Dodaj do ulubionych

Zdrowy egoizm

16.01.11, 11:40
Aktualne dyskusje na forum dodaly mi checi, aby napisac kilka slow o egoizmie.

W polskiej mentalnosci lezy negatywne uczucie wobec tej cechy. Ten, ktory dal poczatek naszej religii, uczyl pokory i poswiecenia wobec innych. Zreszta, oddal On swoje zycie za swoje idee. Solidarnosc ludzi byla u bazy ruchu spolecznego, ktory stworzyl najnowsza Polska i dal jej najwyzsze kadry polityczne. Do bezskutecznego i bezsensownego oddania zycia za Ojczyzne przygotowaly nas lektury szkolne, lektury napisane przez autorow, ktorzy sie urodzili w kraju ktory istnial w pamieci ludzi ale nie istnial na mapie swiata. Wszystkie te elementy sa niegleboko w polskich glowach i wyplywaja na wierzch jak sie tylko najmniejsza okazja zaprezentuje.

Z drugiej strony, demokracja polega na zrozumieniu wlasnych interesow i wybraniu tekiego kandydata na urzad, ktory najlepiej je zaprezentuje. Jesli ich nie realizuje to sie juz nie wybierze i innego poszuka. Zaczyna sie bowiem od egoizmu obywateli. Egoizm tego, ktory rzadzi polega na takim rzadzeniu by go raz jeszcze wybrali. Potem zaczyna sie arytmetyka: jesli wiekszoscia jest klasa srednia wybiera ona kandydata na swoj obraz i podobienstwo (jak w Europie zachodniej), jesli wiekszoscia jest biedota (jak w Wenezueli) wybiera ona kandydata populistycznego.

Egoizm narodowy polega na stworzeniu dobrych warunkow zycia wlasnego narodu na w miare dlugi okres czasu. Dlaczego egoizm? Ano, bo egoizm innych narodow czesto na drodze tego naszego stoi.

Popatrzmy sie na smolenska katastrofe z tej egoistycznej perspektywy. Pokazala ona brutalnie slabosc panstwa polskiego. Niezdolnego organizacyjnie do zapewnienia bezpiecznej podrozy sluzbowej prezydenta w zlych warunkach pogodowych. Za ten wypadek w podrozy sluzbowej wynagrodzono posmiertnie przecietnie zasluzonego urzednika pogrzebem wsrod swietosci narodowych. W koncu wladze panstwa zgodzily sie, aby przyczyny katastrofy zostaly powierzone tym, ktorzy je we wlasnym narodowym, a nie w polskim interesie, beda oswietlac..

We wlasnym interesie? Ano wlasnie, egoistycznie.

Wypadek smolenski wciagnal Polske w spirale porazki. I ta spirala do niczego dobrego nie prowadzi. Odbiera dume narodowa, ktorej kazdy ktory sie Polakiem czuje, potrzebuje.

Apeluje wiec, na Boga, miejcie zesz troche egoizmu!

PF

Obserwuj wątek
    • igor_uk Re: Zdrowy egoizm 16.01.11, 11:49
      marco_polo_1 napisał:
      "przyczyny katastrofy zostaly powierzone tym, ktorzy je we wlasnym narodowym, a nie w polskim interesie, beda oswietlac.."
      P_F,czy ty nie widzisz w tym zdaniu glupoty?
      • marco_polo_1 Slusznie 16.01.11, 11:52
        powinno byc "badanie przyczyn katastrofy zostalo..."

Dziekuje za te poprawke.

PF
        • igor_uk Re: Slusznie 16.01.11, 12:13
          P_F,to tylko czesc glupoty.
          Zeby bylo jasne,jestem jak najbardziej za egoizmem.To tylko egoizm (zdrowy ,czy nie-nie wazno) dzwiga ludzkosc do przodu.Ludzi chca zyc lepiej dla siebia,a nie dla tego,zeby znajomi ucieszyli sie.
          Mnie egoizm pasuje w kontekscie lepszego zycia,a nie smierci.Ty ze calkiem rozsadna teze,doprawadziles do absurdu.
          Okazuje sie,ze sledztwo powinno prowadzic sie w interesie czyims ( w tej chwile nie ma dyskusji o raporcie MAK).Ja natomiast twierdze (jak by to glupio nie zabrzmialo),ze sledztwo powinno prowadzic sie w interesie ustalenia prawdziwych przyczyn katastrofy.Jak stawic przed soba zadanie prowadzenie sledztwa pod katem czyjegos interesa,to prawdy nigdy nie dowiemy sie.
          A teraz o raporcie.
          A wiesz,mi sie wydaje ,ze swiadctwem objektywnosci raportu MAK jest wlasnie to,ze on szkodzi wszystkim.Szkodzi PO-wykazuje balagan w podleglych jej resortach.
          Szkodzi PiS- rzuca oskarzenie na ich kumira za wywieranie naciskow (jestem pewien,ze jak by o tym w raporcie nie bylo by wspomniano,to Jarek byl by tym raportem zadowolony).
          Szkodzi Rosji-bo raport stwarza wrazenie ,ze Rosjanie cos matacza,probujac ukryc wine obsady wiezy.Nie takie ofiary Wladze Rosji wstanie poniesc,zeby wizerunek uratowac,a co dopiero wskazac,ze jakijs tam kontroler zaspal i za pozno podal komende Horyzont 101.Tym bardziej,ze i tak nie byl odpowiedzialny za to co robia Polace.
          • eva15 Re: Slusznie 16.01.11, 12:17
            Sledztwo nie w służbie prawdy, lecz w czyimś interesie - to rzeczywiście kolejna głupota, obok palnięcia, że Polska nie powinna oddać śledztwa w ręce rosyjskie. Szkoda, że p_f nie dodał, że nie powinna oddać władzy na Kremlu w ręce rosyjskie - byłoby już całkiem śmiesznie.
          • polski_francuz Slusznie i naukowo 16.01.11, 12:21
            trzeba bylo powierzyc napisanie raportu komisji obiektywnej. Nie majacej interesow ani z Polska, ani z Tupolewem ani z Rosja.

Ale znajdz taka.

Obowiam sie, ze prawda jeszcze troche poczeka. I ze trzeba ja bedzie zlozyc z mozaiki z kolorow bialo-czerwony i czerwonych.

See you later

PF
            • eva15 Re: Slusznie i naukowo 16.01.11, 12:23
              Czy znasz jakiś kraj, który oddaje śledztwo w sprawie katastrofy, która odbyła się na jego terytorium w obce ręce? Tak dziać się może tylko w krajach podbitych i okupowanych.
            • kaszebe12 Re: Slusznie i naukowo 16.01.11, 14:57
              Hej , Pefciu...-Twoj temat zaczal sie ciekawie .-Masz dobre zadatki...-Nietzche , Spinoza czy Machiavelli ?...-Stawiam na Niczego sobie.
              • polski_francuz Niczego sobie 16.01.11, 21:17
                moze byc:)

Pozdro

PF
                • kaszebe12 Re: Niczego sobie 16.01.11, 22:51
                  Tak przypuszczalem...-czyli -w porzadku...hej.
      • eva15 Głupoty przy niedzieli 16.01.11, 12:12
        Naturalnie, że p_f głupoty w tym zdaniu nie widzi. On najwyraźniej uważa, że Polska ma prawo naturalne urządzać sobie samodzielnie własne dochodzenia i wprowadzać w Rosji własne prawodawstwo i procedury. Mogą Amerykanie w Iraku czy w Afganistanie, no to mogą i Polacy w Rosji. A co tam! Pany jesteśmy.

To właśnie ta pyszałkowatość, wręcz pycha, przecenianie własnych możliwości, oderwana od realiów ułańska fantazja są ważnymi przyczynami polskich nieszczęść. Gdyby p_f dowodził tym samolotem, pewnie skończyłoby się niestety tak samo.
        • polski_francuz Liczylem na urodziny coreczki 16.01.11, 12:17
          i na mozliwosc napisania kilku glupot bez ich bezlitosnego obnazenia. Zgaduje, ze sie tort nie udal.

I ze to ja zaplace za ten nieudany tort.

Smutna jest dola mezczyzny (:

PF
          • eva15 Re: Liczylem na urodziny coreczki 16.01.11, 12:19
            Faktem jest, że tort się nie za bardzo udał, bo wczoraj za często latałam z kuchni do kompa. Pokarało mnie.
            A świętowanie urodzin odbędzie się od popołudnia, więc od ca 16 godz. możesz wypisywać, co chcesz, reakcji nie będzie.
        • felusiak1 Re: Głupoty przy niedzieli 16.01.11, 12:25
          efka, ty podobno inteligentna jesteś. to pomyśl sama. jeśli twoim zdaniem wine ponoszą wyłącznie polscy piloci to w interesie rosji leży dopuszczenie strony polskiej do prac komisji albo nawet powołanie wspólnej komisji gdyż prawda obroni się sama a wszelkie proby strony polskiej polagajace na obciążeniu odpowiedzialnością rosyjskich kontrolerów obnazyłyby próbe manipulacji ze strony polskiej.
          tak jednak nie jest, komisja działała przy drzwiach zamknietych, niemal w tajemnicy i ogłosiła wynik, który budzi wiele zastrzeżeń. może jednak rosjanie chca cos ukryć?
          może nalezałoby poprosić wikilikistę assange o zajecie sie ta sprawą.
          tak, assange na odsiecz.
          • igor_uk Re: Głupoty przy niedzieli 16.01.11, 12:35
            felus,a czy ty wiesz,ze MAK nie moze prowadzic wspolnego sledztwa z kim kolwiek?
            Ale rzadowa rosyjska komisja,jak najbardziej.I wlaasnie to Putin odrazu stronie polskiej zaproponowal.
            Ale stalo sie inaczej.Strona polska stanowczo odrzucila ta propozycje i na skutek tego powstalo dwie rzadowe komisji.
            Jedna to rosyjska-na czele z Putinem,a druga polska-na czele z Millerem.
            Czy ty o tym wszystkim nie wiedzial?
        • mara571 sprobowac mozna, aby Rosjanom wykazac 16.01.11, 12:59
          jak daleko standardy MAK odbiegaja od tego co robia np. Bundesstelle für Flugunfalluntersuchung (BFU) czy National Transportation Safety Board (NTSB).
          Ale zadanie jest niewykonalne, bo Rosjanom brak starannosci w zbieraniu dowodow.
          Standardem jest zebranie wszystkich szczatkow samolotu w jednej hali, tak aby eksperci i przedstawaciele producenta mogli dokonac koniecznych ekspertyz.
          • igor_uk Re: sprobowac mozna, aby Rosjanom wykazac 16.01.11, 13:41
            mara,co naogladala sie programow na Dyscovery o tym,jak odbylo sie kilko dochodzen?
            Oczewiscie ze tak nikt nie robi.Do hangarow zabiera sie tylko to,co jest potrzebno do badan szczegulowych.Reszta zlomu lezy pod chmurka.
            • you-know-who raport nie w pelni ok, choc zasadnicze punkty sa.. 17.01.11, 06:35
              igor, masz racje. dla naprzykladu. slawetny lot 93 co skrecil do waszyngtonu dnia 9.11 i wbil sie na pare metrow w glebe w pennsylwanii. do tej pory pod ziemia lezy duzo tego zlomu, to co zebrano przy powierzchni, wsypano do kontenera na smiecie (kawalki byly jeszcze mniejsze niz w smolensku bo mial wieksza predkosc).

z drugiej strony, z tu-154 zachowaly sie spore fragmenty, gdzie pro forma warto by zrobic wiecej badan. zawsze w badaniach ntsb mowi sie wiecej o szczegolowym opisie zastanego stanu powypadkowego.

ja wiem, ze w tym wypadku mamy tak dobre zapisy parametrow pracy silnika, ustawien ciegien i ramion kontrolnych sterowania, ze na pierwszy rzut oka widac co i jak sie dzialo. dlatego rosjanie powiedzieli to wkrotce po katastrofie, a niedlugo pozniej i pan edmund (protegowany pis-u): w skrzynkach jest zapisana przyczyna katastrofy. chodzilo im o zbyt pozne odejscie, praktycznie na poziomie zerowym nad terenem, ktore sie nie udalo bo nie moglo udac.

ale mimo to, faktycznei raport nie jest napisany tak jak to robi ntsb, miesza opis i analize techniczna z wyciageniem wnioskow i powtarza niektore sprawy zamiast nieco bardziej systematycznie gromadzic dowody, ze to co komisja wywnioskowala jest spojen ze wszystkimi danymi.

wez takie opisy sytuacji pogodowej: nie jest to wszystko porzadnie wyjasnione i opisane, co to w ogle jest, jakies 4 anonimowe osoby mowiace "byla mgla"?
              to juz internauci tego forum mogliby dokopac sie do lepszych danych i stworzyc duzo bardziej solidny opis warunkow meteo.
    • felusiak1 Re: Zdrowy egoizm 16.01.11, 12:17
      egoizm jest tak zdrowy jak chciwość. te dwie cech napędzaja postep, który jest produktem ubocznym służacym ogółowi. to egoizm zbudował maszynę parową od której wszystko ruszyło jak z kopyta.
      w sytuacjo raportu mak to nie egoizm napedza rosjan. to niezdolność przyznania sie do błedów.
      rosja jest nieomylna. rosjanie maja to przeswiadczenie zakodowane, wypijaja z mlekiem matki.

ps. twoja odpowiedź igorowi jest majstersztykiem. brawo.
      • eva15 Re: Zdrowy egoizm 16.01.11, 12:22
        Feluś, ja bym się zasępiła i zaczęła w siebie wątpić, gdybym dostała pochwały dla mojego intelektu od ciebie... Bogu dzięki to mi nie grozi.
      • igor_uk Re: Zdrowy egoizm 16.01.11, 12:31
        felus,wiesz co jest w tym wszystkim najsmutniejszym?Ze P_F o zadnym majstersztyku nie myslal.On rzeczewiscie zauwazyl tylko jedna czesc mojego zastrzezenia.Druga dla niego nie istniala.On nawet o niej nie myslal.Tak co twoja pochwala jest chybiona.I jak P_F ma chociaz troche godnosci,to to podtwierdzi.
        Co do samego zagadnienia,to nie mam zadnych zastrzezen.Oczewiscie ,ze egoizm zmusil ludzi zbudowac maszyny parowe.
        Co dotyczy twojego podsumowania Rosjan,to juz lepiej doradzaj firmam,jak pozyskiwac kredyty nie tracac wiarygodnosci.Wygladasz w tej dziedzinie wiekszym "fachowcem".
        • felusiak1 Re: Zdrowy egoizm 16.01.11, 12:35
          igor, pf cię tym olał. zapewne doszedł wreszcie do wniosku, ze jesteś cienki, niemal przezroczysty, wyprasowany na sztywno, bez fałdy.
          • igor_uk Re: Zdrowy egoizm 16.01.11, 12:38
            felus,o widze ze zaczynasz bardzo "fachowa" dyskusje,Ja to lubie.Nie jednego w takich dyskusjach sprowadzil do partera. Chcesz sprobowac?
    • j-k Chory egoizm 16.01.11, 13:32
      Egoizm narodowy, ktory reprezentowal byly (polegly) Prezydent.
      byl chorym egoizmem.
      Polska musialaby byc 2 razy silniejsza - by prowadzic taka polityke
      jaka on proponowal.
      • polski_francuz Re: Chory egoizm 16.01.11, 21:27
        Zgadzam sie dzi-kej.

Pozdro

PF
    • jk2007 egoizm powinien byc artystyczny 16.01.11, 13:57
      www.yapfiles.ru/show/175609/ca007adcd9db53607b51014c5618782f.flv.html
      • facettt kakoj is niewa artist ? 16.01.11, 14:01
        a na rajale on nie umiejet - ili szto ? :)
        • nihil-istka E tam , glupi jestescie 16.01.11, 15:39
          Jak rozbil sie prom Discovery czy Atlantis to nikt amerykanskich narodowych sztucznych ran nie rozdrapywal.
          Najjasniejsza Rzeczpospolita Polska to moja matka. I parszywych mord sobie jej iminiem nie wycierac renegaci polsko-jezyczni. Bo jak co, to Ja i moj przyjaciel mr. Smith&Wesson z wami porozmawiamy bez slow. ha,ha,ha,ha,ha,ha
          • kaszebe12 Re: E tam , glupi jestescie 16.01.11, 16:37
            Brawo ! -Jeszcze raz, brawo ,nihil ! -Te slowa , wlasnie, lubie !
          • yurek11111 nihil nie kombinuj,to USA winne 16.01.11, 17:13
            <>Jakbyscie w tym Chicago takiej glupiej konwencji nie zmajstrowali,to nie byloby raportu MAK.... :-))))
            <>Swoja droga to wy szczesliwcy,jakby tak Anodina prowadzila sledztwo w sprawie katastrof promow Discovery i Atlantis ,to by oglosila ze zalogi mialy alkohol we krwi ,nie baczac na to ze ciala wyparowaly.....
            <>Podobnie rzecz ma sie z zawartoscia alkoholu we krwi gen.Blasika ,jeszcze 18 kwietnia strona rosyjska podawala ze nie zidentyfikowano cial 21 ofiar katastrofy w tym ciala gen.Blasika ,dopiero 21 kwietnia 2010 r rosyjska minister zdrowia Tatiana Golikowa poinformowała , że ciała wszystkich pozostałych 21 ofiar zostały zidentyfikowane dzięki badaniom genetycznym i że badania DNA zostały zakończone.
            <>wot ,ruska medicina.... :-))))))))))))))))))))))))))
          • polski_francuz Porownanie 16.01.11, 21:26
            nie jest sluszne.

"Jak rozbil sie prom Discovery czy Atlantis to nikt amerykanskich narodowych sztucznych ran nie rozdrapywal"

Mozna porownywac z zabojstwem Lincolna albo Kennedy'go.

Z tym ze te porowania sa o tyle niesluszne, ze to amerykanskie warcholy ubily amerykanskich prezydentow. A w Polsce, jak na to teraz wyglada, polski balagan.

PF

P.S. Zabojstwo Kennedy'go bylo, pamietam to z dziecinstwa, szokiem, ktorego echa dotarly do mojego Wroclawia. Wiec pomysl troche zamiast strzykac adrenalina.
    • bywszy1 Re: Marco.+ 16.01.11, 16:09
      Czy egoizm wykazuje sie tylko w czynach?
      Czy mozna tylko w slowach?
    • jorl y1 16.01.11, 22:34
      yurek11111 napisał:

> <>Podobnie rzecz ma sie z zawartoscia alkoholu we krwi gen.Blasika ,jes
      > zcze 18 kwietnia strona rosyjska podawala ze nie zidentyfikowano cial 21 ofiar
      > katastrofy w tym ciala gen.Blasika ,dopiero 21 kwietnia 2010 r rosyjska ministe
      > r zdrowia Tatiana Golikowa poinformowała , że ciała wszystkich pozostałych 21 o
      > fiar zostały zidentyfikowane dzięki badaniom genetycznym i że badania DNA zosta
      > ły zakończone.
      > <>wot ,ruska medicina.... :-))))))))))))))))))))))))))

A nie pomyslales drogi y1 ze wstretne Ruskie po prostu kazde cialo jak znalezli to badali od razu tez na obecnosc alkoholu? Te niezidentyfikowane tez? I jak potem zidentyfikowali to dolaczyli wczesniej zbadana ilosc alkoholu.
      Smutne ale mysle ze wiedza o kazdym na samolocie jak byl mawalony. L.K. np. tez.
      O Blaszczaku powiedzieli bo bylo istotne do wypadku, jak sie okaze ze L.K. jednak kazal ladowac to i to moga wyciagnac.

Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka