biżuterię. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:13 W Słowenii św. Walenty, zwany tam także Zdravkiem , jako święty wiosny, zdrowia i patron pszczelarzy i pielgrzymów. Jest takie powiedzenie, że święty „wprowadza klucz do korzeni”, co oznacza, że tego dnia powinny zacząć rosnąć rośliny i kwiaty. Pierwsze prace w winnicach i na polach obchodzone są w święto świętego. Mówi się również, że w tym dniu ptaki odbywają zaloty i łączą się w pary. Innym określeniem jest „Valentin – prvi spomladin” („Walentin – pierwszy święty wiosenny”), który w niektórych regionach (szczególnie w Białej Krainie ) obwieszcza początek wiosny. Dopiero niedawno w Słowenii obchodzono Walentynki jako dzień miłości. Tradycyjnie dniem zakochanych było święto św. Grzegorza 12 marca lub święto św. Wincentego z Walencji 22 stycznia. Patronem miłości jest św. Antoniego z Padwy , którego święto obchodzone jest 13 czerwca. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:18 Finlandia i Estonia W Finlandii Walentynki nazywane są ystävänpäivä („Dzień Przyjaciół”). Kartki lub drobne upominki są zazwyczaj wysyłane anonimowo. W Estonii Walentynki pierwotnie nazywano valentinipäev , ale coraz częściej używa się również słowa sõbrapäev , które jest zapożyczonym tłumaczeniem fińskiej nazwy. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:21 Kłódka miłosna to kłódka , która zgodnie ze zwyczajem jest mocowana przez kochanków do mostów , krat lub podobnych stałych przedmiotów , aby symbolicznie przypieczętować swoją wieczną miłość. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:24 W Niemczech pierwsze zamki miłości zostały podłączone do mostu Hohenzollernów w Kolonii późnym latem 2008 roku i miejsce to początkowo stało się jednym z najbardziej znanych. Na pojawiające się czasami w tym kontekście pytanie o wagę i liczbę śluz odpowiada się różnie; szacunki wahają się od dwóch (kwiecień 2011) przez 15 (wrzesień 2011) do 27 ton (sierpień 2016) dla przykładowo 40 000 śluz. Producenci mówią o „ogromnych podwyżkach”, ale nie podają żadnych konkretnych liczb. Zwyczaj ten został wprowadzony także przez kochanków i małżeństwa na mostach w innych większych niemieckich miastach czy na Weser Skywalk i od tego czasu nieubłaganie się rozprzestrzenia. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:28 W Salzburgu władze miejskie wycięły w maju 2011 r. 42 zamki z ogrodzenia Makartsteg na mocy ogólnego rozporządzenia . Odpowiedzialna radna ds. budownictwa Claudia Schmidt ( ÖVP ), która zawsze przeliczała zamki, przechodząc obok, uznała później usunięcie zamków za błąd. Przypinanie loków miłosnych jest teraz ponownie dozwolone w pewnym stopniu. [21] W Salzburgu wisi obecnie ponad 1000 takich zamków. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:31 W końcowej scenie filmu Iniemamocni – Teraz mnie widzisz, w wariancie – zamiast zapieczętować wspólną miłość, zapieczętować wspólną ciszę – do Pont des Arts w Paryżu zostaje przyczepiony zamek. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:34 Skandynawia Walentynki znane są także w Danii, Norwegii i Szwecji, lecz nie są obchodzone na tak dużą skalę. Od lat sześćdziesiątych XX wieku zwyczaje pochodziły głównie z Ameryki. Poświęcasz czas na romantyczną kolację ze swoim partnerem, wysyłasz sobie kartki z życzeniami lub wręczasz ukochanemu czerwoną różę. Szczególnie handel kwiatami stara się uczynić ten dzień bardziej popularnym. W Szwecji ten dzień nazywa się Alla hjärtans dag („Dzień Wszystkich Serc”). Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:36 Dwynwen lub Saint Dwynwen to walijski święty , który zmarł w 460 roku . Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:39 Ameryka Łacińska W niektórych krajach Ameryki Łacińskiej, takich jak Kostaryka, Meksyk i Portoryko, Walentynki znane są jako Día de los enamorados („Dzień Zakochanych”) lub jako Día del amor y la amistad („Dzień Miłości i Przyjaźń”) znane. Ludzie zazwyczaj okazują sobie wdzięczność. W Gwatemali Walentynki znane są jako Día del cariño („Dzień Ulubieńca”). Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:48 Walentynki są ostro krytykowane przez lewicę indyjską. Jest to postrzegane jako brama dla „zachodniego imperializmu”, „neokolonializmu” i „wyzysku klasy robotniczej poprzez komercjalizację przez międzynarodowe korporacje”. Twierdzi się, że w wyniku Walentynek klasa robotnicza i biedota wiejska zostaną bardziej społecznie, politycznie i geograficznie oddzielone od hegemonicznej kapitalistycznej struktury władzy. Prawicowi nacjonaliści hinduscy również są wrogo nastawieni do Walentynek. W lutym 2012 roku Subash Chouhan , ówczesny prezydent bojownika Bajrang Dal , ostrzegł pary, aby nie „całowały się ani nie przytulały w miejscach publicznych” pod groźbą użycia przemocy fizycznej. Nie sprzeciwia się miłości, lecz krytykuje „wulgarne przedstawianie miłości w miejscach publicznych” Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:51 Izrael W Izraelu odrodziła się tradycja żydowskiego święta Tu B'Av , łącząca się z odpowiednikiem Walentynek. Tu B'Av obchodzone jest 15 dnia miesiąca Av (zwykle pod koniec sierpnia). W starożytności kobiety nosiły białe suknie i tańczyły w winnicach, gdzie czekali na nie mężczyźni ( Mishnah Ta'anit , koniec rozdziału 4). Dziś Tu B'Av obchodzone jest jako drugie święto miłości między ludźmi i ma wiele wspólnych zwyczajów z Walentynkami. We współczesnej kulturze izraelskiej święto jest bardzo popularne jako sposób wyrażania miłości, składania propozycji małżeńskich i wymiany prezentów, takich jak kartki czy kwiaty Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 11:54 Wiele kobiet czuje się w obowiązku obdarowywać czekoladą wszystkich swoich kolegów, chyba że dzień wypada w niedzielę, święto. Nazywa się to giri-choko, od giri („obowiązek”) i choko („czekolada”), przy czym niepopularni pracownicy otrzymują jedynie „ultraobowiązkową” ( chō-giri choko ), tanią czekoladę. Kontrastuje to z honmei-choko („czekolada prawdziwych uczuć”), polegającym na dawaniu czekolady ukochanej osobie. Przyjaciele, zwłaszcza kobiety, mogą wymieniać się czekoladą, zwaną tomo-choko , tomo oznacza „przyjaciel”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:00 W latach 80. Japońskie Krajowe Stowarzyszenie Przemysłu Cukierniczego (NCIA) uznało swoją kampanię na rzecz ustanowienia „Dnia Odpowiedzi” przypadającego 14 marca za sukces. W tym dniu kobiety oczekują zwrotu czekolady od obdarowanej osoby. Dzień ten nazywany jest „ białym dniem ”, ponieważ rozdawane są pralinki z białej czekolady. Wcześniejsza próba nie powiodła się, gdy producent pianek próbował wprowadzić wymóg, aby mężczyźni zwracali pianki kobietom. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:03 Liban Święty Walenty jest patronem dużej części ludności Libanu. Pary wymieniają się prezentami w okolicach Walentynek. Zawierają one zazwyczaj czekoladę, babeczki i czerwone róże, które uważane są za symbol poświęcenia i pasji. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:11 Korea Południowa W Korei Południowej kobiety 14 lutego dają mężczyznom czekoladę. Jednak mężczyźni nie dają kobietom czekolady w prezencie 14 marca, „ Białego Dnia ”. 14 kwietnia, „ Czarny Dzień ”, ci, którzy nie otrzymali niczego 14 lutego lub 14 marca, idą do restauracji, żeby zjeść jajangmyeo, makaron z czarnym sosem, zajadają się i lamentują nad swoją samotną egzystencją. Koreańczycy obchodzą także Dzień Pepero 11 listopada, kiedy młode pary obdarowują się nawzajem ciasteczkami Pepero . Data 11/11 ma wskazywać na długi kształt ciastka. 14 dzień każdego miesiąca w Korei jest dniem miłości, chociaż większość z nich jest niejasna. Od stycznia do grudnia są to „Dzień Świecy”, „Walentynki”, „Biały Dzień”, „Czarny Dzień”, „Dzień Róży”, „Dzień Pocałunku”, „Srebrny Dzień”, „Zielony Dzień”, „Dzień Muzyki” .”, „Dzień Wina”, „Dzień Filmu” i „Dzień Przytulania” Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:17 Rzeczownik miłość w tekstach z XIV i XV wieku miał znaczenie „litość, miłosierdzie”, które równolegle występowało do sensu „łaskawość, łaska, przychylność”. Wyraz pochodzi od prasłowiańskiego słowa milostь, którego sens ogólnosłowiański to ‘litość’. Ta dawna forma z kolei pochodzi od imiesłowu miły czasownika mijać. Pierwotnie zadiektywizowany miły oznaczał „godnego litości”, a czasownik mijać w swej danej postaci mei niósł sens „mijać kogoś; przechodzić, nie atakując”. Zatem dawny miły, czyli meilos to taki, którego „można minąć (spokojnie); przejść obok, nie dobywając broni” Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:19 Naprzód wróćmy tam, gdzie nie tylko pokój matki i dziecka, ale nawet matka i dziecko stanowią jeszcze jedność, gdzie matka niechętnie oddala od siebie dziecię i oddaje je obcym; zobaczmy i posłuchajmy, jak tam matka dziecięciu zwraca uwagę na przedmioty w ruchu: «Słuchaj! ptaszek śpiewa». – «Pies robi hau, hau!» – A potem od czynności do nazwy, od rozwoju zmysłu słuchowego do rozwoju zmysłu wzrokowego: «Gdzie jest ptaszek?» – pyta matka […] Tak to instynkt i miłość macierzyńska zbliża stopniowo do dziecka jego mały otaczający je światek”. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:20 Idealna miłość jest także interesująca ze względu na swoją złożoność, napięcie, oksymorony i kontrasty: sacrum – profanum, szlachetne – obsceniczne, idealizm – realizm, rozstanie – złączenie. Pozornie jej koncepcja sprzeciwia się religii – pochwała pożądania można przecież przeciwstawić wiecznej miłości chrześcijańskiej lub caritas. Ekstatyczna miłość, wychwalająca wartość jednostki, jest jednak analogiczna do miłości, którą opisywało wielu XII-wiecznych wyznawców (m.in. Bernard z Clairvaux). Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:22 Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż! A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. Ewangelia Mateusza 5:27-28, Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:25 Nieprzewidywalność i ekstatyczność miłości erotycznej nie jest tak nieprzewidywalna, ani tak ekstatyczna jak się ludziom wydaje. Przeciwnie w pełni poddaje się kontroli społecznej i społecznym regułom, jest symbolicznym kodem komunikacji, co powoduje, że jest przez to funkcjonalna – służy wyraźnie określonym celom społecznym. Musi być wszechogarniająca i nieprzezwyciężalna, niczym siły nadprzyrodzone, aby jednostki czuły się zmuszone do założenia „podstawowej komórki społecznej” i płodzenia potomstwa zgodnie z panującymi w danej kulturze wzorcami. Musi być taka, aby ci, którzy kochają nie mieli innego wyjścia aby ich wybory seksualne były społecznie przewidywalne. Społeczeństwo w drodze internalizacji uczy postaw i wartości, tego jak taka nieprzewidywalność miłości ma w praktyce wyglądać. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:27 Księżycowo-randkowy scenariusz funkcjonuje w kulturze zachodniej od niedawna, ale już stał się na tyle dominujący, by przeciętny Amerykanim czy Francuz przekonani byli o jego naturalności i odwieczności. Określenie dating, czyli umawianie się na randki, zostało użyte po raz pierwszy dopiero w roku 1896 i nie od razu randka musiała oznaczać kontemplację księżyca. Wszystkie atrybuty romantycznego spotkania „zakochanych”, a więc wieczorny spacer, spoglądanie w gwiazdy, romantyczna kolacja przy świecach, Taniec towarzyski czy bukiet czerwonych róż były stopniowo dodawane do repertuaru randki, a w pełnej wersji romantyczna konwencja miłości, taki banalny romantyzm, zwany często opcją księżyca i róż, pojawił się dopiero po drugiej wojnie światowej w Stanach Zjednoczonych. Skoro celem spotkania był dobór małżeński, to nie może dziwić, że interakcje odbywały się w otoczce podobnych, jeśli nie takich samych rekwizytów. Z czasem tylko takie rekwizyty i tylko taki schemat zostały społecznie uznane za romantyczne. Konstruktywiści negują również i realność (obiektywne istnienie i naturalne pochodzenie) emocji jakie taka podksiężycowa sytuacja może wywołać. Syndrom niespania i niejedzenia, który endokrynolodzy uważają za efekt wydzielania się amfetaminopodobnej fenyloetyloaminy u ludzi pozostających w stanie zakochania to jedynie oznaka nadążania jednostki za kulturowym wzorcem przeżywania miłosnego zauroczenia. Kto może jeść i spać, w myśl kultury zachodniej, nie kocha prawdziwie. Dlatego również emocje generowane podksiężycowym spacerem są wytworzone społecznie, identycznie jak sytuacja randki Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:29 Według Sternberga, na tak pojmowaną intymność składają się: pragnienie dbania o dobro partnera, przeżywanie szczęścia w obecności partnera i z jego powodu, szacunek dla partnera, przekonanie, że można na niego liczyć w potrzebie, wzajemne zrozumienie, wzajemne dzielenie się przeżyciami i dobrami duchowymi i materialnymi, dawanie i otrzymywanie uczuciowego wsparcia, wymiana intymnych informacji, uważanie partnera za ważny element własnego życia; Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:31 Zaangażowanie (decyzja/zobowiązanie) w utrzymanie związku to wszelkie działania mające na celu przekształcenie miłości w trwały związek. Jest to świadoma decyzja co do tego, czy chcemy zostać w danym związku, czy jest on dla nas satysfakcjonujący. Jest to więc składnik miłości, którego nasilenie sami kontrolujemy. Silne zaangażowanie może być czynnikiem skutecznie podtrzymującym dany związek. W parach zadowolonych z małżeństwa, zaangażowanie jest zazwyczaj najsilniejszym składnikiem podtrzymującym uczucie miłości w danym związku. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:33 Faza związku kompletnego Występują tu wszystkie trzy składniki, co zazwyczaj wiąże się z podjęciem decyzji o ślubie, zamieszkaniu razem, a więc decyzji co do trwania danego związku. Jest to faza najbardziej zadowalająca dla partnerów, a także najbardziej nasycona emocjami. Osiągają oni najwyższy stopień intymności. Podobnie teraz ich zobowiązanie jest bardzo mocne. Koniec tej fazy jest jednoznaczny z nieuchronnym końcem namiętności. Nagłe osłabnięcie namiętności wyznacza wejście w fazę czwartą. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:35 Ewolucja związku jest metaforą obrotu koła. Zrozumienie Wzajemne uzależnienie Ujawnienie siebie, Spełnianie się osobowości i realizacja potrzeb Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:36 Typy te łączą się z sobą i tworzą: manię (jako kombinację eros i ludus), Miłość maniakalna jest intensywna i obsesyjna, często myśl o partnerze jest przyczyną ciągłego lęku przed jego utratą. Polega na stałej potrzebie podtrzymywania uczuć i uwagi przez partnerów, a także nieustannego rozpraszania wątpliwości co do wierności i zaangażowania. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:38 Koncepcja Bardisa edytuj Bardis zakłada istnienie trzech rodzajów potrzeb: potrzeby fizyczne potrzeby psychologiczne potrzeby społeczne Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 12:40 Stan emocjonalny zakochania wiąże się z podwyższonym poziomem fenyloetyloaminy (PEA) i dopaminy, powstaniem nowych pętli neuronalnych oraz reakcjami fizjologicznymi na osobę, w której jesteśmy zakochani takimi jak pocenie się dłoni, przyśpieszone bicie serca (wynik działania noradrenaliny). Te same reakcje wywołuje strach i stres. W nieco ponad połowie przypadków poziomy hormonów wracają do normy w ciągu 3-8 lat (choć mogą również wcześniej) od momentu podwyższenia. W pozostałych przypadkach pojawia się nowy stan równowagi, za który odpowiada oksytocyna, wazopresyna i serotonina, a który można określić jako przywiązanie. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 16:55 Choroba z miłości, choroba miłosna albo miłosna melancholia – była jednostka chorobowa wywołana przez nieodwzajemnioną lub nieosiągalną miłość. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:04 Renesansowi medycy opierając się na hipokratesowsko-galenowskiej koncepcji żywiołów-humorów starali się wyjaśnić mechanizm choroby z miłości. Według patologii humoralnej cierpienie i smutek z powodu nieodwzajemnionej lub nieosiągalnej miłości pociągały za sobą uczucie melancholii i nadmiaru wydzielania czarnej żółci w organizmie. Wewnętrzny ogień, który napotkał na zewnętrzny chłód, cofał się do wnętrza organizmu i prowadził do wewnętrznego wypalenia zakochanej lub zakochanego. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:06 Uczucie miłości oraz choroba z powodu niespełnionej miłości zostały przedefiniowane, otrzymały nowe określenia (libido i seks) i zostały zakwalifikowane do nowej specjalności medycznej – seksuologii Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:10 W czasach średniowiecznych wierzono, że czynności magiczne mogą wywołać chorobę z miłości, podobnie jak kuszenie przez demony. W traktatach medycznych patogenezę wiązano z przegrzaniem galenowskiego vital spirit (krwi wymieszanej z powietrzem) pod wpływem obiektu pożądania. To z kolei prowadziło do rozpalenia środkowego przedsionka mózgu, skutkując „wysuszeniem” zdolności imaginacji. W ten sposób dochodziło do odciśnięcia obrazu ukochanej osoby w pamięci pacjenta, wywołując u niego obsesję, zmniejszenie zdolności do logicznego rozumowania i nienormalne zachowanie Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:13 W czasach hipokratesowskich umiejętność rozpoznania choroby miłosnej u pacjenta stanowiła potwierdzenie wiedzy medycznej lekarza Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:15 Choroba mogła prowadzić do śmierci w wyniku manii samobójczej lub wyniszczenia ciała przez przedłużającą się chorobę duszy Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:18 W starożytności rzymscy i greccy medycy za jedyne lekarstwo prowadzące do wyleczenia uważali (małżeński) stosunek seksualny – zjednoczenie z ukochaną osobą, tą, która spowodowała stan chorobowy, w myśl łacińskiej maksymy Amans Amanti Medicus („Jeden kochanek wyleczy drugiego”). Antyczni lekarze twierdzili, że zdobycie podmiotu pożądania było najpewniejszą metodą wyleczenia. Podobnie uważał Awicenna, rekomendując stosunek płciowy, ale tylko w sytuacji, gdy był dozwolony przez prawo i religię. Podejmowano także próby obrzydzenia ukochanej osoby, które miały prowadzić do zmiany uczucia adoracji w uczucie awersji. Rozpraszaniu obsesyjnych myśli o niedostępnym obiekcie uczuć sprzyjał sen, ćwiczenia fizyczne i wycieczki Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:20 Malarz niderlandzki Jan Steen przedstawił na obrazie chorą na miłosną melancholię (j. nid. liefdesverdriet) młodą kobietę. Malarz wykonał aż 18 różnych wersji obrazu, z których pięć można zobaczyć m.in. w Rijksmuseum w Amsterdamie, Apsley House w Londynie, Nowej Pinakotece w Monachium, Ermitażu w Petersburgu i Filadelfijskim Muzeum Sztuki Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:23 Historia, z około IV wieku przed naszą erą, skrytej miłości księcia Antiocha I do jego młodej macochy Stratoniki jest jedną z najczęściej przytaczanych w literaturze medycznej, jako przykład ilustrujący chorobę z miłości. Antioch wolał umrzeć z miłości niż skompromitować honor swojego ojca króla Seleukosa I Nikatora. Nadworny lekarz króla Erasistratos zdiagnozował chorobę z miłości u jego syna i przekonał króla, aby oddał synowi swoją młodą żonę Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:25 W polskim przysłowiu pochodzącym z około 1650 roku została krótko oddana istota choroby: Choroba miłości zdrowie psuje, a ciało suszy, także kości Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:28 Z powodu nieodwzajemnionej miłości w pojedynkę żyje 13,6% kobiet i 7,1% mężczyzn Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:51 Buddyści wierzą, że kto praktykuje medytację mettā, stanie się bardziej pogodzony i spokojny, ponieważ nie będzie widział potrzeby żywienia do kogoś urazy czy doświadczania wrogości. Nauczyciele buddyjscy zalecają ją jako antidotum na bezsenność i koszmary. Rozwijając miłującą dobroć, praktykujący ćwiczy odważne, a zarazem łagodne podejście do niekomfortowo przeżywanych uczuć, co pomaga mu bez awersji wchodzić z nimi w kontakt. Takie podejście jest jednym z fundamentów udanej medytacji buddyjskiej, a doświadczane w taki sposób emocje służą praktykującemu w rozwijaniu oświeconej postawy. Nie są tłumione, nie są reaktywnie wyrażane w niekontrolowany sposób, nie są też poddawane racjonalnej analizie, lecz stają się przedmiotem praktyki. Efektem tego procesu jest coraz lepszy kontakt z uczuciami, które w odbiorze nie niosą już niebezpieczeństwa i dyskomfortu, ale uwrażliwiają i budzą nieustraszoność u przeżywającego. Stają się przysposobione i z czasem coraz częściej pełnią użyteczną, a nie kontrolującą czy zagrażającą rolę. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:53 Sześć stopni medytacji mettā bhāvanā, które są najczęściej dostępne i stosowane dotyczy kultywowania miłującej dobroci w stosunku do: siebie samego dobrego przyjaciela osoby „neutralnej” trudnej osoby wszystkich czterech powyższych a następnie stopniowo całego wszechświata (Kamalasila 1996, s. 25–26) Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:56 Niech się nie umniejsza niczyjej wartości i bez powodu uważa kogoś za gorszego. Niech się nie sprawia przykrości innym będąc prowokowanym przez gniewne i awersyjne usposobienie. Niczym matka troszcząca się o życie swojego jedynego syna, takie samo nastawienie należy rozwijać wobec wszystkich istot, bez wyróżniania. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 17:59 Zgodnie ze starą chińską tradycją ( chiński, Pinyin Qīxī ), dwie gwiazdy Vega (konstelacja Liry) i Altair (konstelacja Orła) reprezentują parę kochanków, których przez resztę roku rozdziela Droga Mleczna , ale mogą spotkać się tego dnia. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 18:02 Wieczorem poprzedzającym 7 lipca ustawiane są bambusowe drzewka , na których zawieszane są notatki z życzeniami w nadziei, że się spełnią. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 04.02.24, 18:04 Japońskie miasta Hiratsuka i Asagaya znane są również z kolorowego festiwalu Tanabata Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 14.02.17, 16:49 RETRO WALENTYNKI - Radio Katowice - 14.02.2017 Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 01.02.24, 18:57 Obecnie podczas Białego Dnia podaje się zarówno białą, jak i gorzką czekoladę, pianki, ciasteczka , cukierki itp.; biżuteria lub przedmioty o wartości sentymentalnej; białe ubrania (np. bielizna ) kobietom, od których mężczyźni otrzymywali czekoladki na Walentynki; torby , kosmetyki . W tym dniu wręczane są także kwiaty . Wszystkie prezenty powinny symbolicznie być białe Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 03.02.24, 23:29 Witaj, jesteś osobą dorosłą samotną i nie masz przed kim odpowiadać za to, jak wydajesz swoje pieniądze! Chociaż nadmierne wydatki to cecha, której ludzie nie chcą u romantycznego partnera , w tej chwili to nie twój problem. Zatem śmiało, spraw sobie odrobinę przyjemności z okazji Dnia Świadomości Osób Singli. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 07.03.17, 18:42 pielgrzymiej szacie dziewica młoda Przyszła, gdzie klasztor wśród boru, Przyszła do furty z nieśmiałą dłonią Pociągnie sznurek, dzwonki zadzwonią — Wyszedł brat smutny z klasztoru. „Niech będzie Jezus Chrystus pochwalon;" „Na wieki wieków," brat rzecze; A gdy jej w oczy spojrzał nieśmiało, Gwałtownie w piersi serce zadrżało, Łza smutna z oczu pociecze. Spuściwszy w ziemię nieśmiało oko, Spyta dziewczyna w pokorze: „O, powiedz ojcze, czy nie wiesz czasem, Czy mój tu luby między tym lasem Nie mieszka w smutnym klasztorze?" „Po czemże mógłbym, piękna dziewico, Poznać twojego kochanka?" „O po włosiannem jego odzieniu, I po niebiesKim jego spojrzeniu, Milszem od wiosny poranka." „Darmo go darmo szukasz, dziewico", Rzekł jej braciszek żałośnie ; „Dawno go dawno niemasz na świecie, Grobowy kamień piersi mu gniecie, A na kamieniu mech rośnie. Widzisz to smutne okno za kratą, Tu on żył długo w tej celi. Tu zawsze we łzach, zawsze w tęsknicy, Płacząc na srogość jakiejś dziewicy, Poszedł do wiecznej pościeli. Z grobowym dźwiękiem, z żałosnym jękiem, Sześciu go braci pospołu Smutnie zaniosło do tej mogiły, A łzy niejedne piasek zwilżyły, Nim go spuszczono do dołu." „Ty już nie żyjesz!!!" krzyknie dziewica, „Nie dla mnie szczęście na świecie ; Nie mam nadziei zbawienia w niebie, Serce me twardsze było dla ciebie, Niż kamień co pierś ci gniecie!" „Nie płacz, dziewico, módl się zań raczej, Próżno za zmarłych łzy płyną! Wdzięki twe zuiszczy żałość głęboka, Łzy częste zniszczą blask twego oka, Nie płacz, ach nie płacz dziewczyno!" „Ach pozwól ojcze, pozwól mi płakać, Nie wstrzymuj żalu mojego! Niech zniszczy wdzięki żałość głęboka, Niech zgaśnie wiecznie blask mego oka. Żyłam i umrę dla niego. Jak świat głęboki, nikt mnie nie kocha, Ani tak mocno i szczerze; W każdej mnie kochał niezmi Ach pójdę, pójdę, na jego grobie Łzy mu poświęcę w ofierze!" „Wstrzymaj się córko, wstrzymaj Izy rzewne, Zalość unosi cię zbytnie; Ni ranna rosa, ni deszcz wiosenny Nie wskrzeszą kwiatka, gdy już raz zwiędły, Nigdy już więcej nie kwitnie. Jako ptak lotny radość przed nami; Ucieka skrzydły swojemi, Błądzi kto w smutku ciągle zostaje, Porzuć dziewczyno te łzy i żale, Goń za radością na ziemi." „Ojcze kochany, wesele dla mnie, Wiecznie na ziemi ustało. Chociażbym miała, przed sądy Boże, Cierpieć, co człowiek wycierpieć może. Za grzech mój byłoby mało! Gdzieżeś o miły, gdzieżeś o drogi y W surowsj ziemi głęboko! Nie słyszysz wiatru, który w tej dobie Szumiąc po drzewach, po twojem grobie, Kołysze trawą wysoką ! Nigdy już ciebie nie ujrzę więcej, Nigdy nie siądę przy tobie! Ach gdzie są twoje lica śnieżyste? Gdzie twoje oczy, te promieniste? Wszystko, ach wszystko śpi w grobie!" „Dziewico, niech się żal twó Pomnij, jakiemi są ludzie młodzi, Chwila zapala, chwila ich chłodzi, Dziś tak, a jutro inaczej. Kto wie, czy czasem i twój kochanek, Pomimo danego słowa, Niebył i tobie może niestałym, Wierz mi, ma córko, młodych zapały, Są jak pogoda marcowa!" „Ach nie mów tego, nie mów mi więcej, Ach co za słowa zabójcze! Ach, szczere były jego zapały! On by mi kiedy miał być niestałym? O, nie mów mi tego, mój ojcze ! A gdy przypadło z przeznaczeń na mnie, Ze już go ziemia przykryła, Pójdę na puszczę jaką głęboką, Tam gdzie mnie ludzkie nie ujrzy oko, Zbrodnię zagładzić pokutą! Lecz pokaż wprzódy, gdzie go schowano; Popłaczę nad nim przez chwilę; Pójdę go błagać modły mojemi, Odwilżyć łzami ach gorącemi Trawę na jego mogile!" „Spoczynek tobie bardziej przystoi, Północna już przyszła pora. Niebo czarnemi zaszło chmurami. Słyszysz, jak wicher trzęsie oknami, Spocznij, w przysionku klasztoru. „Ach, puść mnie ojcze, nie mogę czekać, Godziny, ni pół godziny ! Chociaż deszcz pada, choć wicher wieje, Deszcz chociaż cały świat dziś zaleje, Nie zdoła obmyć mej winy!" „Powróć dziewczyno, smutek skończony, Patrz na mnie, najmilsza moja! Ten żałowany, ten opłakany, Ten, który dawniej przez cię wygnany, Twój miły, to ja, ach to ja! Pewny zanadto twej nienawiści Zaszedłem w kraj ten daleki; Już i mnie miała zakonna krata Od wzgardzonego na wieki świata, Od ciebie dzielić na wieki! Lecz jeszcze rok mój nie upłyniony, Przez który byłem na próbie; Jeśli twe serce dla mnie jest skłonne, Opuszczę klasztor, suknie zakonne, Pójdę żyć wiecznie przy tobie !" „O Boże! Boże! wieczne ci dzięki, 1 żal i smutek się kończy! Opuść ten klasztor, suknie zakonne, Oddam ci serce do ciebie skłonne I śmierć nas tylko rozłączy." Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.24, 22:04 Walentynki są obchodzone w południowej i zachodniej Europie od średniowiecza. Europa północna i wschodnia dołączyła do walentynkowego grona znacznie później Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.24, 22:05 Z kolei Brytyjczycy uważają to święto za własne z uwagi na fakt, że rozsławił je na cały świat sir Walter Scott (1771-1832) Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.24, 22:09 Do Polski obchody walentynkowe trafiły wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu[4]. Pod wpływem wzorców z zachodu święto zaczęto nieformalnie obchodzić już w latach 80 XX w i nazywać je "Walentynkami". M.in. Stowarzyszenie Młodzieży Niepełnosprawnej „Alfa” z Bytomia w 1989 r. zaczęło dystrybuować kartki walentynkowe. Większą popularność uzyskały jednak dopiero w latach 90. XX wieku, udział w ich wprowadzaniu do Polski miała Nina Kowalewska-Motlik, dyrektorka wydawnictwa Harlequin, która zajęła się promowaniem Walentynek w telewizji z Niną Terentiew[8] w 1992 roku[9]; wg Niny Kowalewskiej-Motlik polską nazwę święta zaproponowali telewidzowie. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.24, 22:11 Najważniejszym miejscem kultu św. Walentego jest bazylika jego imienia w Terni, na srebrnym relikwiarzu ze szczątkami patrona umieszczono inskrypcję „Święty Walenty patron miłości”. Co roku w niedzielę poprzedzającą dzień 14 lutego przybywają do bazyliki pary narzeczonych z całych Włoch i świata, w celu złożenia przyrzeczenia miłości. Gromadzą się tu również małżonkowie świętujący 25 lub 50 rocznicę zawarcia sakramentu małżeństwa. W Terni w tym dniu wręczana jest również nagroda „Rok Miłości”. W roku 1997 list do par narzeczonych przesłał również Jan Paweł II, a jego przesłanie wyryto na marmurowej tablicy przy grobie świętego Walentego. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.24, 22:12 Dla osób niepozostających w związkach, tzw. singli (szczególnie określających się jako quirkyalone) walentynki mają charakter opresywny, związany z „tyranią bycia w związku” i piętnujący osoby żyjące w pojedynkę. Z tego powodu 14 lutego został uznany przez społeczność quirkyalone za International Quirkyalone Day, mający być w zamierzeniu antywalentynkami Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.24, 22:22 - Jak mogłeś całować moja żonę?! - Wiesz, jak wytrzeźwiałem to też się dziwiłem... Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.24, 22:24 Szybkie poznanie obcego języka istotnie zależy od techniki pocałunku. Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 29.01.24, 22:26 - Tato, chciałam ci powiedzieć, że jestem zakochana. Adama poznałam na eDarling, potem zostaliśmy przyjaciółmi na Facebooku, często gadaliśmy na WatsApp, teraz oświadczył mi się przez Skype. - Córeczko, wobec tego weź ślub na Twitterze, dzieci kupcie na eBay, a jak ci się mąż znudzi, to wystaw go na Allegro... Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 30.01.24, 23:21 - Wiesz, w Walentynki zrobiono w naszej firmie ankietę i okazało się, że jestem najbardziej pożądanym facetem w robocie. - No to powinieneś się cieszyć! - Ni cholery, u nas pracują sami mężczyźni... Odpowiedz Link
madohora Re: Walentynki 30.01.24, 23:24 - Dzień dobry, jest Marysia? - Dzień dobry. Słyszałem, że zabierasz moją córkę na walentynkową randkę. - Tak, proszę pana. - Gdzie zamierzasz ją wziąć? - W moim aucie. Odpowiedz Link