pol_icek 25.12.12, 17:37 Białoruś na starych fotografiach... to chyba zart jakis albo prowokacja. Bialystok i bialorus, ktos chyba niezle popil bimbru. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fb Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na IP: *.play-internet.pl 26.12.12, 10:25 www.radzima.org/be/gorad/belastok.html Odpowiedz Link Zgłoś
bogo200 dziekuje....:) 26.12.12, 13:43 dlaczego panienka z gazety nie podala, zrodla, to moze pytanie do koro, zeby zaczal tydzien....? Gość portalu: fb napisał(a): > www.radzima.org/be/gorad/belastok.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drzyzga_z_brzyzgi Re: dziekuje....:) IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 27.12.12, 04:20 I znowu. Slynne na caly swiat bialostockie "historyczki". Do jednej takiej opisujacej niegdys w bialostockiej GW jak to cudownie i z jaka gracja zajmowala Polske - Krassnaja Armia gdy to 17 wrzesnia 1939, w sile ponad poltora miliona Krasnoarmiejcow, od tylu, noca zaatakowala polska Armie walczaca przez trzeci tydzien z najnowoczesniejsza wowczas armia swiata - Wehrmachtem, dolaczyla nowa redaktorka. Histeryczna "historyczka". Oto pani Monika Zmijewska w swoim elaboracie "Bialorus na starej fotografii" cala radosna i w skowronkach oznajmia jakie to zdjecia z Bialegostoku, ktos tam, na Bialorusi, umiescil byl na swoim wlasnym portalu i w swoich durnych marzeniach wyobraza, ze to czesc Bialorusi. I ja tego typa z Bialorusi mam w dooopie. Pewnie sie spil i marzy sobie.Tymbardziej, ze jak slusznie zauwazyl byl powyzej "pol_icek", ze aby wypisywac takie androny to trzeba miec za soba przynajmniej wiaderko samogonu... Ale zeby powtarzac za tym pieprznietym typem z Bialorusi, ze Bialystok to czesc Bialorusi? To red. Zmijewska z tym bialoruskim szowinista typem takze popija samogon? Tak nie panowac nad swoim piorem? Do tego stopnia nie myslec? Oto pokazuje ten typ na swoim portalu takze zolnierzy Wehrmachtu stojacych przed spalona bialostocka synagoga i teraz co? Czekamy zatem na nastepny cykl artykulow red. Moniki Zmijewskiej, np: "Niemiecki Bialystok". "Sowiecki Bialystok" mamy przecie do dzisiaj; oto na centralnym placu przy bylym KW PZPR stoi olbrzymiasty pomnik gloryfikujacy tych co sluzyli sowieckiemu najezdzcy, juz jedyna stojaca pozostalosc po pomnikach Lenina i Stalina a potem sowieckiego soldata z Kalasznikowem z Plant, rozebranego zaledwie pare lat wstecz. ... Ponadto, gdzie indziej w inkryminowanym artykule pisze red. Zmijewska: "...malo znane jest ujecie dzielnicy zydowskiej". Chcialbym wiec jej przypomniec, ze Polska w dwudziestoleciu miedzywojennym byla krajem niepodleglym, niezawislym i samorzadnym, i w Bialymstoku ludnosc z polskim paszportem, niezaleznie od ich religii, byla polska. To zdjecie, ktore redaktorka opiuje to ujecie ulic z okolicy dzisiejszego placu przed Uniwersytetem a wiec poczatek dzielnicy Chanajki. Okreslenia "dzielnice zydowskie" lub jeszcze pozniej "getta"(zydowskie), zostaly wprowadzone na terenach okupowanej Polski (Generalnej Gubernii), przez Niemcow dopiero od roku 1941 kiedy to Hitler mial przygotowany zarys polityki wzgledem Zydow (Endloesung). Uzywanie nazwy wynalezionej przez Niemcow do opisu zdjec czy zdarzen sprzed roku 1939 a wiec sprzed rozpoczecia przez Wehrmacht wojny, uwazam za zwykle beltanie bez zadnego zwiazku z rzeczywistoscia. Dosc juz histerycznych "historyczek"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po_licek Re: dziekuje....:) IP: *.cpe.distributel.net 28.12.12, 04:42 Dzieki za celna riposte i pozdrowienia od canucks. Czy ludzie w Polsce sa az tak malo spostrzegawczy, czy ich to malo obchodzi gdy jakis 'ruski' 'wlacza' Bialystok do tfu... bialorusi i nic... wszystko jest w porzadku. Przez glowe nie moze mi to przejsc, co sie tam dzieje?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drzyzga_z_brzyzgi Re: dziekuje....:) IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 28.12.12, 21:33 Dziekuje za pozdrowienia i nie mniej serdeczne przesylam Bialostoczanom z duszy hen, tam na polnocy "wsrod lasow pachnacych zywica", w pieknej Canuckolandii. Co zas do tematu Bialegostoku bedacego "od zawsze" centralnym miastem Bialorusi jak to pisze za jakims bialoruskim szowinista red. Zmijewska, to przyznac trzeba, iz GW ma chyba jakis w tym interes by oderwac ten nasz Bialystok od Polski... Pelno w nim artykulow o Bialymstoku a to "zydowskim" a to "bialoruskim" a to jakims ateistycznym, byle nie polskim. Brakuje tu jeszcze ulicy o nazwie "17 Wrzesnia", gloryfikujacej date podstepnego napadu Krassnoj Armii wspomaganej tysiacami samolotow i 36-ma tysiacami tankietek na walczaca z Wehrmachtem Polske, w roku 1939. A przeciez w staropolskim Grodnie Bialorusini chelpia sie ulica "17-go Sientiabra" (17-go Wrzesnia). To ci dopiero "przyjaciele"! Swietuja nazwa ulicy date kiedy Sowieci od tylu, cichcem w nocy, bez wypowiedzenia ukladu o nieagresji sasiedzkiej, napadli na Polske walczaca. I jak widac po stronie polskiej maja juz nawet swoich kretow - redaktorow piszacych bez zajakniecia o jakims tam "bialoruskim Bialymstoku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po_licek Re: dziekuje....:) IP: *.cpe.distributel.net 30.12.12, 02:28 Witam ponownie i serdecznie pozdrawiam z pieknej Canuckolandii. Istotnie Canada jest moja ojczyzna od bardzo dlugiego czasu ale tez mojej 'starej' ojczyzny zapomniec nie moge, a szczegolnie Bialegostoku. W koncu tam sie urodzilem i spedzilem swoje najlepsze lata. Wkurza mnie polityka naszego tzw. 'rzadu' ktory to zostawil Wschodnia Polske samej sobie, zreszta jest to polityka znamienna wszystkim ekipom od czasu wyzwolenia, wszyscy oni traktuja Wschod jak piate kolo u wozu. Czsem mam wrazenie ze nie chca tam inwestowac bo trzeba bedzie ten kawal ziemi oddac 'ruskim', wczesniej badz pozniej. Nie wim co sie dzieje w Polsce, nie wiem dlaczego polacy tak latwo rezygnuja z 'jakiegos tam' Podlasia, po co im jakas tam dziura - Bialystok. Czy polacy tego nie wiedza ze kraj jest tak bogaty i tak silny jak jaslabsze jego ogniwo. Wciaz slyszy sie o mlodych wyksztalconych z wielkich miast, o europejczykach. Czy im tak spieszno do 'Europy', tej bajecznej krainy gdzie wszystko jest latwo i zyje sie przyjemnie. Ale tam nie jest wcale tak rozowo, 'zchod' tez ma swoje problemy, duze problemy. Ja mam 'przyjemnosc' zyc na tym 'zachodzie' bez mala 30 lat i mam prawo powiedziec ze wiem cos nie cos na temat 'zachodu'. Wszak tu prawie od 30 lat zarabiam na chleb i place podatki. Podlasie sie wyludnia to wiem. Ludzie migruja za chlebem badz do Polski A, albo tez wybieraja UK. Pracy tam nie ma i nie bedzie bo nie ma infrastruktury, infrastrukture buduje panstwo. Jest to obowiazek panstwa, bo trudno sobie wyobrazic aby wojtowie calego Podlasia nawet gdyby bardzo chcieli zdolali wybudowac drogi, lotniska, koleje. Nie maja tyle srodkow ani wladzy aby sobie z takim zadaniem poradzic, zreszta nie od tego oni sa. Od budowania infrastrukury jest Panstwo Polskie, a panstwo nasze kochane traktuje swoja wschodnia czesc jak macocha, jak zla macocha nalezy dodac. Inwestycji tu nie bylo i nie bedzie bo jak tam dojechac. Bylem w Polsce niedawno, odwiedzilem tez Bialystok. Zmuszony bylem podrozowac pociagiem bo innej alternatywy po prostu nie ma. Lotniska brak, droga ze stolicy taka ze ludzie boja sie nia jezdzic, pozostala mi jedyna opcja: kolej. Powiedzialem sobie ahoj przygodo... i wsiadlem do wagonu. A tam, wreszcie poczulem sie jak w domu. Wszystko tak samo jak 30 lat temu gdy wyjezdzalem z Polszczy. Smrod z kibli snuje sie po korytarzu jak dawniej, zimno i ogrzewanie nie zawsze dziala jak dwniej, no i szybkosc pociagu tez jak dawniej, nie, moze z szybkoscia przesadzilem, nie jak dawniej ale troszke... jakby wolniej jechal pociag, no moze nie troszke wolniej ale duzo wolniej. Zatem co sie stanie jak podlasie sie wyludni do tego stopnia ze nie bedzie chcial tam juz nikt mieszkac, ano zaludni sie z powrotem ale juz nie polakami jeno ruskimi, bialorusinami, ukraincami i Bog wie kim jeszcze. I nie bedzie juz nikogo aby krzyknac NIE!, nie bedzie tam juz nikogo kto moglby sie przeciwstawic, walczyc, cos kolwiek zrobic. Taka 'nowoczesna' forma kolejnych rozbiorow. Za chlebem ich wygnac, za chlebem... i zowu beda spiewac: 'miales chamie zloty rog...', ale tam juz nie bedzie kto mial sluchac. Pozdrawiam, Canuck Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Re: dziekuje....:) IP: *.bialnet.pl 20.01.13, 09:27 Tak, nawet nie było Cie stać na wynajęcie auta, że musialeś jechać pociągami, Białorusini, przyjeżdający do Białegostoku, bo mają tu kogoś z rodziny, znajomego, albo robią zakupy wynajmują albo auto, albo kierowcę z autem. biedna ta Canada. A zdjęcia historyczne i dobrze że są i zachowały się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol_icek Re: dziekuje....:) IP: *.cpe.distributel.net 04.02.13, 06:00 Napisalem chyba wyraznie: "Bylem w Polsce niedawno, odwiedzilem tez Bialystok. Zmuszony bylem podrozowac pociagiem bo innej alternatywy po prostu nie ma. Lotniska brak, droga ze stolicy taka ze ludzie boja sie nia jezdzic, pozostala mi jedyna opcja: kolej." Ale po co ja dyskutuje z bialorusinem, przeciez to podstepna dzicz. Odpowiedz Link Zgłoś
kain_brat_abla Nie przepraszam za Jedwabne ! 09.03.13, 10:25 ... brak akceptacji wobec Żydów. Takie zachowanie jest karalne... Nie przepraszam za Jedwabne ! Odpowiedz Link Zgłoś
wojszki Re: Nie przepraszam za Jedwabne ! 09.03.13, 10:49 Nie przepraszaj. Wydałeś ze swoim narodem największy autorytet wszystkich czasów i to zresztą widać z autorytetem ile jesteście warci. Wiedzą o tym Żydzi, Litwini, Białorusini, Ukraińcy, Czesi... Wszyscy sąsiedzi zadufanego polaczka Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta09 Re: Nie przepraszam za Jedwabne ! 07.05.13, 05:55 jakiś Ty miałki... A mnie boli Jedwabne i to bardzo, że było. Ze cos takiego mogło się stać. Ale Twoje chamstwo jest nie do przyjęcia. I te czarne podniebienia. WSTYDŹ się! Odpowiedz Link Zgłoś
wojszki Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na b... 09.03.13, 10:46 Chciałem wam wszystkim napisach, że jestem prawosławnym Białorusinem urodzonym w Białymstoku i to miasto oraz Bielsk Podlaski, Hajnówkę z okolicami uważałem za Kresy. Kresy Zachodnie bo jak popatrzycie na mapę, to tutaj jest część zachodnia mojej Ojczyzny. Narobiliście za dużo szkody Białorusi i Białorusinom. Ale taka wasza polaczkowata natura Odpowiedz Link Zgłoś
zaretpug Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 09.03.13, 13:06 wojszki napisał: > Chciałem wam wszystkim napisach, że jestem prawosławnym Białorusinem urodzonym > w Białymstoku i to miasto oraz Bielsk Podlaski, Hajnówkę z okolicami uważałem z > a Kresy. Kresy Zachodnie bo jak popatrzycie na mapę, to tutaj jest część zachod > nia mojej Ojczyzny. Narobiliście za dużo szkody Białorusi i Białorusinom. Ale t > aka wasza polaczkowata natura :) Szkody nie szkody, można dyskutować. Natomiast rzeczywiscie, Białostocczyzna i Podlasie to przeciez ziemie etnicznie ruskie, historycznie są to skrawki Rusi Białej, ktore wczesniej zreszta byly raz czescia Polski (Mazowsza), raz Wlk. ksiestwa Litewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raszid Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na IP: *.homenett.pl 21.07.13, 14:50 Jeśli już to Rusi Czarnej a nie Białej. Ta jest dalej na wschód! Po drugie nie byliście tutaj pierwsi, bo też kolonizowaliście te ziemie! Byli wcześniej tutaj też Jaćwingowie. Jak to na pograniczu ludność się z czasem przemieszała. Kiedyś było Was więcej, teraz jest mniej więc po co te sadzenie się! Prawda jest taka, że jezcze w 1920 r. Mińsk, obecna stolica Białorusi był polski miastem! Zostaliście Białorusinami tylko i wyłącznie dlatego, że większość Twoich ziomków była niepiśmienna, była i jest cerkiew prawosławna, wcześniej również grekokatolicka, ale car ją zlikwidował! Ciekawe dlaczego cerkiew nie edukowała swoich ciemnych wiernych? Odpowiedz Link Zgłoś
wojszki Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 21.07.13, 22:27 Człowieczku nie chce mi się z tobą dyskutować. Co to znaczy polskim miastem? Moskwa też była polskim miastem przez dwa czy cztery lata. Co to za polskie ziemie gdy wyjeżdżasz z Białegostoku w stronę Lublina i widzisz na horyzoncie kopuły cerkwi, a ludzie po drodze gadają - Zwierki, Ryboły, Ploski etc - w języku który na pewno polskiego nie przypomina. Car nie zlikwidował unii. Car odebrał to co rzymskokatolicka zaraza zabrała prawosławnym w 1596 roku. Zresztą mądry król Władysław IV unię zlikwidował. O dyzunitach słyszałeś? Teraz dużo o Wołyniu. Po prostu Ukraińcy wystawili wam rachunek za polaka obecność na Wschodzie. Jak świat światem polak Ruskiemu nigdy nie będzie bratem. Znasz to powiedzenie. Jest bardzo mądre i słuszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raszid Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na IP: *.homenett.pl 09.03.13, 19:53 Jaką szkodę? Dzięki Polsce możesz mówić i pisać po białorusku. Są szkoły białoruskie. Możecie kultywować swoje tradycje. Doceń to! Nie ma tego nawet na Białorusi Łukaszenki Odpowiedz Link Zgłoś
wojszki Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 09.03.13, 20:17 Wiem jak było traktowane szkolnictwo białoruskie w białostockim. Ale co innego miałem na myśli. Polonizację wszystkiego na wschód ob Bugu, tragedię unii brzeskiej, tępienie prawosławia i wszystkiego co ruskie. Tzw idea jagiellońska to nic innego jak polski imperializm o którym się nie mówi tylko gada niedorzeczności o jakimś współistnieniu i pierwowzorze unii europejskiej. O źle jakie nieśli Polacy i katolicyzm na Wschód pisali najwybitniejsi polscy historycy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zws Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na IP: *.centertel.pl 09.03.13, 22:35 mylisz pseudohistoryku epoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hnidziejko42 Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 09.03.13, 23:53 Tawariszczu Wojszkiel, A wy skad? To mowicie, ze umiecie czytac? To mowicie, ze najwybitniejsi polscy historycy pisali "...o zle jakie niesli Polacy i Katolicyzm na Wschod"? Tu nikt nie ma czasu na babrannie sie w pie...ch i innych wypocinach roznych "odkrywcow". Dlatego krotko. Jaki Polak? Kto i gdzie tak napisal? Bo jak dotad to powtarzacie ta sama retoryke jaka pisal do Stalina taki jeden Tawariszcz Beria piszac 73 lat temu, gdy na blankiecie ministerstwa "Wnutriennych Diel CCCP", proponowal zabicie okolo 30 tysiecy polskich jencow wojennych, poczynajac od Katynia. A wy tu raptem od Lukaszenki? To on nie zabral was ze swoja swita do Venezueli? Odpowiedz Link Zgłoś
wojszki Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 10.03.13, 08:54 pogugluj to się dowiesz, ksiondz nie uczyli, jesteś przykładem narodowo-katolickiej zarazy jak pisał w 1609 roku biskup supraski po wprowadzeniu unii brzeskiej. Poczytaj o kniaziu Ostrogskim, który bronił prawosławia XVI wieku przed polską hołotą i poczytaj o paleniu cerkwi na Chełmszczyźnie i Podlasiu. Łyukaszenkę zostaw w spokoju. Pomordowanych w Katyniu też. Nie macie polskie swołocze argumentów. Nic dziwnego, że Ukraińcy was mordowali. I mieli rację. Obejrzyj film "Pokłosie". Takich was zapamiętałem z okolic Bielska Podlaskiego i Łap. Zakazane mordy, czarne podniebienia. I nie rycz, że to film antypolski. To jest film prawdziwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hnidziejko42 Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 10.03.13, 17:35 Tawariszczu Wojszkiel, A jednak trafilem, chociem strzelal ot tak po kowbojsku "z kolana i na pol-obrocie"; na moje zapytanie o nazwiska "najlepszych polskich historykow" co to na te Polske pluli jezykiem rownie parszywym jak nie przymierzajac jezyk jakiegos Towariszcza Wojszkiela "...Polacy to zakazane mordy o czarnych podniebieniach". Okazuje sie, ze tym "najlepszym polskim historykiem" to byl kniaz Ostrogski po ktorym, biorac date jego zywota - XVI wiek i bardzo malo przekazow pisanych, bo na Rusi, dokad nie siegalo rzymskie cesarstwo komunikujace sie Lacina, pozostalo naprawde malo pisanych, historycznych przekazow. Ot, przekazy slowne, legendy czy inne "skazki o wierchowojich" (bajki o strasznych nocnych jezdzcach). To tylko pokazuje wymiar hucpy roznych Tawariszczy Wojszkielow i ich skowyt gdy sie wyciaga ich polityczny rodowod zwiazany z Leninem czy Stalinem - wspolczesnymi "wieszatielami" Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta09 Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 07.05.13, 05:46 Ależ w Tobie nienawiści! Nie wszyscy mają "czarne podniebienia". Takiego jadu nigdzie nie czytałam w GW. Widać, że co wschód to wschód. Prymitywizm na poziomie bagna. Sama pochodzę z Białegostoku, ale nigdy by mi do głowy nie przyszło - że aż takie potwory ziejące jadem urodziły się na tej samej co ja ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raszid Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na IP: *.homenett.pl 21.07.13, 14:38 Ty czabanie! Tych Żydów mordowali bandyci, którzy zasługują na stryczek, wielu takich byo również wśród Białorusinów! Bóg i kiedyś rozliczy! Gdybyś wcześniej nauczył się czytać i trochę poczytał to wiedziałbyś, że pogromy zaczęły się w Rosji w XiX w., zainicjowane przez carską Ochranę. Dlaczego? nie jest to miejsce do wykładu. Może ci przypomnieć kto kogo mordował, kto wskazywał NKWD ludzi, których wywiziono na Syberię albo zamordowano, nauczycieli, księży, urzędników... Jesteś marnym człowiekiem skoro pochwalasz ludobójstwo, zazdrosnym karłem, nic sobąnie reprezentującym. Marny Twój naród jeśli tylko takich ma przedstawicieli, pseudopatriotów, a tak poprostu to zwykłych szowinistów, którzy dobra narodu upatrują w wymordowaniu innych! Potwierdzasz tylko to co wynika z dziejów! Utknęliście, gdzieś w czasach płcenia jarłyku Złotej Ordzie! Żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta09 Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 07.05.13, 05:51 Większego imperializmu jak ZSRR nie było. Więc nawet nie porównuj tego do Polski Jagiellonów. W końcu Jagiellonii wywodzili się ze Wschodu, to Litwin przecież. Więc to Wschód "kolonizował" Polskę, a nie odwrotnie... Tak też można na to patrzeć. A Mickiewiczowi jakoś nie chciało się pisać po białorusku - choć według Ciebie on Białorusin, bo z Nowogródka. A on Litwę ojczyzna nazywał i po polsku pisał... Widocznie kiedyś ludzie mieli lepiej w głowach i nie szowinistami jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
wojszki Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 07.05.13, 09:57 Polska od morza do morza - to jest najlepszy przykład polskiego nacjonalizmu oraz imperializmu. Raz już próbowaliście i wyszło jak wyszło. Postawcie Stalinowi pomnik za to że zrobił Polskę w takich granicach jak teraz. Gdyby II RP utrzymała do lat 90. to Srebrenica byłaby bajką dla grzecznych dzieci. I nie dziwcie się Ukraińcom, że tak potraktowali polaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raszid Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na IP: *.homenett.pl 21.07.13, 14:27 Trochę minęło zanim zajrzałem, ale może przytoczysz te swoje źródła, bo z oczywistych względów białoruskich albo nie ma, albo znać w nich klasowe podłoże! Jakie tępienie wszystkiego co ruskie? Szlachta na wschód od Bugu była ruska i się spolonizowała, bo kultura zachodnia była bardziej atrakcyjna niż wschodnia! To tak jakby Polacy mieli pretensje do Niemców o wyższość ich kultury nad naszą przez co Polacy na Śląsku i nietylko się niemczyli! Ogarnij się gościu i nie szukaj dziury w całym! Takie są procesy historyczne! Nie mówię, że złych postaw nie było w ogóle, ale nie mam mowy o świadomej polityce państwa, czego nie można powiedzieć o przymusowym przechodzeniu grekokatolikó na prawosławie podczas zaborów. Unia Brzeska była aktem dowolnego przystąpienia hierarchi prawosławnej pod zwierzchność papieża z zachowaniem odrębności liturgii. Niestety tak jest z młodymi państwami, rodzącymi i odradzającymi się narodami, że potrzebują swej itologii założycielskiej, no i Wy Białorusini jesteście w tej sytuacji. Swą słabość organizacyjną i kulturową upatrujecie w przemocy najchętniej Polaków. ciekawe czemu nie oburza Cię rusyfikacja Twoich pobratymców? Odpowiedz Link Zgłoś
wojszki Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 21.07.13, 22:41 Dlatego, że Rosjanin jest swój, a Polak obcy. I to wszystko. Ludzie z pokolenia moich Rodziców i Dziadków mówili - gorsi od Polaków są tylko Niemcy. Nie twierdzę że mieli rację. Ale zastanów dlaczego tak rozumowali. Teraz jest głośni o Wołyniu. Ukraińcy wystawili wam rachunek za obecność na Wschodzie. I taka jest brutalna prawda. Może i kniaź Jeremi Wiśniowiecki pokochał Polskę i katolicyzm, ale jego poddani mieli was gdzieś. Janusz Radziwił mawiał, że nadejdą takie czasy że Polakom na Litwie drzwi nie będą potrzebne. Będziemy ich wyrzucać oknami. Przecież to polski ród prawda. Zdaje się że w okolicach Wilna nadeszły takie czasy Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta09 Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 07.05.13, 05:42 Białystok był polskim miastem juz w czasach POLSKIEGO KRÓLA ZYGMUNTA AUGUSTA. Braniccy nie byli bIałorusinami. Nie pleć bzdur nacjonalisto. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta09 Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 07.05.13, 05:58 Przed wojną (drugą) 50 % mieszkańców stanowili żydzi. Pozostałe 50 % katolicy, prawosławni, protestanci, Litwini, Niemcy, Polacy, Bialorusini. Tatarzy, itd. Czyli było to miasto ŻYDOWSKIE (!) a nie białoruskie! Pocałuj się w nos! Odpowiedz Link Zgłoś
krawat23 Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 08.05.13, 14:48 miło czytać spór patriotów! A przecież mogliby się dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
chinagirl Białystok przed wojną białoruskim miastem? :) 22.07.15, 10:06 Tak się składa, że pisałam pracę mgr o Białymstoku międzywojennym na wydziale historii i pracowałam na obu przedwojennych spisach powszechnych (1921, 31 i ostatni - 1939 r.). W 1939 r. Żydzi stanowili blisko 70% białostoczan (białostoczanin - przypominam - pisany jest małą literą, podobnie jak gdańszczanin - czyli mieszkaniec Gdańska). Niecałe 30% stanowili Polacy oraz inne nacje (Białorusinów było 0,2%). I takie są twarde fakty historyczne. Kto nie wierzy - zapraszam do Książnicy Podlaskiej do czytelni i wypożyczenie spisów powszechnych - KAŻDY może je przeczytać bez żadnych pozwoleń. I co ciekawe - w spisie z 1931 r. ankietowany SAM się deklarował, do jakiej nacji należy... Nikt nie stał mu z pistoletem przy głowie. Mój dziadek sam wspominał, że przed wojną w Białymstoku miał 3 kumpli - Żyda, prawosławnego i Niemca. I w niedzielę jak szli po Lipowej, to zachodzili do każdej świątyni, razem... Panie Wojszki - potrafię zrozumieć Pana rozgoryczenie. Tak samo czują się Ukraińcy w stosunku do Polaków. Ale rozdrapywanie ran zadanych przez naszych dziadków sobie nawzajem - nikomu nie służy. Ani nam, ani Wam. Zrozumcie to - bo inaczej znowu "bedziem się rezać" jak na Wołyniu. A panowie "prawdziwi Polacy" - przestańcie mieć niezasłużone poczucie własnej wyższości nad innymi narodami - bo nie macie nadprzyrodzonych katolicyzmem mocy... A Radziwiłłowie byli rodem ruskim, spolszczonym. Podobnie jak Sapiehowie oraz inne rody książęce na Litwie i Rusi. Nikt ich do tego nie zmuszał, sami zaczynali mówić po polsku - czy to z powodów koniunkturalnych (kariera), czy musieli jakoś rozmawiać z żonami i dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
wojszki Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na b... 22.07.15, 20:56 Dobrze, że chociaż Pani wie coś o pochodzeniu Radziwiłlów, Sapiehów, Wiśniowieckich. Z tym przechodzeniem dobrowolnie do nie było do końca tak. Konstanty Ostrogski żarliwy obrońca prawosławia został pochowany w takim obrządku. Wnuczka, przekabacona przez jezuitów była płomienną katoliczką. Ekshumowała prochy dziadka, które przerobiła na katolika i pochowała. O to takie wasze były polskie i katolickie metody. Nikt tam was nie zapraszał na Wschód, sami przyleźliście i siłą nawracaliście prawosławnych na łacinników (unia brzeska) i wszystko co po niej nastąpiło. Rezanie Lachów nie zaczęło się w XX wieku tylko jeszcze przed Chmielnickim. Po Chmielnickim już wszelkie bratanie i porozumiewanie nie mogło nastąpić. A z własnego doświadczenia z Białegostoku pamiętam jak napotkany kolega (Białorusin) mówił, że właśnie wyszedł z knajpy, do której poszedł z jednym od siebie z pracy. "wiesz to Polak, ale dobry człowiek" albo "wiesz to dobry człowiek choć Polak" - jakby usprawiedliwiał się. Na wsi uczono mnie "że gorsi od Polaków są tylko Niemcy." I tego nie jesteście w stanie zrozumieć, nie chcecie zrozumieć, że byliście takimi samymi oprawcami, imperialistami jak Ruscy. W Europie były tylko dwa kolonialne kraje - Rosja i Polska, które miały kolonie w Europie. Pas ziemi od Morza Białego do Czarnego. Stąd też taki antagonizm między tymi krajami. Bylibyście takimi samymi zaborcami jak Ruscy tylko zabrakło wam siły. Pięknie to nazwaliście idea jagiellońska. Nie byliście zdolni do współpracy z Litwinami, Białorusinami, Ukraińcami, Rusinami. Dlatego nigdzie na Wschodzie was się nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
sqbaa Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 23.07.15, 10:41 "byliście takimi samymi oprawcami, imperialistami jak Ruscy." - ok, przyjmijmy, że to fakt. ale pytanie do wojszki - czemu ma służyć rozdrapywanie ran i wyciąganie smrodu? co chcesz przez to, człowieku, osiągnąć, czego żądasz? nie rozumiem kompletnie. czy Polacy zarówno o pochodzeniu polskim jak i Polacy o pochodzeniu białoruskim mają się wyprowadzić z Białegostoku i zostawić je białoruskim białorusinom? Odpowiedz Link Zgłoś
chinagirl Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 24.07.15, 18:15 I taką nienawiścią buduje się wspaniale to, co teraz widzimy w Donbasie na Ukrainie. Brawo! Oby tak dalej... Nic pan nie rozumie, panie Wojszki. Nienawiść pana zaślepia. Głupoty pan gadasz - w Petersburgu normalni Rosjanie odnoszą się bardziej przyjaźnie do Polaków niż Białorusini w Polsce do Polaków - jak widać... Pod koniec XIX w. 79% mieszkańców Białegostoku stanowili Żydzi - nie Polacy, nie Białorusini, ale Żydzi. I to oni mają prawo mówić, że Białystok był ich miastem. Panie Wojszki, żyjesz pan w jakimś Matrixie, gdzie krwiożerczy Polacy nienawidzą cudownych Białorusinów. Natomiast ja widzę wszędzie małżeństwa mieszane, w towarzystwie jak się mówi "on jest prawosławny" - wszyscy kiwają głowami rozumiejąc, ma się znajomych muzułmanów. A wszyscy my - TUTEJSI po prostu. I ja, i pan. A dla takiego warszawiaka zarozumiałego - wszystkie my sobaki, swołocz i w walonkach chodzimy. Choć niektórzy w tych w Mińsku zdziełanych,a inni w tych z Decathlona Odpowiedz Link Zgłoś
wojszki Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 24.07.15, 20:04 Pani, a co ma piernik do wiatraka. Byliście tylko okupantami i kolonizatorami. Takimi samymi jak Ruscy. a nie takimi biednymi i fajnymi Polaczkami co to z każdej strony cierpieli od wrednych sąsiadów. Czesław Miłosz w "Rodzinnej Europie" napisał. że w konflikcie polsko-rosyjskim chodzi o to do kogo będzie należała przestrzeń między Warszawą i Moskwą, czyj będzie Kijów i Połock. Co to ma wspólnego z nienawiścią. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_szerszen Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 03.08.15, 17:49 > ..... A wszyscy my - TUTEJSI po prostu. Mnie proszę w to nie mieszać. Moja rodzina miała świadomość narodową od wielu, wielu pokoleń. Wiedzieli, że są Polakami. Tutejsi, to byli przeważnie prawosławni mieszkańcy Podlasia, którzy przed wojną nie czuli się ani Polakami ani Rosjanami ani Białorusinami. Pytani o narodowość odpowiadali - tutejszy. Mówili gwarą zwaną "po prostemu". Była to mieszanka ukraińskiego, białoruskiego, polskiego i rosyjskiego. Język białoruski i świadomość narodowa przyszły na te ziemie po wojnie za czasów PRL-u do szkół. Nie do końca jednak się przyjął, bo starzy ludzie w prawosławnych wioskach nadal wolą porozumiewać się "po prostemu". Jak wielkie trzeba mieć kompleksy, by naginać historię. Nigdy nie było żadnej unii litewsko-białoruskiej. Ziemie dzisiejszej Białorusi zostały przez Litwinów podbite i przyłączone do Wielkiego Księstwa Litewskiego jako ziemie lenne, czyli uznali ZWIERZCHNOŚĆ nad sobą książąt litewskich. Ta dyskusja jest wg mnie co najmniej komiczna. Wiadomo, że Kopernik był kobietą, do tego zapewne Białorusinką. Pierwszy raz Ziemię opłynął słynny białoruski żeglarz Wasia Dagamow, a kalesony wynalazł słynny białoruski naukowiec Borys Gołodupcew... Odpowiedz Link Zgłoś
wwredny Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 04.08.15, 09:09 stary_szerszen napisał(a): > Mnie proszę w to nie mieszać. Moja rodzina miała świadomość narodową od wielu, > wielu pokoleń. a poza tym mowili poezją i sr.ali lawendą Odpowiedz Link Zgłoś
stary_szerszen Re: Białystok, jakiego nie znacie. Odnalezione na 07.08.15, 14:54 Pijąc herbatę lawendową doszedłem do wniosku, że temat kupy zbytnio mnie nie interesuje. Tak więc będziesz musiał cierpliwie poczekać aż zjawi się ktoś o zainteresowaniach podobnych do Twoich. Wtedy będziesz mógł przeprowadzić błyskotliwą dyskusję o tematyce fekalnej. Odpowiedz Link Zgłoś