Dodaj do ulubionych

Requiem Mozarta x2, Warszawa, ndz i pon

16.10.10, 16:31
chyba nie trzeba zachęcać, ale trzeba przypomnieć

Niedziela, 17 października, godz. 20.00
Bazylika Św. Krzyża

Koncert upamiętniający rocznicę śmierci Fryderyka Chopina, podczas którego tradycyjnie już wykonane zostanie Requiem d-moll W.A. Mozarta, tym razem w mistrzowskim wykonaniu Orchestre des Champs-Élysées pod dyrekcją Philippe'a Herreweghe.

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem d-moll (wersja liturgiczna)

UWAGA:

Bezpłatne wejściówki będą rozdawane na pół godziny przed koncertem przed głównym wejściem do Kościoła.

Poniedziałek, 18 października, godz. 20.00
Scena Wielka Opery Narodowej

Christina Landshamer
Ingeborg Danz
Robert Getchell
Matthew Brooke

Collegium Vocale Gent & Accademia Chigiana Siena
Orchestre des Champs-Élysées
Philippe Herreweghe (dyrygent)

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart Symfonia nr 38 Praska
Wolfgang Amadeus Mozart Requiem d-moll (wersja koncertowa)

UWAGA:

Bilety w cenie 45 zł, 35 zł i 25 zł w sprzedaży na stronie www.ebilet.pl oraz na godzinę przed koncertem w Teatrze Wielkim-Operze Narodowej.
Obserwuj wątek
    • crannmer Zachecac? 16.10.10, 19:12
      maro76 napisał:
      > chyba nie trzeba zachęcać, ale trzeba przypomnieć

Jesli Maestro nie zmienil interpretacji od czasow nagrania plytowego, to nalezy raczej ostrzegac i zniechecac.

Bo mozna zrazic ludzi zarowno do marki "Herreweghe", jak i do marki "Requiem Mozarta".
      Co byloby wielka szkoda zarowno dla jednego, jak i dla drugiego.
      • maro76 Re: Zachecac? 16.10.10, 19:43
        crannmer napisał:

> maro76 napisał:
        > > chyba nie trzeba zachęcać, ale trzeba przypomnieć
        >
        > Jesli Maestro nie zmienil interpretacji od czasow nagrania plytowego, to nalezy
        > raczej ostrzegac i zniechecac.
        >
        > Bo mozna zrazic ludzi zarowno do marki "Herreweghe", jak i do marki "Requiem Mo
        > zarta".
        > Co byloby wielka szkoda zarowno dla jednego, jak i dla drugiego.

nie wiem nie znam się na niuansach dyskografii
        ale skoro darmo dają to nie ma co wybrzydzać :)
        • a000000 Re: Zachecac? 17.10.10, 21:19
          Właśnie skończyła się transmisja w PRII. Było PIĘKNIE!!! Doskonali muzycy, doskonałe precyzyjne wykonanie. No i łacina.

Vivat Chopin! Requiescat in pace.
          • miskidomleka Re: Zachecac? 17.10.10, 21:21
            Jak requiescat to już nie vivat ;-)
            • a000000 Re: Zachecac? 17.10.10, 21:26
              miskidomleka napisał:

> Jak requiescat to już nie vivat

a to niby dlaczego? Człowiek z zaświatach, a więc requiescat.... ale między nami żyje i żyć będzie... a więc Vivat!!!!
              • a000000 Re: Zachecac? 17.10.10, 21:28
                misko do mleka!!! Twoja stopka jest ...no, nie mam słów. =O =O =O
          • a000000 Re: Zachecac? 17.10.10, 21:25
            oczywiście wolę wykonanie w dużym zespole, bardzo dużym... Ten utwór wymaga MASY dźwięku.
            Ale tym większe uznanie dla Herreweghe i dla zespołu.
    • maro76 Re: Requiem Mozarta x2, Warszawa, ndz i pon 17.10.10, 22:59
      niestety Cranmerowi nie udało się wszystkich zniechęcić i stałem w solidnej kolejce do wejscia
      a jak już wlazłem to miejscówka była mało strategiczna, nic nie widzialem a i słyszałem tak sobie, no chyba że mówimy o rozmowach dźwiękowców na zapleczu i brzmiących pełnym wachlarzem alikwotów kaszlnięć z głebi trzewi

ogólnie słabe warunki do słuchania, nawet nie wiem czy tam faktycznie byli ci artysci co mieli być ;)

takie lajtowe Requiem, kulturalnym mezzoforte grane (nie mylić z państwowym mezzo forte)
      osobiscie jako prosty słuchacz wole łopatologiczne cięzkie brzmienia karajanowskie ale co tam
      nie narzekam
      • a000000 Re: Requiem Mozarta x2, Warszawa, ndz i pon 18.10.10, 00:01
        maro76 napisał:

> osobiscie jako prosty słuchacz wole łopatologiczne cięzkie brzmienia karajanows
        > kie ale co tam nie narzekam

dla mnie wykonanie płytowe (mam ) Karajana jest zbyt ciężkie, powolne... ale też nie narzekam bynajmniej...

ja słuchałam dzisiejszej produkcji ...wstyd powiedzieć.... przez rado z telefonu komórkowego, przez słuchawki. Nie było ani gadania, ani kaszlu, ani komentarzy.... był mjuzik... Czysty Wielki Amadeusz! no i Wieka Sztuka zespołu i dyrygenta. Tempo wirtuozowskie - nie każdy chór filharmoniczny by pociągnął... idealnie, równiutko i w tempie.

Ja już to dzieło słyszałam w wersji chórzystów słownie dwunastu, a i w wersji chórzystów... trzystu! przyznam, że tych trzystu trzeba było spowolnić, aby nie wypadli na zakręcie.....
        i za każdym razem utwór mnie poraża. Niewiele środków wyrazu a ile treści!!!!

• maro76 Re: Requiem Mozarta x2, Warszawa, ndz i pon 18.10.10, 17:17
          a000000 napisała:

> maro76 napisał:
          >
          > > osobiscie jako prosty słuchacz wole łopatologiczne cięzkie brzmienia kara
          > janows
          > > kie ale co tam nie narzekam
          >

no ja też nie, mam wersję z roku 1962
          niesamowicie posępne intro ;)

> dla mnie wykonanie płytowe (mam ) Karajana jest zbyt ciężkie, powolne... ale te
          > ż nie narzekam bynajmniej...
          >
          > ja słuchałam dzisiejszej produkcji ...wstyd powiedzieć.... przez rado z telefon
          > u komórkowego, przez słuchawki. Nie było ani gadania, ani kaszlu, ani komentarz
          > y.... był mjuzik... Czysty Wielki Amadeusz! no i Wieka Sztuka zespołu i dyrygen
          > ta. Tempo wirtuozowskie - nie każdy chór filharmoniczny by pociągnął... idealni
          > e, równiutko i w tempie.
          >

ma być DVD z tym koncertem

> Ja już to dzieło słyszałam w wersji chórzystów słownie dwunastu, a i w wersji c
          > hórzystów... trzystu! przyznam, że tych trzystu trzeba było spowolnić, aby nie
          > wypadli na zakręcie.....
          > i za każdym razem utwór mnie poraża. Niewiele środków wyrazu a ile treści!!!!
          >
          >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka