Dodaj do ulubionych

mamy ropę

13.10.11, 18:55
Z łupków popłynie także ropa

W Polsce znajdują się skały łupkowe, z których można wydobywać ropę - wynika z raportu Państwowego Instytutu Geologicznego, do którego dotarł "Dziennik Gazeta Prawna".

Złoża takie geolodzy zlokalizowali w trzech regionach kraju: we wschodnim Pomorzu, na pograniczu Mazowsza i Lubelszczyzny oraz na Podkarpaciu. Ropa, która ukryta jest w takich samych skałach, jakie zawierają gaz, może być wydobywana na skalę przemysłową. W obu przypadkach stosuje się taką samą technologię eksploatacji.

Zdaniem ekspertów, wydobycie ropy łupkowej mogłoby za ok. 10 lat zaspokoić jedną trzecią polskich potrzeb.

finanse.wp.pl/kat,104122,title,Z-lupkow-poplynie-takze-ropa,wid,13890093,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • dystans4 Re: mamy ropę 13.10.11, 19:21
      Ta wiadomość jest znacznie bardziej pozytywna, niż doniesienia o odkryciu złóż gazu. Rzecz w tym, że prawdopodobnie dane na temat kosztów wydobycia (pomija się mały średni czas eksploatacji złoża - 10-12 lat) gazu są systematycznie zaniżane. Nam, przy dzisiejszych cenach, powinno się opłacać tak czy owak.
      O ropie już ileś lat temu Kanadyjczycy mówili, że potrafią wydobywać ją z własnych łupków, tylko nie bardzo się opłaca, później wyciągnęli inne argumenty. Chyba łatwiejsza technologia, niż przy gazie i większa gęstość paliwa w jednostce masy złoża.
      Pozdrowienia
      bul.
    • felusiak1 prosisz się o zamach 13.10.11, 19:23
      chcesz, zeby gazprom wysłał na ciebie swoich ludzi?
      • wojciech.2345 Re: prosisz się o zamach 13.10.11, 19:46
        felusiak1 napisał:
        > chcesz, zeby gazprom wysłał na ciebie swoich ludzi?
        ----------------------
        Ale co ja poradzę, że w Polsce jest "ropa głupkowa'.

Niech wyślą protest do pana Boga.
    • przyjacielameryki Re: mamy ropę 13.10.11, 19:33
      Dziwne, że komsomolcy jeszcze nie przypuścili ataku w trosce o nasze środowisko. Jak wiadomo Gazprom i komsomolcy to obecnie najwięksi obrońcy przyrody w Polsce.
    • malkontent6 Re: mamy ropę 13.10.11, 20:03
      Zaraz pojawią się na forum pełne troski wypowiedzi o nieopłacalności tego przedsięwizięcia i szkodliwości dla środowiska naturalnego.
      • igor_uk malkontent. 13.10.11, 20:11
        A czy ta rope juz wydobywaja w Polsce? Czy moze gaz juz z lupkow przerobiaja na nawozy sztuczne w Polsce? To o czym tu gadac?
        Czy cos wiesz o wydobyciu ropy z lupkow w USA?
        • malkontent6 Re: malkontent. 13.10.11, 20:15
          A nie mówiłem? :)
          • igor_uk Co mowiles? 13.10.11, 20:25

Moge cie przypomniec:
            "Zaraz pojawią się na forum pełne troski wypowiedzi o nieopłacalności tego przedsięwizięcia i szkodliwości dla środowiska naturalnego."
            A po cholere ja o tym bede mowic? Przeciez zaden z was nie ma zielonego pojecia o tym,o czym piszecie? Dla was nie ropa ,czy gaz liczy sie,a tylko mozliwosc pokazac fucka ruskim. Nu to ja wlasnie czekam tego momentu,kiedy to zrobicie.Tylko watpie,zeby dozylem tego dnia,poniewaz nie mam zamiaru zyc wiecznie.
            • malkontent6 Re: Co mowiles? 13.10.11, 20:59
              igor_uk napisał:

> Dla was nie ropa ,czy gaz liczy sie,a tylko mozliwosc pokazac fucka ruskim.

Nie, Igor, nam zależy na niezależności energetycznej. Nawet częściowej. Każdemu na świecie na tym zależy, nie tylko Polakom.
              • romrus Re: Co mowiles? 13.10.11, 21:00
                malkontent6 napisał:
                > Nie, Igor, nam zależy na niezależności energetycznej. Nawet częściowej.

Wam - to znaczy mieszkancam USA?
                • malkontent6 Re: Co mowiles? 13.10.11, 21:02
                  Pzreczytaj całą moja wypowiedź. Wszystkim na świecie zalezy na niezależności energetycznej.

Szkoda, że Rosjanie nie chcą etgo zrozumieć.
                  • romrus A po co?) 13.10.11, 21:28
                    malkontent6 napisał:

> Wszystkim na świecie zalezy na niezależności energetycznej.
                    > Szkoda, że Rosjanie nie chcą etgo zrozumieć.

My jestesmy niezalezni))

Tak, na marginesie, do Sauditow to tez jakos nie dociera.
                    Ale nikomu nie przychodzi do glowy do nich sie dop@rdalac, zeby sprzedawali taniej.

Tylko Rosja z jakiejs chorej racji bylych bratnich narodow musi im sprzedawac taniej, niz sprzedaje innym.
                    • wojciech.2345 Re: A po co?) 13.10.11, 21:34
                      romrus napisał:
                      > My jestesmy niezalezni))
                      ---------
                      Da, da,
                      jak ropa spadnie na 20$ to Wy umrzecie z głodu.

Za co kupicie kartofle???
                      • romrus Znajdzieme 13.10.11, 21:54
                        wojciech.2345 napisał:
                        > Da, da,
                        > jak ropa spadnie na 20$ to Wy umrzecie z głodu.
                        > Za co kupicie kartofle???

Znany gieldowy rekin Pan Warren "Wojtys" Buffett dal nam dobra konsultacje:
                        forum.gazeta.pl/forum/w,50,129746603,129747028,Re_Ciekawe_czy_ropa_bedzie_taniec_.html
                        Dzienki jego radam jakos sobie poradzime)))
                • wojciech.2345 Re: Co mowiles? 13.10.11, 21:04
                  romrus napisał:

> malkontent6 napisał:
                  > > Nie, Igor, nam zależy na niezależności energetycznej. Nawet częściowej.
                  >
                  >
                  > Wam - to znaczy mieszkancam USA?
                  -------------------------
                  Zabawa się kończy.
                  Wygląda na to, że ani Polska, ani Ukraina nie będzie potrzebowała Waszego gazu.
                  Chiny też stawiają na łupki.

Ergo?

Dośpiewaj sobie sam.
              • g-48 Re:Ropa pod zebem gaz z jelit. 19.10.11, 13:16
                Podniecanie sie zasobami ropy naftowej z lupkow to smieszy bo juz od dawien dawna na rzeszowczyznie znajduja sie odwierty zakorkowane bo podobno trafily na odnogi "glownych zloz" lezacych na terytorium ZSRR /uzywam nazw ktore wtedy byly/.
                Jezeli chodzi o gaz to mamy go tez sporo (metan) tylko wydobywamy go juz w opakowaniu -zwlokach gornikow. A przeciez juz w polowie lat 60 mgr.inz. Porwolik z kop. Bielszowice opracowal metode wydobycia go bez opakowania z zloz weglowych.

Zaklad produkcyjny benzyny z wegla w Bottropie dzialajacy od wojny( tak tak Hitler tez mial dobre zagrania) zamknieto chyba przed 5 latmi a wiec tez nic nowego.
                A ci ktorzy wierza ze przy pomocy wody z piaskiem mozna wystraszyc gaz z szczelin to sa naiwniakami.
                No co mi pozostalo to zyczyc" Aby nasze dzieci nie byly tak naiwne jak my"
    • polski_francuz Wojtek 13.10.11, 20:06
      Kanadole maja rope z piaskow bitumicznych w Albercie, ktore pokrywaja 13% ich potrzeb. Skomplikowana technologia i, raz jeszcze srodowisko, w niebezpieczenstwie.

Jab tam ubral gumowe rekawiczki i uscisnal reke Putinowi.
      • polski_francuz Errata 13.10.11, 20:10
        Ja bym tam...

PF

• wojciech.2345 Re: Wojtek 13.10.11, 20:19
        PF-ie
        zabawa z ropą (brent) po kursie 120$ uruchamia mechanizmy poszukiwania alternatywnych źródeł energii. Fiutin i OPEC brzydko się bawili no i mamy co mamy.

Źle kalkulowali.
        No i jakoś nie jest mi ich żal.
        • romrus Re: Wojtek 13.10.11, 20:27
          wojciech.2345 napisał:

> Fiutin i OPEC brzydko się bawili no i mamy co mamy.
          > Źle kalkulowali.
          > No i jakoś nie jest mi ich żal.

Juz zdechli? Kiedy pogrzeb?
    • borrka Jestem sceptyczny. 13.10.11, 20:11
      Nasze spoleczenstwo powinno liczyc na swoje umiejetnosci, pracowitosc i sprzyjajaca sytuacje w Europie...
      Trzeba byc slepym, by nie widziec, iz jest coraz lepiej i nie chodzi mi o biezaca polityke.
      JUZ dokonal sie olbrzymi awans i to z bardzo trudnej sytuacji wyjsciowej.

Nie zostaniemy emiratem, a PGNiG Gazpromem.
      I dzieki Bogu.
      Klasy sredniej nie buduje sie czekajac na zlota rybke.
      Ta przyplywa tylko do staruchy w chalupce z rozwalonym korytem.
      • wojciech.2345 Re: Jestem sceptyczny. 13.10.11, 20:22
        borrka napisał:
        > Klasy sredniej nie buduje sie czekajac na zlota rybke.
        --------------------
        Podpisuję się pod tym wszystkimi czułkami.
        -------------------
        > Ta przyplywa tylko do staruchy w chalupce z rozwalonym korytem.
        ------------------
        Finał znany.
        Starucha zostaje z korytem.
      • polski_francuz Dodalbym jeszcze 13.10.11, 20:25
        jako chytrenki kresowiak, robmy co umiemy dobrze robic (tworzyc firmy, handlowac, ulepszac produkty...) a zostawmy babranie sie w surowcach tym, ktorzy naszych zdolnosci nie maja...

PF
    • romrus Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:12
      ...kiedy znajdziecie w lupkach uran)))

Bedziecie mieli bombke lupkowa))
      • wojciech.2345 Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:26
        romrus napisał:
        > ...kiedy znajdziecie w lupkach uran)))
        ------------------------------
        Coś mi się wydaje, że bombki, którymi straszycie świat są z polskiego uranu.

Coś kiedyś na ten temat czytałem.
        • romrus Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:29
          wojciech.2345 napisał:
          > Coś mi się wydaje, że bombki, którymi straszycie świat są z polskiego uranu.
          > Coś kiedyś na ten temat czytałem.

Reszta do tej pory lezy u ciebie w piwnicy.

Przecziez ty juz swiecisz))))
          • wojciech.2345 Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:32
            Może to Cię "oświeci":

Po wojnie, ze względu na strategiczne znaczenie surowców promieniotwórczych, na podstawie zawartej w 1948 roku umowy pomiędzy Polską a ZSRR rozpoczęto intensywne prace poszukiwawcze. Całość prac prowadziła radziecka służba geologiczna, nadzór sprawowała również radziecka administracja wojskowa, a wydobyty urobek wywożono za wschodnią granicę.

archiwum.wiz.pl/1996/96093100.asp
        • igor_uk Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:33
          Wojtus,masz 100% racji.W Rosji wszysko jest z Polski.
          • wojciech.2345 Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:37
            igor_uk napisał:
            > Wojtus,masz 100% racji.W Rosji wszysko jest z Polski.
            -----------------------------------
            Idee na pewno.
            • romrus Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:40
              wojciech.2345 napisał:
              > Idee na pewno.

"Idee" - ta jakies nowe paliwo z lupkow?))
              • wojciech.2345 Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:44
                romrus napisał:

> wojciech.2345 napisał:
                > > Idee na pewno.
                >
                > "Idee" - ta jakies nowe paliwo z lupkow?))
                --------------------------------------
                To jest stara diagnoza.
                Sprzed 200 lat.

Nihil novi.
            • igor_uk Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:41
              Zwlaszcza idea o powstaniu CzK.
        • ukos Jakaś pewnie jest 18.10.11, 22:57
          wojciech.2345 napisał:

> Coś mi się wydaje, że bombki, którymi straszycie świat są z polskiego uranu.

Jednak wydobycia uranu w Kowarach dawno zaniechano. Trochę więcej bombek jest z uranu czeskiego, ale gros z ich własnego.
      • igor_uk Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:30
        romrus,to juz robi sie nie tyle smieszne,co zalostne.Niedlugo Polace z lupkow zaczna wydobywac cala rablice Mendelejewa .
        Gaz w Polsce poszukuja na glebokosci ponad 4000 metrow ,ropa (przynajmniej w Stanach) ,mniej wiecej o kilometr glebiej .Nu to zobaczymy,jak dozyjemy,ile bedzie barylka ropy kosztowac z lupkow dla glupkow. .
        • wojciech.2345 Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:36
          igor_uk napisał:
          > Gaz w Polsce poszukuja na glebokosci ponad 4000 metrow ,ropa (przynajmniej w
          > Stanach) ,mniej wiecej o kilometr glebiej .Nu to zobaczymy,jak dozyjemy,ile bedzie barylka ropy kosztowac z lupkow dla glupkow. .
          ----------------
          Kiedyś było info na ten temat. Społeczeństwo polskie zaakceptuje cenę o 30% większą za gaz
          ze źródeł poza rosyjskich.

No to policz sobie teraz jaki zysk omija Rosję!!!
          • igor_uk wojtus,nioe badz smieszny. 13.10.11, 20:40
            Co ja mam policzyc?Przeciez jeszcze nic nie ma.
            A pro-po,czy to info nie bylo przypadkiem od ojczulka Tadka?Bo tylko tam takie glupstwa mogli okazac sie na Swiat bozy.
            • wojciech.2345 Re: wojtus,nioe badz smieszny. 13.10.11, 20:43
              Drogie Dziecko,
              Polska musi przestawić się z węgla na inne źródła energii.
              No i widzisz wygląda na to, że Gazrurka nie będzie brała w tym udziału.

Jesteście zbędni.
              Sorry.
              • borrka Nie zartuj, Wojtek ! 13.10.11, 20:46
                Niech chociaz cukierkow do przedszkola przysla, jak w stanie wojennym !

Do dzis pamietam ten boski smak, bo wszystkie od razu zezarlem.
                Reszte lepiej przemilcze ...
              • igor_uk Re: wojtus,nioe badz smieszny. 13.10.11, 21:47
                Nu i znow tenpolski polglowek stoczyl sie do slow "drogie dziecko",czyli juz wiadomo,nic nie ma do powiedzenia.Zwykly belkot.
        • romrus Re: Wszystko bedzie cacy... 13.10.11, 20:38
          igor_uk napisał:
          > romrus,to juz robi sie nie tyle smieszne,co zalostne.Niedlugo Polace z lupkow z
          > aczna wydobywac cala rablice Mendelejewa .
          > Gaz w Polsce poszukuja na glebokosci ponad 4000 metrow ,ropa (przynajmniej w
          > Stanach) ,mniej wiecej o kilometr glebiej .Nu to zobaczymy,jak dozyjemy,ile bed
          > zie barylka ropy kosztowac z lupkow dla glupkow.

Estonia uzywa lupkow jako paliwa dla elektrowni, ale oni leza na powierchszni.
          I maja jaja z UE ze wzgladu na ochrone srodowiska.

A to ze Polska stoi na rope, wiadomo jeszcze z Karlino)))
          • walter622 Czego wojtus nie wie 13.10.11, 20:47
            romrus napisał:
            > A to ze Polska stoi na rope,

O złożach w pasie wybrzeża i szelfu oraz niecce w rejonie Bydgoszczy wojtuś nic nie wie -:)

"Bo mi Boy Zelenski tkwi w poprzek mego gardla. Jakies ruskie scierwo strzela w naszego pisarza i tlumacza.
            Czy jakis rosjanin przeprosil?" (polski_francuz)
    • mara571 a ja krotko o gazie. Z Libii dla Wlochow. 13.10.11, 22:10
      Ruszaja dostawy, wstrzymane 22 lutego.
      W zwiazku z powyzszym Wlosi zamierzaja zmiejszyc zakupy gazu rosyjskiego.

wyborcza.biz/biznes/1,100896,10465865,Wlochy_znowu_maja_gaz_z_Libii__Moga_zmniejszyc_import.html
      • romrus Re: a ja krotko o gazie. Z Libii dla Wlochow. 13.10.11, 22:15
        mara571 napisała:
        > Ruszaja dostawy, wstrzymane 22 lutego.
        > W zwiazku z powyzszym Wlosi zamierzaja zmiejszyc zakupy gazu rosyjskiego.

Zmniejszyc w tym przypadku znaczy zrezygnowac ze zwienkszenia))
        Export Gazpromu w 2011 sie zwiekszyl chyba okolo 25-30%, dokladnie nie pamietam.
        • mara571 Re: a ja krotko o gazie. Z Libii dla Wlochow. 13.10.11, 22:27
          zgadza sie. Nie bylo przez 8 miesiecy gazu z Libii.
          A za miesiac Gazprom zwieksza dostawy gazu dzieki NS.
          Ciekwa kto kupi wiecej i po ile.
          • romrus Re: a ja krotko o gazie. Z Libii dla Wlochow. 13.10.11, 22:35
            mara571 napisała:
            > A za miesiac Gazprom zwieksza dostawy gazu dzieki NS.
            > Ciekwa kto kupi wiecej i po ile.

Nie bedzie chetnych - zmniejsza na ta kwote tranzyt przez Ukraine czy Bialorus i przekieruja na NS.
            • eva15 Re: a ja krotko o gazie. Z Libii dla Wlochow. 13.10.11, 23:53
              I tu marę zatkało.
              • eva15 Re: a ja krotko o gazie. Z Libii dla Wlochow. 13.10.11, 23:55
                eva15 napisała:

> I tu marę zatkało.

Miało być, że Rosja straci, a Ty je tak dokuczasz. To nieładnie.
                • mara571 mary nie zatkalo 14.10.11, 19:36
                  i ty swietnie wiesz, ze o tej porze mara rzadko bywa na forum.
            • mara571 chyba nie rozumiesz Romrusie, 14.10.11, 19:35
              ze najwazniejsze jest po ile.
              Niemiecki partner w NS koncern Eon chce koniecznie duych rabatow, bo nie jest w stanie sprzedac drogiego gazu na niemieckim rynku.
              Wintershall czyli BASF tez chetnie placilby mniej.
              W chwili obecnej nie da sie dluzej utrzymac powiazania ceny gazu z cena na rope.

I na koniec ciekawostka: pojawiaja sie na niemieckich drogach samochody elektryczne.
              Nissan Leaf jest dla mnie potworkiem, widuje go dosc czesto.
              Mitsubishi i-MiEV wyglada lepiej i podobno swietnie sie sprawuje w miejskim ruchu.
              Pierwsze stacje do ladowania tez juz sa w miastach.
              www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-62665.html
              • igor_uk Re: chyba nie rozumiesz Romrusie, 14.10.11, 19:40
                mara,prawda nie jestem romrusem,ale ja rowniez nie rozumiem,co maja elektryczne samochody do tego,zeby Gazprom obnizyl ceny na gaz,chociaz nie jest tajemnica,ze ze wzgledu na to,ze Niemcy zrezygnowali z energii atomowej,to dla wytwarzania energii elektrycznej beda potrzebowac wiecej gazu,ktory ,jak na razie,najbardziej ekologiczne zrodlo energii,z tych tradycyjnych.
              • romrus Re: chyba nie rozumiesz Romrusie, 14.10.11, 20:59
                mara571 napisała:
                > ze najwazniejsze jest po ile.
                > Niemiecki partner w NS koncern Eon chce koniecznie duych rabatow, bo nie jest w
                > stanie sprzedac drogiego gazu na niemieckim rynku.

I ty rabaty dostanie wtedy, kiedy to bedzie absolutnie koniecznie.
                To znana metoda Gazpromu - stac na swoim az do ostatniej chwili.

> Wintershall czyli BASF tez chetnie placilby mniej.

Wszyscy by chetnie placili mniej.

> W chwili obecnej nie da sie dluzej utrzymac powiazania ceny gazu z cena na rope.

A co sie stalo?
                Norwegija obnizila cene gazu o 30%?

Z jakiejs racji wielu ludzi uwaza ze wiedza wiecej niz instituty badawczy Gazpromu, na ktorzy pracuje caly wywiad i diplomacja rosijska.

> I na koniec ciekawostka: pojawiaja sie na niemieckich drogach samochody elektryczne.

Nie wiem co to ma wspolnego z gazem, ale ty samochody sa o 30% drozszy niz analogiczny benzynowy.
                Tak samo jak energia ze zrodel alternatiwnych na razie jest 2-3razy drozsza niz ze zrodel konwencionalnych.
                • mara571 Re: chyba nie rozumiesz Romrusie, 14.10.11, 21:38
                  norweski gaz byl i jest tanszy od gazpromowego.

Lata spedzone w Niemczech sporo mnie nauczyly: tajemnica sukcesu tego kraju lezy w umiejetnosci dlugofalowego planowania z uwzglednieniem interesu niemieckich firm z subwencjami wlacznie.
                  W latach 80-tych obserwowalam wprowadzanie pierwszych samochodow z katalizatorem. Byly drozsze wtedy o okolo 1500 DM. Na zachete dano zwolnienie z podatku drogowego. W latach 90-tych nie bylo na rynku nowych samochodow zadnego bez katalizatora.
                  Preferencji dla elektroauta jeszcze nie ma, bo niemieckie koncerny wprowadza je dopiero w latach 2012-2013. Wyjatkiem jest Opel, ale Ampera jest budowana w USA.
                  Elektroauta sa drogie przez baterie. Jest dosc prawdopodobne, ze bedzie sie kupowac auto i wypozyczac baterie.
                  Faktem jest, ze uliczne "stacje tankowania" sa zbudowane przez koncern RWE. A to oznacza, ze maja blogoslawienstwo rzadu.

• jk2007 ciężkie czasy dla Gazproma 13.10.11, 23:08
        Обыcки в еврoпейcких oфиcaх «Гaзпрoмa» мoгyт лишить Рoccию 20% гocбюджетa.
        Теперь yже cрaзy неcкoлькo cтрaн – импoртёрoв рoccийcкoгo гaзa нacтaивaют нa переcмoтре ценoвoй пoлитики. Кaк бы в итoге ни рaзрешилacь дaннaя cитyaция, нa cегoдняшний день oчевиднo oднo: ОАО «Гaзпрoм» зaчacтyю дейcтвyет в yщерб и coбcтвенным экoнoмичеcким интереcaм, и внyтрирoccийcкoмy пoтребителю, и дaже пoдчac oтрacли в целoм.
        versia.ru/articles/2011/oct/10/peresmotr_tsenovoy_politiki_na_rossiyskiy_gaz
        • jk2007 Ukraina vs Gazprom 14.10.11, 22:05
          В IV квaртaле 2011г. бaзoвaя ценa нa гaз для Укрaины дoлжнa cocтaвить 564 дoлл.
          В нacтoящее время междy Рoccией и Укрaинoй идyт aктивные перегoвoры в гaзoвoй cфере. Укрaинa нacтaивaет нa неoбхoдимocти переcмoтрa ycлoвий нa пocтaвкy гaзa в чacти егo цены. Официaльный Киев зaявляет, чтo нaдеетcя зaвершить перегoвoры o переcмoтре гaзoвoгo coглaшения c Рoccией дo кoнцa oктября 2011г.
          top.rbc.ru/economics/14/10/2011/620321.shtml

• swiblowo Re: mamy ropę 14.10.11, 00:13
      Wspaniala wiadomosc!!
      Moze w Polsce za 10 lat bedzie tansze paliwo i tanszy gaz.
      Ale za 10 lat to juz mi jest wszystko jedno wlasciwie...
    • jk2007 dylemat Rosji 17.10.11, 22:01
      Пoдoрвyт ли пoзиции Рoccии кaк cырьевoй cверхдержaвы нoвые иcтoчники энергoреcyрcoв?
      www.novayagazeta.ru/economy/48829.html
    • ukos Nie liczyć na surowce 18.10.11, 22:51
      Być krajem surowcowym, to przeważnie tyle co być krajem niewolniczym. Najlepszy czy raczej najgorszy przykład to Rosja. Oparcie się na surowcach to współczesne zbieractwo, czyli najniższa, najbardziej prymitywna kultura ludzka.
      • ukos Kraje surowcowe 18.10.11, 23:02
        ukos napisał:

> Oparcie się na surowcach to współczesne zbieractwo, czyli najniższa, najbardziej
        > prymitywna kultura ludzka.

Rosja, Arabia Saudyjska, Angola itp.
        • mongolszuudan Re: Kraje surowcowe 19.10.11, 00:01
          Coz za swoj smierdziacy gaz i brudna rope kupujemy u Zachoda sznur, na ktorym niedlugo powiesimy ten Zachod.
    • melord mamy ropę...do rzeczy wojtek 18.10.11, 23:24
      gdzie,ile i kiedy???
      to staje sie nudne ciagle obiecywac,ze bedziemy kolejnym Kuwejtem czy Turkmenistanem

btw...w AU rowniez protestuja przeciwko probom eksploatacji gazu(ropy) lupkowego,zbyt duze zniszczenie srodowiska naturalnego choc to olbrzymi kraj i na pewne "koszty" mogliby sobie pozwolic by uzyskac niezaleznosc paliwowa.
      • przyjacielameryki Re: mamy ropę...do rzeczy wojtek 19.10.11, 10:36
        melord napisał:

> gdzie,ile i kiedy???
        > to staje sie nudne ciagle obiecywac,ze bedziemy kolejnym Kuwejtem czy Turkmenis
        > tanem
        >
        > btw...w AU rowniez protestuja przeciwko probom eksploatacji gazu(ropy) lupkoweg
        > o,zbyt duze zniszczenie srodowiska naturalnego choc to olbrzymi kraj i na pewne
        > "koszty" mogliby sobie pozwolic by uzyskac niezaleznosc paliwowa.

A kto protestuje?? Takie protesty w trosce o środowisko są bardzo modne na Zachodzie, ale są dosyć wybiórcze, często na zamówienie.
        Nie ma większych zniszczeń jak hałdy i księżycowy krajobraz po kopalniach odkrywkowych węgla brunatnego i co??? A no jakoś nic.

• melord Re: mamy ropę...do rzeczy wojtek 20.10.11, 00:07
          > księżycowy krajobraz...

to ogrod w wersalu w porownaniu ze spustoszeniem po eksploatacji lupkow,o zatruciu wod podskornych nie wspomne
    • jk2007 problem Rosji 19.10.11, 23:35
      Общий oбъём гaзa, пocтaвляемoгo Рoccией в Еврoпy, cocтaвляет менее 30% oт
      пoтребляемoгo Еврoпoй кoличеcтвa гaзa и мoжет быть легкo кoмпенcирoвaн
      тaнкерными пocтaвкaми из Мaрoккo и Алжирa, кaк этo былo вo время пocледнегo
      гaзoвoгo кoнфликтa.
      А вoт oткaз Еврoпы пoкyпaть гaз лишaет Рoccию 40% дoхoдa.
      • elka-sulzer Re: wojciechu macie rope 19.10.11, 23:57
        ale nie jest powod do dumy w dizsiejszych czasach. Z tym jak najszybciej trzeba sobie jakos poradzic. Ropa to objaw smiertelnej przypadlosci ..... Nigeria, Irak, Libia i wiele innych ... comes to mind. Kuracja, mozna sadzic, moze byc bardziej smiertlena niz przypadlosc. Trzeba byc baaaardzo uwaznym.
        • melord Re: wojciechu macie rope 20.10.11, 00:02
          cholera...nie pomyslalem o tym,ze lupki w Polsce moga byc problemem kiedy postanowia je demokratyzowac
          • elka-sulzer Re: wojciechu macie rope 20.10.11, 00:13
            otoz to melordzie! Gdy postanowia je "demokratyzowac", jak zloza ropy w Nigeri, Iraku czy nawet takiej Libii, to wojtusia nikt nie bedzie pytal o aprobate. Ale mniejsza o to. Wojtusie i tak godza sie na walenie ich w morde!!! -
            • melord Re: wojciechu macie rope 20.10.11, 00:23
              to prawda elka...dla wojtusia i przyjacielaameryki moga wszyscy nas dymac(udaja,ze nie widza choc sami d...nadstawiaja)
              byle nie ruscy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka