Gość: melo Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:19 A może lepiej przeliczyć jeszcze raz karty?? Taniej by wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkawal Nie będzie powtórki wyborów do Sejmu w Warszawie 14.10.05, 13:34 Wystarczy, że Sąd nakaże ponowne przeliczenie kart do głosowania. Co prawda w Łęcznej do tej pory ustalają wyniki wyborów burmistrza... Gość portalu: melo napisał(a): > A może lepiej przeliczyć jeszcze raz karty?? > Taniej by wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Wybory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:20 Jestem tylko bardzo ciekawa KTO ZA TO WSZYSTKO ZAPŁACI? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.Mroczkowska Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:28 Pan Tyszkiewicz nie zachował ciszy wyborczej. Jego ulotki pojawiły się na Górcach w niedziele rano. W piątek ich nie było. Machnęłam na to ręką, bo i tak nie miał wielkich szans. Byłam oburzona, bo można było bez problemu rozdać te ulotki 2 dni wcześniej, tym bardziej, że było b. mało informacji o kandydatach. To samo było z listem od PO w niedzile przed wyborami prezydenckimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glosujacy JESTEM SKLONNY PODPISAC PODOBNE OSWIADCZENIE IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 14.10.05, 11:28 Glosowalem na Pania Surazska, moj glos musial byc doliczony do innego kandydata, bo suma kandydatow = glosy na liste. Jesli Pan Krzysztof Tyszkiewicz to przeczyta prosze w odpowiedzi o podanie danych kontaktowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wszechantypolak Re: JESTEM SKLONNY PODPISAC PODOBNE OSWIADCZENIE IP: *.acn.waw.pl 14.10.05, 11:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: JESTEM SKLONNY PODPISAC PODOBNE OSWIADCZENIE IP: 195.136.14.* 14.10.05, 12:21 Głos oddany na skreślonego kandydata (po wydruku kart do głosowania) zwiększa liczbę głosów na daną listę, nie dopisuje się tych głosów do żadnego innego kandydata. W rezultacie dana lista posiada więcej głosów niż wynika z sumy na głosów na wszystkich kandydatów (bez skreślonych). Liczba głosów oddanych na listę bierze udział w obliczeniu liczby mandatów przysługujących danej liście w danym okręgu - w przypadku, gdy komitet ten bierze udział w podziale mandatów - tzn. uzyskał więcej niż 5% głosów ważnych w skali kraju (komitety koalicyjne 8%, komitety mniejszości narodowych zwolnione są z tego limitu). Pozdrawiam, Zygmunt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glosujacy Re: JESTEM SKLONNY PODPISAC PODOBNE OSWIADCZENIE IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 14.10.05, 12:30 DOKLADNIE TO ROZUMIEM - MOJ GLOS ZOSTAL DOLICZONY DO KTOREGOS Z KANDYDATOW NIE DO LISTY, SPRAWDZILEM TO W WYNIKACH Z MOJEJ KOMISJI - na prawde rozumiem mechnizm i nie potrzebuje kolejnych uswiadamiajacych mi, ze sie myle, albo nie rozumiem ordynacji - rozumiem ja i nie zgadzam sie z doliczeniem mojego glosu do glosow pierwszej na liscie!!! - co mialo miejsce w mojej komisji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: JESTEM SKLONNY PODPISAC PODOBNE OSWIADCZENIE IP: 195.136.14.* 14.10.05, 13:24 Tak, teraz rozumiem i przepraszam. Służy Pani wniesienie protestu do Sądu Najwyższego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 11:44 nic z tego nie wyniknie. Ponieważ pełniłem funkcję przewodniczącego jednej z komisji obwodowych więc dziabkę wiem jak sprawy wyglądają w rzeczywistości. Najprawdopodobniej w programie komputerowym służącym do przygotowania protokołu tkwił błąd źle interpretujący trzy znaki XXX pojawiające się domyślnie przy nazwisku p.Surażskiej. W efekcie błędu - jak wynika ze znanych mi relacji - następowało przesunięcie głosów między kandydatami (z reguły w dół). Przewodniczący komisji oraz obsługa informatyczna miała obowiązek wykryć ten błąd a członkowie komisji nie powinni zgodzić się na milczący podpis pod protokołem zawierającym błędne dane. Niestety o 3 w nocy mało komu się chciało uważnie porównać ręcznie sporządzone notatki z wydrukiem protokołu no i najwyraźniej część komisji podpisała fałszywe wyniki. Szacuję, że dotyczy to ok.5% komisji więc nie będzie miało wpływu na przydział mandatów. Nie mniej tak lekceważące podejście do ludzkich głosów przez te pare procent komisji budzi zrozumiałą irytację więc zachęcam wszystkich zainteresowanych do złożenia protestu, o ile mają wątpliwości co do wyników głosowania w komisjach opublikowanych na stronach wybory2005.pkw.gov.pl. Można to zrobić najpóźniej dziś do 24:00. Gdyby ktoś potrzebował pomocy przy redagowaniu protestu może ją uzyskać pod adresem: krzysztof@czuma.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieproszony Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.acn.waw.pl 14.10.05, 11:47 Jakby powtórzyć wybory, to przy większej frekwencji może udałoby się tego całego faszystę Giertycha wyoutować. czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 12:00 O ile mi wiadomo problem opisany przez p.Tyszkiewicza dotyczy tylko dystrybucji głosów wewnątrz listy PO. Wbrew temu co sugeruje "Gazeta Wyborcza" nie ma też żadnych powodów do _powtórzenia_głosowania_. W moim przekonaniu najdalej posuniętą decyzją Sądu Najwyższego może być nakazanie wszystkim obwodowym komisjom wyborczym w Warszawie i zagranicą ponowne przeliczenia głosów. Zresztą nawet do tego nie dojdzie bo SN nie lubi dociekać prawdy. Przypuszczam, że podjęta zostanie decyzja ponownego _przeliczenia_głosów_ w obwodach, w których wynik został oprotestowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.chello.pl 14.10.05, 12:00 Gość portalu: nieproszony napisał(a): > Jakby powtórzyć wybory, to przy większej frekwencji może udałoby się tego całeg > o > faszystę Giertycha wyoutować. czy się mylę? Nieprawidłowości sygnalizowane przez p. Tyszkiewicza dotyczą podziału mandatów wewnątrz listy PO. Gdyby więc powtórzone wybory wpłynęły na wyniki innych komitetów, te zapewne oprotestowałyby je. Nie bardzo też można liczyć na większą frekwencję - wszystkie znane mi doświadczenia wskazują, ze powinno być odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.136.14.* 14.10.05, 12:32 Skala problemu jest dużo mniejsza. Nawet jeżeli przesunięto głosy to w polu razem na wszystkich kandydatów powinna znaleźć się liczba ostatniego kandydata co ewidentnie nie spełniłoby warunku Razem = suma na wszystkich kandydatów! Błąd ludzi tu przesunęli w dół tu w górę a nikt nie sprawdził!!!! Gdzie byli mężowie zaufania i członkowie komisji z Komitetu Wyborczego, którego problem dotyczył. Komputery nie znają wyników ani trendów politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.Elektron.pl / *.poland.org 14.10.05, 13:32 Nadinterpretuje Pan moje stwierdzenia. Napisałem tylko, że program przesuwał wyniki, a nie że cała lista liczb przesuwała się w dół. Co nie zmienia oczywiście faktu, że winę ponoszą członkowie OKW, którzy przed podpisaniem powinni byli protokół przeczytać i błąd skorygować. Praktyka jednak jest taka, że np. w OKW której ja przewodniczyłem _wszyscy_ członkowie podpisali protokół w ślepo po moim ustnym zapewnieniu, że wszystko się zgadza i wkrótce będziemy mogli pójść spać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.136.14.* 14.10.05, 13:37 Oznacza to tylko tyle że nie dołożył Pan należytej staranności przy wykonywaniu obowiązków funkcjonariusza publicznego. I taka jest konkluzja. A program niczego nie przesywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.Elektron.pl / *.poland.org 14.10.05, 13:52 Jak akurat dołożyłem sprawdzając po wydruku protokołu każdą liczbę krok po kroku. Natomiast w niektórych OKW przewodniczący niepotrzebnie dał wiarę, że skoro wpisał X głosów kandydatowi nr N na liscie K to na wydruku kandydat nr N na liście K też będzie miał 5 głosów. A tak niestety nie zawsze było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.136.14.* 14.10.05, 14:05 I tu się jestem w stanie zgodzić. Ale wina leży po stronie komisji obwodowych a nie systemu. System nie może, nie będzie, nie powinien twierdzić iż wie lepiej jakie powninny być wyniki. Co prawda istnieje pewnie możliwość sprawdzania trendów ale delikatnie mówiąc nie byłoby to wskazane. To komisja obwodowa ma ustalić wyniki głosowania w swoim obwodzie i ponosi odpowiedzialność za to co ustala. System ma tylko pilnować aby suma była sumą a nie liczbą z sufitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 16:37 Właściwie nie ma sensu odpowiadać na uporczywe zaprzeczenia ale dla porządku powtórzę raz jeszcze, że jednak najprawdopodobniej program przesuwał liczby między kandydatami. Inna rzecz, że OKW powinny to wykrywać i jakoś korygować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszkawal Korygować? IP: 195.136.14.* 14.10.05, 16:49 W 1946 i 1947 korygowanie błędów szło na całego. Ustawa z dnia 28 kwietnia 1946 r.o przeprowadzeniu głosowania ludowego stanowiła: "Art. 36. 1. Okręgowa komisja w trzecim dniu po głosowaniu przystąpi do ustalenia wyniku głosowania w okręgu. 2. Okręgowa komisja zbada uchwały obwodowych komisyj o ważności lub nieważności kwestionowanych kart do głosowania i ustali ostatecznie wynik głosowania w poszczególnych obwodach. 3. Okręgowa komisja poprawi jawne błędy arytmetyczne w obliczeniach, o innych zaś uchybieniach czyni wzmiankę w protokole." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma korygowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 12:33 Nie wiem doprawdy, czy Pan ma kłopoty ze zrozumieniem prostych myśli, czy też argumenty marketingowe wyczerpały się i czas na przekręcenia. Napisałem: "najprawdopodobniej program przesuwał liczby między kandydatami. Inna rzecz, że OKW powinny to wykrywać i jakoś korygować." Podstawowa znajomość języka polskiego wystarczy do zrozumienia, że piszę tutaj o korygowaniu przesunięć liczb, a nie wyników głosowania. Oczywiście ten program nie był aż tak zły, żeby po długim wysiłku nie dało się go jednak do czegoś użyć. Trudno było ale się dało. Wykonaliśmy kawał ciężkiej i niepotrzebnej roboty. Problem w tym, że ktośtam zarobił na programie, inny na prowizji od zawarcia kontraktu, a myśmy się z tym szajsem musieli godzinami bujać całkowicie za darmo. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszkawal Re: korygowanie IP: 195.117.242.* 15.10.05, 14:34 > Podstawowa znajomość języka polskiego wystarczy do zrozumienia, że piszę tutaj > o korygowaniu przesunięć liczb, a nie wyników głosowania. W 1946 też korygowali, przesuwając głosy z pozycji 'Nie' o oczko wyżej, na pozycję 'Tak'. Z Pańskim nazwiskiem powinien Pan myśleć rozsądniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: korygowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 15:07 No i właśnie tak działał szajsowaty programik kupiony przez PKW. Nie dość, że paruset tysiącom ludzi w całej Polsce dołożona została _zbędna_ robota to jeszcze na dobitkę w pewnych okolicznościach programik najprawdopodobniej przesuwał wyniki między kandydatami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No, tak... Re: korygowanie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.10.05, 15:08 Napisał Pan: "najprawdopodobniej program przesuwał liczby między kandydatami. Inna rzecz, że OKW powinny to wykrywać i jakoś korygować." Czy Pan wie co Pan pisze? - jeżeli to prawda niech Pan to zgłosi do organów ścigania, bo to jest przestępstwo ścigane z kodeksu karnego! Dalej Pan napisał: "...inny na prowizji od zawarcia kontraktu, a myśmy się z tym szajsem musieli godzinami bujać całkowicie za darmo. :)" A to jest już pomówienie i dodatkowo kłamstwo. Członkowie komisji otrzymali za ciężką pracę (to prawda) zryczałtowaną dietę, a operator komputera (również za ciężką pracę) napewno miał podpisaną umowę- zlecenie z wójtem, burmistrzem lub prezydentem miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: korygowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 15:45 Pomysł policyjnego ścigania kiepskich programistów już komentowałem. Co do śmisznych diet członków komisji podkreślam, że nie zostały one zwiększone z powodu tego programiku. Tzw. "obsługa informatyczna" też zdaje się niczego nie dostała - bo to był po prostu członek komisji wyznaczony przez burmistrza. Podtrzymuję więc, że dowalono niepotrzebnej roboty kilkuset tysiącom osób w całej Polsce. Skoro zaś nie wiadomo po co dowalono - to wiadomo, że chodzi o pieniądze dla kogoś. Resztę może Pan(i) sobie dośpiewać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tks Re: korygowanie IP: *.orange.pl 15.10.05, 22:36 Jestem zawodowo związany z obsługą informatyczną wyborów - zapewniam Pana, że to jest pierwszy sygnał od osób z komisji o krytycznych błędach w działaniu programu. Program sumował głosy tylko w celach sprawdzenia poprawności - niczego nie dopisywał, nie podpowiadał i nie przesuwał. Niepokoi mnie pewność z jaką wysuwa Pan podobne zarzuty na forum publicznym. Oprócz pieniędzy (co Pan był łaskaw zauważyć ), w to przedsięwzięcie zangażowanych jest wielu, ciężko pracujących, ludzi. Nie jest prawdą, że ich praca nie była potrzebna - była potrzebna i była wynagrodzona. W skali całych wyborów plusy użycia programu są niepodważalne - wychwycono tysiące pomyłek już na poziomie obwodu lub gminy, co przekłada się na szybsze podanie wyników. O godzinie 23:30 w systemie informatycznym było 50% danych, o 1:30 90% danych. To jest dobry wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: korygowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 16:45 Takich zapewnień to pewnie uczą na pierwszej lekcji kursu marketingowego w części "obsługa reklamacji". :) Z tą ciężką pracą informatyków nie przesadzajmy. W sumie pewnie cały program to baza SQL, prosty kalkulator, transmisja TCP/IP i podpisy z kluczami. Efekt jest kiepski - o czym pisałem. Program działa zbyt wolno a przyspieszenie uzyskania wyników osiągnięto kosztem półtorej godziny dodatkowej pracy setek tysięcy ludzi. Kompletny nonsens. O rzekomym wychwytywaniu pomyłek pisałem wcześniej więc się nie będę powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.05, 19:00 Program przesuwał wyniki? To jest bardzo nie kompetentna i groźna wypowiedź. Jeżeli Pan to udowodni to należy dać wniosek do PROKURATURY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 09:49 Nic mi nie wiadomo, jakoby istniało przestępstwo nieudolnego programowania. Poza tym, jeśli prawdziwy jest mój domysł, że autorem programu jest jakaś spółka-córka Prokomu, to goście są praktycznie nie do ruszenia. Vide wyczyny w ZUSie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszkawal Insynuacje IP: 195.117.242.* 15.10.05, 11:03 >domysł, że autorem programu jest jakaś >spółka-córka Prokomu A Pan pracuje dla Computerlandu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.136.14.* 14.10.05, 12:46 Ponieważ wiem jak ten system działa to stwierdzam iż powyższe jest całkowitymi bredniami. Autor wyraźnie nie jest informatykiem a wypowiada się w sprawie o której nie ma żadnego pojęcia. System komputerowy nie ma wpływu na to co ustala komisja obwodowa. A jeśli sama zdecyduje się na takie wprowadzenie danych że głosy się przesuwają jest to jej wyłączny błąd. Protokół w którym wprowadzili by liczbę głosów na skreślonego kandydata równą 0 byłby najpewniej odrzucony przez komisję okręgową jako sporządzony błędnie. A komputer nie dokonuje interpretacji, jak powiedział przedmówca, trzech X występujących w tej pozycji. Za to znacząca część komisji zupełnie nie znała ani przepisów ordynacji ani wytycznych PKW dotyczących wypełniania protokołu w przypadku gdy na liście znalazł się skreślony kandydat i uporczywie próbowała mu wpisać głosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.Elektron.pl / *.poland.org 14.10.05, 13:44 Ta wypowiedź przypomina mi nieśmiertelne koncepcje firmy Prokom gotowej nawet zapłacić podwykonawcy za przyznanie się do błędu spowodowanego przez zły software. Otóż twierdzę nadal, że program "Platforma Wyborcza" był do kompletnej d... Program działał przeraźliwie wolno (generowanie protokołu zajeło nam połtorej godziny!), uwzględniał niepotrzebnie kandydatkę Surażską (powinno się dało wyeliminować ją z bazy w ciągu 5 sekund, a autorzy programu nie zrobili tego w ciągu kilkudziesięciu godzin) i przesuwał wyniki między kandydatami (najprawdopodobniej na skutek wadliwej interpretacji tych Xów). Zamiast być pomocą przy pracy komisji stał się źródłem dodatkowej, długiej i marudnej roboty. Gdybyśmy nie musieli się z tym szajsem bujać skończylibyśmy pracę ze dwie godziny wcześniej. Podejrzewam w tym "dziele" rękę Prokomu osłoniętą przez ciąg spółek-córek. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.136.14.* 14.10.05, 13:56 Chciałbym zauważyć iż zgodnie z wytycznymi PKW i prawem wyborczym na protokole znajduje się kandydat skreślony po wydrukowaniu kart więc nie mógł być usunięty (proszę przeczytać wytyczne na stronie www.pkw.gov.pl ). A system miał tylko wyeliminować stałe błędy komisji obwodowych które, jak uczy doświadczenie lat wcześniejszych, nie potrafią nawet dodawać prawidłowo. System niczego nie przesuwał i to tylko głupota komisji obwodowych powodowała te przesunięcia (jeśli takowe występowały). A wiem jak wygląda kończenie przez komisje pracy parę godzin wcześniej. Potem są mozolne wielokrotne powroty do obwodu bo takich głupot komisja okręgowa nie chce przyjmować. Więc proszę mi nie mówić o możliwości skończenia wcześniej bo byłoby jak zawsze tzn. setki błędów w prostych sumowaniach kolumn liczb. A jeśli twierdzi Pan że program wydłużył pracę tzn. że komisja nie potrafiła prawidłowo sporządzić protokołu i program odrzucał ewidentne głupoty - taka jest niestety smutna prawda o możliwościach obwodowych komisji wyborczych. Po prostu trzeba ich pilnować na każdym kroku bo inaczej byśmy brodzili w protestach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 15:27 Raczy Pan kręcić. Skoro w wyborach prezydenckich z protokołu elektronicznie sporządzanego wypadły nazwiska kandydatów, którzy byli wskazani na kartach wyborczych to i tak samo mogło być w wyborach sejmowych. Wina w tej sprawie leży po stronie autorów programu, którzy - najwyraźniej - nie potrafili w ciągu parudziesięciu godzin odpowiednio zareagować na przewidywalną sytuację. Krytyczna ocena pracy OKW jest nieusprawiedliwiona. Ja się nie spotkałem z takimi sytuacjami jakie Pan tutaj opisuje, a w pracy OKW uczestniczę od paru lat. Sporadycznie może i dochodziło gdzieś do takich zdarzeń ale wynikało to nie z głupoty ludzkiej tylko z usprawiedliwionego zmęczenia. Przypominam, że np. w tych wyborach OKW pracowały nawet i 24 godziny jednym ciągiem (od 5 rano w niedzielę do 5 rano w poniedziałek). Trudno więc dziwić się pomyłkom. Program "Platforma Wyborcza" pogorszył znacznie sytuację. Nie dam sobie wmówić, że było inaczej bo na własne oczy widziałem - przykładowo - jak przesunięcie kursora z jednego pola do drugiego trwało parenaście sekund! I to nie był rekord. Nie dlatego zmarnotrawiliśmy czas na ten szajs, że wpisy były błędne - bo prawidłowy protokół został wcześniej ręcznie sporządzony - tylko dlatego, że ten szajsowaty programik działał fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkawal Wina? 14.10.05, 16:02 Wina w tej sprawie > leży po stronie autorów programu, którzy - najwyraźniej - nie potrafili w ciągu > > parudziesięciu godzin odpowiednio zareagować na przewidywalną sytuację. Przecież ta sytuacja jest opisana w Ordynacji wyborczej i zaimplementowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.136.14.* 14.10.05, 16:12 To jest konstruktywna krytyka? Większość oprogramowania działała bardzo szybko, a całe OKW kończyło pracę ok. 20 godzin wcześniej niż w 2001. Proszę podać informację, w którym obwodzie tak źle działał komputer. Około 21 tysięcy komputerów przesłało dane do 1:30 w poniedziałek a w Pana kilka godzin wpisywaliście dane, bo kursor się przełączał z pola do pola po kilkanaście sekund?!? Bardzo niekompetentna wypowiedź i jeszcze jakiś Prokom Pan dodaje ni z gruszki ni z pietruszki. Z przykrością stwierdzam, że pisze Pan o problemach wyimaginowanych – to dlaczego ok. 45 tysięcy protokołów znalazło się ok. godziny 1:30 w serwerach okręgowych, a komisje kończyły pracę po około 3-5 godzinach. Pozdrawiam serdecznie, Zygmunt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 16:22 Fantazje. Zapewne autorstwa marketingowców firmy produkującej ten szajs. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.136.14.* 14.10.05, 16:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.136.14.* 14.10.05, 16:15 Jaka "platforma wyborcza" to tylko malutki kalkulator, a i tak prawie wszyscy bardzo sprawnie działali i kursor przesuwał się błyskawicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.136.14.* 14.10.05, 16:15 W tym rzecz iż wybory do Sejmu/Senatu troszkę się różnią od Prezydenta i są inaczej obsługiwane.Skreśleni kandydaci znajdują się na protokole właśie aby było wiadomo iż może być więcej głosów na listę niż suma na kandydatów. A sytuacja z wielokrotnymi powrotami z protokołami jest zdarzeniem autetycznym z akcji wyborczej do Sejmu/Senatu w roku 2001 kiedy to zdarzały się takie kwiatki jak 2 razy więcej głosów wyjętych z urny niż wydanych wyborcom. Patrząc natomiast na spływ protokołów z komisji obwodowych i liczbę błędów arytmetycznych w tych protokołach to system był wielkim sukcesem informatyki. Możliwe jest natomiast iż system działał wolno na komputerach starszych. Ale i tak przyspieszył podanie końcowych wyników wyborów o ponad dobę w stosunku do roku 2001. Niestety puste przeloty komisji obwodowych zajmowały znacznie więcej czasu, już pomijając fakt gorszących scen w komisji okręgowej gdzie zdarzały się przypadki nawymyślania przewodniczącemu okręgowej komsiji za błędy w którymś z kolei powrocie komisji obwodowej.Widziałem różne rzeczy na własne oczy i uważam iż ten system jest i tak dużym postępem w porównaniu do sytuacji wcześniejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 16:28 Jak już wspomniałem nie dam żadnemu marketingowcowi wmówić sobie rzeczy, które sprzeczne są z tym co widziałem na własne oczy. Po ręcznym sporządzeniu protokołu zużyliśmy półtorej godziny czasu na wygenerowanie protokołu elektronicznego. Biorąc pod uwagę, że protokoły z dyskietką i tak musieliśmy zawieźć do punktu odbioru śmiało mogę powiedzieć, że cały ten systemik to był szajs i strata czasu. Być może ktośtam w Okręgowej Komisji Wyborczej na tym zyskał ale kosztem czasu i niepotrzebnego wysiłku tysięcy komisji obwodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.05, 19:15 W którym to obwodzie generowano półtorej godziny protokół, a pozostałe ok. 46 tysiecy przesłanych było do 1:30 nad ranem w poniedziałek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 10:01 Daj Pan sobie spokój z tymi chwytami marketingowymi. We wszystkich obwodach ten program niepotrzebnie wydłużył czas pracy komisji ponieważ nie zastąpił żadnej czynności podejmowanej przez komisje, a tylko dołożył nam niepotrzebnej roboty. Powtarzam, że na skutek tego szajsu komisje musiały wykonać _to_samo_co_zawsze_ plus bujać się jeszcze z tym fatalnym programikiem i dodatkowo transportować dyskietkę. Nonsens. Można by było ten nonsens znieść, gdyby program działał sprawnie. A - niestety - tak nie było. Tą sprawą powinien zajać się prokurator bo przecież nie po to się wydaje pieniądze publiczne, żeby było gorzej, tylko żeby usprawnić pracę ludzi. A numer komisji może Pan sobie sam ustalić - składy OKW są jawne i publicznie dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaszkawal Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: 195.117.242.* 15.10.05, 10:59 Bardzo jest śmieszne to, co Pan pisze. W miastach innych niż Warszawa pierwsze transmisje danych do komisji okręgowych były około dziesiątej wieczorem (w wyborach do Sejmu i do Senatu). W wyborach Prezydenta już o dziewiątej do okrągowych komisji dostarczono protokoły. Może Pański 486 jest lekko przestarzały? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Faktycznie p.Tyszkiewicz ma racje ale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 12:16 Proponuję, żeby jednak marketingowcy firm przy-państwowych troszkę bardziej się wysilali, bo teraz akurat udało się Panu podać kolejny dowód na fatalne działanie tego programu. Jeśli bowiem ze szpitala, w którym głosowało 10 osób, pierwsza transmisja poszła o 22 tzn, że tam również bujanie się z tym szajsowatym programem zajęło conajmniej półtorej godziny - tyle ile nam. Komputerek oczywiście nie mój tylko miejski i - jak przypuszczam - całkiem nowej produkcji. Choć sam Pan pewnie wie jak to z zamówieniami publicznymi bywa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkawal Burza w szklance wody 15.10.05, 14:51 Reasumując, tuszę, iż nie zadał Pan sobie trudu zajrzenia do instrukcji obsługi kalkulatora. Co do czasu zaś, byłem sam w komisji obwodowej w 1991 r.; sporządzenie (tzn. przedyktowanie protokołu i zczytanie 2 kopii z brudnopisem) trwało z półtorej godziny. A kandydatów było coś koło 300, a nie 500 z okładem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Burza w szklance wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 15:21 Oczywiście, że sobie nie zadałem ponieważ 1) nie dostałem takiej instrukcji, 2) na koszt podatnika w obsłudze tego programu przeszkolony został pracownik miasta, zwany "obsługą informatyczną". Po co miałbym odwalać podwójną robotę? (Inna rzecz, że po godzinach wpatrywania się w ekran w oczekiwaniu na reakcję tego szajsu wiem dobrze jak się nim posłużyć.) Pana informacja o czasie sporządzania protokołu to czysta fantazja. Od momentu ustalenia wyników na kartce do momentu zakończenia ręcznego przygotowania protokołu mija najwyżej pół godziny. Liczba kandydatów ma znaczący wpływ na obliczenie wyników, a nie na przygotowanie protokołu. Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Burza w szklance wody 16.10.05, 14:34 Właśnie tak zrobione ręcznie protokoły wracają po kilka razy do komisji obwodowych z powodu najprostszych błędów rachunkowych... Jeśli przepisanie wyników z brudnopisu na 3 egzemplarze protokołu + zestawienie wyników głosowania zabierało Panu i innym komisjom dawniej pół godziny to nic dziwnego, że ok 80% protokołów było do poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkawal zabierało Panu i innym komisjom dawniej pół godzin 16.10.05, 14:45 Panocku, toć półtorej, nie pół. Rzetelne wykonanie roboty wymaga sprzwdzenie i powtórnego sprawdzenia. Występując o wydanie dowodu osobistego, paszportu, czy też prawa jazdy czyta Pan formularz? To samo w biurze maklerskim czy w banku. Ba, nawet w zwykłym supermarkecie widuje się ludzi, którzy czytają potwierdzenie transakcji przed jego podpisaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: zabierało Panu i innym komisjom dawniej pół g IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 16:51 Mówimy o tym co się dzieje _po_obliczeniu_wyniku_głosowania_. Od tego momentu ręczne przygotowanie protokołu trwa pół godziny. Natomiast skutkiem dołożenia nam tego szajsowatego programiku spędziliśmy półtorej godziny na niepotrzebne zabawy z komputerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Czuma Re: Burza w szklance wody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 16:49 Fantazje marketingowe. Nie spotkałem się nigdy z żadnymi poprawieniami protokołów. O ile takie zdarzenia mają miejsce stanowią zaniedbywalny margines procedury wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
aisug Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie 14.10.05, 11:46 To w końcu Tusk wygrał w Warszawie czy w Warszawie + zagranica ?????? Ile głosów w SAMEJ warszawie dopstał Tusk a ile Kaczyński. Jeśli tak wspaniale liczą jak w artykule, to może Kaczce też w podobny sposób jakimś cudem ubyło głosów ???? Brawo PO, będzie uczciwy prezydent!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajaj-sug Re: Zsumować głosy Jarosława i Lecha K. IP: 164.128.46.* 14.10.05, 13:41 W koncu sa tak podobni, ze niewazne iz z roznych wyborow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxxx Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.10.05, 11:53 Lenin mądry człowiek powiedział: "Nieważne, kto głosuje, tylko kto liczy głosy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dad Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 12:00 Należy powtórzyć - może Giertych wtedy wypadnie z Sejmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiechu Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: 212.126.17.* 14.10.05, 12:02 W Poznaniu w I turze wyborów prezydenckich w jednej z komisji Tusk nie dostał żadnego głosu (w całym mieście wygrał zdecydowanie), za to Słomka otrzymał kilkaset głosów (chyba najwięcej w tym punkcie). Ewidentna pomyłka. I nic, bo to nic nie zmienia. Ciekawe tylko ile takich pomyłek było na wiochach, gdzie Lepper miał 30 % a Tusk 15%? Czy ktoś to weryfikuje, czy tylko przewodniczący komisji - miejscowy burak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: 195.136.14.* 14.10.05, 12:06 i pozostali członkowie komisji oraz mężowie zaufania! Odpowiedz Link Zgłoś
ascasc Ale sciema! to juz kolejna sytuacja w ktorej PO 14.10.05, 12:04 nie otrzymalo naleznych im glosow.. :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m komisja 146 w Katowicach IP: *.crowley.pl 14.10.05, 12:27 Kaczyński 1 głos, Kalinowski ponad 500 !!! "pomyłka" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartosz Re: komisja 146 w Katowicach IP: *.tiger.com.pl 14.10.05, 15:20 Aha, słusznie. www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/240000/246901_146.htm To samo w Orzeszu: www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/240000/240803_3.htm i w Szczecinie: www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/320000/326201_51.htm i w Jeleniej Górze: www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/020000/026101_27.htm Ale tego to już trudno szuka i szybko się nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielkopolanin Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: *.komputersat.pl 14.10.05, 12:31 W Gdyni,dorzucono głosów. W Warszawie, żle policzono.Na Śląsku też nieprawidłowości w liczeniu głosów.Co tu komentować!BAGNO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: 195.136.14.* 14.10.05, 12:54 Bagno - ale poddane kontroli społecznej. Mówimy o pojedynczych przypadkach błędów obwodowych komisji wyborczych, które mogą być błyskawicznie wyłapane dzięki publikacji wyników głosowania w obwodzie na listy i kandydatów! Proszę o zaangażowanie się w kontrolę społeczną z ramienia komitetów wyborczych na poziomie obwody głosowania, a nie pisać o bagnie. Przypominam sobie proporcjonalnie dużo większe bagno przy wyborach Prezydenta w najważniejszym pod względem gospodarczym kraju świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ck Nie ma sensu glosowac, Twoj glos policza innemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 12:44 "Nie wazne kto jak glosuje a kto te glosy liczy! Nie znacie tej odwiecznej prawdy demokracji?! O Wy naiwni:)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Nie ma sensu glosowac, Twoj glos policza inne IP: 195.136.14.* 14.10.05, 12:55 Głosy liczy komisja obwodowa, gdzie są członowie delegowani z Komitetów Wyborczych i mężowie zaufania! Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkawal Re: Nie ma sensu glosowac, Twoj glos policza inne 14.10.05, 14:21 Gość portalu: Zygmunt napisał(a): > Głosy liczy komisja obwodowa, gdzie są członowie delegowani z Komitetów > Wyborczych i mężowie zaufania! Byleby trzeźwi byli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jalu2 Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 12:46 Na wschodzie Polski zawsze coś sknocą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maud Ech, znajomi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 12:51 Jak ja miałam akse to ozcyzałam zanjomym.jak ja nie mam oni .tez nie maja!hihi Chociaz az kapie.. Każdy moze sobie stwierdizć ,ze głosował na tego na którego nie głosowal.To kpina./..Każde niewygodne wybory mozna wten sposób obalic!!!!!!Pewnie PO działa...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Głosowałam w Szwecji IP: *.astral.lodz.pl 14.10.05, 12:54 czy muszę tam teraz jechać ponownie i zagłosować?! hmmm chętnie... Odpowiedz Link Zgłoś
h108 To jest skandal! 14.10.05, 12:57 Jestem za tym, zeby powtorzyc wybory. Obojetnie na moje sympatie otwarcie musze przyznac, ze p. Tyszkiewicz to porzadny gosc. Na jego korzysc niech swiadczy fakt, ze odpowiedzial na otrzymanego od wyborcy (czyli ode mnie) maila w ciagu jednego dnia. Zreszta zobaczcie sami: chomiczowka.vh.pl/viewtopic.php?p=2682#2682 Nie mozna oszukiwac ani wyborcow ani kandydatow! Jestem za powtorzeniem calej procedury, jesli zarzuty okaza sie prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: To jest skandal! IP: 195.136.14.* 14.10.05, 13:02 Jeżeli zarzuty byłyby prawdziwe, to głosy na Pana T. przeszłyby na następnego. RAZEM (!) Ci kandydaci uzyskali ok. 2 550 głosów, w tym dodatkowo p. T. otrzymał głosy poprzednika. Kandydat, który uzyskał mandat z listy PO z najmniejszą liczbą głosów uzyskał ok. 3 300 głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: To jest skandal! IP: *.aster.pl 14.10.05, 13:42 Widze ,że koledzy Tyszkiewicza,wzieli sie za pisanie postów:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkawal Re: To jest skandal! 14.10.05, 14:18 Gość portalu: piotr napisał(a): > Widze ,że koledzy Tyszkiewicza,wzieli sie za pisanie postów:))) Jacy koledzy? Po prosty znamy fakty, a nie pogłoski. Odpowiedz Link Zgłoś
h108 Re: To jest skandal! 14.10.05, 15:29 To samo napisalabym o kazdym kandydacie, ktory rzetelnie przyklada sie do swojej roboty. Nie ma to zwiazku z sympatiami osobistymi, ktore w moim przypadku sa enigmatycznie powiedzmy gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jupi byłoby fajnie IP: 62.29.131.* 14.10.05, 13:00 drugi raz nie palnąłbym głupoty - tym razem zagłosuję na PO, a nie PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fela Re: byłoby fajnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 13:06 A czym Cię kupili aferałowie z PO! Odpowiedz Link Zgłoś
jakas1 Powinna być powtórka wyborów PRZEZYDENCKICH ! 14.10.05, 13:19 Znalezione w 10 minut gminy, w których IDENTYCZNA pomyłka (wynikająca z wykreślenia dwóch kandydatów) spowodowała wypaczenie wyników wyborów prezydenckich. Ile takich komisji było w całym kraju? gmina Środa Śląska (Ciechów) www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/020000/021804_7.htm gmina Mońki (Kulesze) www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/200000/200806_9.htm gmina Stawiski (Jurzec Szlachecki) www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/200000/200605_3.htm gmina Zbójna (Dobrylas) www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/200000/200709_3.htm gmina Opole Lubelskie (Wrzelowiec) www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/060000/061205_6.htm gmina Rudnik www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/060000/060609_2.htm gmina Radziejów (Czołów) www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/P/040000/041106_2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Powinna być powtórka wyborów PRZEZYDENCKICH ! IP: 195.136.14.* 14.10.05, 13:43 I to jest prawie cały zakres problemu, który nie miał wpływu na wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
luzik1 SKANDAL ! Nie miałem pojęcia..... 14.10.05, 22:10 że takie pomyłki są w ogóle możliwe - tych, którzy spisywali/wpisywali/podpisywali wyniki powinno się powiesić za narządy na najwyższym drzewie ! Z tego wynika, że nie ważne jak zagłosujesz - ważne kto i jak zliczy i WPISZE głosy !!! Proponuję nowatorskie rozwiązanie zmiany ordynacji wyborczej, które w ciągu paru lat doprowadzą do niebywałego wzbogacenia się całego Narodu ! Z całej Polski będzie losowana (np. w środowym losowaniu Toto-lotka)jedna gmina - powiedzmy, że w 2005 padło na Środę Śląską. TYLKO mieszkańcy tej gminy będą mieli prawa wyborcze i tylko tam będą kampanie wyborów prezydenckich i parlamentarnych ! Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkawal Re: SKANDAL 14.10.05, 22:59 > Z całej Polski będzie losowana (np. w środowym losowaniu Toto-lotka)jedna > gmina - powiedzmy, że w 2005 padło na Środę Śląską. > TYLKO mieszkańcy tej gminy będą mieli prawa wyborcze i tylko tam będą kampanie > wyborów prezydenckich i parlamentarnych ! Takie rozwiązanie już było wdrożone, tylko że prawa wyborcze mieli bywalcy budynku pod adresem Nowy Świat 6/12 w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kotek.parczhate Re: SKANDAL IP: 195.117.242.* 16.10.05, 21:47 > Takie rozwiązanie już było wdrożone, tylko że prawa wyborcze mieli bywalcy > budynku pod adresem Nowy Świat 6/12 w Warszawie. > Bo to wszystko cykliści. Sam ich widziałem - blokowali ruch w mieście (Warszawie, nie Krakowie - tam blokada jest założona przez czy czas). Ciekawe, gdfzie trzymaja swe koła w czasach, gdzy nie blokują o nie rozjeżdżają ludzi na chodnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CLinCH Demokracje chciec, a miec to ROZNICA IP: *.zurich.com 14.10.05, 13:37 Balagan jak zwykle (no ale to dopiero 60 lat po wojnie ...) i wszedzie. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: *.zurich.com 14.10.05, 13:40 To nie 'system komputerowy ' tylko za tym stojacy niedouczony programista. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszkawal Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie 14.10.05, 13:41 Gość portalu: Lolo napisał(a): > To nie 'system komputerowy ' tylko za tym stojacy niedouczony programista. Jaki programista? Ciemniacy w komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adek Re: Będzie powtórka wyborów do Sejmu w Warszawie IP: 195.136.14.* 14.10.05, 13:42 Albo raczej niedouczona komisja obwodowa, która nawet matetmatyki nie zna. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos A niby po co powtórka? 14.10.05, 13:47 Wystarczy, że sąd nakaże ponowne przeliczenie w komisjach kwestionowanych przez kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinek Re: Dajcie namiary na tego skrzywdzonego bogacza ! IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 14.10.05, 13:54 Dajcie namiary na tego pana to też podpisze mu oświadczenie, że głosowałem, a nie wykazano, że otrzymał głos ode mnie, byłem w komisji wyborczej, chętnie posiedze jeszcze raz, za to otrzymam 130 zł na rączkę. Zbliża się czas oligarchów -liberałów, tylko ich stać było na oklejenie plakatami całego miasta w takiej ilości aby przyniosło (nie)porządany skutek, liczy się każdy grosz zarobiony i odłożony na te ciężkie czasy. Dajcie mi namiary na tego burżuja, dogadam się z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasbo Pewnie nawet znajomi nie chcieli na niego głosować 14.10.05, 14:02 ...zresztą czemu się diwić...wystarczy na niego spojrzeć...Ale żeby potarzać wybory !? Odpowiedz Link Zgłoś