IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 06:58
mieszkańcy Białegostoku powinni decydować o zakazie handlu w niedzielę. A co
z mieszkańcami okolic Białegostoku którzy ciężko pracują przez cały tydzień
a niedziela jest jedynym dniem kiedy całą rodziną nogą pujść na zakupy. DO
KOŚCIOŁA I TAK NIE PÓJDĄ.
Obserwuj wątek
    • Gość: gimnazjalista Re: Nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:49
      Gość portalu: oray napisał(a):
      > mieszkańcy Białegostoku powinni decydować o zakazie handlu w niedzielę.

Powinni decydować ale jedynie w taki sposób: dzisiaj niedziela, więc zostaję w
      domu, handlować ze mną nie będą.

To samo dotyczy mieszkańców okolic Białegostoku!

Precz z komuchami!
      • alex.4 Re: Nie tylko 19.08.04, 09:41
        może zrobić referendum w tej sprawie????
        Wynik jest co prawda oczywisty (przeciwnicy handlu w niedzielę są w
        mniejszości) ale raz na zawsze pokazałoby że takie pomysły są sprzeczne z wolą
        ludu:)
        pozdr
        • Gość: oraj Re: Nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 09:56
          Są sprzeczne z wolą ogółu ale zobaczymy czy nie będą sprzeczne z wolą
          mniejszości którą wybrał ogół. I tak wiadomo, że najwięcej do powiedzenia mają
          ci z ul, Kościelnej. Pozdro.
          • alex.4 Re: Nie tylko 19.08.04, 10:02
            dlatego wymyslono plebiscyty, aby pokazsać jaka jest rzeczywista wola
            mieszkańców. Tak okazało się, że Kropiwnicki rozminął się z wolą mieszkańców
            zakazując Love parade w łodzi.
            U nas referenda lokalne najczęsciej uniewazniane są z powodu małęj frekwencji.
            Ale kształtują one społęczeństwo obywatelskie. Pokazują ile ludzi interesuje
            się tym co się dzieje w ich mieście.
            pozdr
            • anka1 Re: Nie tylko 19.08.04, 10:22
              jestem za referedum w tej sprawie ! nie zycze sobie zeby jakis tuman z lpr
              decydowal za mnie czy mam chleb kupic w piatek czy w niedziele. a jako matce
              malego dziecka zdarzaja mi sie sytuacje awaryjne kiedy musze kupic np.
              pieluszki w niedziele. jesli zamkna mi sklepy to co mam robic ? trzymac dziecko
              w mokrych ?
              najsmieszniejsze jest to ze Prezydent CZESTOCHOWY zapowiedzial ze nie zamknie
              sklepow w niedziele. ze wzgledu na pielgrzymow i turystow. ale tur pewnie jak
              zwykle bedzie chcial byc swietszy od papieza.
              • Gość: oray Re: Nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:26
                Referenda plebiscyty wybory nie są sprawiedliwe skoro większość głosuje po
                porannej mszy. oczywiście jest odpowiednio ukierunkowana. Powiedz dla 80
                letniej staruszki, że pujdzie do piekła.
                • Gość: oray Re: Nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:29
                  przed chwilą napisałem:
                  > pujdzie (...)

Sorry, że jestem analfabetą, ale tak już mam od urodzenia. Wszyscy mi zwracają
                  uwagę, siedziałem nawet dwie zimy w piątej klasie z powodu ortografji. Jestem po
                  prostu zbyt głópi, rzeby wziąść z pułki słownik ortograficzny i do niego zajżeć
              • Gość: gimnazjalista Re: Nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:26
                anka1 napisała:
                > jestem za referedum w tej sprawie ! nie zycze sobie zeby jakis tuman z lpr
                > decydowal za mnie czy mam chleb kupic w piatek czy w niedziele.

A jak się okaże, że nie tuman z lpr a stado tumanów (czyli sąsiadów i innych
                współmieszkańców) zdecyduje?

Tylko sposób jaki ja zaproponowałem! Sami decydujemy w zakresie własnej osoby o
                zakazie! Dziś niedziela? Zostaję w domu! Zakaz handlu ze mną w niedziele!

Żydzi bez problemów i dodatkowych kosztów wybrać sobie na zakaz sobotę i zostać
                wtedy w domu.
                • anka1 Re: Nie tylko 19.08.04, 10:30
                  Gość portalu: gimnazjalista napisał(a):

> anka1 napisała:
                  > > jestem za referedum w tej sprawie ! nie zycze sobie zeby jakis tuman z lp
                  > r
                  > > decydowal za mnie czy mam chleb kupic w piatek czy w niedziele.
                  >
                  > A jak się okaże, że nie tuman z lpr a stado tumanów (czyli sąsiadów i innych
                  > współmieszkańców) zdecyduje?
                  >
                  > Tylko sposób jaki ja zaproponowałem! Sami decydujemy w zakresie własnej osoby
                  o
                  > zakazie! Dziś niedziela? Zostaję w domu! Zakaz handlu ze mną w niedziele!
                  >
                  > Żydzi bez problemów i dodatkowych kosztów wybrać sobie na zakaz sobotę i
                  zostać
                  > wtedy w domu.

a muzulmanie w piatek...
                  ryzyko co do stad tumanow zawsze istnieje :)
                  generalnie : chodzi o wolnosc wyboru a nie kolejna decyzje narzucona przez
                  urzedasow, partyjnakow, zwiazkowcow albo innych talibow.
                  • Gość: gimnazjalista Re: Nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:37
                    anka1 napisała:
                    > generalnie : chodzi o wolnosc wyboru a nie kolejna decyzje narzucona przez
                    > urzedasow, partyjnakow, zwiazkowcow albo innych talibow.

No właśnie! Wolność wyboru! Każdy sobie wybiera, a nie tak, że wybiera za mnie
                    większość plebsu. Ludzie, zrozumcie, że każde referendum to koszty, koszty i
                    jeszcze raz koszty! A są chyba ważniejsze rzeczy w tym mieście, które wymagają
                    natychmiastowego sfinansowania.

Cała szopka z tym zakazem handlu w niedziele to sprawa tych w czarnych
                    sukienkach. Wiara przestaje chodzić do kościoła. Wydaje się im, że rozwiązaniem
                    jest blokowanie budowy nowych sklepów i zakaz handlu w niedziele. Ale to jest
                    rozwiązanie krótkookresowe. Przyjdzie jeszcze dzień, że episkopat będzie kupował
                    czas na antenie przeznaczony na reklamę...
                    • anka1 Re: Nie tylko 19.08.04, 10:40
                      Gość portalu: gimnazjalista napisał(a):

> anka1 napisała:
                      > > generalnie : chodzi o wolnosc wyboru a nie kolejna decyzje narzucona prze
                      > z
                      > > urzedasow, partyjnakow, zwiazkowcow albo innych talibow.
                      >
                      > No właśnie! Wolność wyboru! Każdy sobie wybiera, a nie tak, że wybiera za mnie
                      > większość plebsu. Ludzie, zrozumcie, że każde referendum to koszty, koszty i
                      > jeszcze raz koszty! A są chyba ważniejsze rzeczy w tym mieście, które wymagają
                      > natychmiastowego sfinansowania.
                      >
                      > Cała szopka z tym zakazem handlu w niedziele to sprawa tych w czarnych
                      > sukienkach. Wiara przestaje chodzić do kościoła. Wydaje się im, że
                      rozwiązaniem
                      > jest blokowanie budowy nowych sklepów i zakaz handlu w niedziele. Ale to jest
                      > rozwiązanie krótkookresowe. Przyjdzie jeszcze dzień, że episkopat będzie
                      kupowa
                      > ł
                      > czas na antenie przeznaczony na reklamę...

no to ja na pewno wtedy abonamentu nie zaplace :)
                    • Gość: szary wolność! obowiązek! IP: 217.153.197.* 19.08.04, 11:00
                      mi osobiście wiszą hipermarkety ,(raczej tam nie zaglądam, chodzę najczęsciej
                      do mniejszych, koniecznie polskich supermarketów jak Piot i Paweł albo moja
                      osiedlowa Stokrotka)

i ja w swej wolności markety omijam
                      ale moze ktoś zatroszczy się o wolność i prawa tych osób zmuszancyh do pracy co
                      niedziela! polskie prawo nakzuje szacunke dla świąt ,mówi o wypoczynku
                      póki co jak spojrzę w kalendarz to dni 1 listopada, 3 maja a takze KAŻDA
                      niedziela jest zaznaczona na czerwono!
                      pomyślcie trochę w tym swym zacietrzewieniu!
                      • alex.4 Re: wolność! obowiązek! 19.08.04, 11:14
                        Nikt nikogo do pracy nie zmusza.
    • Gość: szary konsument macie inaczej w Białymstoku???? IP: 217.153.197.* 19.08.04, 10:22

> mieszkańcy Białegostoku powinni decydować o zakazie handlu w niedzielę. A co
      > z mieszkańcami okolic Białegostoku którzy ciężko pracują przez cały tydzień
      > a niedziela jest jedynym dniem kiedy całą rodziną nogą pujść na zakupy. DO
      > KOŚCIOŁA I TAK NIE PÓJDĄ

u mnie w bydgoszczy i w oklicach ludzie zazwyczaj pracują 5 dni w tygodniu,
      najczęściej od poniedziałku do piatku, a wiec niedziela jest jedynym dniem
      wolnym? spytam więc prostolinijnnie a sobota???
      druga sprawa
      czy w białymstoku i oklicach ludzie pracują od świtu do zmierzchu?, ze po pracy
      idą od razu spać i nie mogą pójść do sklepu? a może w białymstoku markety są
      powtierane codziennie od 9 do 15???? wiec faktycznie mogą inni po swej pracy
      nie zdązyć zrobić zakupów....

sorry ale żenujacy jesteś w swej argumentacji.....

a prywatnie dodam, ze ja pracuję od świtu do bardzo późnego popołudnia od pon.
      do piatku...więc jestem w tej grupie najbardziej ponoć krzywdzonej zakazem
      handlu w niedzielę....
      ale jakoś wyobraźcie sobie ludkowie, mogę zrobić zakupy po pracy, w sobotę mogę
      pójśc na targowisko...a w niedzielę z córeczką za miasto....

wiec nie gadajcie głupot!
      • Gość: oray Re: macie inaczej w Białymstoku???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 10:29
        No i O.K. jedź sobie za miasto, ja pójdę na zakupy. Wcześniej nie zapomnij
        podpisać listy i zapłacić jałmużny. Ja wolę kupić dziecku batonik!
        • Gość: szary konsument Re: macie inaczej w Białymstoku???? IP: 217.153.197.* 19.08.04, 10:35
          widzę ze nieiwele zrozumiałeś....

a poza tym mam gdzieś na co ty masz ochotę! idź na stację benzynową i kup se
          batonik...skoro pracujesz codziennie od pon do sob od 5 rano do 23 a sklpey
          maksymalnie masz otwrte w mieście do 16 godziny codzinie....

widzisz absurd swej argumentacji??
          • anka1 Re: macie inaczej w Białymstoku???? 19.08.04, 10:38
            Gość portalu: szary konsument napisał(a):

> widzę ze nieiwele zrozumiałeś....
            >
            > a poza tym mam gdzieś na co ty masz ochotę! idź na stację benzynową i kup se
            > batonik...skoro pracujesz codziennie od pon do sob od 5 rano do 23 a sklpey
            > maksymalnie masz otwrte w mieście do 16 godziny codzinie....
            >
            > widzisz absurd swej argumentacji??

no tak to u nas jest , ze kazdy ma gdzies to co inni chca, czuja, mysla ...
            • Gość: szary Re: macie inaczej w Białymstoku???? IP: 217.153.197.* 19.08.04, 10:55
              masz jakies konkretne argumenty?
              • alex.4 Re: macie inaczej w Białymstoku???? 19.08.04, 11:18
                Argumenty są znane od dawna. I oczywiste
                1 Zakaz handlu w nniedzielę to ograniczenie wolności. Tak każdy może sam
                dokonywać wyboru czy che czy nie chce iść w niedzielę na zakupy
                2 zakz handlu w niedzielę jest obłudny doprowadzi do zwolnień.
                3 zakaz handlu łamie zasadę równości w gospodarce. Duży sklep będzie mógł sobie
                pozwolić na bycie otwartym i zapłącenie grzywny. Mały nie.
                pozdr
                • Gość: szary Re: macie inaczej w Białymstoku???? IP: 217.153.197.* 19.08.04, 14:16
                  ja powtarzam, ze mnie osobiście mało interesuje kwestia handlu marketów w
                  niedzielę...
                  drażni mnie jednak ta wasza histeria, na próbę uregulowania sytaucji
                  wykorzystywania pracowników w marketach! praca w świeta, niedziele (a nie jest
                  to branża tzw. służby społecznej jak policja)
                  waszym koronnym argumentem jest to, ze nie macoie czasu, ze nikt nie ma czasu w
                  tygodni bo pracuje......obaiłem też balamutną tezę....ale przypuszczam, ze
                  niewielu z was to przekona...mniej ideologii życzę...

a co twierdzeń alexa...(dziwne, w swym poście nie zbluzgał kleru tym razem,
                  polepszyło mu się?...a mozę wręcz przeciwnie chory jest....) zawiera się w nich
                  ziarno prawdy, tylko, że nieiwele z tego wynika, bo są to argumenty, ktore maja
                  równie silne kontrargumentu

1. ograniczona jest wolnośc pracowników do spędzania z rodziną łykendów,
                  świąt...mają nieregularny tryb pracy, co odbija się na ich zxrowiu psychicznym
                  a przede wszystkim rodzinno-społecznym
                  2. budowanie marketów prowadzi do masowych upadłosci okolicznego handlu...to
                  widać gołym okiem - pytanie do alexa, który ponoć jest zwolennikiem wolnego
                  rynku a wiec kalsy sredniej - co jest korzystniejsze dla budowy owego
                  spoleczeństwa nowoczesnego, z rozbudowana segerą usług? jeden hipermarket
                  zatrudniajacy szereg pracowników najemnych, a wiec beduinów czy miast marketu
                  kilka, kilkanście rodzinnych biznesów? small biznes -> klasa srednia
                  pomysl nad konsekwencjami takiego fetyszyzowania wolnego rynku, ze silny
                  wygrywa a reszta do piachu! przeca to jest oczywiste! no chyba, ze ktoś jest
                  ideologicznie opętany i nic do niego nie dociera
                  3. patrz wyzej! co za problem wprowadzić grzywnę proporcjonalna do dochodówq w
                  skali roku? rozumiesz o czym pisze czy mam powtózyć....

hmmm
                  ciekawe jaka bedzie twoja reakcja..zazwyczaj reagujesz na zdyskontowanie twych
                  argumentów w stylu; pier..ol się jeb..ny psie, spier..aj onanisto albo po
                  prostu "ty kanalio"

nmo ale ludzie się zmieniają, miłosz też sie trochę zmienił, od czasu swego
                  stalinizmu...
                  3. jaka rónośc w gospodarce?
              • Gość: anka1 Re: macie inaczej w Białymstoku???? IP: 212.33.74.* 19.08.04, 14:22
                sam napisale ze masz gdzies to na co Oray ma ochote. przeczytaj sobie swoj post.
                poza tym ja tez pracuje w niedziele wiec o zacietrzewieniu z mojej strony nie
                mow.
      • oszolom.z.radia.maryia Re: macie inaczej w Białymstoku???? 19.08.04, 18:19
        Gość portalu: szary konsument napisał(a):

> ale jakoś wyobraźcie sobie ludkowie, mogę zrobić zakupy po pracy, w sobotę mogę
        > pójśc na targowisko...a w niedzielę z córeczką za miasto....
        >
        > wiec nie gadajcie głupot!

już nie interesujesz się młodymi chłopcami? tak niedawno zachwalałeś tu swoją
        stronę - ty może jakiś McGreevey jesteś co? cicha woda?

twoja córeczka nosi już szmatę na głowie? czy jeszcze kościół nie pozwolił?
        • Gość: wiesz kto Re: macie inaczej w Białymstoku???? IP: 212.122.214.* 19.08.04, 19:50
          oszolom.z.radia.maryia napisał:

> Gość portalu: szary konsument napisał(a):
          >
          > > ale jakoś wyobraźcie sobie ludkowie, mogę zrobić zakupy po pracy, w sobot
          > ę mogę
          > > pójśc na targowisko...a w niedzielę z córeczką za miasto....
          > >
          > > wiec nie gadajcie głupot!
          >
          > już nie interesujesz się młodymi chłopcami? tak niedawno zachwalałeś tu swoją
          > stronę - ty może jakiś McGreevey jesteś co? cicha woda?
          >
          > twoja córeczka nosi już szmatę na głowie? czy jeszcze kościół nie pozwolił?
          >

za taki tekst powiniuneś pryszczaty gnoju w ryj dostać...
          • oszolom.z.radia.maryia Re: macie inaczej w Białymstoku???? 19.08.04, 20:24
            się nie podoba to spierdalaj na forum swojej wioski pod bydgoszczą, a nie
            wszystkich od komuchów wyzywasz ćwolu jebany. nikt cię tu nie zapraszał -
            myślisz, że wszystkim przyjemnie twoje gówniane posty czytać? WYPIERDALAJ
            • Gość: szary Re: macie inaczej w Białymstoku???? IP: 212.122.214.* 19.08.04, 22:07

> się nie podoba to spierdalaj na forum swojej wioski pod bydgoszczą, a nie
              > wszystkich od komuchów wyzywasz ćwolu jebany. nikt cię tu nie zapraszał -
              > myślisz, że wszystkim przyjemnie twoje gówniane posty czytać? WYPIERDALAJ
              >

"gratuluję"
              • oszolom.z.radio.maryia Re: macie inaczej w Białymstoku???? 19.08.04, 22:11
                WYPIERDALAJ ! ale przedtem obciągnij mi druta
    • kuala_lumpur Re: Nie tylko 19.08.04, 15:10

> mieszkańcy Białegostoku powinni decydować o zakazie handlu w niedzielę. A co
      > z mieszkańcami okolic Białegostoku którzy ciężko pracują przez cały tydzień
      > a niedziela jest jedynym dniem kiedy całą rodziną nogą pujść na zakupy. DO
      > KOŚCIOŁA I TAK NIE PÓJDĄ.

Jakbyś zapieprzał w systemie: 4 dni wolne w miesiącu z czego tylko jeden w
      niedzielę to nie miałbyś czasu na pisanie na forum. Na chodzenie do kościołą też.
      • Gość: oray Re: Nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:04
        Co to za firma PIP czy co! Współczuję ci kuala_lumpur ale dobrze cię rozumiem.
        Też kiedyś tak zapierdalałem i co z tego miałem ...............!
    • oszolom.z.radia.maryia Re: Nie tylko 19.08.04, 18:09
      ale dlaczego w niedzielę a nie w sobotę? przecież Biblia katolicka zakazuje
      handlu w sobotę, a nic nie mówi o zakazie handlu w niedzielę.

może skoro już zmierzamy w tym kierunku, to może powiedz swojej żonie żeby
      założyła szmatę na michę? może wprowadźmy to najpierw co?
      • exxxpert2 Re: tylko UE 19.08.04, 21:39

> ale dlaczego w niedzielę a nie w sobotę? przecież Biblia katolicka zakazuje
        > handlu w sobotę, a nic nie mówi o zakazie handlu w niedzielę.

To biblia UE zabrania handlu w niedzielę. Przykład protestanckie Niemcy i
        Holania.

> może skoro już zmierzamy w tym kierunku, to może powiedz swojej żonie żeby
        > założyła szmatę na michę? może wprowadźmy to najpierw co?

to znowu UE przykład Francja i jej powiekszająca się społeczność muzułmanska.
    • Gość: przeczytajcie to koniecznie przeczytajcie treść mego postu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:46
      pozdr
      • Gość: Z.P. Re: koniecznie przeczytajcie treść mego postu! IP: *.elpos.net 19.08.04, 22:09
        Anka1 napisała:

no tak to u nas jest , ze kazdy ma gdzies to co inni chca, czuja, mysla ...

---------
        Musę przyznać, że sprawiasz wrażenie takiej właśnie osoby.
        • Gość: Z.P. Re: koniecznie przeczytajcie treść mego postu! IP: *.elpos.net 19.08.04, 22:12
          Podpisuję się pod postami szarego.
          • alex.4 Re: 20.08.04, 10:05
            Jesli będzie zapotrzebowanie na handel w niedzielę to taki handel powinien być.
            I tyle. A ludzie u nas wyraźnie chcą handlu w niedzielę.
            pozdr
            • Gość: matka górnika Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 10:23
              pozdr
            • Gość: szary konsument pracujecie od rana do nocy, od pon. do sob.? IP: 217.153.197.* 20.08.04, 10:32
              alex.4 napisał:

> Jesli będzie zapotrzebowanie na handel w niedzielę to taki handel powinien
              być.
              >
              > I tyle. A ludzie u nas wyraźnie chcą handlu w niedzielę.
              > pozdr

ale sie wysiliłeś...na wiecej cię nie stać? nie jesteś w stanie użyć
              kontrargumentów??

natomiast twoje hasło, że jest zapotrzebowanie...otóż wyjaśniłem, że takiego
              zapotrzebowania wcale nie ma, a jesli się pojawia to jest sztucznie kreowane!

czy naprawdę jesteś tak pkrzywdzony przez los, albo mieszkasz na takim
              odludziu, ze tylko w niedzielę masz transport do miasta?

w wielu krajach zachodu, tych nardziej postępwoych od naszego, jest zakaz
              handlu, albo poważne ograniczenia (austria, niemcy francja nawet!)
              ludzie, czy ja mam powtarzać to co napiałem wcześniej?

twoje hasło jest bardzo niebezpieczne takze, gdyż jest skrajną odmianą
              demokratyzmu....uwązasz więc, ze jeśli ludzie czegoś chcą to należy im to dać???
              czyli spełnić ich zachcianki? kapryszą ale nieważne to, liczy się vox populi?

hmmm
              skrajny przyklłąd twego myślenia, to np żadanie większosci Niemców przed 39
              rokiem czuło zapotrzebowanie by zrobić porządek z Żydami---vox populi...
              powtarzam to poraz kolejny, pomyśl czasem nim powtórzysz jakąs bzdurę po kimś,
              pomyśl na konsekwencjami...
              i ucz sie odpowiedzialności za słowa, czego życzę
        • Gość: anka1 Re: koniecznie przeczytajcie treść mego postu! IP: 212.33.74.* 20.08.04, 10:25
          o jaki przenikliwy psycholog sie znalazl, co najmniej jak A. Samson.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka