Dodaj do ulubionych

Dom, w którym straszy

• alamatygrysa To są obozy zagłady dla ludzi starych ! 25.02.11, 20:54
      Utrzymujemy pół miliona darmozjadów w urzędach, utrzymujemy setki tysięcy polityków, utrzymujemy cały kler (księży i zakonnice), płacimy im ogromne pensje.

JA SIĘ PYTAM - DLACZEGO URZĘDNICY i POLITYCY STWORZYLI TEN OKRUTNY SYSTEM EUTANAZJI !!!

Dlaczego udają, że nie ma problemu ? Czy to nie jest świadoma polityka wykańczania ludzi ?

Czy znajdzie się chociaż jeden polityk, który powie: DOŚĆ JUŻ POLITYKI ZAGŁADY !!!

Ludzie - czy zdajecie sobie sprawę, jaka to straszna tortura dla starszej osoby, takie spanie na fotelu dzień w dzień, noc w noc ? Do tego te potwory wiążą szmatami staruszków, by spotęgowac ich cierpienie !!!

Mam w dupie Smoleńsk - żądam natychmiastowego ukarania winnych.

Politycy, którzy stworzyli prawo do eksterminacji Polaków, powinni być ukarani karą śmierci !!!

• art_102 Co to za odkrycie, co? 25.02.11, 20:55
      WSZYSCY wiemy, ze kontrole urzędów to fikcja!!! Wiadomo, ze ci "chodzą" w środę, a ci w czwartek. Zgłaszanie skarg do jednostek kontrolnych kończy sie stwierdzeniem "teraz nie mozemy, sprawdzamy zawsze w środę, to podjedziemy pod ten adres", na moje zdziwienie, że co to za kontrola, jak wszyscy wiedzą kiedy sie odbędzie, pani stwierdziła tylko, "ale to przecież bez znaczenia". Sprawa była pilna, rozbierano poszycie dachowe z płyt azbestowych, zrzucając je bezpardonowo na ziemię, gdzie rozpadały się na kawałeczki, a w powstałym tumanie pyłu, bawiły sie dzieci. A kobieta na to, ze mamy czekać do środy, rozumiecie....? Oczywiście w środę zajmowano się innymi pracami, zrzuty kontynuowano w czwartek, a kontrola wypadła dobrze i taką też odpowiedź do nas dotarła na piśmie.
      Mam jeszcze dwie uwagi: po pierwsze 1500 zł to wcale nie tak mało, tym bardziej bez lekarza i opieki, po drugie 20 tys kary, jakie wojewoda postanowił nałożyć na właściciela, to śmiech na sali. Mając 66 pacjentów po 1500 zł mają prawie 100 000 miesięcznie, a biorąc pod uwage "ochłapowe" żarcie i mały personel, duzo z tego nie ubywa. Te 20 tys zapłacą jak ja 50 zł za mandat, bez cierpienia.
    • anwoz Re: Dom, w którym straszy 25.02.11, 20:56
      a pamiętasz jak małe dziecko oddawałaś do przedszkola tłumacząc, że w przedszkolu będzie miało kontakt z rówieśnikami, fachową opiekę itd? To dziecko odwdzięczy ci się oddając cię do "żlobka dla starców" i też będzie sobie i tobie tlumaczyć, że tam przecież będziesz mieć fachową opiekę i kontakt z rówieśnikami...
      • ikropka.blrg psychiatra się kłania 25.02.11, 22:02
        porównywanie umieralni z przedszkolem, dobre. a leki się już skończyły?
        • jestemtrollem Re: psychiatra się kłania 25.02.11, 22:49
          Nie troszcz się o cudze leki, zadbaj lepiej o własne argumenty, bo widać, że dawno ci się skończyły, jeśli tylko z psychiatrą umiesz wyjechać.
          • ikropka.blrg oj, jaka ty mądra 26.02.11, 00:24
            jeżeli przedszkole jest dla kogoś równorzędne z miescem, w którym głodzą, wiążą, biją i głodzą staruszków, to tylko leki pomogą. na argumenty jest już o wiele za późno. nie wspominając o tym, że byłaby to gadanina o tym, dlaczego w dzień jest jasno lub czymś równie oczywistym. to jest dla ludzi, którzy nie żyją we własnym świecie. nie troszcz się o moje argumenty, tylko o merytorykę swoich zarzutów.
            • jestemtrollem Re: oj, jaka ty mądra 26.02.11, 12:15
              Jeśli nie umiesz znieść faktu, że ktoś posługuje się takim argumentem, po prostu go zlekceważ. Bo jak lwica bronisz biednych staruszków, ale jakoś gładko posługujesz się wyświechtanym tekstem o lekach i psychiatrach, który jest uwłaczający dla ludzi chorujących psychicznie. Ale to już nieważne, nie? Bo teraz starców mamy na tapecie.

A z merytorycznością swoich zarzutów bądź łaskawa mnie nie rozśmieszać. Diagnozujesz przez forum internetowe? Żal ogarnia, naprawdę.
    • jogar Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:01
      To jest waśnie na wskroś katolicki nasz kraj. Polska w pigułce.
    • eliza155 Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:01
      To właśnie Polska ! Niestety!! Może pan wojewoda pojedzie zobaczyć jak wyglądają domy spokojnej starości w Niemczech czy Holandii? I jak to możliwe ,że każdy może założyć taki dom?? Niedługo może szpitale będą zakładać pomysłowi rodacy-cwaniacy?
    • sape5 Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:05
      Ten obraz jest straszny ale niestety prawdziwy i to nie tylko tam.
      W tekście jest informacja, że dużo chętnych bo tanio TYLKO 1500zł. Polski emeryt ma około 1200zł - to ten miejski. Ten ze wsi, a o nich ten artykuł ma sporo mniej.
      Czasem w życiu tak się układa, że innego wyjścia nie ma tylko rodziców oddać do placówki. Wielu starych ludzi wymaga stałej opieki a dzieci same MUSZĄ pracować, opiekować się dziećmi itp.
      Pobyt w "dobrym" domu to nawet 3000 zł.
      Rodzina musi do tego dokładać, a często nie bardzo jest z czego. Dojazd do rodzica to kolejny wydatek. Leki, ubranie, jedzenie, leki to kolejne pieniądze. W wielu komentarzach jest totalne potępienie rodzin. Moim zdaniem oni także są ofiarami tego systemu.
      W Polsce od początku lat 90 starych ludzi traktuje się żle. Winne są wszystkie partie prawicowe i lewicowe. Kościół i organizacje samorządowe. Winni jesteśmy także my - nie dość głośno upominamy się o prawa ludzi "niepotrzebnych".
      Tak na marginesie: od wielu lat uważam że Nobla z ekonomii powinien dostać ten kto pokaże jak emeryt w Polsce może godnie żyć.
      • laik10 Re: Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:47
        Powiem tak, my jako społeczeństwo ponosimy winę za taki stan, jak również za tolerowanie istnienia takich domów. Domy takie są niezbędne lecz ich prowadzenie i polityka finansowa powinna być z góry uzgodniona. Na całym świecie były, są i będą takie placówki, gdyż jest to tańsze od opieki domowej. Dobrze zorganizowany dom, pozwala na godne przeżycie ostatnich lat życia i na godna śmierć. Niestety w kosztach prowadzenia takich domów partycypują, ubezpieczalnie, samorządy i rząd, gdyż nie ma innej opcji. Dlatego zamiast obrażać się wzajemnie, szukać winnych w kościele czy jakiś polityków ,świadczy o głupocie i całkowitej ignorancji. Potrzeba aby społeczeństwo polskie uświadomiło to sobie i zaczęło walczyć o taka podstawową rzecz. Wszyscy będziemy starzy i wszyscy umrzemy. nasi wspaniali politycy nie martwią się tym gdyż będą mieć wystarczające fundusze aby ktoś w domu się nim odpłatnie zaopiekował a maluczkie ludzie............... jeśli nic nie zrobimy w tym temacie, będą kończyć jak te biedne babcie i dziadkowie.
        Niemniej, osoby prowadzące ten dom i personel powinny podlegać karze, bo można taki dom prowadzić godziwie i nie ma dla nich żadnego usprawiedliwienia.
        Oglądałem parę prospektów domów opieki w Polsce i powiem tak, że 10% nadaje się tylko, i to tylko wizualnie a jakby jeszcze sie przyjrzeć bliżej to i te 10% by nie wyszło. Kiedy widać zdjęcie z pokojem , z 3 łózkami, łózka to są tapczaniki socjalistyczne, małe stoliczki i brak przestrzeni ..... to należy uciekać i to szybko.... nie wspomnę o ubikacjach, nie o liczbie a o standardzie, domów bez wind itp jak może dom opieki mieć tapczaniki zamiast łóżek a la szpitalnych. Osoby starsze prędzej czy później mogą zapaść na chorobę lub też schorzenia jakie maja się pogłębia i staje się pacjentem łóżkowym, więc jak się odbywa toaleta takiej osoby??? jak osoba robiąca to ma się schylać , chyba na kolanach musi robić toaletę..... więc ile takich toalet jest w stanie zrobić.... ot taki prosty przykład aby uzmysłowić państwu taka podstawową rzecz.
    • drummerboy Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:16
      To oburzające.Nie mieści się w głowie,że można w taki sposób traktować starszych,schorowanych ludzi,którzy potrzebują spokojnej przystani w ostatnich latach życia.Najwyższy czas,żeby odpowiedzialne władze zajęły się tą placówką,która w obecnej formie zasługuje co najwyżej na miano wykańczalni,a która jest biegunowo odległa od standardów domu opieki nad ludźmi starszymi.
    • franek-janek Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:16
      Przerazajace jest to ze takie rzeczy sie dzieja i ze nie ma natychmiastowej reakcji wladz, w trybie doraznym rozliczyc wlasciceia tej stajni-umieralni, i nie grzywna 20 000 czy ilus tam tysiecy, bo to jeszcze bardziej pogorszy sytuacje tych biednych ludzi a wiezieniem z zakazem prowadzenia jakielkowiek dzialalnosci tego typu. To sa prymitywni sadysci ktorzy natychmiast powinni byc zatrzymani. Ciekaw jestem czy kosciol w takich przypadkach nie moze pomoc?? To jest pole do popisu dla proboszcza i parafii a nie tylko zbieranie na tace! Czesto przeciez ci starzy ludzie cokolwiek maja daja przed smiercia dla kosciola.
    • maradix Re: Dom, w którym straszy 21;16 25.02.11, 21:16
      Kościół prowadzi swoje ośrodki, również odpłatnie i równie niemiłosiernie...
    • pafni Umieranie jest koszmarne i kosztuje 25.02.11, 21:17
      A w takim domu jest poniżej godności tych osób, nawet gdyby miały za sobą grzeszne życie.
      Tutaj jest miejsce dla kościoła, dla ludzi którzy mają choć trochę empatii.
    • badziewiak66 Auschwitz , Treblinka to dowody natury ludzkiej 25.02.11, 21:18
      Ten dom "spokojnej radosnej starości" równie dobrze można nazwać czasowym magazynem odpadów ludzkich. Wszystko tu jest podporządkowane jednemu celowi , zyskowi. Skórki trzeba wiązać by nie tworzyły kosztów. Szkoda że im rąk i nóg do ciał nie przyszywają. A przydałoby się zacerować buzie i podawać jedzenie przez słomki. KASA ZABIŁA JUŻ WSZYSTKO CO LUDZKIE.
    • mama1dawidka Re: Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:21
      Kurde zabilabym
      jak mozna byc takim obojetnym
      przeciez starosc kazdego czeka :(
      Brak slów mam nadzieje ze sie ktos zajął
      noi te tłumaczenia pani sie uderzyła ;(
      jakos tu w niemczech nie widzialam jeszcze zadnej pani w domu starców z podbittym okiem ale to chyba sa inen swiaty :( bo tu sie człowieka szanuje strszego
      • esskulim gdzie jest do cholery państwo?????? 25.02.11, 21:25
        przeciez to trzeba kontrolowac!!!!
        To jest straszne, na starosc taki los... :(
        • liberpal Re: gdzie jest do cholery państwo?????? 25.02.11, 21:52
          każdego to czeka, chyba, ze będzie miał dużą emeryturę tudzież bogatych potomków, wtedy można wynająć lepszy lokal. Taki n.p. za 3000 + leki.
        • nople Re: gdzie jest do cholery państwo?????? 25.02.11, 22:02
          Jak widać kontrole to fikcja. Jeśli ktoś wie o mającej się odbyć kontroli - to nie jest to już kontrola, tylko wizyta towarzyska
    • franek-janek Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:27
      Dodalem swoja opinie zasugerowalem ze kosciol w tych przypadkach ma pole do popisu, ludzie poswiecaja sie dla boga a moge przeciez tez dla tych biednych ludzi. Proboszcz i parafia jesli tylko sie zaangazuja, powiedza z ambony o nich a nie o Kaczynskim moga bardzo pomoc tym ludziom a nie tylko sobie.
    • jowita81 Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:28
      Czy to możliwe ? Żyjemy w XXI w,uważamy się za ludzi światłych,znających prawa człowieka i walczący o nie.I co ? Nic.Seniorzy potrzebujący miłości i opieki umierają w bezdusznym ośrodku opieki.I jeszcze są okradani.Przecież ci Pensjonariusze otrzymują emerytury na które pracowali.Zgroza
    • konsekwentna Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:28
      Taki jest polski katolicyzm- bo przecież tych 70 staruszków skądś się tam wzięło?
      • prawdziwy-aabrakadabraa Re: Dom, w którym straszy 05.03.11, 21:40
        niklt ich na siłę tam niewepchnoł,A ośrodki pomocy wypieły się pewnie?
        • jedyny-purysta Re: Dom, w którym straszy 06.03.11, 08:41
          nikt ich nie wepchnął ? , oznacza zgodę na bicie i poniżanie ?
    • hiacynt33 Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:30
      Czytam komentarze - prawie wszyscy piszący to dobrzy ludzie, zło widzą tylko w zachowaniu innych: urzędników, kleru, właścicieli domów opieki. Czy aby na pewno tylko oni?
    • fackir ci opiekunowie też będą starzy 25.02.11, 21:33
      życzę równie udanego domu opieki. chyba lepiej strzelić sobie w łeb niż dożyć takiej starości.
    • wikary.bis Polska i Polacy dzis to bezprzykladne barbarzynstw 25.02.11, 21:40
      i czym te ch... polskie sie chwala. BYDLO, BYDLO
    • mmmks Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:41
      Jak czytałam ten artykuł to mi ciarki po plecach przeszły. Ale słyszałam już kilka lat wcześniej o podobnych przypadkach. I jak mniemam tak się dzieje w większości tego typu ośrodków. Państwo jest za biedne by ze swego budżetu choćby częściowo finansować takie ośrodki, wolą pieniądze przeznaczać np. na leczenie pedofilów:-/ Pomyślcie, że ci starsi ludzie całe życie harowali, często od najmłodszych lat, opłacali składki w ZUS-ie by na starość umierać "pod płotem". Emerytury nie starczają na wszystkie ich potrzeby. Żywność jest droga, leki też, kolejki do lekarzy coraz dłuższe. Jedynie prywatnie za odpowiednią opłatą, można się szybko dostać do specjalisty. Kogo na to stać? Żeby czekać na wizytę u fachowca trzeba mieć końskie zdrowie. Ale do tego wszystkiego dziwi mnie podejście dzieci czy wnuków. Ludzie, przecież jak my byliśmy mali to rodzice latali koło nas. Karmili, wycierali nam tyłki, opiekowali się jak chorowaliśmy. Ale my tego nie pamiętamy (no bo albo byliśmy za mali by pamiętać albo nie chcemy pamiętać bo tak wygodniej). Sama dziś patrzę na prawie dorosłe dzieci i nie wiem jaki los na stare lata mnie spotka. Czy podadzą mi przysłowiową szklankę wody czy pozbędą się z domu i pozbawią godnej śmierci. Ja swoich rodziców ani teściów nie oddam do takich ośrodków. Mam nadzieję, że ja tam też nie skończę żywota.
      • jagrudz Re: Dom, w którym straszy 26.02.11, 11:27
        To nie wina że państwo nie ma pieniędzy tylko brak odpowiedniego prawa bo zakłady te przejmują emerytury tych ludzi a tu widać że brak odpowiedzialności.
    • alamatygrysa Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:45
      sape5 25.02.11, 21:05 ... " Tak na marginesie: od wielu lat uważam że Nobla z ekonomii powinien dostać ten kto pokaże jak emeryt w Polsce może godnie żyć. "

A ja uważam, że natychmiast należy przywrócić karę śmierci. Tego sukinsyna, który znęca się nad staruszkami należy w trybie pilnym osądzić i powiesić w obecności fotoreporterów z wszelkich możliwych mediów.
      Zaręczam ci, że po kilku tygodniach wytężonej roboty kata zapanuje ład i porządek w Polsce -Amen.
    • aekielski Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:46
      Jestem raz w miesiącu u byłego sąsiada w DPS w Niemczy. Nic takiego tam nie ma,czysto i dobra atmosfera. Personelu sporo, sąsiad zawsze czysty i zadbany. Pewnie,gdyby chciał szukać dziur w całym,to by i znalazł. Sam widok tylu ludzi starszych,niesamodzielnych fizycznie i umysłowo do przyjemnych nie należy. Praca tam z pewnością do łatwych nie należy. Widzę jednak,że wybrano metodę na zgodę i poszanowanie. Personel ma łatwiej, pensjonariusze nie robią na złość,a wiem,że potrafią się na swój sposób odegrać. Podany przykład, to wyraźne zezwolenie urzędników kontrolnych z pomocy społecznej.
    • usmiech_nocy Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:47
      A ja zaproponuję, żeby dziennikarze zainteresowali się podobną placówką w katowicach na os. Witosa - kto wydał pozwolenie aby ośrodek dla niepełnosprawnych znajdował się na piętrze pawilonu przy ulicy, bez ogrodzenego terenu, zeby pensjonariusze mogli opuszczać pomieszczenie. O stromych schodach i kratach też warto wspomnieć.

Oraz kolejna placówkę w Mikołowie, w której brat znajomej pracował na czarno i podłapał od pensjonariuszy świerzba.

Swoją drogą jak ma nie być świerzbu, wszawicy itp. skoro na 70 osób przypadają 3 wannny i 6 osób z personelu do pomocy?
      • laik10 Re: Dom, w którym straszy 25.02.11, 21:51
        W takich domach, nie kapie sie pacjentów w wannach, używa się pryszniców, oczywiscie reczniki sie zmienia i posciel tez dośc czesto.
      • Gość: Ratowniczka Re: Dom, w którym straszy IP: *.client.duna.pl 02.07.13, 20:39
        W szpitalnych oddziałach jest jedna wanna i ok 40 - 50 a nawet i 60 pacjentów. Problem świeżbu nie tkwi w tym, ze jest jedna wanna tylko w dezynfekcji wanny i niedbanie o higienę osobistą pensjonariuszy, o bieliznę osobistą i pościel. Poza tym zarażonego pensjonariusza należało by przenieść do izolatki. Jeśli zastosowano by odpowiednie środki zachowawcze, to żadnego świeżbu ani wszawicy by nie było. Ale komu się tam che... Gó...any DPS a kierownik jeszcze bardziej gó...any...
    • miroo Dom katolików w którym straszy 25.02.11, 21:51
      takie to niby w Polsce solidne wychowanie moralne i religijne i proszę... piekło starszym ludziom robią pracownicy, właściciele takich domów bo ich dzieci mają ich gdzieś..
    • mejerewa Re: Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:05
      “Dzień dobry. Można teścia na podwórko przyprowadzić? - prosi młody chłopak. - Przywieźliśmy kupców na jego mieszkanie, musimy podpisać umowę przedwstępną.”

Mam nadzieję, że zięć, jak już sprzeda to mieszkanie, to zapewni jego dotychczasowemu właścicielowi lepsze warunki.

Jeśli starsza osoba ma majątek w postaci mieszkania, to jest w niezłej sytuacji, można za to opłacić sobie godziwą opiekę. Gorzej, jak liczy się na pomoc dzieci, które położą łapę na mieszkaniu (bo się należy), ale opieki się nie podejmą (bo to kłopot).

• joankb Dom, w którym straszy 25.02.11, 22:06
      Wolny, regulujący wszystko rynek - po polsku.
      Nigdzie indziej takich ludzkich kreatur - biznesmenów, nie ma.
      A przynajmniej nie bez kary.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka