Gość: gore IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 29.11.04, 18:40 Dlaczego nie było tzw. Ukraińców Podlasia.czy nie popierają protestów na Ukrainie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tryzub Re: Wiec poparcia dla Ukrainy IP: 81.15.254.* 29.11.04, 23:37 buechechech, 200 osób, uchacha - błazenada, ośmieszanie szopki, pomnika Piłsudskiego i idźta wy w cholerę z taką demonstracją z Mozoleskim - tym głupcem od Solydarnosci na czele. Tylko 200 osób dało się nabrać na poparcie Ukrainy!!! A przecież wszyscy tak naprawdę chcieli dokopać ruskim... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Wiec poparcia dla Ukrainy 03.12.04, 12:10 Gość portalu: tryzub napisał(a): > buechechech, 200 osób, uchacha - błazenada, ośmieszanie szopki, pomnika > Piłsudskiego i idźta wy w cholerę z taką demonstracją z Mozoleskim - tym > głupcem od Solydarnosci na czele. Tylko 200 osób dało się nabrać na poparcie > Ukrainy!!! A przecież wszyscy tak naprawdę chcieli dokopać ruskim... alex. Jesteś chory? Tu chodzi o demokracje a nie dokopanie Rosjanom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw Re: Wiec poparcia dla Ukrainy IP: *.dip.t-dialin.net 30.11.04, 00:01 Najrozsadniej wypowiedzial sie prezydent Tur. A z cytatu: "Podczas demonstracji rozdano setki żółtych kokardek - symbolu solidarności z Ukrainą." wynika jakies nieporozumienie. Flaga Ukrainy z tego co wiem ma dwa kolory. Odpowiedz Link Zgłoś
andrijko Re: Wiec poparcia dla Ukrainy 30.11.04, 08:36 Nie ma czegoś takiego jak "tzw. Ukraińcy Podlasia" - byli Ukraińcy Podlasia bez "tzw" - np ja. A to, że oficjalnie Związek Ukraińców Podlasia nie wystawił reprezentacji ? Może działacze przestraszyli się organizatora ? Organizacji prawicowych, które dotąd, szczególnie w naszym regionie nie pałały miłością do Wschodu, Prawosławia, Ukrainy i całej szeroko pojętej Rusi. Fajny gest - ale to za mało. A na pewno nie przysporzy wyborców dla PO i PiS wśród Ukraińców i Białorusinów na Podlasiu. A o to przecież głównie chodziło, no nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Wiec poparcia dla Ukrainy 03.12.04, 12:11 Chyba nie tylko o to chodziło (choc pewnie też). Szkoda, że tylko prawica organizowała wiec. Powinno być bardziej ekumenicznie:) (politycznie) Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: Wiec poparcia dla Ukrainy 03.12.04, 19:33 andrijko napisał: > Nie ma czegoś takiego jak "tzw. Ukraińcy Podlasia" - byli Ukraińcy Podlasia > bez "tzw" - np ja. A to, że oficjalnie Związek Ukraińców Podlasia nie wystawił > reprezentacji ? Może działacze przestraszyli się organizatora ? Organizacji > prawicowych, które dotąd, szczególnie w naszym regionie nie pałały miłością do > > Wschodu, Prawosławia, Ukrainy i całej szeroko pojętej Rusi. Fajny gest - ale to > > za mało. A na pewno nie przysporzy wyborców dla PO i PiS wśród Ukraińców i > Białorusinów na Podlasiu. A o to przecież głównie chodziło, no nie ? --------------------------------- A czy mi jeszcze wytumaczysz jak mozna byc za wolna Ukraina czy Bialorusia i jednoczesnie za szeroko pojeta Rusia? To wlasnie doktryna prawicy opiera sie za przede wszystkim scisla wspolpraca z Ukraina i jak to bedzie mozliwe rowniez z Biaorusia oraz wspomaganiu ich wysilkow zblizenia sie do unii. Doktryna postbolszewickiej lewicy opiera sie na zalozeniu, ze wszystko na wschod od Polski to rosyjska strefa wplywow i to wlasnie z Moskwa nalezy budowac dobre stosunki kosztem Ukraincow i Bialorusinow. Twoje dotychczasowe posty byly raczej rozsadne. Tym razem - biez palitra nie razbieriosz. Na zlosc babci odmroze sobie uszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: Wiec poparcia dla Ukrainy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.12.04, 19:41 alex.4 napisał: > Chyba nie tylko o to chodziło (choc pewnie też). Szkoda, że tylko prawica > organizowała wiec A kto miał organizować, Syczewski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kręty A kto miał organizować, Syczewski? IP: *.elpos.net 04.12.04, 13:36 Dobre. Bardzo dobre. Przednie Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: A kto miał organizować, Syczewski? 04.12.04, 17:51 Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a): > A kto miał organizować, Syczewski? ----------------- Moze gen. Milewski i Syczewski? Teraz cos dla zwolennikow "szeroko pojętej Rusi". Jak zwykle wszystkiemu winni Polacy, ale mam dla was zle wiadomosci. Kiedys na placu czerwonym tez bedzie taka manifestacja. I my, Polacy tez tam bedziemy! Niech zyje wolnosc! serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2428520.html Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: A kto miał organizować, Syczewski? 06.12.04, 02:03 Nie stosowalem takich metod, ale tym razem - watek do gory! Czy ktos wreszcie uswiadomi mnie na temat "szeroko pojetej Rusi" ? Czy tylko potraficie dopierd... z cichacza? Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: A kto miał organizować, Syczewski? 07.12.04, 01:59 Czy wszyscy "medrcy" na tym forum umieja pisac tylko o LPR, i kosciele katolickim? Nikt mnie nie oswieci - co to jest "szeroko pojeta Rus" ? Odpowiedz Link Zgłoś
andrijko Re: A kto miał organizować, Syczewski? 08.12.04, 13:22 Syczewski, jak i większość jego stronników i ludzi do których kieruje swą działalność na niwie pseudobiałoruskości chęnie by zorganizował wiec poparcia dla swego idola politycznego, baćki Ł narodu sowiecko-prawosławno- ateistycznego. Ale nie wypada jakoś. Jako "szeroko pojętą Ruś" miałem na myśli dość powszechne, szczególnie na Podlasiu określanie wszystkiego co na wschód od Polski - Rosją, ruskimi itp. Bez podziału na Rosjan, Ukraińców, Białorusinów i inne narody niesłowiańskie wchodzące wcześniej w skład imperium. I tylko to miałem na myśli - żadne tam określanie politycznej strefy wpływów Rosji. Po prosty obiegowe określenie - Ruś, ruscy. Mam nadzieję, że Pomarańczowi (a i Niebiescy) przyczynili się do uwzględnienia w szerokiej świadomości społecznej Polaków, że za granicą wschodnią mamy także inne narody a Ruś jest już tylko pojęciem historycznym. Moze też niektóre osoby /o naiwności !!!/ przestanąz pogardą o Ukraińcach i Białorusinach mówić Ruscy. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon_smiglo Re: A kto miał organizować, Syczewski? 08.12.04, 19:03 Napewno nie wszyscy Polacy nazywaja Ukaraincow i Bialorusinow "ruskimi" czy "kacapami" ale niektorzy - owszem. Nie swiadczy to najlepiej o ich kulturze. Mysle jednak, ze wina lezy bardziej po stronie samych Ukraincow i Bialorusinow. Dopiero niedawno Ukraincy zrozumieli, ze niektore interesy tych nacji sa wspolne z interesami Moskwy, ale w wiekszosci przypadkow interesy sa rozbiezne mimo podobnego jezyka, wyznania i kultury. Glownymi przeszkodami w usamodzielnieniu sie sa czesciowa rusyfikacja tych narodow, i imperialna polityka Moskwy, ktora traktuje wymiane gospodarcza jako polityczne narzedzie uzalezniania innych panstw. Nie bez znaczenia jest tez nachalna propaganda miejscowych mediow ukazujaca Polske i unie z jak najgorszej strony a Rosje jako kwitnacy kraj dobrobytu. Nie bez winy jest tez Polska. Doktryna lewicy zakladala budowanie dobrych stosunkow z Moskwa kosztem Ukrainy i Bialorusi. Prawica wogole nie miala wypracowanej polityki wschodniej. Ukraine czekaja teraz trudne lata. Szantaz gospodarczy i energetyczny Rosji, siejace zamet destrukcyjne dzialania KGB, torpedowanie budowania praworzadnosci przez komunistow i mafie. W dalszej perspektywie oplaci sie to. Obecnie toczy sie walka o to czy za kilkadziesiat lat Ukraincy beda duzo bogatsi od Rosjan czy tez duzo biedniejsi. Czy za kilkadziesiat lat ktos w Polsce jeszcze powie na Ukraincow, Bialorusinow "ruski" czy "kacap", zalezy od nich samych. Obecnie nawet polski Bialorusin czesto nazywa "ruskim" przybysza z Grodna handlujacego na bazarze. O ironio, czesto jest on Polakiem z pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś