zet_jot 20.01.11, 10:07 Pewnie marszałek będzie chciał przeczekać, skoro dyrektorowi kończy się kontrakt w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_grann Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzyków 20.01.11, 13:30 Orkiestra nie chce dyrektora, Muzeum Podlaskie rowniez go nie chce ! Kogo to jednak interesuje ? Wielka szkoda, ze w wolnym kraju, przymyka sie oko na przeksztalcanie instytucji publicznych w, de facto, prywatne firmy ! Nie slucha glosu pracownikow, nie reaguje na ich skargi, daje przyzwolenie na mobbing... Atmosfera strachu, braku zaufania i dialogu z dyrektorem.. brzmi znajomo, nieprawdaz ? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk.eu A czy to jest dobra orkiestra ? 20.01.11, 14:53 A może dyrektor jest po prostu zbyt wymagający ? Odpowiedz Link Zgłoś
ewar.1956 Re: A czy to jest dobra orkiestra ? 20.01.11, 15:04 Nawet jeśli jest znakomitym muzykiem i fachowcem w swojej dziedzinie, powinien uwzględniac prawa pracownicze, bo do tego go obliguje funkcja , jaką pełni. jerzyk.eu napisał: > A może dyrektor jest po prostu zbyt wymagający ? Odpowiedz Link Zgłoś
zet_jot Re: A czy to jest dobra orkiestra ? 20.01.11, 15:25 jerzyk.eu napisał: > A może dyrektor jest po prostu zbyt wymagający ? To chyba nie w tym rzecz. Niedawno odszedł z pracy b.dobry skrzypek, koncertmistrz.Nie sądzę, żeby nie potrafił sprostać wymaganiom dyrektora. Jeśli chodzi o grę oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
ewar.1956 Re: Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzy 20.01.11, 14:59 Racja. Sama tego doświadczyłam w Muzeum Podlaskim. I podobnie myśli bardzo wiele osób pracujących w tej placówce. Nie liczy się praca, wiedza, czy doświadczenie, tylko donosy i odpowiednia postawa uniżoności wobec pożałowania godnej "władzy" Już niedługo dzięki sprawnie działającym kadrom i panu dyrektorowi, zostaną same " liży...y wchodzące w wiadome miejsce bez masła". Działalności związków zawodowych też już de facto nie ma, bo każdy się boi i chce pracowac, zwłaszcza w takiej pipidówie jak Białystok, gdzie pracy brak. Odpowiedz Link Zgłoś
a_grann Re: Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzy 21.01.11, 10:14 Praca, wiedza i doswiadczenie, to wartosci, ktore nie licza sie tam zupelnie... Najlepiej kiedy sie ich nie posiada, o ambicjach takze nalezy zapomniec... Ale, czego mozna oczekiwac, kiedy jednym z najwiekszych oddzialow tej placowki dowodzi osoba o rolniczym wyksztalceniu... ... Coz ona moze zainicjowac, jesli nie atmofere i poziom PGR-u... Gratuluje jednak zalodze Opery, ze potrafila solidarnie przeciwstawic sie takiej atmosferze, i o patologiach na linni zaloga - dyrektor !!! Niby to taki standard, ze pracownik ma do tego prawo, mowienie o takich sprawach to nie przywilej, ale wlasnie prawo kazdego z nas ! Odpowiedz Link Zgłoś
ewar.1956 Re: Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzy 21.01.11, 12:30 Jeśli we wszystkich białostockich placówkach związanych z kulturą panuje taka atmosfera i taki poziom jak w Muzeum Podlaskim pod rządami "jaśnie oświeconego" Pana dyrektora Andrzeja Lechowskiego, to Białystok długo jeszcze pozostanie "Polską Z" a nie "B" nawet. Wystarczy przypomniec Muzeum Ikon i merytoryczny poziom , jaki prezentuje stała wystawa w tej placówce, czy wystawa w Muzeum Historycznym powstałe pod auspicjami tegoż Pana. Brak zarówno rzetelnosci, jak i prawdy historycznej, którą nieudolnie usiłuje się zastąpic efektami specjalnymi rodem z prowincjonalnego teatru. "Bylejakośc", "tumiwisizm", "hurrrraoptymizm" i "błyszczenie" na salonach oraz w mediach - to cechy, które mają zastąpic rzetelny wysiłek i profesjonalne podejście do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Re: Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzy 21.01.11, 14:54 A jak się ma sprawa z konkursami na stanowiska dyrektorów placówek kultury, tak by były to funkcje sprawowane najwyżej przez cztery lata a pretendentów wyłaniano by z konkursów. Dożywotnie sprawowanie takich funkcji nie służy społeczeństwu, czego przykładem chociażby Łukaszenka. Oczywiście to żart z tym Łukaszenką, ale mamy w końcu demokrację. Podobno rząd miał podjąc stosowną ustawę zabraniającą pełnic takie funkcje dożywotnio ( przynajmniej jeśli idzie o muzealnictwo). Czyżby umarło to śmiercią naturalną? Odpowiedz Link Zgłoś
dekada2020 Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzyków 21.01.11, 20:01 Białostockie instytucje nie mają widać szczęścia...Teoretycznie duże muzeum podlaskie karleje z miesiąca na miesiąc, realizacje pomysłów jednej tylko, choćby i "genialnej" osoby, o której tak tu głośno, prowadzą do wynaturzeń. Szanowni historycy znają to z historii, która nikogo niczego nie nauczyła. Kultura miasta i regionu jest w tym wszystkim najmniej ważna, niestety. Ciekawe, co się musi wydarzyć, żeby WAŻNE OSOBISTOŚCI zauważyły, że ten król jest od dawna goły jak święty turecki. Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Re: Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzy 21.01.11, 20:36 Pozostawanie na jednym stołku ponad dwadziescia lat nie służy dobru instytucji, którą się kieruje. Przypomina mi się tutaj Muzeum w Ciechanowcu i jego wieloletni dyrektor, w gruncie rzeczy zacny i zasłużony człowiek. Rodzi to liczne patologie - umysłowe lenistwo, by nie powiedziec wręcz wtórną tępotę, jak też i bezkarnośc. Stąd potem wynaturzenia w stosunku do podległych pracowników (syndrom"wszystko mi wolno" czy "i tak mi nic nie zrobicie") i brak wizji prowadzenia placówki. Dlatego koniecznosc wymiany szefów, co czas jakiś, zwłaszcza w placówkach przynajmniej ze swej nazwy "kulturalnych", powinno stac się zasadą , która stwarza ożywcze impulsy i większą chęc, by firma osiagała szczyty. Wymiana kadry na młodszą powinna dotyczyc nie tylko szeregowych pracowników, ale przede wszystkim właśnie dyrektora, który jako osoba twórcza i otwarta na nowe trendy i na ludzi będzie umiała zdopingowac swych pracowników do jak najwydajniejszej i twórczej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
osemek Muzeum Ikon 21.01.11, 23:34 Jako laik, któremu się ta ekspozycja bardzo podoba, chciałbym się dowiedzieć, co zdaniem autorek krytycznych wpisów w tym wątku jest z nią konkretnie nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
a_grann Re: Muzeum Ikon 22.01.11, 13:15 Z Wikipedii: Ustawa z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy o muzeach (Dz. U. z 2007 r. Nr 136, poz. 956 z późn. zm.) definiuje: "Art. 1. Muzeum jest jednostką organizacyjną nienastawioną na osiąganie zysku, której celem jest gromadzenie i trwała ochrona dóbr naturalnego i kulturalnego dziedzictwa ludzkości o charakterze materialnym i niematerialnym, informowanie o wartościach i treściach gromadzonych zbiorów, upowszechnianie podstawowych wartości historii, nauki i kultury polskiej oraz światowej, kształtowanie wrażliwości poznawczej i estetycznej oraz umożliwianie korzystania ze zgromadzonych zbiorów". Mam wątpliwości co do: 1. Kształtowania wartości poznawczej. W Muzeum Ikon informacje traktowane są po macoszemu, konia z rzędem temu, kto znajdzie jakieś wiadomości o ikonach na Podlasiu, o staroobrzędowcach, o unitach, o wprowadzaniu zasad unii brzeskiej mimo protestów prawosławnych w XVII w. i likwidacji tejże unii mimo protestów unitów dwieście lat później, o ofiarach śmiertelnych tej likwidacji, o niszczeniu kultury tych ziem, o wspaniałej historii unickiego klasztoru w Supraślu. 2. Jakie wartości historii, nauki i kultury polskiej upowszechnia to muzeum, bo trudno je zauważyć - 97% zbiorów to rosyjskie XIX-wieczne ikony z przemytu, o których historii nie wiadomo nic i zapewne nic już nigdy nie będzie wiadomo. Bo skąd i bo po co? 3. Chętnie się dowiem, jaki związek z kulturą polską albo z regionem mają prezentowane tam zabytki. 4. Jak kształtowana jest wrażliwość estetyczna w tym Muzeum, w którym jest za dużo efektów: współczesnych malowideł ściennych, niedobrej (czytaj: w złym guście)scenografii i efekciarstwa, skutecznie usuwającej w cień to, co powinno być najważniejsze, tj. zabytek. Jeśli najładniejsza panna ubierze się w krzykliwą kieckę i obwiesi choćby i drogocenną biżuterią w dużej ilości, będzie wyglądać jak ta..., no, przedstawicielka najstarszego zawodu. Czy w muzeach ma być inaczej? Co tam ma być najważniejsze? I dlaczego efekty, a nie zabytki:) 5. Argument, ze taka forma się ludziom podoba, do mnie nie trafia. Do filharmonii idę posłuchać muzyki klasycznej, a nie disco polo, które też ma rzeszę fanów. Czy mam z tego wnioskować, że filharmonia ma zmienić repertuar, i dopiero będzie tłum słuchaczy?! Tę wyliczankę można jeszcze długo kontynuować, ale nie wiem, czy wszystko się zmieści:) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk.eu Re: Muzeum Ikon 24.01.11, 09:56 Muzeum ikon bazuje głównie na ikonach pochodzących z przemytu zza wschodniej granicy. Trudno byłoby stworzyć muzeum oparte na ikonach podlaskich ponieważ w zbiorach jest ich po prostu zbyt mało. Zresztą w cerkwiach na Podlasiu, wskutek zawirowań historii, pozostało niewiele ikon starszych niż XIX wieczne. Do muzeum ikon trafiają w większości ludzie nie mający żadnej wiedzy o ikonach i prawosławiu. Jeśli ekspozycja zostanie potraktowano zbyt naukowo do takiego muzeum trafią nieliczni. Muzeum ikon w obecnej formie jest po prostu atrakcyjne dla zwiedzających a jeśli ktoś po zwiedzaniu chciałby pogłębić wiedzę w czasach internetu nie ma z tym najmniejszego problemu. To muzeum żyje i jest ważną atrakcją turystyczną Supraśla. Odpowiedz Link Zgłoś
dekada2020 Re: Muzeum Ikon 24.01.11, 19:28 Hurra, przeciętność i schlebianie wątpliwym gustom zwycięża! Niech żyje Big Brother (też miał dużą oglądalność, z czego wniosek, że był programem wartym polecenia). Odpowiedz Link Zgłoś
ewar.1956 Re: Muzeum Ikon 24.01.11, 19:46 A nie uważasz, że wydajesz zwiedzającym dośc krytyczną ocenę, traktując ich jak "pożytecznych idiotów"? Dlaczego z góry zakładasz, że nie są w stanie opanowac chocby podstawowej wiedzy? Skoro tak , to na pewno nie sięgną po tą wiedzę do internetu. A nie można po prostu połączyc treści bogatych poznawczo z atrakcyjną formą ? Zakładam jednak , że Muzeum ma obowiązek jakieś treści poznawcze rzetelnie przekazywac. jerzyk.eu napisał: > Muzeum ikon bazuje głównie na ikonach pochodzących z przemytu zza wschodniej gr > anicy. Trudno byłoby stworzyć muzeum oparte na ikonach podlaskich ponieważ w zb > iorach jest ich po prostu zbyt mało. Zresztą w cerkwiach na Podlasiu, wskutek z > awirowań historii, pozostało niewiele ikon starszych niż XIX wieczne. > Do muzeum ikon trafiają w większości ludzie nie mający żadnej wiedzy o ikonach > i prawosławiu. > Jeśli ekspozycja zostanie potraktowano zbyt naukowo do takiego muzeum trafią ni > eliczni. > Muzeum ikon w obecnej formie jest po prostu atrakcyjne dla zwiedzających a jeśl > i ktoś po zwiedzaniu chciałby pogłębić wiedzę w czasach internetu nie ma z tym > najmniejszego problemu. > To muzeum żyje i jest ważną atrakcją turystyczną Supraśla. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk.eu Re: Muzeum Ikon 25.01.11, 09:23 Nie traktuję zwiedzających jak "pożytecznych idiotów" ale uważam , że w dzisiejszych czasach, przy obecnym natłoku informacji przeciętny człowiek nie jest w stanie znać się na wszystkim , w tym na ikonach. Śmiem twierdzić, że zdecydowana większość zwiedzających muzeum nie wie kompletnie nic o ikonach poza faktem ich istnienia. Muzeum w dzisiejszej formie ma pobudzić u zwiedzających zainteresowanie tematem i myślę, że taką funkcję muzeum spełnia. Propozycja zabrania z ekspozycji ikon pochodzących z przemytu sprawi, że w muzeum pozostałoby dosłownie kilka ikon. Czym wówczas zapełnić muzeum ? Czy mamy zawiesić na ścianach encyklopedyczne informacje dotyczące ikon oraz historii prawosławia i grekokatolicyzmu na Podlasiu i na tym poprzestać ? Kto do takiego muzeum przyjdzie poza garstką pasjonatów ? Odpowiedz Link Zgłoś
dekada2020 Re: Muzeum Ikon 25.01.11, 19:00 Nie widzę powodu, by każdy znał się na wszystkim. Nie znam tego muzeum i nie pragnę go poznać, mnie akurat interesuje coś absolutnie innego. Co w tym złego? Z tego co czytam wynika, że placówka, której tak bronisz, nie informuje nawet na ogólnym poziomie o zabytkach, które tam są wystawiane. Kto jest grupą docelową? Na ile oferta może pobudzić potrzeby poznawcze? Jaki jest cel prezentowania takiej oferty? Czy usprawiedliwieniem mogą być braki? Nie oczekuję odpowiedzi, mój zawód wymaga bardzo konkretnych odpowiedzi na pytania. Brak precyzji to wymierne straty. Pewnie w kulturze jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
a_grann Re: Muzeum Ikon 25.01.11, 19:57 Idac typ tropem, proponuje, w miejsce muzeow, ktore przestaly byc uzyteczne w takiej formie, jakie znamy, zainstalowac np. cyrk, koniecznie z wata cukrowa obok; lub wesole miasteczko, tutaj proponuje popcorn... Po co komu muzea z ich misja ! A fuj ! Odpowiedz Link Zgłoś
osemek Re: Muzeum Ikon 25.01.11, 22:44 Widzisz Jerzyk, to ci panie muzealniczniczki wyjaśniły dla kogo ma być muzeum - dla nich samych. Żeby miały ciepłe posadki, żeby mogły wypełniać zakurzone gablotki nudnymi elaboratami. A zwiedzający? Zwiedzający są zdaniem tych pań do niczego nie potrzebni. Muzeum nie musi być ciekawe, nie musi być atrakcyjne. Ma zaspokajać ambicje "naukowe" muzealniczek. A zamiast dostać merytoryczną odpowiedź na twoje pytanie co złego jest w muzeum, które w atrakcyjny sposób budzi zainteresowanie kulturą i religią obecnego Podlaskiego, muzeum które staje się stałym punktem w trasie osób odwiedzających nasz region, muzeum które odpowiada współczesnym potrzebom, estetyce (a co za tym idzie, ma szansę dotrzeć do współczesnego odbiorcy, usłyszałeś garść zgryźliwości o cyrku i wacie cukrowej. Szczerze mówiąc Lechowskiego do tej pory znałem tylko z felietonów w lokalnych gazetach, barwnych, dowcipnych, ciekawych. Facet był mi obojętny. Ale jeśli ci z jego pracowników, którzy go nie lubią, prezentują taki stosunek do zwiedzających jak panie wpisujące się na tym forum, to to musi być w porządku gość. Odpowiedz Link Zgłoś
a_grann Re: Muzeum Ikon 26.01.11, 10:15 Nie rozumiem, dlaczego probujesz tak manipulowac tematem ? Dla jego zmiany ? Odwrocenia "kota ogonem" ? Wypadaloby takze przeczytac caly watek, zanim zarzuci sie komus nierzeczowosc... Muzeum Ikon jest tu jedynie przykladem, jak zatraca sie tresci poznawcze, ktore winny byc reprezentowane na muzealnych ekspozycjach, wlasnie z mysla o zwiedzajacych ! Historyk, nie wazne, czy pracujacy w muzeum, szkole, czy archiwum, czy jako dziennikarz, winien dazyc zawsze do ukazania prawdy historycznej, nawet tej mniej wygodnej, czy mniej widowiskowej (sic !), oraz kontekstu, w ktorych owy fakt zaistnial ! Jesli chcialbys, aby Twoje dziecko bylo nauczane prze nauczyciela, pozbawionego ambicji, ktoremu zalezy jedynie na przyslowiowym "odfajkowaniu" tematu, to gratuluje.... Argumenty w stylu cyrku, czy popcornu wysuwa sie, w ramach ukazania groteski calej sytuacji, formy, ktora nasza dyskusja wlasnie przybrala. Nota bene, pan Lechowski sprawdza sie znakomicie w roli dyrektora cyrku, tresure opanowal do perfekcji, a Pawlowa ma w jednym paluszku. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk.eu Re: Muzeum Ikon 28.01.11, 11:33 Krytyka muzeum ikon pojawiła się tu z kilku stron, również od osoby która w ogóle w tym muzeum nie była i jak twierdzi być nie zamierza. Być może niektórym przeszkadza po prostu sam fakt istnienia muzeum ikon. Krytykować to muzeum można, a nawet trzeba ale przy okazji może warto byłoby zaprezentować swoją wizję tegoż muzeum. Może coś z tego muzeum trzeba wyrzucić a coś dodać. Odpowiedz Link Zgłoś
dekada2020 Re: Muzeum Ikon 06.03.11, 17:34 Dziwny sposób prowadzenia dyskusji. Jeśli panie muzealniczki (rozumiem, że pan muzealnik jest tylko jeden?) chcą przekazać zwiedzającym coś więcej niż błyskotki i w tym celu temat rozpoznają , to robią to dla siebie? Dla ciepłej posadki? Taki rodzaj sztuki dla sztuki? Muzeum jest atrakcyjne kiedy znienacka zapalają się i gasną światełka, a informacji nie ma żadnych? Tak jest w Ermitażu? W Muzeum im. Rublewa? Tam się w gablotkach umieszcza nudne elaboraty? Nie zdarzyło mi się nic takiego widzieć. Jeśli muzeum jest ciekawe dzięki takim atrakcjom, jakie łatwo spotkać w prowicjonalnych ośrodkach, a nie dobrym zabytkom i ciekawie podanym wiadomościom, które budzą ciekawość dla lokalnej przeszłości, coś jest nie tak w samym założeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
dekada2020 Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzyków 22.01.11, 14:55 Podobno w Białymstoku mieszkał jakiś hetman, może Branicki się nazywał, a może tylko podobnie, podobno zbudował czy rozbudował pałac, podobno zwany Wersalem Polskim, podobno miał trzy żony, podobno zatrudniał dużo artystów, podobno ten pałac był ważny dla miasta. Na jakiej wystawie mogę zobaczyć co zawdzięcza mu miasto? Podobno w Białymstoku w XIX w. powstało dużo fabryk włókienniczych, podobno przyjechało tu mnóstwo robotników i to podobno z różnych stron Europy. Ile było tych fabryk? Kto je zakładał? Czy się nie zachowały? Czy to prawda, że było tu dużo żydowskich fabrykantów i robotników? Czy to prawda, że był tu jakiś pogrom? Kiedy? Podobno powstania na tych terenach były krwawe, czy to prawda? Czy to prawda, że były tu okupacje sowieckie i niemieckie? Nic się na ten temat nie zachowało? Czy getto białostockie zostało krwawo zlikwidowane? Podobno w Białymstoku urodziło się parę znanych osób? Może i mało wiem o swoim mieście, ale nie jestem naukowcem, nie będę czytał grubych i nudnych książek, bo to nie mój zawód. Swoim dzieciom i wnukom chciałbym wpoić dumę z tego miejsca. Jak ich mam nauczyć historii? Od zmiany ustroju minęło ponad 20 lat. Przez ten czas największe w regionie muzeum nie dopracowało się rzetelnej stałej wystawy historycznej. Zamiast tego mogę sobie pooglądać mieszczańskie wnętrza z zabytkami, które tak się mają do Białegostoku, jak ja do ujeżdżania wielbłądów. Historia miasta jest nieciekawa? Nie ma kto takiej wystawy zrobić? Kto decyduje o programie wystaw? Może trzeba pójść na nauki do Muzeum Wojska, oni ostatnio robią rzeczy bardzo ciekawe, pewnie się chętnie wiedzą i doświadczeniem podzielą. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_mischa_zuckerberg Re: Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzy 22.01.11, 16:49 I tak oto z jednego personalnego konfliktu w Filharmonii bialostockiej personalne animozje zaowocowaly dosc ciekawa dyskusja o mozliwych kierunkach rozwoju wielu lokalnych instytucji zwiazanych z kultura. - Ciekawe wpisy. Ani mi w glowie odnosic sie do wielu podjetych watkow. Jedynie co moglbym dodac do wpisu nickowicza "Dekady" to, iz historia samego miasta wymaga odrebnych pomieszczen, odrebnego budynku. Istniejace "Muzeum" to z czasow jego zalozenia w latach 60-tych ubieglego wieku (po odbudowie spalonego oryginalu), bylo restaurowane przez architektow z mysla o muzeum sztuki (glownie malarstwa). I takim, glownie, jest. Historia miasta (regionu?), to na poczatku XXI-go wieku (w chwili nieprawdopodobnego skoku roznych wizualnych technologii), wymaga zupelnie innych parametrow a zatem, pomieszczen. Sam budynek ratusza juz stal sie juz w obrazie miasta unikatem sam w sobie i nie mozna wen niczego wiecej upychac "kolanem". Odpowiedz Link Zgłoś
dekada2020 Re: Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzy 22.01.11, 18:42 Jasne, co do Ratusza masz rację, chociaż i tam by się przydało wietrzenie:) Nie bardzo jednak wiem, w jakim kierunku podąża Muzeum Historyczne z tym pokazem mieszczańskich wnętrz, które nie są ani mieszczańskie, ani białostockie. Nie wiem, o co chodzi w nadzwyczaj statycznym Muzeum Ikon, w którym od paru lat niewiele widzę zmian. Nawet jeśli nowoczesna wystawa wymaga nowych pomieszczeń i nowych mediów - to kiedy się doczekamy jakichś działań?! Dwadzieścia lat po zmianie ustroju to mało? Przypominam, że poprzedni dyrektor Muzeum Wojska "unowocześnił" wystawę o wyzwoleniu miasta czy regionu, dopisując do napisu w sali wystawowej znak zapytania. Jako podatnik mogę zapytać, jak są wydawane pieniądze z moich podatków (i dlaczego tak niefrasobliwie). Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Re: Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzy 22.01.11, 23:36 Ważne jest unowocześnianie muzeów, wprowadzanie technik multimedialnych , audiodeskrypcji itp. ale jeszcze ważniejsza jest tzw "praca u podstaw" - rzetelnośc w podejściu do pokazywanych treści, uczciwośc w przedstawianiu historycznej prawdy i przede wszystkim wiedza, której nie zastąpi się tanim blichtrem i kiczowatą oprawą muzealnych ekspozycji. A tego właśnie w Muzeum Podlaskim brak. Wiedza, badania naukowe, które placówka o randze muzealnej winna prowadzic są podstawą dobrego muzealnictwa. Skoro tego nie ma, to po co nam takie muzeum? Wystarczy dobra galeria, czy sprawnie działający dom kultury. Wyjdzie taniej , ciekawiej i niewątpliwie mniej obciąży to kieszeń podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
ewar.1956 Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzyków 23.01.11, 12:01 Grunt, ze pracownicy Muzeum Podlaskiego mają swoje "igrzyska". Będą dzięki temu mniej marudzic. Tradycją stało się coroczne urządzanie hucznych popijaw za socjalne pieniądze. Także dawne objazdy merytoryczne do zaprzyjaźnionych muzeów, gdy pracownicy mogli się wymieniac doświadczeniami ze swojej pracy, zmieniły swój charakter i nabrały charakteru pijackich eskapad, czego przykładem chociażby wycieczka z 2009 roku. Niech żyje "KULTURA" przez wielkie"K" !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
natt Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 23.01.11, 13:51 A może to wciąż jedna i ta sama... Odpowiedz Link Zgłoś
dekada2020 Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 23.01.11, 15:48 Słusznie! Mnie też się tak wydaje, w końcu nieobecnym bohaterem komentarzy zachwycają się wszyscy, przez wszystkich jest podziwiany, a to co te frustraty tu piszą nie ma żadnych podstaw. Każdy by chciał pojechac na wycieczkę z możliwością popicia napojów rozmaitych, pora się przyłączyć, proszę frustratek i frustratów, a może to tylko jedna osoba (tym taniej dla podatników). Odpowiedz Link Zgłoś
ewar.1956 Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 23.01.11, 16:11 Podejrzewam, że nie jedna i nie jeden frustrat tu by się znalazł..... Odpowiedz Link Zgłoś
adam_mischa_zuckerberg Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 23.01.11, 18:19 Ciekawe zalozenie nickowicza "natta", ze kazdy, kto sie nie zgadza z pryncypiami pana dyrektora musi automatycznie byc frustratem. Jakby zapominal, ze bycie frustratem to trwanie w okropnym stanie bo charakteryzujacym sie niemoznoscia pozbycia sie przykrego napiecia psychicznego... To stan jakiego sie doswiadcza po omamieniu. Nikt jeszcze dotad nie omamil "natta"? Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Ma racje natt........... 23.01.11, 18:45 Komuna wróciła............możliwe jest jedyne słuszne stanowisko, w jedynej słusznej sprawie , tym bardziej , że dotyczy ono jedynej słusznej osoby chętnie lansowanej w jedynie słusznej gazecie. A cenzorzy gdzie?.........śpią?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Re: Ma racje natt........... 23.01.11, 18:50 A tych frustratów od Lechowskiego pewnie by się więcej znalazło........ Odpowiedz Link Zgłoś
a_grann Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 23.01.11, 20:03 Forumowicze zyczyliby sobie pewnie bogatszych w tresc argumentow, ale, aby je wylozyc, nalezaloby zaczac samodzielnie myslec i oceniac rzeczywistosc, co - jak obserwujemy - nie jest az tak powszechne... Nie do pomyslenia, ze nie wszyscy jeszcze obudzilismy sie w kraju, gdzie panuje wolnosc mysli i slowa... Drogi apologeto Zacnej Instytucji, czasy, w ktorych za awans spoleczny dziekowano bezwzglednym posluszenstwem, takze juz minely !!! Frustracji mozna nabawic sie, owszem, gdy do dyskusji wlacza sie ktos, kto nie ma niczego do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
natt Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 23.01.11, 22:15 Różnica między Filharmonią a Muzeum polega na tym, że protestują z podniesioną przyłbicą, wskazując na wyjątkowo konkretne, podparte paragrafami z kodeksu pracy uchybienie dyrektora. Tymczasem tutaj... co tu komentować, każdy widzi Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 23.01.11, 22:25 Różnica jest taka, że za takie protesty "z otwartą przyłbicą" w Muzeum Podlaskim wylatuje się z pracy, czego już bardzo wiele osób doświadczyło. Nie wypowiadaj się natt na tematy o jakich nie masz pojęcia i nie oceniaj pochopnie innych ludzi. W tej firmie nawet do związków zawodowych nie można wstąpic, żeby nie podpasc dyrektorowi. natt napisał: > Różnica między Filharmonią a Muzeum polega na tym, że protestują z podniesioną > przyłbicą, wskazując na wyjątkowo konkretne, podparte paragrafami z kodeksu pra > cy uchybienie dyrektora. Tymczasem tutaj... co tu komentować, każdy widzi Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 23.01.11, 22:43 A jeśli idzie o mój nick , to jest on aż nadto czytelny, przynajmniej dla osób, o których piszę. Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
adam_mischa_zuckerberg Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 24.01.11, 04:00 A mnie sie wydaje, ze ta "piatkowa" pani "Basia" lekce sobie wazy ostrzezenia niektorych forumowiczow, ze pan Dyrektor, tak naprawde, ma dwa, Janusowe oblicza i poza znanym wszem jowialnym usmiechem wasacza ma tez drugie, straszne, Posejdona, pokazywane jedynie za zamknietymi drzwiami. A co ma robic gdy jest dostatecznie bystra i widzi niedoskonalosci Dyrektora? Hmm. Albo trawic w sobie dolaczywszy do istniejacego choru (niczym w greckich starozytnych komediach badz tragediach), klakierow, jak ich niegdys w Bialymstoku nazywano "chorem wujow", albo... Albo, zobaczyc prawdziwa twarz Posejdona spuszczajacego z uwiezi straszliwe Furie. Jak znam zycie, "Basia" nawet ta "piatkowa" ma male szanse na przetrwanie ataku strasznych Furii. Odpowiedz Link Zgłoś
a_grann Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 24.01.11, 08:58 Do prawdy nie wiem, skad taka pewnosc forumowicza "natta" , iz w Muzeum nie lamie sie prawa ? I ze nikt nie protestowal tam z "podniesiona przylbica" ? Potwierdzam, iz taki protest konczy sie zwykle zakonczeniem wspolpracy... Czyzby znal te instytucje od podszewki ? Faktycznie, roznic miedzy Muzeum a Filharmonia jest wiele, chocby taka, iz u muzykow, za pewne, nie przyznaje sie potajemnych premii uznaniowych "swoim", co by siedzieli cicho, tworzac przy tym atmosfere sztucznej sielanki... Odpowiedz Link Zgłoś
natt Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło... 24.01.11, 11:00 niniwa2.cba.pl/mrozek_ostatni_husarz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
a_grann Re: Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło.. 24.01.11, 11:35 Jedni widza "husarzy", inni - "Edka" i triumf glupoty... natt napisał: > niniwa2.cba.pl/mrozek_ostatni_husarz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ewar.1956 Re: Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło.. 24.01.11, 19:52 Natt nie chce mi się nawet stukac w klawiaturę, żeby te Twoje , pożal sie Boże , argumenty odpierac,. Kazdy ma prawo do swego punktu widzenia i pozwól na to innym ludziom!!!!!!!!!!!!!!! Bronisz przegranej sprawy - albo nie znasz realiów muzealnych, albo wręcz przeciwnie - znasz aż za dobrze i jesteś ( jak pisał przedmówca) z "chóru wujów " klakierów. Mimo wszystko pozdrawiam bardzo serdecznie. natt napisał: > niniwa2.cba.pl/mrozek_ostatni_husarz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
natt Re: Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło.. 24.01.11, 20:18 To ja tu jak kundel bury zza winkla, anonimowo ujadam? Ty chcesz mieć prawo do swojego zdania i mi moje prawo odbierasz. Jakże inaczej, niż hipokryzją to nazwać? Użalaj się, wylewaj anonimowo pomyje, tęsknij za zakurzonymi gablotami w stylu Filipowa - twoje święte prawo. Ale mi nie odbieraj prawa nazywania tego po imieniu. Mi Lechowski zwisa kalafiorem, ani on mi brat ani swat. Ale anonimowe obsrywanie kogoś w internecie, bez podania żadnych konkretów, mnie po prostu brzydzi. Robi ci Lechowski krzywdę - idź jak muzycy do sądu, napisz petycję do marszałka, udokumentuj nieprawidłowowści i idź z nimi do mediów - są dziesiątki sposobów. Anonimowe wylewanie frustracji na forum internetowym to żadna metoda. Świadczy ona fatalnie wyłącznie o plujących. Odpowiedz Link Zgłoś
ewar.1956 Re: Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło.. 24.01.11, 20:43 natt napisał: > To ja tu jak kundel bury zza winkla, anonimowo ujadam? A co, może podajesz swoje personalia? Odpowiedz Link Zgłoś
dekada2020 Re: Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło.. 24.01.11, 20:52 A czy to imię czy nazwisko:P ? Odpowiedz Link Zgłoś
zet_jot Re: Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło.. 24.01.11, 20:53 natt napisał: . Anonimowe wylewanie frustracji na forum internetowym to żadna metoda. Świadcz > y ona fatalnie wyłącznie o plujących. Anonimowe wylewanie frustracji na tym forum to przypadłość 95 proc. piszących tutaj.Świadczy to niezbyt dobrze nie tylko o piszących. Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Re: Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło.. 24.01.11, 21:30 A dlaczego zakładasz, ze ktoś tęskni za zakurzonymi gablotami w stylu Filipowa? Skąd takie przekonanie? Mało argumentów podały osoby, które wzięły udział w tej dyskusji? Dlaczego niby to maja byc pomyje? Nie mozna miec innego zdania, niż Lechowski? To Ty nas obrażasz wyzywając od burych kundli. Po co ta słowna agresja? Nie masz innych argumentów? Nikt z nas Ciebie nie obraził, wyrazilismy tu tylko swoje opinie, do których mamy prawo. Po to właśnie są takie fora, by móc wyrażac swoje opinie, czasem bardzo odmienne. Masz zadatki na zamordystę. natt napisał:> To ja tu jak kundel bury zza winkla, anonimowo ujadam? Ty chcesz mieć prawo do > swojego zdania i mi moje prawo odbierasz. Jakże inaczej, niż hipokryzją to nazw > ać? > > Użalaj się, wylewaj anonimowo pomyje, tęsknij za zakurzonymi gablotami w stylu > Filipowa - twoje święte prawo. Ale mi nie odbieraj prawa nazywania tego po imie > niu. > Mi Lechowski zwisa kalafiorem, ani on mi brat ani swat. Ale anonimowe obsrywani > e kogoś w internecie, bez podania żadnych konkretów, mnie po prostu brzydzi. > Robi ci Lechowski krzywdę - idź jak muzycy do sądu, napisz petycję do marszałka > , udokumentuj nieprawidłowowści i idź z nimi do mediów - są dziesiątki sposobów > . Anonimowe wylewanie frustracji na forum internetowym to żadna metoda. Świadcz > y ona fatalnie wyłącznie o plujących. Odpowiedz Link Zgłoś
natt Re: Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło.. 24.01.11, 23:06 Poczytaj (poczytajcie) swoje własne wpisy i potem uczciwie odpowiedz (odpowiedzcie) sobie na pytanie o to, jak traktujecie tych którzy nie popierają waszego zachowania. Wspomnę tylko "chór wujów". Co do konkretnych zarzutów - gdzie one były? Że ktoś pił na wycieczce? Że się Muzeum Ikon nie podoba? Mało to konkretne. Co do powtrarzającej się śpiewki o "zamordyźmie" - tu już w ogóle kontretów nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
a_grann Re: Ależ nam się tu ostatnich husarzy namnożyło.. 25.01.11, 00:37 Na prawde, zal stukac w klawiature... Zapachnialo mi zemsta po bialostocku, jak mame kocham ! Ale, tylko dla porzadku, czytaj prosze uwazniej nasze posty, jesli chcesz w ogole dyskutowac, bo twierdzenie, ze brak tu konkretow, czy oskarzanie o anonimowe "obsrywanie" pana Lechowskiego jest, wedle tego co dotychczas napisano, po prostu zenujace... Pytam po raz wtory, dlaczego zakladasz, ze krytyka znajduje swoj upust jedynie na tym forum ?! Przeciez wiekszosc postow traktuje o stanie wrecz odwrotnym ! Odpowiedz Link Zgłoś
dodeni Partia Orków zmienia dyrektorów na swoich ludzi... 25.01.11, 00:50 Nieposłuszni dostana kopa, a wierni mierni zostaną na stanowiskach. Dyrektor Muzeum Podlaskiego też jest niechciany. Czy władza lojalnego miernote wymieni. ? Wątpie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewar.1956 Re: Partia Orków zmienia dyrektorów na swoich lud 25.01.11, 19:30 Co za głębia przemyśleń i argumentów !!!!!!!!!!!!!!!!! anna457 napisała: > tralalalala Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Re: Partia Orków zmienia dyrektorów na swoich lud 26.01.11, 10:56 Daj spokój Ewar. Nie traktuj tego poważnie. To jest celowe, żeby zdyskredytowac tą dyskusję i ogłupic ludzi. Nadgorliwa karierowiczka, która wykonuje wszystkie polecenia szefa, nawet takie o których ten jeszcze nie zdążył pomyslec . ewar.1956 napisała: > Co za głębia przemyśleń i argumentów !!!!!!!!!!!!!!!!! > > anna457 napisała: > > > tralalalala Odpowiedz Link Zgłoś
a_grann Re: Ale się tu frustratek od Lechowskiego zebrało 25.01.11, 20:17 Tak Anno457, zostalas zauwazona, bodaj dwa razy, dziekuje za Twoj glos w dyskusji. anna457 napisała: > tralalalala Odpowiedz Link Zgłoś
basiawisz5 Re: Orkiestra nie chce dyrektora. Konflikt u muzy 26.01.11, 10:46 Ha, ha, ha.............Daj sobie spokój Martusiu z tym: tralalala. Nadwyrężysz swoje smukłe paluszki. Zajmij się karierą dziecko. Jeszcze tyle osób musisz wygryźc. Odpowiedz Link Zgłoś