Dodaj do ulubionych

Podziekowanie dla koalicji.

21.03.11, 18:16
Czytam wpisy tych,co oburzone humanitarnymi bombardowaniami Libii (i rozumiem ich).Czytam wpisy tych,co uwazaja,ze tylko zabijajac jednych,mozno uratowac drugich (i rowniez ich rozumiem). Nie rozumiem tylko tych, kto probuje znalezc jakas moralnosc w dzialaniach,lub Kaddafi,lub koalicjantow (tych od humanitarnych bombardowan).
Dla mnie sprawa jest dosc jasna.Chodzi o kolejna wojne o rope,w tym przypadku prawdopodobnie chodzi o to,zeby Chinczykam zamknac droge do arabskiej ropy.
Czy to dobrze? Dla Chinczykow napewno nie (ale to ich problem).Mnie ,jako Rosjanina od urodzenia,interesuje tylko jedno- w jaki sposob to ma wplynac na Rosje?
I po dluzszych przemysleniach,przyszedlem do wniosku,ze wszystko co tam robi sie,robi sie na korzysc Rosji.
Nie wierzycie?Moge to uzasadnic:
1. Wszystko co oslabia USA i Nato,to wzmacnia Rosje.
Kazda kolejna "humanitarna" wojna poszerza grono przeciwnikow Stanow,a co za tym idzie,co raz wiecej krajow zaczyna zbroic sie na potege.Dla tego Rosja z roku na rok zwieksza sprzedaz broni.Co niewatpliwie wzmacnia Rosje i to nie tylko ekonomicznie,a i politycznie.
2.Utrudnienie Chinczykam dostepu do ropy,wzmacnia pozycje Rosji w negociacjach cenowych z Chinami.
To chyba na tyle oczewiste,ze komentarz jest zbedny.
3. Wzmacnianie pozycji Rosji,jako pewnego dostawce surowcow energetycznych.Moze nie najtanszego,ale solidnego-a to ma swoja cene.
Pamjetacie,jak wszysci tu smiali sie z Gazpromu,ze sprzedaje swoj gaz bardzo drogo i dla tego traci odbiorcow.ja na to odpowiadalem - Gazpromem rzadza nie durni,wiedza co robia,lepiej sprzedac mniej,ale drogo,niz tanio,ale duzo.Efekt ekonomiczny bedzie ten sam.

To co napisalem,to nie jest jakas prawda ostateczna,to tylko proba uzasadnienia zachowania Rosji,ktore wydaje sie niekonsekwetne.Z jednej strony,mogla nalozyc weto na rezolucje RB ONZ,a z drugiej strony krytykuje akcje zbrojna kolicjantow.Ale tak samo zachowuja sie kraje arabskie.
Najpierw nawolywali do ataku na Kaddafi,a teraz protestuja. Kaddafi ,jak okazalo sie,popewnil dwa bleda.
1.On nigdy nie staral sie o przyjaciol.Dla tego nie ma w tej chwili nikogo,kto by chcial wstac w jego obronie.
2.40 lat rzadzenia,to jest stanowczo za dlugo,dla tego jego mieli juz serdecznie dosyc wszysci.

p.s.Ciekawo,co obiecali Amerykanie Francuzam,ze te tak przebieraja nozkami?

----------
Obserwuj wątek
    • przyjacielameryki Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 18:29
      To może zacznij Igorek od zdefiniowania pozycji Rosji wobec Zachodu i NATO? To wrogowie Rosji czy partnerzy?
      I może uda ci się wyjaśnić dwugłos Rosji w/s rezolucji ONZ i akcji NATO wobec Libii. Putin skrytykował tę rezolucję i atak NATO a Miedwiediew skrytykował krytykę i wypowiedż Putina?

No więc może zacznijmy od tego gdzie jest Rosja Igorek???
      • borrka Najzabawniejszy jest Igorek. 21.03.11, 18:41
        Wielki "patriota" rosyjski, ktory nie dosc, ze oszukal swoj kraj, wyludzajac bezplatne wyksztalcenie, to jeszcze od lat pracuje dla "wrogow" i placi podatki na ich zbrojenia.

Dla swej ojczyzny nie robi nic, poza klikaniem myszka i bebnieniem w keyboard.
        • igor_uk Re: Najzabawniejszy jest Igorek. 21.03.11, 18:46
          borcia,co -zazdroscisz mnie?
      • zlotamajka Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 18:41
        amerykanski pucybucie, Miediewdiew rowniez skrytykowal akcje ONZ i NATO moze bardziej dyplomatycznie tylko ze Putin mowil do audiencji domowej a Miediewiew zagranicznej.

Tu masz pucybucie, wypowiedz Miewiediewa:

rt.com/news/medvedev-stop-conflict-libya/
      • romrus Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 18:53
        przyjacielameryki napisał:

> To może zacznij Igorek od zdefiniowania pozycji Rosji wobec Zachodu i NATO? To
        > wrogowie Rosji czy partnerzy?

To jest bardzo skomlikowana sprawa. Chyba nikt tego nie moze okreslic. A ni wrog, a ni przyjaciel. Musimy sie szanowac na wzajem.

Moje kumple z Francji i Holandji pytali mnie - dlaczego nie jestescie z nami, dlaczego nie jestescie w NATO. Ale zaden z nich nie dal rady odpowiedic na pytanie - ktos nas zapraszal?

> I może uda ci się wyjaśnić dwugłos Rosji w/s rezolucji ONZ i akcji NATO wobec Libii. Putin skrytykował tę rezolucję i atak NATO a Miedwiediew skrytykował krytykę i wypowiedż Putina?

Wszyscy mowia o braku demokacji u nas, ale Putin i Miedwiedziew beda musiali zdawac sie sprawe z opinie ludzie. Wybory mozna falsifikowac, ale nie wiecej niz 10% glosow. Miedwiedziew moze udawac z siebie demokrate, ale jego doradcy wiedza ze nie ma zadnych szans w ucztiwych wyborach.
        >
        > No więc może zacznijmy od tego gdzie jest Rosja Igorek???

Jest pomiedzy Zachodem i Wschodem, i to w cale nie jest zle dla nas.
        • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:05
          romrus,dzieki,ze wyreczyles mnie.Tylko szkoda,ze twoj wysilek pojdzie na marno.ten bot i tak nic nie zrozumie.
      • walter622 Żałosny chłopczyku 21.03.11, 19:31
        > No więc może zacznijmy od tego gdzie jest Rosja Igorek???

Żałosny chłopczyku, może wpierw ustal gdzie jest obecnie Robert Gates (sprawdź kto to taki
        - może na googlach coś znajdziesz) i dowiedz się o co usilnie zabiegał u Rosjan. Jest już dostępna jego ostatnia wypowiedź na ten temat.
        Jak to ustalisz to wspólnie się nad twoją głupotą pośmiejemy.
        • igor_uk Re: Żałosny chłopczyku 21.03.11, 19:35
          walter,przeciez wiesz,mamy na forum dwa klauna-bota amerykanskiego i jeb-koziolka,ksywa doktorek.Dla tego ten amerykanski przyjaciel nie musi nic szukac,zeby my z niego posmiali sie.Wystarcze,ze znow cos napisze.
          • igor_uk walter! 21.03.11, 19:36
            walter,podrzucales mnie linki do tematu o Chodorkowskim.Nie moge ich znalezc.W jakim to bylo watku?
            • walter622 Re: walter! 21.03.11, 20:06
              igor_uk napisał:

> Nie moge ich znalezc

Link do filmu masz tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,123059696,123363323,Zalosny_przyjacielu.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,50,123059696,123363391,Re_Zalosny_przyjacielu_c_d_film_.html
              • igor_uk Re: walter! 21.03.11, 20:07
                Dzieki.bedzie wkrotce nowy watek.
          • przyjacielameryki Re: Żałosny chłopczyku 21.03.11, 20:09
            igor_uk napisał:

> walter,przeciez wiesz,mamy na forum dwa klauna-bota amerykanskiego i jeb-koziol
            > ka,ksywa doktorek.Dla tego ten amerykanski przyjaciel nie musi nic szukac,zeby
            > my z niego posmiali sie.Wystarcze,ze znow cos napisze.

Posłuchaj no dupku, bezczelnie i po chamsku odnosisz się do moich wypowiedzi i opinii. Ja wiem, że Twój okaleczony ptasi móżdżek nie pojmuje swobody i różnorodności wypowiedzi a już akceptacja USA z jednoczesną krytyką Rosji to zbrodnia! Ja jestem Polakiem i wyrażam swoje niezależne opinie czego Ty nigdy nie zrozumiesz bo masz mentalność niewolnika(to zapewne taka pozostałość po Mongołach).

Ps. Romrus potrafił rzeczowo odnieść się do mojej opinii a Ciebie, ograniczonego i prymitywnego "Ruska" stać tylko na inwektywy. Jesteś ograniczony, stawiasz niemądre pytania i nie znasz historii nawet swojego własnego kraju.
            • igor_uk Re: Żałosny chłopczyku 21.03.11, 20:21
              przyjaciel amerykanski,nareszci udalo sie mnie ciebie sprowokowac.I co widze pod maska niby kulturalnego czlowieka? zwyklego chama.
              Przynajmniej widze,ze jednak nie jestes botem.Tyle dobrego.
            • walter622 Re: Żałosny chłopczyku 21.03.11, 20:21

> Posłuchaj no dupku.......

Przyjacielu dziś na innych wątkach dość pogardliwie wypowiadałeś się na temat Arabów, niestety nic na ich temat nie wiedząc a także zachwycając się genialnym i prostym sposobem pozbywania się zbędnej amunicji.
              • igor_uk Re: Żałosny chłopczyku 21.03.11, 20:27
                walter,zauwazylem ten jego wpis,w ktorym bil brawa dla amerykanow,za tanie pozbywanie sie przestarzalego sprzetu.
                Ciekawo,czy zdaje on sobie sprawe z tego,ile takiego sprzetu (przestarzalego) posiada Rosja?
                Czy rowniez by bil brawa,jak by Rosja w podobny sposob go pozbywala sie,zrzucajac mu na glowe.
                • walter622 Re: Żałosny chłopczyku 21.03.11, 20:34
                  igor_uk napisał:
                  > zauwazylem ten jego wpis,w ktorym bil brawa dla amerykanow,za tanie
                  > pozbywanie sie przestarzalego sprzetu.

No cóż, bardzo trudno COŚ TAKIEGO nie zauważyć. Nie wiem czy to z głupoty czy z chęci kompletnego pogrążenia obiektu swojego uwielbienia. Tak czy owak, tego typu wypowiedź
                  musi robić wrażenie.
                  Inny forumowy robaczek znów dowcipkował na temat czyjejś tragedii ( on tak już ma) - tego typu wypowiedzi już nawet nie zaskakują.
                  • des4 specjalista od polskich strażaków znów dał glos 21.03.11, 20:37
                    będzie ciekawe, hehe
        • elka-sulzer Re: Żałosny chłopczyku 21.03.11, 19:49
          Cos ta koalicja nieciekawie wyglada .... 700 milionow pro-interwencji przeciw 3 (!) miliardom anty-koalicjantow. Koalicja versus BRIC + Niemcy .... hmmmm. Komus to bokiem wyjdzie.
        • zlotamajka Re: Żałosny chłopczyku 21.03.11, 19:52
          dowiedz się o co usilnie zabiegał u Rosjan

Masz jakiegos linka. Znaduje tylko propagande.
          • walter622 Witaj Zlotamajka 21.03.11, 20:04

zlotamajka napisała:

> Masz jakiegos linka.

Masz na poczcie
            • zlotamajka Re: Witaj Zlotamajka 21.03.11, 20:06
              Dzieki. Lece sprawdzic.
    • zlotamajka Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 18:32
      "Niekonsekwentna pozycja" Rosji, jak ja nazwales moze byc wytlumaczona innaczej.

Mozliwe ze powody ktore wymieniles mialy wplyw na decyzje, ale wydaje mi sie ze podsumowac mozna by to tak. Ze uzywajac weto i idac w mniej czy bardziej w konflikt z imperium dobra straci wiecej i nie oplaca im sie ryzykowac. A cala gadka teraz to mniej czy bardziej dla publiczki, chca wygladac dobrze. Boja sie tez ze to sie rozszerzy co jest calkiem mozliwe wiec ta gadka moze wstrzymuja troche to szalenstwo.

To samo jak nie bardziej mozna powiedziec o L. Arabskiej. Ci sie boja swoich wlasnych obywateli ktorzy sa przeciw. A wiec chca dobrze wygladac mowiac ze tylko chcieli no-fly-zone. Jakby nie wiedzieli co to no-fly-zone i ze trzeba wpierw zbombardowac by zniszczyc obrone i sily powietrzne no i infastrukture.
      • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 18:45
        majka,napewno Rosja nie ma zadnych korzysci od wspolpracy z USA,a nie ekonomicznych,a nie politycznych.Dla tego nie miala tu nic do stracenia.
        Rosia nie wyszla przed szereg i tylko tyle.Jak nawet Chiny nie zawetowali tej rezolucji,a oni maja cos tam do stracenia,to czemu by Rosja to czynila?
        Do tego napewno postawa krajow arabsjich miala swoj wplyw.Niby czemu by Rosja miala byc bardziej proarabska,od samych Arabow?
        Rosja wstala z boku i teraz bedzie czerpac z tej sytuacji korzysci.
        Oczewiscie,cala moja komsomolska natura mowi-dosc tej "demokracji",zrzucanej z bombowcow.Ale moj trzezwy umysl mowi.A kim dla mnie ten Kaddafi jest,zeby ja przyjmowal sie jego losem?
        • zlotamajka Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:18
          Alez ja nie mowie o krzysciach wspolpracy z USA. Tych to nikt nie ma. Jednak wetujac poszlaby w mniej lub bardziej otwarty konflikt z USA. A na tym to jednak moze stracic.
          • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:22
            majka,intersy Rosji i USA sa na tyle odmienne,ze nawet jakby Rosja opowiedziala sie "ZA" rezolucja i wyslala tam swoj "Specnaz",zeby zabic Kaddafiego,to to by nie wplynelo w zaden sposob ,na bilans korzysci i straty we wspolprace Rosji i USA. Tak samo bylo by,jak by i zawetowala.

• zlotamajka Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:26
              Igor, przeciez sie zgadzam. Wspolpraca z USA nie przynosi zadnemu krajowi korzysci. Kiedys moze ale teraz to juz nie. Za to OTWARTY BUNT CZY NIE KOOPERACJA moze przyniesc nieprzyjemnosci. Dlatego Rosja ani sie nie zgadza ani nie wetuje.
              • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:32
                majka,jak pamjetasz,Rosja ,uzywajac twoich slow,podniosla BUNT,w 2008 roku (Gruzja) i co ?Jakie miala nieprzyjemnosci? zadnych,oprocz pustych gadan Zachodu.
                • zlotamajka Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:35
                  Roznica taka ze Gruzja jest u Rosji granci. Rosja musial narysowac linie na piasku i pokazac ze wiecej nie bedzie tolerowac. Nie podnoszac buntu stracilaby naprawde duzo. Libia jest po prostu nie warta wystawiania sie i ryzyka.
                  • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:41
                    majka, Rosja nie musi ogl;adac sie na postawe Ameryki,a czemu-napisalem wczesniej.Zawsze (wprawie) interesy Rosji i USA,sa sprzeczne. I zawsze (tym razem bez wyjatku) Rosja zle wychodzila w tedy,kiedy ogladala sie na USA.
                    • zlotamajka Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:50
                      Oj Igor, Igor. A co ja napisalam?
                      • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 20:12
                        majkla,ty napisala:
                        "Za to OTWARTY BUNT CZY NIE KOOPERACJA moze przyniesc nieprzyjemnosci."
                        A to sugerowalo,ze Rosja musiala liczyc sie z tym,ze Ameryce moze cos nie spodobac sie i dla tego Rosja moze miec przez to nieprzyjemnosci.
                        A to wlasnie i jest dosc jasna sugescja,ze rosja powinna ogloadac sie na Ameryke,jak nie chce miec nieprzyjemnosci.
                        Czy moze ja zle zrozumialem?Lub ty zle wyrazila sie?
        • mongolszuudan Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:25
          > Niby czemu by Rosja miala byc bardziej proarabska,od samych Arabow? Rosja wstala z boku i teraz bedzie czerpac z tej sytuacji korzysci. Oczewiscie,cala moja komsomolska natura mowi-dosc tej "demokracji",zrzucanej z bombowcow.Ale moj trzezwy umysl mowi.A kim dla mnie ten Kaddafi jest,zeby ja przyjmowal sie jego losem?

Calkiem slusznie mówisz. Dla nas Europejczyków to największe szczęście, kiedy cziurki moczą jeden jednego. Czy przedstawiasz Dmitrija Donskiego, Ryszarda Lwie Serce, Cyda Walecznego, Rolanda, hrabiego Draculu, Konstantyna Dragazesa Paleologa, Skanderbega, generala Stoletowa, Vasila Lewskiego, Christo Botiewa, które by płakały z powodu, że jedni muzułmanie, niechriści zabijają innych? Dosyć naszej filantropii. Jeszcze żaden gad na Ziemi nie powiedział nam dziękuje za pomoc i ratunek. Niech teraz zabijają jeden jednego. A my spojrzymy z boku. taka dzisiaj nasza polityka.

www.youtube.com/watch?v=MtOQt1jciY8
          • mongolszuudan Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:33
            Aleksander Błok
            SCYTOWIE

Choć imię dzikie - Panmongolizm!
            Mnie jednak mile ucho pieści...
            (Władimir Sołowiow)

Miliony — was. Nas — mrowie, mrowie, mrowie.
            Spróbujcie, zmierzcie wy się z nami!
            Tak, my — Azjaci! my — dzicy Scytowie
            Z pożądliwymi skośnymi oczami!

Nam — jedna chwila, wy — mieliście czas.
            A my, jak niewolnicze roty,
            Tarcze trzymaliśmy wśród wrogich ras
            Mongołów i Europy!

Przez wieki, wieki wasz stary młot bił
            I w hutach głuszył grzmot lawiny,
            I tylko dziką baśnią dla was był
            Lizbony zgon i kres Mesyny!

Przez setki lat patrzyliście na Wschód,
            Gromadząc nasze perły, złoto,
            Drwiąc czekaliście, by do naszych wrót
            Przystawić waszych dział wyloty!

I — nadszedł czas. Los rzuca skrzydeł cień
            I każda chwila krzywdy mnoży,
            Z waszych pałaców letnich, z róż — w ów dzień
            Nie pozostanie ślad, być może.

O stary świecie! Póki jeszcze trwasz,
            Póki się męczysz w słodkiej męce,
            Jak mądry Edyp spójrz Sfinksowi w twarz,
            W zagadkę jego lat tysięcy.

Rosja — to Sfinks. Gdy brocząc czarną krwią,
            Czy chmurząc się, czy grzmiąc radością,
            Wciąż patrzy, patrzy w ciebie, patrzy wciąż
            I z nienawiścią, i z miłością!

Lecz kochać tak, jak kocha nasza krew,
            Już zapomniały wasze serca!
            Nie pamiętacie, że jest jeszcze gniew,
            Że miłość pali i uśmierca.

Kochamy wszystko — i żar zimnych liczb,
            I wizje w boskim zachwyceniu,
            Nieobca nam galicka jasna myśl
            Ani germański mroczny geniusz.

My pamiętamy mrok weneckich wód
            I piekło paryskiego gwaru,
            I cytrynowych gajów woń i chłód,
            I w mgle Kolonii chmurny zarys...

Kochamy barwę, smak, cielesny szał,
            Duszny, śmiertelny ciała zapach.
            Nie wińcie nas, gdy szkielet waszych ciał
            Zachrzęści w ciężkich, czułych łapach...

[Przywykliśmy, chwytając cugle w dłoń,
            Ujarzmiać konie-błyskawice,
            Grzbiet łamać źrebcom, gdy taraszą błoń,
            I krnąbrne korzyć niewolnice.]

O, przyjdźcie do nas! Od gróz wojny precz!
            W spokojnych objęć naszych ciszę.
            Dopóki czas — do pochwy stary miecz!
            Będziemy braćmi, towarzysze!

A jeśli nie — cóż, nie stracony czas,
            My także znamy wiarołomstwo!
            Po wieków wiek będzie przeklinać was
            Późne tej chorej krwi potomstwo!

Przed piękną Europą, pośród kniej,
            Po jarach, pośród sosen, dębów,
            My rozstąpimy się, by grozić jej
            Tą naszą azjatycką gębą!

Idźcie na Ural wszyscy, w bój, na mord!
            Ustępujemy z pola bitwy,
            Gdzie nim uderzą w dzicz mongolskich hord.
            Dyszą stalowych maszyn rytmy.

Nigdy wam tarczą nie będziemy już,
            Do boju nie pójdziemy sami,
            Spojrzymy tylko na bitewny kurz
            Swymi wąskimi źrenicami.

I nie ruszymy się, gdy wściekły Hun
            Trupy ograbi i znieważy,
            W kościoły będzie konie gnać wśród łun
            I mięso białych braci smażyć!..
            .

O stary świecie! wiedz, ostatni raz
            Na jasne bratnich uczt igrzyska,
            Na ucztę pracy i pokoju — was
            Przyzywa lira barbarzyńska.

30 stycznia 1918

Tłumaczenie polskie: Mieczysław Jastrun. Dwa wieki poezji rosyjskiej: antologia, Warszawa, 1951.
          • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:44
            mongol i tego trzeba trzymac sie zawsze.Свoя рyбaшкa ближе к телy.
    • malkontent6 Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 18:42
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,123450145,123460219,Witaj_Darekvtb.html
      • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 18:49
        malkontent,a co ma twoj link do mnie,lub do tematu watka?
        czy na ciebie tak wplynela dyskusja z walterem i Ewa,ze ty juz wszedzie ich widzisz?
        • malkontent6 Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:14
          Igor, w ten sposób ten człowiek reaguje na moje posty, które uważa za nieodpowiednie do sytuacji. Jak widać twoja wypowiedź o korzyściach materialnych Rosji ze śmierci ludzi w Libii nie wywołuje u niego negatywnych reakcji.
          • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:19
            malkontent,a czy ty wszystko przeczytales w moim poscie?
            Przeciez przed tym ,jak zauwazyc korzysci Rosji,zaznaczylem po co to wszystko jest.
            czyz by cie nie przeszkadza,ze Ameryka bombarduje panstwo,posiadajaca rope,zeby innemu panstwu utrudnic do niej dostepu?
            Ja korzysci Rosji rozpatrywalem w tym kontekscie.
    • mongolszuudan Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 18:44
      > p.s.Ciekawo,co obiecali Amerykanie Francuzam,ze te tak przebieraja nozkami?

Myślę, ze odwrotnie to Francja w zamian za pomoc USA w podboju kolonii Libii zrezygnowała od swoich praw do Luizjany (właściwie całego dorzecza Misissippi) w przyszłym rozbiorze USA. Tylko Francuzom wierzyć nie można. Wszystko jedno oszukuja, zabojadcy przeklete.
      • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 18:51
        mongol,a co Francuzi maja do ziem rdzennych mieszkancow Ameryki?
        • mongolszuudan Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:29
          igor_uk napisał:

> mongol,a co Francuzi maja do ziem rdzennych mieszkancow Ameryki?

Nie ma zadnych rdzennych mieszkancow nigdzie w swiecie. Każdy autochton to tylko przedostatni okupant.
          • igor_uk Re: Podziekowanie dla koalicji. 21.03.11, 19:45
            mongol,ale jednak jakies tam czerwonoskori jeszcze zyja.A byli napewno tam przed Francuzami.
            • des4 dziadek ,dima dał opiepirz putce 21.03.11, 20:40
              za wpierda@lanie się między wódkę a zakąskę

co się tam u was dzieje?
              • des4 Re: dziadek ,dima dał opiepirz putce 21.03.11, 20:43

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,9295288,Miedwiediew_skrytykowal_Putina_za_ocene_operacji_w.html
                tylko nie pisz, że znowu putki świat nie zrozumiał, bo się popłaczę, hehe
                • igor_uk desik. 21.03.11, 20:52
                  desik,a ty z kim gadasz?

Тихo caм c coбoй я ведy беcедy...

Убoгий мир yбoгие еcть люди
                  Они не видят cпyтникa c coбoй
                  И чacтo вcем недoверяя
                  Предпoчитaют жить c..рyкoй....

desik,to o tobie ten wierszyk?
                  • des4 Re: desik. 21.03.11, 21:00
                    nie znam cyrylicy dziadek, poezje śpiewaj babie do snu

www.bbc.co.uk/news/world-europe-12810566
                    • igor_uk Re: desik. 21.03.11, 21:13
                      desik,zobacz,jak ze sa wazni przywodcy Rosji?!Kazde ich slowo komentowane na Swiecie.Wszysci lamia glowe,czy oni polucili sie,czy nie. Z kolei goowno kogo obchodzi Polska,z jej nijakimi politykami.

p.s. widzisz li,debilku-desik malolatek,juz dawno temu pisalem,ze Miedwiedziew,to nie marionetka Putina.Ze kazdy,kto zaczyna rzadzic na Kremlu,staje sie kims.Ale ty tego nie zrozumiesz-nie te geny.
                      • des4 Re: desik. 21.03.11, 21:16
                        w imię Dimy i Wowy i Iwana Groźnego, amen, hehe
                        • igor_uk Re: desik. 21.03.11, 21:18
                          Amen !
                      • mongolszuudan Re: desik. 22.03.11, 01:18
                        igor_uk napisał:

> desik,zobacz,jak ze sa wazni przywodcy Rosji?!Kazde ich slowo komentowane na Sw
                        > iecie.Wszysci lamia glowe,czy oni polucili sie,czy nie. Z kolei goowno kogo obc
                        > hodzi Polska,z jej nijakimi politykami.

Fragment wywiadu-rzeki udzielonego Stanisławowi Beresiowi przez Sapkowskiego Andrzeja:

Stanisław Bereś: W pana prozie nie ma państw niewinnych, każde jest unurzane w jakieś podłości lub złu. Trudno tego nie dostrzec w kraju, który wyprodukował utopię Polski niewinnej i ukrzyżowanej. Czy to oznacza pana rezerwę wobec mesjanizmu i roli, jaką pełniło w naszej historii wyobrażenie Polski jako Chrystusa Narodów? Pytam o to, bo kiedyś młody historyk francuski, mniejsza o jego nazwisko, zagadnął mnie – w publicznej dyskusji na temat polskiego mesjanizmu – czy wiem, co w normalnych krajach robi się z facetami, którzy twierdzą, że są Chrystusem. Ja mu na to, że zamyka się ich w maisons de fous, ale co zrobiłby z całym narodem, który tak uważa. On na to bezceremonialnie: „zakład musi być odpowiednio większy”. Czy pan także uważa, że ta ofiarnicza filozofia kwalifikuje nas Polaków do domu wariatów? I czy uważa pan, że już się z niej wyleczyliśmy?

Andrzej Sapkowski: Pan przesadza i Francuz przesadza. Wystarczy maison de fous całkiem standardowych rozmiarów. Lub kilka takich maisons. Nieduża, acz obejmująca terytorium sieć. Znikoma albowiem część narodu polskiego wyznaje ofiarniczy mesjanizm i przekonanie o byciu narodem wybranym. Większość – ta rozumna i w związku z tym do domów wariatów się nie kwalifikująca – zdała już sobie dawno sprawę z faktu, że żaden z nas Mesjasz, żaden Winkelried, ba, nawet za pawia i papugę robić nie możemy, będąc zdecydowanie za mało kolorowi i interesujący. Wszyscy przytomni ludzie dostrzegli już, że we wsi zwanej Europą jesteśmy za stodołą. A nasz mesjanizm, nasz winkelriedyzm jeszcze dalej – za tym mianowicie przybytkiem, który za stodołą stoi, a w drzwiach serduszko ma wycięte. I dobrze zresztą, że tam jest – bo tam i jego miejsce.
                        • mongolszuudan Re: desik. 22.03.11, 02:28
                          To wszystko jest tak stare nudne.

La Revue des deux Mondes - 13. października 1849.

Cała ta komedya grana pod wezwaniem cywilizacyi i chrześciaństwa! Cywilizacya i chrześciaństwo służące księżycowi przeciw krzyżowi, sprzymierzone na ocalenie europejskiej równowagi. Lecz istniejeż jeszcze europejska równowaga?

Revue des deux Mondes 1. et 15. Juin 1854.

„Walka musiała wybuchnąć, a wybuchnienie jej sprowadza, nie brudna angielska polityka, nie upodlenie niesłychane Francyi, nie małoduszność rządów niemieckich — ale coś innego, co jest ogólniejsze i fatalniejsze: spór wieczny tego, co przez brak dokładniejszego określenia nazwać musimy Zachodem i Wschodem. Mam niezachwiane przekonanie, że nasz wiek nie ujrzy końca wojny zaczynającej się teraz. Po jéj zakończeniu Europa wystąpi zupełnie przeobrażona. Nie ma teraz miejsc obojętnych — neutralnych. Rozłączenie spełniło się i coraz daléj rozszerzać się będzie. Bitwa zaczęła, jakie będzie jéj zakończenie? Jest to tajemnica przyszłości. Cóżkolwiek ma wyniknąć. Zachód powstaje przeciw czemuś ogromniejszemu i doskonalszemu, czego historya jeszcze nie miała, ale co już istnieje, co wzmaga się szybko we wszystkich umowach Europy, przyjaznych albo przeciwnych nam."

Guerre dʼOrient. De la coopération nécessaire des puissances neutres. Par Adrien Feline. Paris 1854. - Przegląd poznański. Pismo sześciotygodniowe. Tom XIX. 1854. Poznań: Nakładem Redakcyi. S. 187-194.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka