woy 14.06.04, 15:58 Konkurs z gwary, ( no żeby warszawiak robił taki konkurs :) cóż to oznacza => WILKOWNIA ? nagroda bro-warszawski król, sztuk raz. woytek ps- wolf z konkursu jest wykluczony (bo wie) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zapominajkas Re: gwara suwalska 14.06.04, 16:19 co to wilkownia nie wiem. A co to jest czerepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: gwara suwalska 15.06.04, 08:43 lesniczowka? albo miejscowosc u nas w podlaskiem kama wspomagajaca sie Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: gwara suwalska 15.06.04, 09:51 obstawiam, ze to ma coś wspólnego z alkoholem np: b. mocna nalewka na wilczym zielu albo cos w tym stylu Odpowiedz Link Zgłoś
woy Re: gwara suwalska 15.06.04, 10:25 Na razie pudło, nie jest to nazwa leśniczówki ani coś alkoholicznego. Po południu ujawnię znaczenie, a piwko wypiję sam :) Czerepiej może wiaderko? hmm... (jaka nagroda za ten czerepiej?) woy omarta napisała: > obstawiam, ze to ma coś wspólnego z alkoholem > np: b. mocna nalewka na wilczym zielu > albo cos w tym stylu Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: gwara suwalska 15.06.04, 11:00 no dobra, nic nie moge znalezc, nawet google nie wie, wiec to juz cos:P pierwszy pomysl jaki mi przyszedl za pierwszym razem do glowy, ale odrzucilam go ze wzgledu na zbytnia prostosc bylo to ze wilkownia to jakies miejsce, nie wiem, w lesie czy gdzie gdzie jest albo duzo wilkow, ale te wilki cos robia, w zwaizku z czym jest ich przez pewien czas w tym miejscu duzo, no ogolnie jest to miejsce gdzie jest duzo wilkow Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: [zwariowalam] 15.06.04, 11:44 oj google małoa wie o naszych terenach myślę że warszawiacy typu Woy wiedzą więcej od gugla :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
woy rozwiązanie..... 15.06.04, 15:59 Wilkownia => zimne niedogrzane pomieszczenie, nieopalana chałupa. Żródło gdzie zasłyszałem zakąty, krusznik, czerwony krzyż. Miejscowi zawsze się dziwili jak sylwestra spędzałem w chałupce nad jez. krusznik, jak można w takiej "wilkowni wysiedzieć"... Można, dwie kraty wigierskiego browca i ujdzie. Kolejny konkurs gwary niedługo, jak się pojawię w okolicach nie omieszkam zapisać co ciekawszych słówek. w. ps - piwko piję sam (mniam). Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: rozwiązanie..... 15.06.04, 16:01 No i dobrze ci tak !!! Ale jak tam do Krusznik poedziesz to ani chybi tylko w celach naukowych (etymologia?etnografia?za mądre słowa...) Odpowiedz Link Zgłoś
omarta Re: rozwiązanie..... 15.06.04, 16:04 To sie nazywa alkoholizm woy napisał: >> ps - piwko piję sam (mniam). Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: rozwiązanie..... 15.06.04, 16:07 Niekoniecznie.... Można pić dla smaku... Zwłaszcza przy obiadku :) Mozna tez i po. Mozna tez i przed... Odpowiedz Link Zgłoś
masato Re: rozwiązanie..... 15.06.04, 19:10 Można tez zamiast - np. w talerzu do zupy... Odpowiedz Link Zgłoś
wolfgang87 Re: rozwiązanie..... 15.06.04, 21:49 A to się dla odmiany nazywa: wyrafinowanie :) Odpowiedz Link Zgłoś