madohora 19.03.08, 18:34 zamknięty Co chwila jakieś nowe święto w kalendarzach Dzisiaj podobno czcimy "Dzień Wędkarza" Przed chwilą to w radio usłyszałam I już wędkarzom pogratulowałam Link Obserwuj wątek
jurek-de1 Re: Dzień Wędkarza 19.03.08, 19:22 zamknięty Chyba cos z tego sportu maja. Ze se rybki tak chytaja. Zaroz im zyczynia zloza, na tyn smiyszny dziyn wedkorza. Mom ich trzech w rodzinie, i chyba tyn sport niy zaginie. Odpowiedz Link
cirano Re: Dzień Wędkarza 20.03.08, 09:59 zamknięty Jo tysz 40 lot kije moczył. Moga sie jednego na ta okazja naloć? Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Dzień Wędkarza 20.03.08, 18:05 zamknięty A dyc sie nalyj,ale na dwie nogi. Cobys sie niy lobalil,jak bydziesz tyn patyk toplol. A jest to prowda ze na Wos godajom, Ciche wariaty. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Wędkarza 21.03.08, 14:38 zamknięty A jo sie trocha spóźniła Ale tyż bych sie z wami napiła Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Wędkarza 21.03.08, 14:46 zamknięty A jo wom chyba tego jeszcze niy opowiadałach. Jo przez całe życie jeździłach na tych koniach z Zbrosławicach. A kawałek za Zbrosławicami jest takie jeziorko co sie nazywo Dzierżno. Tam zawsze w sobota czy w niydziela chopy jeździli na ryby.Do Zbrosławic i do Dzierżna (dzisiej ino do Pyskowic) jeździł z Bytomia jedyn autobus 20. No to my nim wszyscy razym jeździli. Jeszcze jak sie jechało tam, to wszystko grało. Ale nazod to już było coś niysamowitego. Zawsze w niydziela, tak kole piąty po połedniu nojpiyrw w tyn autobus wsiadali wyndkorze ze swoimi rybami. Wiynkszość ludzi lubi ryby ale tyż wiymy jak łone śmierdzom. Tak przy tych zapaszkach, to malowoł wtoś z wos kiedyś coś czornym kselamitem - to jest tako farba do konserwacji drzewa z zewnątrz, kiero mało tego że strasznie śmierdzi to jeszcze tyn smrod "wrzyno" sie we wszystko, tak jak cygarety, w łachy, w skora a nojbardzi to we wosy (jo zawsze miałach dugie kudły, to wiym coś na tyn tymat). No, a ci co wiedzieli kaj Kudła mioł pole, to wiedzom tyż że konie tyż za piyknie niy pachnom. I my wszyscy o piąty po połedniu w niydziela wsiadali w tyn autobus i tak jechali do Bytomia. Wierzcie mi, że żodyn inny tym autobusym niy jeździł. Niy dołby rady. Tak myśla że kierowcy to powinni zapłacić szkodliwe. Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Dzień Wędkarza 21.03.08, 15:16 zamknięty To fajnie,przynajmi zawsze bylas wymyto frelka. Dobrze zech juz jest po lobiedzie, Boch tyz miol dzisiej ryba. Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Wędkarza 27.04.14, 20:25 zamknięty Raz do roku się zdarza Dzień Wędkarza Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Wędkarza 11.07.14, 15:49 zamknięty Tak się też czasami zdarza Że bez ryb jest Dzień Wędkarza Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Wędkarza 15.07.14, 22:54 zamknięty 19 marca Dzień Wędkarza Oficjalnie to święto obchodzimy od 19 marca 2008 roku. Wtedy ten dzień na stałe wszedł do kalendarza jako święto wędkarzy i sympatyków wędkarstwa. Niewątpliwie wędkarze zasłużyli na swój dzień – mówi Mateusz Nowak, wędkarz z Zielonej Góry – Wszyscy mieli swoje święta, tylko nie my. Przynajmniej teraz moja żona nie będzie miała prawa do krzywienia się, kiedy jej powiem, że jadę na ryby. Ona miała Dzień Kobiet, a ja mam Dzień Wędkarza. Zadowolona z tego dnia jest też Ania ze Świebodzina, która stawia pierwsze kroki w łowieniu ryb: - Pojechałam kiedyś ze swoim chłopakiem na ryby i połknęłam bakcyla. Cieszę się, że jest takie święto. Kupiłam już nawet wędkę dla swojego chłopaka. Ciekawe co on dla mnie ma? Wędkarze są zadowoleni ze swojego święta. Na każdym portalu wędkarskim wszyscy sobie dzisiaj składają życzenia. Do nich dołącza się także dyrektor PZW w Zielonej Górze, Jerzy Tonder : - W tym szczególnym dla nas dniu chciałbym życzyć wszystkim wędkarzom połamania kija. www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100319/TURYSTYKA06/139704360 Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Wędkarza 15.07.14, 22:55 zamknięty Dzień Wędkarza 19 marca, ustanowiony przez Nadzwyczajny Krajowy Zjazd Delegatów PZW dla upamiętnienia daty powstania Polskiego Związku Wędkarskiego, będzie świętem nie tylko dla wędkarzy. W przekonaniu delegatów Zjazdu, a także wędkarzy, będzie przede wszystkim świętem Wiosny, świętem budzącej się do życia przyrody, świętem czystego środowiska, w którym wędkarze pragną żyć i wędkować. www.wedkuje.pl/wedkarstwo,dzien-wedkarza-19-marca,6160 Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Wędkarza 22.08.14, 16:37 zamknięty MISTRZ WĘDKARSTWA Z RUDY ŚLĄSKIEJ - Fakt - 22.08.2014 Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Wędkarza 09.11.14, 00:48 zamknięty Taka gratka rzadko się zdarza Jak Dzień Wędkarza Odpowiedz Link
madohora Re: Dzień Wędkarza 23.08.15, 19:50 zamknięty Na Giszowcu, na rowerze Jakiś pan i wędki bierze Odpowiedz Link