Dodaj do ulubionych

Franek bierze kamienicę

16.12.10, 01:29
to nie jest "największy przetarg w dziejach Zarządu Mienia Komunalnego jak do tej pory", przecież za Dom Towarowy spółka , która otworzyła tam dzisiaj Bierhalle płaci z tego co mi wiadomo 11zł/m a tych metrów jest ponad 4000, a przecież wygrała przetarg od ZMK!więc coś z tymi "dziejami" nie tak...

Obserwuj wątek
    • kiczkis Franek bierze kamienicę 16.12.10, 03:08
      ..."miejscy urbaniści opracowali wstępną koncepcję przebudowy gmachu. Potrzebna będzie rozbudowa dachu, nowa elewacja ze zmienionym układem okien."..
      =======================================================

- Czyli budynek całkowicie niemal zatraci swój charakter..

Tu nawet komentować nie ma co.. Przychodzi na myśl los kamienicy z Warszawskiej - etc..itp..

Chwalibóg ma "godnych" następców w B-toku, dorównujących "klasą" i mentalnością "zasłużonym dla B-toku" - Nowakowskiemu.. Zosieńce Cybulko, proboszczowi z Sw.Rocha i zarządcy katedry - "barierkowicza" z Fary..
      • stach.konwa Re: Franek bierze kamienicę 16.12.10, 09:21
        Otóż proboszcz albo piłkarz są po prostu ludźmi i maja prawo mieć zły gust. To pan Nowakowski i pani Cybulko są od tego, by chronić przed tego gustu skutkami. Nie da się tego jednak zrobić, jeśli podejmuje się decyzje na klęczkach.
      • re_x Re: Franek bierze kamienicę 16.12.10, 11:16
        akurat dach w tej kamienicy ( a raczej poddasze )powstał dopiero pod koniec lat 80-tych o ile mnie pamięć nie myli, wcześniej to był tzw. klocek z prostym dachem- nałożono po prostu konstrukcję z kratownic i pokryto blachą-przynajmniej pasuje do reszty budynków
        • kiczkis Dobrze że Franek bierze kamienicę.. 17.12.10, 17:55
          re_x napisał:

> akurat dach w tej kamienicy ( a raczej poddasze )powstał dopiero pod koniec lat
          > 80-tych o ile mnie pamięć nie myli, wcześniej to był tzw. klocek z prostym dac
          > hem- nałożono po prostu konstrukcję z kratownic i pokryto blachą-przynajmniej
          > pasuje do reszty budynków
          -----------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wiedziałem o tym.. Pod koniec lat 80-tych już od kilku lat żyłem poza Krajem i B-tokiem, a po ponad 25 latach pamięć zaczyna być zawodna..
          Bezsprzecznie jednak, obecny wygląd pasuje do reszty budynków (nie tylko tych "w ciągu", ale i do "Astorii").

Oczywiście nie ma to wszystko nic wspólnego z "Frankiem".. Tylko przyklasnąć i chuchać na niego.. W końcu swoje pieniądze wkłada w swoje rodzinne miasto..

- Więcej takich "Franków"..
        • followthesun Re: Franek bierze kamienicę 17.12.10, 19:57
          A przed wojną i zaraz po I wojnie budynek wyglądał tak:

i53.tinypic.com/e9snpc.jpg
          Nie chce mi się szukać, ale nie mam pewności, czy tez nie został przebudowany do tego momentu.
          • kiczkis - "Nie istnieje przyszłość bez przeszłości".. 17.12.10, 21:31
            followthesun napisała:

> A przed wojną i zaraz po I wojnie budynek wyglądał tak:
            >
            >
            i53.tinypic.com/e9snpc.jpg
            > Nie chce mi się szukać, ale nie mam pewności, czy tez nie został przebudowany d
            > o tego momentu.
            -----------------------------------------------------------------------------------------

Napewno jest to obecna Sienkiewicza 3 - dawne kino TPPR i klubo-kawiarenka MPiK ???

Wrażenie niesamowite.. Wraca solidny kawałek przeszłości miasta..

Bóg ci zapłać dobry człowieku za to zdjęcie..

- Oby działalność obecnych "architektów" nie skończyła się tak jak z koszmarnym Koszałkiem-Opałkiem z bliskiego sąsiedztwa..

P.S. - Zamiast ganiać bezproduktywnie "fasiśtów" i rasiśtów", może warto by energie poświecić na dokumentowanie i publikowanie (poznawanie) wyglądu Białegostoku z dalszej i bliższej przeszłości?

Dla przykładu.. - Może znalazłyby się u kogoś zdjęcia powiedzmy.. Technikum Mechanicznego jeszcze w carskim budynku naprzeciw Caritasu i Veritasu i Botanicznej..
            - Albo słynna "Staromiejska" i obok też sławny "wodopój" (tak to się nazywało?) a może i sam Sienny Rynek?
            - Być może ktoś ma zdjęcia bardzo ciekawie położonego stadionu "Ogniska" jeszcze przy Szosie Żółtkowskiej - zanim stała się "ul.Zwycięstwa".. - albo wyglądu ulicy Brukowej naprzeciw I-go "Ogólniaka"??
            - A jak wyglądała Jurowiecka od wjazdu z Sienkiewicza do ówczesnego dworca PKS - zanim jeszcze "obdarowano" Białystok Placem Inwalidów czy Defilad?

- etc..itd..itp.. - Warto by było..
            • followthesun Re: - "Nie istnieje przyszłość bez przeszłości".. 17.12.10, 21:40
              kiczkis napisał:

Napewno jest to obecna Sienkiewicza 3 - dawne kino TPPR i klubo-kawiarenka MPiK???

Na pewno. :)
              Dawniej kamienica Zabłudowskich.

Polecam Skyscrapercity. Tam są ludzie z pasją. :)
              • followthesun Re: - "Nie istnieje przyszłość bez przeszłości".. 17.12.10, 22:01
                Polecam ten wątek na przykład:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=355582
            • nick_llatarnika Re: - "Nie istnieje przyszłość bez przeszłości".. 17.12.10, 23:23
              > - Albo słynna "Staromiejska" i obok też sławny "wodopój" (tak
              > to się nazywało?)
              a może i sam Sienny Rynek?

w Staromiejskiej pierwszy raz piłem piwo w pierwszej klasie liceum, w Barze Targowym również w tym wieku, chociaż pierwsze zamówione piwo Wiera mi podprowadziła.

"wodopoju" jednak nie pamiętam. czyżby chodziło właśnie o Targowy?

--
              "Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty tak, aby swym pojmowaniem istoty sprawy nie peszył przełożonego"

/Ukaz Cara Rosji Piotra I z dnia 09.12.1708r./
            • stach.konwa Re: - "Nie istnieje przyszłość bez przeszłości".. 18.12.10, 08:47
              Istnieje bardzo bogata kolekcja fotografii i pocztówek Białegostoku zgromadzona przez pana Wiśniewskiego, który pojawia się czasem na tym forum jako "bagnówka". Kolekcje mozna obejrzeć w...Michałowie, gdyż w Białymstoku jakoś dziwnie chłodne zainteresowanie tę kolekcją miało miejsce. Za to centrum zamenhoffa swego czasu ogłosiło akcję, by ktokolwiek, kto ma jakieś stare zdjęcia i pocztówki zgłosił się, gdyż będzie się...tworzyć kolekcję.
      • kajmir Re: Franek bierze kamienicę 18.12.10, 08:36
        Po co te bicie piany. To nie jest pierwszy artykuł o powyższej nieruchomości. Projekt przebudowy ma być odzwierciedleniem koncepcji Stanisława Bukowskiego

kiczkis napisał:

> ..."miejscy urbaniści opracowali wstępną koncepcję przebudowy gmachu. Potrzebna
        > będzie rozbudowa dachu, nowa elewacja ze zmienionym układem okien."..
        > =======================================================
        >
        > - Czyli budynek całkowicie niemal zatraci swój charakter..
        >
        > Tu nawet komentować nie ma co.. Przychodzi na myśl los kamienicy z Warszawskiej
        > - etc..itp..
        >
        > Chwalibóg ma "godnych" następców w B-toku, dorównujących "klasą" i menta
        > lnością "zasłużonym dla B-toku" - Nowakowskiemu.. Zosieńce Cybulko, pro
        > boszczowi z Sw.Rocha i zarządcy katedry - "barierkowicza" z Fary..
    • mitter Franek bierze kamienicę 16.12.10, 08:33
      "A nowa inwestycja w Białymstoku miałaby pochłonąć nawet 6,9 mln tys. zł."

To chyba robią Franka w bambuko. Zgodnie z artykułem to płaci za ten lokal astronomiczną kwotę.

Ktoś czyta ze zrozumieniem artykuły, które puszczane są w świat?

• kajmir Re: Franek bierze kamienicę 18.12.10, 08:28
      A ja mam pytanie, ile to jest "6,9 mln tys. zł."?
      • azp11 Re: Franek bierze kamienicę 18.12.10, 10:16
        6,9 mld zł.
    • nick_llatarnika Franek bierze kamienicę. Będzie klub jazzowy i ... 19.12.10, 12:44
      wierzę w tę inwestycję i cieszę się że za ok 2 lata Białystok dorobi się pierwszego, mam nadzieję z prawdziwego zdarzenia klubu jazzowego. podczas pobytu w Białymstoku często będę tam zaglądał i będzie gdzie gości zaprosić...

pierwszy raz muszę też pochwalić władze miasta z gospodarne rozwiązanie. ktoś wpakuje sporą kasę w remont i jeszcze czynsz będzie płacił
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka