morfeusz_1 24.01.10, 20:48 Bimber dobry jest,a pod pieczone kartofle to zwłaszcza... telo wom kciołem dziś powiedzieć pozdro ~ morfi ~ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tajemniczy_don_pedro Uwaga natury technicznej 25.01.10, 16:33 Na zdjęciu z Muzeum Bimbrownictwa zauważyłem gumową rurę mocowaną zaciskiem, służącą do odprowadzania par z kotła destylacyjnego. Ludzie, przecież to zasyfianie produktu! Rurki powinny być miedziane, czy my naprawdę wszystko potrafimy spieprzyć? Wstyd na świat (który destyluje whisky w równie prostej aparaturze, ale zrobionej z głową). Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Uwaga natury technicznej 25.01.10, 18:29 super uwaga...autentycznie wstyd don pedro,autentycznie Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Uwaga natury technicznej 25.01.10, 18:41 miedziane były ale się zbyły. mają je teraz policjanci. Odpowiedz Link Zgłoś
jan381 Re: Uwaga natury technicznej 25.01.10, 19:17 miedziane to przeżytek teraz kwasówka albo szkło miedż powoduje zielony nalot Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Uwaga natury technicznej 25.01.10, 19:22 jan381 napisał: > miedziane to przeżytek teraz kwasówka albo szkło miedż powoduje zielony nalot Dobry bimber nie jest zły :) Ludzie,przestańcie się licytować,przecież wszyscy wiemy że alkohol to zguba ludzkości jest,a przecież można inaczej... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Re: Uwaga natury technicznej 25.01.10, 23:43 Slusznie. Poza tym, beczki sa po oleju napedowym. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Jesteś podszywaczem 26.01.10, 12:53 Powinny być z platyny albo ze złota.A nie z miedzi. Szklane też są lepsze. A ponadto: jesteś podszywaczem. Prawdziwy TDP nie używa słów uznawanych za ordynarne. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-pomyleniec Bimber. Nasz powód do dumy 25.01.10, 18:53 Ani legalizacji bimbru ani marichuany nie będzie. Co z tego, że może to załatać budżet w jakimś tam stopniu. Co z tego, że wyeliminuje problemy z prawem wielu ludzi (którzy tak naprawdę szkodzą tylko sobie). Ten kraj zamiast znormalnieć, jest coraz dziwniejszy tylko :] (patrz cenzura internetu) Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 25.01.10, 19:31 Dokladnie tak jest jak napisałeś,już niedługo będziemy 100 lat za małpami i stare ubeckie metody pokutują : Miało być tak pięknie,będzie tak jak zwykle :( Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Re: Bimber. Nasz powód do dumy 25.01.10, 23:39 prawdziwy-pomyleniec napisał: > Ani legalizacji bimbru ani marichuany nie będzie. Marichuany na pewno nie, za to marihuany (marijuany) miejmy nadzieje tez nie. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 25.01.10, 23:49 odchudzacz napisała: > prawdziwy-pomyleniec napisał: > > Ani legalizacji bimbru ani marichuany nie będzie. > > Marichuany na pewno nie, za to marihuany (marijuany) miejmy nadzieje > tez nie. :-))) Póki co,to nic nie będzie Z Ducha Puszczy jak widać na razie wyszła Wielka D...sza,powiedzmy ;] Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-pomyleniec Re: Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 00:17 o haha mój błąd to z nerwów pewnie ;) no ale przesłanie przez jedną literkę się nie zmienia, to nie projekt ustawy:) przy okazji oglądając filmiki przytaczane przez morfeusza i patrząc na komentarze użyszkodników yt wpadło mi w oczy coś takiego, że komunizm upadł przez ściganie bimbrowników, może jak zakończy się IV RP to i mj nie będzie tak ścigana jak teraz (chodzi mi o to,że nie słyszałem o zamykaniu bimbrowników w moim regionie, a za trawkę co rusz ktoś idzie siedzieć) Odpowiedz Link Zgłoś
300zl partia rządzi, partia wie najlepiej 25.01.10, 23:12 zasady leninizmu wpojone w geny na jakieś dziesięć pokoleń. Czekam aż partia powie mi kiedy mam się wys_rać, wyślę list dziękczynny. Odpowiedz Link Zgłoś
msierak Re: partia rządzi, partia wie najlepiej 26.01.10, 08:47 Z marihuaną identyczna sprawa. Siedzieć idą porządni licealiści, którzy raz poszli na imprezę, dilerzy pozostają bezkarni, młodzież ma dostęp do półświatka kryminalnego. A gdyby zdekryminalizować (można posiadać, nie można sprzedawać): po zioło by się chodziło do kolegi, albo samemu zrywało - brak kontaktu z dilerami i światem przestępczym, młodzież by z tego wyrosła, tak samo jak wyrasta z imprez i zaoszczędzilibyśmy kilka milionów złotych na durnej polityce policji... Odpowiedz Link Zgłoś
reality_show Ale ubawiłem się 26.01.10, 08:47 Napisali, że na spotkaniu z rolnikami Palikot coś tam im obiecał... Chyba gruszki na wierzbie. Pędzenie bimbru nie jest na rękę szczególnie Palikotowi, który produkuje swoją berbeluchę. Ludzie są jednak naiwni. Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Ja też 26.01.10, 10:44 Ale z innego powodu.Ciekawe,jak zwolennicy propagowania bimbru wyobrażają sobie kontrolę jakościową tego produktu. Bo logiczne myśląc wytwórca pokrywa koszty kontroli laboratoryjnych.Sanepid co tydzień w każdej stodole? Technicznie to raczej niemożliwe.Codzienna analiza wytwarzanego bimbru przez producenta też chyba nie wchodzi w rachubę. Zwolennicy legalizacji alkoholi zapominają o toksycznej zawartości w nim acetonu i związków siarki.Tym debilkom po prostu brak wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
osemek Re: Ja też 26.01.10, 10:48 domektomek napisał: > Ale z innego powodu.Ciekawe,jak zwolennicy propagowania bimbru > wyobrażają sobie kontrolę jakościową tego produktu. Bo logiczne > myśląc wytwórca pokrywa koszty kontroli laboratoryjnych.Sanepid co > tydzień w każdej stodole? Technicznie to raczej niemożliwe.Codzienna > analiza wytwarzanego bimbru przez producenta też chyba nie wchodzi w > rachubę. > Zwolennicy legalizacji alkoholi zapominają o toksycznej zawartości w > nim acetonu i związków siarki.Tym debilkom po prostu brak wyobraźni. Typowa wypowiedź człowieka, który o sposobach produkcji i jakości podlaskiego samogonu nie ma pojęcia. Który wiedzę na temat "bimbru" czerpie z komunistycznych propagandowych filmów z lat 50 ubiegłego wieku. I który - patrząc na używane pod koniec wpisu epitety kultury również uczył się od komuchów. A od siebie zapytam - rakiję, czy sięgając bliżej łącką też debilkowie bez wyobraźni piją? Odpowiedz Link Zgłoś
domektomek Re: Ja też 26.01.10, 11:10 Nie wiem kto pija Lącką,ale wiem że wytwarzany alkohol z uwagi na swą dużą toksyczność musi przechodzić badania laboratoryjne.A tego potencjalny producent w stodole z pewnością nie zapewni.A jeśli masz inne zadnie,na ten temat, to je napisz, bowiem w odpowiedzi zręcznie pominąłeś to ważne zagadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
odchudzacz Re: Ja też 26.01.10, 12:23 domektomek napisał: > Zwolennicy legalizacji alkoholi zapominają o toksycznej zawartości w > nim acetonu i związków siarki. Akurat aceton jest zwiazkiem mniej szkodliwym od etanolu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Wszystko zależy od stężenia i ilości w czasie 26.01.10, 12:56 Nawet kapustą może się zabić a cjanek nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
10robo10 Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 09:04 Bimber ma jedną zaletę, jest tani. Niestety to jego jedyna zaleta. Natomiast będzie nielegalny dopóki Polska będzie krajem katolickim. Co innego gdyby msze były odprawiana przy jego udziale. Niestety, Jezus pił to co była na miejscu w Palestynie (czyli wino gronowe) więc teraz jesteśmy poszkodowani. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 12:09 Ty Ramzesa w sprawy bimbru to nie wciągaj ;] Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 12:42 "Ciekawe,jak zwolennicy propagowania bimbru wyobrażają sobie kontrolę jakościową tego produktu" bardzo prosto. jeżeli prawo dopuszczać będzie do wyprodukowania określonej ilości produktu - kontrolowana będzie próbka z owej całości. jeśli zatem, ktoś otrzyma pozwolenie na produkowanie, wiązać się to będzie z obowiązkiem badania próbki. legalizacja produktu wpłynie zatem na poprawienie jego jakości. dzisiaj bowiem nikt takich badań nie robi. mało tego legalizacja sprawi, że pojawi się konkurencja - która zdobywać będzie klientów nie tylko ceną, ale i jakością. producent stanie zatem na głowie, aby jego produkt był wysokiej jakości. w przypadku bowiem jakiejkolwiek fuszerki - zła opinia sprawi, że jego produkt nie znajdzie nabywców. proste jak drut. dobry i zdrowy produkt zostanie na rynku, znikną zaś fuszerki. zarobi więc nie tylko państwo (na akcyzie), jak również producent, który będzie mógł wyjść z szarej strefy, ale przede wszystkim zyska klient, który otrzyma produkt najwyższej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 12:37 "- To niewygodny politycznie temat, który w dodatku przez niektórych mógłby zostać opatrzenie zrozumiany - podsumowuje Mirosław Lech" Ja to rozumiem tak, że autor powinien być natychmiast zwolniony z pracy za opatrzną znajomość ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 12:45 Zamiast przeprosić i poprawić, autor skasował mój post odnoszący się do jego "opatrznej"/"opatrzonej"(?) znajomości ortografii. W każdym razie, jakbym był jego szefem, to bym go zwolnił. A przynajmniej kazał zaopatrzyć się w słownik. Odpowiedz Link Zgłoś
thezzy Re: Bimber. Nasz powód do dumy 31.01.10, 23:52 moze jednak masz cos do powiedzenie w temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Bimber jest bardzo dobry zdrowy i tani 26.01.10, 12:47 Jak ulał na Globalne Ocieplenie klimatu na całej ziemi oznaczające potworne mrozy /na całej ziemi/. W tej sytuacji bimber to wybór: przeżyć albo umrzeć z zimna /globalnego ocieplenia/. Wiedzą o tym np. Sybiracy. Nie potrzeba kretyńskich śmiertelnych szczepionek z niewiadomym składem ani państwowych woniejących wódek z podejrzaną zawartością. Bimber nie tylko, że jest tani jak barszcz, to po prostu powala na kolana ze względu na jakość i walory smakowe. A przecież najlepszy jest dla zdrowia, nic go nie zastąpi. Ale komu tam w parlamencie zależy na zdrowiu narodu? Już szybciej liczmy na Niemców i Rosjan, może Niemcy i Rosjanie, jak się im poskarżymy, pozwolą nam pędzić zdrowy bimber? Bo na głuptoków w "polskim" parlamencie nie ma co liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
elviz2 hu hu huuuuuuuuuuu 26.01.10, 15:33 no to ja rozumiem teraz to ja bym chciał żeby i u mnie w domu straszyło od czasu do czasu :) myślę że to jest znakomity przeciwnik dla znanego wszystkim Kacpra;) Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 17:51 dorzucę kilka za i kilka przeciw do paleniska,bo temat jakby dogasa... Stanisław....może byś mnie w końcu poparł pychotka.pl/przepisy-kulinarne/przetwory-domowe/ksi%EA%BFyc% F3wka....-;).html www.wiadomosci24.pl/artykul/ksiezycowka_przepalanka_duch_puszczy_alkohole_rodem_z_102817.html www.dziennik.pl/wydarzenia/article410638/Zobacz_jak_pedza_bimber_w_muzeum.html Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 17:52 pychotka.pl/przepisy-kulinarne/przetwory-domowe/ksi%EA%BFyc% F3wka....-;).html Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 18:52 szczerze powiedziawszy dziwi mnie postawa marszałka. konkurs "podlaska marka roku" jest reklamowana w prasie, na bilboardach, w internecie. idzie na tą reklame naprawdę kupę kasy. nie wiem, czy którykolwiek z nagrodzoanych dostanie tyle pieniędzy - co poszło na zareklamowanie samej imprezy. a wystarczyłoby dopuścić do konkursu podlaski samogon i dac mu wyróżnienie. że cenimy jego walory, ale niestety dopóki jest produkowany z naruszeniem prawa nagrody głównej dać mu nie możemy. zapewniam, ze następnego dnia pisąłyby o tym wszystkie gazety i mówiłyby o tym wszystkie stacje radiowe. kto wie, być może zaczęłaby się kolejna ogólnopolska dyskusja na temat legalności produkcji niewielkich iliści alkoholi. ale niestety. urząd marszałkowski schował głowę w piasek. zgodnie z taktyką "jak czegoś nie widzimy, to tego nie ma". pan marszałek i kapituła jego konkursu zapominają, że głowę w piasek chowa się ze strachu. a tchórze są po prostu śmieszni. no bo czego się bać? prawdy? że bimber jest? i że jest smaczny? król jest nagi panie marszałku! a ten Wasz cały konkurs na podlaską markę to psu na budę. Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 19:59 Słusznie prawisz waśc...Ależ żem smaka złapał. O, i pretekst jest (Polska-Czechy). Idę zatem. Sto lat! Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 22:14 Gdy tak siedzimy nad bimbrem ojczyzna nam umiera...śpiewał kiedyś Przemysław Gintrowski Teraz widzę,że do tego zdania po latach można dopisać nowe słowa; dziś umiera ze śmiechu widząc maskę politycznej poprawności wstrzemięźliwości na potrzebę kamer i mikrofonów ... Zaprawdę powiadam Wam : "A który z polityków bimbru nigdy nie pił ten pierwszy rzuca kamieniem i kłodami pod nogi też ..." Dajcie szansę księżycówce,duchom,a nie jabolowym berbeluchom panowie hipokryci,a degustacyję zostawcie tym,którzy ponapijać się dla kurażu od czasu do czasu potrafią,no. Taka nasza wolność jaki kraj Ziyo Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 26.01.10, 22:19 Nie czytałam całego wątku, odnoszę się do tytułu - może wasz powód do dumy. Ja tam dumna nie jestem, bimber mi śmierdzi i zwala co mniej przezorne jednostki z nóg. Jedno co dobre, że nie mam po tym kaca ;) Ale to jeszcze nie powód żeby być z tego dumnym. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Słyszałaś o czymś takim, jak poczucie humoru? 28.01.10, 08:00 Jedni są dumni z robionej od czasów Dziada-Pradziada whisky, innym whisky bejcą jedzie, jeszcze inni piją tylko whiskey. Pij to, co lubisz, wedle własnego gustu. I pozwól na to innym. A mówiąc poważnie, odrobina dumy z regionalnych zwyczajów chyba przydałaby się Polakom. Przydałaby sie też likwidacja durnego prawa- reliktu czasów, gdy państwo chciało mieć MONOPOL na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Słyszałaś o czymś takim, jak poczucie humoru? 28.01.10, 13:06 Ależ pozwalam i piję to co lubię, natomiast protestuję przeciwko uogólnianiu że wszyscy są dumni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Słyszałaś o czymś takim, jak poczucie humoru? 28.01.10, 13:29 "Marnujemy wielki potencjał - tak o uderzającym w produkcję podlaskiego samogonu zakazie mówi większość naszych samorządowców" Większośc to nie wszyscy. Może powinnaś się zastanowic nad sensem Twojego protestu. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Słyszałaś o czymś takim, jak poczucie humoru? 28.01.10, 18:15 Zastanowie się (zanim wymaluję transparent i ruszę na ulice :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
w.koronkiewicz Re: Pierwszy 27.01.10, 18:47 shiva napisała: "bimber mi śmierdzi" to fakt, iż samogon ma specyficzny zapach, który nie każdemu musi pasować. ale zdradzę wam sposób, który zmieni trunek ten nie do poznania. do butelki z samogonem wrzucic garść śliwek suszonych (broń Boże wędzone!) i miodu gryczanego (koniecznie gryczanego!!!) parę łyżek stołowych. i choć już po dwóch dniach spożywać można, zalecałbym jednak przynajmniej na 2 tygodnie odstawić, by się wszystkie samki przegryzły razem. trunek będzie ciemny, a aromatyczny! miód sprawi, że początkowo mętny też będzie. klarownośc złapie po pewnym czasie. zachęcam, aby tą samą ilośc śliwek i miodu wrzucic do wódki zwykłej sklepowej. zobaczycie na czym polega różnica smaku. jak powiedział mi kiedyś generał Mirosław Hermaszewski, który jest wielkim admiratorem nalewek - Istnieją takie nalewki, które się tylko na samogonie udają. ta śliwkowa należy do nich bez dwóch zdań. woziłem ją poetom w całym kraju i tylko wąsy ocierali ze szczęścia! Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Pierwszy 27.01.10, 19:58 Ładnie napisałeś, ale trochę to brzmi fałszem. Znam sporo poetów. Żaden nie ma wąsów. Odpowiedz Link Zgłoś
3-antoni Re: Pierwszy 27.01.10, 22:56 Do przepisu Pana Wojtka osobiście dodaję jeszcze rodzynki (w proporcji jak śliwki) i odrobinę kory cynamonowej. A miodu gryczanego, to tak i z pół litra na litr samogonu. Inny wg mnie udany przepis to w proporcjach 1 do 1 połączyć polski bimber z litewską nalewką 999 (zieloną). Pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
osemek Bimber. Nasz powód do dumy 27.01.10, 19:30 Jeśli komuś przeszkadza drożdżowo-chlebowy zapach, charakterystyczny dla destylatu otrzymywanego z zacieru z żytniej mąki, może użyć tzw. zielonego zioła. To metoda rozpowszechniona zwłaszcza w Puszczy Białowieskiej. Do alkoholu dodaje się pęczek liści bukwicy. Już po kilku dniach destylat łapie zielony kolor i taki świeży, roślinny zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 27.01.10, 22:29 Zapisałam sobie ten śliwkowy myk, ojcu podpowiem przed wielkanocą... ale osobiście aż tak wysokoprocentowe trunki omijam szerokim łukiem. Znam z czasów studiów, aż nadto ;) - my testowaliśmy zaprawianie herbatą i rodzynkami. Też podobno działa. Jednak drożdżowy smrodek - nie do zabicia. Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 27.01.10, 22:36 Ależ burzę wywołaliśmy narodową tą naszą dyskusją o bimbrze wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7500276,Komisja_Palikota_legalizuje_bimber___Bedzie_dramat_.html Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Bimber. Nasz powód do dumy 28.01.10, 20:04 sorki,ale whisky smakuje tak samo jak bimber,nie ma czym się chwalić Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Re: Bimber. Nasz powód do dumy 29.01.10, 14:07 Nawet mię tu nie śmiej dyskryminować tego trunku,cholibcia... Ależ bym się teraz chivaska napił.... ale niestety muszę założyć kolejny ciekawy wątek na Forum Białystok... Ależ ja dzisiaj płodny jestem,hm... A wczoraj jedna taka dziennikarka w telewizorni to powiedziała że nasz pan Prezydent ma duże szansę na powtórną erekcję :] Aż się zakrztusiłem,jak to usłyszałem,ale się nie przesłyszałem,mam na to świadka Odpowiedz Link Zgłoś