Dodaj do ulubionych

WOK. Czy ktoś może mi wyjaśnić?

31.08.13, 20:53
Niestety (a może stety) nie bywam często w Wawie. Właśnie dowiedziałam się, że WOK miała problemy finansowe i Sutkowski złożył rezygnację (wiadomość sprzed roku, Internet pełen jest filmików z akcji protestacyjnych). I teraz jest nowy dyrektor. Weszłam na stronę WOK, a tam ugrzeczniony tekst, że teraz już jest wszystko cacy, że skończyły się problemy personalne. O ile znam (?) Sutkowskiego, nie podejrzewałabym nigdy, że jest konfliktowy.
Co się dzieje?
Obserwuj wątek
    • arana Re: WOK. Czy ktoś może mi wyjaśnić? 01.09.13, 08:04
      Witaj, Iwo! Ponoć nie wchodzi się dwa razy do tej samej wody, ale nasza była zbyt piękna, by nie spróbować...

iwa_ja napisała:

> Niestety (a może stety) nie bywam często w Wawie.

Ależ niestety, bo muzyczne lato było bardzo ciekawe. Hiromi grała - i to za darmo!

Iwa:
      Właśnie dowiedziałam się, że WOK miała problemy finansowe i Sutkowski złożył rezygnację (...) Co się dzieje?

Sama się chętnie dowiem, choć posłuchać na razie nie mogę. Ktoś był? Jakie wrażenia?

• iwa_ja Re: WOK. Czy ktoś może mi wyjaśnić? 01.09.13, 20:21
        Arana, cieszę się, że mnie jeszcze pamiętasz. Ja niestety wpadam do Wawy jak po ogień, w tym roku nawet nie byłam na Festiwalu.
        • arana Re: WOK. Czy ktoś może mi wyjaśnić? 02.09.13, 06:00

szwarcman.blog.polityka.pl/2013/04/13/macv-w-fn-co-z-wok/
          szwarcman.blog.polityka.pl/2013/01/01/noworocznie-z-haendlem-w-wok/
          (ostatni akapit, ale znaczący)

szwarcman.blog.polityka.pl/2012/11/07/skandal-w-wok-c-d/
          szwarcman.blog.polityka.pl/2012/07/23/a-jednak-konkurs-w-wok/
          szwarcman.blog.polityka.pl/2012/07/18/co-slychac-w-macv/
          szwarcman.blog.polityka.pl/2012/06/27/trzy-epoki-wok/
          szwarcman.blog.polityka.pl/2012/06/27/trzy-epoki-wok/
          Ostatni link to dosyć osobista odsłona WOK, w komentarzach jest taki fragment:

Sutkowski znalazł się w szpitalu po ataku serca; spotkało go to podczas kolacji zaraz po koncercie :-( Odchorowuje wszystkie te marszałkowskie świństwa :mrgreen: Życzmy mu wszyscy jak najszybszego powrotu do zdrowia.

szwarcman.blog.polityka.pl/2012/06/25/piec-barw-pianoforte/
          (O wspomnieniach Sutkowskiego)

To kilka wyjaśniających wpisów od najnowszego do najstarszego.

Aha, podobne zamieszanie było wcześniej wokół Studia Lutosławskiego, ale udało się je obronić przed zakusami marszałka Struzika. Zobacz tu:

szwarcman.blog.polityka.pl/2011/03/21/uff-studio-uratowane/
          Teraz Studio działa coraz ciekawiej.

www.studianagran.com.pl/koncerty/sala-witolda-lutoslawskiego/Wrzesie%C5%84-2013-276.html
          • iwa_ja Re: WOK. Czy ktoś może mi wyjaśnić? 02.09.13, 21:31
            Przeczytałam wszystko. Mocne. Nie rozumiem tylko, dlaczego Pan Minister Zdrojewski nie zrobił nic w tej sprawie?
            Jako pointę przypomnę może pewną sytuację. Otóż wiele lat temu, już po śmierci Piotra Skrzyneckiego Piwnica pod Baranami stanęła na artystycznym i finansowym rozdrożu. Pilnie potrzebowali sponsora. Za namową m.in. Michała Zabłockiego i Grzegorza Turnaua udałam się do Bardzo_Ważnego_Dyrektora w jednym z banków przedstawiając propozycję sponsorowania Piwnicy.
            - Piwnica? Poważny bank nie będzie sponsorował jakiejś piwnicy.
            Sic.
            • iwa_ja Re: WOK. Czy ktoś może mi wyjaśnić? 02.09.13, 21:35
              I jeszcze druga pointa. Kiedyś w ramach Festiwalu Mozartowskiego wyciągnęłam na koncert na Zamku głuchoniemego na muzykę, jak się potem okazało, kolegę. - Dlaczego tutaj jest tak mało muzyków, zapytał. I zaraz sobie odpowiedział - a, pewnie dlatego, że to jest okres urlopowy.
              Bo my lubimy pomniki. Duże formy, to jest to, nie jakaś piwnica czy opera, za przeproszeniem, kameralna.
              • arana Gwoli prawdy... 03.09.13, 07:46
                ... muszę dorzucić, że Studio miało kiedyś informację do niczego. Teraz ma profesjonalną stronę internetową, sklep a biletami wysyła info, itd.

No a muzyka i warunki jak zawsze - znakomite.
              • kanarek2 Re: WOK. Czy ktoś może mi wyjaśnić? 04.09.13, 22:33
                Witaj Iwo - no bardzo milo Cie widziec, to niemal jak spotkanie w Operze:-).

Zmiana kierownika WOK to pewno problemy finansowe przede wszystkim.
                Zobaczymy jak będzie dawać sobie radę nowe kierownictwo. W moim przekonianiu sytuacja, gdy piękny pałacyk WOKu stoi niewykorzytany większą część roku jest zdecydowanie bez sensu.

W czerwcu byłem na 2 przedstawieniach, Cosi i Figarze. Cosi w nowej reżyserii i scenografii całkiem mi się podobało, panie Wyłomańska i Krzyżanowska, pan Gierlach itd bardzo ładnie śpiewali. Owszem, wersja typu modern i miejscami za blisko niesmacznego, ale z drugiej strony sporo naprawdę dobrych pomysłów, symetrycznie rozwiązana scenografia ma swój urok itd. Zaś Figaro jeszcze w starej i przykurzonej wersji, którą widziałem w zeszłym roku, i po Kozach nie robi to dobrego wrazenia (mimo że muzycznie robi:-)).

Pozdrawiam, ufam że jednak kiedyś do nas wpadniesz!
                • arana Kozy... 05.09.13, 08:12
                  kanarek2 napisał:

Zaś Figaro jeszcze w starej i przykurzonej wersji, którą widziałem w zeszłym roku, i po Kozach nie robi to dobrgo wrazenia (mimo że muzycznie robi:-)).

Myślałam przez chwilę, jakie kozy opanowały WOK!

A przy okazji wspomnienie. W młodości chmurnej a górnej przytrafiły mi się idealne Kozy. Było to w Wielkim, chyba w 1975. I chyba Kord. A na pewno Bardini. Wyreżyserował idealnie: śpiew, muzyka i ruch stanowiły jedność - i znaczyły! Był to jedyny spektakl, który zaćmił moją faworyzowaną zawsze wersję koncertową. Były tylko trzy spektakle. Zdążyłam być na dwóch.

Może ktoś też widział i pamięta obsadę?

• arana Re: Kozy... 05.09.13, 08:35
                    Znalazłam!

www.e-teatr.pl/en/realizacje/23810,szczegoly.html
                    To był jednak realizacja WOK-u. Ale pamiętam wyraźnie Teatr Wielki. Albo był wypożyczony (pałacyku wtedy jeszcze nie było), albo pamięć płata mi figle...
                    • iwa_ja Re: Kozy... 05.09.13, 17:18
                      Ja widziałam kilka razy Kozy w wykonaniu m.in. Marty Wyłomańskiej i odtąd będę bronić jak niepodległości zdania, że ona jest wspaniała.
                      • arana Re: Kozy... 05.09.13, 18:51
                        Zara...zara...zawsze byłaś fanką Klimczuka. To jak?
                        • arana Już poprawiam... 05.09.13, 18:54
                          KlimczAka!
                      • kanarek2 Re: Kozy... 05.09.13, 23:18
                        No i na tym polega problem: W. jest świetna, i można ją obejrzeć w czerwcu only, jak jakąś Gruberową czyli inną Kurzak. Głęboko ufam, że nowy reżym w WOKu coś zmieni. Na razie dodali Handla we wrześniu (ale to już było.)

Wyłomańska bardziej podobała mi się w Cosi teraz niż w Figarze parę lat temu, gdy to miała pewne kłopoty techniczne (jak to zgrabnie ujął nasz współforumowicz). Ale kłopoty kłopotami, a głos wielki, owszem:).

iwa_ja napisała:
                        > Ja widziałam kilka razy Kozy w wykonaniu m.in. Marty Wyłomańskiej i odtąd będę
                        > bronić jak niepodległości zdania, że ona jest wspaniała.
                        • iwa_ja Re: Kozy... 06.09.13, 10:00
                          No, pewnie, że KlimczAka kocham do bólu. Ale w sprawie śpiewaków jestem hetero, więc i Wyłomańska (owszem, czasami ma trudniejsze momenty, że tak to ujmę eufemistycznie), Boberska, i wiele innych.
                          Sama nie wiem, czy taka zmiana na stanowisku dyrektora WOK jest dobra. Owszem, od dawna widziałam, że tam jest potrzebny menedżer, ale dlaczego szurnięto Sutkowskiego (elegancko: Struzik przyjął rezygnację)? Przecież mógł dalej istnieć jako dyrektor artystyczny.
                          • kanarek2 Re: Kozy... 06.09.13, 23:22
                            iwo, na ogół to nie wychodzi, były dyrektor zdegradowany trochę słabo dogaduje się i z innymi i z sobą, czyli może i to lepiej dla wszystkich. (Stąd rotacja taka sensowna jest.)

Czyli czekajmy na owoce zmian. Po Cosi jestem umiarkowanym optymistą.
                            • arana Re: Kozy... 07.09.13, 09:19
                              kanarek2 napisała:

> Czyli czekajmy na owoce zmian. Po Cosi jestem umiarkowanym optymistą.

Ja też, choć jeszcze nie byłam w nowym WOK-u. O jej konfliktach mam tylko jednostronne pojęcie, więc się nie wypowiadam. Ale dosyć pozytywnie nastrajają mnie nowe cykle. Np. Loża miłośników opery. Co Ty na to?
                              • arana Wy... 07.09.13, 09:21
                                arana napisała:

Co Ty na to?

Oczywiście Wy!
                                • iwa_ja Re: Wy... 07.09.13, 16:26
                                  Brzmi nieźle, może się wspólnie wybierzemy?
                                  • kanarek2 Re: Wy... 07.09.13, 23:26
                                    Ja chętnie się wybiorę - byłoby bardzo miło! Od połowy października jestem
                                    znacznie bardziej dostępny, tyle że nie wiem czy oni jeszcze funkcjonują.
                                    No zobaczymy.

Natomiast nie wiem nic o Loży Miłośników, o której pisze Arana, gdzie o tym
                                    poczytać?
                                    • arana Loża i inne 08.09.13, 06:04
                                      kanarek2 napisła:

> Natomiast nie wiem nic o Loży Miłośników, o której pisze Arana, gdzie o tym
                                      > poczytać?

A tu:

www.operakameralna.pl/?about_pl
                                      www.operakameralna.pl/?loza_pl
                                  • arana Re: Wy...cieczki do... 08.09.13, 05:59
                                    Ja - jak to się mówi - z przyczyn obiektywnych mogę jedynie do Studia Lutosławskiego (będę 15 września, a może nawet 11?). Ale w przyszłości, ha, jak najchętniej!
                            • miskidomleka Re: Kozy... 07.09.13, 18:01
                              Nie znam sytuacji w WOK, ale zauważyłem, że były dyrektor ma 81 lat... Może sam już sobie nie radził i nie chciał ciągnąć, a może nawet chciał, ale nie dawał rady,.
                              • arana Takie różne... 08.09.13, 06:16
                                miskidomleka napisał:

> Nie znam sytuacji w WOK, ale zauważyłem, że były dyrektor ma 81 lat... Może sam
                                > już sobie nie radził i nie chciał ciągnąć, a może nawet chciał, ale nie dawał
                                > rady,.
                                >

Ja tez wiem w zasadzie tyle, co z sieci, ale tam szło jeszcze o koncepcję ogólną, i to nie tylko artystyczną.

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,12201592,Na_pozegnanie__Don_Giovanni___Teraz_zwolnienia_grupowe_.html
    • arana Kozy sprzed roku 08.09.13, 06:33
      Zauważyliście?

forum.gazeta.pl/forum/w,10242,139966949,139966949,Cosi_koci_lapci_.html
      • iwa_ja Uprzejmię informuję 08.09.13, 13:53
        że będę w Warszawie pod koniec września i chętnie się z Wami na coś wybiorę.
        • arana Re: Uprzejmię informuję 09.09.13, 07:17
          @
          • iwa_ja Re: Uprzejmię informuję 29.09.13, 22:08
            Byłam, wpadłam jak po ogień, nawet się nie przeszłam Nowym Światem, który uwielbiam, tylko wpadłam do Św. Krzyża i znowu od dzisiaj w Krakowie. Nadal nalegam na spotkanie, bo będę pod koniec października. W Krakowie też się dzieje.
            • iwa_ja Re: Uprzejmię informuję 03.04.16, 22:42
              Cholera jasna, będę w Wawie w lipcu z paroma gośćmi i chciałam ich pociągnąć do WOK. A tam kicha na stronie www. Żadnej info, chciałam na coś z Klimczakiem, żadnej listy obsady, Wesele Figara raz jedyny, Kozy parę razy i znowu bez obsady. Jak mówił nieodżałowany Marian Kociniak, że przepraszam, bordello bumbum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka