Gość: Krzych IP: *.ci.uw.edu.pl 14.03.02, 19:32 Ho!, Ludzie! Dajcie kilka przepisów na dobre omlety! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ces Re: Omlety IP: *.stok.bial.pl 15.03.02, 00:09 Cześć. Przepis nie na omlet , ale tez spoko. Wbijasz dwa jajka na patelnie, posypujesz Vegetą , pieprzem swieżo zmielonym , kładziesz po plasterku sera na każde zółtko i przykrywasz pokrywką patelnie. Nie trzeba przewracać, smażąc na wolnym ogniu po 2 - 3 min masz pyszne jedzonko ;-) P.S. Naprawdę warto! Uzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Omlety IP: 203.55.45.* 18.03.02, 04:49 Moze to nie omlet, ale zawsze jaja. Gotujem spora ilosc posolonej wody z kilkoma lyzkami octu. Gdy sie zagotuje zmniejszamy ogien. Delikatnie, wbijamy na wode jajka, tak aby aby sie sciely i pozosta w calosci. Gotujemy kilka minut (co kto lubi, na miekko lub twardo - ja wole na miekko). W miedzyczasie przyrzadzamy sos. Rozpuszczamy w rondelku maslo uwazajac aby nie przypalic bo straci smak. Do masla dodajemy spora ilsc slodkiej parki (proszek) wciaz zachowujac jednak plynna konsystencje. Ugotowane jajka delikatnie wyjmujemy z wody, odsaczamy i ukladamy na talerzu, zalewamy sosem. Piekna kolorystyka, ciekawy smak. Przepis bulgarski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akir Re: Omlety IP: 212.160.130.* 15.03.02, 08:11 Podstawa to rozbełtać jajko dodać trochę wody i mąki ale nie za dużo dajmy na to że jajka mają stanowić 80 procent a woda i mąka po 10. Dodać przyprawy jakie ci pasują (ja daję tylko sól i pieprz, ale dobre są też na słodko) pomieszać to wszystko i smażyć pod pokrywką na niezbyt dużym ogniu (żeby wyrosło ale się nie przypaliło) na tależ u smaruję jeszcze majonezem helmansa, ale to już jak kto lubi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: Omlety IP: *.osiedle.net.pl 15.03.02, 10:13 a ja polecam omlet z żółtym serem: 2 jajka rozmieszać dodać trochę więcej niż połowę szlanki startego żółteg sera, dodać dwie łyżki mlaka lub wody, sół i pieprz do smaku i obsmażyć z dwóch stron na złociutko. podawać z ketchupem lub warzywami -smacznego pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Omlety 15.03.02, 10:47 a Robercik Maklowicz kiedys smazyl omlety gdzies we Francji i one byly bez maki i mleka jak dobrze pamietam. same jajka i to ok. 8-miu. a na koncu dodawal tylko szynke albo inne ingrediencje. to w koncu gdzie jest prawda w sprawie omletow? moze jakis kucharz-zawodowiec wypowiedzialby sie w tejze sprawie? czy Szanowna Redakcja nie moglaby zadzialac?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARTUR Najlepsze omlety smakują jak minety IP: 212.244.184.* 15.03.02, 12:16 Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Najlepsze omlety smakują jak minety 15.03.02, 13:05 Koledze sie chyba fora pomylily;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oka Re: Najlepsze omlety smakują jak minety IP: *.17.79.204.lifespan.org 15.03.02, 22:17 Gość portalu: ARTUR napisał(a): Nie wiem, jeszcze nie probowalam, ale wierze Ci na slowo. Oka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: Najlepsze omlety smakują jak minety IP: *.ci.uw.edu.pl 16.03.02, 01:26 Wielkie dzięki!, Sąsiad twierdzi, że ten omlet Makłowicza jest rzeczywiście najlepszy. A to przepis z Zambrowa: Bierzemy 2 jajka; oddzielamy białko od żóltka; białko ubic na sztywną pianę; dodać żółtka, łyżkę maki; wymieszać i usmażyć obustronnie; podawać na słodko. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Najlepsze omlety smakują jak minety 16.03.02, 09:41 narobiliscie mi takiego apetytu ze omlety dzis sobie zrobie na obiad, kolacje i jutro na sniadanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
korni Re: Najlepsze omlety smakują jak minety 18.03.02, 09:55 a z boczkiem moga byc tez omlety ? to tez bym zjadl takie Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Najlepsze omlety smakują jak minety 18.03.02, 13:58 a boczek jaki mialby byc? wedzony, najpierw podsmazony czy jeszcze jakis inny? Odpowiedz Link Zgłoś