Dodaj do ulubionych

Linia tramwajowa 20

28.05.02, 11:01
Czy jest prawdą, że pierwotna trasa linii 20 za Kołem biegła mniej więcej tak
jak biegnie obecnie ulica Radiowa?. Przeczytałem w serwisie o tramwajach
warszawskich, że obecna trasa 20-stki(Dywizjonu 303, Kaliskiego) została
wytyczona dopiero po wybudowaniu lotniska wojskowego na Bemowie. Jak w takim
razie biegła przedwojenna i krótko powojenna trasa tej ciekawej linii.?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ryszard.maczewski Re: Linia tramwajowa 20 29.05.02, 08:21
      rajrad napisał(a):

> Jak w takim razie biegła przedwojenna i krótko powojenna trasa tej ciekawej
      linii.?

Za petla na Kole wiaduktem nad torami i w prawo w Radiowa i prosto az do obecnej
      petli na skrzyzowaniu Radiowej i Kaliskiego.
      • bladawiec Re: Linia tramwajowa 20 13.06.02, 17:28
        ryszard.maczewski napisał(a):
        > Za petla na Kole wiaduktem nad torami i w prawo w Radiowa i prosto az do obecne
        > j
        > petli na skrzyzowaniu Radiowej i Kaliskiego.

Tak przy okazji: Sa mozna gdzies w intenecie znalesc mape z zaznaczonymi
        przedwojennymi torowiskami tramwajowymi?
    • jerzy.majewski Re: Linia tramwajowa 20 01.07.02, 17:20
      rajrad napisał(a):

> Czy jest prawdą, że pierwotna trasa linii 20 za Kołem biegła mniej więcej tak
      > jak biegnie obecnie ulica Radiowa?. Przeczytałem w serwisie o tramwajach
      > warszawskich, że obecna trasa 20-stki(Dywizjonu 303, Kaliskiego) została
      > wytyczona dopiero po wybudowaniu lotniska wojskowego na Bemowie. Jak w takim
      > razie biegła przedwojenna i krótko powojenna trasa tej ciekawej linii.?
      > Pozdrawiam.

Do Boernerowa kursowała przed drugą wojną światową linia B (literkami oznaczano trasy podmiejskie lub specjalne,
      np. M - mosty). Jej trasa prowadziła dokładnie od Górczewskiej przez ul. Księcia Janusza na Koło. Stąd dzisiejszą ul.
      Dywizjonu 303, w bok Radiową prosto do dzisiejszej ul. gen. Kaliskiego i leśnej pętli na Bornerowie.
      • sloggi Re: Linia tramwajowa 20 - do pana Jerzego 15.07.02, 18:00
        jerzy.majewski napisał(a):

> rajrad napisał(a):
        >
        > > Czy jest prawdą, że pierwotna trasa linii 20 za Kołem biegła mniej więcej
        > tak
        > > jak biegnie obecnie ulica Radiowa?. Przeczytałem w serwisie o tramwajach
        > > warszawskich, że obecna trasa 20-stki(Dywizjonu 303, Kaliskiego) została
        > > wytyczona dopiero po wybudowaniu lotniska wojskowego na Bemowie. Jak w t
        > akim
        > > razie biegła przedwojenna i krótko powojenna trasa tej ciekawej linii.?
        > > Pozdrawiam.
        >
        > Do Boernerowa kursowała przed drugą wojną światową linia B (literkami
        oznaczano
        > trasy podmiejskie lub specjalne,
        > np. M - mosty). Jej trasa prowadziła dokładnie od Górczewskiej przez ul.
        Księci
        > a Janusza na Koło. Stąd dzisiejszą ul.
        > Dywizjonu 303, w bok Radiową prosto do dzisiejszej ul. gen. Kaliskiego i
        leśnej
        > pętli na Bornerowie.

Panie Jerzy - przecież po roku 1937 linię B skierowano od Leszna ul. Młynarską-
        Obozową-Szosą Forteczną do Boernerowa
        Po roku 1937 a do roku 1939 na Ks. Janusza jeżdził tylko tramwaj linii 90
        ( nocny )
    • fima Re: Linia tramwajowa 20 - aż do Izabelina? 16.07.02, 16:02
      rajrad napisał(a):

Jak w takim
      > razie biegła przedwojenna i krótko powojenna trasa tej ciekawej linii.?

Byłaby jeszcze ciekawsza, bo zakładane w latach dwudziestych Wzorowe Osiedle
      Oficerskie w Izabelinie (tuż za Laskami) długo zabiegało o doprowadzenie do
      siebie linii tramwajowej i byłoby to zapewne wydłużenie tej nitki.
      > Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka