Dodaj do ulubionych

Pytanie o Biebrzę

26.02.02, 08:25
Czy ktoś ostatnio (luty) był, przejeżdżał w okolicach Biebrzy, by mi powiedzieć
jak dużo w tym roku wody się na bagnach zebrało?
Zamierzam sie tam wybrać niedługo i popatrzeć, a nie chcę kilkaset kilometrów
jechać w "ciemno"?
Pozdrawiam Maal
Obserwuj wątek
    • anka1 Re: Pytanie o Biebrzę 26.02.02, 16:09
      moze niezbyt a propos, ale mam nadzieje ze nad Biebrza jest tak jak nad Narwia,
      a jej dolina np. w okolicach Plosek jest prawie cala pod woda.
    • Gość: Acro Re: Pytanie o Biebrzę IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 26.02.02, 16:22
      Wody jest dużo - zależy gdzie chcesz połazić. Na basen środkowy bez woderów to
      nie porządzisz, ale Czerwone Bagna można pokonać w gumiakach - oczywiście mam
      na myśli te odcinki biegnące łąkami, a nie grądami, bo tam jest sucho.

Miłych wrażeń!
    • Gość: ida Re: Pytanie o Biebrzę IP: *.csk.pl 26.02.02, 18:19
      maal napisał(a):

> Czy ktoś ostatnio (luty) był, przejeżdżał w okolicach Biebrzy, by mi powiedzieć
      >
      > jak dużo w tym roku wody się na bagnach zebrało?
      > Zamierzam sie tam wybrać niedługo i popatrzeć, a nie chcę kilkaset kilometrów
      > jechać w "ciemno"?

mieszkałam nad Biebrzą 6 lat i moim zdaniem Biebrza zawsze warta jest
      przejechania kilkuset kilometrów, niezależnie od ilości wody na bagnach...

• maal Re: Pytanie o Biebrzę 27.02.02, 08:22
        Fakt Biebrza warta jest przejechania paruset kilometrów, tyle, że byłem już tam
        wiele razy i wciąż nie widziałem poważniej zalanej doliny. Stąd moje pytanko.
        Ale jak Narew jest zalana to i Biebrza pewno też. Dzięki.
        Maal
        • Gość: ida Re: Pytanie o Biebrzę IP: *.csk.pl 27.02.02, 17:48
          powiedziałabym, że Biebrza nawet bardziej niż Narew. Tak mi się przynajmniej
          wydaje biorąc pod uwagę te lata kiedy miałam Biebrzę na codzień, a już
          szczególnie tak pod koniec zimy i wzczesną wiosną - jedno wielkie rozlewisko.
          • Gość: Kajko Re: Pytanie o Biebrzę IP: *.euro-net.pl 27.02.02, 21:51
            Jeśli chcesz zobaczyć rozlewisko Biebrzy to na pewno nie teraz.W większości
            ledwie występuje z głównego nurtu (jak na Biebrze i jej możliwości)
            • maal Re: Pytanie o Biebrzę Do Kajka 28.02.02, 10:48
              Kajko, to kiedy najlepiej tam się wybrać by zobaczyć tą wielką wodę? Jest w
              roku jakiś okres jej wylewów, czy bardziej zależy to od śnieżnej zimy?. Ta może
              nie była zbyt śnieżna, ale za to sporo ostatnio pada, więc bagna powinny być
              chyba nasiąknięte.
              Maal
              • Gość: kajka Re: Pytanie o Biebrzę IP: 195.116.68.* 28.02.02, 18:05
                Wybierz sie jak wytrzeźwiejesz, bo piszesz jak byś był po 1/2 flaszki samogony.
                • Gość: marcin Re: Pytanie o Biebrzę IP: *.csk.pl 28.02.02, 18:29
                  Gość portalu: kajka napisał(a):

> Wybierz sie jak wytrzeźwiejesz, bo piszesz jak byś był po 1/2 flaszki samogony.

Oj, to chyba nie maal jest po 1/2 flaszki samogonu...

• maal Re: Pytanie o Biebrzę 01.03.02, 08:19
                  Zapewniam Cię że samogonu nie pijam, a jeśli nie masz nic ciekawego do
                  powiedzenia, to sie nie odzywaj. Takie Twoje "rady" nie sa mi potrzebne.
                  Na szczęście co nieco wczoraj pokazali znad Biebrzy w teleekspresie i wiem już
                  jak tam jest.
                  • Gość: Acro Re: Pytanie o Biebrzę IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 01.03.02, 20:31
                    Istotnie, nawet rozpoznałem znajomego ornitologa...

Co do poziomu wody - nie ma reguły. Śniegu w tym roku było akurat dużo i jakis
                    czas temu rozlewiska zrobiły się zacne, tylko że juz wody spłynęły. Na ogół
                    nawiększe są w marcu - tak na koniec roztopów. Zbiega się to z apogeum
                    przelotów gęsi i kaczek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka