Dodaj do ulubionych

Za co i dlaczego Anglicy powinni dzis przepraszac

IP: *.range81-156.btcentralplus.com 31.07.04, 21:38
Polakow?
info.onet.pl/958116,11,item.html
Pod zupelnie innym watkiem, przez przypadek, rozpoczalem 2-3 dni temu
dyskusje z Kokoszem (a takze po trosze i splitem, i kozka-rachelka)na ten
wlasnie temat. Dzisiaj w Onecie znalazlem info o wypowiedzi polskiego
premiera na ten temat (+ odpowiedz z naszej strony). Przy podobnym minieciu
sie w przestrzeni i intencjach z Kokoszem zaczalem (zaczelismy) poszukiwac
glebszych, kulturowych przyczyn takiego stanu rzeczy, innej wizji czasu,
sensu i historii. Nie ma z naszej strony zlej woli, jest natomiast gleboka
niechec do proznego grzebania sie w historii, bo to juz BYLO, minelo, tego
nie ma, a ewentualni winni jakichkolwiek krzywd powiekszyli grono aniolkow.
Dla nas wazna przyszlosc, wspolna przyszlosc, jako o wiele bardziej
konstruktywna; mozna tez nad nia - w przeciwienstwie od czasow minionych -
wspolnymi silami zapanowac. Nie znaczy to, ze i o tej przeszlosci, jesli
budzi polskie poczucie krzywdy, nie warto rozmawiac - warto (jak robi to
Davies, choc sam nie uwazam go za wielkiego historyka). I mysle, ze taka
rozmowa moze posluzyc lepszemu wzajemnemu poznaniu, zrozumieniu i uszanowaniu
odrebnosci naszego myslenia, tradycji, systemu wartosci. A wiec, drodzy
Polacy, o CO macie do Wlk.Brytanii i Brytyjczykow pretensje?

Obserwuj wątek
    • Gość: sulasula Re: Za co i dlaczego Anglicy powinni dzis przepra IP: *.home.cgocable.net 31.07.04, 21:40
      Mamy pretensje tylko o papier toaletowy
      • Gość: . Nasz niewatpliwie lepszy, wiem, bo wlasnodupnie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 31.07.04, 21:41
        sprawdzalem
    • Gość: Miluś wojna, Enigma etc... IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 31.07.04, 22:17
      Trudno mi wypowiadać sie za wszystkich Polaków. Spędziłem trochę czasu w
      Wielkiej Brytanii kilka lat temu i tym co mnie uderzyło była dosyć powszechna
      ignorancja jeśli chodzi o wiedzę o Polsce oraz poczucie wyższości z jakim mnie
      traktowano z tego względu na to że jestem Polakiem (nie pracowałem na czarno,
      byłem tam jak najbardziej legalnie). Polska, generalnie, traktowana była przez
      moich brytyjskich znajomych jako kraj trzeciego świata.
      Odpowiadjąc jednak na Twoje pytanie, myślę, że żal Polaków do Brytyjczyków
      wiąże sie z tym jak potraktowaliście nas, swojego sojusznika, podczas wojny i
      już po wojnie. Ostatecznie robiąc "deal" ze Stalinem i oddając mu całą
      tzw. "wschodnia Europę". Wiem, że to historia i już tego nie zmienimy ale nie
      przypominam sobie, żeby jakiś brytyjski polityk przeprosił nas jako Polaków za
      tą zdradę. Pod względem rozliczania się z przeszłością (bo trzeba te sprawy
      uporządkować zanim zacznie się budować wspólną przyszłość) Niemcy wydają się
      być o wiele bardziej konsekwentni.
      Są też oczywiście drobniejsze sprawy jak np. sprawa Enigmy, która ostatnio była
      wyjaśniana, choć fałszujące historię filmy n.t. Enigmy ciągle można zobaczyć w
      telewizji.
      Przy okazji chciałem Cie zapytać dlaczego uważasz Daviesa za dobrego historyka?

Jeszcze jedna uwaga, ignoruj prowokatorów, którzy starają się rozwalić każdą
      sensowną dyskusje na tym forum.

• Gość: . Wrecz przeciwnie: NIE uwazam, jest wtorny do IP: *.range81-156.btcentralplus.com 31.07.04, 22:27
        Polakow, korzysta z zony Polki , sam nic nie bada, to kompilacje glownie z
        polskich prac, ma za to wielki talent popularyzatorski - jako Celt(?)
        jest swietnym gawedziarzem.
        • Gość: Miluś Davies IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 31.07.04, 22:40
          Tak, oczywiście chciałem zapytać dlaczego NIE uważaszgo za dobrego historyka. Z
          talentem popularyzatorskim się zgadzam. Być może będąc Anglikiem po prostu nie
          lubisz Walijczyków, co by mnie nie zdziwiło. Spędziłem kilka miesięcy w Walii i
          poznałem tam kilka osób bardzo pozytywnie nastawionych do Polski. Byc może coś
          w tym jest.
          Poza tym, co to znaczy, że korzysta z zony? Ja tez korzystam. To dobrze czy
          zle? To znaczy zona mu pisze ksiazki czy co? Z tego co wiem, czytając przypisy
          do jego książek korzysta on z dosyć bogatych źródel zlokalizowanych zarówno w
          Polsce jak i poza nią. Czekam na jakieś poważne zarzuty.
          • Gość: . Nie czepiaj sie cudzoziemca: skorzystal z okazji, IP: *.range81-156.btcentralplus.com 31.07.04, 23:06
            znajomosci jezyka, pomocy jezykowej, przez zone tez mogly sie mu zrodzic
            zainteresowania i polsko-centryczny punkt widzenia tematu - tyle tylko chcialem
            powiedziec i nic w tym zlego. Zarzutem jest kompilacyjnosc, podazanie za
            pracami polskich historykow - sam nic nowego nie dodaje, rzadko nawet z
            archiwow brytyjskich - u Daviesa nie ma nawet nowych zrodel, ze nie wspomne o
            interpretacjach. Niemniej potrafi pisac i potrafi popularyzowac. I dlatego
            uwazam go za miernego historyka-badacza, za to za doskonalego popularyzatora.
            A Walijczykow lubie, choc Polakom nie radzilbym ufac serdecznosci Celtow -
            zainteresowanie potrwa krotko i serdeczny brat-lata straci zainteresowanie, gdy
            po paru dniach go znudzisz. Dotyczy to tak samo (a nawet bardziej)
            Irlandczykow; a Szkoci to osobna purytanska historia...
            • Gość: Miluś Re: Nie czepiaj sie cudzoziemca: skorzystal z oka IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 31.07.04, 23:22
              Dzieki. To juz cos bardziej konkretnego.
              Nie jestem historykiem, więć trudo mi ocenić wtórność Daviesa. Czy naprawdę
              jest on tak bardzo polsko-centryczny? Miałem wrażenie, że w swoich książkach
              np. "God's playground" wyśmiewał wiele polskich mitów.
              • Gość: . A Polacy nie wysmiewali polskiej megalomanii? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:04
                "...pawiem narodow jestes. I papuga"
    • Gość: suraester Re: Za co i dlaczego Anglicy powinni dzis przepra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 22:20
      ja nie mam do nich żadnych pretensji:))))))))))))
      polaki mają do wszystkich pretensje, a największe pretensje mają do bardziej
      rozwiniętych i bardziej inteligentych,
      a kochają biednych i głupich,
      zawsze wtedy są pierwsi, a polaki lubią być pierwsi:)))))))))))))))
      w sexie też są ciency a mówią ciągle o sexie:))))))))))))))))
      • Gość: . Jesli chodzi o ostatnie, to dokladnie to samo i u IP: *.range81-156.btcentralplus.com 31.07.04, 22:28
        nas...
      • Gość: Miluś Jeśli chodzi o seks to mów za siebie koleś IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 31.07.04, 22:41
        • Gość: KOKSZ Re: Jeśli chodzi o seks to mów za siebie koleś IP: 216.65.64.* 31.07.04, 22:50
          Tak, mow za siebie. Znam smoka Milusia (wiem ile ma dzieci :-))) ) i, w zwiazku
          z tym, wiem, co mowi!!!
          • Gość: Miluś Nie znasz całej prawdy KOKOSZ IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 31.07.04, 22:53
            KOKOSZ dawno sie nie widzieliśmy, więc NIE WIESZ ile mam dzieci (i z kim). Tak
            czy inaczej dziękuje za wsparcie.
            • Gość: KOKOSZ Hmmm... IP: 216.65.64.* 31.07.04, 23:55
              Mialem na mysli Twoja trzecia zone...
              To ile juz masz tych swoich dzieci, ostatnio, jak sie widzielismy (jeszcze
              pierwsza zona) to bylo cos kolo 5?
              Pozdr. :-)))
              K
              • Gość: Miluś Sam już się zaczynam w tym gubić... IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 31.07.04, 23:58
                • Gość: KOKOSZ dlatego zawsze Ci przypominalem o... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 00:03
                  antykoncepcji!!! ;-)))
                  • Gość: Miluś Tego sobie nie przypominam... IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 01.08.04, 00:13
    • Gość: michal Re: Za co i dlaczego Anglicy powinni dzis przepra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.04, 23:38
      Nie jestem zwolennikiem przepraszania w imieniu narodow, ale jezeli juz Anglicy
      mieliby przepraszac, to oprocz instrumentalnego traktowania swego sojusznika sa
      jeszcze dwie "male" sprawy:

1. Zostawienie na lodzie bez uprawnien kombatanckich i emerytalno-rentowych
      wielu polskich zolniezy pozostalych w WB.
      2. Potracenie sobie z polskiego skarbu pieniedzy m. in. za sprzet
      wykorzystywany przez polskie wojsko.

Moze jednak lepiej podac Angoli do sadu?

W imieniu Ukraincow i Rosjan dodam jeszcze:
      Wydanie w rece Sowietow zolnierzy po wojnie.
      • Gość: Miluś Chyba skuteczniej będzie ich podać do sądu tylko IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 31.07.04, 23:43
        jakiego???
        • Gość: michal Re: Chyba skuteczniej będzie ich podać do sądu ty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.07.04, 23:55
          Hmm... Chyba europejskiego :-)
        • Gość: . Brytyjskiego, ze strachu przed sadami unii pojdzie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:12
          Polakom na reke...
      • Gość: michal Re: Za co i dlaczego Anglicy powinni dzis przepra IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 00:01
        i jeszcze jedno - sprawa smierci Sikorskiego.
        • Gość: . Odtajniono archiwa (wlasnie, i gdzie tu Davies) i IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:16
          wyglada na to (spotkalem sie z tym na jakiejs polskiej witrynie w UK), ze
          Brytyjczycy pozwolili Sowietom zalatwic Generala lapami... Czecha. Pytanie
          jednak, czy bylo to celowe "zaniedbanie", czy brytyjska intelligence dala tylka
          jak CIA przed 11.09.
          • Gość: michal Re: Odtajniono archiwa (wlasnie, i gdzie tu Davie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 00:21
            Naprawde odtajniono archiwa!!? Kiedy!!? W zeszlym roku byla tu dyskusja, z
            ktorej wynikalo, ze sprawe Sikorskiego utajniono na dalsze 50 lat. Moze nawet
            znajde linka.
            • Gość: . Nie moze byc wyjatkow. I...nie przeceniajcie sie, IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:25
              Polacy: od losow waszego martwego generala zaden rzad brytyjski i sojusze UK
              sie nie przewroca. A wiec PO CO dodatkowo utajniac i to specjalnym aktem
              parlamentu (zeby zalegalizowac ten wyjatek)?
              • Gość: michal Re: Nie moze byc wyjatkow. I...nie przeceniajcie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 00:30
                Nie moze byc wyjatkow. I...nie przeceniajcie sie > Polacy: od losow waszego
                martwego generala zaden rzad brytyjski i sojusze UK
                > sie nie przewroca. A wiec PO CO dodatkowo utajniac i to specjalnym aktem
                > parlamentu (zeby zalegalizowac ten wyjatek)?

Wkurzasz mnie. Pewnie ze sojusze sie nie przewroca, ale ty pytales o winy
                Anglikow, wiec wskazuje potencjalna wine.

Po co utajnili to nie wiem, widocznie maja cos na sumieniu. Zaraz poszukam tego
                watku z zeszlego roku.
                • Gość: . A ja ci probuje wyjasnic, ze nie tak latwo w UK IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:40
                  utajnic to, co wg. brytyjskiego prawa, takim czy innym aktem parlamentu, musi
                  byc odtajnione (predzej bym uwierzyl w brak czy zniszczenie akt) - wiesz, jaki
                  wrzask by podniosla opozycja? Nie z powodu generala, ale by przeciwnikom
                  dokopac...
                  • Gość: michal Re: A ja ci probuje wyjasnic, ze nie tak latwo w IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 00:45
                    Masz tu ten watek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=7734884&a=7740867
                    Czy kropek z tego watku to ty, czy jakis imiennik?

• Gość: . Ale jaja, ale nie moj IP. A kto z wybitnych IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:54
                      historykow polskich skryl sie po nick "mee"? Ten mee na nic ani na nikogo sie
                      tu nie powoluje. A w dodatku to chyba Amerykanin.
                      • Gość: michal Re: Ale jaja, ale nie moj IP. A kto z wybitnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 01:02
                        W 9 minut przeczytales caly watek? Moje gratulacje.

a kto z wybitnych> historykow polskich skryl sie po nick "mee"? Ten mee na nic
                        ani na nikogo sie
                        > tu nie powoluje. A w dodatku to chyba Amerykanin.

Tak na chlopski rozum, jak uwazasz, dlaczego nie wiadomo kto jest winien
                        smierci Sikorskiego? Dlaczego Anglicy utajnili ta sprawe? Przeciez po
                        odtajnieniu dokumentow z pewnoscia pojawilyby sie jakies opracowania, a o
                        niczym takim nie slychac.
                        • Gość: . Nie fascynuje sie tym tematem, ale chyba IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 01:19
                          opracowania sa - przez przypadek weszlem na jakies polskie forum dyskusujne w
                          UK (nie wiem, czy bym je znow znalazl).I wlasnie na tym forum jeden Polak
                          powolywal sie na to, co odtajnione i opracowane (w owym czasie,tez z rok temu,
                          chyba w jakims tekscie prasowum - nie pamietam)- cytowal jakis Brytyjczykow.
                          Znaleziono sprawozdania wywiadu z sytuacji na lotnisku, ze ladowal tez (czy
                          startowal) minuty wczesniej samolot sowieckiego ambasadora gdzies tam (nie
                          pamietam) co bylo zaskoczeniem dla wszystkich, nie-planowe. Pozniej byl jakis
                          prywatny list Churchilla po smierci generala - uznany za dziwny z powodu
                          wzmianki (czy jej braku) o tragedii. Pamietam tyle, ze sam sobie pomyslalem, ze
                          cos sie ciekawego dzieje, ze rola Brytanii nie jest jasna. Mysle, ze to bylo
                          wszystko, co bylo w archiwach.
      • Gość: . Mowilem juz: wybor pomiedzy Sowietami w Londynie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:11
        i Sowietami w Warszawie byl dla nas jednoznaczny - w Warszawie. I dobrze , ze
        sie tak stalo, bo inaczej nikt z nas nie mialby wyjscia.
        Skad ty masz te informacje o braku uprawnien kombatanckich? Widac komus
        zabraklo jakis papierow. Niedaleko mnie mieszka Polska Babcia, ktora
        wyciagnieto z Rosji jako nastolatke i zaklasyfikowano w rejestrach armii
        jako "zolnierz niezdolny do sluzby liniowej" (Ordonka miala w opiece takie
        dzieci-zolnierzy). I choc babcia, bo i jak, wojny nie widziala, to w.w. zapis
        dal jej jakies funty ekstra do renty czy emerytury. Ja mysle,ze - jak wszedzie
        u nas - jest urzedniczy burdel i ignorancja obowiazujacego prawa.
        • Gość: michal Re: Mowilem juz: wybor pomiedzy Sowietami w Londy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 00:26
          > Skad ty masz te informacje o braku uprawnien kombatanckich? Widac komus
          > zabraklo jakis papierow.

Tu nie o brak papierow chodzilo. General Sosabowski musial zasuwac fizycznie
          jako robol a bodaj Kopanski (rowniez general, jakbys nie wiedzial) pracowal
          jako barman. Czytalem o tym na 100%, probuje sobie przypomniec gdzie.
          • Gość: . Bo z braku obywatelstwa nie mogli przejsc do UK IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:36
            armii, do wieku emerytalnego jeszcze nie dojrzeli, a armii polskiej nie bylo
            poza LWP - musieli pojsc do pracy. Nasza babcia tez zasuwala za mlodu, ale do
            renty jej sie cos dolicza nawet za to papierowe kombatanctwo .
            NB. wiesz co to "navvy holidays"? Jeszcze 20 lat temu oficerowie irlandzkiej
            armii (prawda, ze junior officers) dorabiali sobie w czasie urlopow
            jako "robole" w Londynie u "Green Murphy" przy kolejnych nitkach metra. Mogl
            Irlandczyk, mogl i Polak - od pracy korona nikomu z glowy nie spada; dobrze,
            gdy praca jest...
            • Gość: michal Re: Bo z braku obywatelstwa nie mogli przejsc do IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 00:48
              Pisz co chcesz ale dla mnie to swinstwo, zeby polski general musial zasuwac
              fizycznie w panstwie "sojusznika". Ciekawe co by powiedzieli Anglicy w
              odwrotnej sytuacji. Narod kupcow.
              • Gość: . Znam emerytowanych polkownikow naszej armii co IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:50
                swinie hoduja...Myslisz, ze praca hanbi?
                • Gość: michal Re: Znam emerytowanych polkownikow naszej armii c IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 00:55
                  Oczywiscie ze praca nie hanbi. Tylko twoi znajomi pulkownicy maja pewnie
                  wysokie emerytury, a hodowla swin zajmuja sie oprocz tego. Nasi generalowie nie
                  mieli forsy zeby zalozyc chocby hodowle swin. Mogli co najwyzej swinie pasac.
                  I o to mam pretensje.
                  • Gość: . A czy to Brytyjczycy im te forse zabrali? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:56
                    • Gość: michal Re: A czy to Brytyjczycy im te forse zabrali? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 01:10
                      Nie udawaj glupiego. Brytyjski oficer nie musial sie martwic o prace. Polak
                      mogl zarobic na nedzna emeryture. Tylko nie pisz o wysokich kwalifikacjach
                      angielskich oficerow i durnych Polakach. Gdyby Anglicy chcieli spokojnie mogli
                      zalatwic ta sprawe, chyba nie doceniasz swoich rodakow, nie takie rzeczy im sie
                      udawaly. Tylko ze oni nie chcieli.
                      • Gość: . Problemem przy znalezieniu lepszej pracy byl jezyk IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 01:23
                        Wspomniana babcia mowila mi, ze oficerowie z jezykiem dostawali prace np. jako
                        nauczyciele w szkolach: czy to techniki, fizyki czy rysunku. A placa
                        nauczyciela wowczas nie byla taka dziadowska jak dzisiaj. To samo z posadami w
                        biurach czy bankach.
                        • Gość: michal Re: Problemem przy znalezieniu lepszej pracy byl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 01:31
                          Niesamowite! Jakos jezyk nie przeszkadzal w trakcie wojny. No coz, rozumiem ze
                          wedlug Anglikow wszystko jest w porzadku.
                          Koncze na dzis. Dobranoc.
                          • Gość: . Przeszkadzal. Amerykanie wymyslili nam program IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 01:38
                            jezykowy - 600 podstawowych slow w 2 tygodnie by polscy lotnicy mogli
                            porozumiewac sie ATC. A i tak zdarzaly sie wypadki z powodu nieporozumien
                            jezykowych i metrycznych - wasi lotnicy ladowali (tragicznie) pare razy chocby
                            na zaporach balonowych.
        • Gość: KOKOSZ Ktos powyzej przypomnial jedna sprawe,... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 00:26
          o ktorej wczesniej, podczas naszych rozmow, zapomnialem. Chodzi o koszty
          pobytu, dzierzawy sprzetu i baz. Pomagalismy wam ratowac tylek, a po wojnie
          dostalismy za to rachunek... Te samoloty lataly nad Anglia, a nie nad Polska w
          walce o Zaolzie. :-)))
          Bylo to chyba (dokladnie nie pamietam) ponad 100M owczesnych $, pobrane ze
          zlota zdeponowanego w Kanadzie.
          Tylko mi nie mow, ze byliscie splukani, potrzebna wam byla forsa, a Amerykanie
          dawali tylko na wysoki kredyt...

• Gość: . A jak wygladaly umowy na ten temat? Osobiscie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:44
            sprawy nie znam.
            • Gość: KOKOSZ Re: A jak wygladaly umowy na ten temat? Osobiscie IP: 216.65.64.* 01.08.04, 01:06
              Niestety, nie znam samych szczegolow tej "transakcji", ale nie zdziwilbym sie,
              gdybyby sie okazalo, ze jacys kretyni [tak, kretyni, i tym sie wlasnie od
              koszernych roznimy, ze potrafimy swoich krytykowac ;-))] z naszego rzadu cos
              takiego podpisali i przy tym przeoczyli "fine print". ;-))) Inna sprawa, ze
              rzad brytyjski dal im cos takiego do podpisania, a nastepnie bezwzglednie to
              wyegzekwowal!!!
              • Gość: . Jeszcze by nie! Sam w dlugach po uszy i zkartkami IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 01:26
                na zarcie, mydlo,ponczochy,perkal i szkolne mundurki...
                • Gość: KOKOSZ zatem mentalnosc brytyjska... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 02:03
                  streszcza sie nastepujaco: nie dziekujemy sasiadom za pomoc przy gaszeniu
                  pozaru domu, ale wystawiamy ich rachunek za zuzycie wody i nadpalone drabiny,
                  no bo przeciez teraz czekaja nas duze wydatki na remont, no a to, ze ich dom
                  tez sie spalil, to juz przeciez nie nasza sprawa...

To smutne, ale w tym sie wlasnie roznimy.
                  • Gość: . Re: zatem mentalnosc brytyjska... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 02:26
                    To nie tak, Kokoszu. Ja tez mysle, ze jakis Polak cos nieopatrznie podpisal
                    albo nie przeczytal jakiejs klauzuli. A potem ktos z naszego rzadu sie tego, co
                    podpisane, kurczowo uczepil, bo podpisane a i byla potrzeba chwili. I
                    wyegzekwowal (moze usprawiedliwiajac sie obludnie, ze przynajmniej nie trafi do
                    Sowietow i pojdzie na dobre cele)Widzisz, Bryty i dranstwa robia w zgodzie z
                    prawem.
                    • Gość: KOKOSZ Ciesze sie, ze... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 04:17
                      sie przynajmniej ze mna zgadzasz, ze to bylo wasze DRANSTWO i CYNIZM.
                      No no, nabieram o Tobie coraz lepszego zdania!
                      • Gość: . Nie powiedzialem, ze to bylo dranstwo angielskie, IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 04:26
                        a nie polska glupota, bo - co stwierdzam wyzej - nie znam sprawy. Konstatuje
                        tylko fakt: Anglicy to legalisci, i na dranstwo musi byc papierek.
                        • Gość: KOKOSZ oczywiscie... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 04:49
                          Masz racje, przeoczylem sie i niepotrzebnie posadzilem cie o namiastke
                          szlachetnosci...
                          Moja wina.
                          Zatem, dla Ciebie ten uklad byl w porzadku, brawo.

Tak na marginesie, z czym ci sie kojarza wartoci europejskiej cywilizacji (w
                          tym kultury politycznej), ten tzw. humanizm? Pytam, gdyz po miernych
                          lichwiarzach bez skrupulow mozna by sie spodziewac, ze z nieboszczyka garnitur
                          zedra, aby sobie odebrac dlugi, no ale cywilizowane panstwa i ich rzady????

P.S. Jesli chodzi o obawy, ze $$$$ pojdzie w lapska sovieckie, to mogliscie je
                          zdeponowac. Poza tym, te wasze uznanie zdelegalizowania (przez Sovietow)
                          prawowitego rzadu polskiego? A fee, tak nie postepuja cywilizowani ludzie w
                          stosunku do swoich sojusznikow...
                          • Gość: . A ktorych? Stalin tez byl sojusznikiem... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 04:53
                            • Gość: Miluś Jesteś wyjątkowym cynikiem nawet jak na Angola IP: *.249.54.157.Dial1.Washington2.Level3.net 01.08.04, 04:54
                              • Gość: . A moze nie byl? Na wasze nieszczescie byl. I IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 04:56
                                naszym, i USA.
                            • Gość: KOKOSZ szkoda, ze nie wiesz, lub nie pamietasz, ze... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 05:06
                              to Hitler go waszym "sojusznikiem" uczynil... Tak, ten sam Hitler, ktory
                              bombardowal Anglie w 1940 r. samolotami na... SOVIECKIEJ ropie!!!
                              Ladny mi sojusznik. Gdyby niemcom nie odbilo i nie zaatakowaliby Rosji, to i
                              Rosjanie uczestniczyliby w londynskiej paradzie zwyciestwa... Wstyd kropkowcu,
                              wstyd, ze o tym nie wiesz.
                              • Gość: . I CO z toba zrobic? Przeciez mowie od poczatku, ze IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 12:46
                                nasz wybor to byli Sowieci w Warszawie lub Sowieci w Londynie. A moze nie
                                wiesz, ze Rosjanie wybili 90% hitlerowskiej Armii i zadali im podobne straty w
                                sprzecie? Z samymi silami Zachodu to Hitler bylby w Londynie.
                                • Gość: KOKOSZ Re: I CO z toba zrobic? Przeciez mowie od poczatk IP: 216.65.64.* 01.08.04, 18:26
                                  To smutne, ale masz bardzo specyficzne podejscie do tych spraw.
                                  Tym niemniej, dziekuje za lekcje na temat tego waszego "Anglo-Saxon decency".
                                  Nie, nie pozbawiles mnie zludzen, nigdy ich nie mialem, ty tylko mnie
                                  utwierdziles w moich przekonaniach...
                                  Zycze milego dnia,
                                  K

P.S. Z mieszanymi uczuciami, ale jednak polecam:
                                  www.rzeczpospolita.pl/dodatki/plus_minus_040731/plus_minus_a_3.html

• Gość: KOKOSZ moze wlasnie dlatego... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 05:09
                              wybraliscie ruskich, jako waszych sojusznikow, bo jedni drugich jestescie
                              warci...
                              Pamietaj, szlachectwo zobowiazuje!!! A za szlachetnych sie uwazacie.
                              • Gość: . Bo z Ruskimi da sie robic business, z Polakami IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 12:47
                                srednio - skrajny etnocentryzm, kolejny Narod Wybrany
                                • Gość: KOKOSZ Bo z Ruskimi da sie robic business, a Polakow... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 18:29
                                  fajnie mozna BYLO (juz nie, Mr. Bean) w konia robic i dobrze sie z tym czuc...
                                  • Gość: . Myslisz, ze cokolwiek sie zmienilo? Polacy, nawet IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 18:31
                                    na saxach, robia wszystko by zostac "self-fuckers"
                                    • Gość: KOKOSZ to znaczy, co takiego robia? IP: 216.65.64.* 01.08.04, 18:36
                                      wyjasnij mi, bo nigdy nie byle na zadnych "saksach", wiec nie wiem ja sie to
                                      robi...
                                      • Gość: . Jeden drugiemu swinie podklada, zaniza sam sobie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 19:06
                                        stawki... Musi miec gowno dzisiaj, zamiast przyzwoitych pieniedzy pojutrze.
                                        • Gość: KOKOSZ w tym tez wasza wybitna zasluga... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 19:27
                                          pozwoliliscie, swoja egoistyczna biernoscia (powodowana ignorancja?) wymordowac
                                          elity...
                                          • Gość: . Anglik winien ze Polak Polakowi swinia. Wot, i IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 20:08
                                            polska logika... A wasze elity wasze chamstwo mogly lepiej wychowac. I liczyc,
                                            planowac nauczyc, a nie ze: "Po nas tylko Potop"...
                                    • Gość: KOKOSZ poza tym,... IP: 216.65.64.* 01.08.04, 18:52
                                      polska glupota (jesli nawet) nie ma nic wspolnego z brytolskim cynicznym
                                      squrwysynstwem, ale ja cie rozumiem, ty, po prostu, bronisz swoich do
                                      ostatniego guzika...

P.S. Mam nadzieje, ze nie bijesz swojej zony za to, ze jest glupia Polka?
                                      Oczywiscie, ze nie (ta wasza Anglo-Saxon decency na to nie pozwala). Najwyzej
                                      ja zamienisz na Rosjanke z wiekszym biustem...

Jeszcze jedno. Teraz (chyba, masz przeciez PhD) juz rozumiesz, co mialem na
                                      mysli, piszac, ze najwieksza tragedia Polski w tej wojnie bylo to, ze sie z
                                      Niemcami nie sprzymierzyla
                                      • Gość: . Coz, faszyste do faszysty ciagnie... To nie byly IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 19:05
                                        Niemcy Bismarcka ani Kohla. To byloby przymierze z Niemcami Hitlera.
                                        • Gość: KOKOSZ GFY IP: 216.65.64.* 01.08.04, 19:17
                                          Poslugujac sie twoja logika, byloby to zgodne z naszymi interesami narodowymi.
                                          Wtedy, byc moze, nie stracilbysmy tylu obywateli, a i Anglikom, przy okazji,
                                          moglibysmy dokopac za ten ich "dystyngowany" cynizm... ;-)))
                                          Sam powiedz czlowieku, gdyz tylko tego od Ciebie oczekuje, niczego wiecej, co
                                          dal nam ten zasrany sojusz z wami, no co???
                                          Wy, bez naszej pomocy bylibyscie martwi. Przy naszym sojuszu z Niemcami,
                                          bylibyscie martwi jeszcze szybciej. My, natomiast, zostalismy martwi glownie
                                          dzieki sojuszowi z wami...

P.S. Lepiej jest byc zywym nazista, niz martwym idealista. Bez naszej pomob
                                          • Gość: KOKOSZ blad w druku, wykreslic drugie zdanie w PS IP: 216.65.64.* 01.08.04, 19:20
                                          • Gość: . Coz, macie kolejne mity narodowe i kolejnych, na IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 19:24
                                            kogo mozna zwalac swe wlasne winy. Nb. wiesz, ILU procentowo bylo tych waszych
                                            lotnikow (dostarczenie V bardziej nam pomoglo)? Niewielu, choc jak nasi
                                            uczciwie przyznaja byli najbardziej zaciekli.Brytania rownie dobrze by sie bez
                                            was obyla, jak Ameryka w Iraku - symboliczne, propagandowe gesty... Wracajac do
                                            twej tezy: nam bardziej by sie oplacal sojusz z Hitlerem, bo przynajmniej on
                                            nie uwazal nas za podludzi...
                                            • Gość: KOSZ czyzby? IP: 216.65.64.* 01.08.04, 19:48
                                              Odpowiem ci, waszych pilotow bylo dokladnie 1822, polskich prawie 200.
                                              Tych 200 przewazylo szale zwyciestwa na wasz strone w 1940, nie udawaj(?) osla,
                                              ktory nie wie o co chodzi. Ale zapomnij o tych "pieprzonych" lotnikach, to nie
                                              o nich SAMYCH!!! tutaj chodzi. Lacznie z podziemiem (AK) wiazacym kilkanascie
                                              niemieckich dywizji i zaklocajacym dostawy sprzetu na front wschodni, Polska
                                              wystawila ok 1 miliona zolnierzy, po USA, GB, CCCP, to byla 4ta sila. Gdzie
                                              byla Francja? Na samym poczatku "dala dupy" (wybacz mi moj angielski), a
                                              pozniej glownie kolaborowala.
                                              Wasz zad wiedzial, co w trawie piszczy i dlatego sie do nas zwrocil,
                                              przelicytowujac Niemcow. Polska, jak juz ci sie staralem wyoslic (i ktos
                                              jeszcze inny powyzej) miala do wyboru w tej wojnie: albo z niemcami, albo
                                              przeciwko nim. Po podpisaniu przez Polske ukladu z GB i F, Hitler musial
                                              zmienic plany i najpierw uderzyc na Polske. Poczatkowo planowal na Europe
                                              Zachodnia!!!
                                              Nie masz zielonego pojecia o tych sprawach...

P.S. Porownywanie dwoch kampanii: 1. slaba i wiszaca na wlosku (jak sam
                                              piszesz) Anglia vs Niemcy z 2. potega USA vs Iraq, kompromituje cie tylko,
                                              wiesz o tym?
                                              • Gość: . A Kanadyjczykow, Australijczykow etc.to juz nie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 20:14
                                                liczysz? A poza tym uraze twa polska arogancje: Sowieci wiazali
                                                nieporownywalnie wiecej sul wroga. A wiec co sie dziwisz, ze Sowietom bylismu
                                                bardziej wdzieczni niz Polakom.
                                                • Gość: KOKOSZ good night, Mr.Bean IP: 216.65.64.* 01.08.04, 20:22
                                                  twoj cynizm mnie poraza...

PS Czy uzgadniasz swoje teksty z ambasada angielska?
                                                  • Gość: . Bye, Herr Kokoschka. Farewell !!! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 22:55
                                          • Gość: . PS. Ty tez o tej wojnie o "korytarz" do Irlandii IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 19:27
                                            poprzez Anglie i Walie, o to Hitlerowi niby chodzilo? Francuzi nie chcieli
                                            umierac za Gdansk, nie za Londyn!
                                            • Gość: KOKOSZ patrz moja odpowiedz powyzej IP: 216.65.64.* 01.08.04, 20:05
                                              Konczmy ta jalowa dyskusje, ktora prowadzi do nikad.
                                              Mam jeszce tylko jedno pytanie, Mr.Bean: Uwazasz zatem wasc, ze to co zrobil
                                              twoj kraj, Anglia (jesli jestes tym za kogo sie podajesz!), w stosunku do
                                              Polski, to wszystko jest cacy i w zwiazku z tym nie powinnisy miec do was
                                              zadnych pretensji? Odpowiedz mi uczciwie, co TY SAM myslisz, a nie zaslaniaj
                                              sie jakims "pro-British bullshit propaganda", no chyba, ze ci za to placa...
                                              • Gość: . Poljak zadnim umom krepok. I tylko zadnim umom IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 20:18
                                                mysli - jak slusznie mowia Rosjanie. Nawet moj parodystyczny spor z Jurijem za
                                                co Anglia powinna Rosje przeprosic niczego cie nie nauczyl, niczego nie dal do
                                                myslenia...Jestescie zwroceni ku grobom, nie zas kolebkom. I niech tak juz w
                                                Polsce i z Polakami zostanie - wasz business. I kolejna wasza strata na wasza
                                                wlasna prosbe.
                                                • Gość: KOKOSZ zatem opusc to forum z godnoscia, IP: 216.65.64.* 01.08.04, 20:31
                                                  jesli potrafisz, i nigdy tu juz nie wracaj...
                                                  Good night, Mr.Bean

P.S. Szkoda tylko, ze niepotrzebnie zmarnowalem na ciebie moj czas. No coz,
                                                  kolejna nauczka, zeby sie z tepym angolowatym rusofilem nie zadawac!
                                                  • Gość: . A dla mnie nauczka, by nie dyskutowac z nazi czy IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 20:34
                                                    innym Stormfrontem
    • Gość: adas A zastanawialiście sie kiedyś, dlaczego Anglia i IP: *.katowice.msk.pl / 81.219.117.* 01.08.04, 00:33
      Francja wypowiedziały wojnę nazistowskim Niemcom?
      Kto wie czy to nie najważniejsza data w wojnie z Hitlerem. 3 września 39,
      wypowiedzenie wojny praktycznie (przy nazistowskiej ideologii) otwierało (dla
      Trzeciej Rzeszy) dwa fronty. A Niemcy nigdy takiej wojny nie wygrały.
      O ile Francji się nie dziwię, to GB jak najbardziej. Czy Hiler gdziekolwiek
      zagrażał Imperium (przynajmniej w 39 roku). A czytałem chociażby, że Anglia
      nieopacznie wzieła udział w pierwszej wojnie...
      • Gość: Miluś Wypełnialiście swoje zobowiązania traktatowe. IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 01.08.04, 00:42
        Tylko tyle, że wypełniliście je jedynie werbalnie... Polsce pomogło to mniej
        niż umarłemu kadzidło.
        • Gość: . A jaki interes miala Brytania w traktacie z Polska IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:46
          • Gość: michal Re: A jaki interes miala Brytania w traktacie z P IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 00:50
            Zeby znalezc frajera do walki z Niemcami.
            • Gość: . Bo Niemcy w pierwszym rzedzie zadali "korytarza" IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 00:56
              przez Anglie i Walie do Irlandii? Fakt, to bylby powod...
              • Gość: Miluś To oczywiście nie był traktat tylko tzw"gwarancje" IP: *.249.129.215.Dial1.Washington2.Level3.net 01.08.04, 01:11
                Inters Brytyjski był w utrzymaniu pokoju w Europie. Pokój był im potrzebny do
                stabilizacji (rachitycznego) wzrostu gospodarczego.
                Plan uzgodniony z Francuzami i Anglikami w kwietniu i maju 1939 przewidywał, że
                główne siły Francusko-Brytyjskie uderzą na Niemcy najpóźniej 15 dnai od
                rozpoczęcia mobilizacji. Oczywiście jak było to wiecie...
                • a.adas Chyba nie chodziło o pokój w Europie... 01.08.04, 01:19
                  A już na pewno nie przede wszystkim.
                  Raczej o kolonie, obawiano się, ze wzmocnione Niemcy mogą znowu przyjąć kurs
                  kolonialny (ze szczególnym uwzględnieniem basenu Morza Śródziemnego i Kanału
                  Sueskiego). Dla Brytyjczyków duze znaczenie miały także lotnictwo i marynarka
                  wojenna, rozrastająca sie w Rzeszy w szaleńczym tempie. GB dopiero po pierwszej
                  wojnie zniosła zasadę, ze jej flota ma przewyższać dwie następne łącznie pod
                  względem liczebności - dobrze mi się kojarzy?
                • a.adas Chyba nie chodziło o pokój w Europie... 01.08.04, 01:20
                  A już na pewno nie przede wszystkim.
                  Raczej o kolonie, obawiano się, ze wzmocnione Niemcy mogą znowu przyjąć kurs
                  kolonialny (ze szczególnym uwzględnieniem basenu Morza Śródziemnego i Kanału
                  Sueskiego). Dla Brytyjczyków duze znaczenie miały także lotnictwo i marynarka
                  wojenna, rozrastająca sie w Rzeszy w szaleńczym tempie. GB dopiero po pierwszej
                  wojnie zniosła zasadę, ze jej flota ma przewyższać dwie następne łącznie pod
                  względem liczebności - dobrze mi się kojarzy?
                  O ironio, po wojnie kolonialny świat sie rozsypał - choćby z powodu
                  amerykańskiego prawa o samostanowieniu narodów (traktowanego zresztą wybiórczo).
              • Gość: michal Re: Bo Niemcy w pierwszym rzedzie zadali "korytar IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 01:14
                Niemcy poczatkowo planowali uderzenie na Francje. Dopiero po slynnych
                angielskich gwarancjach zmienili zdanie.
                • Gość: Miluś A trzeba było słuchać Piłsudskiego IP: *.249.132.243.Dial1.Washington2.Level3.net 01.08.04, 01:58
                  I uderzyć (wojna prewencyjna) na Niemców wspólnie, odpowiednio wcześniej.
    • rattler Re: Za co i dlaczego Anglicy powinni dzis przepra 01.08.04, 01:20
      Aha , 12 step AA Program i trzezwy alkoholik po dniu rehabilitacji w drzwiach
      kliniki z witajaca go rodzina ,... Zadna pretensja - Tong in cheek i pytanie .

Wielka ? Jaka wielka ?

Do was jeszcze nie dotarlo bufony z Brytanii , ze jedziecie na zdechlym
      jack-ass od konca WW II ?

Zawszawienie Europy , Canady , Australii , N ZEALAND post-colonialna zaraza ,
      wyscie zaczeli , komu Europa i kolonie zawdzieczaja to co sie dzieje ?

Burdel na granicy Indo-Pakis ,... Burdel na Bliskim Wschodzie , zebym nie
      pominal Kuwait , Afganistan , Iraq , Israel/Palis , komu zawdzieczaja ?

Zeby zaczac cos konstruktywnego z takim bagazem , trzeba przejsc przez
      odwykowke !

God bless da Queen

narazie

==============================================================================

Nie ma z naszej strony zlej woli, jest natomiast gleboka
      niechec do proznego grzebania sie w historii, bo to juz BYLO, minelo, tego
      nie ma, a ewentualni winni jakichkolwiek krzywd powiekszyli grono aniolkow.
      Dla nas wazna przyszlosc, wspolna przyszlosc, jako o wiele bardziej
      konstruktywna; mozna tez nad nia - w przeciwienstwie od czasow minionych -
      wspolnymi silami zapanowac.
      • Gość: . Witaj chamski komuchu.I spieprzaj - smrodzisz. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 01:28
      • Gość: . PS. ja tez uwazam, ze NIE WOLNO bylo uwalniac IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 01:35
        kolonii - z protektoratem brytyjskim w Palestynie i na terytorium dzisiejszego
        Iraku, Iranu i Afganistanu inaczej by swiat dzisiaj wygladal...Bezpieczniej.
        Niestety, Adolf za duzo nas kosztowal i zabraklo na utrzymanie porzadku w
        dominiach.Nb. Irak - na swiata nieszczescie - stworzylismy i wyzwolilismy
        wczesniej na prosbe oszoloma Lawrence'a.
    • Gość: ABE Co za totalna bzdura?!?!?! IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 04:00
      ZEby spodziewac sie przeprosic za niezrobienie czegos co bylo
      niewykonywalne?!?!? Polacy dokonali aktu brawado w z gory skazanym na
      niepowodzenie powstaniu - ale miala to ogromne znaczenie moralne dla narodu. To
      tyle i az tyle.
      Natomiast spodziewanie sie pomocy logistycznej i wsparcia militarnego dla
      powstania z Anglii jest totalna, idiotyczna bzdura! Ze strategicznego punktu
      widzenia, jesli chodzilo o wygranie tej wojny a nie o pokaz ducha narodowego,
      Anglia nie miala prawa rozciagnac wlasnych sil na wsparcie powstania w centrum
      Rzeszy, tym samym oslabiajac wlasne sily na najwazniejszych liniach frontu.
      Polacy podjeli wlasna decyzje aby wzniecic powstanie, pokazac niezlomnosc
      ducha, kopnac faszystow w przydzienie, ale z taktycznego punktu widzenia tamtej
      wojny byl to tylko akt symboliczny. Nie mial szans na powodzenie, i gdyby
      Anglia dorzucila wlasne wojska i sprzet na teren pod zupelna kontrola Niemcow,
      to bylby to akt samobojczy nie tylko samych powstancow ale rowniez i ANglii.
      Tylko Stalin mogl pomoc przez pospieszenie sie ze Wschodu (ale nie bylo to w
      jego interesie). Winienie za jego 'ospalosc' ANglii jest idiotyczne.

Bycmoze pany Belce chodzilo o 'aknowledgment' raczej niz "apology' - to byloby
      sensowne. Swiat musi wiedziec o tym wspanialym gescie polskiego ducha wolnosci,
      i nie mieszac go z powstaniem w gettcie. Do tego potrzeba 'acknowledgement'.
      Domaganie sie przeprosin od Anglii za brak wsparcia militarnego podczas
      powstania warszawskiego jest jak domaganie sie odszkodowan przez Zydow od
      Polski za to ze na jej terenie niemcy zbudowali obozy koncentracyjne. BZdura,
      idiotyzm, infantylizm, polityczny egotyzm.
      • Gość: . Jezu, ABE, ale mnie dzisiaj z twej strony zaszczyt IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 04:13
        kopnal - a "acknowledgement" to juz od dawna jest: sam w Parku Skaryszawskim w
        Warszawie widzialem grob naszych lotnikow, ktorzy zgineli w tych ryzykownych
        zrzutach. I chyba do dzisiaj stoi. Ciekawe, czy premier dzis choc kwiatek tam
        polozyl?
        • Gość: ABE Potrzebujesz pare godzin snu, W Kropki IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 04:17
          Je nie mowie o naszym polskim acknowledgement dla waszych angielskich lotnikow,
          ale o waszym angielskim acknowledgement dla naszych polskich powstancow.
          Acknowledgement zamiast apology.

a ten 'a acknowledgement' to tez chyba z braku snu?????
          • Gość: ABE Re: Potrzebujesz pare godzin snu, W Kropki IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 04:21
            Ok, rozszyfrowalam ten a 'acknowledgement'... wiec sie nie martw.

Chce tylko dodac, ze oczekiwania jakie pan Belka ma w stosunku do Anglii w
            kwestii Powstania Warszawskiego sa oznaka wielkiego przecenienia zdolnosci
            bojowych Anglii w tamtym czasie. Anglia sama ledwo zipala i do tego statusu
            imperium to jej juz wtedy bylo bardzo daleko. Od czasow od kiedy moj pradziad
            Geoffrey opuscil Anglie slowo "imperium' zaczelo miec tam character tylko
            tytularny.
            • Gość: . Jak znajdziesz czas to sie dowiesz, ze wlasnie o IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 04:24
              tym pisze. I tu, i przy 10 pytaniach kokosza - Polacy nas przeceniali i
              przeceniaja. Mit, gorszy od naszego imperialnego.
              • Gość: ABE Ok then, poczytam jutro. Good morning to you :) IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 04:27
          • Gość: . A czy ty myslisz, ze my nie wiemy, czemu i gdzie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 04:22
            nasi piloci zgineli? Pamiec o nich jest pamiecia i o was. Nam, jak Amerykanom,
            powstania sie nie pomyla. I nie myla...
            • Gość: ABE Re: A czy ty myslisz, ze my nie wiemy, czemu i gd IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 04:25
              "Pamiec o nich jest pamiecia i o was" - to ta pamiec o nas tak jakby troche z
              drugie reki. Moze jednak rozumiem Pan Belki frustracje w takim razie
              • Gość: . A czy wy pamietacie o Anglii przed pamiecia o IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 04:29
                samym sobie? Mesjasz narodow sie znalazl! ABE, Belka ma inne powody do
                frustracji... Powazniejsze, nizli historia.
                • Gość: ABE Re: A czy wy pamietacie o Anglii przed pamiecia o IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 04:33
                  Przypomina mi sie ze jak uczylam sie historii to wydarzenia polityczne z
                  zagranicy wspopmniane byly "in their own right" a nie poprzez pryzmat udzialu w
                  nich Polakow. To w odpowiedzi na: "a czy wy pamietacie o Anglii przed pamiecia
                  o sobie samych?"

A jakie ma BElka powody do frustracji?
                  • Gość: . Ide spac ABE, a wiec krotko: 1) nie mysle o lekcji IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 04:42
                    czy podreczniku historii (zwlaszcza tych PC), mowie o brutalnej wybiorczosci
                    potocznego myslenia; a nam sie potocznie mysli, ze nasi zgineli w tym powstaniu
                    w Warszawie. I jakie to bylo powstanie - wiadomo, ze nie chodzi o to w getcie;
                    2)chocby polska gospodarka - to moze malo?
                    • Gość: Miluś Nie wiem jak Anglicy ale Amerykanie na pewno IP: *.249.54.157.Dial1.Washington2.Level3.net 01.08.04, 04:51
                      mylą te powstania. W zasadzie to oni ich nawet nie mylą oni ożadnym innym poza
                      powstaniem w gettcie nie wiedzą.
                      • Gość: . Wierze.I nie jest to jedyna rzecz, o ktorej w USA IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 04:55
                        ludzie nie wiedza. Roznica Polonii?
                        • Gość: ABE Re: Wierze.I nie jest to jedyna rzecz, o ktorej w IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 04:58
                          "Roznica w Polonii?"
                          NIE - roznica w Judopolonii!
                          • Gość: . ABE, amerykanska polonia ma rodowod plebejski IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 05:06
                            brytyjska to uciekinierzy wojenni i powojenni z klas troche wyzszych. Nie
                            zafalszowuj, prosze, faktow spolecznych czy spoleczno-historycznych, bo z
                            niewyspania stracilem nawet czarne poczucie humoru. Dobronoc! To ostatnia
                            odpowiedz, ale chcialem byc grzeczny dla damy.
                            • Gość: Miluś co ma piernik do wiatraka, jaki związek ma pochodz IP: *.249.54.157.Dial1.Washington2.Level3.net 01.08.04, 05:12
                              enie spoleczne Polonii z tym co wiedzą Amerykanie. To raczej pochodna wpływu
                              amerykańskich mediów i systemu edukacji.
                              • Gość: ABE Re: co ma piernik do wiatraka, jaki związek ma po IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 05:15
                                Abslutna racja lezy po twojej stronie, Milus. Kropka Wyspiarska zaczyna plesc
                                niewyspania niestety.
                                Swiadomosci polityczna Amerykanow na temat Polski i wydarzen w WWII
                                jest "pochodna wplywu amerykanskich media i systemu edukacji" - a te jak
                                wiadomo sa pod wplywem grup zydowskich, w tym wielu z Polskich - hence mowa o
                                judpolonii.
                                • Gość: Miluś Nie mogę się bardziej z tobą zgodzić, sam IP: *.249.54.157.Dial1.Washington2.Level3.net 01.08.04, 05:23
                                  odczułem efekty wspaniałego amerykańskiego systemu edukacji na skórze własnych
                                  dzieci. Wiem doskonale kto tym kręci i niestety nie są to Irlandczycy.
                                  Pozdrawiam.
                                  • Gość: . Glosuj na Demokratow, bedziesz mial Green House IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 12:55
                                • Gość: . Czemu nie ma Polakow w amerykanskich mediach? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 12:54
                                  Bo "gorole". Nb. dziwne, ale "slawny" O'Reilly jest synem robotnika-emigranta z
                                  Irlandii w pierwszym pokoleniu. GDZIE taki Polak (abstrahuje, ze nazio-
                                  republikanskich pogladow nie podzielam), nawet w pokoleniu trzecim?
                              • Gość: . Z poziomem polskiej propagandy czy antypropagandy IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 12:51
                                Z dostepem Polakow z tych warstw do amerykanskiej wladzy i amerykanskich
                                mediow - paru wyksztalconych IRAmanow doprowadzilo do otwierania
                                przedstawicielstw dla podziemnego kraiku pana Adamsa.
                      • Gość: ABE Re: Nie wiem jak Anglicy ale Amerykanie na pewno IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 04:55
                        No wlasnie moze dlatego Pan Belka, wzorem Zydow, zaczyna dopominac sie
                        apologies? By tylko wtedy swiat zacznie dostrzegac, ze jakies POLSKIE powstanie
                        tam kiedys bylo? Ze Polacy walczyli PRZECIWKO Niemcom, a nie im wiernie sluzyli
                        jak to co poniektore Zydowskie smiecie probuja temu Swiatu wmowic.
                        • Gość: . Pan Belka po pobycie w Iraku nie powinien mylic IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 05:02
                          Anglika z Amerykaninem. Domyslam sie tez, czemu nam sie dostalo: po nas
                          splynie, bo do wiekszych win sie tu nie poczuwamy - beedna opinia z zewnatrz
                          nie moze nas dotknac, a do Amerykanow moze w koncu cos dotrze. Inna sprawa, ze
                          smieszy mnie zrobienie przez pana Belke z Brytow chlopaka do bicia...O co tu
                          chodzi? Zapewne o jakies pieniadze...
                          • Gość: ABE Zastanow sie co pleciesz IP: *.dialup.xtra.co.nz 01.08.04, 05:12
                            "O co tu
                            > chodzi? Zapewne o jakies pieniadze..."
                            Mowimy o wydarzeniu historycznym natury moralnej (wsparcie w powstaniu). Nie
                            moze to byc mniej pecuniarne w naturze, czyli jest nieprzeliczalne na
                            pieniadze. Nawet my Polacy (chociaz glupi jestesmy waszej cwaniackiej opinii)
                            zdajemy sobie sprawe z tego.
                            Gdyby chodzilo o pieniadze to chyba raczej bardziej wymierzalny monetalnie akt
                            bezczynnosci jako sojusznik nasz we wrzesniu 1939 bysmy w Anglii w twarz
                            rzucili - i ile nas to koniec koncow kosztowalo. Przeliczmy koszt strat
                            wojennych i pieciu lat okupacji plus odsteki i uznajmy, ze wina Anglgli za
                            niewywiazanie sie z jej obowiazkow sojuszniczych we wrzesniu bierze
                            odpowiedzialnosc za jakies skromne 15% naszych strat. OK?
                            • Gość: . Ja mowie o morale post-komuchow. Nie to ich IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 12:56
                              frustruje, nie problemy etyczne i wyzsze wartosci...
    • Gość: J.K.2 za mord gien.Sikorskiego kto odpowie? IP: 195.70.208.* 01.08.04, 13:11
      wiadomo, ze przekazywal Hitlerowi informacje o planach Anglikow. Ale tak zabic
      bez sadu?
      • Gość: . I dlatego razwiedka go w Gibraltarze zalatwila? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 13:19
      • Gość: . Powiedz,co wiesz i skad??? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 13:23
        • Gość: J.K.2 Re: Powiedz,co wiesz i skad??? IP: 195.70.208.* 01.08.04, 13:25
          wiem, ze zalatwiona precyzyjnie - oprocz niego nikt wiecej nie zginal.
        • Gość: J.K.2 Re: Powiedz,co wiesz i skad??? IP: 195.70.208.* 01.08.04, 13:29
          ciekawie - dzieki komu Niemcy w Norwegii okazali sie kilka godzin wczesniej
          przed Anglikami?
          • Gość: . Wlasnie to mnie ciekawi- podejrzenia, poszlaki IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 13:59
            • Gość: J.K.2 Kim Filbi powiedzialby wiecej IP: 195.70.208.* 01.08.04, 17:09
              • Gość: . Ten? Nb. czy to wasz "Korejec"? Link: IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 17:46
                www.ase.ee/moshkow/lat/MEMUARY/FILBI/filbi.txt
    • Gość: J.K.2 za "linie Curzona " kto odpowie? IP: 195.70.208.* 01.08.04, 13:43
      byla przyczyna wojny miedzy Polakami i Rosjanami w 1920r.
      • Gość: . Jak to kto? Curzon. Tego Polacy sie nie czepiaja, IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 14:00
        bo wspomniana wojne wygrali.
        • Gość: J.K.2 kto odpowie za samobojstwo Hessa? IP: 195.70.208.* 01.08.04, 14:05
          wlasnie chcial na wolnosci napisac swoje wspomnienia
          • Gość: . KUCHNIA angielska. Nikt tego dlugo nie wytrzyma. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 14:07
            • Gość: J.K.2 kto odpowie za kraniki "C" (zimna) i "H" (goraca) IP: 195.70.208.* 01.08.04, 14:17
              jest trudno sie umyc nie tylko dla Polakow!
              • Gość: . U mnie w domu sa wszedzie mixers. A odpowiada IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 14:19
                chyba przymusowa oszczednosc w pierwszych latach po II swiatowej.
                • Gość: J.K.2 czemu UK nie przejdzie z funtow na zlotowki? IP: 195.70.208.* 01.08.04, 14:53
                  byloby wygodniej liczyc (dla Polakow)
                  • Gość: J.K.2 widze, ze to jest trudne pytanie-to moze innaczej IP: 195.70.208.* 01.08.04, 15:16
                    kiedy UK i Polska beda miec wspolna walute EURO?
                    • Gość: . UK -kiedy zbiednieje, Polska - gdy sie wzbogaci... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 15:58
                      Mie odpowiadalem, bo bronilem rosyjskiego ducha w watku o rosyjskiej prasie, a
                      ten mnie za Iwanuszku Duraczka bierze
                      • Gość: J.K.2 ja zas bronie "stara dobra Anglie" IP: 195.70.208.* 01.08.04, 16:02
                        • Gość: . "God, save the Queen" (od ruskiej pomocy) A serio IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 16:13
                          mowiac, to ta Norwegia wydaje sie bardzo prawdopodobna - faszysci musieli miec
                          cynk, ale mogli miec go i od was...Tu NIC nie jest wykluczone.
                          • Gość: J.K.2 about the Queen - kiedy zwrocicie carskie zloto? IP: 195.70.208.* 01.08.04, 16:20
                            ten chwyt z Brytish Baring's Bank byl tylko dla naiwniakow?
                            • Gość: . Nie trzeba bylo rosyjskiego Zydka na brokera tam IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 16:24
                              wsadzac. Krolowa tez stracila z osobistego majatku (no troszeczke, co tam
                              miala), teraz pretensje to do Holendrow.
                              • Gość: J.K.2 kiedy Rosja stala upominac sie o carskie zloto IP: 195.70.208.* 01.08.04, 16:40
                                (czesc znajdowala sie w Baring's Bank) to nagle ten bank zbankrutowal. Ale nie
                                jestesmy naiwni jak Nikolaj II (najpierw przyjeliscie od niego zloto a potem
                                zostawiliscie jego na laske bolszewikow).
                                • Gość: . A jaka roznica ktory car Rosja rzadzi? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 17:02
                                  • Gość: J.K.2 Nie wykrecaj sie. Ja pytam sie o zloto IP: 195.70.208.* 01.08.04, 17:06
                                    • Gość: . A ja o Bursztynowa Komnate...Tak mozna dlugo...Nb. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 17:39
                                      a Alaski ci nie zal? To byla najintratniejsza tranzakcja real etate w
                                      historii!!!
                                      A powaznie: na waszym miejscu ja bym sie dzis martwil o przygotowanie
                                      dokumentow wystarczajacych do zamrozenia kont i property w UK waszych
                                      mafiozow... Carskie zloto przy tym ich to szczeniak.
                                      • Gość: J.K.2 ja sie nie martwie bo nie kupuje TRW IP: 195.70.208.* 01.08.04, 17:44
                          • Gość: J.K.2 mysle, ze Rosjanie nie byli zainteresowani IP: 195.70.208.* 01.08.04, 16:26
                            zeby Niemcy byli w Zapolarje.
                            • Gość: . Czekaj, ja mysle, jaki bylby w tym interes Polski IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 16:28
                              • Gość: wszystkojednokto Re: Czekaj, ja mysle, jaki bylby w tym interes Po IP: *.chello.pl 01.08.04, 16:32
                                no mysl ,mysl ja sie tez od dluzszego czasu zastanawiam nad sensem waszych
                                insynuacji,jaki interes Polski,jaki interes Sikorskiego?
                                Rzucac blotem na prawo i lewo,cos sie zawsze przylepi-to wasz interes
                                • Gość: . Moze powinniscie sie modlic, by UK nigdy akt nie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 16:37
                                  opublikowala... Zdrajca byl, ale kto? Mogl to byc i Anglik z HQ (poczytaj sobie
                                  prawdziwego Bonda, tj. wspomnienia pierwowzoru)
                                  • Gość: wszystkojednokto Re: Moze powinniscie sie modlic, by UK nigdy akt IP: *.chello.pl 01.08.04, 22:04
                                    za duzo gadasz z kretynami na tym forum i sam zdziecinniales myslac,ze taki kit
                                    lykne bez popicia.
                                    Z tego co sie orientuje inne tajne akta pochodzace z tego samego okresu zostaly
                                    odtajnione.
                                    Dokumenty dotyczace sprawy Sikorskiego nie,z jakis tam extra super wyjatkowych
                                    przyczyn,a przyczyny te tez sa tajne.
                                    Gdyby na Sikorskim ciazyly jakies udokumentowane oskarzenia,ktore tu wrednie
                                    insynuujecie,rzad brytyjski pierwszy by je opublikowal i nadal rozglos chocby
                                    po to by zdjac z siebie odium oskarzen o wystawienie sojusznika na odstrzal.
                                    Polska strona i polscy historycy od dawna domagali sie dostepu do tych
                                    dokumentow i taka jest prawda,a przynajmniej prawda psychologiczna
                                    Uklony
                                    • Gość: . Gdyby rzad chcial to rozglosic to...bylby proces, IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 22:59
                                      nie zas wypadek. A akta sa odtajnione - tych, ktorych Polak-mitoman oczekuje
                                      najwyrazniej nie ma. Z tego, co odtajnione wynika na sowiecki wspoludzial (ale
                                      z kim?)w katastrofie. U JK2 istotnie mnie zacielawila sprawa Norwegii - tu
                                      musiala byc zdrada, tylko czyja? Lub swietny wywiad.
                                      • Gość: wszystkojednokto Re: Gdyby rzad chcial to rozglosic to...bylby pro IP: *.chello.pl 02.08.04, 08:47
                                        bredzisz kropko,jesli wszystkie akta sa odtajnione to gdzie znalazles slad
                                        wiodacy od Sikorskiego do Abwery?
                                        W jednym zdaniu piszesz ,ze "akta sa odtajnione" w drugim "z tego co odtajnione
                                        wynika",co za konsekwencja i precyzja wypowiedzi
                                        Za chwile kropka-mitoman podyskutuje z jotka o sowieckim wspoludziale z samym
                                        Sikorskim
                              • Gość: J.K.2 interesu Polski tu nie bylo ale wlasny interes IP: 195.70.208.* 01.08.04, 16:44
                                Sikorskiego mogl byc.
                                • Gość: . I kazdego zdrajcy z naszego HQ... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 16:45
                                  • Gość: maradona Re: taaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 16:52
                                    ale głównie o księcia karola , jak on znowu przyplącze się do polski bez
                                    kieszonkowego , to nie ręczę za siebie ...
                                    • Gość: J.K.2 czemu tak dlugo zwlekaliscie z otworzeniem IP: 195.70.208.* 01.08.04, 17:22
                                      II frontu?
                                      • Gość: J.K.2 moze tu wiecej zalezalo od Amerykanow IP: 195.70.208.* 01.08.04, 17:32
                                        bo oni decydowali a Anglicy wykonowali
                                        • Gość: pucybut Re: zły sen anglika .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 17:38
                                          nazywam się Maradona - Diego Maradona ....
                                          • Gość: . I mam mozg zzarty przez drugs??? Juz mowilem,ze IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 17:42
                                            kibicuje rugby, soccer dobry dla plebsu... Z faveli, tych bosonogich i
                                            golodupych
                                            • Gość: maradona Re: I mam mozg zzarty przez drugs??? Juz mowilem, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 18:13
                                              o , no jak lubisz się z chłopakami poobłapiać to dobra , ale pisz raczej
                                              o tym co znasz , kończ studia i spierdalaj do siebie , tam się zastanowisz
                                              razem z karolem , za co przepraszać polaków - angielska pizdo
                                              • Gość: . Typowy tuman: ja jestem U SIEBIE!!! Naucz sie IP IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 18:34
                                                rozpoznawac. Marzy sie Polakowi ze slamsow kariera Maradonny, bo tez boso i z
                                                golym zadkiem biega? Jedyna szansa wybicia sie dka maluczkich...
                                                • Gość: maradona Re: Typowy tuman: ja jestem U SIEBIE!!! Naucz sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 20:00
                                                  no to spierd.... na wyspę , tam sobie pogadasz z karolem , on ma duży łeb to
                                                  cię
                                                  wysłucha
                                                  • Gość: . A ty splywaj do faveli, maradonna.CO tutaj robisz? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.08.04, 20:20
                                      • Gość: maradona Re: bo akurat otwieraliśmy .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 17:35
                                        II flaszkę szkockiej , no i się trochę zeszło ...
                                        ale jakoś daliście sobie radę sami , to nie płacz , bo przyjedzie karol żeby
                                        odpowiedzieć na wszystkie twoje pytania
    • Gość: . Dla odmiany zapraszam na forum BBC: IP: *.range81-156.btcentralplus.com 02.08.04, 05:41
      news.bbc.co.uk/1/hi/talking_point/3942145.stm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka