Dodaj do ulubionych

70A a 65C a 60DD

26.03.08, 01:12
Cześć Dziewczynki!

Słuchajcie, zastanawia mnie jedna kwestia.
Wielkości biustu w żaden sposób nie wyznacza jego obwód. Osoba która ma nawet mniejszy ode mnie obwód w biuście paradoksalnie może mieć ode mnie o wiele wiele większe piersi. Dla przykładu (zmyślam) ja noszę rozmiar 80A (w biuście 91,5 cm), a koleżanka powiedzmy 60F (86,5 cm w biuście) - która ma większy biust? Oczywiście ona, bo załóżmy że ma pod biustem 66 cm - to 20 cm różnicy! A ja powiedzmy mam pod biustem 86, mam tej różnicy zaledwie 6 cm!!!! Ona drobna i z całkiem pokaźnym biustem, ja o silnej budowie, ale płaska.

Do czego ja zmierzam? A do tego, że moje wymiary (tym razem prawdziwe) :) to:
74 cm pod biustem
82 cm w biuście
i do tej pory nosiłam oczywiście 70A. Muszę powiedzieć że różnie z tym rozmiarem bywa, czasem miseczki od razu na oko są za głębokie, a czasem - typowy błąd małobiuściastych - obwód okazuje się zbyt luźny, a miseczki się wrzynają. Ostatnio kupiłam sobie 4 staniczki w Primarku w Londynie - jeden leży perfekcyjnie (a jak miło ściska pod biustem!), drugi: miseczki super, obwód jednak za luźny, ale stanik tak piękny, że podrzuciłam mamie, żeby zaniosła do krawcowej i trochę ten obwód zmniejszyła, a 3 i 4 to ten sam model i właśnie niestety obwód się szybko rozciągnął, a miseczki raczej za małe. Niestety do takich wniosków doszłam już po zakupie, musiałam je wszystkie troszkę ponosić i porównać. W każdym razie jestem bogatsza o jakieś doświadczenia :)

W czym rzecz? A w tym, że oczywiście napalam się na 65C, a może nawet 60DD, ale czy miseczki w 60DD nie będą zdecydowanie za głębokie? Moje piersi są bardzo stożkowate, zero krągłości, a dziś wyszukałam gdzieś na jakiejś aukcji (kurczę, tak chciałam wam pokazać, a nie umiem znaleźć!) stanik w rozmiarze 60DD, zresztą można sobie pooglądać tutaj w zakończonych aukcjach przykłady allegro.pl/search.php?from_form=1&string=60dd&search_type=1&shop=0&closed=1&exclude=&price_from=&price_to=&category_radio=1&category=0&order=t&st=gtext&buy=0
no i wydaje mi się, że o ile obwód byłby bardzo ścisły, to miseczki okazać się mogą za głębokie. Doświadczone dziewczynki, czy to tak działa? Jeżeli dobrze rozumuję, wraz ze zmniejszaniem obwodu miska dla mojego biustu 81 robi się głębsza, bardziej pełna. Moje stożkowe cycusie w niej utoną.. Powiedzcie że nie! Ten mój długi epistoł stąd, że dziś się dowiedziałam że dostanę niezły zwrot podatku i mogłabym się na ten piękny staniczek www.karoline.pl/index.php?p4299,biustonosz-arabella-5721-black-freya
Obserwuj wątek
    • avrasya Re: 70A a 65C a 60DD 26.03.08, 01:14
      ..pokusić. Ale boję się, że mimo bardzo wąskiego obwodu pod biustem i mimo
      rzekomej zgodności z moim obwodem w biuście moje stożki i tak utoną. POMOZCIE!
      • timisoara Re: 70A a 65C a 60DD 26.03.08, 01:49
        "czasem miseczki od razu na oko są za głębokie, a czasem - typowy błąd małobiuściastych - obwód okazuje się zbyt luźny, a miseczki się wrzynają"
        wg mnie typowym błędem małobiuściastych jest mierzenie na oko ;)
        kiedy zobaczyłam "na żywo" pierwszy stanik w moim nowym rozmiarze myslałam że w nim utonę.Ale po ubraniu i wygarnięciu czego trzeba do miseczek wcale nie był taki duży ;)Więc nie sugeruj się pierwszym wrażeniem
        Co do linków:nie bierz Arabelli,przynajmniej na początek.Co prawda jest śliczna ale raczej na pełniejszy biust,a Ciebie chyba dotyczy problem piersi znikającej w połowie.Może przeczytaj i dopisz sie w tym wątku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=76248093&v=2&s=0
        I nie wydawaj całego zwrotu podatku na staniki.Rozmiar pewnie Ci się jeszcze zmieni :)
        • edytaf5 Re: 70A a 65C a 60DD 26.03.08, 07:15
          60dd raczej nie bedzie za duze ;) Ja mam 80cm w biuscie i na mnie jest teraz
          akurat :)
          Co do arabelli, to wlasnie mi sie wydaje, ze ona raczej jest na taki stozkowaty
          biust. Ja mam raczej pelny (maly ale pelny ;) ) i u mnie miseczka w srodku byla
          lekko pustawa za to brzeg miseczki juz zaczynam sie wrzynac.
          • aadrianka Re: 70A a 65C a 60DD 26.03.08, 08:49
            Arabella w ogóle nie jest dobra na początek i ustalanie rozmiaru.
            Jest niestandardowa, rozciągliwiec i dużomiseczkowiec.
            • avrasya Re: 70A a 65C a 60DD 26.03.08, 15:56
              Dzięki dziewczyny.

Wiecie co mnie denerwuje? Z
              • avrasya Re: 70A a 65C a 60DD 26.03.08, 16:04
                Dzięki dziewczyny.

Wiecie co mnie denerwuje? Ze jak wchodzę na www.intimo4you.com albo
                www.karoline.pl i szukam staników po rozmiarze 65C albo 60DD, to nie dość, że
                jest ich rozpaczliwie mało, to jeszcze wszystkie to "staniki na duże biusty",
                jak sami je opisują. Jak moje stożki mogą się dobrze prezentować w fasonie na
                obfite pełne ciężkie piersi? Trochę mnie to dołuje. No ale nic, najpierw muszę
                coś pomierzyć, potem ewentualnie będę narzekać. Ale fasony na małe biusty
                niestety zaczynają się od 70A.

Polećcie jakiś model, z którego mogłabym zamówić 2 rozmiary i zmierzyć.
                Pisałyście, że najlepsze fasony dla mnie to balkoniki i plunge?
    • yarzynka primark 26.03.08, 16:13
      czesc
      mam obwod podobny do Twojego - 70 i szczerze mowiac nawet nie
      pomyslalam o primarku. na mnie pasuje 60, ale 65 scisliwe tez jest
      dobre, a nie mialam pojecia ze primark ma 65!
      a jak z rozmiarami miseczek?
      • avrasya Re: primark 26.03.08, 17:05
        No niestety, ale ja o Primarku pisałam w akapicie poświęconym rozmiarowi 70A :(
        Wszystkie moje staniki z Primarka są w tym właśnie rozmiarze. Oni mają - jak
        można się było spodziewać - tylko te najpopularniejsze rozmiary. Z tym, że jak
        już pisałam, te ich 70A to też najróżniejsze są, choć niby jedna firma. Z
        zakupionych przeze mnie tylko jeden ma naprawdę wystarczająco ciasny obwód (na
        drugiej haftce), pozostałe jeżdżą. Miski w 70A też różne wielkościowo, ale
        wiadomo, to zależy od fasonu. Primark ma co prawda obwód 65, ale z miską AA i A
        - staniczki dla dziewczynek.
    • adamowa83 Re: 70A a 65C a 60DD 26.03.08, 21:03
      >Wielkości biustu w żaden sposób nie wyznacza jego obwód.

Różnica między obwodem pod i w biuście, to jedno, a inna kwestia, to że dwie
      babeczki mające identyczne wymiary (jeden i drugi) i tak mogą mieć różnej
      wielkości piersi - i to znacznie! - gdyż wiele zależy także od szerokości pleców
      itp. Przykład: ja i moja siostra mamy niby różnicę centymetra w biuście, tyle
      samo pod, a różnica między nami jest kolosalna (dla mnie to ona wcale taka
      małobiuściasta nie jest, zaś ja - ledwo co mam...). Ot co!;-)
    • joalma A- AA, B-BB 28.03.08, 10:52
      kwestia podwójnych literek - nie miałam okazji przymierzać i
      porównywać wielkościowo miseczek np D kontra DD - czy któs mogłby mi
      mniej więcej określić jaka będzie różnica i kiedy powinnam się
      przeprowadzić z jednej michy na inną? pomijając kwestię mierzenia i
      indywidualnego dopasowania - czy są jakieś ogólne wskazówki? będę
      wdzieczna
      • stary_dywanik Re: A- AA, B-BB 28.03.08, 19:09
        W polskiej rozmiarówce rozmiary idą tak:
        A, B, C, D, E, F, G itd.
        W angielskiej tak:
        AAA, AA, A, B, C, D, DD, E, F, FF, G, GG itd. Zeby było trudniej to
        polskei rozmiary zmieniają się co 2cm a brytyjskie co cal czyli
        2,5cm. Jedynie miseczka D wypada tak samo w obydwu rozmiarówkach.
        Zatem jeżeli miseczka D będzie na Ciebie za mała to sięgasz po
        polskie E lub brytyjskie DD. Natomiast miseczka AA jest o rozmiar
        mniejsza od miseczki A, zaś rozmiar BB nie istnieje.
        • adamowa83 Re: A- AA, B-BB 28.03.08, 20:24
          Z tego, co się orientuję, to CC chyba też nie ma, nie mylę się?
          • joalma Re: A- AA, B-BB 29.03.08, 06:39
            dziękuje dziewczyny. noszę 28D ale FREYowe. przy panache w takim
            razie musiałabym mieć ciut większą miskę czyli DD albo E w takim
            razie bo jak zmierzyłam 28 D to obwód był ok ale michy przyciasne.
    • adamowa83 Re: 70A a 65C a 60DD 28.03.08, 20:49
      avrasya napisała:

> Do czego ja zmierzam? A do tego, że moje wymiary (tym razem prawdziwe) :) to:
      > 74 cm pod biustem
      > 82 cm w biuście
      > i do tej pory nosiłam oczywiście 70A. Muszę powiedzieć że różnie z tym rozmiare
      > m bywa, czasem miseczki od razu na oko są za głębokie, a czasem - typowy błąd m
      > ałobiuściastych - obwód okazuje się zbyt luźny, a miseczki się wrzynają.

To bardzo dziwne, co piszesz... Ja mam wymiary 72/82 i poza dwoma bezszwowymi
      playtexami każde 70A jest na mnie ewidentnie za małe w miskach, z kolei z 75A
      bywa najróżniej: dobre miski, ale za szeroki pod, cały za luźny, a z kolei
      ostatnio zamówiony 75A E-vie i nieśmiertelny M&S są idealne... Miałam okazję
      przymierzać tylko jeden stanik 65D i jest na mnie za duży (właśnie go sprzedałam
      na giełdzie), nt. 65C nie mogę się wypowiedzieć, bo czekam na przesyłkę
      (bardotki Alles nijak nie mogę brać pod uwagę...;-/). A możesz napisać, czy swój
      biust oceniasz na mały czy bardzo mały przy sporych plecach? Wymiary mamy w
      sumie podobne, choć jak wynika z tego, co napisałaś Ty i ja powyżej, sylwetki
      różne, a więc i rozmiary może potrzebne nam różne, ale razem łatwiej może będzie
      nam:-D
      • klymenystra Re: 70A a 65C a 60DD 28.03.08, 20:56
        jesli masz pod biustem 72 to jak biustonosz o obwodzie 75 moze byc na Ciebie
        dobry? czy ten D byl na pewno za duzy? wygarnelas wszystko do miseczek?
        • adamowa83 Re: 70A a 65C a 60DD 28.03.08, 21:13
          65D był za duży w miskach, i myślę,że nawet efekt, gdy już całe moje piersi
          wrócą na swoje miejsce, byłby niezadowalający, ale dochodzę do wniosku, że to
          kwestia zabudowanych miseczek, a ja jako niepełna dochodzę do wniosku, iż
          powinnam nosić half-cupy.
          Co do tych 75... Zwyczajnie są dobre - i to właśnie nie tylko w miskach, ale i
          pod nimi są bardzo dopasowane, jak mało który inny (a miałam jeszcze niedawno 25
          staników w rozmiarach 70 i dużo też 75A:-D) - pewnie to jakieś odszczepieńce;-)
          • klymenystra Re: 70A a 65C a 60DD 28.03.08, 21:39
            a mozesz je zmierzyc ? w spoczynku i na maksymalnym naciagnieciu? nie podjezdza
            Ci nic na kark? wybacz,ale troszku mi sie nie chce wierzyc :)
            • adamowa83 Re: 70A a 65C a 60DD 28.03.08, 21:50
              Trzymają się idealnie, ściskają pod biustem, aż miło;-) M&S (długo już
              noszony)ma po naciągnięciu 70cm (z metki:34A), nowiutka E-vie (34A)faktycznie
              75cm,ale zapinam ją od razu po prostu na środkowy rządek haftek, a odkryłam
              jeszcze, że mam bezramiączkowiec M&S (34A), w którym większą część lata i
              jesieni przełaziłam i ma po naciągnięciu 70cm (trzyma się super, nic nie
              zjeżdża). I na pewno mam 72cm pod biustem, jeśli chciałabyś się jeszcze co do
              tego upewnić;-)
              • adamowa83 Re: 70A a 65C a 60DD 28.03.08, 22:13
                Znalazłam nawet akcję mojego fajnego play'a
                www.allegro.pl/item334064615_playtex_najlepszy_jak_zawsze_70_a_nowy.html
                i mojego spencerka, tyle że w zgoła innym rozmiarze;-)
                www.allegro.pl/item337269432__od_1zl_m_s_kuszace_koronki_ok_80c_.html
              • klymenystra Re: 70A a 65C a 60DD 29.03.08, 15:11
                no to jak sie zapinasz, skoro m&s ma po naciagnieciu mniej niz Ty pod biustem?
                wybacz, ale nie uwierze, jesli nie zobacze. moze wyslij zdjecia do galerii LB,
                bo mysle, ze dziewczyny beda zainteresowane tak scisliwymi stanikami, ktore
                zgadzaja sie z tabelka triumpha.
                ^pozdrawiam
                • adamowa83 Re: 70A a 65C a 60DD 29.03.08, 20:44
                  Jest po prostu rzeczywiście mocno naciągnięty na mnie:-)Co do zdjęć - już
                  kilkakrotnie chciałam różne poprzesyłać przy okazji innych wątków, ale nie mam
                  dostępu do galerii i dano mi do zrozumienia, że "nie zasłużyłam" sobie jeszcze
                  na ten przywilej, a tak to ja się nie bawię, że ktoś będzie moje fotki oglądał,
                  a ja innych nie mogę;-( A szkoda...
      • avrasya Re: 70A a 65C a 60DD 28.03.08, 21:18
        Dokładnie: bardzo mały przy sporych plecach. Szeroka to ja jestem:) Piersi mi
        się na klatce piersiowej wręcz gubią. Kiedyś się odważyłam fotkę opublikować
        więc i tak siedzi na serwerze (nawet na forum gazetowym można ją znaleźć na
        forum Mały Biust, tylko pod innym nickiem tak jestem) więc jeśli chcesz, to Ci
        na priva dam linka, to zobaczysz, jakie te moje 82 cm skromnie wyglądają..
        Pozdrawiam.
        • adamowa83 Re: 70A a 65C a 60DD 28.03.08, 21:42
          Hm... To może dlatego mieścisz się w 70A, a nawet czasem bywają za głębokie... W
          każdym bądź razie ja bym Ci - przynajmniej na początek, nim ewentualnie piersi
          Ci przewędrują, o ile o to zabiegasz - odradzała 65D, a już tym bardziej 65DD.
          Poszukaj jakiegoś 65C (lub nawet większego 65B), podobnie jak ja - niedługo będę
          jeden lub nawet dwa miała, więc podzielę się własnymi wrażeniami:-)
          • avrasya Re: 70A a 65C a 60DD 28.03.08, 22:46
            nie no, absolutnie nie myślałam o 65D :) a o 60DD, no ale myślę, że rzeczywiście
            lepiej zacząć od 65B/C coby moje małe stożki się nie potopiły :) wielkie dzięki
            za radę! i czekam na wrażenia :)
            • malutka_moni Re: 70A a 65C a 60DD 29.03.08, 15:44
              czy ja moge sie dolaczyc do tego grona hiii :) widze ze mamy podobne
              rozmiary i poszukuje stanika 65 b lub c moze znacie jakies dobre
              firmy??bo jak narazie wszedzie mnie odsyłaja z kwitkiem chlip chlip

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka