Gość: Arni IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.04, 13:41 Pierwsze Liceum poraz kolejny udowodnilo swoja wyrzszosc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kazia Re: Ranking liceów 2004 IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.03.04, 16:33 Liceum pokazało swoją wyższość ale ty niestety nie. Mam nadzieję, że z taką ortgrafią nie wypuszczają z I LO Odpowiedz Link Zgłoś
uomrzan Re: Ranking liceów 2004 15.03.04, 23:31 Jestem z Łomży (choć nie rodowity Łomżyniak - ale też poczułem co to znaczy Białystok) - dla ogarniętych nienawiścią na tym mój post się kończy... Drobiazg: Jak powstał ten pseudo"ranking" (pretendent do najgorszego rankingu roku) Uczelnie podlaskie zapytano (podobnie w innych "województwach") jaki prcent ich sudentów stanowią maturzyści z poszczegolnych szkół... Problem polega na tym, że większość absolwentow Łomży idzie na studia do Wawy, spora czesc do Gdanska, reszta w rozsypce a niedobitki (w tej liczbie i ja) trafiaja do Białego... Tylko niecałe 6% abolwentów ogólniaka nr I z Łomży trafia na studia do Białego... Fatalnnie... Pozostałe 94% spokojnie sobie radzi w Wawie w 3mieście i w innych prowincjach Polski (w tej liczbie i w Białym...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Ranking liceów 2004 IP: 81.15.254.* 16.03.04, 09:07 Ostrożniej z tymi zarzutami o "nienawiści" Białegostoku do Łomży, żebym nie trzeba było pisać o głupocie, zakompleksieniu, obrażalstwie, a przede wszystkim braku umiejętności czytania ze zrozumieniem, wymaganej na poziomie szkoły podstawowej. Pomyliłeś ranking Newsweeka z rankingiem Wyborczej! Ranking Newsweeka rzeczywiście jest średnio wiarygodny, choćby poprzez umieszczenie I LO w Łomży - jednej z najlepszych szkół wojew. podlaskiego - na ostatnim miejscu w województwie. Jedna z przyczyn to równe traktowanie przez Newsweek uczelni państwowych i niepublicznych oraz niekompletność danych z części dobrych uczelni państwowych. Ranking Wyborczej nic nie mówi o I LO z Łomży ponieważ to liceum w tym roku nie wzięło w nim udziału. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek58 Brawo I lo w Łomży 16.03.04, 09:53 uomrzan napisał: > Jestem z Łomży (choć nie rodowity Łomżyniak - ale też poczułem co to znaczy > Białystok) - dla ogarniętych nienawiścią na tym mój post się kończy... > > Drobiazg: > Jak powstał ten pseudo"ranking" (pretendent do najgorszego rankingu roku) > Uczelnie podlaskie zapytano (podobnie w innych "województwach") jaki prcent ich Jestem sledziem białostockim i serdecznie gratuluję dyrekcji tegoż ogólniaka że nie wzieła udziału w tym dziadostwie > > sudentów stanowią maturzyści z poszczegolnych szkół... > Problem polega na tym, że większość absolwentow Łomży idzie na studia do Wawy, > spora czesc do Gdanska, reszta w rozsypce a niedobitki (w tej liczbie i ja) > trafiaja do Białego... > Tylko niecałe 6% abolwentów ogólniaka nr I z Łomży trafia na studia do > Białego... Fatalnnie... Pozostałe 94% spokojnie sobie radzi w Wawie w 3mieście > i w innych prowincjach Polski (w tej liczbie i w Białym...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocznik 1994 I LO w Bielsku Podlaskim IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 01:10 Jak to milo slyszec ze docenione zostaly Kosciuchy z Bielska, wlasnie w tym roku mija 10 lat kiedy ukonczylem ta szkoly!!! pozdrawiam serdecznie wszystkich naszych belfrow i klase mat-fiz. IV c mistrze jest!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radio ma pysk Re: I LO w Bielsku Podlaskim IP: 194.146.128.* 16.03.04, 09:26 Koncz panie Kwasowski te kretynskie rankingi i wstydu oszczeć. Już dawno tak sie nie usmiałem, jak teraz czytając ten ranking. Co mnie tak rozbawiłO? Na przykład,pozycja IVlo. Zajmuje ono ex aequo 4i5 miejsce z IIlo, oraz wyprzedza SLO. Dwójka i SLO znajdują się na liscie ogólnopolskiej najlepszych liceow w POLSCE. Z Biłegostoku na tej liscie jest jeszcze I, III i VI. IV z jej poziomem nauczanie niepredko tam sie znajdzie. Jeszcze jedna uwaga: w kapitule był dyr. IV pan Kiszkieli chyba dlatego taka wysoka pozycja tej w sumie przecietnej szkoły.Mam również uwagi odnosnie ocen olimpijczyków: olimpijczyk z jezyka białoruskiego i przykladowo z matematyki otrzymuje taką samą ilość punktów.Białoruski jest w kilu szkółach w Polsce, inne przedmioty w tysiącach. I gdzie tu sprawiedliwosć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radio ma pysk Re: Wiarygodnosć danych???? IP: 194.146.128.* 16.03.04, 11:20 Czy ktoś sprawdza wiarygodnosc informacji podanych przez dyrektorów? Mam prawo podejrzewac żze nie. W ostatnim rankingu białostockich gimnazjów podano że jedno z gimnazjów posiada salę gimnastyczną i hale sportową. Gimnazjum to zajeło jedno z czołowych miejsc. Mieszkam niedaleko tego gimnazjum. Znajduje sie w byłym przedszkolu, salę gimnastyczną{małą} owszem ma, hala natomiast jest chyba w wyobrazni dyrektora. A kazda nieprawda to dodatkowe punkty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuala_lumpur Re: Wiarygodnosć danych???? IP: *.dip.pu.ru / 194.85.123.* 16.03.04, 12:59 Wszytkie te rankingi sa do... chrzanu. Roznym elementom oceny mozna przypisywac rozny wplyw na wynik ostateczny; jaki bedzie to wplyw zalezy od organizatorow rankingu. W raknkingy rzepy i newsweeka moj wydzial zajal 1wsze miejsce w kraju. Tylko studiujacy na tym wydziale mogli poznac sie na bzdurach jakie sprzedala uczelnia szanownym gazetom. A potem maturzyci czy gimnazjalisci sie podniecaja i porownaja procenty i punkty. Jak chcesz miec pojecie o poziomi w jakiejs szkole porozmawiaj z uczniami tej szkoly i zorientuj sie w kadrze. I najwazniejsze: to jakie wyniki osiagniesz w szkole/ na studiach przede wszystkim zalezy od Ciebie a nie od szkoly. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.Kiszkiel, IV LO Re: I LO w Bielsku Podlaskim IP: 81.15.254.* 16.03.04, 20:04 Po raz kolejny (wcześniej jako "J." w sprawie I LO z Łomży)czuję się zobowiązany zareagować na opinię wynikającą m.in z braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. Tym bardziej,że tym razem sprawa dotyczy mojej szkoły i mnie osobiście.Trudno dyskutować z ludźmi, którzy nie zadają sobie trudu, by ze zrozumieniem przeczytać tekst w gazecie (np. jakiś ranking), rzetelnie poznać fakty, zweryfikować zasłyszane opinie, zachować umiar w publicznym wydawaniu opinii na temat osób, instytucji, problemów, o których mało wiedzą. Niestety czasami trzeba. 1. Niestety nie podaje Pan/Pani precyzyjnie źródła swojej wiedzy o nieobecności IV LO w Białymstoku na "ogólnopolskiej liście najlepszych liceów w Polsce". Sądząc jednak z drugiej części listu, chodzi Panu/Pani o ranking "Perspektyw" i "Rzeczpospolitej". Jeżeli tak, to tylko złą wolą, ewentualnie kłopotami ze wzrokiem lub brakiem umiejętności, o której mowa na wstępie - można wytłumaczyć fakt, że nie zauważył Pan/Pani na tej "liście" IV LO w Białymstoku na 196 miejscu w Polsce (tuż przed, a właściwie ex eaequo z II LO). Co do SLO, nie jestem pewien czy w ogóle jest na tej "liście", ale na pewno nie przed IV LO. 2. Ranking Newsweeka to kolejna "ogólnopolska lista najlepszych liceów w Polsce". O moich wątpliwościach co do rzetelności tego rankingu pisałem już wcześniej w związku z niską w nim pozycją I LO w Łomży. Jeżeli jednak tylko czytać suche liczby, to mogę się tylko cieszyć : IV LO jest na 8 miejscu w województwie podlaskim (na 46 skasyfikowanych ogólniaków) i na 101 miejscu w Polsce (to miejsce ustaliłem w efekcie zastosowania umiejętności czytania ze zrozumieniem całego artykułu w Newsweeku). 3. Nie przeceniam znaczenia rankingów dla oceny poziomu mojej szkoły i innych szkół. Jeżeli jednak ktoś chce traktować wyniki rankingów Perspektyw, Newsweeka, Wyborczej jako wyznacznik wartości szkoły powinien dokładnie poznać te wyniki, a także stosowane tam kryteria i metody ustalania tych wyników. 4. O wartości i poziomie pracy IV LO w Białymstoku, oprócz rankingów, świadczy dobrze bardzo wiele innych faktów. Żeby o nas mówić, trzeba jednak zadać sobie trochę trudu żeby je poznać. Samo studiowanie wyników rankingów (jakże niestaranne), zasłyszane szczątkowe opinie lub osobista niechęć nie upoważniają do wygłaszania takich sądów. 5. Sugestia, iż moja obecność w kapitule rankingu Wyborczej miała wpływ na pozycję w nim mojej szkoły, oznacza zarzut nieuczciwości pod moim adresem i całej kapituły. To kolejny dowód na to, jak łatwo niektórym ludziom przychodzi formułowanie opinii o innych ludziach bez znajomości tych ludzi, bez znajomości mechanizmów działania instytucji, czy też np. tworzenia rankingów szkół. To smutne, ale coraz mniej dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanka Re: I LO w Bielsku Podlaskim IP: 217.97.164.* 12.04.04, 19:34 Panie niedoinformowany,białoruski wykładają w 2 ogólniaku a nie pierwszym,ale słuszne spostrzeżenia co do brania pod uwagę olimpiad z języka białoruskiego w krajowych rankingach.Uważam iż 1LO zdecydowanie przewyższa białorusy i cieszę się że w końcu ta szkoła została doceniona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fofa rocznik 1994 Re: I LO w Bielsku Podlaskim IP: *.telenergo.pl 17.03.04, 16:25 Ja rowniez z radoscia przeczytalem wyniki rankingu. Moje kochane Kościuchy (I LO w BP) w czołówce! Pozdrawiam wszystkich nauczycieli i absolwentow z rocznika 1994. Pamietacie te rytmy: Yeah aha ! 4c mistrzem jest, mistrzem jest ! Yeah aha ! Zastanawiam się tylko gdzie jest ta nowa sala gimnastyczna, o ktorej mowi pani dyrektor. Moze ktos mi odpowie bo dawno nie odwiedzalem I LO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: I LO w Bielsku Podlaskim IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 18.03.04, 18:15 Ja też z rocznika 1994. Miło przeczytać o tym, że Kościuchy wciąż potęgą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosciuch Re: I LO w Bielsku Podlaskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 13:03 Ale z tą sala gimnastyczną to numer;-) Raptem zrobili nowy sufit i pomalowali ściany. Parkiet, jaki był taki i został. I żeby był śmieszniej to tuż przed studniówka. A komputery w czytelnie służą głównie do grania w małysza na okienkach i przerwach ;-) Za miesiąc będę zdawał w tej szkole maturę i mam nadzieje ze jakoś zdam :) Pozdrowienia dla wszystkich maturzystów z I LO (zwłaszcza IV b) Pozdr. Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akw Re: Ranking liceów 2004 IP: 213.25.24.* 17.03.04, 08:44 Myślę, że organizatorzy powinni przedstawić kryteria jakimi kierowali się przy podejmowaniu decyzji. W rankingu liceów warszawskich podawana jest liczba osób przyjętych w danym roku na AM, UW, SGGW, SGH i.t.d., a informacja o liceach białostockich nie zawiera tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Ranking liceów 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 16:29 gratuluje Kosciuchom wielkiego sukcesu, absolwentka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex licealista poczytajcie ranking Newsweeka IP: 212.33.78.* 18.03.04, 13:17 W Newsweeku zastosowano jedyne wiarygodne kryterium: jaki procent absolwentów dostaje się na renomowane (publiczne) uczelnie. Brano pod uwagę 112 uczelni i ankiety wypełniały właśnie te uczelnie, a nie same licea. Wypełnianie ankiet przez same licea to klasyczna ściema, bo ankiety są rasowane i okazuje się że 99,9% dostaje się na studia (o tym, że jest Szkoła Sekretarek, ul Ciepła czy inne płatne matołownie, nikt już nie pisze). I co wyszło w ankiecie Newsweeka? Odsetek absolwentów w woj podlaskim - na dobrych uczelniach sięga 60% (w czołówce liceów)!! I LO wcale nie jest takie super, bo jest dopiero na 4 miejscu, za III i II LO. Renoma I LO to balon dmuchany przez lata, już od lat siedemdziesiątych. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Ex-licealistki Re: poczytajcie ranking Newsweeka IP: 212.33.80.* 18.03.04, 14:26 Tylko pogratulować umiejętności czytania ze zrozumieniem!!! W rankingu Newsweek'a przyjęto błędny sposób liczenia. Sama redakcja przyznała się, że nie wszystkie uczelnie odpowiedziały na zapytanie dziennikarzy o "pochodzenie" studentów. Na podstawie tych niepełnych danych wyciągnięto wnioski. Podzielono liczbę uzyskaną od części uczelni i podzielono ją przez liczbę WSZYSTKICH absolwentów. Popełniono też inny błąd: nie uwzględniono w tych zestawieniach absolwentów kształcących się poza miejscem zamieszkania. Oto I LO w Łomży, których 100% absolwentów studiuje zostało sklasyfikowane na prawie ostatnim miejscu w województwie!!! Tak samo stało się z I LO w Białymstoku. Z pełną odpowiedzialnością chcę stwierdzić, że studiuje (na niepłatnych uczelniach) w całej Polsce ponad 95% absolwentów. Bardzo wielu z nich - ponad 25% - studiuje w Warszawie na Politechnice Warszawskiej, na SGH, na Uniwersytecie Warszawskim. Studiują też w Krakowie na Uniwersytecie Jagiellońskim, a także w Poznaniu oraz Olsztynie. To właśnie tej liczby absolwentów zabrakło przy obliczeeniach Newsweeka. Proszę przeczytać komentarze do rankingu Neewsweeka i zobaczyć jak ten ranking oceniany jest w Polsce. Artykuł można znaleźć pod adresem: newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9277 Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik14 Re: poczytajcie ranking Newsweeka 18.03.04, 15:09 Gość portalu: Do Ex-licealistki napisał(a): > Tylko pogratulować umiejętności czytania ze zrozumieniem!!! > > W rankingu Newsweek'a przyjęto błędny sposób liczenia. > Sama redakcja przyznała się, że nie wszystkie uczelnie odpowiedziały na > zapytanie dziennikarzy o "pochodzenie" studentów. Na podstawie tych niepełnych > danych wyciągnięto wnioski. Podzielono liczbę uzyskaną od części uczelni i > podzielono ją przez liczbę WSZYSTKICH absolwentów. > > Popełniono też inny błąd: nie uwzględniono w tych zestawieniach absolwentów > kształcących się poza miejscem zamieszkania. > Oto I LO w Łomży, których 100% absolwentów studiuje zostało sklasyfikowane na > prawie ostatnim miejscu w województwie!!! > > Tak samo stało się z I LO w Białymstoku. Z pełną odpowiedzialnością chcę > stwierdzić, że studiuje (na niepłatnych uczelniach) w całej Polsce ponad 95% > absolwentów. Bardzo wielu z nich - ponad 25% - studiuje w Warszawie na > Politechnice Warszawskiej, na SGH, na Uniwersytecie Warszawskim. Studiują też w > Krakowie na Uniwersytecie Jagiellońskim, a także w Poznaniu oraz Olsztynie. > To właśnie tej liczby absolwentów zabrakło przy obliczeeniach Newsweeka. > > Proszę przeczytać komentarze do rankingu Neewsweeka i zobaczyć jak ten ranking > oceniany jest w Polsce. > > Artykuł można znaleźć pod adresem: > newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9277 > ILO z Łomży zajęło nie prawie ostatnie ale ostatnie 47 miejsce z 5,38% przyjetych uczniów na studia.Ja się pytam jak to mozliwe,że ubiegłoroczny zwyciezca jest tak nisko.I mam jedną odpowiedź: te wszystkie rankingi można potłuc o kant d..y. Służą one chyba niektórym dyrektorom{z czołówki] do samozadowolenia i uwielbienia Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik14 Re: poczytajcie ranking Newsweeka 18.03.04, 15:29 Bardzo mnie ciekawi dlaczego w rankingu Newsweeka nie znalazło się żadne liceum z takich województw jak: wielkopolskie, zachodnio-pomorskie, warminsko- mazurskie czy kujawsko-pomorskie. Czy tam już jest takie dno,czy ten cały ranking jest do d..y? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Swierszcz Re: Ranking liceów 2004 IP: *.piasta.pl 22.03.04, 09:06 śmiesą mnie te rankingi. Kryteria prawie żadne. Nie sztuką dostać sięna studia, SZTUKĄ SIE UTRZYMAĆ !!! Tak ja na WE PB, z 3 osób z "renomowanego" III LO (hahaha) po pierwszym semestrze odpadły 3, smutne ale prawdziwe. Więc dajce spokój z tymi rankingami. To czego się nauczycie zależy tylko od WAS. Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik14 Re: Ranking liceów 2004 22.03.04, 09:43 Gość portalu: Swierszcz napisał(a): > śmiesą mnie te rankingi. Kryteria prawie żadne. Nie sztuką dostać sięna studia, > > SZTUKĄ SIE UTRZYMAĆ !!! Tak ja na WE PB, z 3 osób z "renomowanego" III LO > (hahaha) po pierwszym semestrze odpadły 3, smutne ale prawdziwe. > Więc dajce spokój z tymi rankingami. To czego się nauczycie zależy tylko od > WAS. Mnie śmieszy w tych rankingach jeszcze jedna rzecz. Uczeń dostający się na studia na jakąś słabą uczelnię i takowy wydział, jest tak samo punktowany jak student przyjety np. na SGH czy inną renomowaną uczelnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Ranking liceów 2004 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 22.03.04, 13:10 a ja chciałem sie zapytac co rozumiesz pod pojeciem "renomowanej uczelni"??może to taka, ktora zajmuje czołowe miejsca w rankingach??chce ci tylko tyle powiedziec,ze na slynne przytoczone przez Ciebie SGH wcale nie tak trudno sie dostac.kiedy ja bezposrednio po maturze zdawałem na informatyke na polibude do gdanska to o jeden indeks walczyło około 8 osob.a kumpel z klasy,ktory startował na esgieh mial "troszke" mniej konkurentów- bo jakies 3,5 max. 4 osoby na miejsce.a jeszcze co ciekawsze to na informe na PB było 10 albo 11 osob na miejsce!!!a jak wiadomo polibuda białostocka uchodzi za jedna z najslabszych w polsce.zauwaz.ze to czy ktos zdaje na uczelnie tzw."slabsze"(za jakie pewnie uwazasz uczelnie białostockie)-wcale nie musi zależeć od jego potencjału intelektualnego,ale np. od sytuacji finansowej.nie kazdego po prostu stac na to, aby wyjechac na te najbardziej prestiżowe i uznane studia.no i w koncu to do czego zmierzałem-KAZDEGO ABSOLWENTA OGOLNIAKA,KTORY DOSTAL SIE NA NIEODPLATNE STUDIA DZIENNE POWINNO SIE PUNKTOWAC W TAKICH RANKINGACH NA TYCH SAMYCH ZASADACH!!! a to, ze rankingi sa glupie i niesprawiedliwe to juz zupelnie inna kwestia! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Re: Ranking liceów 2004 IP: *.chello.pl 04.05.04, 03:14 stary..spróbuj sie dostac na SGH to zrozumiesz dlaczego jest tam "tylko" 3,5 kandydata na jedno miejsce..tutaj zdaje sie 4 egzaminy, z których raczej żadnego nie można zawalić, chyba ze jestes geniuszem z maty lub języków i dostaniesz maksimum punktów(co nie jest łatwe)..wielu ludzi nawet nie próbuje..selekcja zaczyna sie juz w czasie podchodzenia do egzaminów..i śmieszą mnie porównania np. z taką informatyką na SGGW gdzie jest ok.20 kandydatow na 1 miejsce, ale po prostu jakość wiedzy tych osób jest niższa..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasikonik Re: Ranking liceów 2004 IP: 212.33.80.* 22.03.04, 16:12 Śmieszą mnie te ataki zakompleksionych absolwentów niektórych liceów na te renomowane. To prawda, że z liceów o numerach powyżej VI nikt nie odpada ze studiów na dobrych kierunkach. Wynika to z faktu, że nikt tam się z tych liceów nie dostaje. Nie mają szans podczas rekrutacji z absolwentami liceów od numeru I do VI. Licea o numerach powyżej VI to są po prostu zawodówki przemianowane na licea. I nic tego nie zmieni. Obecna nagonka na licea renomowane, to po prostu robienie ludziom wody z mózgu w przededniu rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świerszcz Re: Ranking liceów 2004 IP: *.piasta.pl 22.03.04, 23:37 Pasikonik o czym to do nas rozmawiasz??? Przecież każdy wie że np takie 3 LO to ćwoki, do którego dostają sie dzieciki dyrektórów, sprzątaczek itp. Już Tobie napisałem że z 3 osób w mojej grupie na WE odpadły 3 z 3 LO (hahaha, aaaaaa jesteś z 3LO i nie rozumiesz co inni piszą?? rozumiem, dzieci po tej szkole tak mają ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasikonik Re: Ranking liceów 2004 IP: *.bsk.vectranet.pl 23.03.04, 05:02 Świerszcz, masz jakiś problem? A co na to lekarze? Jakiś kompleks nie pozwala ci się skupić? Sorry, forum ci w tym nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki ktoś Re: Ranking liceów 2004 IP: 82.139.138.* 24.03.04, 13:25 Nareszcie coś mądrego ktoś napisał!!!! Smieszą mnie te wszystkie rankingi. Uczę się w III LO. Szkółka jest naprawdę fajna i nie obchodzi mnie to na której jest pozycji w rankingach (chociaż to nawet fajnie, że jest w czołówce). Uczyć się trochę trzeba przyznaję :-) ale jeśli chodzi o atmosferę, to mamy naprawdę duży luz. A że wcześniej uczyłem się w I LO to swoje wiem...(poziom jest taki sam, a zresztą zależy od nauczycieli, np. pani W......a. nie rozpieszcza :-) ale fajna jest) Poza tym uważam, że najlepsze są III, II , VI , IV i I LO, chociaż nie we wszystkich jest tak fajnie jak w moim. Nie zamierzam płakać, że moje liceum jest na 2 miejscu i tym samym spadło o jedną pozycję w stosunku do roku poprzedniego. Podniecenie mnie też nie ogarnia z powodu pierwszego miejsca w rankingu Newsweeka. Każdy chwali swoje - taka jest prawda i chyba się to nie zmieni. O gustach się nie rozmawia, a w ich przypadku PRAWDY OBIEKTYWNE nie istnieją (poczytajcie sobie Aronsona albo coś podobnego- ciekawe). Rankingi są chyba na serio do d... i coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę. No a na zakończenie prosiłbym was wszystkich 1. Nie oskarżajcie mnie o analfabetyzm, nieumiejętność czytania ze zrozumieniem czy coś takiego, bo to jest bez sensu. 2. Ranking to nie Wyrocznia Ostateczna 3. Każdy lubi swoje - pamiętajcie o tym 4. No a o liceach poza I, II ,III, IV i VI to można długo rozmawiać.. No to CU senioritas i seniores :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: Ranking liceów 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.04, 20:49 A jak to porównać z rankingiem ogólnopolskim chyba w Newsweeku gdzie III LO jest przed I LO w skali kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Suhar Re: Ranking liceów 2004 IP: *.biatel.com.pl 25.03.04, 21:46 ja osobiscie ucze sie w XI lo i odradzam kazdemu tam isc, szkola posrana maksymalnie, pelna absurdow. Jak ktos sie chce czegos nauczyc czegos i przezyc to w spokojnu to nie do XI!!nauczyciele niektorzy kozacza jacy to oni sa a tak naprawde to....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ranking liceów 2004 IP: 81.15.254.* 31.03.04, 18:21 IV LO Białystok jest najlepszą szkołą!!!!!!!!!!!!! zapraszam wszystkich bardzo serdecznie!!!Drugiej takiej nie ma w naszym województwie.Nie ma prania mózgów tak jak to ma miejsce w III LO czu w I LO !!!!!!!!!!!!!! IV LO jest the best Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: randal Re: Ranking liceów 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 15:28 Na drzewo, zakompleksiona dziewojo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gacek Re: Ranking liceów 2004 IP: *.bsk.vectranet.pl 04.04.04, 06:38 Mógłbym zrozumieć, że chwalisz swoje liceum, ale opluwanie uczniów, nauczycieli innych szkół jest niedopuszczalne. Nie nauczono Ciebie tego w IV LO? Szkoda, bo to właśnie Ty swoją wypowiedzią o I i III liceum udowodniłaś jaki jest stan ducha uczniów IV, jaki poziom wychowania reprezentują i jakimi argumentami potrafią się posiłkować w dyskusji. Mówiąc wprost - z Twojej wypowiedzi wynika, że są grubo poniżej poziomu ogółu uczniów w Białymstoku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Ranking liceów 2004 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 04.04.04, 20:45 Sorry Madziu!A skad Ty wiesz, ze w 1 i 3 to pranie mózgu robia?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: Ranking liceów 2004 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 04.04.04, 00:37 I liceum to najlepsza buda na świecie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ranking liceów 2004 IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 09.04.04, 21:06 Wszystkie te rankingi mozna mozna wyrzucic do kosza. Nie sa one wogole miarodajne. Przypomina mi to wyscig szczurow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalecka Re: Ranking liceów 2004 IP: 213.76.161.* 25.04.04, 12:37 bo wy ludzie w XI LO nie byliście, tej szkoły i tak nie pobijecie, do tego nie potrzebne są żadne głupawe rankingi, JEDENASTKA JEST THE BEST!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ranking liceów 2004 IP: *.bsk.vectranet.pl 10.04.04, 08:37 Właśnie rostały rostrzygnięte eliminacje w Regionalnym Konkursie Informatycznym organizowanym przez Uniwersytet w Białymstoku. Konkurs polega na rozwiązywaniu dość trudnych zadań programistycznych. Składam serdeczne gratulacje wszystkim uczestnikom i finalistom konkursu. Zadania i wyniki eliminacji są dostępne pod adresem: ii.uwb.edu.pl/rkinfor/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivan.lukov Re: Ranking liceów 2004 IP: *.pl 11.04.04, 15:20 czyli 1 lo suwalki? oni z informy sa naprawde dobrzy. ja konczylem 3lo. z mojej klasy 20 osob studiuje na sgh, uw, pw, reszta na innych uczelniach w polsce. to dlaczego w newsweeku mamy tylko 70%? czy naprawde 1/3 kazdej klasy z mojego rocznika nie zdawala na studia? cos mi sie wydaje, ze bylo to max 2-3 osoby z klasy, czyli wychodzi ponad 90% przyjetych... cos mi tu smierdzi;) a w 3lo byla bardzo przyjazna atmosfera. gdybym jeszcze raz mial tam zdawac, to bardzo chetnie. tylko bestie parking na wiosne zamykaja. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazga Re: Ranking liceów 2004 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.04, 21:21 Ogromnie ucieszyl mnie sukces I LO im. T. Kościuszki w Bielsku Podlaskim. Gratuluję! Obecnie mieszkam w woj. mazowieckim, ale w Bielsku się urodziłam , w "Kościuszce" się uczyłam i zdałam maturę w 1976 roku. Ta szkoła już wtedy miała styl i poziom. Byłam w klasie "c" - wówczas o profilu matematyczno- fizycznym. Ale wyrosła ze mnie humanistka, że ho, ho! Ukończyłam kilka fakultetów, pracuję na stanowisku kierowniczym w oświacie. Piszę wiersze, publikuję, mam swoje literackie sukcesy. Wiele razy szukałam w internecie strony mojego dawnego LO, lecz nie znajdowałam. A może jednak istnieje? Za parę dni już może ukaże się mój tomik poezji pt."Jestem znakiem zapytania". Jako absolwentka - chętnie przyjechałabym na spotkanie autorskie do swojej szkoły! Jadwiga Zgliszewska (jazga14@wp.pl) Odpowiedz Link Zgłoś