mamanataszy2 30.08.05, 11:19 Ile kosztuje w Koszalinie wybudowanie domu ? Czy 1000 zl/m² to za malo? Prosze o odpowiedz. Chetnie nawiaze kontakt z osobami, ktore juz wybudowaly lub wlasnie buduja. Serdecznie pozdrawiam! m.mroczek@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewkam1 Re: Koszt budowy 30.08.05, 11:54 A ja dolaczam sie do pytania... Ja spotkalam sie z informacja, ze trzeba liczyc 1500-1600 zl/m2 Odpowiedz Link Zgłoś
naczelny.prezess Re: Koszt budowy 30.08.05, 18:00 Nie wiem ile kosztuje budowa, ale podobno za metr mieszkania w nowym pasażu koło katedry kasują 2000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mamanataszy2 Re: Koszt budowy 31.08.05, 14:24 Dzieki! Moze ktos ma jeszcze jakies informacje, doswiadczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
akwabud Re: Koszt budowy 02.09.05, 23:09 Trochę konkretów. Koszt budowy zależy w dużej mierze od projektu i standartu wykonania. Im bardziej prosta bryła budynku i prostrzy dach tym tańsza budowa. Każdy "wynalazek" w postaci np. półokrągłych ścian, okien łukowatych, wielospadkowych dachów, lukarn, kolumnad itp. podnosi koszty budowy. Prosty budynek, przyjmując że posiadamy już działkę i projekt oraz zezwolenia, sprawna ekipa jest w stanie postawić w kwocie rzędu 1100 - 1300 zł/ mkw. Na cenę też ma duży wpływ cena materiałów i Vat. Najlepiej wybrać jedną firmę, która ma postawić dom od podstaw pod klucz. Już w takim rozwiązaniu oszczędzamy około 20 % na koszcie materiałów. Gdyż firma wszystkie materiały zakupione na nasz dom przelicza na stawkę Vat 7%. A samemu kupując musimy zaplacić Vat 22 %, ponadto w/g najnowszej ustawy US ma zwracać 15 % z Vatu z materiałów - ale jest mały " myk" - nie za wszystkie materiały - tylko niektóre; ponadto US ma dość dużo czasu na rozpatrzenie wniosku i nie musi go rozpatrzyć pozytywnie. Ponadto wybierając jednego wykonawce - mamy wiele problemów z głowy - wykonawca musi się martwić o transport, sprzęt budowlany itp. Główną przyczyną zwiększania się kosztów jest też nasze niezdecydowanie i częste zmiany w czasie budowy. Pamiętajmy że każda zmiana to często zniszczone materiały, dodatkowa "robocizna" pracowników, i stracony czas. Cenę można też obniżyć podpisując umowę na dostawę materiałów z jedną hurtownią ( można wynegocjować większe rabaty). Firmy budujące całościowo z reguły mają już takie umowy podpisane ( a rabaty często są wysokie - nawet dochodzą do 40% - np na grzejnikach). Rady te opieram na swoich dość sporych doświadczeniach z budowami domków - jestem wykonawcą. Najniższa cena za jaką udało się wybudować domek ( 128 mkw - 1 piętrowy z prostym dachem dwuspadowym) to około 890 zł/mkw. akwabud Odpowiedz Link Zgłoś
ewkam1 Re: Koszt budowy 03.09.05, 11:37 A mam pytanie... Czy tanszy w realizacji jest dom z podaszem uzytkowym, czy parterowka, zakladajac, ze oba doby sa proste, oba maja prosty dwuspadowy dach i oba za bez udziwnien... Odpowiedz Link Zgłoś
akwabud Re: Koszt budowy 03.09.05, 19:10 Zawsze tańszy jest budynek bez poddasza użytkowego. Odpadają koszty min : - schodów na piętro - mocnego stropu ( może być lżejszy ) - mniejsza powierzchnia ocieplenia wełną (ocieplamy tylko po powierzchni stropu , a nie większą powierzchnię po powierzchni dachu ) - brak drogich okien dachowych - niższy budynek ( mniej materiału na ściany ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamanataszy2 Re: Koszt budowy 14.09.05, 11:01 Panie Arturze, napisalam na priv. Prosze pilnie o kontakt. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś